značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» informace » ochutnávky » archiv 2012-19 

  tisk textu

Ochutnávky whisky 2012-19

24.5.2012 - Ochutnávka whisky v Praze - Whisky polární expedice Ernesta Shackletona

Ve čtvrtek 24.5.2012 se konala v příjemném prostředí hotelu Hoffmeister ochutnávka whisky - repliky whisky z výpravy polárníka sira Ernesta Shackletona (více o této výpravě a whisky najdete také na WOL v části zajímavosti). Ochutnávala se nejen tato whisky, ale také některé ze základních whisky, z nichž Richard Paterson, Master Blender společnosti Whyte and Mackay, tuto repliku vytvořil.

Ochutnávka whisky v Praze (24.5.2012)Ochutnávka whisky v Praze (24.5.2012)Ochutnávka whisky v Praze (24.5.2012)Ochutnávka whisky v Praze (24.5.2012)Ochutnávka whisky v Praze (24.5.2012)

Vzhledem k velmi zajímavé historii této whisky, se úvod této ochutnávky nesl v duchu výletu do minulosti. Ale i informací z dnešní doby, týkajících se vyzvednutí této staré whisky, vzniku repliky a samozřejmě i dalších věcí okolo whisky. Ochutnávky se účastnili lidé, kteří již o whisky něco vědí a tak byla přeskočena pro všechny známá část, co vlastně whisky je a jak se vyrábí. Povídání o Shackeltonově whisky bylo doplněno i krátkým filmem, ve kterém bylo vše shrnuto. Ve filmu bylo vidět věci, které většina z nás na vlastní oči asi nikdy neuvidí - originální láhve, jejich rozmrazování i master blendera Richarda Petersona (ten sice žije v současnosti, ale většina z nás nebude mít možnost se ním někdy potkat). Na film se můžete podívat také, po kliknutí na níže uvedené odkazy (má délku necelých 5 minut, není to tedy ten krátký úvodní, musíte si ho tam najít, ale není to těžké).

Glenfarclas 25-ti letá 43%Isle of Jura 21 letá (k 200. výročí palírny) 44%Isle of Jura 21 letá (k 200. výročí palírny) 44%Dalmore 15-ti letá 40%Bruichladdich 18-ti letá second edition 46%MacKinlay´s Rare Old Highland Malt Whisky - British Antarctic Expedition 1907 47,3%MacKinlay´s Rare Old Highland Malt Whisky - British Antarctic Expedition 1907 47,3%

Jako první se ochutnávala Glenfarclas 25-ti letá 43% (Speyside), následovaná ostrovní Isle of Jura 21 letá 44% (ostrovy), která je také nepřehlédnutelně označena číslovkou 200, dávající na vědomí, že výročí 200 let od založení palírny. Druhou půlku single malt whisky otevřela Dalmore 15-ti letá 40% (Highland) a následovala Bruichladdich 18-ti letá second edition 46% (Islay). Zlatým hřebem večera byla samozřejmě MacKinlay´s Rare Old Highland Malt Whisky - British Antarctic Expedition 1907 47,3%. Podle informace na láhvi jsem zjistil, že se jedná o Blended malt whisky, je tedy namíchána pouze ze single malt whisky. Ochutnávané single malt whisky byly vybrány podle dostupných informací přímo od master blendera Richarda Petersona, tak aby nám co nejvíce přiblížily některé z částí repliky této historické whisky. Přesné informace jaké tam jsou použité whisky nikde samozřejmě dostupné nebudou.
Jen doplním, abych zabránil občasnému nepochopení této repliky (i jiných) - whisky nebyla vyrobena přesně stejně jako ta historická, nejsou k dispozici tehdejší suroviny/whisky, postup se již také liší, nebylo by to možné časově, původní whisky zrála cca 10 let a i kdyby se o to někdo pokusil, tak výsledek by byl podle mne zcela jiný, než tyto nalezené whisky. Master blender na základě možnosti prozkoumat a ochutnat původní whisky, dokázal namíchat takovou whisky, která má stejnou charakteristiku (aroma, chuť a další) jako whisky původní. Mohou se objevit pochybnosti, zda to tak opravdu je, protože nalezené whisky ochutnalo absolutní minimum lidí, ale vzhledem k celosvětovému renomé Richarda Patersona, lze věřit, že to tak opravdu je.

Glenfarclas 25-ti letá 43%Isle of Jura 21 letá (k 200. výročí palírny) 44%Dalmore 15-ti letá 40%Bruichladdich 18-ti letá second edition 46%

Doufám, že mi dorazí slíbené Vaškovi poznámky k této ochutnávce, tak jim zde "držím místo". Budou určitě mnohem zajímavější, než těch pár mých stručných.

