značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky » skotsko » single malt » highland 

výslovnost  tisk textu

DEANSTON

Palírnu Deanston založil v roce 1960 Brodie Hepburn. Byly zrekonstruovány staré budovy původní přádelny bavlny z roku 1785, tento rok také uvádějí na etiketách, jako rok založení, což nelze považovat za plně korektní. Od roku 1972 byla palírna v majetku Invergordon, který ji v roce 1982 uzavřel. V roce 1990 ji koupil a znovuotevřel Burn Stewart Distillers. Vodu bere palírna z říčky Teith.

Palírna DeanstonPalírna DeanstonPalírna DeanstonPalírna DeanstonPalírna Deanston

Palírna byla zpočátku známá pod jménem Deanston Mill a s tímto názvem byly na trh dávány některé whisky.
Zde vyráběná whisky je téměř bez rašelinové příchutě.

V palírně Deanston - rmutovací káďV palírně Deanston - plnění sudů

Typy

Whisky se na trh dodvává již od 6-ti let stáří, ale hlavními produkty jsou 12-ti a 17-ti letá. Ročně se také plní okolo 2000 lahví 25-ti leté, které vesměs zrají v již použitých sudech po sherry (refill). Specialitou je 35-ti letá Deanston Vintage 1967.

Deanston 12-ti letáDeanston 12-ti letá (starý vzhled)Deanston 17-ti letáDeanston 25-ti letáDeanston 1967 Burn Stewart 50,7%

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (whiskyonline.cz):

Deanston 2005 13letá 2005/2019 55,6%Deanston 2005 13letá 2005/2019 55,6%:
Poznámky z ochutnávky vzorku:
V aroma mě nejprve upoutala určitá sladkost s něčím. Chvíli mi trvalo to rozklíčovat, ale je to čerstvé dřevo, doplněné čokoládovými tóny, možná trochu marcipánu a ovocnost. Aroma je takové uzavřené, ale není špatné, uvidím, zda mu pomůže rozkápnutí. Nástup chuti je dost intenzívní, po uzavřené vůni je to překvapením. Řekl bych, že velmi výrazné ovoce (řekněneme exotické), ale neumím ho pojmenovat, sladké tóny k tomu, vystřídané hořkosladkou kyselinkou. Dokončení je krátké, ořechové a pak dlouho doznívá suchost.
Po pár kapkách vody: Aroma je svěžejší, sladkost ustoupila, zvýraznilo se dřevo a ta čokoláda, až tolik toho kapky nepřinesly, ale už nepůsobí tak uzavřeně a zjemnilo se, je takové hladivé. V chuti se intenzívní nástup posunul a i se změnila. Původní silný a rychlý nástup ovoce zmizel a zůstalo po něm tak trochu prázdno, zvýraznilo se koření a dřevo, hořkosladká kyselinka se posunula do dokončení, které je nyní výrazně dlouhé, ořech, dřevo, hořká čokoláda a dlouho doznívající suchost se všemi těmito tóny.

Celkově to byla zajímavá whisky, díky velmi intenzívnímu nástupu chuti a velmi výraznému ovoci, ale celkově skončí mezi zapomenutými. (29.8.2020)

Deanston 12letá Signatory Vintage 28.08.2006/24.01.2019 Cask No.900130 46%Deanston 12letá Signatory Vintage 28.08.2006/24.01.2019 Cask No.900130 46%:
Poznámky z ochutnávky vzorku:
Aroma začíná krásným lehce sladkým sladem s vůní droždí. Později pokračuje do dřevěné mísy s ovocem. Po chvíli se připojí ještě med. Je to takové příjemné, jemné, voňavé aroma. Chuť je zpočátku velmi lehká a sladká, ale začne se výrazně projevovat až štiplavá kořenitost přecházející do suchosti v závěru. Když se od ní člověk odprostí (při dalším ochutnávání ji už tolik nevnímám) tak najde příjemně máslové chutě, sladové tóny, ořechy, dole v puse je celkem hebká, smetanová a nahoře na patře si lehce nahořkle poštipuje. Trochu mi tam ta štiplavost vadí, ale jinak je to příjemná whisky, která se dá pěkně ochutnávat a hledat v ní. Baví mě na ní zkoušet nakolik jde vytěsnit jednu z chutí, tak abych mohl více vnímat ty další. Dokončení doznívá postuně do sucha, lehké ořechy a nasládlost sladu.

