značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky » evropa » česká republika 

  tisk textu

TREBITSCH

Česká republika

Trebitsch Whisky pochází z Moravy z města Třebíč a značku vlastní firma Česká whisky s.r.o. Celý název Trebitsch Old Town Distillery vlastně říká vše - sídlí v Třebíči ve Starém Městě. Podle informací z firmy se začátek výroby datuje do roku 2014, kdy Trebitsch Old Town Distillery vyrábí první whisky a plní první sudy. Lze nalézt i informace, že výroba je od roku 2012-3, ovšem nepoznal jsem z toho zda myslí výrobu whisky nebo založení firmy, od kterého je k vypálení první whisky vždy ještě daleko. I když samotný začátek této whisky je možné datovat až do roku 2007, kdy se v hlavě Tomáše Dyntara rodil plán otevřít v Třebíči bar s whisky a současně zazněla i myšlenka - "Proč si nechat whisky dovážet? Proč si nevyrobit vlastní?" A tak díky nezbytnému nadšení nakonec whisky vznikla. V roce 2017 po tříletém zrání začala být Trebitsch Czech Single Malt Whisky prodávána. V roce 2015 koupili starý Lihovar v Šebkovicích, kam je plánováno postupně přenést výrobu, protože umožní větší kapacitu i větší skladové prostory.

Krátce po jejich příchodu na trh se objevila první otázka: Trebitsch distillery? A kde máte v Třebíči palírnu?
Neměli a v současné době (březen 2022) v Třebíči ani žádnou palírnu nemají.
Teoreticky palírnu měli (tedy ne v Třebíči), koupili starý lihovar Šebkovicích, ale ten zatím není v provozu. Když chcete vyrábět whisky (nebo jiný alkohol), tak si musíte pořídit zjednodušeně řečeno licenci (což bohužel neznamená jeden papír na úřadě). Pak samozřejmě potřebujete peníze na provoz firmy, suroviny, daně, co zaplatíte, jen co vyrobíte, ale ještě neprodáte a taky potřebujete palírnu. Pokud ji nemáte, tak si ji musíte napřed postavit, což stojí spousty peněz. Zvolili tedy variantu, že si zatím nechali whisky pálit v jiných lihovarech. Aktuálně (březen 2022) se jedná o lihovar v Bohuslavicích a lihovar Dolním Bousově. Od 10.2.2022 mají vlastní palírnu v Praze v Dolních Počernicích v dlouhodobě projanatých prostorech Počernického pivovaru. Plánována je i větší spolupráce s místním pivovarem, kde by se připravovala sladina.

Hned zpočátku se kolem Trebitsche vyrojilo spousta otázek, nejasností, až se vůči nim zvedla i určitá vlna odporu a posměchu. Snažil jsem některým věcem přijít na kloub. U části musím uznat, že si za to trochu můžou i sami svům způsobem prezentace a vyjadřováním. Trochu smůlu měli i díky tomu, že byli vlastně první noví ve světě české whisky a tak na ně bylo upřeno více pozornosti (a whisky bohužel nebyla úplně povedená). S tím ale museli počítat. Pak už to byl trochu lavinový efekt, kdy se negativní reklama předávala mezi lidmi. Do toho se jim "daří" vždy v době, kdy se na ně trochu zapomene, znovu oživit svojí "svéráznou" pověst. V prosinci 2020 se jim to povedlo s rozhovorem na peak.cz z 21.12.2020 (kopie v mp3).
Zajímavý je článek v časopisu Profit z léta 2018 - pdf (1,3 MB).

Mezi další oblíbené patří jejich informace: "Jsme první a jediná firma v České republice, která se úzce specializuje na výrobu whisky."
Ona to ve své podstatě pravda je, ostatní výrobci vyrábí vedle whisky i další produkty.
Jenže třeba z tohoto, si myslím, se nestala přednost, ale spíše jeden ze zárodků jejich problémů. Ať tím, že věta nebyla zrovna ve whisky komunitě kladně přijata, tak tím, že výroba whisky stojí dost peněz a zrající whisky vám zatím peníze nevydělá. Pro získání peněz na další výrobu šli cestou investičních sudů, které jim přinesly peníze, ale i tak je potřeba občas nějaké peníze vyplácet zpět. A tak byl větší tlak na prodej whisky, což sice úspěšně podpořili marketingovou reklamou, jenže zbylo málo "prostoru" pro samotnou whisky. A tak prostě musela whisky na trh. Zda si byli vědomi toho, že to není úplně povedené nebo svému produktu věřili a přišel jim skvělý, nevím. Ostatně sto lidí sto chutí a i když mně stávající (březen 2022) produkce na trhu nechutná, tak neodsuzuji nikoho, komu chutná.

Už tak napjaté vztahy mezi firmou a českou whisky komunitou postupně zhoršovaly věci, jako je registrace ochranné známky "česká whisky" (viz níže), odvolávání se na úspěchy v různých soutěžích (občas pochybných) a celé to zazdila následná nekomunikace. Úplně se jí nedivím, protože rýpnout si do Trebitsche patří mezi whiskaři skoro k povinnému a je už nebavilo na neustálé útoky reagovat. A když se to vše sečetlo, tak z toho vznikla slušná averze.
V pozadí je zajímavý podtext toho, že i když je nikdo neměl rád, nikdo to nekupoval a všichni je nenáviděli, tak oni vyráběli/vyrábějí a prodávají. Ona vlastně celá Trebitsch budí vášně jen mezi malou skupinou, která ji stále dokola řeší. Většina si po ochutnání udělá názor (kladný nebo záporný) a zbytek je jim jedno. Prostě si to buď koupí znovu nebo ne.

Na WLP2019 jsem měl možnost si popovídat s Davidem Kratochvílem (tehdy myslím obchodní ředitel) a tehdejším master distillerem Tomášem Dyntarem. A zatímco David Kratochvíl je spíše přes to zastupování firmy a značky a jde do toho s nakažlivým elánem, kdy brzy pochopíte, že pokud se někde netrefí v pojmech, tak ne proto aby vás mátl či získal nějakou výhodu, ale protože si myslí, že to tak je, špatně si to zapamatoval, protože přímo výroba whisky není jeho část práce. Tak Tomáš Dyntar, který je zde distillery masterem, ví jak to vyrobil, má v hlavě další plány, co jak bude zrát, jak se vyrobí příště, ale prodávat a vysvětlovat stále dokola by asi nechtěl. Na první pohled na mne na WLP2019 působil dojmem, že by raději opečovával sudy, než zodpovídal otázky. Měl jsem tam na ně více otázek a myslím si, že když pochopil, že není mým cílem se ho snažit nachytat na každém slovíčku, ale ujasnit si odpovědi na otázky, které jim jsou jasné (oni vědí, co, jak a proč vyrobili), ale z druhé strany mohou být špatně pochopeny, tak jsme se mohli začít normálně bavit. Ono je totiž lepší, když má člověk otázky, tak se ptát přímo u zdroje a když má připomínky, tak je dobré je také přímo říct. Někdy se vyjasní nepochopení a někdy uznají, že má člověk pravdu. (A to platí zcela obecně.)

