značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky » evropa » česká republika 

  tisk textu

TREBITSCH

Česká republika

Trebitsch Whisky je vyráběná na Moravě ve městě Třebíč firmou Trebitsch Old Town Distillery. Název vlastně říká vše - sídlí v Třebíči ve Starém Městě. Podle informací z firmy se začátek výroby datuje do roku 2014, kdy Trebitsch Old Town Distillery vyrábí první whisky a plní první sudy. Lze nalézt i informace, že výroba je od roku 2012-3, ovšem nepoznal jsem z toho zda myslí výrobu whisky nebo založení firmy, od kterého je k vypálení první whisky vždy ještě daleko. I když samotný začátek této whisky je možné datovat až do roku 2007, kdy se rodil plán otevřít v Třebíči bar s whisky a současně zazněla i myšlenka - "Proč si nechat whisky dovážet? Proč si nevyrobit vlastní?" A tak díky nezbytnému nadšení nakonec whisky vznikla. V roce 2017 po tříletém zrání začala být Trebitsch Czech Single Malt Whisky prodávána. V roce 2015 koupili starý Lihovar v Šebkovicích, kam je plánováno postupně přenést výrobu, protože umožní větší kapacitu i větší skladové prostory.

Kolem Trebitsche se vyrojilo spousta otázek a protože mne některé z toho zaujaly, tak jsem na ně hledal odpověď. A začneme jednou oblíbenou. Když se firma jmenuje Trebitsch Old Town Distillery, tak má vlastně v názvu slovo palírna, jenže jak se snažím dohledat, tak asi žádnou palírnu whisky nemají.
Tak teoreticky mají, jak je psáno výše, koupili starý lihovar, ale ten zatím není v provozu. Když chcete vyrábět whisky (nebo jiný alkohol), tak si musíte pořídit zjednodušeně řečeno licenci (což bohužel neznamená jeden papír na úřadě). Pak samozřejmě potřebujete peníze na provoz firmy, suroviny, daně, co zaplatíte, jen co vyrobíte, ale ještě neprodáte a taky potřebujete palírnu. Pokud ji nemáte, tak si ji musíte napřed postavit, což stojí spousty peněz. A nebo si ji prostě na začátku občas půjčíte/pronajmete. Sami si vše vyrobíte, získáváte zkušenosti, jen zatím na zařízeních, co nejsou vaše. Já osobně v tom problém nevidím.

A ještě se podíváme na jedno oblíbené. V jejich letácích je uvedeno: "Jsme první a jediná firma v České republice, která se úzce specializuje na výrobu whisky."
- První a jediná? Haha. Co třeba Jelínek a jeho Gold Cock, ten tu byl dřív. Co?
- Gold Cock tu byl dřív, ale Jelínek se nespecializuje pouze na whisky. Napadá tě jiná česká whisky, kde vyrábí jen tu whisky a nemají to jen jako další produkt?
- Asi ne.
(Tak takhle nějak občas vypadal můj rozhovor s někým dalším, takže opradu jsou první a jediní, co se věnují jen whisky v České republice.)

K výrobě se používá moravský ječmen, slad je mírně nakouřen rašelinou a destilace probíhá v kontinuální destilační koloně. Slad podobně jako ostatní berou v Bruntále, případně zkouší jiný z dalších zdrojů. Whisky dozrává v nových silně vypálených dubových sudech.

Měl jsem možnost potkat se s Davidem Kratochvílem z Trebitsch Old Town Distillery. Uvědomil jsem si při tom, že hodně věcí člověka nenapadne a neumí si představit všechny ty starosti, při vzniku nové palírny. Že to není jednoduché, ani levné mi bylo jasné. Že nejdříve postavíte palírnu, vypálíte první várku, dáte do sudů a vlastně nemáte v tu chvíli nic, co by vám vydělávalo a ten stav trvá několik dalších let si uvědomuje málokdo. A když už to konečně v sudech dozraje a konečně už v ruce něco máte, tak chcete aby to bylo to nejlepší, co můžete ukázat. Jednou z možností je experimentovat s dozráváním v dalších sudech. A tak zkoušíte, ochutnáváte, pošlete mezi lidi, aby se vám vrátily názory ostatních. A přijde nějaký Komárek a prohlásí, že vyrábět zpočátku tolik různých whisky je přehnané. :)

Protože to porovnávám z klasickou velkou skotskou palírnou, kde také občas zkouší až pro mne nepochopitelné věci, ale většinou nemají tak rozsáhlou řadu v jednu chvíli (a pokud mají, tak si také myslím, že je to přehnané). A těch věcí, které si neumíme představit je daleko více - financování, daně, prostory, dostat tu whisky na trh, ....
Každá malá palírna, která není součástí větší zastřešující firmy si zaslouží obdiv za to co dělá, co bez velkého nadšení a víry v úspěch dělat nejde. Také nezapomínejme, že za jiné peníze vyrábíte ve velkém a za jiné peníze v malém množství, což se vždy odráží na ceně.

