značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky » skotsko » single malt » islay 

[laga-vúlin]  výslovnost  tisk textu

LAGAVULIN

Palírnu Lagavulin založil v roce 1816 John Johnston. Palírna ovšem začala fungovat již v roce 1742 jako ilegální palírna. V sousedství palírny stála malá palírna Kildalton (založená Archibaldem Campbellem), která byla v roce 1836 pohlcena Lagavulinem. Mezi vlastníky palírny patřili také např. James Logan Mackie (v roce 1867) a Peter Mackie (v roce 1878). Nyní palírnu vlastní United Distillers a licenci má White Horse Distillers. Vodu palírna bere ze Sholum Lochs, kam voda stéká po úbočích pokrytých rašelinou a i díky tomu má výsledná whisky vysoké množství fenolů a rašelinnou příchuť.

Z robustního charakteru whisky, lze tipovat, že palírna bude odpovídajících rozměrů. Palírna má však pouze čtyři kotle, všechny podsadité, ale spíše menší. Původní název palírny - Lagg An Mhuillin znamená mlýn v kotlině.

Palírna LagavulinPalírna Lagavulin - sklady se sudy se zrající whiskyPalírna LagavulinPalírna Lagavulin

Při rekonstrukci palírny v roce 1962 bylo převzato některé zařízení ze sousední palírny Malt Mill (která byla v provozu v letech 1907 až 1960). V této palírně Peter Mackie, který ji založil, experimentoval s tradičními postupy z předindustriálního období.

Lagavulin je whisky bohatá, typicky ostrovní s nádechem rašeliny, kouře a slanosti. Její milovníci s oblibou tvrdí, že připomíná oceán Je také zařazena mezi Classic Malt.

V palírně Lagavulin - mlýn na sladV palírně Lagavulin - destilační kotle pro první destilaciV palírně Lagavulin - sběrné místo whiskyV palírně Lagavulin - Tasting Room

Typy

Vedle vysoce hodnocené 16-ti leté whisky, se také vyrábí jako 10-ti a 12-ti letá. Vedle standardně vyráběných se lze také setkat např. s Distiller´s Edition Double Matured, která zraje v sudech po bourbonu a dozrává v sudech po sherry Pedro Ximenez, či s 12-ti letou Lagavulin Specially Selected.

Část produkce se plní pro Vintage Malt Whisky Co., pod názvem Finlaggan jako 10-ti, 12-ti, 15-ti, 17-ti a 21 letá, pro Highlands & Islands Scotch Whisky Co. jako 5-ti letá s názvem Ileach, pro Dun Bheagan 8-mi letou Single Islay Malt, pro společnost Jack Wiebers 5-ti letá Classic of Islay a Wilson & Morgan zde plnil 8-mi letou House Malt Born on Islay z roku 1994. Jako privátní plnění z roku 1991 9-ti a 12-ti letá s nzvem Fuaran Ile. Plní se zde také 5-ti až 6-ti leté ročníkové Vintage Islay Malt.

Okolo roku 2010 se styl whisky Lagavulin změní. Nynější whisky s rašelinovitostí až na 50 ppm fenolů, byla experimentem a množství se vrátilo na původních 35 ppm. Ovšem tyto whisky zatím teprve dozrávají ve skladech.

Je základním kamenem míchané whisky White Horse.

Lagavulin 16-ti letáLagavulin The Distillers Edition Double Matured 1984Lagavulin 12-ti letá 43%Lagavulin 12-ti letá 43%Lagavulin 15-ti letá 45%

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (whiskyonline.cz):

