» informace » články » česká whisky
Zamyšlení nad českou whisky - 2025
Počet českých palíren vyrábějící whisky se nám tu silně rozrůstá, počet značek české whisky ještě více.
A není divu. Máme nejlepší pivo na světě, takže vlastně nejlepší ječmen a nejlepší slad. Umíme pálit nejlepší ovocné pálenky na světě, takže i v tom jsme nejlepší. A české sudy? To jsou pořádné sudy, žádné ty tenké chcíplotinky po bourbonu. A když tohle naše nej a k tomu trochu toho pořádného sebevědomí (vždyť máme na co) spojíme dohromady, tak je jasné, že výsledkem bude ta nejlepší whisky.
Což ostatně potvrzuje i jeden fakt, kterého jste si už určitě všimnuli, ale otázka, zda jste si ty dvě věci spojili dohromady. Vzrůstá nám tu výroba české whisky a na skotském i světovém whisky trhu nastává panika, palírny omezují výrobu, klesá jim vývoz, padají do insolvencí, propouští lidi a tak dále.
Zase jsem se tak zamyslel nad českou whisky. Nalil si skleničku, napsal prvních pár řádek, pár dalších řádek a myšlenek přidal a byl z toho román. Tak jsem to rozdělil do více částí, připsal další hromadu řádek a teď musím počkat, až to vydají knižně. Nikdo to vydat nechce a tak to postupně dám sem na WOL i na FB (předplatitelé WhiskyOnline si to mohou přečíst hned celé).
Jednotlivé části budou (pokud mezitím ještě nestihnu další geniální/genitální myšlenky vymyslet):
1/ česká whisky - a existuje vlastně definice "česká whisky"?
2/ moje pořadí a názory - jak to vidím já a hezky jmenovitě, ať si to můžou vzít osobně
3/ budoucnost české whisky - čeká nás další příval české whisky nebo budeme následovat skotský trend omezování výroby a zavírání palíren?
Jednotlivé části budu ven dávat postupně, abych vás nezahltil lavinou textu a měli se na co těšit v blízké době. Jedná se o můj pohled, takže o tom můžeme klidně diskutovat, můžete to doplnit, případně mě opravit.
(19.3.2025)
Videoupoutávka na zamyšlení o české whisky
• část první - Česká whisky - a existuje vlastně definice "česká whisky"?
(20.3.2025)
Standardem kvality je v Evropě skotská whisky. Ať se to někomu líbí nebo ne. Vyrábějí ji nejdéle a prostě už mají ten způsob výroby vychytaný.
Někdy mám pocit, že českou a irskou whisky spojuje stejný brekot. Sice se irové přou se skotama, kdo whisky vyráběl dříve, ale díky jejich skoro pauze ve výrobě jsou opět kousek za startem. A pak irové i češi (a někteří jejich příznivci) na kritiku brečí - nemůžete nás srovnávat se skotskou whisky. Vždyť mi teprve (znova) začínáme. Jako koncový spotřebitel můžu. Já chci dobrý produkt a ne brát ohledy na to, že se to teprve (znova) učíte. Čeští výrobci mají výhodu v patriotismu a zvědavosti, jak se jim to podařilo. Ale jak jich začíná být více (obojích) tak ta výhoda klesá. Když budu mít několikrát smůlu na to horší, tak silně klesá nálada zkoušet další a další.
Ale abych nebyl hned v úvodu tak kritický - jste lepší než egyptská whisky. Což je ovšem i Okena.
Irskou whiskey řešit nebudu a podíváme se na tu naší českou whisky.
Co se vlastně smí označovat jako "česká whisky"?
Zjednodušeně: zákon říká, že obilný destilát, zrající minimálně tři roky v dřevěném sudu, bez enzymů apod na začátku a přidávání čehokoliv ať během výroby nebo na konci. Taková základní klasika.
Oproti skotům máme výhodu v dřevěných sudech, nikoliv jen dubových a naštěstí nemusíme mít stejné kotle jako ve Skotsku, to by nám tu žádná single malt whisky nevznikla.