A zatímco David Kratochvíl je spíše přes to zastupování firmy a značky a jde do toho s nakažlivým elánem, kdy brzy pochopíte, že pokud se někde netrefí v pojmech, tak ne proto aby vás mátl či získal nějakou výhodu, ale protože si myslí, že to tak je, špatně si to zapamatoval, protože přímo výroba whisky není jeho část práce. Tak Tomáš Dyntar, který je zde distillery masterem, ví jak to vyrobil, má v hlavě další plány, co jak bude zrát, jak se vyrobí příště, ale prodávat a vysvětlovat stále dokola by asi nechtěl. Na první pohled na mne na WLP2019 působil dojmem, že by raději opečovával sudy, než zodpovídal otázky. Měl jsem tam na ně více otázek a myslím si, že když pochopil, že není mým cílem se ho snažit nachytat na každém slovíčku, ale ujasnit si odpovědi na otázky, které jim jsou jasné (oni vědí, co, jak a proč vyrobili), ale z druhé strany mohou být špatně pochopeny, tak jsme se mohli začít normálně bavit. Ono je totiž lepší, když má člověk otázky, tak se ptát přímo u zdroje a když má připomínky, tak je dobré je také přímo říct. Někdy se vyjasní nepochopení a někdy uznají, že má člověk pravdu. (A to platí zcela obecně.)

A tak se vyjasnila další z mých otázek - proč máte hned od začátku tolik různých whisky?
Odpověď je úplně prostá a vlastně mě mohla napadnout. "Proč si nechat whisky do baru dovážet? Proč si nevyrobit vlastní?" - a když už si jí vyrábím, tak přece nebudu mít v nabídce baru jen jednu jedinou láhev. Jak prosté a logické. Nenapadlo mne to a to proto, že prezentují hlavně tu svojí základní whisky, ostatní jejich whisky jsou v limitovaných edicích a dostupné pouze na baru, případně takhle na různých festivalech a akcích.

Trebitsch Old Town Distillery vlastní společnost Česká whisky s.r.o. Pro svoji whisky také používá doménu ceskawhisky.cz. Osobně mi to nepřijde zrovna štastné. I z hlediska plánů exportu whisky do světa, bych ji od začátku prezentoval v doméně se značkou whisky. A domény, co si zaberou obecný název nemám moc rád.
Při psaní jsem narazil na "zajímavou" informaci. Společnost Česká whisky s.r.o. je držitelem ochranných známek: česká whisky a czech single malt whisky. Takže výrobce single malt whisky v České Republice nemůže o své whisky hovořit jako o "české whisky" či jako o "czech single malt whisky". A jak jsem zjišťoval, tak to bohužel tak je. Tedy může, ale pokud se nedohodne na souhlasu s vlastníkem ochranné známky, tak riskuje problém.
Nepochopil jsem, jak je možné něco takového zaregistrovat. Ve Skotsku zákon říká, za jakých podmínek se whisky může označovat skotská. A když je dodržím, tak si tam můžu skotskou whisky vyrábět asi i já. A hlavně si ji pak můžu označovat skotská whisky. Ani nevím, zda je u nás zákon upravující výrobu whisky, ale whisky nebo single malt whisky je podle mne jasně daný druh alkoholu/whisky a česká/czech pouze označení země původu.

Typy

Základním produktem je klasická Single Malt whisky, není na ní uvedeno stáří. Whisky prodávaná v polovině roku 2018 by měla být 4letá a byla stáčená únor-březen 2018. Whisky která šla do prodeje koncem roku 2018 zrála v sudech o půl roku déle (stáčená říjen-listopad 2018), stále se jedná z hlediska celých let o 4letou. Zajímavostí je, jak se na whisky projevil delší pobyt v sudech přes léto. Dneska už je to spíše zábavná vzpomínka na to, jak začínali a učili se. Důvod je jasný. Nalahvujete sud, okolkujete láhve, zaplatíte v tu chvíli fůru daní a může to jít do prodeje. Jenže to chvíli trvá, než se vám ta várka prodá a vrátí se vám z ní peníze a bude mít význam stáčet, kolkovat a danit další várku. Je to taky možnost porovnat si, co udělá delší pobyt v sudu, z tohoto pohledu to zase bylo zajímavé a poučné. Dnes už by se takovéto věci stávat neměli. V Trebitschi o nich vědí a s větším prodejem je to i lépe řešitelné a ohlídatelné.

