značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky » skotsko » single malt » islay 

[lefrojg]  výslovnost  tisk textu

LAPHROAIG

Palírnu Laphroaig založili v roce 1815 bratři Donald a Alex Johnstonovi. Jméno palírny lze přeložit jako "Krásná kotlina u široké zátoky". Vodu bere palírna z nádrže Kilbride Dam. Oficiální provoz s licencí zahájili v roce 1826. V roce 1836 vyplatil Donald Johnston svého bratra částkou 350 liber (což bylo tehdy docela dost peněz) a stal se tak jediným majitelem palírny (Alexander později emigroval do Austrálie, kde v roce 1881 zemřel). V roce 1847 zemřel přímo symbolickou smrtí – spadl do sudu ze zrající whisky a zde se utopil. Zanechal po sobě 11 letého syna Dugalda. V období jeho nezletilosti byla proto palírna pronajata farmáři ze sousední farmy Lagavulin Walteru Grahamovi.

V roce 1857 se se Dugald Johnston ujal svého dědictví a začal řídit palírnu sám. A řídil ji úspěšně. Palírna díky své výrazně rašelinové whisky byla oblíbena mezi producenty blended whisky, takže neměla problém s distribucí. V roce 1877, po dvaceti velmi úspěšných letech, Dugald Johnston umírá v relativně mladém věku (41 letech) a palírnu dědí jeho dvě sestry společně se švagrem Alexandrem Sandy Johnstonem.Ten palírnu vede až do své smrti v roce 1907. Po ročních soudních tahanicích o dědictví (Sandy zanechal 4 závěti) se palírny ujímají jeho sestry Catherine, Isabella a její manžel William Stevenson Hunter a synovec zemřelého synovec John Johnston Hunter Johnston. Na místo ředitele palírny je v roce 1908 jmenován další synovec zemřelého Ian Hunter.

Ve stejné době se objevují i první soudní spory. Sousední palírna Lagavulin, kterou vlastní významní obchodníci a producenti míchané whisky (zejména v té době velmi populární White Horse) z Glasgow, společnost Mackie and Co. funguje po dlouhá desetiletí jako agent pro Laphroaig k obapolné spokojenosti. Ian Hunter a ostatní dědicové se však rozhodují tuto spolupráci ukončit. A následují léta soudních sporů, naschválů a různých kulišáren. Soudní spor stíhá soudní spor a příměří se zdá v nedohlednu. Již jen příslovečnou třešničkou na dortu potom byla změna toku zdroje vody pro Laphroaig (následným soudním rozhodnutím musela palírna Lagavulin uvést tok do původního stavu) či přesná kopie destilačních nádob z palírny Laphroaig pro výrobu whisky Lagavulin (v roce 1908 – zrušeno v 60. letech).

Palírna LaphroaigPalírna LaphroaigPalírna LaphroaigPalírna Laphroaig

V roce 1921 se jediným majitelem palírny stává Ian Hunter a začíná nová etapa v životě palírny. Léty soudních sporů finančně vyčerpaná palírna se začíná pomalu opět stavět na nohy. Ian Hunter kupuje pozemky na nichž stojí palírna, včetně okolních pozemků od stávajícího majitele Iana Ramsaye z Kidaltonu. Ti, přestože dostávají mnohem vyšší nabídky od majitelů konkurenční palírny Lagavulin, společnosti Mackie and Co., prodávají pozemky Ianu Hunterovi a palírně Laphroaig. V roce 1923 byla produkce palírny zdvojnásobena, vystavěna nová sladovna a nové destilační přístroje. V té době také začala palírna používat pro zrání whisky výhradně sudy od amerického bourbonu. Ian Hunter byl také prvním, kdo začal propagovat a upřednostňovat „medicínský“ charakter whisky Laphroaig. Podařilo se mu to tak dokonale, že jinak neoblomní američtí celní úředníci po ochutnání jedné sklenky whisky Laphroaig souhlasili s legálním prodejem této whisky v prohibicí sevřených Spojených státech jako léku.

V roce 1932 nastává další a to velmi významná událost v „životě“ palírny. V létě končí v Glasgow své univerzitní vzdělání Bessie Williamson. Vzhledem k hluboké hospodářské krizi nemá prakticky šanci nalézt v Glasgow ani nejbližším okolí žádnou práci. Pomoc jí nabízí strýc, který je shodou okolností účetním v palírně Laphroaig. Ian Hunter hledal nějakou ženskou kancelářskou sílu, jako pomocnou těsnopisnou písařku na výpomoc během letních měsíců. Bessie se šance chytla. Na Islay přijela na tři měsíce pouze s jedním kufříkem. Zůstala následujících čtyřicet let.