A tak se vyjasnila další z mých otázek - proč máte hned od začátku tolik různých whisky?
Odpověď je úplně prostá a vlastně mě mohla napadnout. "Proč si nechat whisky do baru dovážet? Proč si nevyrobit vlastní?" - a když už si jí vyrábím, tak přece nebudu mít v nabídce baru jen jednu jedinou láhev. Jak prosté a logické. Nenapadlo mne to a to proto, že prezentují hlavně tu svojí základní whisky, ostatní jejich whisky jsou v limitovaných edicích a dostupné pouze na baru, případně takhle na různých festivalech a akcích.

Trebitsch Old Town Distillery vlastní společnost Česká whisky s.r.o. Pro svoji whisky také používá doménu ceskawhisky.cz. Osobně mi to nepřijde zrovna štastné. I z hlediska plánů exportu whisky do světa, bych ji od začátku prezentoval v doméně se značkou whisky. A domény, co si zaberou obecný název nemám moc rád.
Při psaní jsem narazil na "zajímavou" informaci. Společnost Česká whisky s.r.o. je držitelem ochranných známek: česká whisky a czech single malt whisky. Takže výrobce single malt whisky v České Republice nemůže o své whisky hovořit jako o "české whisky" či jako o "czech single malt whisky". A jak jsem zjišťoval, tak to bohužel tak je. Tedy může, ale pokud se nedohodne na souhlasu s vlastníkem ochranné známky, tak riskuje problém.
Nepochopil jsem, jak je možné něco takového zaregistrovat. Ve Skotsku zákon říká, za jakých podmínek se whisky může označovat skotská. A když je dodržím, tak si tam můžu skotskou whisky vyrábět asi i já. A hlavně si ji pak můžu označovat skotská whisky. Ani nevím, zda je u nás zákon upravující výrobu whisky, ale whisky nebo single malt whisky je podle mne jasně daný druh alkoholu/whisky a česká/czech pouze označení země původu.

Koncem října 2021 se na internetu potvrdila kolující informace, že v srpnu 2021 odešel master distiller Tomáš Dyntar. Uvidíme, zda se dočkáme další značky whisky přímo od Tomáše. Stávající značka/firma Trebitsch jede dále a mluví i o otevření dalších palíren v České republice.
Informace byla později potvrzena i Tomášem Dyntarem, že v srpnu opustil firmu Česká whhisky a distancuje se od firmy i produktů Trebitsch (což zní ovšem trochu divně, protože se bez většího vysvětlení distancuje od své vlastní práce a kritizovaná whisky, která je v té době na trhu je jeho výtvor). Současně oznámil plánovaný návrat ke své privátní značce Thomas Dyntar Original Trebic whisky. (Nevím úplně co znamená "návrat, protože jsem k tomu víc informací nenašel.)
K tomu, kdo, co, proč, kdo komu, jak to pojede dále, se vyjadřovat nechci, protože o tom koluje dost různých a rozdílných informací. Ale nevidím do toho a možnost ověření pravdy jedné a druhé strany prostě není.

z FB Tomáše Dyntara (11.1.2022)z FB Tomáše Dyntara (11.1.2022)

Od podzimu 2021 se v souvislosti s whisky Trebitsch objevuje nové jméno a to Ján Balog. Na webu je uváděn jako master distiller.

V půlce března 2022 (16.3.2022) jsem si udělal výlet do Počernického pivovaru v pražských Dolních Počernících. Cílem ovšem nebylo pivo ani přilehlý park, ale menší budova s nápisem Trebitsch old town distillery. Třebíč v Praze? Záleží na úhlu pohledu. Jsme zvyklí, že když je něco XXX distillery, tak je to prostě jeden konkrétní komplex, který najdete na mapě na přesném místě. Trebitsch je značkou vytvořenou podle města, kde si tuto whisky vymysleli. V Třebíči vlastně žádnou palírnu nemají, jimi dříve plánovaná palírna zatím nestojí a tak si nechávali pálit whisky u partnerů (všem známé Bohuslavice). Nyní již mají v Praze palírnu, která patří jim. V Dolních Počernicích jsou v dlouhodobém pronájmu a plánována je i větší spolupráce s místním pivovarem, kde by se připravovala sladina. S pálením u partnerů počítají stále, zůstává lihovar v Bohuslavicích a přibyl lihovar v Dolním Bousově. Nevýhodou výroby v cizích lihovarech je hlavně to, že vyrábí, když na vás mají prostor. Jedná se o ovocné lihovary a pěstitelské pálenice, kde se v sezóně věnují hlavně pálení ovoce a whisky se jim v tu dobu do harmogramu moc nevejde. V době kdy není sezóna pálení ovoce, tak je to zase výhodné pro obě strany. Nechat si vypálit u partnerů je rychlejší a levnější, než postavit vlastní palírnu a oni zase mají zakázky i mimo ovocnou sezónu. Navíc všichni (jak partneři, tak lihovar v DP) mají celkem malé kotle a tak s pokrytím výroby pomáhají.

Ale zpět k Trebitschi v Dolních Počernicích. V budově mají kotel na pálení a rekonstruují prostory sklepa pro ukládání sudů. Průvodcem mi byl Ján Balog, který se primárně označuje za technologa, tedy člověka, co vám pomůže postavit a rozběhat technologie v palírně, naučí vás s tím pracovat a přidá pár svých zkušeností. Na webu Trebitsche je označován jako master distiller, což asi více odpovídá jeho nynější roli. Jen se přitom hodně najezdí, protože Trebitsch distillery není jen ten jeden komplex.

Naše setkání se neslo hlavně v duchu povídání o whisky, ani jeden z nás nevidí natolik do investičních sudů a investiční politiky společnosti, abychom se k tomu mohli dostatečně kvalifikovaně vyjadřovat.
Jak už je asi jasné z mého způsobu psaní, tak můj dojem z návštěvy byl pozitivní. Nebyl problém se bavit o mých silně kritických názorech na současnou produkci, ale také o novém směru a plánech do budoucna. Představení jejich plánů nechám jim, protože něco jiného je firemní strategie, plány a možnost realizace a něco jiného je povídání si u skleničky, co by se s tím dalo dělat a co by se mělo dělat dále.

Současná produkce má podle mě problém. Trpí na dřevitost a prázdnost, v horších případech se to delší zrání nepodepsalo na té whisky dobře. Ochutnával jsem pár lepších starších vzorků, byly podstatně pitelnější než stávající 6letá, měli i větší hloubku a lepší chutě, ovšem dřevo už tam začínalo být znát. Jejich aktuální finishe jsme nezkoušeli, ale vím jak od sebe, tak ostatních, že jsou pitelnější než základ, ovšem díky tomu, že si od finishe vzalo víc, než by se běžně chtělo a tak rum finish je víc rumový než by měl, cognag finish víc koňakový atd. Do určité míry se dá řici, že to ty finishe v celkovém dojmu zachraňují, ale dojmu prázdnosti pod nimi se tak lehce nezbavíte.