Jenže je to takové obecné, neřeší to označení "česká whisky". Ono totiž takové označení nijak upraveno není. A řekl bych, že by mělo alespoň trochu být.
Někdo to pojal plně česky - český ječmen z české sladovny, české pekařské kvasnice, český kotel a české sudy. A někteří to pojali zase až "po japonsku" - destilované to v Čechách být nemusí, tak se to doveze.
Co kdybych si nechal dovézt IBC se skotskou (či jinou whisky) a tady ji nalahvoval? Mohl bych to označovat jako česká whisky?
Když se může polské kuře přivézt moldavským kamionem s maďarským řidičem a ukrajinka ho v české hale může přebalit do názvu české kuře, tak proč by to nešlo s whisky?
A když už bude "česká whisky" tak slavná, nehrozí, že si koupím láhev české whisky na Ali? Je česká whisky zeměpisné označení původu nebo to může použít kdokoliv, kdo jí dělá jako češi nebo úplně kdokoliv, komu se to označení líbí? Je česká whisky tak specifická, aby si to označení zasloužila?
Takže já si myslím, že by tam nějaká regulace měla být - v Čechách destilováno a v Čechách zráno a v Čechách lahvováno.
Zase nemusíme být papežtější než papež a mít povinný český ječmen, českou sladovnu, české kvasinky, české sudy a případný finish jen po české pálence.
Když začnu ječmenem. Použiju Lukášovo přirovnání - všichni chválí Belgickou či Švýcarskou čokoládu, ale kakaové plantáže tam nenajdete. A ve sladu z Anglie, který se používá ve Skotsku pro výrobu whisky, není jen skotský ječmen, teoreticky tam může být i český ječmen. A když český ječmen, neměla by to taky být česká odrůda? A není v česku pěstovaný ječmen vhodnější spíše pro pivo? Sladina pro pivo a pro whisky se dělá rozdílně a nejsem si jist, zda si to každý při výrobě uvědomuje. Takže limitovat se jen na český ječmen, český slad apod by byl nesmysl, který by české whisky nijak nepomohl. Nechci tím natvrdo říkat, že český ječmen - sladovny - slad jsou špatné, máme tu z nich dobré whisky, ale současně chápu Lukáše, proč hledat nejlepší variantu české kombinace, když můžu mít již vyzkoušené a ověřené a svoji pozornost zaměřit na další fáze výroby. A jiní nám ukazují, že dobrá whisky jde dělat i z toho českého ječmene a sladu. V tom je krásný ten svět whisky, že tu každý může zkusit svojí cestu a tím obohatit další poznání i když někdy je to poznání "tudy cesta nevede", ale i to pomůže jemu i ostatním.
Kvasinky používané při výrobě whisky ve Skotsku se nám tu už zabydlely, ale každý pro svůj plánovaný chuťový profil využívá, co mu vyhovuje. A totéž platí i o sudech. Finishe po českých pálenkách zatím moc nepřesvědčily a pohybují se spíše v kategorii "rarity a zajímavosti", ale kdo ví, třeba nás někdo překvapí a smekneme před ním klobouk.
Ještě mě napadá k sudům. V sudech whisky zraje, to není nic objevného. Když jí dáte do nerezu, tak se do zrání nepočítá. V čem je tedy ten rozdíl? V tom materiálu. Dřevo na tu whisky působí, whisky na něj, bere si z něj různé chutě a vůně a taky v něm oxiduje. V nerezu andělská daň nebude, v dřevěném sudu ano. Čím tlustší dřevo (třeba takový pořádný český sud z evropského dubu), tím více si ze dřeva vezme tříslovin, ale oxidace tam probíhá podstatně méně, než už tenčího dřeva. Dá se říci, že zraje pomaleji, ale současně je více ovlivněna tím dřevem. Že by naše české specifické chutě? Přece musí zákazník poznat, že to pořádně zrálo v sudu, byť to chutná, jako kdyby cucal klacek.
Ono i ty finishe jsou vlastně téma k diskuzi. V jednom filmu bylo: ty párky už nejsou dobré, nevadí, dáme je s kremžskou a on to nikdo nepozná.