Ian Hunter, poslední příslušník rodiny Johnstonů ve vedení palírny, byl velmi obezřetný, ba přímo paranoidní. Měl neustálý strach z krádeže tajemství výroby whisky Laphroaig, takže například ani nedovoloval žádné návštěvy palírny, žádné novinové články o palírně – prostě nic. Přesto v Bessie našel spřízněnou duši. Postupně se stala jeho osobní asistentkou a později pomáhala i s organizováním celé výroby. Ian Hunter v ní našel právě toho ideálního člověka, který bude pokračovat v tradici whisky Laphroaig. A tak jí bez jakýchkoliv obav předal veškeré tajemství výroby, veškeré rodinné recepty. Během 2. sv. války palírna přerušila provoz a stala se vojenským skladištěm, nicméně ihned po skončení války se výroba opět rozjela v plné šíři. V roce 1951 Ian Hunter mění Laphroaig ve společnost s ručením omezeným, kdy sám se jmenuje jednatelem a Bessie Williamsová je jmenována ředitelkou.

Palírna Laphroaig 1923Palírna Laphroaig 1965Ian HunterBessie Campbell

V roce 1954 Ian Hunter umírá a odkazuje palírnu Bessie Johnstonové (provdané Campbellové). Ta ještě více spojuje palírnu s ostrovem a rozvíjí její výrobu. Také si začíná čím dál více uvědomovat, že pro rozvoj výroby a udržení na trhu je potřeba se spojit se silným mezinárodním partnerem. Postupně v letech 1962, 1965 a 1967 prodává svůj podíl mezinárodní společnosti Seager Evans, respektive jejich skotské pobočce Long John Distillers (majitelem licence přesto nadále zůstává společnost D. Johnston & Co, která je však také součástí prodeje). Přesto si i nadále ponechala místo ředitelky a palírnu řídila až do roku 1972, kdy odešla do důchodu. Před svým odhodem do důchodu však stačila rozšířit počet destilačních přístrojů na 6 (v roce 1967) a následně na 7 (v roce 1972). Bessie Williamsová zemřela v roce 1982 ve svých 71 letech. Společnost Long John Distillers se krátce po převzetí palírny rozhodla pro technologickou úpravu - na spodní část jedné ze záparových kádí použila nerezovou ocel. Tato změna však trvala pouze šest měsíců. Poté se vedení palírny rozhodlo opět uvést vše zase do původního stavu. Od roku 1990 vlastní palárnu Allied Distillers a od roku 2006 Fortune Brands. Při expanzi byly použity i pozemky, na kterých byla dříve palírna Ardenistiel (1837-1848).

V palírně Laphroaig - rmutovací káďV palírně Laphroaig - destilační kotleV palírně Laphroaig - uzávěr destilačného kotleV palírně Laphroaig - sběrné místo whisky

O značce Laphroaig se říká např, že máte jen dvě možnosti jak se k této značce stavět: buď ji milovat nebo nenávidět. Také se o ní říká, že ještě druhý den cítíte, že jste si ji dali. Toto vše si vysloužila díky své charakteristice, silná, ostrá, kouřová, rašelinová, jódový "medicinský" charakter, či jódový charakter mořských řas z Islay. Či také: Jako nemocniční gáza? Léčivá, připomínající ústní vodu nebo dezinfejřní prostředek, fenolová, dehtová? Někteří odborníci se domnívají, že vzduch vanoucí od moře proniká do sudů s whisky a propůjčuje jí ojedinělou slanou příchuť. Zdejší zaměstnanci se naopak domnívají, že je to právě mech v rašelině používané při sušení sladu, který dodává jejich whisky specifickou příchuť. Vliv na výslednou whisky se také připisuje destilačním přístrojům. Jsou malé s vosím pasem, navíc jádro destilátu se sbírá později než ve většině palíren, takže se zvyšuje obsah dehtových fenolů, které se objeví na konci destilace. Její "medicinský" charakter prý umožňoval, aby byla v USA v době prohibice předepisována jako lék.

Mezi zajímavosti z této palírny patří také to, že palírnu řídily i dvě ženy. Na přelomu století dlouhou dobu Catherine Johnson a v letech 1954 až 1972 Bessie Williams (viz výše).

