značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» home

  tisk textu

Ochutnávky whisky

Návštěva Svachovky - 24.7.2020

Byl jsem asi poslední z české whisky komunity, kdo tu nebyl :)
Ale už se mi to povedlo také napravit.

Během dovolené v Jižních Čechách jsem do rodinného programu zkusil propašovat i návštěvu Svachovky. Manželka whisky nepije a děti jsou zatím nezletilé (doufám, že mi ji doma také nepijí), ale vyšly mně a ménu koníčku vstříc (včetně toho, že nebudu zpět řídit). Svachovka nás přivítala průtrží mračen a kroupama, že jsme museli chvíli počkat, než se vůbec dalo vystoupit s auta. Další drobností bylo, že když jsem jim psal, že bych se rád zastavil, tak jsem použil termín "příští týden" a tak když jsem tam přijel, tak jsem nebyl očekáván, protože přece přijedu až příští týden. Přesto si na mne udělali hned čas a nemusel jsem tam čekat celý týden. Ujal se nás Lukáš Andrlík a byli jsme přivítání i panem Cvachem, kterému se tímto omlouvám, protože jsem si ho nebyl schopen přesně zařadit, tak jsem pouze věděl, že má něco společného se Svachovkou. Mozek už byl přecvaklý do módu "whisky".

Po krátké prohlídce palírny, kde jsem také byl vyvedem ze svého omylu o zde používané kontinuální destilaci whisky (dedukce na základě fotek, protože v době prvního psaní článku o této whisky mnoho informací nebylo - již je to v textu opraveno), jsem se šli podívat do sklepa ke zrající whisky v sudech. Je to krásné místo. A je zde uloženo mnoho skvělé a strašně dobré zrající whisky. Když jsem ochutnával první skleničku, tak se dcera strachovala, zda neplánuji zpět řídit a zda se neopijí z výparů zde ve sklepě (a to ani neabsolvovali ode mne přednášku o andělské dani). Poznámky z ochutnaných ode mne nečekejte. Za prvé tam byl člověk na návštěvě, takže si to užíval a za druhé je velmi rychle stržen Lukášovým nadšením pro whisky. Všechno bylo dobré až skvělé a nerad bych něco z toho vyzdvyhoval nad ostatní. Ale jednu konkrétní poznámku doplním - nová whisky ze sudu po Laphroaigu je skvělá. Odcházel jsem plně spokojen a celkem opit.

Padlo i pár dotazů a názorů. Z určitého pohledu mi chybí core produkt. Ale jak mi bylo vysvětleno a musel jsem tomu dát zcela zapravdu - když chcete dát na trh core whisky své značky, tak jí musíte mít více než jeden sud a hlavně chcete, aby to bylo opravdu dobré, aby vás to dobře reprezentovalo. No a to musíte nejdříve odladit, tedy zkoušet, učit se a mít zpětnou vazbu od ostatních. A to chvíli trvá, vždyť první whisky ze Svachovky je na trhu zatím necelý rok. Takže nakonec souhlasím s tím, že nemají tvář ve formě core produktu - tohle je ta klasická Old Well, ale mají tvář v tom, kolik toho zkoušejí a jak dobře se jim to daří. Po ochutnání se "vzdávám požadavku" na core produkt. Co se týče zpětné vazby, tak jsem měl pocit, že česká whisky komunita uznává Svachovku až nekriticky. Po návštěvě se už nedivím. Když si sečtete skvělou whisky, osobnost Lukáše Andrlíka a jejich celkový přístup, tak k nim a jejich whisky získáte opravdu kladný vztah. Jsem velmi rád, že za návštěva vyšla a doufám, že se s jejich whisky a s nimi opět někde brzy setkám. Na doma jsem si alespoň něco málo koupil a přidal i skleničku.

Na závěr skoro "povinné foto" s Lukášem Andrlíkem (ten vlevo) a sudem z mizunary (ten uprostřed).

V restauraci se pak ještě můžete pokochat malou sbírkou whisky a já ještě pohladil chuťové (a dost opilé) buňky dobrým pivem.

