značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» teorie

  tisk textu

Teorie

Čtenářů typu "Je jedno co pijem, hlavně že se motáme." na WOL doufám moc nechodí a pokud chodí, tak doufám, že odcházejí už s jiným názorem.

Další názor, se kterým je možné se občas setkat, je "Není důležité odkud to je a jaký typ, důležité je, zda mi to chutná."
S tím je možné částečně souhlasit, má to ovšem své velké ALE. Pokud nevím, co vlastně piju, težko koupím příště něco podobného, co mi bude také chutnat (také velmi oblíbený dotaz - whisky XX mi chutnala, poraďte mi něco podobného a dobrého). Nevím, zda není lepší varianta toho, co mi tak chutná a zda se tak vlastně sám neochuzuju. A v neposlední řadě - nelze ochutnat vše co se vypálilo a je třeba nějakým způsobem vybírat. Pravda i výběr podle toho, zda se mi etiketa líbí či ne, je výběrem.

Základem v orientaci whisky je její výroba. A to nejen technologický postup, ale také místo kde byla vyrobena. Už při základní znalosti této teorie je člověk schopen podstatně lépe vymezit o jakou whisky má vlastně zájem.

Většina z nás již ví, že rozdíl mezi skotskou, irskou a americkou produkcí je velmi výrazný. Většina už jistě také ví, že je rozdíl mezi single malt a blended whisky (alespoň doufám, že většina ví a zbytek své znalosti doplní). Někteří se museli k těmto zjištěním postupně propít a také si tuto cestu poznání hezky zaplatit a když tento rozdíl našli, tak teprve začali hledat informace, proč to tak je. Někteří měli více štěstí, tyto informace našli už na začátku, potvrdili si tak svoji domněnku a ušetřili mnoho dalších peněz.

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 08.12.2011