Lagavulin 16letá 43%Lagavulin 16letá 43%:
(lahvováno 2001 - L15P830573)
Výrazné aroma, ale nepraští. Hned po nalití se na mne vyvalila vlna rašeliny a kouře, jak bylo aroma vytlačováno ze skleničky nalévanou whisky. Očekával jsem, že až přičichnu, tak dostanu jednu do nosu. Ale to se nekonalo. Velmi příjemně mě přivítal sladký kouř s vůní uzeného masa. Sladké ovocno-sherry tóny, doplněné kombinací suchého studeného kouře a krásně vyuzeného masa. Evokuje mi to táborák či posezení u krbu. Pak se vrátí opět ty sladké tóny, čerstvé dřevo, zemitost a suchá rašelina. Úplně se v té vůni rochním. Hledám na láhvi, zda není zakázáno to používat jako pánský parfém. Těším se na ochutnání, ale nechce se mi opouštět to očichávání. Kouřová večerní chvilka poezie. Chuť se nese v duchu kouře, ten kouř, co dávala přivonět, má také v tekuté podobě. Chuť je velmi plná, všeobjímající kouř, který se převaluje na jazyku. Chuť kouře i když je dominantní, tak díky své charakterističnosti stále nechává dost prostoru i dalším chutím. Sladkost rašeliny, střídající se s příjemnou slaností, lehké ovocné tóny a lehká pálivost, protože není kouře bez ohně. Poezie pokračuje, udivuje sladěnost chutí, protože kdybych to jen četl, tak bych nevěřil, že dohromady to může být takhle skvělý. Dokončení bohaté a dlouhé korespondující s chutí, kdy cítíte, jak kouř pomalu odchází a zůstává dlouhá sladko-slaná chuť.

Tohle je whisková poezie, jedna z dokonalostí whisky světa. Je to skvělé, ale současně je to dosažitelné. K čemu skvělá věc, která by byla dosažitelná pouze pro někoho. A protože tisíc lidí tisíc chutí, tak existují i další dosažitelné dokonalé a takhle mezi ně nezpochybnitelně patří.

S krásnou holkou sedíte u táboráku. (Krása je relativní, každá, kterou milujete je krásná a podstatné je to, co připadá krásné nám, ne ostatním.) Nad hlavou září hvězdy na noční obloze, letní noc krásně voní. Vnímáte vůni letní noci, vůni táboráku, opečeného masa a kouře a to vše doplňuje JEJÍ vůně. Chvíle, kdy si říkáte, že vůbec nevadí, že v té tmě nic nevidíte, směs vůní a její blízkost, kterou cítíte vás zcela naplňuje. A když jste konečně sami a ta blízkost je ještě větší, tak s vámi zůstávají u všechny ty vůně, které na vás ulpěly. Ta cítěná blízkost může být podstatně více, než některé jiné věci. Chvíle, kdy si přejete svůj Vlak do pekla a hodinky, co můžete zastavit. (18.5.2020)

Lagavulin 16letá 43%Lagavulin 16letá 43%:
(lahvováno 2019 - 4.9.2019 - L9247CM007)
Čersté kouřovo-rašelinné aroma. V prvním dojmu uvolnilo ten kouř, který se vznášel na čerstvě nalitou skleničkou, následně dominuje ta rašelina, ke které se přidává jód. Každá s vůní dominuje pouze chvíli, při svém nástupu a uvolňuje místo dalším a dalším. První již odvanuly a nyní jsou vystřídány ovocnou a výraznou vinnou a to vše podbarvené sladkostí, kterou právě přebila sůl, která je doplňována vrátivším se kouřem. Aroma je celkem jemné, nijak nepraští do nosu a dobře se vychutnává. Je bohaté a své tóny uvolňuje postupně, je to takový aroma koncert. Chuť se prvotně nese v duchu sladkosti, medové sladkosti, až zbytečně výrazné a trochu ploché. Naštěstí po chvíli se probudí a ukáží další chutě, kdy největší část pro sebe si bere kouř, který vše zahalí, dá vyniknout sladké rašelině s medem a vosku. Chuť je plná, olejnatá a krásně se postupně táhne a rozlévá dál do krku, hřejivá. Dokončení se nese v duchu toho vosku, který jako by po cestě zasychal a zůstával, kouře, který se na tím vším vznáší, sladké rašeliny a slanosti. Je dlouhé.