Svach´s Old Well whisky


Adventní kalendář 2019

Adventní kalendář 2019Adventní kalendář 2019Adventní kalendář 2019

Adventní kalendář nemusí být jen s čokoládou, může být také s whisky. Na netu jich najdete více a to nejen s whisky, ale i s jinými nápoji. Já jsem zvolil Adventní kalendář s německou whisky. Proč s německou whisky? Proč ne :)
Je to dobrá příležitost ochutnat neznámé whisky, celou láhev bych nekoupil a těžko by se vybíralo kterou koupit. Takhle je to o větší překvapení.
A další výhodou, že nás je víc. Nejen, že si můžeme vyměňovat názory, ale taky člověk ví, že netrpí sám. (to jsem dopsal až v průběhu ochutnávání :)

Kloster Whisky 5letá Single Malt 43%Blackforest Wild Whisky 42%Whesskey Triticale 6letá Single Grain Whisky 44%Eifel Whisky 6letá "EILAY" Rye Whisky 57%

1 - Kloster Whisky 5letá Single Malt 43% Úvodní vzorek adventního kalendáře, tak uvidíme, jak se uvede. Aroma je lehká vanilka a lehké dřevo, takové celkem průměrné. Lehké, nijak výrazné, nijak zajímavé, průměrné. Chuť se nese v duchu aroma, průměrná, nevýrazná, pitelná. Není ji moc jak popisovat, tak trochu nuda.
2 - Wild Whisky Blackforest 42% Podle názvu to prý bude divoké. První dojem v aroma není až tak špatný. Sice tam občas prolítne vlna odlakovače na nehty, ale když se člověk trefí mezi ty vlny tak tam najde jablečný štrůdl se skořicí, trochu mléčné čokolády a lehký voňavý koňak, který tam chvílema pouští jemné smetanové tóny. Ty vlny odlakovače to trochu kazí, takže to není na delší čuchání, ale dojem celkem dobrý. Chuť lehce nevýrazně medová, slabá, nevýrazná. Celá ovšem zastiňovaná větrovým lehce štiplavým bonbonem. Dokončení opět do medu. Jen ted med v chuti i dokončení je takový dost naředěný, taková medovice (nepleťte si to s medovinou, medovice je med nařaděný vodou, občas tím krmím mravence). Úplný závěr patří opět tomu větrovému bonbonu, takový ten zelený, ale ne úplně mentolka, který celkem dlouho doznívá. Není to bomba, ale celkem se dá. Ono to nakonec nebylo až tak divoký.
3 - Whesskey Triticale 6letá Single Grain Whisky 44% Šestiletá obilná whisky, spíš to měli nazvat "kriticale". Teda aroma, pokud se tomu dá tak říkat mi protáhlo dutiny. Jak když jsem technickým lihem pečlivě čistil malou plochu a musel u toho být dost blízko a poctivě to čuchat. Smrdí to jak čerstvě vypálené, to je snad parfémovaný čistící prostředek. Píšou šestiletá, ale asi to zapomněli do toho sudu nalejt nebo jim nikdo neřekl, že pod pojmem "barrel" se nemyslí umělohmotný. Se toho bojim. Tak nebudu srab a zkusím ochutnat, ale už k tomu nečuchám. Au, chuť odpovídá aroma. To je naředěný čistící prostředek s aromatickou příchutí, aby se to nedalo pít. Tak tohle byl příklad čirého masochismu. Možná tím nedopitým zbytkem (většina té lahvičky) půjdou vyčistit ty skrvny v dílně, co stále odolávají. Dopíjet to nebudu, nejsem masochista.
Přemýšlel jsem k jaké ženské to přirovnat, ale to co mne napadlo se nedalo psát, to jsem musel hned vypudit z hlavy nebo bych se ještě pár nocí strachy budil ze sna. Nakonec mě to přirovnání napadlo - to je jak německé porno. To že to vyrobili - proč ne, to že to skladovali šest let v plastovém sudu, kde byl předtím denaturovaný líh - no budiž, ale že to nalahvovali, nazvali whisky a ještě se pod to podepsali - to už je fakt šílené.
4 - Eifel Whisky 6letá "EILAY" Rye Whisky 57% Další vzorek je žitná co zrála 4 roky v sudech po sherry a 2 roky v sudech po Laphroaigu lahvovaná v sudové síle. To "EILAY" znamená EIfel whisky, co se potkala s isLAY. Je taková dost převoněná, moc parfémovaná. Ve vůni silně dominuje žitná whisky a z boku se jí snaží sekundovat z jedné strany sherry a z druhé kouřová rašelina. Míchá se to v levnou vůni převoněného blendu. Moc to teda neslibuje, ale oproti trojce si alespoň nepřipadám jako alkoholik co pije okenu míchanou s technickým lihem. Ta se s tím v chuti vůbec nesere, proč by měla skrývat svých 57%, hezky rovnou pořádnou ťafku. Dost suchá, svíravá s umělou a umělohmotnou chutí s nádechem toho co bylo ve vůni, ale zcela povrchně. Dokončení vyschlo v ústech, když se předtím snažilo vzbudit dojem sherry a kouře, který skončil stejně uměle jak v chuti.
Gertruda docvičila svojí silovou sestavu, navlékla se do o dvě čísla menšího trička, polila se levnou voňavkou a vyrazila na lov. Očima sjela okolí, vybrala obět a celou svojí silou vyrazila vpřed s výkřikem "Meine Liebe".

