značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky » skotsko » single malt » speyside 

výslovnost  tisk textu

ABERLOUR

Aberlour je single malt whisky vyráběná ve stejnojmenné palírně. Palírnu Aberlour založili v roce 1826 James Gordon a Peter Weir. Známa byla také pod názvy Aberloir či Aberlour House. Na etiketě je ovšem uveden rok 1879. V tomto roce byla Jamesem Flemingem po požáru obnovena. V roce 1892 ji koupila firma Robert Thorne & Sons, která ji po dalším požáru v roce 1898 přestavěla. Od roku 1945 je v majetku Campbell Distillers (dnes součást Pernod Ricard), která palírnu zmodernizovala a zdvojnásobila kapacitu. Držitelem licence je Aberlour-Glenlivet Distillery Co.

Vodu bere palírna z Dunstan´s Well na Ben Rinnes a z Lynn of Ruthrie. Sladování v palírně bylo ukončeno v roce 1962. Celková produkce je více než 3 miliony litrů, z toho jako single malt se prodá přes 1 milion litrů.
Říká se, že ve studni St. Drostan, která byla po dlouhou dobu vyschlá, jakoby zázrakem opět vytryskla, poté co whisky z palírny Aberlour dostala první mezinárodní ocenění. Tento pramen byl i dlouhou dobu na etiketě whisky (na starších plnění nebyl, pak dlouhou dobu ano a nyní (2012) je pouze na etiketě 10-ti leté a na krabici dalších verzí).

Palírna AberlourPalírna AberlourPalírna AberlourPalírna Aberlour

V osmdesátých letech 20. století začala palírna výslednou whisky míchat z většího počtu sudů po sherry, než dříve a whisky začala být výše hodnocena. Většina nyní zraje v sudech po sherry, jen malá část v sudech po bourbonu.

Aberlour je základem míchané whisky Clan Campbell a je také součástí i dalších, např King´s Ransome, House of Lords a Antique.

V palírně Aberlour - mlýn na sladV palírně Aberlour - rmutovací káďV palírně Aberlour - kvasná káďV palírně Aberlour - destilační kotle

Typy

Základní whisky vyráběné whisky dnes (2012) jsou 10-ti letá, vyrobená kombinací whisky zrající v sudech po bourbonu a po sherry, 12-ti letá Double Cask Matured zrající ve dvou různých sudech, 16-ti letá Double Cask Matured zrající v sudech po bourbonu a v sudech po sherry a 18-ti letá jako nejstarší standardní plnění. Zajímavým plněním jsou Aberlour a´bunadh, zrající v sudech po sherry, vyráběné podle původních receptur, stáčené v sudové síle, jsou číslovány podle plnění, která se vzájemně lehce liší.

Známé jsou také 8-mi, 10-ti, 12-ti a 15-ti leté, také 18-ti, 21 a 30-ti leté. Pro italský trh vyráběla jako 5-ti letá. Vedle standardní produkce jsou známé i různé speciality např. 10-ti letá Aberlour Antique do níž jsou pro zjemnění přimíchávány whisky až 24 leté whisky, dále např. Aberlour Vintage, Aberlour Special Reserve, krerá zraje v sudech po sherry oloroso, 15-ti letá Aberlour "Cuvée Marie d´Ecosse", 9-ti letá Aberlour 100 Proof (57,1%), Aberlour Centenary Special Reserve, vyrobená ke 100. výročí palírny, ročníkové Aberlour Distiller´s Selection (např 1988, 1989). Dále např 15-ti letá Aberlour Sherry Wood Finish, 12-ti a 18-ti letá Aberlour Sherry Cask Matured, 12-ti letá Aberlour a´ bunadh Silver Label, Aberlour Warehouse No.1, zajímavostí je 10-ti letá Aberlour V.O.H.M v napodobenině koňakové láhve.
Firma Samaroli zde plní 12-ti letou Coilltean.

Aberlour 10-ti letá 43%Aberlour 12-ti letá Double Cask Matured 43%Aberlour 16-ti letá Double Cask Matured 43%Aberlour 18-ti letá 43%Aberlour 30-ti letá destilováno 29.5.1975 48,9%

Někteří odborníci ji hodnotí jako whisky s delikátním kořeněným aroma se stopami sladkosti z vřesového medu.
Jim Murray ji hodnotí jako nejsmetanovější a nejkaramelovější whisky ze všech sladových tohoto stylu. Chutí vám může připomínat mátovo-karamelový bonbón. Na etiketě je označována jako suchá sladová. Ve vychlazené podobě tomu tak je, avšak stačí ji chvilku zahřát v dlani a je sladká jako vaše první láska.