Celkově je to hodně dobrá whisky, krásně provedený koncert vůní a chutí, ale "něco" mu chybí. Užiju si chvíli popíjení, vychutnám si ji, jsem spokojený a uspokojený, ale chvíli po té je to bez vzpomínek. Prostě si ji nevybavím a přitom to není nudná a nezajímavá whisky. Zůstává dobrý dojem ze skvělé whisky, ale nedokázal bych ji zpětně popsat. Je to dojem z dobrého celkového zážitku, který ale neumíte vyprávět, jen víte, že byl fakt dobrý. Jako by byla určená, jen pro tu chvíli vychutnávání, pro ten přítomný okamžik.

Od pohledu hezká holka, zajímavá a nejhezčí je, že každou chvíli se na ní líbí něco dalšího - vlasy, vůně, postava, kůže, dotek, hlas, ... Jako kdyby se odkrývala postupně, nemá ten Wow efekt, kdy při prvním pohledu padnete na zadek. Ale vychutnávám si to postupné odkrývání, odhalování, objevování, ochutnávání. Užívám si i chvíle následující, hezké chvíle. Po všem se člověk cítí hezky, spokojený, odchází s dojmem krásného zážitku, má pocit, že si vše pamatuje, ale do detailu si nedokáže vybavit nic. Přesto vím, že to byly krásné chvíle, které si rád zopakuji. (23.5.2020)

Lagavulin 16letá 43% (lahvované 2001 a 2019)Porovnání 16letých Lagavulinů, jeden byl lahvován 2001 a druhý 2019:
Mám tu dvě sklenky a v obou je nalitý 16letý Lagavulin. Když ten první šel v roce 2001 do láhví, tak ten druhý ještě nebyl ani na světě, ten šel do láhví až v roce 2019 (destilace tedy vychází cca na rok 2003). Oba jsou 16leté, láhve i etikety stejné a nejvíce mne zajímá, zda i whisky jsou stejné. Samozřejmě, že to porovnání není úplně odpovídající, protože ten první v té láhvi strávil už 19 let, ale jiné láhve k porovnání nemám a časem cestovat neumím, abych mohl porovnat tehdy čerstvě koupený Lagavulin s novým čerstvě koupeným Lagavulinem v dnešní době.

Aroma toho staršího je intenzivnější, znatelně kouřové, hustý dlouho trvající kouř, s vůní uzeného masa, ovocné a sherry tóny, bohaté, držící. Z aroma mladšího kouř velmi rychle utekl a dominantní se stala sladká rašelina, pokračující do ovocnosti a vína (myšleno víno k pití), v závěru se kouř se sladkou rašelinou vrací, ale chybí mu určitá intenzívnost, hutnost a velikost. Obě voní dobře, ale každá jinak. Ve vůni mi ta mladší připadá, jako by ještě potřebovala dozrát, jako by měla sud po starší sestře, kde toho zbývá k předání méně a méně. Chvili tu obě stojí, než to napíšu. Starší si stále drží nádech kouře se sladkou rašelinou, mladší je nyní hlavně o sladké rašelině doplněné slaností. Ve vůni zcela jistě vyhrála ta starší.
Chuť té starší se nese hodně v režii kouře, rašeliny, trochu sladkosti, slanosti, ovocnosti, lehké pálivosti, zajímavá bohatá, ukazující co vše dokáže a své rozmanitosti a přednosti. Mladší má výrazný sladce medový nástup, trochu do vosku a až pak se objeví kouř se sladkou rašelinou. Oproti starší je méně výraznější, méně bohatší, méně rozmanitější, je taková uhlazenější, ale chybí jí určitý charakter. Opět jakoby ještě potřebovala dozrát i v chuti je to stejné jako v aroma - sud po starší sestře, kde toho zbývá k předání méně a méně. Není špatná, ale nenašel bych ní to, proč se o 16letém Lagavulinu mluvilo jako o absolutně skvělé whisky, proč mu Michael Jackson dal 95 bodů. Prostě je jiná a bohužel horší. Vedle sebe to vynikne opravdu výrazně a pokud to ochutnává člověk s dobrou pamětí, tak to musí poznat také. Ostatní asi rozdíl přičítají špatné paměti, protože přece tehdy tráva byla zelenější, sníh bělejší, whisky lepší nebo si to alespoň tak nějak pamatujeme a zkreslujeme. (23.5.2020)