Velkým příznivcem této značky je například princ Charles. Ten také propůjčil palírně v roce 1994 svůj osobní erb a právo užívat na lahvích s whisky Laphroaig informaci, že je oficiálním dodavatelem whisky pro dvůr Prince z Walesu. Ostatně tato whisky získala také mnoho mezinárodních ocenění. Např. zlaté medaile na IWSC v letech 1988 a 1993. A v roce 1999 získala zlato 10-ti letá a 15-ti letá Laphroaig a stříbro 30-ti letá Laphroaig. V roce 1994 byl založen klub přátel Laphroaig, do kterého je možné se přihlásit i na Internetu. Jako člen se stanete také doživotním majitelem jedné čtvereční stopy ostrova Islay. V roce 2004 byla u příležitosti výročí plněná 11-ti letá Friends of Laphroaig.

IWSC 1999 - zlatá mediale pro Laphroaig 10-ti letouIWSC 1999 - zlatá mediale pro Laphroaig 15-ti letouIWSC 1999 - stříbrná mediale pro Laphroaig 30-ti letouCertifikát o členství v Klubu přátel Laphroaig a o doživotním vlastnicví čtvereční stopy na Islay

Jim Murray ve své knize píše o Laphroaig: Před takovými dvaceti lety (cca 1975) mohl člověk její rašelinovitost téměř žvýkat. Až donedávna však tato charakteristická chuť zcela chyběla jak u desetileté, tak i u patnáctileté, jež musely být i podle vlastních měřítek Laphroaigu považovány za poněkud nevýrazné.

Druhé hodnocení Laphroaig Jima Murraye: Laphroaig je pravděpodobně více než jiné whisky citlivá na negativní působení kalové filtrace, což je proces, kterým se odstraňují mikroskopické částice, když je destilát ochlazen a obsah alkoholu v něm je snížen na 40%. Filtrace slouží k tomu k tomu, aby byl nápoj v lahvíh čistší. Je pozoruhodné, že vzorky přímo ze sudu, chutnaly daleko lépe. Nyní je i dostupná 10-ti letá Original Cask Strength (v sudové síle - 57%), vyráběná bez použití kalové filtrace.

Typy

Vedle standardně vyráběné 10-ti a 15-ti leté se na trhu objevují i 30-ti letá a 10-ti letá Original Cask Strength (od roku 1995). Od roku 2004 je na trhu Laphroaig Quarter Cask, která byla příznivci whisky Laphroaig přijata velmi kladně. V omezeném množství lze potkat i speciality, např. Laphroaig 1973 Limited Editions, 15-ti letou Laphroaig Special Reserve Prince Charles, Laphroaig Highgrove Edition 1989. V roce 2001 byla dána na trh 40-ti letá Laphroaig, pálená v roce 1960. Při výrobě této whisky byl prý použit ječmen Golden Promise (ten se v této palírně ovšem běžně nepoužívá, známá tímto ječmenem je zvláště palírna Macallan).

V roce 1994 u příležitosti návštěvy prince Charlese bylo naplněno 2200 lahví 10-ti letou Royal Warrant. Byla zde i mimořádná plnění na podporu charitativních akcí, např. 15-ti letá Laphroaig Macmillan Fund pro nadaci boje proti rakovině či 15-ti letá Laphroaig Erskine Hospitalu příležitosti otevření nemocnice. V roce 2002 byla na počest bývalého manažera palírny plněna 10-ti letá Laphroaig Iain Henderson Retirement, kterou také osobně signoval.

Whisky z této palírny se na trhu objevuje od některých společností i pod jiným názvem. Např. společnost Lombard zde plnila 10-ti letou Laphroaig do své série Lombard´s Jewels of Islay, společnost Murray McDavid dala na trh 10-ti až 13-ti letou whisky zrající v sudech po bourbonu pod jménem Leapfrog, stejný název mělo i plnění od McIntyre´s, plnění v sérii Caledonian Connections bylo nazváno Lag Froig, společnost Douglas Laing 15-ti letou pod názvem Laudable v sérii Old Malt Cask. Signatory Vintage zde plnila 5-ti letou označenou jako Islay (Vintage Islay) bez uvedení palírny původu.

Je součástí některých míchaných, např. Long John, Chivas Regal, Famous Grouse, Ballantine´s, Teacher´s, Islay Mist, Black Bottle a J & B Rare.

