značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky » evropa » česká republika 

  tisk textu

THOMAS DYNTAR

Česká republika

Koncem října 2021 se na internetu potvrdila kolující informace, že v srpnu 2021 odešel master distiller Tomáš Dyntar z firmy Česká whisky vyrábějící značku Trebitsch (zde byl cca od roku 2012). Informace byla později potvrzena i Tomášem Dyntarem, že v srpnu opustil firmu Česká whhisky a distancuje se od firmy i produktů Trebitsch (což zní ovšem trochu divně, protože se bez většího vysvětlení distancuje od své vlastní práce a kritizovaná whisky, která je v té době na trhu, je jeho výtvor). Současně oznámil plánovaný návrat ke své privátní značce Thomas Dyntar Original Trebic whisky. (Nevím úplně co znamená "návrat, protože jsem k tomu víc informací nenašel.) Když jsme u toho názvu, tak "original" je mi asi jasný, byť to nic neznamená, jen se snaží tvářit, že je to vlastně ta první a ty druhý jsou až po nich a tak trochu se vezou na jejich jménu. Proč Thomas Dyntar? Je to složenina jmen Monika Thomas a Tomáš Dyntar.
K tomu, kdo, co, proč, kdo komu, jak to pojede dále, se vyjadřovat nechci, protože o tom koluje dost různých a rozdílných informací. Ale nevidím do toho a možnost ověření pravdy jedné a druhé strany prostě není.

z FB Tomáše Dyntara (11.1.2022)z FB Tomáše Dyntara (11.1.2022)

9. června 2022 se na FB objevila fotka nové whisky Thomas Dyntar. Bohužel bez dalších informací a tak ve vzduchu zůstalo viset několik otázek: Single malt tam uvedeno není, takže asi nebude. Dyntar a Trebitsch se rozešli před necelým rokem, takže nový vlastní destilát to nebude. Za půl roku whisky nevyrobíte. Co je tedy uvnitř? A v rámci diskuse na FB se objevila také fotka sedmileté. Zajímalo by mě, zda se dozvíme, co je uvnitř, to všechno by za necelý rok nezvládli vyrobit. Je tam ta whisky/destilát, od kterého se Dyntar tak hlasitě distancuje?

Na některé otázky odpověděl v rozhovoru pro PoznejWhisky (viz odkaz níže):
Nejedná se tedy prý o whisky Trebitsch, ale již od roku 2013 si jede současně bokem na svém písečku a tak by stáří jeho whisky mělo odpovídat. Já to úplně nechápu, ale budiž. Single malt tam není uvedeno, protože " i když je whisky sladová, tak se mi bohužel materiál párkrát pomíchal a tím produkt ztrácí tuto možnost označení". Vlastní palírnu nemá, si nechává v ovocném lihovaru v Barovsku (přesné místo bohužel nemůže uvést).
PK: Já to stejně nechápu. Dělám ve firmě (možná i částečně vlastní), mám tu dost volnou ruku a současně si dělám potajmu pro sebe bokem. To zní jak tajný konspirační plán, že první firmu zničím špatnou výrobou a pak je nahradím tou svojí tajně vyráběnou. "Materiál se mi tu několikrát pomíchal" - to je možné? To jako celníků stačí odpověď: se v tom vůbec nevyznám, někde to tu asi je, mám v tom hrozný bordel? Mně to teda smrdí něčím jiným.

Více k tomu asi nemám co říct, web ze kterého by se daly čerpat informace (alespoň ty, co o sobě napsali sami) nemají (9/2022), odpovědi na otázky jsem nedostal (byť si myslím, že jsme s Dyntarem na WLP pokecali rozumně, asi i potykali, když jsme se snažili řešit tehdy ještě Trebitsch whisky bez zbytečných emocí). Bohužel to na mě působí tak, že zmatky a mlžení se přestěhovaly v Třebíči z původní první třebíč whisky do nynější original třebíč whisky.

