» whisky
KING BARLEY
Česká republika
King Barley je whisky původně vyráběná v Hanácké pálenici Těšetice patřící pod Likérku Dolany a to celé pod hlavičkou firmy Seliko. Název King Barley se překládá jako Král Ječmínek. Po nepodařené privatizaci ukončila Likérka Dolany v roce 2002 svůj provoz a tím byla ukončena i výroba v Těšeticích. V roce 2005 se podařilo Hanácké pálenici Tešetice odkoupit ochrannou známku této whisky a občas se mluvilo o obnovení výroby. Informace o plánovaném obnovení výroby se objevily několikrát, ovšem až v roce 2017 začaly nabývat konkrétnější podoby. O znovuoživení značky King Barley se postarala firma TOSH Distillery, která ji v roce 2017 začala opět vyrábět.
Z webu TOSH Distillery:
Historie hanácké whisky se začíná psát v roce 1973 a obnovení této historie se datuje od léta 2017. King Barley se vrací, a s ním i jeho příběh.
Historie
Historie hanácké whisky se začala psát v roce 1973 v Těšeticích u Olomouce. Tehdejší pálenice a pivovarské sklepy patřící pod velkou potravinářskou firmu SELIKO byly přebudovány na palírnu whisky podle skotského vzoru. V bruntálské sladovně se začal vyrábět slad z hanáckého ječmene nakuřovaného rašelinou z jižních Čech, sudy vyrobili jihomoravští bednáři.
Po prvních úspěšných destilacích výroba od roku 1973 jenom rostla. Whisky se prodávala pod značkou King Barley, stala se známou v celé tehdejší Československé socialistické republice a sbírala ocenění v potravinářských soutěžích v celém východním bloku. Byla tak úspěšná, že následně, v roce 1978, vznikla další značka a celá řada whisky s názvem Gold Cock. Poslední destilace proběhly na původních zařízeních v Těšeticích v roce 1996 (2002).
Současnost
Po dlouhé pauze a mnoha změnách se další várka whisky v Těšeticích destilovala v létě 2017. Vzali jsme původní recepturu, stejné suroviny, historicky popsané rmutovací a destilační postupy, zrenovovali původní sudy a výsledkem je po třech letech whisky King Barley, kterou vám představujeme.
První láhve mladé whisky z naší palírny bereme jako obnovení tradice nejstarší československé whisky, ukázku směru dalšího vývoje a zároveň jako začátek dlouhé cesty na které chceme ukázat, že u nás dovedeme vyrobit whisky světových parametrů.
V roce 2018 byla založena TOSH Distillery, která mezi své produkty zařadila i whisky King Barley. Vybavení by mělo být ještě původní, od kvasných kádí, přes destilační zařízení až po dubové sudy.
Firma existovala již předtím, v roce 2018 proběhla pouze změna názvu. První destilace proběhla v roce 2017, ale první jednoroční destilát už šel na trh v roce 2018 pod novým názvem palírny.
Palírna si zakládá mimojiné také na své lokálnosti. Ječmen používaný pro svojí whisky si nechává pěstovat v místě - opravdu na polích v okolí palírny, kde ho pěstuje místní Zemědělské družstvo. Zpočátku si nechávali pěstovat odrůdu Overtute, od roku 2024 používají odrůdu Tosca. Při výrobě první whisky King Barley vycházeli z původních receptur a použili také pekařské kvasnice, nyní již používají lihovarnické, které jim dávají také lepší chuťový profil. V plánech palírny je vlastní výroba sladiny. Zatím ji dovážejí z Bruntálu, kde se díky Jurovým pivovarským znalostem snaží mluvit do výroby sladiny. A ve snech je možná i vlastní sladovna. Vedle klasických využívaných sudů pro whisky (po bourbonu, sherry, ...) využívají i sudy od moravských vinařů, které si upravují formou STR.
fotky z palírny a další popis najdete níže u textu z mé návštěvy v palírně na podzim 2024
Typy
Úplně na začátku nesla označení Seliko Whisky s dodatkem King Barleycorn, později přešla na King Barleycorn, které bylo nakonec zkráceno na King Barley. Podle toho, co se mi podařilo dohledat, tak whisky King Barley se vyráběla jako 6letá a 12letá Malt a 6letá Blended.