Laphroaig 10-ti letá 40%Laphroaig 10-ti letá Original Cask Strength 55,7%Laphroaig 15-ti letá 43%Laphroaig 30-ti letá 43%Laphroaig Quarter Cask 48%

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (Whiskyonline.cz):

Laphroaig 10letá 40%Laphroaig 10letá 40%:
Moje starší nedatované poznámky:
Oblast Islay patří k mým oblíbeným a tato výrazná whisky také. Její rašelinný a medicínský charakter mne k ní přitahuje. Pokud ji nechám déle poválet na jazyku, začne být příjemně štiplavá. Když jsem ji pil kdysi dávno poprvé, tak mi vůbec nechutnala. Po druhé a po velkém časovém odstupu jsem už byl i lépe informována a hlavně měl ochutnáno více značek whisky, mi zachutnala a získal jsem k ní veskrze kladný vztah. Její výrazná kouřovitost, medicínskost a rašelinovitost je spíše jednodušší a přímočařejší, což jí dává svoje kouzlo. V porovnání s komplexnějšíma Laphroaig tak ovšem trochu ztrácí.
Při jedné ochutnávce této whisky zaznělo: Kouřová medicínská vůně s trochou ovoce a rašeliny , přejde v odpovídající chuť - rašelina, sůl, kouř a skončí dlouhým koncem. Na pozadí toho všeho se i při těchto ostrých a výrazných vůních a chutích drží trochu ovocné sladkosti. Při diskusi o aroma této whisky, o kouři a ovoci padlo hezké přirovnání - jako když si sednete do ovocného sadu a zapálíte ho.
Laphroaig 10letá 40%Laphroaig 10letá 40%:
Prvním dojmem aroma je klasická kouřová, rašelinná nemocnice, dezinfekce. Je velmi intenzivní. To, co si člověk od prvního setkání pamatuje a chce. To čím se tehdy poprvé zapsala do paměti, ač to tenkrát byl určitý šok. Postupně prosvítá sladkost ovoce, mořské řasy a sůl. Když si nos zvykne na tu výraznou rašelinu, kouř a nemocniční vůni, tak je tam i vůně sladkého ovoce, opečených jablek, až po určitou vanilkovou sladkost. Chuť trochu zaostává za aroma, je taková jednodušší. Aroma navnadí natolik, že člověk skoro očekává, že bude v puse cumlat dezinfekčí gázu vyndanou z roztoku alkoholu a celé tu sušili nad ohněm z rašeliny. Ale není to tak. V chuti se nejdříve objevuje lehká sladová sladkost, která je po chvíli vystřídána zpočátku trochu naředěným kouřem, který rychle zintenzivní a přejde od rašelinného po dehtový. Následovaný dlouhým kouřovo-rašelinným zakončením, kde stále okolo pobíhá dezinfekce.
Tahle whisky je hlavně pojem, když jí člověk potká poprvé, tak ji neumí ani správně vyslovit a pokud je to jeho první zkušenost s Islay, tak dostane taky pěknou ťafku, kterou nezapomene. A právě proto si jí vždy rád připomene. Jenže ono už to po desáté není tak jako poprvé, podruhé, když ji člověk bázlivě objevoval. Tím nechci snižovat její kvalitu, na základní desítku je to velmi dobrá whisky a kdykoliv dostanu chuť si vypláchnout hubu dezinfekcí, tak si ji dám. Navíc má tu výhodu, že se následně nevyplivuje, ale polyká a je to dobré.

Tohle je hezká nemocniční sestřička se kterou se v noci při cestě na záchod potkáte na chodbě a nečekaným výbuchem, ani nevíte jak, jste spolu v nějakém kamrlíku. Sladká chuť a příjemná vůně jejího těla se vám mísí s nemocničním smradem, kterým za ten den načichla. Pak už vám to nepřipadá jako smrad, ale nemocnice vám začíná vonět. První setkání je strhující. Pokaždé, když ucítíte dezinfekci, tak si na ní vzpomenete a těšíte se, kdy bude mít zase službu. Jenže tomu postupem času začíná chybět ta jiskra, už tam není to úvodní překvapení, to kradení se po chodbě, aby vás nikdo neviděl a dlouhý pobyt v nemocnici taky člověku moc nepřidá. Teď už jen zajít občas na návštěvu, když víte, že má noční, připomenout si tu kombinaci sladkosti a dezinfekce. A bohužel odcházet trochu zklamán z vlastního očekávání - pamatoval jsem si to lepší. (30.3.2020)