Ta whisky je nic moc, tak jí dáme do hodně výrazného sudu, ten to přebije a lidi budou ještě spokojený, jak mají výraznou whisky. To neplatí jen o české whisky, ale všeobecně o whisky. Ze Skotska máme taky příklady, že koupil palírnu i se zásobama, jen ty zrovna nebyly žádný zázrak, šlo to do výrazných finishů, do hromady single casků a lidi si libovali, jak je dotyčný dobrý a jak s tím krásně kouzlí. Jenže taky už jsem se setkal s whisky, kdy první dojem byl dobrý a když jsem se k láhvi vrátil po nějaké době, tak jsem zjistil, že se to rozpadlo, "zkazilo" a už to dobré není. Už jsem slyšel i argument, že se to prostě v láhvi stává (???). A proč se to nestává u těch starých láhví, co tak rádi ochutnáváme? Finishem přebitý průměrný/špatný destilát, přelakovaná bída, postupy výroby, co se projeví časem?
Mezi lidma vzrůstá obliba whisky, která nebyla přebitá finishem, která ukazuje profil té palírny a její whisky v určité nahotě. (Znáte ten vtip - některé ženy jsou jako cibule, čím více vrstev je dole, tím více brečíte.)
Takže bylo by dobré, kdyby "česká whisky" musela splňovat i destilaci, zrání a lahvování v naší republice.
Ono stačí, že nám tu roste "německý model" - kdo má palírnu a do prdele díru, tak vyrábí whisky.
Vždyť přece pálit umí, ovoce nebo slad, to je jedno a v sudu už to pak zraje samo a kdyžtak to přebijeme výrazným finishem.
A navíc máme přece ten nejlepší ječmen, slad a pivo.
Takže proč to nevyužít. Hezky pivní ječmen, slad jako pro pivo a pálíme dokud to teče nebo alespoň dokud je to dobré. Sud přece dělá přes 80% chuti, to se srovná.
Můžeme tedy říct - děláme tu všechno špatně?
Takhle to říct nejde, když se podíváme na české whisky, tak zjišťujeme, že jsou vlastně dobré. Některé. Bez ohledu na ječmen, slad, kotle, ...
Máme tu dobré whisky z českého ječmene a české sladovny, máme tu dobré whisky, kde jádro při pálení utínají podstatně později než ve Skotsku. A kotle jako ve Skotsku tu nemá nikdo.
A v čem tedy tkví, že máme i dobrou českou whisky?
Podle mě v lidech. Já bych řekl, že základ je v tom, že dotyčný destilatér pije skotskou whisky, má rád skotskou whisky a snaží se dohnat svůj vzor. Pak si umí přiznat, že toho ještě nedosáhnul a snaží se dále zlepšovat.
Kdysi jsem napsal: "Máte rádi skotskou whisky, pijete ji? A zkusili jste ochutnat tu vaší?" Bylo to ošklivé, ale já nebudu pít špatnou whisky jen proto, že je česká.
Ti, co se schovávají za věty "my to děláme jinak", "my neděláme skotskou whisky, my děláme českou" a podobně, tak si tím spíše omlouvají svoje neúspěchy. Ono se to může podařit, ale těch, co se jim to podaří, moc nebude.
Povedlo se to Jelínkovi, jenže ten měl výhodu, že tu byl první a jeho whisky má prostě svůj "Gold Cock charakter" a kdyby teď začali vyrábět whisky více ve skotském stylu, tak už by to prostě nebyl Gold Cock a to by bylo škoda.
Víc otázek než odpovědí. Kdybych je znal, tak se buď živím jako poradce ve výrobě whisky nebo si rovnou postavím vlastní palírnu a budu dělat, tak skvělou whisky, že mě i Skoti postaví mimo zákon.
Whisky srovnáváme ze skotskou, ano je to určitý standard kvality. Neboduji jinak skotskou a jinak českou. Ve svém bodování mám stanovený průměr podle skotské whisky, nebudu mít pro různé země různé stupnice. A tím se vracím tak trochu na začátek. Můžeme srovnávat českou whisky se skotskou? Zvlášť, když tu neděláme skotskou, ale děláme to tady u nás, za našich podmínek? A musíme to dělat stejně jako ve Skotsku?