Aberlour 10-ti letá 40%Aberlour 12-ti letá Double Cask Matured 43%Aberlour 15-ti letá Cuvée Marie d´Ecosse 43%Aberlour 30-ti letá 1970 52,6%Aberlour a´bunadh Batch No.11 59,8%

na začátek stránky

Charakteristiky

Michael Jackson ve své knize hodnotí:

Aberlour 10-ti letá 40%10-ti letou (40%):
Barva: jantarová.
Aroma: sladové, kořeněné, mátová karamela.
Tělo: pozoruhodně měkké a hladké, střední až plné.
Chuť: výrazně přetrvávající chuť v ústech s dlouhotrvajícím vývojem příchuti, sladkost a kořeněná suchost v charakteru sladu, muškátová a po bobulovém ovoci.
Dokončení: přetrvávající, hladké, aromatické, čisté.
Známka: 83
Aberlour Antique 43%Aberlour Antique (43%, stáří neuvedeno):
Barva: tmavě jantarová.
Aroma: hluboké, sherry oloroso, melasa, rozinky.
Tělo: pevnější.
Chuť: sušší, ve sladu stopy po koláči, kořeněná.
Dokončení: komplexnější a kořeněné, s náznakem rašeliny.
Známka: 84
Aberlour 100 Proof 57,1%Aberlour 100 Proof (57,1%, stáří neuvedeno):
Barva: jasně oranžově-jantarová.
Aroma: čerstvý dub, ustupuje lehké ořechové a sherry.
Tělo: pevnější, ostřejší.
Chuť: suchá olejnatost, lahodná, lehce ovocná (meruňka, třešeň), znatelně kořeněná, stopy máslového sirupu, karamel a bonbónů proti kašli, robustní a harmonická.
Dokončení: výrazně, pevné, suché, vhodná do chladného počasí na zahřátí.
Známka: 84
Aberlour a´bunadh 59,6%Aberlour a´bunadh (59,6%, stáří neuvedeno):
Barva: tmavě oranžová.
Aroma: sherry, máta, pralinky, bohaté, silné.
Tělo: plné, krémové, vrstevnaté.
Chuť: bohatá a krémová, s náznakem máty a třešní v pozadí.
Dokončení: nugátové, třešňová brandy, zázvor, slabý kouř.
Známka: 86
Aberlour 12-ti letá Sherry Wood Cask 43%12-ti letou (zrála v sudech po sherry (suché oloroso v první náplni)) (43%):
Barva: sytě jantarová.
Aroma: ořechová, lákavá, poměrně čerstvá, sherry.
Tělo: střední, měkké.
Chuť: čerstvá, měkká, sladová, slabá lékořice, anýz, náznak černého rybízu.
Dokončení: hedvábné, zaobalující, uklidňující.
Známka: 84
Aberlour 15-ti letá Cuvée Marie d´Ecosse 43%15-ti letou Cuvée Marie d´Ecosse (43%):
Barva: jantarová.
Aroma: sladová a karamelová, rozvíjející se kvetoucí rybíz.
Tělo: střední až plné, hedvábně hladké.
Chuť: karamely, lékořice, anýz.
Dokončení: pozdní chuť koření a zázvoru, dlouhé, uklidňující.
Známka: 83
Aberlour 15-ti letá Sherry Wood Finish 40%15-ti letou Sherry Wood Finish (40%):
Barva: načervenale jantarová.
Aroma: růže, cukrová vata, mírně máslové.
Tělo: velmi pevné, hladké.
Chuť: vyzrálá, pevně kombinované příchuti, krásně vyvážená ořechovost sherry, anýzu a pronikavého pomerančového květu.
Dokončení: koláče, lékořicové karamely, kořenové, kořeněné, výrazná máta, později suchost.
Známka: 84
obrázek není k dispozici18-ti letou Sherry Wood Matured (43%):
Barva: jasně oranžově jantarová.
Aroma: po sherry, ale suché a mírně dubové, karamelové, kořeněné, vyzrálé.
Tělo: jemné, ořechovité.
Chuť: dobře vyvážená, kořeněná, květinová, muškátová, ořechová, ovocná, lehké lahodné příchuti na tuto palírnu a stáří.
Dokončení: čerstvá třešeň a dub.
Známka: 84
Aberlour 21 letá 43%21 letou (43%, sud č. 32):
Barva: jasná světle pomerančová.
Aroma: sherry, dub, leštěné kůže.
Tělo: pevné, jemné, lehce krémové.
Chuť: plná živých příchutí: slad, koláčky, ovoce, máta.
Dokončení: kořeněné, kořenové, suché, velmi dlouhé.
Známka: 85
Aberlour 30-ti letá destilováno podzim 1966 43%30-ti letou (43%, láhev č. 852):
Barva: jantarová.
Aroma: leštěná kůže, tabák, doutníky.
Tělo: pevné, jemné.
Chuť: pevná sladová, smetanová, lékořice, kořenovitá, náznak kouřové rašeliny, harmonická a exkluzivní, zralost a jemnost.
Dokončení: překvapivě čerstvý dub, šťavnatost, oheň, hřejivé.
Známka: 85
Aberlour 1988 Distillers Selection 40%Aberlour Distiller´s Selection (40%, 1988):
Barva: jantarová.
Aroma: měkká, ale výrazné, dub po bourbonu, ořechy, fondán, citrusové plody.
Tělo: střední až plné, jemné, tělnaté.
Chuť: oslňující paleta čerstvých sladových příchutí, nasládlá, ale krásně vyvážená, máslový sirup, vanilka, pomeranč a citron.
Dokončení: lepkavý karamelový pudink, vyvážené suchostí jako zázvor v cukru.
Známka: 85
Aberlour 1976 43%Aberlour 1976 (43%, 21 letá, láhev č. 921):
Barva: jasně jantarová.
Aroma: rychlé, důrazné, sladově-medové, později silné bobulovité plody (ostružina?).
Tělo: střední, pevné, téměř křupavé.
Chuť: suchá, ořechová, karamely, ovoce, muškát, chybí ji vyzrálost.
Dokončení: slabě pryskyřice a míza dubu, zázvorové, hřejivé.
Známka: 83
Aberlour 1964 25-ti letá 1964/1989 43%Aberlour 1964 (43%, 25-ti letá, 1989, láhev č. 5664):
Barva: jantarová.
Aroma: výraznější dub.
Tělo: střední až plné, pevné, jemné, hladké.
Chuť: pevná, jemná, dubový extrakt, náznak vanilkově-smetanové příchuti.
Dokončení: pevná vyzrálá suchost, náznak parfémové, mýdlovité.
Známka: 84