Laphroaig 10letá Original Cask Strength 55,7%Laphroaig 10letá Original Cask Strength 55,7%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2009:
První dojem z této whisky bylo spíše trochu zklamání. Je to klasická dobrá Laphroaig, jen jsem od ní jako od cask strength čekal asi víc. Aroma je na sudovou sílu až překvapivě jemné, od sudové síly bych čekal větší "ránu" než od klasické 10y, ale opak je pravdou, je trochu uzavřené, ale je to jemnější aroma klasického Laphroiagu. V chuti ovšem nastoupí ta síla sudové síly, která zpočátku přebije první dojem, pak se projeví klasický Laphroaig s rašelinou s trochou ovoce a sladkosti. Závěr trochu kořenitý a slaný. (21.1.2009)
Laphroaig 15letá 43%Laphroaig 15letá 43%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2007:
Příjemné překvapení. Celkem komplexní Laphroaig, příjemně skloubená rašelina, medicínský charakter, kouř. Zjednodušeně řečeno, je to trochu jemnější, komplexnější a celkově lépe vyváženější Laphroaig oproti 10y. Jeden z mých hodně oblíbených Laphroaigů. (21.5.2007)
Laphroaig 18letá 48%Laphroaig 18letá 48%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2010:
Aroma klasická medicína, kouř, příjmená vůně, hořící ovocný sad, chuť jódová, medicínská, až moc medicínská, sice kvalitně vyvážené, ale už trochu moc, při druhém doušku už příjmená rašelina a v pozadí ovoce, dokončení doznívá kouř, celkem: Vzpomněl jsem si na Vaškovo přirovnání - vůně hořícího ovocného sadu. Chuť mi při prvním ochutnání připadla až moc medicínská, při druhém se už objevila ta rašelina i v pozadí ovoce. Byla dobrá, ale 15y či Quarter Cask mi připadly lépe vyvážené. (29.3.2010)
Laphroaig Quarter Cask 48%Laphroaig Quarter Cask 48%:
Poznámky z ochutnávek v letech 2005 a 2006:
Dobrý Laphroaig, různě rozvinuté chutě, olejová, příjemně rašelinová. (19.10.2005)
Aroma medicínské, rašelina, kouřové, chuť slaná, pak rychlý nástup bohatých chutí, příjemně zaoblená, olejnatá whisky (krásně se rozprostírá na jazyku), dokončení výrazné, pálivé na patře, slané, celkově patří k těm lepším, co jsem pil, je zajímavější než běžná Laphroaig 10y (dělá z ní tak chudší sestru). (8.2.2006)
Aroma medicínské, rašelina, chuť lahodná, komplexní chuť, medicínská, rašelinná, lehce slaná, dokončení lehce rašelina, medicínskost, celkově je to výborná věc z Laphroaig. (24.4.2006)
Laphroaig LP1 Elements of Islay 58,8%Laphroaig LP1 Elements of Islay 55,8%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2009:
Zajímavá whisky, která trochu klame tělem. Aroma je celkem jemné až voňavé, trochu sladké, trochu ovoce, rašelina s kouřem. Podle aroma by každý očekával spíše jemnější verzi Laphroaigu, ale následuje příjemné překvapení. Mohutný a silný nástup rašeliny, dubu, suchosti, která je na jazyku opravdu cítit a trochu kořenitosti. Krásná silná ostrá čistá chuť. V dlouhém závěru, lehká kořenitost následovaná trochou sladkosti. (21.1.2009)
Laphroaig Duke of Rothesay Vintage Edition 1995 40%Laphroaig Duke Rothesay Vintage Edition 1995 40%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2009:
Laphroaig zajímavý hlavně tím, že se jedná o soukromé plnění pro prince Charlese. Z mého pohledu je tato whisky spíše zklamání. Aroma je jemné, voňavé až převoněné, vzdálená medicínskost. V chuti je to takový moc zjemnělý Laphroaig, jak někteří řekli "aristokratický" Laphroaig. Podle mého názoru spíše pro princezny než pro prince. (21.1.2009)
Laphroaig 7letá Signatory Vintage Un-Chillfiltered Collection 25.3.1999/19.1.2007 46%Laphroaig 7letá Signatory Vintage Un-Chillfiltered Collection 25.3.1999/19.1.2007 46%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2007:
Jedna z ukázek toho, že neoriginální plnění Laphroaigu mohou být špatnou volbou. Aroma je lehce a slabě medicínské a kouřové, ovšem opravdu spíše jen náznak. Chuť pak nevýrazná, nevyzrálá a chybí jí charakter Laphroaig. (21.5.2007)
Laphroaig 12letá Cadenhead´s 1994/11.2006 46%Laphroaig 12letá Cadenhead's 1994/11.2006 46%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2009:
Další ukázka toho, že u Laphroaig se budu raději držet originálních plnění. U této whisky bych nevěřil tomu, že je to opravdu Laphroaig. Aroma lehce medicínské, ale také jasný slad a v pozadí mořské řasy. Chuť ovšem spíše sladká, sladová, možná trochu med, v pozadí velmi lehký závan medicínskosti. V závěru opět doznívá sladkost. Při ochutnávání mezi Laphroaigy přinese velké zklamání, pokud by byl ochutnáván mezi jinými whisky, tak by možná hodnocení vyznělo o něco lépe (i když spíše pochybuji). (21.1.2009)
Islay 5letá 40% (obsahuje Laphroaig, lahvovaná Signatory Vintage)Islay 5letá 40% (obsahuje Laphroaig, lahvovaná Signatory Vintage):
Poznámky z ochutnávky v roce 2005:
Když jsem ji ochutnával, tak jsem vůbec nevěděl co piji a láhev ve mně budila spíše nedůvěru. Příjemné aroma a hlavně výrazná chuť dala tušit, že se jedná o Laphroaig. Přestože je pouze 5-ti letá, musím říci, že mi připadla dobrá. Nejvíce bych jí asi hodnotil jako - mladá Laphroaig. Má všechny její důležité charakteristiky, všechny mi připadly i dobře vyvážené, ale je taková jakoby mladší, ne tolik silná (medicínská, ale méně, štiplavá na jazyku, ale méně, ...). Nepil jsem je ovšem po sobě, abych mohl tento rozdíl v síle opravdu porovnat. Taková Laphroaig pro začátečníky v Islay či pro děti. (5.2005)

