značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky » skotsko » single malt 

  tisk textu

Skotská single malt whisky

Skotská single malt whisky je whisky vyrobená pouze ze sladového ječmene v jedné palírně.

Výslednou whisky ovšem ovlivňuje mnoho faktorů a to od odrůdy používaného ječmene a sladu, přes způsoby sušení, kvašení, velikost a tvar destilačních kotlů a v závěru sudů použitých při zrání.

Jakoby se podobné typy whisky navzájem přitahovaly, tak se v různých oblastech vyrábí whisky podobného charakteru. Nepřitahují se ovšem whisky, ale ovlivňují to místní podmínky a palírny se ovlivňovaly vzájemně.

Protože ale rozdíly mezi jednotlivými oblastmi jsou natolik veliké, vždy se u skotské single malt whisky hovoří o oblasti, ze které pochází.

na začátek stránky

• Highlands (Vysočina)

Zde vyráběná whisky bývá hodnocena jako plně aromatická, chuťově vyvážená se sladovým a rašelinovým nádechem.

• Speyside

Whisky zde vyráběná je z nejproslulejších, její chuť je pevná, čistá, jemná, delikátně vyvážená s náznakem nasládlosti a prolínají se v ní výrazné ovocné a medové podtóny. Některé zde vyráběné whisky mají zas ostrou, trávovou příchuť.

• Islands (Ostrovy)

Whisky z ostrovů vynikají pestrou škálou vlastností, od slanosti a silné rašelinné chuti po sílu a komplexnost (tato oblast bývá ovšem z důvodu přesné zeměpisné neurčitelnosti neuváděna a palírny jsou začleněny do nejblíže jim ležících oblastí).

• Lowlands (Nížina)

Whisky z této oblasti mají nejlehčí charakter. Bývají hodnocené jako jemné, lehké, suché s nádechem sladu.

• Islay

Whisky z této oblasti se vyznačuje slanou, rašelinnou a medicinální příchutí a charakterem mořských řas.

• Campbeltown

V této oblasti se nyní nacházejí pouze dvě déle funkční palírny a jedna zcela nová palírna a tak se o charakteru whisky z této oblasti moc nemluví. často je již tato oblast ignorována a palírny začleněny do oblasti Highland.

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 15.02.2015