značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky » skotsko » single malt » lowland 

  tisk textu

AILSA BAY

Lowland

Palírna Ailsa Bay byla založena v roce 2007. V tomto případě se nejedná o palírnu na zelené louce, vznikla uvnitř palírny Girvan. Palírna Girvan vyrábí obilnou whisky a je to průmyslový komplex, než oku lahodící skotská palírna v klasického stylu. A uvnitř toho komplexu se našlo místo, kam se nová palírna skotské single malt whisky vešla. Má to samozřejmě velké výhody, ušetříte za dopravu, máte k dispozici skladové prostory, vodu, lidi atd. A máte zajištěné velké množství single malt whisky, jejíž charakter můžete ovlivnit, pro své blended whisky. Ostatně majitelem obou palíren je William Grant & Sons. Roční kapacita palírny je 12 milionů litrů.

Palírna byla založena v roce 2007, od tohoto roku i vyrábí whisky, tak oficiálně byla otevřena až v lednu 2009 za účasti prince Charlese.
V tomto místě již palírna sladové whisky stála a nesla název Ladyburn (1966-1976).

Palírna Ailsa BayPalírna Ailsa BayPalírna Ailsa BayPalírna Ailsa Bay

Palírna na etiketě své whisky uvádí nezvyklé údaje. PPM už známé bežně je i když většina značek ho neuvádí. A když uvádí, tak vlastně špatně. Jsme zvyklí, že "jednotka" ppm označuje jak hodně byl nakouřený slad, ze kterého byla whisky vyrobena. Čím nakouřenější slad, tím většinou kouřovější whisky. Ale ve skutečnosti to o finální whisky nemusí vypovídat přesně. Další věcí je, že ppm není jednotka, ale pouze označení poměru (parts per million - dílů částic na jeden milion, takže vlastně jedna miliontina). Vzhledem k zažitosti ovšem víme, co je tím myšleno a tak 40 ppm rovnou čteme jako 40 částic fenelu na milion částic.

Ale zpět k Ailsa Bay. Na etiketě uvádějí údaj PPPM (Phenol Parts per Million) a navíc uvádějí, že měření provádějí až před lahvováním, nejedná se tedy o měření sladu. Což je zajímavé, protože to označuje skutečnou kouřovitost finální whisky. Další údaj, který tam najdeme je SPPM (Sweet Parts per Million) (Sladké části na milion částic), předpokládám, že to také měří až při lahvování. Pak se tam ještě dozvíme, že whisky prošla něčím co nazývají Micro Maturation. Naštěstí to neznamená, že místo minimálních tří let to zrálo jen tři 3 dny. Znamená to, že new spirit je nejdříve plněn do malých soudku od bourbonu (25-100 litrů) a to na dobu 6 až 9 měsíců. A následně je dán ke klasickému zrání do větších sudů.
Jen jestli na to nejdou až moc odborně a vědecky. I to Precision destillation mi přišlo trochu divné. Zatím jsem neslyšel o palírně, která by o sobě tvrdila, že tu destilaci odfláknula.

Palírna Ailsa BayPalírna Ailsa BayPalírna Ailsa BayPalírna Ailsa Bay

Typy

Měly by se zde vyrábět tři typy whisky - nakouřená, lehčí whisky z nenakouřeného sladu a težší whisky z nenakouřeného sladu. Dave Broom hovoří o čtyřech až šesti typech whisky - esterová, sladová, lehká a silně rašelinová. A v Malt Whisky Yearbooku 2019 se hovoří o pěti typech. Lehkém, těžším a třech nakouřených verzích až do 50 ppm.

V roce 2016 šla na trh první single malt whisky. V září 2018 proběhla změna balení a asi i receptury některých whisky.

Ailsa Bay 48,9%Ailsa Bay 48,9%Ailsa Bay Release 1.2 Sweet Smoke 48,9%

na začátek stránky

Charakteristiky

Dave Broom ve své knize (Světový atlas whisky) hodnotí:

obrázek není k dispoziciNew make č.1:
Aroma: Lehké a esterovité. Sezamové. Ananas s trochou mozasných tónů. Suché.
Chuť: Velmi čistá, ryzí. Ananas, hrušky, náznak žvýkaček společně s melounem.
Dokončení: Měkké a jemné.
obrázek není k dispoziciNew make č.2:
Aroma: Čisté, lehké, křehké, s jemnými obilnými podtóny.
Chuť: Bezvadná. Velmi čistá, se známkami svěží trávy. Uprostřed patra se objevuje tučnost.
Dokončení: Křehké.
obrázek není k dispoziciNew make č.3:
Aroma: Ořechové, s náznakem síry z vařené zeleniny. Těžší.
Chuť: Tučnější na patře. Zralá a těžká. Čočka.
Dokončení: Široké a zralé.
obrázek není k dispoziciNew make č.4:
Aroma: Obilné a acetonové. Nezralé mandle. Méně spálené než předchozí.
Chuť: Ryzí. Hodně ořechů s ovocem na pozadí. Lehká ořechovost/skořápky ořechů. Suché a čisté.
Dokončení: Náhlá sladkost. Bude se vyvíjet zajímavým směrem.
obrázek není k dispoziciNew make č.5:
Aroma: Vonný rašelinný kouř. Kořenité, s doutníky a lehce šunkové. Hořící dřevo, hrušky a nové tenisky.
Chuť: Okamžitý zásah suchého kouře. Výrazná, se sladkým jádrem. Silný dopad.
Dokončení: Kouř povzbuzuje a zvolna vyprchává.
obrázek není k dispoziciNew make č.6:
Aroma: Zahradní táborák s náznakem oleje. Těžké a suché.
Chuť: Silná a lehce zemitá. Čistá, ale s větším mlhovým efektem.
Dokončení: Dlouhé.

Recenze na whisky.nethar.cz:

Ailsa Bay

.

Webové stránky palírny:

Etiketa Ailsa Bay 48,9%Etiketa Ailsa Bay 48,9%Etiketa Ailsa Bay Release 1.2 Sweet Smoke 48,9%

.(2019)

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 18.08.2019