značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» teorie » výroba » skotsko 

  tisk textu

Výroba skotské whisky

Při výrobě je důležité, jakou whisky chceme vyrábět. Zaměříme se hlavně na výrobu whisky jednosladové (single malt), ale neopomeneme také výrobu obilné (grain) whisky a míchané (blended) whisky. Jednosladová whisky je často považována za ten nápoj, který z whisky jako jediný stojí za to. Přestože jednosladové whisky představují tu menší část produkce objemu výroby whisky, je jejich význam z celé produkce whisky největší. Jsou výrazné chuti, aroma a charakteru a právě pro tyto vlastnosti jsou ceněny jak samostatné, tak jako součást míchané whisky. Prodávají se jak samostatně, označované jako single malt whisky, ale jsou také hlavním základem míchané whisky.

single malt whisky Aberfeldy 15-ti letá Flora & Fauna 43%single malt whisky Dalmore 12-ti letágrain whisky Cambus 13-ti letáblended malt whisky Blairmhor 8-mi letáblended whisky Johnnie Walker Blue Label

Obilné whisky se jako samotné prodávají pouze velmi minimálně, je sice možné koupit i whisky označené jako "single grain", tedy pouze obilná (a pravděpodobně i pouze jen z jednoho druhu obilí), ale tato whisky je vyráběna hlavně jako budoucí součást míchaných whisky (blended). O obilné whisky se tvrdí, že se jedná většinou o čistý alkohol bez barvy a chuti (nemyslím, že je to úplně pravda). Většina whisky na trhu jsou míchané whisky (blended whisky), ty vznikají vyváženou kombinací jednosladových a obilných whisky. Whisky vzniklé mícháním pouze z jednosladových whisky (bez přidání obilných whisky) se označují jako "blended malt", jejich podíl na trhu je velmi malý. O blended malt a blended více u míchání whisky.

single malt whisky Highland Park 12-ti letásingle malt Laphroaig 10-ti letágrain whisky Black Barrelvatted malt whisky Johnnie Walker Pure Malt 15-ti letáblended whisky Dimple 15-ti letá

na začátek stránky

Výrobu whisky lze rozdělit do několika základních částí.

Příprava surovin

Je třeba řádně vybrat a připravit suroviny potřebné k destilaci whisky. Do surovin patří voda a obilí, v případě sladové whisky sladový ječmen. Mezi základní výrobní postupy, které sladový ječmen přemění v surovinu použitelnou k destilaci, patří sladování, sušení sladu, mletí, rmutování, kvašení.

Destilace

Produkt vzniklý přípravou se destilací mění v alkohol. Ve Skotsku se používají dvě destilace a v některých případech i tři.

Sudy a zrání

Whisky vzniklá destilací musí ze zákona zrát minimálně tři roky.

Lahvování a míchání

Po vyzrání se whisky lahvuje, popřípadě se míchá a ředí vodou.

Postup výroby v palírně sladové whiskyPostup výroby v palírně sladové whisky

V listopadu 2009 vstoupil ve Skotsku v platnost zákon, který nově definuje skotskou whisky. Primárním cílem zákona je zabránit padělání skotské whisky v zahraničí. Součástí zákona jsou i nová pravidla pro označování etiket se skotskou whisky. Státní tajemník pro Skotsko Gavin Hewitt prohlásil: “Je samozřejmé, že se snažíme chránit náš klíčový průmysl. Nemůžeme dovolit jiným, aby zneužívali dobré jméno, jež skotská whisky má, na výrobky, jež produkují v zahraničí, a prodávali je pod názvem “skotská”. Tento zákon navíc ochrání všechny zákazníky po celém světě, neboť budou vědět zcela jasně, zda kupují skutečně skotskou, či nikoliv.”

A jaké jsou nejvýznačnější změny?
1. Single Malt může být lahvována pouze ve Skotsku
2. Podstatně přísnější pravidla pro označování jednotlivých palíren
3. Lepší ochrana místních názvů jako je např. “Highland” nebo “Lowland”
4. Rozdělení skotské whisky do pěti následujících kategorií:
    a) single malt scotch whisky – sladová whisky z produkce jedné palírny
    b) blended malt scotch whisky – sladová whisky z produkce více palíren
    c) single grain scotch whisky – obilná whisky z produkce jedné palírny
    d) blended grain scotch whisky – obilná whisky z produkce více palíren
    e) blended scotch whisky – whisky míchaná z obilné a sladové whisky
5. Výše uvedené kategorie musí být zřetelně uvedeny na etiketě, aby bylo jasné, o jakou whisky se jedná
6. Výslovný zákaz používat termín “Pure Malt”
7. Zákaz používat název jakékoliv palírny jako výraz pro typ u výrobku, který v dané palírně nebyl zcela vyroben
8. Zákonná ochrana jmen pěti tradiční oblastí výroby whisky:
    a) Lowland
    b) Highland
    c) Speyside
    d) Islay
    e) Campbelltown
9. Podmínka, že whisky musí po celou dobu zrát pouze ve Skotsku
10. Jasná pravidla pro uvedení stáří whisky na obalu

Text zákona (první odkaz je pouze zákon (120kB), druhý je i s komentářem (2,6MB)

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 25.01.2014