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Kompletní průvodce světem nejlepší whisky) hodnotí:

Laphroaig 10letá 43%Laphroaig 10letá 43%:
Barva: plná, lámavě zlatá.
Aroma: medicínské, fenolové, mořské řasy, náznak esterové sladkosti.
Tělo: střední, olejové.
Chuť: mořské řasy, sůl, olej.
Dokončení: plné a velmi suché.
Známka: 86
Laphroaig 10letá Original Cask Strength 57,3%Laphroaig 10letá Original Cask Strength 57,3%:
Barva: velmi sytě zlatá.
Aroma: suché, s fenolem, dehtem.
Tělo: střední, s jistou sirupovou viskozitou.
Chuť: mořské řasy, slaná i sladká, dehtovitá.
Dokončení: medicínské, dehet, fenol, rašelina, půda, krásně ucelená whisky.
Známka: 88
Laphroaig 15letá 43%Laphroaig 15letá 43%:
Barva: bledě jantarová.
Aroma: fenol, dehet, síra.
Tělo: střední až plné, uklidňující, olejové.
Chuť: klamný okamžik sladkosti a trávové chuti, potom výbuch síry, hořící rašeliny a intenzity Islay.
Dokončení: plné, suché, dlouhé, hřejivé.
Známka: 89
Laphroaig Vintage 1976 43%Laphroaig Vintage 1976 43%:
Barva: bledě jantarová.
Aroma: silné dehtové vůně.
Tělo: střední až plné, pevné a jemné.
Chuť: dehtové mýdlo, živá suchost a voňavá sladkost.
Dokončení: hřejivé, uklidňující uspávající, dlouhé.
Známka: 89
Laphroaig 30letá 43%Laphroaig 30letá 43% (plněno 11.1997):
Barva: tmavě oranžová.
Aroma: měkké, leštěný dub, voňavý dub, růže, náznak citronu.
Tělo: plné, smetanové.
Chuť: překvapivě svěží, pražené mandle, jedlé mořské řasy, kouř.
Dokončení: pižmové, trpce sladké, krásně vyvážené na tak vysoký věk.
Známka: 90

Stručně některé další:

Laphroaig 1974 Signatory 55%: tmavá, byla plná charakteru, ale nebyla vyvážená, známka 87
Laphroaig 1987 Murray McDavid 46%: byla bledá, s lehkou, ale čistou souhrou vlastností Laphroaig, známka 84

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:

