značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» informace

  tisk textu

Informace

Whiskyonline.cz

Whiskyonline.cz je web, jehož cílem je dát dohromady co nejvíce informací o whisky v českém jazyce. WOL není provázán s žádným obchodem ani sponzorem, snaží se, aby informace na webu byly nezávislé a vyjadřovaly maximálně osobní názor autora. Dělám ho tak nějak pro sebe, jak bych si podobný web představoval já. Informace o značce, palírně, výrobci (tady to dost pokulhává, ale zase to nepovažuji za to hlavní) a pak charakteristiky a odkazy na ně, abych věděl, jak to chutná/chutnalo jiným a mohl se podle toho rozhodnout, zda to taky zkusím. A tím, že WOL je moje, tak sem dávám i svoje recenze a najdu si, co a jak mi chutnalo.

Whiskyonline je tu od roku 2002, kdy nahradil moje původní webové stránky o whisky bastlené v html. Přežil několik útlumů až skoro klinických smrtí, ale po pomalém probouzení v roce 2019 je nyní v plné síle a snaží se dohnat zameškané roky. (dodatek prosinec 2019 - stále je v plné síle, tak dlouho živý většinou nevydržel)

•  co zde najdete?

Informace o whisky :)
Jednak obecné informace o whisky, ale hlavně informace k jednotlivým značkám. Že je značek hodně jsem věděl, že jich je až tak moc jsem si, když jsem začínal, ani neuměl představit. A to ještě pod mnoha značkama je mnoho a mnoho různých plnění, které jsou na trhu a ještě více těch, které už nejsou na trhu. Tak nějak asi vypadá nekonečno, když už si myslíte, že vidíte konec, tak se tam opět něco rozbalí a rozvětví, aby bylo kam dál pokračovat. A do toho ještě vznikají nové palírny, nové značky, ... Což bohužel málokdy stíhám sledovat dostatečně včas.

U některých značek můžete nalézt pouze fotky nebo jen krátký text, texty se budu snažit postupně doplňovat, ale vzhledem k velkému rozsahu celého webu to je občas časově velmi náročné. Je celkem těžké se ke značkám zpětně vracet a než obejdu celé kolečko, tak je to na pár let. Pokud máte doma láhev, jejíž fotka zde chybí, či je nekvalitní, tak budu rád když mi ji zde k uveřejnění zašlete.

Ale hlavně zde najdete charakteristiky whisky
Kde se mi podaří najít charakteristiku whisky s rozumně odvolatelným zdrojem (nebo mi alespoň připadá dobrá), tak ji přidávám ke značce. Alespoň mě u whisky nejvíce zajímá, jak bude chutnat. A ono prostě nelze ochutnat všechny whisky, ani ty které potkám a ochutnat by šly a tak si člověk musí vybírat. A k tomu se hodí i názor ostatních. A tak zde naleznete vedle charakteristik převzatých (které se občas díky postupu času začínají týkat lahví, které už asi nepotkáte), i moje recenze na některé whisky a odkazy na Netharovo fórum, které je ze všeho tohoto nejživější a stále tam přibývají nové recenze na whisky.

Při čtení nezapomeňte na to, že chutě jsou individuální, takže whisky, kterou někdo označil za skvělou whisky, vám nemusí vůbec chutnat a obráceně. Posouzení chuti a celkového názoru na whisky ovliňuje také spousta různých věcí, od jídla, které jste jedli před ochutnávkou, přes předtím ochutnávanou whisky, dříve ochutnávanou whisky a vzpomínkou na ní, až po náladu a celkové rozpoložení. Také trvá několik let, než se člověk naučí whisky ochutnávat, takže první dojmy zapsané před několika lety se mohou výrazně lišit od dojmů aktuálních.

na začátek stránky

•  jak to na WOL vypadá?

Whiskyonline.czWhiskyonline.czWhiskyonline.cz

Vlevo najdete menu, k tomu asi nemá smysl nic psát, tím se prohrabete a pochopíte.
Obecné texty jsou asi také jasné.

Značky whisky jsou asi také jasné, ale k těm pár informací přidám.
Vlevo najdete informace o palírně/výrobci/whisky, v jakým verzích se dala koupit a pár fotek palírny apod (pokud tedy jsou). Snažím se vyhýbat pojmů jako "letos se na trhu objevilo", protože za rok už to není letos, ale loni, pak předloni a tak dále, u aktuální produkce se snažím uvádět info, kdy to bylo psáno, aby bylo jasné, proč je to za pár let mimo. Na konci levé části najdete fotky lahví, většinou s popisem. Občas těch informací moc není. Až na pár vyjímek je většina značek psána takto.

Pravá strana je vyhrazená charakteristikám. Dávám jsem i svoje (a protože to používám i jako svůj zápisník poznámek, tak si tam dávám i datum, kdy to bylo ochutnávané). Dále tam jsou charakteristiky z dalších zdrojů a závěr této části patří Netharovi a odkazům na jeho fórum. Odkazy na fórum pravidelně doplňuji a tak nemusí jít podle abecedy (je občas jednoduší dát ty nové nakonec). Někdy ten sloupec charakteristik bývá fakt hodně dlouhý. A na konci bývá odkaz na web palírny/výrobce/značky a uzavírají to obrázky etiket.

odkazy jsou v této barvě
Snažím se do textů dávat a doplňovat odkazy na značky o kterých se tam mluví. Ne všechny odkazy jsou ještě přidané (většina ještě není) a ne všechny odkazy vedou na aktuální stránky (stránka existuje, ale její obsah nemusí být vůbec aktuální, ale lepší odkaz hned, než to pak všude doplňovat).

A úplně na konci lze nalézt dva datumy. .(rok) - je moje poznámka, kdy jsem značku doupravil trochu více naposled, týká se hlavně obecných textů. Ještě níže šedivé "datum poslední úpravy textu" je generovaný webem podle datumu souboru, takže pokud přidám ke značce fotku, recenzi, odkaz nebo jen opravím překlep či pravopisnou chybu, tak se datum změní na aktuální. Dřív jsem se snažil, aby toto datum odpovídalo i aktuálnosti textu, ale to se ukázalo jako cesta do pekel - odkládal jsem opravy, fotky a všechno, až budu mít více času na udělání komplet a pak už v tom byl takový guláš, že jsem nedělal nic. Teď přidávám podle určité logiky (abych se v tom zase neztrazil) klidně jen jednu informaci ke značkám bez ohledu na druh whisky či oblast, prostě tak jak mi přijde pod ruku.

U svých charakteristiky používám občas ještě další přirovnání. Někomu se líbí a jiní mě za ně zatracují (v lepším případě je jen přeskakují). Jak to vzniklo? Když hodnotíte vůni a chuť, tak si je přirovnáváte k vůni a chuti, kterou znáte, případně si představíte. Jak voní/smrdí dehet si hodně lidí umí představit a nebo si to jen myslí. Jak chutná dehet neví asi skoro nikdo, přesto vám ta vůně/smrad udělá nějakou představu. A když jsem si občas po sobě přečetl svoje hodnocení, tak jsem s ním sice souhlasil, ale nějak nevystihovalo celkový charakter whisky, celkový dojem a tak vznikla první přirovnání. Teď už se tím spíše bavím, ale musí to přijít samo, nesnažím se za každou cenu, když se mi při pití nic nevybaví, žádná představa nepřijde, tak prostě přirovnání není. Stejně tak to není psané na míru, občas se stalo, že sedí přesně na někoho, ale to vzniklo obráceně, když jsem dopsal přirovnání, tak jsem v tom začal vidět konkrétního člověka, pak třeba jen upravil pár nepodstatných drobností, kterých si ostatní nevšimnou a přirovnání dostalo konkrétní jméno. Občas je tam jen kousek nějakého člověka, ale zbytek na něj nesedí nebo zakomponovaná vzpomínka, která mi v tu chvíli vytanula. Ale většina jsou fantazie, kdy začínáte např: jarní rozkvetlá louka, ve vzduchu sladká vůně sladu, krásně sebevědomá, pevná, bohaté a rozmanité chuti - a nedivte se, že mě v tu chvíli napadne i něco jiného, ne jen whisky.

A ještě k těm charakteristikám:
Například Michael Jackson používá známkování whisky:
50 - 59: whisky, které chybí vyváženost nebo charakter a neměla se nikdy plnit do lahví jako čistá
60 - 69: whisky příjemná, leč nijak zvláštní
70 - 79: whisky, která již stojí za ochutnání
80 - 89: whisky výrazné a mimořádné
90 - 100: whisky "velikáni".

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 13.01.2020