Zaiser Schwäbischer Whisky Fass 339 40%Weinbau Keller Whisky 6letá 40%St. Kilian Signature Edition "One" 3letá Single Malt 45%DeCavo Single Malt Whisky 3letá 47,3%

5 - Zaiser Schwäbischer Whisky Fass 339 40% Tak jsem zvědavý co hezkého mi dnes Mikuláš s andělem přinesou. Přinesli Schwäbischen Whisky Single Cask ze sudu 339 z lihovaru Zaiser. První dojem v aroma je jablečný mošt smíchaný s new makem. Když se jí dá trochu čas, tak new make ustoupí a projeví se kouř a spálené dřevo. Pak se to sleje vše do jednoho a připadá vám, že házíte do ohně zkvašená shnilá jablka. A ty jabka z toho ohně někdo vyhrábnul, vypálil to, nalil to do umělohmotného barelu s číslem 339 a pak to škodolibě nazval whisky. Chuti podivné, dokončení suché a naštěstí nijaké. Raději ani nechci vědět podíl těch švábů, co to má v názvu, ale jisté procento tam možná bude. Fuj, to jsem si nasadil do hlavy myšlenku, teď se mi bude znát o destilovaných švábech.
Tohle nepřinesl Mikuláš s andělem, ale odporný zlomyslný čert. To není fér. Vždyť já byl hodný. Ani myšlenkou jsem nezhřešil. No myšlenkou možná, občas mám "hezké" sny, ale nic co by se nedalo vyprat. Ale jinak nic. Až zjistím, kdo na mě co prásknul, tak to bude muset za trest dopít.
6 - Weinbau Keller Whisky 6letá 40% Výrazné těkavé lihové aroma levného blendu. No není zrovna lákavé. Chuť ostrá, lihová, čistící prostředek. Hnus fialovej.
Na webu se objevil text, který vše vysvětluje: "Omlouváme se, ale při balení zásilek došlo k omylu. Prohodil se nám Whisky adventní kalendář s Adventním kalendářem pro hospodyňky, který obsahoval sadu nových čističů na skrvny. Hospodyňky si stěžovaly na funkčnost, kdežto whiskaři píší recenze."
7 - St. Kilian Signature Edition "One" 3letá Single Malt 45% Mikuláš se moc nevytáhnul a jsem zvědavý s čím přijde svatý Kilián, zda tu reputaci trochu napraví. Aroma je malinko ostré a štípavé, ale jinak ovocné, sherry, sladké po ovoci a medu, vůně leštěného dřeva. Chuť je spíše slabá, nevýrazná, naředěný med s ostřejšími kořenitými tóny, závěr až výrazně štiplavý až pálivý. Ještě pár chutí tam je, ale nějak se mi nedaří je přesněji identifikovat. Je znát, že je to ještě hodně mladá a nezralá whisky. I když by moc bodů nedostala, tak v konkurenci předchozích by ji to vyneslo až na bednu, což v tomto případě není až tak náročný.
8 - DeCavo Single Malt Whisky 3letá 47,3% Aroma lihové, ale ne tak hrozně new-make jako některé předtím. Když se nechá chvíli odvětrat, tak se projeví i ovoce, umělá sladká vanilka a trochu odlakovače. Chuť je nevýrazná, slabá, nevyzrálá, mladá. V dokončení na mě vykoukla plastelína, umělohmotná plastelína. Ta mi to totálně zabila. Už nikdy nechci cítit, ochutnávat ani pít plastelínu. Pro mě to ten závěr totálně zazdil. Pro mě - Das ist eklhaft whisky.