Zajímavější byly ještě nezralé whisky či new-make z poslední doby. Tady si myslím, že je to na dobré cestě. Samozřejmě to ještě není finální whisky a zráním se bude ještě vylepšovat. Může se zráním i zkazit, ale tady si myslím, že už jsou hodně poučeni. Nyní stojí před výzvou, jak napravit pošramocenou reputaci značky, whisky a prezentace, což není zrovna malý úkol. Z mého pohledu musí zapracovat hlavně na té prezentaci, protože i když marketingově jsou úspěšní, tak se jim tam občas daří takové boty, že si z toho pak všichni pamatují jen tu botu. Čas navíc hraje proti nim, protože než nová whisky uzraje, tak toho moc v ruce nemají. "Poučili jsme se z chyb" je hezké, ale dokončení "nejdříve za tři roky se o tom budete moci přesvědčit" není úplně optimistické. I toho si jsou vědomi a tak se chystají napravit si pověst i s tím, co mají zatím k dispozici. Budu sledovat s čím přijdou a pak je budu soudit znovu. (17.3.2022)

Typy

Jako základní produkt se na trhu objevila klasická Single Malt whisky bez uvedení stáří. Nebyla po dozrání stočena najednou, stáčela se postupně podle potřeby, což zaprvé přineslo postupné stárnutí lahvované whisky, tak i rozdíl mezi jednotlivými šaržemi. Postupně se to dostalo až k šesti létům, kdy už šla na trh označená jako šestiletá.
Vedle toho existují různé finishe, např po portském, rumu či cognaku.
Z počátku existovaly ještě limitované edice určené hlavně pro jejich bar.

Trebitsch Single Malt 40% (vlevo stáčená únor-březen 2018, vpravo stáčená říjen-listopad 2018)Trebitsch Single Malt 40%Trebitsch 6letá Single Malt 40%Trebitsch Single Malt Double barrel Porto Finish 40%Trebitsch Single Malt Double barrel Premium Cognag Finish 40%Trebitsch Single Malt Double barrel Nicaragua Rum Finish 40%Trebitsch The Trebitsch Monk Cognag Finishing 51%Trebitsch 6letá Single Malt Single Barrel 61,2%

Současná (březen 2022) produkce má podle mě problém. Trpí na dřevitost a prázdnost, v horších případech se to delší zrání nepodepsalo na té whisky dobře. Ochutnával jsem pár lepších starších vzorků, byly podstatně pitelnější než stávající 6letá, měli i větší hloubku a lepší chutě, ovšem dřevo už tam začínalo být znát. Jejich aktuální finishe jsem v současné době nezkoušel, ale vím jak od sebe, tak ostatních, že jsou pitelnější než základ, ovšem díky tomu, že si od finishe vzalo víc, než by se běžně chtělo a tak rum finish je víc rumový než by měl, cognag finish víc koňakový atd. Do určité míry se dá řici, že to ty finishe v celkovém dojmu zachraňují, ale dojmu prázdnosti pod nimi se tak lehce nezbavíte.

Trebitsch Single Malt 40%Trebitsch Single Malt 3letá 45%Trebitsch Single Malt Single Barrel 45%Trebitsch Single Malt 3letá Porto Cask Finishing 45%Trebitsch Single Malt 3letá Madeira Cask Finishing 45%Trebitsch Single Malt 3letá Rum Cask Finishing 45%Trebitsch Single Malt 3letá Brandy Cask Finishing 45%

V polovině května 2022 se na trhu objevila nová produktová řada Trebitsch whisky. Zajímavou předzvěstí tohoto uvedení bylo 12.4.2022 stahování části produkce Trebitsch whisky z trhu. Jednalo se jejich kompletní core řadu: Single Malt NAS, Single Malt 6letá a finishe pro rumu, koňaku a porto. Více informací k tomu nebylo, ale jak jsem později zjistil, tak se jednalo opravdu o stahování všech neprodaných láhví z prodeje, tedy z prodejen byly opravdu odváženy.

16.5.2022 byla ohlášena nová řada whisky. Uvedení nové řady vyvolalo několik otázek, na FB se k tomu rozběhla diskuse, kde podle mne byly zopdpovězeny i kdysi "zapovězené" otázky (viz obrázky výše). A nové otázky a spekulace vyvolalo, například proč je ve složení uvedený obilný líh a ne např. obilná whisky. Co tedy bylo ve stahovaných láhvích? Je obsah jiný nebo jen etiketa?

Většinou neuvádím okopírované informace z webu výrobce, ale zde udělám vyjímku, která mi v kontenxtu dřívější produkce připadá zajímavá - Trebitsch Czech Highland 6yo blended whisky 40%: Základ blendované CZECH HIGHLAND 6YO tvoří šestiletá Trebitsch Whisky. V dosavadní nabídce se tak jedná o „vlajkový“ produkt, který se svým jménem hlásí k místu svého staření – Vysočině (Highland). Master Distiller proto dlouze hledal ty správné poměry, aby se výsledná whisky oproti základní CZECH OLD TOWN lišila nejen stářím, ale i barvou a chutí. Namícháním šestileté whisky s dalšími jednosladovými whisky z Vysočiny se mu podařilo potlačit výrazné tóny dubového dřeva a vyladil výslednou chuť k dokonalosti. Složení: výběr jednodruhových sladových destilátů, obilný líh, pitná voda. (další viz obrázky výše).
6.6.2022 vyšel na iDnes placený článek, kde bylo několik ve vzduchu visících dotazů také zodpovězeno. - Ján Balog: „Nové portfolio produktů je jen začátek.“

Trebitsch Highland 6YO blended 40%Trebitsch Blended Porto Finish 40%Trebitsch Blended Rum Finish 40%Trebitsch Blended Cognag Finish 40%

Tématu Česká whisky Trebitsch se věnoval i web PoznejWhisky.cz (8.3.2021)

Na webu Opiti.cz se 7.2.2022 zamysleli na tématem Trebitsch

Na iDnes vyšel komerční článek Ján Balog: „Nové portfolio produktů je jen začátek.“
Na FB se u něj rozpoutala diskuse.
záloha článku (kdyby náhodou zmizel)

.

Webové stránky výrobce:

FB:


.................


24.ledna 2022 se ovšem vody kolem firmy Česká whisky opět trochu více rozvířily.
A protože internet zapomíná, tak tomu dám větší prostor i zde.

Už rok předtím kolovalo pár fotek ze Šebkovic z ledna 2021 na internetu, které nepocházely od České whisky, ale jednoho z českých whiskařů.

