» whisky » skotsko » single malt » highland
GLENGLASSAUGH



Palírnu Glenglassaugh založil v roce 1875 Thomas Wilson. Palírna byla několikrát mimo provoz, a to v letech 1907 až 1931, 1936 až 1959 a 1986 až 1995. Při posledním uzavření palírny v roce 1986 se očekávalo, že palírna nebude již v provozu, ale nakonec do provozu byla opět uvedena. Od roku 1892 je palírna v majetku Highland Distilleries. Vodu bere palírna z Glassaugh Spring.



Typy
Palírna standardně vyrábí 12 a 15letou whisky. Specialitou je 25letá Glenglassaugh Family Silver 1973.
Whisky je součástí míchaných Cutty Sark, Famous Grouse, Laing´s.






Článek na PoznejWhisky.cz:
Petr Pulkert na Alkohol.cz:
Odposlechnuto na FB (www.facebook.com/groups/760003438262878/posts/1751391882457357/:
Zdeněk CZ napsal (23.3.2025):
Palírna Glenglassaugh je (opět) zavřená. Co máme pít?
Dnešní blenderka palírny, Rachel Barrie, žena s velmi citlivým nosem, má určitě základní charakter zrovna téhle palírny ráda. Lehce svěží, květinový. Bohužel neměla moc na výběr, co může dělat. Brown Forman zakoupil trojici palíren (TheBenriach, GlenDronach a Glenglassaugh) teprve v roce 2016, takže z aktuální produkce palírny nedosáhne ještě ani na základní věk zrání 10 let.
Takže, podobně jako její oba předchůdci (Billy Walker a před ním tajemná východoslovanská podnikatelská partička Scaent Group), lahvuje buď velmi staré kousky s udáním věku, ale destilované jejími předchůdci nebo musí lahvovat stáčení bez udání věku, tzv. NAS. Snadným výpočtem zjistíte, že extraluxusní série Serpentine Coastal Cask s dobou zrání 48-51 roku se nedestilovala ani za éry Rachel, ani Billyho a dokonce ani Scaent Group ji nemohl destilovat. Jedná se tedy o sudy, uložené ke zrání ještě před érou úplného zavření palírny v r. 1986. Jejich prodejní cena je astronomická. Mají nádherné balení do speciálních boxů. Obávám se, že pokud je někdo otevře a ochutná, bude možná zklamán v očekávání "draze" hutného materiálu. Dlouhé staření destilátu GG nevede ke stejnému výsledku jako u dalších dvou sester stejných rodičů (vlastně vlastníků). Posuzoval jsem 30-ti letý destilát a naslepo bych mu hádal max. 18 let.
V palírně se sice rychle vystřídali tři vlastníci, ale žádnému se nepodařilo rozvinout hodnotný core range v klasickém střihu: 12 - 15 - 18 let. Ojedinělou výjimkou je 12ti leté zrání od Rachel, která ale musela použít Billyho destilát. Takže se jedná o nepřiznaný copyright projektu Svachovka-R. Jelínek (GoldWell, Old Cock), který s tím přišel myslím dříve :)
Nezbývá nám, než shánět po sekundárním trhu cenově dostupné whisky NAS bez udání věku. Nemusí být ovšem špatné, jak dokazuje čtveřice méně známých finišů ještě z dob Billyho. Půlka je nakouřená, půlka nikoliv a používá single finiš v PX sherry nebo portském nebo panenských sudech. Pojďme se na ně podívat.
Lahvováno v originálních lahvích při 46 %.
PX sherry wood finish - papírový favorit trochu zklamal. Ve vůni vanilkový koláček s ovocnou náplní (víc koláček než náplň) a v chuti též. Velmi slabě cítit přidaná vrstva sherry a ještě mi trochu překáží sladkost PX. Ale třeba někdo zrovna takovýhle nasládle romantický profil hledá.
Port wood finish - zanechává komplexnější dojem, propojeno vazkostí a cítit i zbytky vinných taninů, u mě poráží překvapivě sherry.
Peated virgin wood finish - nakouřený destilát nechal Billy finišovat v (pečlivě) vybraných sudech z panenského dubu. Nakouření a následný finiš v nepoužitém dřevu dodává lehkém šťavnatému charakteru palírny větší hloubku a komplexnost, přidává další vrstvy, které spolu dobře komunikují. Vanilku, suchost kouře kontrastní vůči šťavnatému charakteru palírny. Není to kouřové monstrum jako Torfa, peat jenom citlivě podtrhuje příjemný destilát. Mimochodem, Glenglassaugh má jako jeden z mála pitelný již newmake. Působí nenápadné, ale příjemné.
Peated Port wood finish - za mě vítěz testu. Největší komplexnost a hloubka. Nakouření a vliv portského posouvá chuťový i čichový profil směrem, který základní destilát neobsahuje. Spojuje všechny přednosti předchozích a uspokojí tak i příznivce, pro které je charakter palírny Glenglassaugh příliš lehký a květinový.
Který jste ochutnali a jak se líbil?