Porovnání šestnáctiletých Lagavulinů jsem přidal i do úvahy o tom, jak se whisky mění a že kdysi čtená recenze o Xleté ABC whisky vůbec nemusí odpovídat aktuální produkci - více zde

Lagavulin 1990 Distillers Edition 1990/2006 Double Matured Pedro Ximenez Cask-Wood 43%Lagavulin 1990 Distillers Edition 1990/2006 Double Matured Pedro Ximenez Cask-Wood 43%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2007:
Aroma jód v pozadí, sladkost sherry, v chuti překvapivě sladký nástup, komplexní a celkově až jemný dojem, který bych u Lagavulinu nečekal, lehká kořenitost, nejsou tam ty výrazné chutě jako u standardního Lagavulinu, ale zůstává jí jeho velikost a bohatost a to vše zabalené komplexně s určitou jemností, dokončení jemně doznívá, celkově dobrý Lagavulin, bohatý a jemnější než bych čekal. (16.10.2007)
Lagavulin 1990 Distillers Edition 1990/2006 Double Matured Pedro Ximenez Cask-Wood 43%Hned na první pohled upoutá tmavá bronzovo-tmavě zlatá barva a jak se krásně táhne po stěně skleničky. Tentokrát se nevyvalil oblak kouře při nalévání a až po chvíli jsem zpozoroval, že vůně se pomalu převaluje na stole jak těžká mlha. Při přivonění cítíte jak do vás nosem vstupuje, jak postupuje dále. Aroma je silné, těžké, hutné, výrazné těžké sherry, těžké tmavé třešně, sladkost hořké čokolády, těžká sladkost, v pozadí nacházím lehké tóny kouře (i když možná jen proto, že si je tam přeju), těžké lakované dřevo, přímo dům ze dřeva. Užívám si ho, plavu si v něm, nechávám se jím unášet. Chuť nastoupí lehce sladce, aby se její vlna zvětšovala a chuť mohutněla a mohutněla. Je velmi komplexní, jemné smetanové tóny, zvedající se přes mořskou slanost a řasy, pokračující těžkým ovocem, pomeranči, hořkou čokoládou, stále vzhůru až k hranici kořenitosti, přitom stále krásně zaoblené a obalené sladkou rašelinou s nádechem sherry. Jak na horské dráze pak klesáte k dlouhému táhlému dokončení se sladko-slanými tóny a vytrácejícími se chutěmi.
První dojem z aroma byl rozpačitý, byl jsem zaskočen, čekal jsem po 16letém Lagavulinu, že tu bude něco jiného. Když jsem zahodil své očekávání, tak jsem se do něj mohl pořádně ponořit a plavat si něm a užívat si ho. Podobné je to i s chutí, ale zde už je člověk více připraven z vůně. Je to zážitek a navíc byl nečekaný. Pro mne hodně překvapující rozdíl mezi klasickou 16letou a 16 let starou Distillery Edition. Ale má ta whisky v sobě něco zvláštního. Byl to zážitek, bylo to skvělé, ale současně mě to neláká hned na další a další skleničku. Prostě stačilo, ale vím, že když si jí dám příště, bude to zase skvělý zážitek. Dopíjím skleničku, jiné jsem dopíjel rychleji, ale při tom si furt pomlaskávám, jak je to dobrý. Musím to brzo přeochutnat.