Šebkovice - leden 2021Šebkovice - leden 2021Šebkovice - leden 2021Šebkovice - leden 2021


Na webu Potraviny na pranýři se mezi uzavřenými provozovnami objevila Česká whisky s.r.o. Šebkovice již 21.1.2022

Zjištěné skutečnosti:
Výskyt plísní na provozovně
Výskyt plísní na stěnách
Poškození stěn
Poškození stropu
Riziko kontaminace potravin z důvodu nevyhovujících prostor

Uzavřena pouze část provozovny - prostory skladu č. 1 a prostory technologické místnosti pro technologické postupy ředění lihovin. Provozovna jakožto celek uzavřena nebyla.

Stav uzavření: Uzavřeno
Datum uzavření: 20. 1. 2022
Referenční číslo: P22-000016-SZPI-CZ


Třebíčský deník vydal 24.1.2022 článek: Plíseň i poničený strop: inspekce zavřela část České whisky v Šebkovicích

Článek byl doplněn fotkami provozovny v Šebkovicích od SZPI a následnými fotkami od České whisky (ve stejném pořadí a popisem jako v článku)

Výskyt plísní na provozovně, výskyt plísní na stěnách, poškození stěn, poškození stropu a riziko kontaminace potravin z důvodu nevyhovujících prostor. To jsou hlavní důvody, proč Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) částečně uzavřela šebkovickou provozovnu firmy Česká whisky.

Provozovna České whisky v Šebkovicích (SZPI)Provozovna České whisky v Šebkovicích (SZPI)Provozovna České whisky v Šebkovicích (SZPI)Provozovna České whisky v Šebkovicích (SZPI)Provozovna České whisky v Šebkovicích (SZPI)Provozovna České whisky v Šebkovicích (SZPI)

Ta se nachází v bývalém lihovaru v Šebkovicích u Třebíče. Inspektoři shledali závady zejména ve skladových prostorech. „Uzavřeli jsme pouze část provozovny, a sice prostory skladu číslo 1 a prostory technologické místnosti pro technologické postupy ředění lihovin. Provozovna jakožto celek uzavřena nebyla,“ upozornila SZPI ve své tiskové zprávě.

Provozovna České whisky v Šebkovicích (SZPI)Provozovna České whisky v Šebkovicích (SZPI)Provozovna České whisky v Šebkovicích (SZPI)Provozovna České whisky v Šebkovicích (SZPI)Provozovna České whisky v Šebkovicích (SZPI)Provozovna České whisky v Šebkovicích (SZPI)

Podle technologa výroby Jána Baloga provoz v Šebkovicích už ale končí, navíc se prý jednalo jen o dočasné prostory, které firma zřídila po nedávném odchodu z třebíčské židovské čtvrti. „SZPI přišli takříkajíc za pět minut dvanáct. Naprostá většina aktivit bude nyní v Praze, na Třebíčsku zůstávají jen daňové sady. Inspektoři navíc nezjistili žádnou plíseň na sudech, což napsali i do protokolu, a ke skladování jako takovému nic nenamítali,“ uvedl Balog s tím, že o den dříve navštívili firmu také celníci. „Ti přišli do daňového skladu ve Whisky Hrádku v Třebíči. Ani oni ale nenašli žádné pochybení,“ dodal technolog.

Společnost Česká whisky je první český výrobce, který se specializuje na výrobu whisky. Kromě Evropy dodává lahve i do Spojených států, Japonska nebo Číny. Získala také řadu mezinárodních ocenění.

Provozovna České whisky v Šebkovicích (SZPI)Provozovna České whisky v Šebkovicích (SZPI)Provozovna České whisky v Šebkovicích (SZPI)Provozovna České whisky v Šebkovicích (SZPI)Provozovna České whisky v Šebkovicích (SZPI)Provozovna České whisky v Šebkovicích (SZPI)


Do článku bylo doplněno i vyjádření České whisky:

Náš areál v Šebkovících prochází dlouhodobou rekonstrukcí, která byla navíc v důsledku koronavirové pandemie pozastavena. Celý tento prostor je tak pouze z části využíván jako celní sklad a z důvodu stěhování jsme do něj na přelomu roku převezli ke krátkodobému uskladnění věci z původního baru. V pondělí 24. ledna byl již prostor vyklizen, což můžeme doložit na aktuálně pořízených fotografiích z dnešního dne.

Vyklizené ŠebkoviceCelní sklad v Šebkovicích

Důvod, proč jsme nemohli část zásob a technologii na stáčení převézt jinam, byl ten, že naše nové prostory v Pivovaru Počernice byly Celní správou schváleny až druhý týden v lednu. Právě v těchto dnech tedy dochází k přesunu do Počernic, kde budeme kromě skladování sudů whisky také pálit. Máme tak schválená tři místa na staření whisky (celní sklady), přičemž jedno z nich se nachází právě v Šebkovicích. V průběhu letošního roku navíc budeme část zásob z Šebkovic odvážet do celního skladu v Počernicích, abychom prostor uvolnili pro případnou rekonstrukci.

WhiskyhrádekWhiskyhrádekNový celní skladNový celní sklad

Jak už zmínil náš technolog Ján Balog a v tiskovém prohlášení rovněž přímo SZPI, provozovna jako celek nebyla uzavřena, ale týkalo se to pouze místnosti pro technologické postupy ředění lihovin. K tomu navíc v prostorách pravidelně vůbec nedocházelo. To že whisky v sudech zraje v prostorách, které nemusí na první pohled vypadat dokonale je naprosto běžné a navíc pro její zrání je vlhké prostředí ideální. Po této stránce neshledala SZPI žádný problém a ani celníci, kteří navštivili náš Whisky Hrádek ve středu 23. ledna nezjistili žádné pochybení. Je přinejmenším zvláštní, že od našeho odchodu z původního baru a částečné restrukturalizaci firmy si u nás podávají kliku celníci a další představitelné státní správy překvapivě často. Naštěstí máme jako firma všechno v pořádku, o čemž svědčí i protokoly jednotlivých orgánů.

Nový celní skladNový celní skladNový celní skladNový celní sklad

Abychom doložili pravdivost našich tvrzení, přikládáme fotografie z Šebkovic (viz fotogalerie), dále pak fotografie našeho nového celního skladu, Whisky Hrádku a fotografie Pivovaru Počernice, kde budeme mít nyní nový celní sklad a začneme zde rovněž Trebitsch Whisky pálit. Kromě toho probíhá pálení naší whisky na dalších třech místech v České republice.

Česká Whisky

Pivovar Počernice, kde bude nyní nový celní sklad a kde se rovněž Trebitsch Whisky bude pálit.Pivovar Počernice, kde bude nyní nový celní sklad a kde se rovněž Trebitsch Whisky bude pálit.Pivovar Počernice, kde bude nyní nový celní sklad a kde se rovněž Trebitsch Whisky bude pálit.Pivovar Počernice, kde bude nyní nový celní sklad a kde se rovněž Trebitsch Whisky bude pálit.Pivovar Počernice, kde bude nyní nový celní sklad a kde se rovněž Trebitsch Whisky bude pálit.Pivovar Počernice, kde bude nyní nový celní sklad a kde se rovněž Trebitsch Whisky bude pálit.Pivovar Počernice, kde bude nyní nový celní sklad a kde se rovněž Trebitsch Whisky bude pálit.


