značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» informace » ochutnávky 

  tisk textu

Ochutnávky whisky 2025


Whiskeria: Cesta Skotskem - 12.2.2025

Občas se snažím šířit dobré jméno whisky mezi newhiskaři, vysvětlit jim, že jsou i lepší whisky než ty, co si dají v hospodě, že všechny whisky nechutnají stejně, že i v čechách a na moravě se vyrábí dobrá whisky. Degustační set sebou samozřejmě nenosím, já ochutnávky nedělám, ale snažím se doporučit ochutnávku, která by byla zajímavá i pro nováčky v tomto našem světě.

Jedno z mých šíření osvěty přineslo úspěch ve dvou lidech na ochutnávce ve Whiskerii nazvané Cesta Skotskem. Sám jsem byl zvědavý, jak tato ochutnávka probíhá a současně jsem slíbil, že je tam nenechám samotné a přijdu taky.

Whiskeria: Cesta Skotskem - 12.2.2025Whiskeria: Cesta Skotskem - 12.2.2025Whiskeria: Cesta Skotskem - 12.2.2025Whiskeria: Cesta Skotskem - 12.2.2025

Co nás čekalo?
5 vzorků whisky, které hezky ukázaly, že každá whisky chutná jinak, i když základní whisky, tak dobré a současně jsou natolik jednoduché, že některé chutě a vůně ukážou celkem jednoduše. Připraveno pro nás bylo: Old Pulteney 12letá 40%, Tamdhu 12letá 43%, Glengoyne 15letá 43%, Springbank 10letá 46% a Smokehead 43%.

Ochutnávkou nás provázel Petr Hromas, který nejenže dobře poskládal tuto řadu vzorků, k jednotlivým vzorkům i palírnám nám postupně něco řekl, tak nás i provedl Skotskem, oblastmi výroby whisky a i celým procesem výroby whisky. Je znát, že díky účasti ve Springbank Whisky School ví o čem mluví a většinu popisovaných čiností si sám i v praxi vyzkoušel. Může tam pak přidávat i své zkušenosti a poznatky.

Whiskeria: Cesta Skotskem - 12.2.2025Whiskeria: Cesta Skotskem - 12.2.2025Whiskeria: Cesta Skotskem - 12.2.2025

A jak jsme si to užili my? Tedy náš stůl.
Já si myslím, že dobře a že jsme všichni odcházeli spokojeni.

Pár poznámek k tomu, co jsme ochutnávali:

Whiskeria: Cesta Skotskem - 12.2.2025Old Pulteney 12letá 40%
Je to základní whisky, nijak moc výrazná, ale příjemná a ukazující, že whisky může chutnat lépe a dá se i vychutnávat. Ve vůni jsem měl zralé ovoce, trocha vanilky, svěžest moře, trochu slanosti. V chuti čerstvé ovoce s trochou koření a vánočním cukroví, postupně i lehká slanost, trochu do jablek. V dokončení doznívalo ovoce, trocha soli a koření. Zawhiskovali jsme se a současně chuťové pohárky dostaly nové podněty, které u whisky nemusely čekat.
Whiskeria: Cesta Skotskem - 12.2.2025Tamdhu 12letá 43%
Druhou byla Tamdhu a pro newhiskaře i překvapení, které dokáže udělat sherry whisky. Ve vůni jsem měl příjemné sherry, čokoládu, rozinky, kandované ovoce. V chuti trochu koření, čokoládu s rozinkama, postupně do lehčích sušenek. V dokončení doznívá čokoláda a zralé ovoce. Po té první, která nyní vypadá ještě méně zajímavá přišla najednou výrazná a chuťově bohatší whisky a sklízela zasloužené body.
Whiskeria: Cesta Skotskem - 12.2.2025Glengoyne 15letá 43%
Třetí z nich byla nejstarší a měla z nich asi nejvíce propracovanou láhev a etiketu. Ve vůni jsem měl hodně ovoce, jablka, znatelné sherry, trocha skořice, působí lehce. V chuti jemná, jablečný koláč, zralá jablka, sherry a čokoláda. Ve vůni mi přišla zajímavější. V dokončení ovoce, jablko, trocha koření. Celkově působí příjemně, lehce, za mě trochu chudší v chuti.
Whiskeria: Cesta Skotskem - 12.2.2025Springbank 10letá 46%
Čtvrtá whisky tam byla jako takový černý kůň, pro někoho patřila k nejlepším vzorkům a u některých propadla. U našeho stolu nezabodovala a já jí taky nepřišel na chuť. Vůni jsem měl do spálena. Postupně opečené až spálené ovoce, nebyl to kouř, který by vše přebil, ale tak nějak odváděl pozornost na sebe a úplně mi nevyhovoval, takže mě spíše rušil. Postupně se víc ukázala sladkost opečeného ovoce. I chuti mi dominovalo opečené a opálené ovoce, ale dojem se postupně zlepšoval a spálenitost mi ustupovala. Já jsem se s ní nesešel.
Whiskeria: Cesta Skotskem - 12.2.2025Smokehead 43%
Posledním vzorkem byla pochopitelně kouřovka. Pro nezvyklé velké překvapení. Ve vůni jsem měl ovocný kouř, ukázalo se trochu soli, ohořelé dřevo. Kouř o sobě dával vědět. I v chuti byl ovocný kouř, nauzená sladkost, opečené ovoce. Sice jednodušší whisky, ale v chuti působila příjemněji a vstřícněji než ve vůni. Byla to taková odměna za to, že se člověk odhodlal se i napít. Dokončení bylo takové uzenější. Byla to jednodušší, ale celkem fajn základní kouřovka.