Čekáte sestru té krásky od táboráku, máte určité očekávání (kdy už dostanete rozum a pochopíte, že očekáváním nejvíc ubližujete sami sobě), asi bude uhlazenější, asi bude v něčem lepší, nevíte, ale stejně vymýšlíte. Ve dveřích se zjeví famózní rusovláska, tak famózní, že až se proberete z překvapení, tak se nejspíše zjevíte vy. Tohle je osudová žena, zmocňujete se jí i jí podléháte, chcete jí chránit i být to její velikostí ochraňován, připadá vám slabá a křehká a současně se jí bojíte. Každá chvíle s ní je úchvatná, ale jako by vám každá chvíle s ní něco brala (jen nevíte co). Je to osudová žena a to může dopadnout dobře i špatně. Cesty osudu jsou nevyzpytatelné. (18.5.2020)

Lagavulin 12letá 58,2%Lagavulin 12letá 58,2%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2005:
Aroma výrazná rašelina, kouř, chuť silná, výrazná chuť, ostrá, rašelina, hřeje, dokončení dlouhé rašelinné, celkově velmi dobrá whisky, uvažuji o tom, že si ji koupím.
Po 3 kapkách vody: Aroma zjemnilo, až ztratilo, chuť začala být ostrá až štiplavá, rozvinuly se další chutě, ale štiplavá ostrost je zastiňuje, skoro zmizela rašelina, dokončení stále dlouhé rašelinné, celkově prostě velmi dobrá whisky, uvažuji o tom, že si ji koupím (už nevím proč, ale bohužel jsem to nakonec neudělal). (2.11.2005)

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Kompletní průvodce světem nejlepší whisky) hodnotí:

Lagavulin 12letá 43%Lagavulin 12letá 43%:
Barva: bledě jantarová.
Aroma: mořská sůl, rašelina, intenzívní suchost, sherry.
Tělo: plné, vyzrálé, sirupové.
Chuť: suchá, kouřová, rašelinová, slaná.
Dokončení: slané, suché, kouřové, ucelené a skvělé.
Známka: 89
Lagavulin 16letá 43%Lagavulin 16letá 43%:
Barva: sytě jantarová.
Aroma: všechny prvky, ale silněji sherry.
Tělo: plné, jemné, pevné.
Chuť: suchost zpočátku vyrovnává sladkost charakteru sherry, jak se chuť postupně vyvíjí, vynořují se tóny olejové, trávové a slané chuti, důstojná, ale plná života.
Dokončení: obrovské, silné, "medvědí objetí rašeliny".
Známka: 95
Lagavulin 1979 The Distillers Edition Double MaturedLagavulin 1979 The Distillers Edition Double Matured 43%:
Barva: oranžový pískovec.
Aroma: svěží nástup s náznaky rašeliny, dehtu, síry a soli, včelí vosk.
Tělo: plné, sirupové.
Chuť: bohatá a nesmírně sladká, potom kouřová, medicínská a v závěru mořské řasy.
Dokončení: koření, sůl, písek, co ztratila z charakteru palírny, získává v jiných rozměrech výraznosti.
Známka: 95
obrázek není k dispoziciLagavulin 13letá 1984 Murray McDavid 46% (dozrála v sudech po bourbonu):
Barva: prvosenka.
Aroma: suché, rašelinový kouř.
Tělo: střední, pevné.
Chuť: převládá rašelinový kouř, vypalovaná tráva, potom olejová, náznak mořských řas a sůl.
Dokončení: suché, velké a hřejivé, později medicínské.
Známka: 87
obrázek není k dispoziciLagavulin 1979 Murray McDavid 40%:
Barva: lámavé bledé zlatp.
Aroma: zdrženlivé, voňavý kouř, svěží tráva.
Tělo: střední, mírně sirupové.
Chuť: zpočátku lehká a trávově sladká, přejde do rašeliny, kouře a koření.
Dokončení: popřové, písková suchost.
Známka: 86