Komentováno to bylo na FB Česká whisky:

Situace není tak kritická jako samotný titulek
Takhle se k celé věci stavíme my (odkazuje se na stejné vyjádření jako je u článku z Třebíčského deníku)
Není třeba panikařit. Mrkněte, jak to aktuálně vypadá v našem areálu v Šebkovicích, na Whiskyhrádku a v Počernicích

VYJÁDŘENÍ ČESKÉ WHISKY

"Náš areál v Šebkovících prochází dlouhodobou rekonstrukcí, která byla navíc v důsledku koronavirové pandemie pozastavena. Celý tento prostor je tak pouze z části využíván jako celní sklad a z důvodu stěhování jsme do něj na přelomu roku převezli ke krátkodobému uskladnění věci z původního baru. V pondělí 24. ledna byl již prostor vyklizen, což můžeme doložit na aktuálně pořízených fotografiích z dnešního dne.

Celní skladCelní skladPivovar Počernice

Důvod, proč jsme nemohli část zásob a technologii na stáčení převézt jinam byl ten, že naše nové prostory v Pivovaru Počernice byly Celní správou schváleny až druhý týden v lednu. Právě v těchto dnech tedy dochází k přesunu do pražských Počernic, kde budeme kromě skladování sudů whisky také pálit. Máme tak schválená tři místa na staření whisky (celní sklady), přičemž jedno z nich se nachází právě v Šebkovicích. V průběhu letošního roku navíc budeme část zásob z Šebkovic odvážet do celního skladu v Počernicích, abychom prostor uvolnili pro případnou rekonstrukci.

areál v Šebkovícíchareál v Šebkovícíchareál v Šebkovícíchareál v Šebkovících

Jak už zmínil náš technolog Ján Balog a v tiskovém prohlášení rovněž přímo SZPI, provozovna jako celek nebyla uzavřena, ale týkalo se to pouze místnosti pro technologické postupy ředění lihovin. K tomu navíc v prostorách pravidelně vůbec nedocházelo. To že whisky v sudech zraje v prostorách, které nemusí na první pohled vypadat dokonale je naprosto běžné a navíc pro její zrání je vlhké prostředí ideální. Po této stránce neshledala SZPI žádný problém a ani celníci, kteří navštivili náš Whisky Hrádek ve středu 23. ledna nezjistili žádné pochybení. Je přinejmenším zvláštní, že od našeho odchodu z původního baru a částečné restrukturalizaci firmy si u nás podávají kliku celníci a další představitelné státní správy překvapivě často. Naštěstí máme jako firma všechno v pořádku, o čemž svědčí i protokoly jednotlivých orgánů.

Celní sklad ŠebkoviceWhiskyhrádekWhiskyhrádek

Abychom doložili pravdivost našich tvrzení, přikládáme fotografie z Šebkovic (pořízeny dnes), dále pak fotografie našeho nového celního skladu, Whisky Hrádku a fotografie Pivovaru Počernice, kde budeme mít nyní nový celní sklad a začneme zde rovněž Trebitsch Whisky pálit. Kromě toho probíhá pálení naší whisky na dalších třech místech v České republice."

(fotky jsou ve stejném pořadí a popisu jako na FB)

...................

Tedy mě osobně vyjádření České whisky moc neuklidnilo.
Je samozřejmě možné, že měli smůlu a pár dní před přestěhováním jim tam vlítla kontrola. Je i možné, že tomu někdo pomohl. Ale to neomlouvá stav prostředí, ve kterém se pracovalo s potravinami. Navíc je zřejmé, že se nejedná o pochybení jednotlivce, ale o systémové pochybení celé firmy.

Bez ohledu na vztah k whisky Trebitsch a firmě Česká whisky, bych jim natvrdo odebral veškerá povolení a licence pro práci s potravinami a lihovinami. Stejně bych postupoval u restaurací a prodejen. Bohužel to o jejich přístupu k whisky a k lidem vypovídá více než dost. A pro tentokrát se to nedá svést na nepřející českou whisky komunitu.

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (whiskyonline.cz):

Když jsem je ochutnal na začátku, tak mi to přišla jako whisky s určitým potenciálem do budoucna, první s čím začínají. Některé jejich finishe se mi i líbily. Bohužel potenciál byl promrhán, stávající šestiletá je víceméně nepitelná. Ty pitelné jsou prázdné. Finishe se toho snaží hodně zachránit a tak překrývají tu prázdnotu, byť celkový dojem může být přijatelný, tak tu prázdnotu whisky pod tím prostě vidíte. Se změnou master distillera by mělo dojít i ke změně finální whisky, ale na to si budeme muset ještě pár let počkat. Možná se dočkáme i něčeho nového/vymyšleného ze stávajících zásob a již zrající whisky o něco dříve. (17.3.2022)