Trebitsch Single Malt 40% (vlevo stáčená únor-březen 2018, vpravo stáčená říjen-listopad 2018)Trebitsch Single Malt 40% (vlevo stáčená únor-březen 2018, vpravo stáčená říjen-listopad 2018)

Již na začátku vyrobili i limitované edice, které dozrávaly v sudech po sherry, portském, madeiře, karibském rumu a Brandy la Moravia. A vedle Single Malt whisky vyrobili další méně obvyklé - Trebitsch Straight Corn Whisky, Trebitsch Straight Wheat Oak Smoke Whisky a také spíše pro Ameriku typický destilát Trebitsch Old Town Moon.
Jejich verze jsou hůře sledovatelné, protože se vyrábějí v limitovaném množství a jsou určeny primárně pro jejich bar, nikoliv pro běžný prodej.

Na WLP2019 bylo možné potkat vedle jejich základní whisky, také plnění, které dozrávalo v sudu po nikaragujském rumu, který v tom sudu zrál 25 let, plnění které dozrávalo v sudu po koňaku, whisky nazvanou Trebitsch Fortythree nebo The Trebitsch Monk, který dozrával v sudech po bourbonu.

Otázku tolika verzí jsme si zodpověděli o kus výše. Pro klasický trh je určena ta základní whisky, ostatní jsou určeny pro jejich bar, případně různé akce. Je také pravda, že žádnou z těch lahví jsem neviděl v běžném prodeji.

Na internetu jsem našel limitovanou edici mladé sladové whisky nakuřované na rašelině Rudá zrůda 63%, na láhvi je označena jako whisky, ale pokud se jedná o mladý destilát, tak by jako whisky označený být neměl.

Trebitsch Single Malt 40%Trebitsch Single Malt 3letá 45%Trebitsch Single Malt Single Barrel 45%Trebitsch Single Malt 3letá Porto Cask Finishing 45%Trebitsch Single Malt 3letá Madeira Cask Finishing 45%Trebitsch Single Malt 3letá Rum Cask Finishing 45%Trebitsch Single Malt 3letá Brandy Cask Finishing 45%

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (whiskyonline.cz):

Trebitsch Single Malt 40%Trebitsch Single Malt 40% (stáčeno 2-3/2018):
Aroma je příjemné. Cítím bohatou vůni ovoce v ovocném sadu. Je bohatá a prolíná se v ní několik vůní. V pozadí tam lehce přizvukuje vanilka a dřevo. Chuť je jemná, sladká, sladově sladká, ovoce zůstává, lehké dubové dřevo. V závěru trochu lehké hořkosti hořké čokolády, ale jinak závěr rychle dozní a celkový dojem je jemný a sladký. Celkově mě whisky celkem příjemně překvapila. Na novou a velmi mladou (měla by být 4 letá) si vede velmi dobře, ovšem na novou a mladou whisky je celkem drahá.
Trebitsch si na novou a mladou whisky vede dobře, ale sama sebe (tedy palírna) ji přeceňuje. Je to taková mladá hezká holka s nosánkem trochu nahoru, co toho ještě moc nedokázala, ale myslí si, že na ni čeká celý svět. Může vyrůst v krásnou ženu, ale také se může rozmělnit do mnoha verzí a zaniknout v nepřehlednosti. Cenou ze sebe dělá něco víc než je, ale určitě má na to, aby dorostla v krásnou ženu, za kterou se každý chlap otočí. (7.2018)
Trebitsch Single Malt 40%Trebitsch Single Malt 40% (stáčeno 10-11/2018):
Příjemné, sladké, jemné aroma, bohaté, trochu sladké sladovosti, trochu ovoce, lehké dřevo mísící se v vůní sena, lehká hořká čokoláda. Příjemně navnaďující. Chuť jemná, s jemnou dřevitou štiplavostí, doplněnou nádechem hořké čokolády, lehce sladká, lehce ovoce, lehká letní louka, když se sladkost smíchala s lehkým nádechem hořké čokolády, tak jsem dostal chuť na čokoládový bonbon. Zpočátku jsem ale prožíval trochu chuťově zklamání, protože vůně mě navnadila více. V první chvíli mi v té chuti chyběla bohatost, kterou podle vůně mé chuťové pohárky očekávaly, s postupným ochutnáváním jsem toho objevoval více a dojem se zlepšoval. Začíná být rafinovanější, komplikovanější, ale stále příjemně jednoduchá. V závěru hořká čokoláda, po jejím odeznění mi zůstal lehký pocit dřeva a sladkého ovoce. Při prvním dojmu jsem si ho nevšimnul, ale při druhém, kdy už se nenecháte ovlivnit prvním dojmem, jsem začal přemýšlet, co stále cítím a že je to dobré. Je tedy opravdu dlouho doznívající. V průběhu jsem se již očekávání z vůně oprostil a celkový dojem je dobrý, jemný, sladký, dlouho doznívající. (5.2019)