A pár mých poznámek k ochutnávaným whisky.
Měl jsem dlouhou pauzu nejen ve psaní WOL, ale i obecně ve whisky, takže teprve startuji buňky a pamět (ono to nikdy nebylo žádná velká sláva a teď ještě méně, tak mne jako vždy berte s rezervnou). Úvodní Glenfarclas jsem již pil, měl jsem tedy představu, co od něj očekávat a věděl jsem, že určitě nezklame (jako snad žádný z této řady Glenfarclasu). A nezklamal, příjemná komplexní Speyside whisky, sladké vůně, kde jsem našel med, trochu rozinek, oříšků a dřevo. I chhuť byla sladká, lehká sherry, s lehce výrazným nástupem a malou štiplavostí/kořenitostí a suchým dokončením.
Další byla Isle of Jura. K této značce mám kladný vztah, protože to byla jedna z mých prvních single malt (možná úplně první), na druhou stranu, u jejich whisky mám často problém pojmenovat nalezené chutě. Tato byla popsatelná i lépe než jiné, co jsem od nich pil. Aroma bylo Výrazně kořenité až trochu štiplavé, v pozadí jsem našel trochu sladkosti, ořechy. Chuť byla měkká, suchá, dlouhá suchost, celkem jemná, zvláště po tom, co člověk očekával po tom výrazném aroma, trochu štiplavosti tam bylo, závěr byl až slaný. Pár kapek vody štiplavost otupilo a zjemnilo whisky, asi bych je u této whisky doporučil. Whisky byla zajímavá, ale až moc štiplavosti v aroma.
Dalmore se mi celkem líbil. Byla to příjemně zabalená lehká hořkost hořké čokolády v tekutém stavu. V aroma jsem cítil hořkou čokoládu, lehkou sladkost, ovoce. Chuť byla hořká, ale v jemném a příjemném balení, objemná whisky, lehké dřevo a lehká sladkost, závěr byl dlouhý, lehce štípnul a dlouhý dozvuk sladkosti v pozadí.

MacKinlay´s Rare Old Highland Malt Whisky - British Antarctic Expedition 1907 47,3%MacKinlay´s Rare Old Highland Malt Whisky - British Antarctic Expedition 1907 47,3%MacKinlay´s Rare Old Highland Malt Whisky - British Antarctic Expedition 1907 47,3%MacKinlay´s Rare Old Highland Malt Whisky - British Antarctic Expedition 1907 47,3%

Bruichladdich je tak trochu problém, tedy ne tato whisky, ale obecně jejich řady whisky. Co edice, to něco jiného, nevíte pořádně co čekat v dané láhvi, protože i u stejného stáří se od sebe liší jednotlivé edice. Tuto whisky bych osobně při ochutnání naslepo na Islay nezařadil, tím, že nevím co čekat, k ní člověk přistupuje trochu rozpačitě. V aroma jablka, karamel, citrusy, pomeranče, chuť měla mohutný překvapivý sladký nástup, po kterém se dostavila slanost, lehká kořenitost a možná trochu toho jódu, v závěru pak lehce doznívá směs všech chutí. Z určitého pohledu mi přišla zajímavá, ale současně taková neujasněná, jaká by vlastně chtěla být a to celé doplněné obecným pocitem z Bruichladdichu. Vlastně přesně nevím, jaký z ní mám celkový dojem, chtělo by to více času, abych si v ní buď něco našel nebo měl jasnější důvod, proč se příště podívat spíše po jiné.
Vrcholem večera byla MacKinlay´s Rare Old Highland Malt Whisky - British Antarctic Expedition 1907, kvůli té jsme tu všichni byli, kvůli té se ochutnávali předchozí whisky a dost možná už nebude příležitost ji znovu ochutnat. Necítím se na velké hodnocení této whisky. U všech těchto "významných a mimořádných" whisky se mísí očekávání "něčeho" a současně ji obklopuje určitá vyjímečnost (zde daná historií této whisky). S odstupem noci se můj dojem na ní zlepšil, získal jsem určitý odstup. Je třeba si uvědomit, že se nesnažili vyrobit vyjímečnou whisky, nějakou bombu, co nás posadí, ale udělat repliku toho, co se pilo před více než sto lety (dá se řici bez ohledu na to, zda nám to bude chutnat nebo ne, je to prostě okénko do historie, tak bylo, vemto to jako fakt). Celkový dojem je dobrý, byla to příjemná whisky s nádechem historie. Nedokázal jsem tedy v aroma ani chuti nalézt ty náznaky whisky, ze kterých je udělaná a to ani když jsem je chvíli předtím ochutnal. Aroma mi připadlo komplexní, trochu medu, hořké čokolády, ovoce. V chuti hořká čokoláda s lehkou kávou, lehká pepřovitost, lehká slaskost, lehké ovoce, závěr potom se dřevem a sladký. Nekoupil bych si jí. Jako investici to pro mne nemá význam, protože bych ji stejně otevřel a současně mne nevzala tolik, abych ji za ty peníze koupil. Pokud časem názor změním, tak budu mít bohužel smůlu.

11.2014 - Malá ochutnávka českých whisky

Poslední dobou nemám na whisky ani na Whiskyonline moc času. I když v první půlce letošního roku jsem čas na psaní našel. Pokud píšu o značce, kterou mám doma, tak ji i ochutnávám a píšu k ní svoje poznámky. Většinou je to tak jedna, dvě láhve. Tentokrát to bylo více vzorků v několika dnech, tak jsem se rozhodl to napsat jak ke značkám, tak tomu věnovat i větší povídání tady.