Nemusíme, ona i jiná cesta může vést k úspěchu. Bez lidí zkoušejících jiné cesty by se svět nikam nepohnul. Možná se nám nepodaří vyrobit dobrá skotská, ale to neznamená, že se nepodaří dobrá česká a že nebude s tou skotskou srovnatelná. Ono je to do určité míry jedno. Dobré whisky člověk podpoří, špatné kupovat nebude. Ostatně produkce/prodej české whisky je u nás stále vlastně zanedbatelné množství z prodávaného tvrdého alkoholu, takže si hrajme, zkoušejme a ono se tak nějak vytříbí. K dobré skotské za lepší peníze se můžeme vrátit vždycky :)
A na druhou stranu, palírny whisky vznikají aktuálně po celém světě a často můžeme číst, že na rozjezdu palírny se podílela ta či ona známá osobnost ze světa skotské whisky. Předávali jim zkušenosti získané za mnoho let své praxe nebo třeba Masataka Taketsuru, který odjel na zkušenou Skotska. To spíše bude čech/češka ve skotské palírně destilovat, než skot destilovat u nás. A tak máme veselé neoficiální historky, které výrobci zakončují slovy "že to takhle nejde, to už víme taky, už jsme to zkusili". Není ostuda si pozvat poradce, zeptat se, jet na zkušenou, ostatně mnoho nových palíren ve světě se tím vytahuje, kdo se u nich podílel na rozběhutí palírny, ale zase u nás nestavíme tak velké palírny a netočí se v tom tolik peněz. Jenže, kdyby si to dnes někteří spočítali, tak by zjistili, že by je ten poradce na začátku vyšel možná levněji, než teď řešit, co s tím, co tam už mají. Ale zase není nad osobní zkušenost - nešahej na ty kamna, spálíš se - ale prd, to jsou jen kecy - auuuuu.
Přivádí mě to k myšlence vycházející ze Sváťova Whiskybraní, kde najdete o výrobě whisky ve skotských palírnách hromady detailů, zmapovat stejně i české palírny. Je otázka, o kolik toho budou chtít podělit. Někteří mají pocit, aby jejich skvělou whisky ostatní nekopírovali a tak si to střeží jako tajemství. Ale to už taky ve Skotsku bylo, kdy se někdo rozhodl postavit zcela stejnou palírnu, jako je sousední - stejné kotle, stejný slad, stejný postup a stejně z toho vznikla úplně jiná whisky.
Ujme se toho někdo? Třeba jen sepsat, co vše by tam mělo být a pak uvidíme, co kdo poví a nepoví.
Na začátku psaní jsem si myslel, že budu hodně kritický, ale během psaní mě to tak nějak přešlo. Máme tu dobré whisky, které se mohou rovnat dobrým skotským (třeba Old Well), máme tu dobrou českou whisky, která jde svojí cestou (třeba Gold Cock). Máme tu palírny s dobrým potenciálem a máme tu i špatné whisky. To je stejné jako všude. Čím více bude palíren, tím je větší šance, že do jednotlivých částí budou přibývat další značky, tedy i do těch dobrých. Což je vlastně optimistické. Navíc sto lidí, stopadesát chutí. To, že něco nechutná mě či to případně totálně zkritizuju, neznamená, že to nemůže chutnat někomu jinému. Na druhou stranu, většinou se shodnu i s ostatníma whiskařema, ne třeba bodově, ale pocitově/chuťově jsme většinou blízko od sebe.
Je to takové moje zamyšlení nad českou whisky. S každou další myšlenkou člověka napadají další a další. Nedělám si nárok na pravdu ani na jediný správný názor, takže se nebojte diskutovat, doplňovat, vyvracet či se mě snažit přesvědčit o opaku.
V další části textu se do nich pustím, hezky jmenovitě.
Reakce na text na Lihovarek.cz: