» whisky » skotsko » single malt » speyside
GLENFIDDICH
Palírnu Glenfiddich založil v roce 1886 William Grant. Jeho společnost palírnu i dodnes stále vlastní. Jednou ze zajímovastí je, že palírnu postavil za 700 liber a za 120 liber koupil staré zařízení z rekonstruované sousední palírny Cardow (nevím ovšem jako hodnotu měla tehdejší libra). První whisky byla vyrobena o vánocích 1887 (tento jistě zajímavý údaj je také eveden na krabici - First Distilled On Christmas Day 1887). Palírna Glenfiddich využívá sklady již zrušené palírny Convalmore, kterou také vlastní společnost William Grant & Sons. Název whisky je odvozen podle údolí řeky Fiddich. Vodu bere palírna z Robbie Dubh Springs.
Zakladatel značky William Grant se narodil v roce 1839 v rodině chudého krejčího. V roce 1866 již pracoval jako vedoucí palírny Mortlach. Po otevření palírny měl prý problémy s prodejem své whisky, ale po požáru v palírně Smith´s Glenlivet vypnil mezeru na trhu a jeho whisky se tak začala prosazovat na trhu. Vody, kterou palírna používá při výrobě, si cenili natolik, že se rozhodli koupit pozemky na okolních kopcích, aby tento zrdroj vody ochránili.
Whisky Glenfiddich je whisky jemná. Dnes se používaný slad již nesuší nad rašelinou a rašelinou příchuť získává zřejmě z vody. Palírna Glenfiddich je zajímavá také tím, že je jednou z malého množství skotských whisky, kde celý proces probíhá ve vlastní palírně (destilace, zrání, lahvování).





Palírna Glenfiddich začala jako první prodávat sladovou whisky ve velkém a pomohla tak k rozšíření sladové whisky do obchodní sítě. Nyní patří whisky Glenfiddich k nejprodávanějším na světě, není-li tou nejprodávanější. Když začala společnost prodávat samotnou sladovou whisky, málokdo věřil v obchodní úspěch, protože trhu tenkrát dominovala blended. Díky tomu, že prodej neskončil neúspěchem, následovaly tuto firmu další palírny.
Jim Murray hodnotí whisky Glenfiddich velmi vysoko. Jim Murray o whisky Glenfiddich: Proces zrání trvá velmi dlouho. Dostatečně komplexní s čokoládovo-rozinkovou příchutí a kouřovitým charakterem je v jedenadvaceti letech. Některé vzorky třiceti leté se vyznačovaly naprosto úžasným složením a rašelinovitou příchutí. Padesátiletou by nechal odpočívat v láhvi. Ochutnané vzorky měly tak dřevitou příchuť, že by se za ni nemusel stydět ani odvar z pilin. V relativně bujné třicetileté jde sice dubová příchuť poněkud dále, než by se očekávalo, ale je základem vůně, která se řadí k nejkomplexnějším v celé oblasti Speyside a to díky téměř dokonalému použití sudů od sherry.




Přestože Jim Murray odmítá shazování kvalit whisky Glenfiddich (někteří lidé ji považují za whisky pro začátečníky), sám potvrzuje, že mladší ročníky této whisky, 8-mi až 12-ti leté (Special Old Reserve a Special Reserve), které patří k nejdostupnějším, nevystihují charakter této palírny (tyto mladé whisky nepatří k chuťově nejvýraznějším, jsou lehké, jemné, s náznakem ovoce). Whisky Glenfiddich dozrává do nejvyšší kvality až v jednadvaceti letech. A zde je asi možné najít původ jejího horšího hodnocení.



Typy
Většina produkce palírny zraje v sudech po bourbonu a jen asi 10% v sudech po sherry. Standardně je vyráběna jako 12-ti, 15-ti, 18-ti, 21 a 30-ti letá. V malém množství také jako 40-ti a 50-ti letá.
Whisky Glenfiddich různého stáří jsou označovány také různými názvy, nejen označením stáří. Na trhu byla Glenfiddich bez dalšího názvu s uvedeným stářím přes 8 let. S podobnou etiketou je také Special Old Reserve bez uvedeného stáří (může se jednat o jinou etiketu 8-mi leté či jinou etiketu 12-ti leté Special Reserve). Obdobnou etiketu má také Glendiffich Special Reserve, a to etiketu bez uvedení stáří (domnívám se, že se jedná o 12-ti letou) a etiketu s uvedeným stářím 12 let. Je také možné, že palírna verzi Special Reserve plnila dříve po dosažení stáří 8-mi let a postupně uznala jako vhodnější variantu až stáří 12-ti let. Dále jsou známé např. Glenfiddich Classic (12-ti letá), Glenfiddich Solera Reserve 15-ti letá, která je míchána z whisky, která zrála ve třech různých sudech - použité dubové (po bourbonu), nové dubové a po sherry, po smíchání se nechává ještě dozrát. Používá se k tomu takzvaný Solera systém, kdy jsou tyto tři různé whisky smíchány v Solera sudu vyrobeném z oregonské sosny. Solera sud zůstává vždy minimálně zpoloviny plný, aby tak byl zajištěn stále stejný charakter. Glenfiddich Excellence 18-ti letá, zrající v sudech po sherry, Glenfiddich Ancient Reserve také 18-ti letá, lahvovaná také do keramických lahví a Glenfiddich 30-ti letá se stářím na etiketě uvedeným jako XXX.






V menší míře se na trhu také objevují různé speciality např. Glenfiddich Heritage Reserve (např. Bonnie Prince Charlie či Mary Queen of Scots), 21 letá Glenfiddich Wedgwood Decanter, 18-ti letá Glenfiddich Superior Reserve Gold, Glenfiddich Centenary 1987 vyrobená ke stému výročí palírny, 21 letá Glenfiddich Millennium Reserve, 15-ti letá Glenfiddich Third Millennium 1984 či 15-ti letá Glenfiddich Cask Strenght. Jednou z posledních novinek jsou 21 letá Glenfiddich Havana Reserve dozrávající v sudech po kubánském rumu či 12-ti letá Caoran Reserve. Glenfiddich Caoran Reserve není úplnou novinkou, ale jedná se o znovuobnovení výroby whisky, která se vyráběla v době druhé světové války. V té době byl z válečných důvodů nedostatek uhlí a tak palírna, aby nemusela omezit výrobu, použila při sušení sladu více rašeliny, než používala bežně. Na trh bylo dodáno 500 lahví 50-ti leté Glenfiddich Limited Edition (na aukci její cena prý dosáhla 80.000 dolarů). Lahvovány jsou také ročníkové Vintage Reserve. Pro privátní zájemnce byla plněná 26-ti letá Glenfiddich Concorde.
Palírna Glenfiddich nepodporuje nezávislé stáčení svých produktů. Jako jeden ze způsobů obrany používá přídavek malého symbolického množství whisky Balvenie do každé whisky Glenfiddich, u které je teoreticky možné, že by mohla být prodávána jako Glenfiddich (např. i do whisky, určené do směsí), což díky příměsy již není možné. Není proto známo moc nezávislých plnění této whisky. Známé je například plnění společnosti Cadenhead.