Whisky, z původní produkce Selika, označenou Malt jsem neměl možnost osobně vidět, ovšem whisky označenou jako Blended ano. A zde se objevují jisté pochybnosti o značení a složení této whisky. Na přední etiketě je: "King Barley Whisky, Original fine whisky, Over 6 years". Na zadní etiketě je možné číst: blended whisky. Ovšem na nalepené nálepce je uvedeno složení: líh, whisky destilát, voda, desertní víno, barva E150a, cukr, datum výroby: 15. 6. 2000. Takto se snad nápoj označovaný jako whisky nevyrábí? Od Likérky Dolany, která tuto whisky vyráběla jsem bohužel žádné informace na svůj dotaz tehdy nedostal.
Nová whisky King Barley je z produkce TOSH Distillery. První whisky se destilovala v roce 2017. V roce 2018 byl v nabídce jednoletý King Barley Single Malt Spirit, v roce 2019 dvouletý destilát.
14.9.2020 šla do prodeje první nová 3letá whisky King Barley z palírny TOSH Distillery - King Barley Virgin Oak Finish 46% v počtu 390 láhví a King Barley Marsala Finish 46% v počtu 386. Tato první edice whisky se vyznačuje tím, že byla dělána podle původní receptury, kvašená pekařskými kvasnicemi a destilát zrál v původních repasovaných dubových sudech. Obě láhve nesly označení Batch No.1.
Po delší odmlce šel na trh 21.6.2022 další finish King Barley Slivovica Finish 46%, což je tříletá whisky, která dozrávala šest měsíců v sudech po Zlaté slivovici z produkce této palírny. Při výrobě už nebyly použité pekařské kvasnice a celkem bylo stočeno pouze 80 láhví, označení Batch No.2.
Začátkem listopadu 2023 šly do prodeje whisky z 50litrových soudků a to King Barley Moravian virgin oak 46%, která celou dobu zrála v soudku z moravského dubu z bednářství Bařina, celkem bylo stočeno 72 láhví, označena je Batch No.3 a King Barley Port cask 46%, která celou dobu zrála v soudku vyrobeném z původního sudu po portském, celkem bylo stočeno 77 láhví a označení je Batch No.4. Na WLP2023 (3.listopadu) byly také představeny King Barley Bourbon cask 46%, která zrála celou dobu v 50 litrovém soudku vyrobeném z původního sudu po bourbonu, stočeno 75 láhví, označena Batch No.5 a King Barley Quarter cask 46%, která finishovala v quarter casku z Islay, celkem stočeno 219 láhví, označen jako Batch No.6. Do prodeje pak obě šly začátkem prosince 2023.
Začátkem léta 2024 šla na trh King Barley STR cask 46%, kde byl použit 300 litrový sud (na etiketě tohoto vydání je chybně uvedeno 225 litrů (ostatní sudy jsou menší)) po červeném víně z vinařství Filiberk z Kobylí. Celkem bylo stočeno 470 láhví a nese označení Batch No.7.
V palírně také vzniká nová značka whisky Lafayette.
Jak šel čas:
(v novodobé historii)
2020:
14.září - King Barley Virgin Oak Finish 46%, King Barley Marsala Finish 46% (obě Batch No.1)
2022:
21.června - King Barley Slivovica Finish 46% (Batch No.2)
2023:
listopad - King Barley Moravian virgin oak 46% (Batch No.3), King Barley Port cask 46% (Batch No.4)
prosinec - King Barley Bourbon cask 46% (Batch No.5) a King Barley Quarter cask 46% (Batch No.6)
2024:
začátek léta - King Barley STR cask 46% (Batch No.7)
Článek na PoznejWhisky.cz:
.