Aureum 1865 5letá Single Malt Whisky 43%blended od deustche whisky.de - Blended Whisky Batch 1 4letá 45,5%Schurwald Whisky 8letá 42%Stork Club Single Malt Whisky 43%

9 - Aureum 1865 5letá Single Malt Whisky 43% Aroma divné, lehké, ne moc výrazné, zatuchlost, nakyslost, kyselost okurek, trochu lihovost, po chvíli ještě lakované dřevo. Chuti štiplavé, ostré, naředěně lihové, až útočné vůči člověku. Čím je v ústech déle, tím je agresivnější. Rozhodla se být anonymní a nedat šanci ji poznat, radši jsem to spolknul. Dokončení naštěstí nezanechá stopy. Je ovšem možné, že rozežralo všechny vjemové buňky a tak už nic necítím. Naředěné zbytky bojových látek?
10 - blended od deustche whisky.de - Blended Whisky Batch 1 4letá 45,5% Popis budí trochu obavy. Míchaná německá whisky, zkombinovali (slili) jsme různé whisky do 20litrového sudu po sherry a rok to tam nechali. Aroma je hodně po sherry s lehkou čokoládou. To sherry tam přebíjí vše ostatní, tak se k tomu dá i čuchnout. Chuťově sladký, ale se štiplavou pálivostí, díky tomu sherry tónu se to dá celkem pít. Dá, ale celkem o ničem.
11 - Schurwald Whisky 8letá 42% Hodně světlá whisky s agresívním aroma, ostrým, trochu do hořka a prosvítá v něm čerstvé dřevo, ale takovým tím výrazným aroma, ne tím příjemným. Kompot. Stále tím ostrým způsobem, že není úplně příjemné k tomu čuchat. Chuť prázdná, plochá, lihová a v závěru nepříjemně zhořkne a zumělovatí. Ale fuj. To je snad produkt od Helmut von Sajrajt Distillery.
12 - Stork Club Single Malt Whisky 43% Aroma s lihovými a hořkými tóny a lehkým vínovým podtónem. Chuť plochá, prázdná, naředěná, o ničem a s lehkou hořkostí v závěru. Taková nuda.

Black Forest Whisky 5letá  Single Barrel 2014 43%Elch Whisky Torf vom Dorf 3letá 50,6%SinGold Single Malt Whisky 40%The Lübbehusen "Vintage" 3letá Single Malt Whisky 44,4%