Vítězem ochutnávky u našeho stolu (tedy bez mého hlasování) byly Tamdhu a Glengoyne. Určitě neplatí všeobecně, ale u nás to platilo, že ženám kouřovky moc nevyhovují, ani ve vůni, ani v chuti (alespoň zpočátku) a preferují spíše sladší a mlsací whisky, kdežto muži jsou vůči kouřovkám vstřícnější. Nelze to zobecňovat, ale u nás to platilo, takže i Smokehead tam měl velký hlas v pořadí.

Whiskeria: Cesta Skotskem - 12.2.2025Whiskeria: Cesta Skotskem - 12.2.2025Whiskeria: Cesta Skotskem - 12.2.2025Whiskeria: Cesta Skotskem - 12.2.2025Whiskeria: Cesta Skotskem - 12.2.2025

Původně jsme se domlouvali, že tu potkáme už na ochutnávce Lukáše a jeho Old Well. Tehdy to nevyšlo, ale v hlavě už to zůstalo lehce zapsané a tak jsme si dali Old Well Sherry PX Cask Finish 46,3%. Velmi příjemná nekouřová sherry whisky s výrazným PX, takže prostě mlsací bonboniéra. Zachutnala, líbila se a protože už bylo po ochutnávce, tak jsem se snažil radit s vůněma s chutěma já.

Jeden večer a už se začínaly profilovat chutě a člověk pomalu získává představu, co by chtěl ochutnat, samozřejmě ne konkrétní značku, ale profil. A tak nám ještě na stole skončila jako zástupce sherry GlenAllachie 15letá a jako zástupce kouřovek Laphroaig Sherry Oak Finish a pro porovnání klasická desítka Laphroaig.

Whiskeria: Cesta Skotskem - 12.2.2025Whiskeria: Cesta Skotskem - 12.2.2025Whiskeria: Cesta Skotskem - 12.2.2025

Večer i degustace se mi opravdu líbily a byl jsem spokojen. Doufám, že zbytek stolu to viděl stejně. Třeba se s nimi ještě na nějaké ochutnávce potkám. A i kdyby se člověk následně cestou whisky nevydal, tak to byl určitě zajímavý edukační zážitek, nahlédnutí do světa, který dříve neznali.
Přemýšlel jsem pak nad jednou věcí - prezentovat lidem svoje dojmy (vůně a chuť) z whisky nebo je nechat, ať si hledají sami? U našeho stolu se mi ukázalo, že zpočátku je dobré lidem pomoct, kdy tam sice moje chutě převážně neměli, ale pojmenování některých jim pomohlo nazvat, co tam sami cítí.

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 14.02.2025