Webové stránky palírny:
FB:
WB:
Hostem 10.dílu českého whisky podcastu Whisky Essence vysílaného 7.10.2021 byl Jura Omelka.
10. díl českého podcastu o whisky s Jurou Omelkou
Hostem 6.dílu podcastu O pití vysílaného 16.4.2022 byl Jura Omelka.
6. díl podcastu s Jurou Omelkou
Lihovárek.cz: Návštěva v Tosh Distillery
Návštěva v TOSHI o whisky | Alkohol.cz na cestách po českých destilériích - 5.10.2021
Řízená Degustace King Barley S Jurou Omelkou - 25.9.2020 - z brněnského Whisky Shopu u příležitosti uvedení nové whisky King Barley.
Návštěva palírny TOSH - 13.11.2024
Na WLP člověk ochutná spoustu dobré whisky a taky občas vymyslí dobré nápady. A jedním z dobrých nápadů byla moje návštěva v půlce listopadu 2024 v palírně TOSH, kde Jura vyrábí svoji whisky Lafayette a King Barley. Průvodce po palírně mi dělal Jura Omelka a Petr Gavlík. Když Jura mluví o lokálnosti výroby, tak na některém z polí okolo kterých jsme jeli k palírně, se pěstuje ječmen pro jeho whisky. A Zemědělské družstvo, které dané pole obhospodařuje, je vlastně hned ve vedlejších vratech.
V palírně dříve používali odrůdu ječmene Overture, nyní používají odrůdu Tosca. Sladinu si nyní nechávají dělat ve sladovně v Bruntálu, ale díky Jurovým pivovarským zkušenostem, jim do přípravy mluví, tak aby nebyla dělaná klasickým pivovarským způsobem. V plánu je ovšem vlastní výroba sladiny přímo v palírně. Již začali stavební úpravy a vše se nyní odvíjí okolo peněz na dokončení. Když ovšem Jura popisuje, kam se přiveze slad, kde bude mlýn a jak to celé bude vypadat, tak to člověk začíná i vidět. A v úplných snech je potom i vlastní sladovna. Ovšem tento sen má reálný základ v tom, že v areálu Zemědělského družstva kdysi býval pivovar a je zde stále zachovalá sladovna. Zatím se ale nezahuštěná sladina dováží z Bruntálu a palírně pak probíhá dlouhé kvašení pro ovocný charakter whisky. Používají lihovarnické kvasnice. Pekařské kvasnice použité při výrobě první edice whisky King Barley byly spíše odkaz na dřívější výrobu, kdy chtěli whisky vyrobit podle dochovaných receptů. Vyzkoušeli a zjistili, že tudy ta správná cesta úplně nevede, minimálně z jejich pohledu to nedává whisky ten charakter, který by si přáli.
Whisky se zde pálí ještě v původních kotlích. Když to vezmu pohledem zleva, tak první kotel je určený pro gin, pak je menší kotel pro první pálení, vpravo vzadu větší kotel pro první pálení a vpradu vpředu kotel pro druhé pálení. Mezi kotlema je pak nádrž na destilát z první destilace (low wine nebo také lutr), na úkap a dokap. Ty se následně ve správném poměru použijí do druhé destilace. Úkap a dokap jdou opět do nádrže a jádro pak přes měřidlo a po naředění do sudů. Kotle na první pohled vypadají jako nerezové. Nevypadají, jsou. Ale protože všichni víme, že whisky dělá dobře kontakt s mědí, tak u kotlů po první destilaci se s ní potkají v chladičích a při druhé destilaci se v horní části kotle páry potkají s cca 16 metry čtverečními mědi.