Trebitsch Single Malt 40%Trebitsch Single Malt 40% (stáčeno 2-3/2018):
Aroma je příjemné. Cítím bohatou vůni ovoce v ovocném sadu. Je bohatá a prolíná se v ní několik vůní. V pozadí tam lehce přizvukuje vanilka a dřevo. Chuť je jemná, sladká, sladově sladká, ovoce zůstává, lehké dubové dřevo. V závěru trochu lehké hořkosti hořké čokolády, ale jinak závěr rychle dozní a celkový dojem je jemný a sladký. Celkově mě whisky celkem příjemně překvapila. Na novou a velmi mladou (měla by být 4 letá) si vede velmi dobře, ovšem na novou a mladou whisky je celkem drahá.
Trebitsch si na novou a mladou whisky vede dobře, ale sama sebe (tedy palírna) ji přeceňuje. Je to taková mladá hezká holka s nosánkem trochu nahoru, co toho ještě moc nedokázala, ale myslí si, že na ni čeká celý svět. Může vyrůst v krásnou ženu, ale také se může rozmělnit do mnoha verzí a zaniknout v nepřehlednosti. Cenou ze sebe dělá něco víc než je, ale určitě má na to, aby dorostla v krásnou ženu, za kterou se každý chlap otočí. (7.2018)
Trebitsch Single Malt 40%V aroma ztratila tu bohatost a začala se projevovat spíše umělou sladkostí, trochu se mi tam připomínají tóny levného bourbonu. Nejedná se dlouho otevřenou skoro prázdnou láhev a tak mě tento přechod do určité nudy, plochosti překvapil. Aroma není vyloženě nepříjemné, jen takové nudné a obyčejné, uměle ovocně sladké. Chuť je sladově sladká, jemná, uměle ovocně sladká, opět s lehkou nepříjemnou bourbonovitostí (taková ta umělá bourbonová sladkost, kvůli které je nemám moc rád). Při porovnávání vzpomínek a staršího popisu mám pocit, že ta whisky časem v láhvi ztratila a to by se dít nemělo. Dojem i hodnocení je horší než minule. Trochu mám strach, zda to bude klesat dále nebo ne. Vysvětlení proč se to děje nemám. Už je to jen mladá holka s nosánkem trochu nahoru. (2.1.2021)
Trebitsch Single Malt 40%Trebitsch Single Malt 40% (stáčeno 10-11/2018):
Příjemné, sladké, jemné aroma, bohaté, trochu sladké sladovosti, trochu ovoce, lehké dřevo mísící se v vůní sena, lehká hořká čokoláda. Příjemně navnaďující. Chuť jemná, s jemnou dřevitou štiplavostí, doplněnou nádechem hořké čokolády, lehce sladká, lehce ovoce, lehká letní louka, když se sladkost smíchala s lehkým nádechem hořké čokolády, tak jsem dostal chuť na čokoládový bonbon. Zpočátku jsem ale prožíval trochu chuťově zklamání, protože vůně mě navnadila více. V první chvíli mi v té chuti chyběla bohatost, kterou podle vůně mé chuťové pohárky očekávaly, s postupným ochutnáváním jsem toho objevoval více a dojem se zlepšoval. Začíná být rafinovanější, komplikovanější, ale stále příjemně jednoduchá. V závěru hořká čokoláda, po jejím odeznění mi zůstal lehký pocit dřeva a sladkého ovoce. Při prvním dojmu jsem si ho nevšimnul, ale při druhém, kdy už se nenecháte ovlivnit prvním dojmem, jsem začal přemýšlet, co stále cítím a že je to dobré. Je tedy opravdu dlouho doznívající. V průběhu jsem se již očekávání z vůně oprostil a celkový dojem je dobrý, jemný, sladký, dlouho doznívající. (5.2019)
Trebitsch Single Malt 40%Měla by být o něco starší, než ta výše, ale aroma působí ostřeji, silněji a bohužel chytá taky tóny umělé sladkosti, díky tomu, že je výraznější, tak až nepříjemně. Opět umělá sladkost, tóny levného bourbonu, chvílema až ředidlovost. Chuť uměle sladká, na konci až umělohmotně sladká. Nedá se to dopíjet. Opět se nejedná o delší dobu otevřenou skoro prázdnou láhev, otevřená od května 2019 a jen lehce upito. Setkal jsem se s láhvemi, které časem ztratily a obsah působil naředěně, ploše, nudně a vyčpěle. Setkal jsem se s láhvemi, kde mám pocit, že čas jim výrazně neubral. Ale zde mám pocit, že čas obsah silně zhoršil. Podobný pocit jsem měl při výrobě falešné whisky, kdy jsem míchal vodku a extrakt, druhý to bylo lepší než měsíc poté a také to chytlo divné umělé tóny. Nemyslím si, že bych tu whisky, kdyby byla stejná, hodnotil dnes a tehdy až tak rozdílně. Podle mne se v té láhvi změnila. (2.1.2021)
Trebitsch Single Malt 40%  (vlevo stáčená únor-březen 2018, vpravo stáčená říjen-listopad 2018)A teď jejich vzájemné porovnání.
Rozdíl v barvě je viditelný na první pohled. Nečekal bych, že jedno léto (půl roku přes léto) se na barvě whisky projeví tolik. Asi sudy přes léto více pracují. Slečna se nám trochu opálila. Léto 2018 bylo již od května a většinu doby hodně slunečné a teplé.
Rozdíl je i v aroma. U té starší (vlastně mladší - na trh šla dříve, ale zrála o něco málo méně), dále budu raději používat světlejší, je aroma jemnější, bohaté rozmanitostí, ale v porovnání s tou tmavší (to je ta mladší, tedy vlastně starší :) je velmi jemné. U tmavší je aroma znatelně intenzivnější, také bohaté, na whisky jemné, ale podstatně důraznější. Za aroma: stále tu máme tu hezkou mladou holku, tedy už spíše mladou slečnu, jen už nesedí v koutě, kde se usmívá, ale začala vystrkovat růžky a svůdně občas hodí okem, čímž vzbuzuje očekávání. Ona s námi prostě flirtuje.

V chuti je to podobné. Světlejší je ještě tou mladou holkou, ještě je nesmělá, trochu pasívní. V chuti jemná, sama se tolik neukazuje, má svoje přednosti, ale nechává vás je objevovat. Tmavší už trochu pochytila ženské zbraně a své přednosti už umí správně žensky ukázat. U žádné nemáte pocit, že vám ji vnucuje, ani že to přehání.
Už se také naučila, jak zanechat dojem. U světlejší si pamatujete hezkou holku, ale tak obecně. Prostě to byla hezká holka, ale vlastně si ji přesně nevybavím, rád ji uvidím znovu, ale nevím. Tmavší zanechala silnější dojem, při každém pohledu na ní objevujete něco nového, co vás zaujme. Když se díváte po páté s tím, že už nic nového nenajdete, opět vás něčím překvapí.
Jednoznačně dospěla, překvapuje mě, že až o tolik. Ještě jí chybí ta komplexnost. To, kdy z prvního dojmu máte pocit, to se fakt povedlo a pustíte se do prozkoumávání jednotlivých nuancí. (Byla by škoda, kdyby spadla do toho povrchního světa, kdy první dojem je dobrá komplexní whisky a druhý - sakra, pod tou hezkou slupkou nic není. Už jsem to u pár "prázdných" whisky potkal. Ale myslím si, že to u této značky nehrozí.)
Když si je dám vedle sebe, tak ta světlejší je mladá holka, ta tmavší už mladá slečna.

Trebitsch Fortythree 43%Trebitsch Fortythree 43%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2019-WLP2019:
V aroma byl lehký sladký kouř, dřevo, vůně zemitosti lesa. Chuť jemná, lehce sladká, nevýrazná, chybí jí charakter, je znát, že je ještě mladá a nevyzrálá. Není prázdná. Dokončení suché, lehce štiplavé na patře.
Tohle je ještě viditelně mladá, nevyzrálá whisky z lehce nakouřeného sladu, ale chybí jí charakter a něco, proč by si jí člověk pamatoval. Zatím nejslabší, co jsem od nich pil. (1.11.2019-WLP2019)
Trebitsch Single Malt dozrávající v sudech po koňaku 40%Trebitsch Single Malt dozrávající v sudech po koňaku 40%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2019-WLP2019:
Aroma na whisky nezvyklé, míchá se sladkost a koňak. Lehká tráva, lehká sladová sladkost v pozadí. Chuť je smetanově zjemnělá, krásně zaoblená, jemná, pohladí, naplní ústa, na mladou whisky příjemně komplexní, mladost je tam poznat, ale tím dozráváním po koňaku se krásně a příjemně zabalila. Dokončení s koňakovým tónem, lehce sladkým závěrem, trochu do sucha.
Tohle bylo příjemné popíjení. Takové mlsání. Koňak to zajímavým způsobem zjemnil. Tohodle bych si asi lahvinku koupil, jenže to bohužel není v prodeji. Musím přiznat, že jsem si na WLP byl přidat. :)

Tohle je taková mladá hezká milá holčina. Roztomilá, líbí se vám. Je to ještě mladý koťátko. Vdávat se to ještě nechce, ještě se na to cejtí mladá. Ostatně vy si to tak brát nehcete. Ale tuhle holčinu bych chtěl sledovat, jak bude hezky dozrávat. (1.11.2019-WLP2019)

Trebitsch Single Malt dozrávající v sudech po nikaragujském rumu 40%Trebitsch Single Malt v sudech po nikaragujském rumu 40%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2019-WLP2019:
Aroma dominuje sladký rum. Pak jsou tam ještě tóny lesa a sena. Chuťově zaoblená rumová whisky, s lehkou ostrostí. Rum tomu dal hodně, až trochu potlačil tu whisky. Sladkost whisky v pozadí. Je to hodně rumové. V dokončení lehká hořkost a rumové tóny.
Kdybych nevěděl, že je to po rumu, tak bych měl trochu problém k čemu to přirovnat. Já totiž nejsem až tak moc rumový, občas se sice k dobrému panáku rumu dostanu, ale moc se tomu nevěnuji. Na whisky aroma nezvyklé, je poznat, že je tam ještě nějaké další aroma a jak víme z etikety, je to aroma rumu. Při ochutnávce naslepo by jí to z mého pohledu uškodilo, protože to bych nepoznal a bral bych to spíše jako rušivé tóny, když to ale člověk ví, tak si může spojení obou aroma vychutnat. Zvlášť když má rád rumy a whisky. Je to zajímavé, já to moc nedocením a obecně se říká, že to dozrávání po rumu je trochu zrádné.

Ty jsi má rumová, úplně celá celičká rumová, nádherně rumová, hmm, rumová. ááách jo (1.11.2019-WLP2019)

The Trebitsch Monk Bourbon Finishing 51%The Trebitsch Monk Bourbon Finishing 51%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2019-WLP2019:
Sladké ovocné aroma, výrazné, příjemná vlna, hezké, zaoblené, je znát vliv bourbonu, hezky se čuchá. Výrazná chuť, lahodně "něco" (to slovo se mi v mých poznámkách zatím nepovedlo přečíst) nástup, následován výraznými bourbonovými tóny, zemitější s lehkou sladkostí, lehká rašelina. Dokončení výrazné, kdy se po chvíli objeví kouř a rašelina a trochu lehké nahořkosti.
Konečně chuťově výrazná whisky od nich, po těch jemných mladých holčinách. Je vidět, že je na jiném základu, má jiný vnitřní charakter, tady ta kouřovost je a celkově působí starší než je.

A tak se mezi těma mladejma hezkejma slečinkama objevila jedna výraznější. Tamty jsou možná učesanější, jemnější, hezčí tvářičky, ale díky výraznosti si zapamatujete hlavně tuhle. (1.11.2019-WLP2019)

Trebitsch 6letá Single Malt 40%Trebitsch 6letá Single Malt 40%:
Poznámky z ochutnávky vzorku, co byl na slepé degustaci českých whisky (tímto vám chlapci fakt děkuju, ale jo v dobrém, jinak bych to asi nikdy neochutnal, mně se neumístila na posledním místě, ale až někde daleko a daleko za ním):
Ve vůni, ne tohle není vůně. V aroma, ne to taky nejde použít. Line se z toho umělohmotný smrad s nádechem dřeva, jako když naplácáte tu dětskou převoněnou modelínu na kus čerstvého dřeva. Po chvíli ta modelína všechno pohltí. To je stejně hnusný, jak ty převoněné čistíci prostředky, tam ale alespoň píšou varování, že to nemáte pít. Vzdávám hledání, je to úplně umělá vůně, jak whisky-aroma z obchodů pro výrobu falešného chlastu, plochý, převoněný, falešný. V té chuti je snad všechno špatně, už jsem si díky tomu vzpomněl, jak chutná ta modelína, plochý, hnusný. A dokončení dozvuk modelíny a furt a furt.

Jdu si pusu vypláchnout záchodovou kachničkou, vylejt zbytek skleničky do hajzlu.
Vylití se odkládá, právě mi přišly krysy připomenout celosvětový zákaz chemických zbraní. (15.11.2021)

Kdybyste poslouchali starou československou muziku, tak byste byli varováni. O tom zpíval už Olympic (vsuvka pro mladší - kdysi celkem populární bývalá československá kapela):

Když si někdo pozor nedá
Jak se dobrá whisky hledá
To se potom pěkně nachytá
A pak si to strašně vyčítá.

Trebitsch Single Malt Double barrel Premium Cognag Finish 40%Trebitsch Single Malt Double barrel Premium Cognag Finish 40%:
Hned v aroma těžké zklamání. Když jsem před pár lety ochutnával tu verzi po koňaku, tak jsem si byl i přidat, teď přemýšlím, jestli se mi do toho vůbec chce. Je to nasmrádlý, plastový, ředidlový, lehce se tam ten koňak možná mihne, ale nemám sílu tak dlouho v tom mít nos. A jinak úplně prázdný. V chuti je to lepší. Tam se ten finish dost projevil, na první dojem se tam ukazuje ovocnost, trochu jemnosti, náznak koňaku tam možná cítím (a to jen proto, že vím, co je to za finish), když se to začne lámat k tomu tělu, tak se to zhoršuje, naštěstí jen do prázdna, dokončení ohdalí moc dřeva.
Za mě velké zklamání ovlivněné ochutnáním starší verze, tohle je jen její stín. Bez toho očekávání by to bylo jen klasické zklamání. (19.3.2022)


Martin Suchý z FB skupiny Whisky CZ/SK si udělal koncem února 2022 Velké třebíčské srovnání:

Zažíváme hrozné dny a tak bych to rád trochu ne snad odlehčil, jako spíš lehce rozptýlil smutné myšlenky něčím úsměvnějším.
Asi milionkrát jsme v různých souvislostech řešili Trebitsch. Většinou to vyvolá hodně reakcí, emocí a smíchu. Někdy kolem Vánoc jsem si řekl, že se pustím do něčeho, co drtivou většinu z Vás asi vůbec neláká, možná i děsí. Koupil jsem si 9 miniatur z jejich e-shopu a udělal si velkou srovnávací degustaci této značky. Ač mě na třebíčské whisky vadí hodně věcí od nulové transparentnosti, mlžení a zlé komunikaci, tak převládá patriotismus a někde vnitřně chci, aby dělali dobrou whisky. Smyslem této degustace tedy nebylo hledat chyby a snažit se značku očernit. Přistupoval jsem k tomu s hlavou zcela otevřenou, bez emocí, bez předsudků. Ale také jim nehodlám nikterak nadržovat.