Thomas DyntarThomas DyntarThomas DyntarThomas DyntarThomas DyntarThomas DyntarThomas DyntarThomas Dyntar

Typy

V září 2022 byl spuštěn jejich eshop (web stále ne) a tak se dá udělat někajaký přehled jejich aktuální (9/2022) produkce. Mají nenakouřenou i nakouřeno whisky. Jako nefinishovaná tu je Thomas Dyntar Original Trebic Whisky smoked 46%. Další verze jsou finishované, přičemž některé v nakouřené i nenakouřené verzi - Thomas Dyntar Original Trebic Whisky Caribbean 40%, Thomas Dyntar Original Trebic Whisky smoked Caribbean 46%, Thomas Dyntar Original Trebic Whisky French 40%, Thomas Dyntar Original Trebic Whisky smoked French 46%, Thomas Dyntar Original Trebic Whisky Jerez 40%, Thomas Dyntar Original Trebic Whisky smoked Jerez 46%, Thomas Dyntar Original Trebic Whisky Port 40% a Thomas Dyntar Original Trebic Whisky smoked Madeira 46%.

Thomas Dyntar Original Trebic Whisky smoked 46%Thomas Dyntar Original Trebic Whisky Caribbean 40%Thomas Dyntar Original Trebic Whisky French 40%Thomas Dyntar Original Trebic Whisky Jerez 40%Thomas Dyntar Original Trebic Whisky Port 40%Thomas Dyntar Original Trebic Whisky smoked Caribbean 46%Thomas Dyntar Original Trebic Whisky smoked French 46%Thomas Dyntar Original Trebic Whisky smoked Jerez 46%Thomas Dyntar Original Trebic Whisky smoked Madeira 46%

Článek na PoznejWhisky.cz:

.

Webové stránky značky:

FB:


..............


O whisky se mi zatím informace dohledat nepodařilo, ale minimálně jejich bar koncem března 2022 přitáhl pozornost médií.

Třebíčský deník vydal 30.3.2022 článek: V třebíčském baru našli celníci další neznačený alkohol

Třicet litrů neznačeného alkoholu odhalili vysočinští celníci při kontrole v baru v centru Třebíče. Stejný problém přitom odhalili již v prosinci, tehdy to bylo třiasedmdesát a půl litru neznačeného a nezdaněného alkoholu.

V třebíčském baru našli celníci neznačený alkohol už v prosinci, nyní se podobná situace opakovala.

Při páteční kontrole se prohřešek opakoval. „Jednalo se o ovocnou pálenku a whisky v půllitrových lahvích, pětilitrové sklenici a ve dvou plastových barelech,“ řekl mluvčí mluvčí vysočinských celníků Richard Zeman.

V prosinci kontrola ve stejném baru zajistila osmadvacet litrů ovocné pálenky a whisky bez označení kontrolní páskou. „A k tomu 45,5 litru whisky označené kontrolní páskou, ovšem bez etikety a také dokladů prokazujících její zdanění,“ dodal Zeman. Souhrnný únik na dani byl přes patnáct tisíc korun.

Viníkovi nyní kromě doměření spotřební daně hrozí zabrání, či propadnutí zboží a pokuta.

PK: Do 2.4.2022 se na FB Original Trebic Whisky Bar, ani na FB Tomáše Dyntara žádná informace k této věci neobjevila. Webové stránky jsou v tu dobu nefunkční (osobně si ale nemyslím, že to souvisí s tímto, nejspíše byly nefunkční i předtím (nevím, nezkoušel jsem)).


.....

Na článek 31.3.2022 reagovala i Česká whisky:

Zdravíme všechny příznivce Trebitsch Whisky a rádi bychom reagovali na aktuální kauzu související s naším bývalým barem v Třebíči v ulici Leopolda Pokorného známým jako „Trebitsch bar“ nebo také „Whiskáč“. V tomto baru jsme byli reálně v nájmu do konce října 2021. Od této doby tento bar neprovozujeme. Opět a již poněkolikáté se musíme veřejně distancovat od podnikání našich bývalých zaměstnanců Tomáše Dyntara a Moniky Thomas. Média informovala, že v prostorách jejich baru odhalila celní kontrola desítky litrů neoznačeného alkoholu a přestože se nás tato kauza netýká a jako firma s ní nemáme nic společného, musíme, vzhledem ke zveřejněným záběrům, reagovat. Pokud kontrola odhalila neoznačený alkohol v lahvích podobných, nebo dokonce totožných s našimi lahvemi, je třeba zdůraznit, že se nejedná o námi dodaný či námi prodaný alkohol. Není totiž možné, aby se naše neoznačené lahve dostaly z oficiálního daňového skladu až k zákazníkovi. Celní správa je přísná a pracuje profesionálně. Sami jsme úspěšně absolvovali nespočet kontrol. Ohledně podobnosti zabavených lahví s našimi lahvemi jsme se již obrátili na příslušné orgány s podnětem k prošetření. Pokud jste v baru, kde proběhla kontrola celní správy zakoupili po datu 1. 11. 2021 produkt, který je podobný našim produktům Trebitsch Whisky, budeme rádi, když se nám přihlásíte a produkt nám dovolíte posoudit. Jsme schopni určit jeho pravost a říci vám, zda jste nebyli oklamáni. Společně tak můžeme přispět k nápravě celé situace a ozdravení tržního prostředí v Třebíči.

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (whiskyonline.cz):

obrázek není k dispoziciThomas Dyntar Original Trebic Whisky Fine Smoked 46%:
V aroma takovej divnej smrádeček, nakouřenost, zelenina, nakouřená zelenina, postupně začne sládnout, sladkost nakouřené zeleniny (no ty vole, to jsem tu ještě neměl), dřevěná bedýnka od zeleniny. Mně to přičmoudlé zelinářství nevoní. A ani moc nechutná, první dojem je podobný, jak ta vůně, pak se trochu (ale jen trochu zlepší). V první vlně zatuchlá nakouřená zelenina, pak už se více prosadí nakouřený slad, ale taky výrazná mladost, new-make si tam štiplavě vyskakuje, aby ho nikdo nepřehlídnul. Přemýšlel jsem, co znamená to "Fine", fajn to nebude, vzpomněl jsem si, že na konci francouzských filmů psali fin a znamenalo to konec, nikoliv pozdrav do Finska. A překladač říká, že fine je pokuta, tak jsem asi dostal pokutu za ochutnání. (26.1.2023)
Thomas Dyntar Original Trebic Whisky Extra Smoked 46%Thomas Dyntar Original Trebic Whisky Extra Smoked 46%:
Aroma je hodně uzavřené, vlhké dřevo, které se snažilo hořet, ale prostě mu to nešlo. Pod označením "Extra Smoked" si tedy představuju něco jiného. Ve vůni je i hodně cítit mladost, takový nádech "ovocovice". Ono to aroma není až tak hrozné, jak možná vypadá z prvního popisu, ono je takové nijaké, hodně slabé, nezábavné. V chuti už je to "smoked" znát, potkává se tam mladá new-makeová sladkost s kouřovostí jak od čoudícího táboráku a pak se new-make projeví a vytvoří celkově velmi mladý dojem z té whisky. Mladost z toho stříká na všechny strany, je to nedozrálý. Věřím tomu, že dosáhla zakonného věku, aby si mohla říkat whisky, ale na mě působí dojmem, že je ještě pod zákonem a od raději od ní ruce pryč. (22.10.2022)

Tady je kouř výraznější (oproti fine smoked), vlhké dřevo, které se snaží hořet a spíš to celé čudí, pod tím ovoce, ale spíše jako jabkovice. Celkově je aroma dost zavřené, nezvyklý kouř a spíše nijaké a nudné. V chuti je kouř výraznější, chvílema do uzenosti, kouř od ohně, jako by se snažil něco překrýt. Chvíli se to daří (a u dost lidí asi i vyjde, protože to raději hned polkne a nebude se v tom hrabat), ale pak se ukáže trochu dřeva a více umělé plastovitosti (více než bych chtěl, ale znatelně méně, než jsem už potkal jinde), mladost, new-make stříkající na všechny strany, nedozrálost (to je spojuje obě) a prázdnota. Doufám, že nejsou obě ještě pod zákonem, nerad bych měl oplétačky, ale výrobce tvrdil, že už prý nejsou. (26.1.2023)


Informace o palírně a plněních (levá část stránky) naposled upravována 12.2.2023

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 12.02.2023