Malá ochutnávka české whisky (11.2014)

Udělal jsem si malou ochutnávku celkem starší české produkce, většinou koupeno okolo roku 2000, láhve skoro plné, protože jsem nikdy neměl potřebu to ochutnávat znovu. Teď v rámci psaní jsem na to dostal chuť (spíše odvahu). Ochutnávalo se: GWC Whisky z Likérky Fleret, Printer´s od Stocku, King Barley 6-ti letá z Likérky Dolany, Gold Cock v různých verzích také z Likérky Dolany a závěr patřil skotské míchané whisky Wyzour určené pro český trh.

GWC 43%Etiketa GWC 43%Etiketa GWC 43% (zadní etiketa)Printer´s Whisky 40%Etiketa Printer´s Whisky 40% - přední etiketaEtiketa Printer´s Whisky 40% - zadní etiketaEtiketa Printer´s Whisky - víčko

První v pořadí byla GWC Whisky z Likérky Fleret. Koupil jsem ji pouze pro doplnění své domácí sbírky, ale neplánoval jsem ji pít :) Ono, když na etiketě vidíte: "Řezaný destilát 1:1,5. Složení: sladový destilát, jemný rafinovaný líh, voda, E150", tak se vám do toho moc nechce. Aroma mi připadá jako líh s whiskovou trestí. Chuť i zakončení jsou zcela nijaké. Celkový dojem je nula a po přečtení složení se divím, že jsem to vůbec zkoušel. To by se dalo pít tak možná s kolou v poměru 5:1 ve prospěch koly a to mi kola vůbec, ale vůbec nechutná.
Druhá byla Printer´s od Stocku opět cca z roku 2000. Tehdy mne Printer´s zaujala nejen tím, že je to česká "whisky", ale také (a to podstatně více) textem na etiketách a víčku: Na zadní etiketě se dočteme: "jemná sladová whisky, whisky řezaná" a "Whisky Printer's je bez nadsázky nejpůvodnější česká whisky. Zlatavá barva a ušlechtilá chuť této jedinečné whisky Vám napoví, že zraje ve zvláštních dudových soudcích nejméně po dobu tří let. Složení: voda, líh, whiskový destilát s bonifikátorem, barvivo-karamel". Na Přední etiketě: "jemná sladová whisky". A na víčku: "Finest Blended Malt Whisky" (v tu dobu se pro míchané sladové použivalo označení vatted malt, dnes se používá blended malt). Aroma je celkem jemné whiskové, ale v pozadí mi tam připadá "ředidlo"?/lihovina?. Ničím zajímavé. Chuť jemná nevýrazná, závěr štiplavější a pocit nic moc. Celkový dojem nijaký, spíše špatný.

King Barley 6-ti letá 43%Etiketa King Barley 6-ti letá 43%Etiketa King Barley 6-ti letá 43% (zadní etiketa)informace uvedená na láhvi King Barley 6-ti letá 43%Gold Cock - řezaná whisky 40%Etiketa Gold Cock - řezaná whisky 40%Etiketa Gold Cock - řezaná whisky 40% (zadní etiketa)

Dalším setem jsme se přesunuli do Likérky Dolany. První byl King Barley 6-ti letá. Aroma je whiskové, připadá mi tam ovoce, citrusy, trochu sladkost. Chuť je sladká, trochu ovocná, banány ale jinak nijak moc zajímavá. Závěr lehce štiplavý, ale nezajímavý. Je sice označena jako blended, ale uvedené složení (líh, whisky destilát, voda, desertní víno, barva E150a, cukr) mi připadá podezřelé. Druhý byl Gold Cock z téže likérky, který měl ovšem hodně společného s první ochutnávanou whisky v tomto setu. Aroma je jemné, lehce sladké, ovocné, lehce dřevo, docela příjemné. Chuť je primárně celkem sladká, lehce obilná, v závěru pak zůstává sladkost a cítím lehké ovoce. Celkově mi ale připadá docela chudá a nezajímavá. Pít se to dá, ale zmizí z očí zmizí z mysli. V paměti zůstane jen díky popisu na etiketě. Je označena jako řezaná, což je podle složení asi správné označení (nejsem si ovšem jist, zda řezaná whisky smí být ještě vůbec označována jako whisky), uvedené složení (whisky destilát, líh, voda, víno dezertní, cukr, barva E150a) ve mně ale velkou důvěru nevyvolává.

Gold Cock Red Feathers - 3 letá (blended) 40% (z likérky Dolany)Etiketa Gold Cock Red Feathers - 3 letá (blended) 40% (z likérky Dolany)Etiketa Gold Cock Red Feathers - 3 letá (blended) 40% (zadní etiketa) (z likérky Dolany)Gold Cock Black Feathers - 6-ti letá (malt) 43% (z likérky Dolany)Etiketa Gold Cock Black Feathers - 6-ti letá (malt) 43% (z likérky Dolany)Etiketa Gold Cock Black Feathers - 6-ti letá (malt) 43% (zadní etiketa) (z likérky Dolany)

V Likérce Dolany jsme zůstali. Dnešní produkce Gold Cock je už v režiji firmy Rudolf Jelínek. Ochutnávala se ale produkce z Dolan z přelomu let 2000/2001. Začali jsme nejnižší z jejich tehdejší série Gold Cock Red Feathers - 3 letá blended. Aroma jemné, sladově sladké, lehké ovoce, celkem příjemné, ale nijak zvlášť bohaté a zajímavé. Chuť je lehce sladká, po medu, s rušivým tónem "nečeho" (nepovedlo se mi pojmenovat), a to "něco" doznívá i v závěru. Kazí mi to celkový dojem z whisky. Ani bez toho ani s tím mne nijak nezaujala. Druhou byla Gold Cock Black Feathers - 6-ti letá malt. Aroma je výraznější, sladové, lehce trpké. V chuti převládá sladová sladkost, trochu tráva, zaoblenější a vyváženější. V závěru trochu štiplavosti a hořkosti. Ale stále nezapamatovatelná whisky.

Gold Cock Green Feathers - 12-ti letá (malt) 43% (z likérky Dolany)Etiketa Gold Cock Green Feathers - 12-ti letá (malt) 43% (z likérky Dolany)Etiketa Gold Cock Green Feathers - 12-ti letá (malt) 43% (zadní etiketa) (z likérky Dolany)Wyzour 40%Etiketa Wyzour 40%Etiketa Wyzour 40% (zadní etiketa)

Návštěvu českých luhů a hájů uzavírala Gold Cock Green Feathers - 12-ti letá malt. V aroma je stále sladová sladkost, vřesový med, přidalo se dřevo a lehký kouř. Z pohledu celé řady to má vzestupnou tendenci. V chuti jemná, sladká, medová táhlost, uzený med, v závěru lehká hořkost a dlouhý táhlý uzený med stékající do krku. Docela slušné pití, ale ničím zvlášť zapamatovatelné. Z Gold Cocků zatím nejlepší a jediná zapamatovatelná (z nich) hlavně pro ten uzený med a jeho dlouho trvající chuti (stále mám ulepenou pusu :). Pro porovnání/spravení chuti jsme zamířili do Skotska, za skotskou míchanou whisky Wyzour vyrobenou pro český trh na jejíchž etiketách jsou kresby Honzy Vyčítala. Mám už jen jedinou láhev, ne že by mi tolik chutnala, ale byla mi vypita (stála dole v baru a doufalo se, že si toho nevšimnu). Aroma sladké, med (medovina), ale nijak hluboké či zajímavé. Chuť velmi jemná, sladká, med, nudná, nezajímavá. Chudá whisky. O tom se nedá ani nic napsat. (tak vlastně zpětně děkuji tomu, kdo mi ji vypil :) To nemá cenu dopíjet a na celé whisky je asi nejlepší ten obrázek. A to jsem původně čekal, že to zachrání.
A když to skončilo, tak jsem nalil panáka Taliskeru, abych zachránil večer :)

na začátek stránky

Adventní kalendář 2019

Adventní kalendář 2019Adventní kalendář 2019Adventní kalendář 2019

Adventní kalendář nemusí být jen s čokoládou, může být také s whisky. Na netu jich najdete více a to nejen s whisky, ale i s jinými nápoji. Já jsem zvolil Adventní kalendář s německou whisky. Proč s německou whisky? Proč ne :)
Je to dobrá příležitost ochutnat neznámé whisky, celou láhev bych nekoupil a těžko by se vybíralo kterou koupit. Takhle je to o větší překvapení.
A další výhodou, že nás je víc. Nejen, že si můžeme vyměňovat názory, ale taky člověk ví, že netrpí sám. (to jsem dopsal až v průběhu ochutnávání :)

Kloster Whisky 5letá Single Malt 43%Blackforest Wild Whisky 42%Whesskey Triticale 6letá Single Grain Whisky 44%Eifel Whisky 6letá "EILAY" Rye Whisky 57%

1 - Kloster Whisky 5letá Single Malt 43% Úvodní vzorek adventního kalendáře, tak uvidíme, jak se uvede. Aroma je lehká vanilka a lehké dřevo, takové celkem průměrné. Lehké, nijak výrazné, nijak zajímavé, průměrné. Chuť se nese v duchu aroma, průměrná, nevýrazná, pitelná. Není ji moc jak popisovat, tak trochu nuda.
2 - Wild Whisky Blackforest 42% Podle názvu to prý bude divoké. První dojem v aroma není až tak špatný. Sice tam občas prolítne vlna odlakovače na nehty, ale když se člověk trefí mezi ty vlny tak tam najde jablečný štrůdl se skořicí, trochu mléčné čokolády a lehký voňavý koňak, který tam chvílema pouští jemné smetanové tóny. Ty vlny odlakovače to trochu kazí, takže to není na delší čuchání, ale dojem celkem dobrý. Chuť lehce nevýrazně medová, slabá, nevýrazná. Celá ovšem zastiňovaná větrovým lehce štiplavým bonbonem. Dokončení opět do medu. Jen ted med v chuti i dokončení je takový dost naředěný, taková medovice (nepleťte si to s medovinou, medovice je med nařaděný vodou, občas tím krmím mravence). Úplný závěr patří opět tomu větrovému bonbonu, takový ten zelený, ale ne úplně mentolka, který celkem dlouho doznívá. Není to bomba, ale celkem se dá. Ono to nakonec nebylo až tak divoký.
3 - Whesskey Triticale 6letá Single Grain Whisky 44% Šestiletá obilná whisky, spíš to měli nazvat "kriticale". Teda aroma, pokud se tomu dá tak říkat mi protáhlo dutiny. Jak když jsem technickým lihem pečlivě čistil malou plochu a musel u toho být dost blízko a poctivě to čuchat. Smrdí to jak čerstvě vypálené, to je snad parfémovaný čistící prostředek. Píšou šestiletá, ale asi to zapomněli do toho sudu nalejt nebo jim nikdo neřekl, že pod pojmem "barrel" se nemyslí umělohmotný. Se toho bojim. Tak nebudu srab a zkusím ochutnat, ale už k tomu nečuchám. Au, chuť odpovídá aroma. To je naředěný čistící prostředek s aromatickou příchutí, aby se to nedalo pít. Tak tohle byl příklad čirého masochismu. Možná tím nedopitým zbytkem (většina té lahvičky) půjdou vyčistit ty skrvny v dílně, co stále odolávají. Dopíjet to nebudu, nejsem masochista.
Přemýšlel jsem k jaké ženské to přirovnat, ale to co mne napadlo se nedalo psát, to jsem musel hned vypudit z hlavy nebo bych se ještě pár nocí strachy budil ze sna. Nakonec mě to přirovnání napadlo - to je jak německé porno. To že to vyrobili - proč ne, to že to skladovali šest let v plastovém sudu, kde byl předtím denaturovaný líh - no budiž, ale že to nalahvovali, nazvali whisky a ještě se pod to podepsali - to už je fakt šílené.
4 - Eifel Whisky 6letá "EILAY" Rye Whisky 57% Další vzorek je žitná co zrála 4 roky v sudech po sherry a 2 roky v sudech po Laphroaigu lahvovaná v sudové síle. To "EILAY" znamená EIfel whisky, co se potkala s isLAY. Je taková dost převoněná, moc parfémovaná. Ve vůni silně dominuje žitná whisky a z boku se jí snaží sekundovat z jedné strany sherry a z druhé kouřová rašelina. Míchá se to v levnou vůni převoněného blendu. Moc to teda neslibuje, ale oproti trojce si alespoň nepřipadám jako alkoholik co pije okenu míchanou s technickým lihem. Ta se s tím v chuti vůbec nesere, proč by měla skrývat svých 57%, hezky rovnou pořádnou ťafku. Dost suchá, svíravá s umělou a umělohmotnou chutí s nádechem toho co bylo ve vůni, ale zcela povrchně. Dokončení vyschlo v ústech, když se předtím snažilo vzbudit dojem sherry a kouře, který skončil stejně uměle jak v chuti.
Gertruda docvičila svojí silovou sestavu, navlékla se do o dvě čísla menšího trička, polila se levnou voňavkou a vyrazila na lov. Očima sjela okolí, vybrala obět a celou svojí silou vyrazila vpřed s výkřikem "Meine Liebe".

Zaiser Schwäbischer Whisky Fass 339 40%Weinbau Keller Whisky 6letá 40%St. Kilian Signature Edition "One" 3letá Single Malt 45%DeCavo Single Malt Whisky 3letá 47,3%

5 - Zaiser Schwäbischer Whisky Fass 339 40% Tak jsem zvědavý co hezkého mi dnes Mikuláš s andělem přinesou. Přinesli Schwäbischen Whisky Single Cask ze sudu 339 z lihovaru Zaiser. První dojem v aroma je jablečný mošt smíchaný s new makem. Když se jí dá trochu čas, tak new make ustoupí a projeví se kouř a spálené dřevo. Pak se to sleje vše do jednoho a připadá vám, že házíte do ohně zkvašená shnilá jablka. A ty jabka z toho ohně někdo vyhrábnul, vypálil to, nalil to do umělohmotného barelu s číslem 339 a pak to škodolibě nazval whisky. Chuti podivné, dokončení suché a naštěstí nijaké. Raději ani nechci vědět podíl těch švábů, co to má v názvu, ale jisté procento tam možná bude. Fuj, to jsem si nasadil do hlavy myšlenku, teď se mi bude znát o destilovaných švábech.
Tohle nepřinesl Mikuláš s andělem, ale odporný zlomyslný čert. To není fér. Vždyť já byl hodný. Ani myšlenkou jsem nezhřešil. No myšlenkou možná, občas mám "hezké" sny, ale nic co by se nedalo vyprat. Ale jinak nic. Až zjistím, kdo na mě co prásknul, tak to bude muset za trest dopít.
6 - Weinbau Keller Whisky 6letá 40% Výrazné těkavé lihové aroma levného blendu. No není zrovna lákavé. Chuť ostrá, lihová, čistící prostředek. Hnus fialovej.
Na webu se objevil text, který vše vysvětluje: "Omlouváme se, ale při balení zásilek došlo k omylu. Prohodil se nám Whisky adventní kalendář s Adventním kalendářem pro hospodyňky, který obsahoval sadu nových čističů na skrvny. Hospodyňky si stěžovaly na funkčnost, kdežto whiskaři píší recenze."
7 - St. Kilian Signature Edition "One" 3letá Single Malt 45% Mikuláš se moc nevytáhnul a jsem zvědavý s čím přijde svatý Kilián, zda tu reputaci trochu napraví. Aroma je malinko ostré a štípavé, ale jinak ovocné, sherry, sladké po ovoci a medu, vůně leštěného dřeva. Chuť je spíše slabá, nevýrazná, naředěný med s ostřejšími kořenitými tóny, závěr až výrazně štiplavý až pálivý. Ještě pár chutí tam je, ale nějak se mi nedaří je přesněji identifikovat. Je znát, že je to ještě hodně mladá a nezralá whisky. I když by moc bodů nedostala, tak v konkurenci předchozích by ji to vyneslo až na bednu, což v tomto případě není až tak náročný.
8 - DeCavo Single Malt Whisky 3letá 47,3% Aroma lihové, ale ne tak hrozně new-make jako některé předtím. Když se nechá chvíli odvětrat, tak se projeví i ovoce, umělá sladká vanilka a trochu odlakovače. Chuť je nevýrazná, slabá, nevyzrálá, mladá. V dokončení na mě vykoukla plastelína, umělohmotná plastelína. Ta mi to totálně zabila. Už nikdy nechci cítit, ochutnávat ani pít plastelínu. Pro mě to ten závěr totálně zazdil. Pro mě - Das ist eklhaft whisky.

Aureum 1865 5letá Single Malt Whisky 43%blended od deustche whisky.de - Blended Whisky Batch 1 4letá 45,5%Schurwald Whisky 8letá 42%Stork Club Single Malt Whisky 43%

9 - Aureum 1865 5letá Single Malt Whisky 43% Aroma divné, lehké, ne moc výrazné, zatuchlost, nakyslost, kyselost okurek, trochu lihovost, po chvíli ještě lakované dřevo. Chuti štiplavé, ostré, naředěně lihové, až útočné vůči člověku. Čím je v ústech déle, tím je agresivnější. Rozhodla se být anonymní a nedat šanci ji poznat, radši jsem to spolknul. Dokončení naštěstí nezanechá stopy. Je ovšem možné, že rozežralo všechny vjemové buňky a tak už nic necítím. Naředěné zbytky bojových látek?
10 - blended od deustche whisky.de - Blended Whisky Batch 1 4letá 45,5% Popis budí trochu obavy. Míchaná německá whisky, zkombinovali (slili) jsme různé whisky do 20litrového sudu po sherry a rok to tam nechali. Aroma je hodně po sherry s lehkou čokoládou. To sherry tam přebíjí vše ostatní, tak se k tomu dá i čuchnout. Chuťově sladký, ale se štiplavou pálivostí, díky tomu sherry tónu se to dá celkem pít. Dá, ale celkem o ničem.
11 - Schurwald Whisky 8letá 42% Hodně světlá whisky s agresívním aroma, ostrým, trochu do hořka a prosvítá v něm čerstvé dřevo, ale takovým tím výrazným aroma, ne tím příjemným. Kompot. Stále tím ostrým způsobem, že není úplně příjemné k tomu čuchat. Chuť prázdná, plochá, lihová a v závěru nepříjemně zhořkne a zumělovatí. Ale fuj. To je snad produkt od Helmut von Sajrajt Distillery.
12 - Stork Club Single Malt Whisky 43% Aroma s lihovými a hořkými tóny a lehkým vínovým podtónem. Chuť plochá, prázdná, naředěná, o ničem a s lehkou hořkostí v závěru. Taková nuda.

Black Forest Whisky 5letá  Single Barrel 2014 43%Elch Whisky Torf vom Dorf 3letá 50,6%SinGold Single Malt Whisky 40%The Lübbehusen "Vintage" 3letá Single Malt Whisky 44,4%

13 - Black Forest Whisky 5letá Single Barrel 2014 43% V aroma těžká zkvašená jablka s lehkými alkoholovými tóny, žádný zázrak, ale popis možná vyznívá hůře než skutečnost. Trochu do sladka. Chuťově ničím zajímavá, oproti jiným z AK i pitelná. V pozadí stále ty těžká jablka. Trochu sladkosti. Postupně až do jabkovice, závěr už budí dojem, že jsem nepil whisky, ale jabkovici. (pozn: dozrávala v sudech po Calvadosu)
14 - Elch Whisky Torf vom Dorf 3letá 50,6% Aroma příjemné, kouř, dřevo, sherry, sladkost, chybí mu určitá komplexnost/vyváženost, ale na 3letou whisky dobré. V chuti mi tam připadl nejdřív dojem naředěného bourbonu, pak se tam projeví trochu i ten kouř a sherry, tady je ta mladost znát určitou plochostí a nevýrazností. Lehká štiplavost, která vše obaluje. V dokončení lehký kouř a trochu sušší. Ještě by potřebovala trochu dozrát do větší vyváženosti a chuťové výraznosti, ale jinak za mě zatím to nejlepší, co jsem v tomto AK potkal.
15 - SinGold Single Malt Whisky 40% Hřích už v názvu, to zní nebezpečně. Zase umělé aroma, alkohol, lakované dřevo, hodně v pozadí umělá pomerančová kůra. Nehce se mi to očuchávat. První dojem chuti je prázdný a naředěný. Pak se o slovo přihlásí ten alkohol a zkusí svojí záludnou otázku: "Hádej, co jsme vypálili, než jsme to nazvali whisky?" Musím přiznat, že nevím.
16 - The Lübbehusen "Vintage" 3letá Single Malt Whisky 44,4% To smrdí hned po nalití. New-makem, plastem a odlakovačem. Přemýšlím jestli jsem nechtěl něco vyčistit, místo ochutnávání. Chutná to jak smrdí. Tedy zase velké au. Nějak už jsem z toho ztratil sílu snažit se k tomu vymyslet nějaký komentář. Dokončení? Jo, to tam asi je, něco mi zevnitř rozežírá hubu a snaží se protéct ven. Není "Lübbehusen" německy vetřelčí krev?