Laphroaig 10letá 40%Laphroaig 10letá 40%:
Barva: bledě zlatá.
Aroma: intenzívní, mořské, dehet, motorový olej, pevné, křupavá příchuť obilovin, lehká vanilka.
Tělo: střední.
Chuť: trochu jednoduchá, sladovitý začátek, pak citron a nakonec masivní výbuch dehtového kouře.
Dokončení: dlouhé, schnoucí, kouř.
obrázek není k dispoziciLaphroaig 17letá single cask bottling 55,2%:
Barva: jasně zlatá.
Aroma: kouř a smetana, mýdlo z dehtu, olej na podlahy, mořské řasy, slazené mandle, vanilka.
Tělo: měkké a hedvábné.
Chuť: sladká, ovocná pastilka, pekan, smetana, pak rašelinitá, jód.
Dokončení: lékařské, suché.

Jim Murray ve své knize (Průvodce světem whisky) hodnotí:

Laphroaig 10letá:
V posledních letech se zdálo, že desetiletá postrádá onen charakteristický rašelinovitý charakter. Desetiletá (Original Cask Strength) je opět Laphroaig ve své nejlepší formě.

Ian Buxton ve své knize (101 Whisky: Škola degustace pro každého) hodnotí:

obrázek není k dispoziciLaphroaig Quarter Cask 48%:
Barva: Dost světlá, jako tepaný bronz.
Aroma: Spousta rašelinového kouře, sladkosti, kokosového mléka a čokoládové tóny.
Chuť: Výrazná a asertivní, plné tělo a plná ústa (tady hraje roli vyšší procento alkoholu a nechlazené filtrování), ale jemná a ve srovnání s desetiletou sladká.
Dokončení: Úžasně prodloužené dokončení s rašelinovým kouřem a uhelnou hřejivostí. Tóny koření, a jak říkají v palírně "pikantních pomerančů". To mě podrž.

v knize Svět whisky hodnotí:

Laphroaig 10letá 40%Laphroaig 10letá 40%:
Pod silnou příchutí rašelinné kouře a slané mořské pěny se skrývá osvěžující mladistvé a sladké jádro.
Laphroaig Quarter Cask 48%Laphroaig Quarter Cask 48%:
Quarter Cask je základem sortimentu Laphroaig. Malé sudy urychlují proces zrání a dávají whisky sladkou, dřevitou chuť zakončenou triumfálním gejzírem rašelinného kouře.
Laphroaig 10letá Cask Strength 57,3%Laphroaig 10letá Cask Strength 57,3%:
Charakterizují ji tóny dehtu, mořských řas a soli, ale i sladkého dřeva. Dlouhým dramatickým dokončením znějí tóny jódu a horké rašeliny.
Laphroaig 25letá 50,9%Laphroaig 25letá 50,9%:
V kořeněném a květinovém charakteru se teprve v dokončení projevují tóny kouře a mořské pěny. K dostání je také v sudové síle.
Laphroaig 30letá 43%Laphroaig 30letá 43%:
Tuto whisky už dnes neseženete. Nedávno zesnulý velký znalec whisky Michael Jackson popsal 30letou jako "plnou a krémovou" a "na tak vysoký věk nádherně vyváženou".
Laphroaig Select 40%Laphroaig Select 40%:
Řídká whisky s vůní dýmkového tabáku, rašeliny a později léků, kouře a broskví má rašelinnou chuť s tóny tmavých bobulovin a kontrastním vanilkovým prvkem.

Ulrike Lowis ve své knize (Whisky - Historie, Výroba, Značky) hodnotí:

Laphroaig 10letá 40%Laphroaig 10letá 40%:
Aroma: Kouřová vůně rašeliny, stopy mořských řas, tér a mediciálně-nasládlé tóny.
Chuť: Překvapivě sladká, se stopami sladkosti, jódu a zemité rašeliny a s decentními tóny vanilky.
Dokončení: Pepřové a dlouhé.

Daniel Lerner ve své knize (Skotská whisky) hodnotí:

Laphroaig 10letá 40%Laphroaig 10letá:
Aroma: rašelinné, kouřové, mediciální.
Příchuť: jódová, kouřová, dosti slaná, s ostrým koncem.
Laphroaig 15letá 43%Laphroaig 15letá 43%:
Aroma: rašelinné, mediciální, citrusové.
Příchuť: nasládlá, peprná, kouřová, s dlouhým sladkokyselým koncem.