Stručně některé další:

Lagavulin 14letá 1978 Cadenhead 64,7%: byla velká, zpočátku dubově suchá a potom sladká, známka 88
Lagavulin 15letá Cadenhead 64,4%: byla lehčí, ale slanější, známka 87

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:

obrázek není k dispoziciLagavulin 12letá 57,8%:
Barva: Světle slámová.
Aroma: Pronikavé a pestré. Uzený úhoř, uhelný dehet, sýr uzený na jabloňovém dřevu, pytlovina, asfalt, kouřový čaj, skalní jezírka.
Tělo: Střední. Zralé.
Chuť: Silně rašelinitá a sytá. Zakulacená s výraznou chutí: mořský charakter, voňavý kouř (rašelina/doutník) a lehký poprašek černého pepře.
Dokončení: Kouř.
obrázek není k dispoziciLagavulin 16letá 43%:
Barva: Tmavě jantarová.
Aroma: Syté, aromatické a pestré se střelným prachem/ohňostrojem, lany od nevodu, vařenými švestkami a lepkavým pudinkem z karamelek. Kouř z doutníků.
Tělo: Plné.
Chuť: Velmi pestrá. Sušené mořské řasy, parfémovaný kouř.
Dokončení: Velmi dlouhé. Kouř, vařený čaj.

Jim Murray ve své knize (Průvodce světem whisky) hodnotí:

Lagavulin 16letá:
Na začátku chutná sladce, ale zároveň má delikátní suchý charakter, dubová příchuť je jemná, rašelinovitost mnohovrstevnatá a skladování v sudech po sherry jí dodává navíc intenzívní ovocvnou příchuť. Opatrnost u této whisky je na místě: toto není sladová k ležérnímu popíjení, tato whisky vás sežehne. Začátečník by se k ní měl přibližovat s opatrností, o úctě ani nemluvě.

Ian Buxton ve své knize (101 Whisky: Škola degustace pro každého) hodnotí:

obrázek není k dispoziciLagavulin 16letá:
Barva: Sytě zlatá.
Aroma: Intenzívní náraz rašeliny, následovaný sladkými pomeranči a karamelem.
Chuť: Velká, ústa se naplňují whisky. Suchá, pak sladké sherry a karamelem a stopy soli.
Dokončení: Masivní rašelinový kouř a slané vyvrcholení.

v knize Svět whisky hodnotí:

Lagavulin 16letá 43%Lagavulin 16letá 43%:
Dlouholetý člen klubu "Classic Malts" má silně kouřovou vůni s tóny mořských řas a jódu. Sladkou chuť uzavírá suché rašelinné dokončení.
Lagavulin 12letá 56,4%Lagavulin 12letá 56,4%:
Počáteční sladká vůně ustupuje kouřovým a sladovým tónům. Ovocná příchuť předchází suchému rašelinnému dokončení.
Lagavulin 21letá 56,5%Lagavulin 21letá 56,5%:
Na jedné straně je palčivá a kouřová, ale zároveň má hřejivé sirupové tóny po sherry. A obě strany se navzájem doplňují.
Lagavulin 1991/2007 Distillers Edition 43%Lagavulin Distillers Edition 43%:
Bohatší a plnější než 16 letá, ale také se silnou příchutí kouře a mořských řas.
Lagavulin 37letá 1976 51%Lagavulin 37letá 1976 51%:
Zemitá a ostrá vůně kouře s příměsí staré kůže, mořské soli, mandlí a medu. Na jazyku se mísí dub, solanka, kůže, mořské řasy, sušené ovoce a přetrvávající chuť rašelinného kouře.
Lagavulin 1999/2015 Distillers Edition 43%Lagavulin Distillers Edition 43%:
Bohatší a plnější než 16 letá, ale také se silnou příchutí kouře a mořských řas.