A teď jejich vzájemné porovnání.
Rozdíl v barvě je viditelný na první pohled. Nečekal bych, že jedno léto (půl roku přes léto) se na barvě whisky projeví tolik. Asi sudy přes léto více pracují. Slečna se nám trochu opálila. Léto 2018 bylo již od května a většinu doby hodně slunečné a teplé.
Rozdíl je i v aroma. U té starší (vlastně mladší - na trh šla dříve, ale zrála o něco málo méně), dále budu raději používat světlejší, je aroma jemnější, bohaté rozmanitostí, ale v porovnání s tou tmavší (to je ta mladší, tedy vlastně starší :) je velmi jemné. U tmavší je aroma znatelně intenzivnější, také bohaté, na whisky jemné, ale podstatně důraznější. Za aroma: stále tu máme tu hezkou mladou holku, tedy už spíše mladou slečnu, jen už nesedí v koutě, kde se usmívá, ale začala vystrkovat růžky a svůdně občas hodí okem, čímž vzbuzuje očekávání. Ona s námi prostě flirtuje.
V chuti je to podobné. Světlejší je ještě tou mladou holkou, ještě je nesmělá, trochu pasívní. V chuti jemná, sama se tolik neukazuje, má svoje přednosti, ale nechává vás je objevovat. Tmavší už trochu pochytila ženské zbraně a své přednosti už umí správně žensky ukázat. U žádné nemáte pocit, že vám ji vnucuje, ani že to přehání.
Už se také naučila, jak zanechat dojem. U světlejší si pamatujete hezkou holku, ale tak obecně. Prostě to byla hezká holka, ale vlastně si ji přesně nevybavím, rád ji uvidím znovu, ale nevím. Tmavší zanechala silnější dojem, při každém pohledu na ní objevujete něco nového, co vás zaujme. Když se díváte po páté s tím, že už nic nového nenajdete, opět vás něčím překvapí.
Jednoznačně dospěla, překvapuje mě, že až o tolik. Ještě jí chybí ta komplexnost. To, kdy z prvního dojmu máte pocit, to se fakt povedlo a pustíte se do prozkoumávání jednotlivých nuancí. (Byla by škoda, kdyby spadla do toho povrchního světa, kdy první dojem je dobrá komplexní whisky a druhý - sakra, pod tou hezkou slupkou nic není. Už jsem to u pár "prázdných" whisky potkal. Ale myslím si, že to u této značky nehrozí.)
Když si je dám vedle sebe, tak ta světlejší je mladá holka, ta tmavší už mladá slečna.

Trebitsch Fortythree 43%Trebitsch Fortythree 43%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2019-WLP2019:
V aroma byl lehký sladký kouř, dřevo, vůně zemitosti lesa. Chuť jemná, lehce sladká, nevýrazná, chybí jí charakter, je znát, že je ještě mladá a nevyzrálá. Není prázdná. Dokončení suché, lehce štiplavé na patře.
Tohle je ještě viditelně mladá, nevyzrálá whisky z lehce nakouřeného sladu, ale chybí jí charakter a něco, proč by si jí člověk pamatoval. Zatím nejslabší, co jsem od nich pil. (1.11.2019-WLP2019)
Trebitsch Single Malt dozrávající v sudech po koňaku 40%Trebitsch Single Malt dozrávající v sudech po koňaku 40%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2019-WLP2019:
Aroma na whisky nezvyklé, míchá se sladkost a koňak. Lehká tráva, lehká sladová sladkost v pozadí. Chuť je smetanově zjemnělá, krásně zaoblená, jemná, pohladí, naplní ústa, na mladou whisky příjemně komplexní, mladost je tam poznat, ale tím dozráváním po koňaku se krásně a příjemně zabalila. Dokončení s koňakovým tónem, lehce sladkým závěrem, trochu do sucha.
Tohle bylo příjemné popíjení. Takové mlsání. Koňak to zajímavým způsobem zjemnil. Tohodle bych si asi lahvinku koupil, jenže to bohužel není v prodeji. Musím přiznat, že jsem si na WLP byl přidat. :)