Slyrs Bavarian Single Malt Whisky Marsala Finish 46%Vallendar Malt of Kail Whisky 3.11 43,4%Finch Whisky Barrique R 19 42%Salzatal Single Malt Whisky Nr.1 8letá 43%

17 - Slyrs Bavarian Single Malt Whisky Marsala Finish 46% Když jsem si připravil psaní poznámek pro tuto whisky, tak mě hned napadlo do komentářů "Slyrs - Sliz", ale nepoužiju to. Vůně je celkem příjemná, trochu sladkosti a hodně vína, trochu dřevo a možná lesní plody. Po těch minulých velmi příjemné překvapení, něco k čemu se dá i opakovaně čuchat. Dá se to i pohodově popíjet. Trochu sladkosti, ovoce, čokolády, víno k tomu. Hřejivé dokončení. Konečně vzorek, co dopiju celý. Jak s tím má něco společného Marcela, tak to určitě bude lepší.
18 - Vallendar Malt of Kail Whisky 3.11 43,4% Aroma zase o ničem. Že by neslo stopy denaturovaného lihu? Odmítám k tomu dále čuchat a risknu to ochutnat. Lehce sladké, doztracena, do lihova, do ničeho. Prostě fail. Ostatně původní název té whisky byl "Malt of Fail".
19 - Finch Whisky Barrique R 19 42% Aroma divně něčím výrazné, přišlo mi to známé, trochu jako les, ale les to není, trochu jako zatuchlá stodola, ale taky to není ono. Pomohla až nápověda, tóny hub, ale ne těch voňavých. Další dojem byl lak na dřevo s vůní dřeva, pak už to mé čichové buňky vzdaly. Chuť nebyla na první dojem takový horor, jak u některých minule, ale ona se to snažila dohnat. Chuť nevýrazná, plochá, rozmělněná. Dokončení tak divně umělé, opět ty houby. Může whisky chytit plíseň? Nebo jim to před zkvašením zplesnivělo a oni doufali, že to tou destilací zmizí. Opět nedopitelné.
20 - Salzatal Single Malt Whisky Nr.1 8letá 43% Měl jsem docela problém s aroma. Nebyla to taková hrůza jako u některých předtím, ale nesedělo mi a navíc se mi nedařilo přijít na to, co mi připomíná. Až když jsem se po chvíli vrátil, tak mě to trklo - siřičitany z vína. Jak jsem přemýšlel v logice whisky, tak se mi nedařilo, když jsem na chvíli odešel a vrátil se, tak mě jako první napadlo, že mi tu smrdí víno. Aroma mi připomíná siričitany z vína, až víno s jejich velkým podílem. Trochu tam v pozadí jsou tóny mléčné čokolády. Chuťově trochu ta mléčná čokoláda se sirnou příchutí. Dalo se to dopít, dalo se nad tím přemýšlet, ale zcela mimo mě.

Old Sandhill 5letá American Oak Single Malt 43%Wetterau 6letá Single Grain Whisky 43%Westfalian 2013/2019 Cask 52 Single Malt Whisky Peated 54,6%Willowburn Amarone Cask 2019 Single Malt Whisky 46%