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:

Aberlour 10-ti letá 40%10-ti letou (40%):
Barva: světle zlatá.
Aroma: Zelený meloun, zázvor, náznak smetany, sultánky a sherry. Slad.
Tělo: Lehké až střední.
Chuť: Tóny ovocného koláče/sherry začínají vycházet na povrch. Kapradina. Muškátový oříšek.
Dokončení: Lehce svíravý.
Aberlour 12-ti letá Sherry Cask Matured 43%12-ti letou Sherry Cask Matured (40%):
Barva: jantarová.
Aroma: Hladké, příjemné, dominuje sherry. List tabáku, čaj orange peko, vlašský ořech, karamelizované ovoce. Máta, kůže karamelky a máslo.
Tělo: Smetanové. Sladké.
Chuť: Hedvábná, obsahuje tóny evropského dubu, které překrývají smetanovo-mátový charakter. Černé ovoce.
Dokončení: Lehká čokoláda a trochu sušeného ovoce.

Jim Murray ve své knize hodnotí:

10-ti letou:
Nejsmetanovější a nejkaramelovatější whisky ze všech sladových tohoto stylu. Vyznačuje se dokonce originálním náznakem mátové příchuti.

Charles MacLean ve své knize Svět whisky hodnotí:

Aberlour 10-ti letá 40%10-ti letou (40%):
Díky zrání v sudech po bourbonu je tato whisky karamelově sladká a má jemnou ořechovou a kořeněnou příchuť.
Aberlour 12-ti letá Double Cask Matured 43%12-ti letou (nejspíše Double Cask Matured) (40%):
Ze dřeva nasáklého sherry získává whisky hluboký načervenalý odstín. její chuť má nádech ořechů a kandovaného ovoce a konzistence je krémová a máslová.
Aberlour a´bunadh Batch No.09 60,0%Aberlou a´bunadh (nejspíše Batch No.9) (60%):
Má bohatou příchuť biskupského chlebíčku a koření.

Marc A. Hoffmann ve své knize hodnotí:

Aberlour 12-ti letá Double Cask Matured 43%12-ti letou (nejspíše Double Cask Matured) (40%):
Barva: hluboká jantarově červená.
Aroma: lze cítit lehkou poněkud máselnou zakouřenost.
Chuť: její těžké tělo odhaluje sladký přídech sherry, jakož i vlivy medu. K tomu chutná ořechově s nádechem dubu.
Dokončení: je středně dlouhé s lehkým vlivem zázvoru.

Daniel Lerner ve své knize hodnotí:

Aberlour 10-ti letá 40%10-ti letou:
Aroma: kořenité, ostré, travní, květinové.
Příchuť: peprná, karamelová, středně až plně tělnatá, dlouhý konec.