Tohle je taková mladá hezká milá holčina. Roztomilá, líbí se vám. Je to ještě mladý koťátko. Vdávat se to ještě nechce, ještě se na to cejtí mladá. Ostatně vy si to tak brát nehcete. Ale tuhle holčinu bych chtěl sledovat, jak bude hezky dozrávat. (1.11.2019-WLP2019)

Trebitsch Single Malt dozrávající v sudech po nikaragujském rumu 40%Trebitsch Single Malt v sudech po nikaragujském rumu 40%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2019-WLP2019:
Aroma dominuje sladký rum. Pak jsou tam ještě tóny lesa a sena. Chuťově zaoblená rumová whisky, s lehkou ostrostí. Rum tomu dal hodně, až trochu potlačil tu whisky. Sladkost whisky v pozadí. Je to hodně rumové. V dokončení lehká hořkost a rumové tóny.
Kdybych nevěděl, že je to po rumu, tak bych měl trochu problém k čemu to přirovnat. Já totiž nejsem až tak moc rumový, občas se sice k dobrému panáku rumu dostanu, ale moc se tomu nevěnuji. Na whisky aroma nezvyklé, je poznat, že je tam ještě nějaké další aroma a jak víme z etikety, je to aroma rumu. Při ochutnávce naslepo by jí to z mého pohledu uškodilo, protože to bych nepoznal a bral bych to spíše jako rušivé tóny, když to ale člověk ví, tak si může spojení obou aroma vychutnat. Zvlášť když má rád rumy a whisky. Je to zajímavé, já to moc nedocením a obecně se říká, že to dozrávání po rumu je trochu zrádné.

Ty jsi má rumová, úplně celá celičká rumová, nádherně rumová, hmm, rumová. ááách jo (1.11.2019-WLP2019)

The Trebitsch Monk Bourbon Finishing 51%The Trebitsch Monk Bourbon Finishing 51%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2019-WLP2019:
Sladké ovocné aroma, výrazné, příjemná vlna, hezké, zaoblené, je znát vliv bourbonu, hezky se čuchá. Výrazná chuť, lahodně "něco" (to slovo se mi v mých poznámkách zatím nepovedlo přečíst) nástup, následován výraznými bourbonovými tóny, zemitější s lehkou sladkostí, lehká rašelina. Dokončení výrazné, kdy se po chvíli objeví kouř a rašelina a trochu lehké nahořkosti.
Konečně chuťově výrazná whisky od nich, po těch jemných mladých holčinách. Je vidět, že je na jiném základu, má jiný vnitřní charakter, tady ta kouřovost je a celkově působí starší než je.

A tak se mezi těma mladejma hezkejma slečinkama objevila jedna výraznější. Tamty jsou možná učesanější, jemnější, hezčí tvářičky, ale díky výraznosti si zapamatujete hlavně tuhle. (1.11.2019-WLP2019)

Recenze na whisky.nethar.cz:

Trebitsch Czech Single Malt Whisky

Trebitsch 3 yo Porto Cask Finish

Trebitsch 3 yo Rum Cask Finish

Trebitsch 3 yo Sherry Cask Finish

Trebitsch 3 yo Straight Wheat Oak Smoke Whisky

Trebitsch 3 yo Straight Corn Whisky

Trebitsch Single Barrel

Trebitsch Old Town Moon

.

Webové stránky výrobce:

Etiketa Trebitsch Single Malt 40%Etiketa Trebitsch Single Malt 40%Etiketa Trebitsch Single Malt 3letá Sherry Cask Finishing 45%Etiketa Trebitsch Single Malt 3letá Porto Cask Finishing 45%Etiketa Trebitsch Single Malt 3letá Madeira Cask Finishing 45%Etiketa Trebitsch Single Malt 3letá Rum Cask Finishing 45%Etiketa Trebitsch Single Malt 3letá Brandy Cask Finishing 45%

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 14.11.2019