Ulrike Lowis ve své knize (Whisky - Historie, Výroba, Značky) hodnotí:

Lagavulin 16letáLagavulin 16letá:
Aroma: Intenzívní kouř z rašeliny, tóny jódu, mořských řas a výrazné sladkosti.
Chuť: Suchý kouř, jemná a současně silná sladkost, poté se přidávají mořské a slané tóny se stopou dřeva.
Dokončení: Dlouhé a intenzivní, se solí a mořskými řasami.

Daniel Lerner ve své knize (Skotská whisky) hodnotí:

Lagavulin 16letá:
Aroma: rašelinné, jódové.
Příchuť: kouřová, silně rašelinná, slaná, komplexní.

Tasting notes Vaška Routa

k ochutnávce Distillers Edition z 2.5.2007:

obrázek není k dispoziciLagavulin Distillers Edition 1990/2006 Sherry Pedro Ximinez Finished
Chci-li se v duchu vrátit do Skotska, na ostrov Islay, zavřu oči a dám si jednu z tolika proslavených whisek této oblasti. A nyní přišla řada na výše uvedenou - a samozřejmě nezklamala!
Barva: tmavě zlatá.
Aroma: svěží nástup neobyčejně ovocné vůně s převahou peckovin, zvláště pak zralých třešní a višní, s postupným vývojem přes vínový charakter do rašelinové vůně, dehtu, kouře zjemnělého včelím voskem a mořské soli.
Chuť: zpočátku kořenitá, bohatá a nesmírně sladká, zralé bobuloviny, potom začne získávat převahu chuť rašeliny, kouře, kávy, fenolu a v závěru mořské řasy.
Dokončení: neobvykle dlouhé, dokonce i na Lagavulin, lehké náznaky mořské soli a kávy, dlouhotrvající rašelina, pepř, kouř.

k ochutnávce Distillers Edition z 16.10.2007:

obrázek není k dispoziciLagavulin Distillers Edition 1990 Sherry Pedro Ximinez Finished
Barva: oranžový pískovec.
Aroma: mimořádně ovocné, převážně zralé peckoviny (třešně, višně, švestky), vínová, rašelinová, fenol, lehce slaná, svíčka ze včelího vosku.
Chuť: velká, bohatá, kořenitá a sladká, postupně přecházející v kouřovou rašelinovost, medicínská výrazně mořská (řasy, mořská sůl).
Dokončení: Nezvykle dlouhé (dokonce i na Lagavulin), kulaté a uspokojivé, lehce slané tóny, pepřovité, kořeněné, kávové.

Recenze na GentlemansWhiskyClub.cz:

Whisky posezení s Netharem:

Lagavulin 16y

Recenze na whisky.nethar.cz:

Lagavulin 10 yo Travel Exclusive

Lagavulin 12 yo 11th Release

Lagavulin 12 yo 13th Release

Lagavulin 12 yo 14th Release

Lagavulin 12 yo 15th Release

Lagavulin 12 yo 17th Release

Lagavulin 12 yo 7th Release

Lagavulin 12 yo 8th Release

Lagavulin 12 yo Islay Collection 2007

Lagavulin 16 yo

Lagavulin 1990 Distillers Edition

Lagavulin 1994 Distillers Edition

Lagavulin 1995 Distillers Edition

Lagavulin 1996 Distillers Edition

Lagavulin 1998 Distillers Edition

Lagavulin 1999 Distillers Edition

Lagavulin 2000 Distillers Edition

Lagavulin 2001 Distillers Edition

Lagavulin 2002 Distillers Edition

Lagavulin 24 yo 1991 Feis Ile 2015

Lagavulin 8 yo Limited Edition 200th Anniversary

Lagavulin 9 yo Game of Thrones

Etiketa Lagavulin 16-ti letá 43%Lagavulin 16-ti letá (detail)Lagavulin The Distillers Edition Double Matured 1986 (detail)Etiketa Lagavulin 12-ti letá 43%Lagavulin 15-ti letá 45% (detail)

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 07.11.2020