13 - Black Forest Whisky 5letá Single Barrel 2014 43% V aroma těžká zkvašená jablka s lehkými alkoholovými tóny, žádný zázrak, ale popis možná vyznívá hůře než skutečnost. Trochu do sladka. Chuťově ničím zajímavá, oproti jiným z AK i pitelná. V pozadí stále ty těžká jablka. Trochu sladkosti. Postupně až do jabkovice, závěr už budí dojem, že jsem nepil whisky, ale jabkovici. (pozn: dozrávala v sudech po Calvadosu)
14 - Elch Whisky Torf vom Dorf 3letá 50,6% Aroma příjemné, kouř, dřevo, sherry, sladkost, chybí mu určitá komplexnost/vyváženost, ale na 3letou whisky dobré. V chuti mi tam připadl nejdřív dojem naředěného bourbonu, pak se tam projeví trochu i ten kouř a sherry, tady je ta mladost znát určitou plochostí a nevýrazností. Lehká štiplavost, která vše obaluje. V dokončení lehký kouř a trochu sušší. Ještě by potřebovala trochu dozrát do větší vyváženosti a chuťové výraznosti, ale jinak za mě zatím to nejlepší, co jsem v tomto AK potkal.
15 - SinGold Single Malt Whisky 40% Hřích už v názvu, to zní nebezpečně. Zase umělé aroma, alkohol, lakované dřevo, hodně v pozadí umělá pomerančová kůra. Nehce se mi to očuchávat. První dojem chuti je prázdný a naředěný. Pak se o slovo přihlásí ten alkohol a zkusí svojí záludnou otázku: "Hádej, co jsme vypálili, než jsme to nazvali whisky?" Musím přiznat, že nevím.
16 - The Lübbehusen "Vintage" 3letá Single Malt Whisky 44,4% To smrdí hned po nalití. New-makem, plastem a odlakovačem. Přemýšlím jestli jsem nechtěl něco vyčistit, místo ochutnávání. Chutná to jak smrdí. Tedy zase velké au. Nějak už jsem z toho ztratil sílu snažit se k tomu vymyslet nějaký komentář. Dokončení? Jo, to tam asi je, něco mi zevnitř rozežírá hubu a snaží se protéct ven. Není "Lübbehusen" německy vetřelčí krev?

Slyrs Bavarian Single Malt Whisky Marsala Finish 46%Vallendar Malt of Kail Whisky 3.11 43,4%Finch Whisky Barrique R 19 42%Salzatal Single Malt Whisky Nr.1 8letá 43%

17 - Slyrs Bavarian Single Malt Whisky Marsala Finish 46% Když jsem si připravil psaní poznámek pro tuto whisky, tak mě hned napadlo do komentářů "Slyrs - Sliz", ale nepoužiju to. Vůně je celkem příjemná, trochu sladkosti a hodně vína, trochu dřevo a možná lesní plody. Po těch minulých velmi příjemné překvapení, něco k čemu se dá i opakovaně čuchat. Dá se to i pohodově popíjet. Trochu sladkosti, ovoce, čokolády, víno k tomu. Hřejivé dokončení. Konečně vzorek, co dopiju celý. Jak s tím má něco společného Marcela, tak to určitě bude lepší.
18 - Vallendar Malt of Kail Whisky 3.11 43,4% Aroma zase o ničem. Že by neslo stopy denaturovaného lihu? Odmítám k tomu dále čuchat a risknu to ochutnat. Lehce sladké, doztracena, do lihova, do ničeho. Prostě fail. Ostatně původní název té whisky byl "Malt of Fail".
19 - Finch Whisky Barrique R 19 42% Aroma divně něčím výrazné, přišlo mi to známé, trochu jako les, ale les to není, trochu jako zatuchlá stodola, ale taky to není ono. Pomohla až nápověda, tóny hub, ale ne těch voňavých. Další dojem byl lak na dřevo s vůní dřeva, pak už to mé čichové buňky vzdaly. Chuť nebyla na první dojem takový horor, jak u některých minule, ale ona se to snažila dohnat. Chuť nevýrazná, plochá, rozmělněná. Dokončení tak divně umělé, opět ty houby. Může whisky chytit plíseň? Nebo jim to před zkvašením zplesnivělo a oni doufali, že to tou destilací zmizí. Opět nedopitelné.
20 - Salzatal Single Malt Whisky Nr.1 8letá 43% Měl jsem docela problém s aroma. Nebyla to taková hrůza jako u některých předtím, ale nesedělo mi a navíc se mi nedařilo přijít na to, co mi připomíná. Až když jsem se po chvíli vrátil, tak mě to trklo - siřičitany z vína. Jak jsem přemýšlel v logice whisky, tak se mi nedařilo, když jsem na chvíli odešel a vrátil se, tak mě jako první napadlo, že mi tu smrdí víno. Aroma mi připomíná siričitany z vína, až víno s jejich velkým podílem. Trochu tam v pozadí jsou tóny mléčné čokolády. Chuťově trochu ta mléčná čokoláda se sirnou příchutí. Dalo se to dopít, dalo se nad tím přemýšlet, ale zcela mimo mě.