Pod palírnou je pak velký sklep, kde v sudech zraje opravdu slušné množství whisky. A tak zde vedle sebe odpočívají sudy s nenakouřeným destilátem pro Lafayette, který půjde od světa jako mladá, ovocná a příjemně pitelná whisky, tak i sudy s nakouřeným destilátem pro déle zrající whisky King Barley (ten se zatím charakterově tak trochu hledá). Jednou z výrazných nevýhod výroby whisky je čas, prostě musíte čekat až to uzraje z hlediska zákona, tedy minimálně 3 roky a pak až to uzraje z vašeho pohledu a přání, což může být i podstatně déle. Jenže nelze jen čekat a nic nedělat. To je taková další nevděčnost výroby whisky, můžete vypálit a počkat třeba 3 nebo 5 let, pak dát whisky na trh a když bude mít úspěch, tak zase vypálit a čekat 3 až 5 let. To se na vás zapomene a tak se sklad plní další a další nově vypálenou whisky. Když jsem ty sudy viděl, tak mě samozřejmě napadlo otázka Whisky Lochu a zda by snížená poptávka palírnu nepoložila. Při popisu palírny jsem začínal s tím, že první vlevo je kotel na gin. Takže zde již zaběhlá výroba ginu, plus pěstitelské pálení by palírně pomohlo těžkou dobu přežít. A čím víc jsem tu viděl, tím víc si myslím, že by bylo škoda, kdyby palírna případnou těžkou dobu nepřežila.
V palírně je ještě jedna zajímavost, která doplňuje celý provoz palírny a to je úprava sudů. Přímo v palírně provádějí úpravu sudů STR po vínech. Obrousí se vnitří stěna sudu, následně se sud toastuje a vypálí (STR: shaved-toasted-recharred). Zní to skoro jednoduše, ale tak jednoduché to není, sud při tomto procesu dostane docela zabrat a musí se skoro rozebrat a celý přetěsnit. Takže tu mají i bednářství.
Pokud by se Jurovi povedlo splnit si sen i s tou sladovnou, tak zde může mít vlastní Whisky School, od výroby sladu přes pálení až po úpravu sudů.
Závěrem bych uvedl na pravou míru věci, co se říkají, že jsem řekl.
Že prý Lafayette je pouťová whisky.
Jo, tak to jsem řekl. Nebylo to ovšem myšleno ve zlém, ale tak, že se jedná o lehkou, ovocnou whisky určenou k příjemnému a nenáročnému popíjení. Na pouť se jdete pobavit, užít si zábavu a nad ní složitě přemýšlet. A odcházíte spokojeni, protože vám to dalo, co vám to slibovalo. Na náročnější kousky jdete do divadla nebo kina a vybíráte si takové věci, o kterých pak můžete přemýšlet či je analyzovat. Případně dospět k názoru, že jste je vůbec nepochopili.
Že Jura je ginař.
Jo to jsem taky řekl. Většina rozhovorů s Jurou se točí okolo ginu, což je vlastně logické, protože zrající whisky není pro většinu lidí ničím zajímavá a na provoz se vydělávat musí. Takže ano, Jura se ginu hodně věnuje, dělá i gin na zakázku (odlaďuje na malé destilační soustavě, pokud se to tak dá nazvat), ale taky je to whiskař.
Za sebe musím říct, že nestačí o Jurovi číst, nestačí ho vidět na stánku třeba na WLP, Juru je potřeba zažít u něj v palírně, tam kde je ve svém prostředí a vidí, kam to bude směřovat dále i v místech, kde ostatní zatím vidí jen prázdnou podlahu.
Děkuji Jurovi a Petrovi za možnost navštívit palírnu TOSH.
.
Další články z internetu:
článek na webu forbes.cz - Whisky s tváří Ječmínka. Podnikavec na Hané oživuje netradiční palírenskou tradici.
článek na finmag.penize.cz - Česká whisky z Hané. Palírna Tosh oživuje dílo komunistických potentátů
článek na folomouc.cz - Tosh: Jiří Omelka dělá v Těšeticích poctivou whisky a gin, znalci si jeho produkty pochvalují
Česká televize - Události v regionech: Ostrava - Nejstarší československá whisky
Český rozhlas - Olomouc - Rád dělám věci, které dávají smysl, říká majitel palírny TOSH v Těšeticích Jiří Omelka (audio)
Olomoucký rej - Půl století nejstarší whisky v českých zemích. King Barley pochází z Hané