21 - Old Sandhill 5letá American Oak Single Malt 43% Průměrné whiskové aroma s výrazným dřevem a lehkou karamelovou sladkostí vypáleného sudu. Chuť se nese v duchu aroma, lehká karamelová sladkost, dřevo. Závěr si začne lehce poštipovat, až zhořkne. Nepříjemně. Dopitelná, což jí v tomto AK řadí do lepší třetiny.
22 - Wetterau 6letá Single Grain Whisky 43% Obilný-alkoholový-technicky lihový destilát. Mé čichové buňky se vzdávají již předem a zkouší i s nosem utéct pryč. Chuťové buňky od nich dostaly echo a kroutí se mi jazyk i když jsem se ještě nenapil. Chuť tomu odpovídá, když ten zpočátku popsaný destilát nalejete do sudu, tak ho musíte stočit dříve, než se prožere ven. Mám chuť to vzdát, ale ty dva vzorky ještě vydržím.
23 - Westfalian 2013/2019 Cask 52 Single Malt Whisky Peated 54,6% Aroma je sherry kouřovka, kouř rašeliny a dole pod ním čerstvá vlhká rašelina. Příjemná, celkem jemná. Tohle bych podle vůně nezařadil do Německa, ale tak směrem k Bowmore. Můj nos je momentálně uspokojen. Ale jsme u německé whisky, tak se držme moudra - neříkej hop, nevíš, kdo na tebe skočí. Já jsem říkal, neradujme se předčasně. Chuť je ostřejší, kořenitá/pepřovitá, což je škoda, protože tím přebíjí, to co by tam mohlo být pod tím. Tak nějak tam cítím nástup sladkosti, té kouřové rašeliny, končící do suchosti, ale až když si člověk začne zvykat na tu ostrost a v závěru přetrvává zase ta štiplavost. Jako v pohodě dopitelný vzorek, ale měl by obrousit špičky.
24 - Willowburn Amarone Cask 2019 Single Malt Whisky 46% Pod stromeček si raději poslední whisky z letošního adventního kalendáře dávat nebudu. Jsem zvědavý co Weihnachtsmann přinesl. První dojem z aroma nebyl špatný, lehce dřevo, lehce staré víno ze sudu, trochu těžší. Druhý už začínal být horší, tóny štiplavého ředidla/odlakovače. První dojem z chuti naředěnost, pak se to zvhrne do nějaké umělosti, umělé chuti a zakončení je v duchu - i destilovaný plast může mít dokončení štiplavé. Vánoční balení čistících prostředků. Ono, taky destilovat amarouny není úplně dobrý nápad. I tak tento vzorek získává velký počet bodů a to díky své zcela jedinečné vlastnosti - je poslední.

Když jsou ty vánoce a už je to za mnou, tak si říkám, že bych to uzavřel nějakou vhodnou písní, nějakou co by to vystihnula. Napadá mne zkusit třeba album nazvané "Ein kleines bisschen Horrorschau". Ale nakonec jsem zvolil velmi známý německá popěvek - Deutschland Deutschland über alles, na whisky sem ale nelez.

a uzavřu duchem vánoc a nového roku
Po tomto adventním kalendáři se cítím zcela očištěn od svých hříchů a do vánoc vstupuji jako nový a čistý člověk plný krásných předsevzetí. Když tak zpět čtu ty ochutnané whisky, tak od hříchů minulých i budoucích. Původní předsevzetí beru zpět, už mám rozhřešeno i na další roky.

Na fóru nás to pilo víc a tak byla možnost číst názory dalších lidí na stejnou whisky ve víceméně stejném čase. Někteří, kteří si tento adventní kalendář nepořídili, to občas "závistivě" komentovali.
Pár komentů, co mě pobavili:

krásné "recenze" německých dobrot :-) José podle mě zvolil jediný správný přístup, kupuje to, aby se neřeklo, že se něčemu vyhýbá, ale nepije ;-)

Tohle masochistické vlákno mě docela baví. Přemýšlím, jestli se střelím do nohy nebo píchnu do oka. Anebo ne, dám si německou wheiskei.

Existuje taková země, Skotsko se jmenuje, kde taky dělají whisky. Doporučuju :D

Teď to teprve přijde. Der Weihnachtsmann už se hihňá, protože ví...

Teda tohle je skvělé vlákno plné flagelantů. Ale jen tak dál, je třeba objevovat i slepé uličky ;)

Vždycky když vidím nový příspěvek v tomto vláknu, mé srdce zaplesá :-)
Velmi mě to fascinuje. Lidi to kupují, pak to pijí, píšou o tom a pijí to dále a dále, pak se proberou další lidé, co nestíhali, a ačkoliv vědí, co je čeká, taky to pijí :-) Je to nekonečný zdroj zábavy a sonda do lidských duší :D Podle mě to je současný ekvivalent dobrovolníků třeba za první světové války, kteří věděli, co je čeká, ale stejně do toho šli, aby se obětovali a zbavili svět od zla :-) Jste hrdinové! :D

já si rozhodně jako hrdina připadám. teď už vím že mne nic dobrého nečeká ale dál bojuju a nesu splihlý prápor :) ale kluci co začali pozdě nejsou hrdinové, to jsou nadlidi, konečně se to němcům povedlo, jejich produkt dělá z lidí co maj odvahu to pít...nadlidi !!!

Já v tom vidím trochu sebemrskačství, trochu exhibicionismu a značný díl cimrmanovského pionýrství slepých uliček. Nádherná směs, jen tak dál, chlapci! Uzavřené oddělení vás vítá... :D

Němci si spletli vánoce a velikonoce.
Zatímco o vánocích se těšíme na vánoční den a v adventním kalendáři otevíráme okénka s příjemným překvapením.
Tak o velikonocích se jedná o svátek umučení Krista a tak si ho lidé připomínají různými půsty až sebevlastním mučením, sebetrýzněním, utrpením a pokáním
Tohle byl velikonoční kalendář.

Vzniklo i pomocné schéma pro popis aroma a chutí:

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 26.01.2021