Old Sandhill 5letá American Oak Single Malt 43%Wetterau 6letá Single Grain Whisky 43%Westfalian 2013/2019 Cask 52 Single Malt Whisky Peated 54,6%Willowburn Amarone Cask 2019 Single Malt Whisky 46%

21 - Old Sandhill 5letá American Oak Single Malt 43% Průměrné whiskové aroma s výrazným dřevem a lehkou karamelovou sladkostí vypáleného sudu. Chuť se nese v duchu aroma, lehká karamelová sladkost, dřevo. Závěr si začne lehce poštipovat, až zhořkne. Nepříjemně. Dopitelná, což jí v tomto AK řadí do lepší třetiny.
22 - Wetterau 6letá Single Grain Whisky 43% Obilný-alkoholový-technicky lihový destilát. Mé čichové buňky se vzdávají již předem a zkouší i s nosem utéct pryč. Chuťové buňky od nich dostaly echo a kroutí se mi jazyk i když jsem se ještě nenapil. Chuť tomu odpovídá, když ten zpočátku popsaný destilát nalejete do sudu, tak ho musíte stočit dříve, než se prožere ven. Mám chuť to vzdát, ale ty dva vzorky ještě vydržím.
23 - Westfalian 2013/2019 Cask 52 Single Malt Whisky Peated 54,6% Aroma je sherry kouřovka, kouř rašeliny a dole pod ním čerstvá vlhká rašelina. Příjemná, celkem jemná. Tohle bych podle vůně nezařadil do Německa, ale tak směrem k Bowmore. Můj nos je momentálně uspokojen. Ale jsme u německé whisky, tak se držme moudra - neříkej hop, nevíš, kdo na tebe skočí. Já jsem říkal, neradujme se předčasně. Chuť je ostřejší, kořenitá/pepřovitá, což je škoda, protože tím přebíjí, to co by tam mohlo být pod tím. Tak nějak tam cítím nástup sladkosti, té kouřové rašeliny, končící do suchosti, ale až když si člověk začne zvykat na tu ostrost a v závěru přetrvává zase ta štiplavost. Jako v pohodě dopitelný vzorek, ale měl by obrousit špičky.
24 - Willowburn Amarone Cask 2019 Single Malt Whisky 46% Pod stromeček si raději poslední whisky z letošního adventního kalendáře dávat nebudu. Jsem zvědavý co Weihnachtsmann přinesl. První dojem z aroma nebyl špatný, lehce dřevo, lehce staré víno ze sudu, trochu těžší. Druhý už začínal být horší, tóny štiplavého ředidla/odlakovače. První dojem z chuti naředěnost, pak se to zvhrne do nějaké umělosti, umělé chuti a zakončení je v duchu - i destilovaný plast může mít dokončení štiplavé. Vánoční balení čistících prostředků. Ono, taky destilovat amarouny není úplně dobrý nápad. I tak tento vzorek získává velký počet bodů a to díky své zcela jedinečné vlastnosti - je poslední.