Tasting notes Vaška Routa

k ochutnávce - Není Laphroaig jako Laphroaig z 21.1.2009:

Laphroaig 10letá 40%Laphroaig 10letá 40%:
Barva: plná, zlatá.
Aroma: výrazně kouřová, nezaměnitelný „medicínský“ charakter, mořské řasy, lehký náznak ovocné sladkosti.
Chuť: mořská jodizovaná sůl, rašelina, dubová suchost, olejovitá, na pozadí lehce sladká s velmi jemným nádechem vanilky.
Dokončení: výrazně dlouhé, plné, suché a ostré.
Laphroaig LP1 Elements of Islay 58,8%Laphroaig LP1 Elements of Islay 55,8%:
Barva: světle zlatá.
Aroma: na Laphroaig jemnější, dřevěný popel a kouř, čerstvé rostlinné tóny s náznakem sladkého sirupu, výrazná, ale nikoliv dominantní rašelina, přidáním vody vyniknou lehké citrusové tóny a mátové tóny a velmi lehce na pozadí skořice.
Chuť: mohutná, komplexní, výrazně rašelinový charakter příjemně vyhlazený zralým ovocem, sladké a nakouřené cereálie, lehounce lékořice, marcipán, ale ve výsledku – destilovaná rašelina!
Dokončení: velmi dlouhé, teplé a kořenité a samozřejmě rašelinovité.

a jedna z dřívějška:

Laphroaig Quarter Cask 48%Laphroaig Quarter Cask 48%:
Barva: zlatá
Aroma: dohořívající rašelina, na pozadí lehký náznak sušeného kokosu, banánu, vanilky a másla, fenol a zase fenol, moře, mořské řasy
Chuť: kouřová, tělnatá, smetanová s jemnou sladkostí, bylinný likér, sušené ovoce a vanilka, nádherná vyváženost ovocné sladkosti a fenolové suchosti
Dokončení: dloooooooouhé, kouřové, lehce toffee a koření.

Whisky posezení s Netharem:

Laphroaig 10y

Laphroaig Quarter Cask

Laphroaig 13y 1997 MM

Recenze na whisky.nethar.cz:

Laphroaig 10 yo

Laphroaig 10 yo Cask Strength L07

Laphroaig 10 yo 1999 Murray McDavid

Laphroaig 10 yo Cask Strength Batch 001

Laphroaig 10 yo Cask Strength Batch 002

Laphroaig 10 yo Cask Strength Batch 003

Laphroaig 10 yo Cask Strength Batch 004

Laphroaig 10 yo Cask Strength Batch 005

Laphroaig 10 yo Cask Strength Batch 006

Laphroaig 10 yo Cask Strength Batch 007

Laphroaig 10 yo Cask Strength Batch 008

Laphroaig 10 yo Cask Strength Batch 009

Laphroaig 10 yo Cask Strength Batch 010

Laphroaig 11 yo

Laphroaig 12 yo 1998 WIN 700283

Laphroaig 12 yo 2004 Provenance

Laphroaig 13 yo 1997 MM

Laphroaig 13 yo 1998 ANHA

Laphroaig 14 yo 2001 Old Particular DL

Laphroaig 15 yo

Laphroaig 15 yo 200th Anniversary

Laphroaig 15 yo Cairdeas

Laphroaig 16 yo

Laphroaig 16 yo 1990 DL

Laphroaig 16 yo 1992 DL

Laphroaig 16 yo 1997 Signatory

Laphroaig 16 yo 1998 ANHA

Laphroaig 17 yo SMWS 29.157

Laphroaig 18 yo

Laphroaig 18 yo 1997 SMWS 29.204

Laphroaig 1997 IM Rum Finish

Laphroaig 25 yo

Laphroaig 6 yo 2011 Creative Whisky Company

Laphroaig An Cuan Mor

Laphroaig Brodir Batch 001

Laphroaig Cairdeas 2014

Laphroaig Cairdeas 2015

Laphroaig Cairdeas 2017

Laphroaig Cairdeas 2018

Laphroaig Four Oak

Laphroaig Lore

Laphroaig PX Cask

Laphroaig QA Cask

Laphroaig Quarter Cask

Laphroaig Select

Laphroaig The 1815 Legacy Edition

Laphroaig Triple Wood

Laphroaig The Trout Wildlife Collection Whk

.

Webové stránky palírny:

Etiketa Laphroaig 10-ti letá 40%Etiketa Laphroaig 10-ti letá Original Cask Strenght 55,7%Etiketa Laphroaig 15-ti letá 43%Etiketa Laphroaig Quarter Cask 48%Etiketa Laphroaig LP1 Elements of Islay 58,8%

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 12.05.2020