Petr KomáreK (Whiskyonline.cz):

Aberlour 10-ti letá 43%Aberlour 10-ti letá 43%:
Aroma: Zprvu silnější sladkost, sherry, trochu květiny?. Až začne být moc silné, až do lihova. První dojem celkem příjemný, ale pak zbytečně moc výrazné.
Chuť: Překvapivá prvotní štiplavost. Druhý dojem trochu lepší, trochu hořkosti, sladkosti, med.
Dokončení: Na závěr si lehce štípně, pak už doznívá spíše sladkost s lehkou hořkostí.
Spíše zklamání, ale to je dané tím, že jsem na ní viděl několik kladných ohlasů a měl jsem očekávání. Ale stejně si mě moc nezískala.
Aberlour a´bunadh Batch No.12 60,0%Aberlour a´bunadh Batch No.12 60%:
Aroma: Silné, výrazné, plné, sherry, v pozadí ovoce, čokoláda, ořech?. Plné, příjemné, není tam znát těch 60%.
Chuť: Až moc výrazný nástup, štiplavost, přebíjející ostatní chutě, při dalším ochutnání jsou už lépe cítit, sherry, čokoláda, trochu sladkosti.
Dokončení: Zprvu sladkost, s trochou štiplavosti.
po přidání pár kapek vody:
Aroma: Aroma ztratilo, znevýraznělo, zploštilo.
Chuť: V chuti se posunuly nástupy, první dojem již není taková rána, ale sladkost, trochu sherry a čokolády, pak nastoupí štiplavost, která to trochu zazdí.
Dokončení: Štiplavé.
Whisky je to bohatá a zajímavá, určitě se k ní znovu vrátím. V tuto chvíli mne až tak nenadchla, ale zanechala dojem. Kupoval jsem ji na základě ochutnání jiné lahve, ovšem už nevím, zda stejný či jiný batch.
Aberlour Warehouse No.1 13-ti letá 11.1989/4.4.2004 cask 13330 Single Cask Selection 58,7%Aberlour Warehouse No.1 Single Cask Selection 58,7%:
13-ti letá, 11.1989/4.4.2004, cask 13330, sherry cask
Aroma: Ovoce, ořech, čokoláda.
Chuť: Ovocná, závan čokolády, pralinky, komplexní, velká.
Dokončení: Spíše menší, doznívá příjemná směs chutí.
Byla to velmi příjemná whisky, takové whiskové mlsání, bonboniéra. Rád bych ji znovu ochutnal.
Aberlour 1990 Blackadder Raw Cask 7.5.1990/3.2003 60%Aberlour 1990 Blackadder Raw Cask 7.5.1990/3.2003 60%:
Aroma: Jemná a příjemná vůně, ani neodpovídá těm 60%.
Chuť: Zavřená, nechce ukázat chutě.
po přidání pár kapek vody:
Aroma: Trochu ztratilo, před přidáním bylo výraznější, nnyí méně zajímavé.
Chuť: Pár kapek ji otevřelo, příjemná chuť, trochu do ovocna.
Dokončení: Dlouhá postupná chuť.
Pár kapek vody této whisky hodně pomohlo a otevřelo její příjemnou chuť. Celkově ji řadím do horní poloviny mého žebříčku whisky.

Whisky posezení s Netharem:

Aberlour 10-ti letá

Recenze na whisky.nethar.com:

Aberlour 10-ti letá

Aberlour 10-ti letá Sherry Cask Finish

Aberlour 12-ti letá Double Cask Matured

Aberlour 12-ti letá Sherry Cask

Aberlour 15-ti letá Sherry Wood

Aberlour 2003 White Oak

Aberlour 100 Proof

Aberlour a´bunadh Batch No.12

Aberlour a´bunadh Batch No.14

Aberlour a´bunadh Batch No.15

Aberlour a´bunadh Batch No.22

Aberlour a´bunadh Batch No.24

Aberlour a´bunadh Batch No.26

Aberlour a´bunadh Batch No.29

Aberlour a´bunadh Batch No.34

Aberlour a´bunadh Batch No.35

Aberlour a´bunadh Batch No.37

Aberlour a´bunadh Batch No.38

Aberlour a´bunadh Batch No.44

Aberlour a´bunadh Batch No.45

Aberlour a´bunadh Batch No.46

Aberlour Warehouse No.1 Single Cask Selection (cask 13330)

Aberlour 1990 Blackadder Raw Cask

Webové stránky palírny:

Etiketa Aberlour 10-ti letá 43%Etiketa Aberlour 12-ti letá Double Cask Matured 43%Etiketa Aberlour 16-ti letá Double Cask Matured 43%Etiketa Aberlour 18-ti letá 43%

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 26.01.2015