Když jsou ty vánoce a už je to za mnou, tak si říkám, že bych to uzavřel nějakou vhodnou písní, nějakou co by to vystihnula. Napadá mne zkusit třeba album nazvané "Ein kleines bisschen Horrorschau". Ale nakonec jsem zvolil velmi známý německá popěvek - Deutschland Deutschland über alles, na whisky sem ale nelez.

a uzavřu duchem vánoc a nového roku
Po tomto adventním kalendáři se cítím zcela očištěn od svých hříchů a do vánoc vstupuji jako nový a čistý člověk plný krásných předsevzetí. Když tak zpět čtu ty ochutnané whisky, tak od hříchů minulých i budoucích. Původní předsevzetí beru zpět, už mám rozhřešeno i na další roky.

Na fóru nás to pilo víc a tak byla možnost číst názory dalších lidí na stejnou whisky ve víceméně stejném čase. Někteří, kteří si tento adventní kalendář nepořídili, to občas "závistivě" komentovali.
Pár komentů, co mě pobavili:

krásné "recenze" německých dobrot :-) José podle mě zvolil jediný správný přístup, kupuje to, aby se neřeklo, že se něčemu vyhýbá, ale nepije ;-)

Tohle masochistické vlákno mě docela baví. Přemýšlím, jestli se střelím do nohy nebo píchnu do oka. Anebo ne, dám si německou wheiskei.

Existuje taková země, Skotsko se jmenuje, kde taky dělají whisky. Doporučuju :D

Teď to teprve přijde. Der Weihnachtsmann už se hihňá, protože ví...

Teda tohle je skvělé vlákno plné flagelantů. Ale jen tak dál, je třeba objevovat i slepé uličky ;)

Vždycky když vidím nový příspěvek v tomto vláknu, mé srdce zaplesá :-)
Velmi mě to fascinuje. Lidi to kupují, pak to pijí, píšou o tom a pijí to dále a dále, pak se proberou další lidé, co nestíhali, a ačkoliv vědí, co je čeká, taky to pijí :-) Je to nekonečný zdroj zábavy a sonda do lidských duší :D Podle mě to je současný ekvivalent dobrovolníků třeba za první světové války, kteří věděli, co je čeká, ale stejně do toho šli, aby se obětovali a zbavili svět od zla :-) Jste hrdinové! :D

já si rozhodně jako hrdina připadám. teď už vím že mne nic dobrého nečeká ale dál bojuju a nesu splihlý prápor :) ale kluci co začali pozdě nejsou hrdinové, to jsou nadlidi, konečně se to němcům povedlo, jejich produkt dělá z lidí co maj odvahu to pít...nadlidi !!!

Já v tom vidím trochu sebemrskačství, trochu exhibicionismu a značný díl cimrmanovského pionýrství slepých uliček. Nádherná směs, jen tak dál, chlapci! Uzavřené oddělení vás vítá... :D

Němci si spletli vánoce a velikonoce.
Zatímco o vánocích se těšíme na vánoční den a v adventním kalendáři otevíráme okénka s příjemným překvapením.
Tak o velikonocích se jedná o svátek umučení Krista a tak si ho lidé připomínají různými půsty až sebevlastním mučením, sebetrýzněním, utrpením a pokáním
Tohle byl velikonoční kalendář.

Vzniklo i pomocné schéma pro popis aroma a chutí:

na začátek stránky

Protože texty už začaly být příliš dlouhé, dva z nich navíc bez vyhlídky na dokončení (česko-slovenský týden je nekonečný a whisky na dovolená ještě není zdaleka hotová), rozhodl jsem se je dát do jiných částí.

-----------------------------------

• nekonečný Česko-Slovenský týden

Původně týdenní postupná ochutnávka 16 českých a slovenských whisky (a jedné skotské), kam stále doplňuji nové a nové ochutnané whisky.

• Whisky na dovolené

Některé místní whisky, které můžete potkat při své dovolené v zahraničí. Jsou zde pouze whisky, které jsem potkal a ochutnal, případně mi je někdo přivezl nebo koupil i v ČR.

• Whisky Life! Prague 2019

Můj delší report z Whisky Life Prague 2019.

• Whisky Life! Prague 2018

Můj delší report z Whisky Life Prague 2018.

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 29.07.2020