Celkem příjemné pití, ale dal bych si jí raději bez té štiplavosti/kořenitosti. Vzorek si určitě přeochutnám (na chuť určitě, zda budou i poznámky nevím), bylo by škoda jí dát pryč, ale celou láhev určitě shánět nebudu. (29.8.2020)

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Kompletní průvodce světem nejlepší whisky) hodnotí:

Deanston 12letá 40%Deanston 12letá 40%:
Barva: velmi světlá, zelenozlatá, sherry fino.
Aroma: lněný olej.
Tělo: lehké, jemné.
Chuť: lehká, velmi čistá, slabě sladová, v sušší úpravě, připomíná i slabě ořechové suché sherry.
Dokončení: opět velmi lehké, ale s náznakem ořechů, svým charakterem připomíná spíše velmi dobrou whisky z Lowlands než z Highlands.
Známka: 70
obrázek není k dispoziciDeanston 16letá Cadenhead 55%:
Barva: velmi světlá, zelenozlatá.
Aroma: trávové.
Tělo: lehké, pevnější.
Chuť: karamelová, ořechová, přechází do trávové s trpkým a sladkým tónem.
Dokončení: suché, bylinné, květinové, rododendrony?.
Známka: 71
Deanston 17letá 40%Deanston 17letá 40%:
Barva: výrazně sytější, zářivě bronzová.
Aroma: lněný olej, tráva, obilné zrno, ječmenný slad.
Tělo: lehké až střední.
Chuť: obilné zrno, důrazná ořechová, slabě smetanová.
Dokončení: ořechové, lákavé.
Známka: 71
Deanston 25letá 40%Deanston 25letá 40%:
Barva: bronzová.
Aroma: obilné zrno, ořechové.
Tělo: střední, velmi jemné.
Chuť: obilné zrno, ořechová, trochu sladká.
Dokončení: náznak smetany.
Známka: 71

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:

obrázek není k dispoziciDeanston 6letá 40%:
Barva: Světle zlatá.
Aroma: Lehce parfémovaná, tráva, smetana, musli, trochu oříškové.
Tělo: Měkké a lehké.
Chuť: Obilninová s měkkým prostředkem a sladovým tónem. Trochu tvrdá.
Dokončení: Zelené hrozny. Stálá nevyzrálost.

Jim Murray ve své knize (Průvodce světem whisky) hodnotí:

Deanston 12letá:
Výborná sladová whisky, vyznaující se ostrou kořenitostí, což je u nápoje, k jehož výrobě se používá nerašelinovitý slad, velmi pozoruhodné. Zaslouží si, aby jí byla dána přednost před všemi staršími vzorky.

Ian Buxton ve své knize (101 Whisky: Škola degustace pro každého) hodnotí:

obrázek není k dispoziciDeanston 12letá 40%:
Barva: Žlutě zlatá.
Aroma: Svěží a ovocné se sladem, stopy medu a ořechů. Voňavé, dost květinové.
Chuť: Ideální aperitiv. Perník, koření a lékořice.
Dokončení: Dlouhé, dost suché a příjemně bylinkové, s náznakem čerstvého dřeva v pozadí.

v knize Svět whisky hodnotí:

Deanston 12letá 40%Deanston 12letá 40%:
Relativně lehká highlandská sladová whisky s ořechovou příchutí a tóny sherry.

Daniel Lerner ve své knize (Skotská whisky) hodnotí:

Deanston 17letá:
Aroma: ořechové a vanilkové.
Příchuť: kouřová, mírně rašelinná, ořechová, s nasládlým koncem.

Recenze na whisky.nethar.cz:

Deanston 12 yo

Deanston 15 yo Organic

Deanston 18 yo

Deanston 18 yo WT

Deanston 20 yo

Deanston 9 yo JW Old Train Line

Deanston 9 yo 2008 Bordeaux

Deanston Virgin Oak

Etiketa Deanston 12-ti letáEtiketa Deanston 17-ti letá 40%Etiketa Deanston 25-ti letá 40%Etiketa Deanston 1967 Burn Stewart 50,7%

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 29.08.2020