Czech Single Malt Whisky – 40 % - NAS
Hodně mladá vůně, která hlavně pro ty nízká procenta ani tak nepálí. Obilné, zkvašené ovoce. Ne že by mě to vyloženě smrdělo, spíš je to velmi prázdné.V chuti se přiznám, že bych nepoznal, že piji whisky. Tipoval bych nějaký jablečný gin (existuje to?). Trochu minerální. Možná silnější cider.Na rovinu pil jsem horší, vyloženě odporné whisky, tohle je jen takové newhiskové a nijaké.

Czech Single Malt Whisky – 40 % - 6yo
Nehezká vůně, bohužel delší čas v sudu vůni ani trochu neprospěl. Vybavuje se mi "vůně" pneumatiky po prudkém brzdění nebo spálený popcorn. Při troše snahy i citrusová kůra. Chuť taky ne moc dobrá, hodně hořká a kyselá. Pro změnu spálený karamel. Tato whisky je o dost horší než ta základní NAS. Vlastně je to jedna z nejhorších whisek, co jsem kdy pil.

Czech Single Malt Whisky – 43 % - fine peated smoked - NAS
Překvapivě to není tak zlá vůně. Mírný kouř, pak karamel, med a místy i ovoce. Blbý je, že to ruší poměrně výrazný alkohol, ale to lze při tom věku pochopit. Chuť má podobné přednosti. Karamel a jablka. Ale opět jsou tu nepříjemné a rušivé vlivy, kterých je bohužel dost. Není to dobrá whisky, ale taky to není úplně průserové. Tuhle láhev bych sice nechtěl, ale ani nemám velký důvod ji extrémně hanit.

Czech Single Malt Whisky – Trebitsch Monk - 51 % - bourbon barrel finishing – peated - NAS
Nevím proč jsem měl pocit, že toto bude lepší. Bourbon finish je celkem vtipný sám o sobě. Předtím 4 roky nevím kde (ve virgin sudu?). Jako co zde hledat? Alkohol je výrazný a brání větším pokusům o čichání, je tu jakési ovoce, ale v nepěkné plastově, gumově umělé překvašené formě. V nejlepším bych našel jablka. Snažím se, ale nenajdu nic hezkého. Chuť opět ruší alkohol, ale nějak se to pít dá. Není to radost, ale sladký ovocný sirup může budit dojem přijatelnosti. Konec ale zase prozradí vše a tady je krátký, umělý, nepříjemně přeslazený. Celkově je to zlá whisky.

Czech Single Malt Whisky – Single barrel - 45 % - peated - NAS
Ale jo, nějaké květnaté, ovocné a vanilkové tóny tu jsou, ale je to těžce přebité něčím, co se těžko definuje, i těžko čichá. Nějaký plast hořící. Po asi 15 minutách se to dá docela v pohodě dýchat. Světě div se, ale toto se dá pít. Jemná, sladká, jednoduchá chuť, ale sice nic víc, ale ani nic zlého. Milé překvapení.

Czech Single Malt Whisky – Single barrel – 61,2 % - peated - NAS
Oproti zředěné verzi méně plastu a více radosti. Nějaké ovoce taky najdu. A po pár minutách přichází zklamání. Jak to popsat? Olej, nafta? Každopádně to není hezký. Chuť je sladká, až sirupová, hřejivá. A opět mi nic moc nevadí, což neznamená, že mi to vyloženě chutná.

Czech Single Malt Whisky – Double barrel – 40 % - Porto - NAS
Co dělat, když nemáte dobrý destilát a ani dobré sudy? Musíte maskovat. Nakouřit slad, co to jde a na závěr ostře finišovat jsou ty cesty. Takže není to odporný, ale nevoní to ani moc hezky. Chuť je taková zvláštní, nějaká divná, exotická žvýkačka. Kaktus taky identifikuju. Dobrý to není, ale zajímavý asi jo.

Czech Single Malt Whisky – Double barrel – 40 % - Nicaragua rum - NAS
Nemám rum ve whisky světě rád, přiznám se rovnou. Tady to válcuje silný kouř. A po chvíli ustoupí a pak máte v nose čistý rum, ale ne nějaký hezký Karibik, spíš takový ten „lepší“ Božkov. Chuť je taky víc rumová než whisky. Mě to nebaví, možná že v českých hospodách by to byl hit (tedy za rozumnou cenu).

Czech Single Malt Whisky – Double barrel – 40 % - Premium cognac - NAS
Ta část, která se pojí s kouřovostí a destilátem není moc dobrá, nasmrádlá, plastová. Ale ten finiš to zlepšuje. Přidává ovocnost, jemnost. Hodně se opakuje to, co u jiných finišů u této značky. Vypít se to dá, ale dobrý to není.

Nechci dávat procenta (nebo si je najděte, až to hodím na WB), protože to bude vypadat hodně přísně. Ale řeknu vám příměr. Aberlour 14yo nemám moc rád, považuji to za nejslabší z core range této palírny, ale dal jsem si panáka po pár vzorkách Trebitsche a připadalo mi to, že piju extrémně vynikající whisky. Relativita udělá hrozně moc. Já to prostě nemůžu srovnávat na stupnici, kde mám skotské sladovky, jinak bych musel s body hodně dolů.
Stručně řečeno Trebitsch není dobrá whisky, je to nejslabší whisky v ČR. Varianta 6yo se nedá pít, je odporná, ale jinak to nějak přežít lze, na světě jsou horší palírny.

Recenze na poznejwhisky.cz:

Recenze na Officer's lounge

Recenze na whisky.nethar.cz:

Trebitsch Czech Single Malt Whisky

Trebitsch 6 yo

Trebitsch 3 yo Porto Cask Finish

Trebitsch 3 yo Rum Cask Finish

Trebitsch 3 yo Sherry Cask Finish

Trebitsch 3 yo Straight Wheat Oak Smoke Whisky

Trebitsch 3 yo Straight Corn Whisky

Trebitsch Monk Bourbon Finishing

Trebitsch Single Barrel

Trebitsch Old Town Moon

Trebitsch New Make

Etiketa Trebitsch Single Malt 40%Etiketa Trebitsch Single Malt 40%Etiketa Trebitsch Single Malt 3letá Sherry Cask Finishing 45%Etiketa Trebitsch Single Malt 3letá Porto Cask Finishing 45%Etiketa Trebitsch Single Malt 3letá Madeira Cask Finishing 45%Etiketa Trebitsch Single Malt 3letá Rum Cask Finishing 45%Etiketa Trebitsch Single Malt 3letá Brandy Cask Finishing 45%


Informace o palírně a plněních (levá část stránky) naposled upravována 2.4.2022

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 27.06.2022