značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» home

  tisk textu

Ochutnávky whisky

Adventní kalendář 2020

Adventní kalendář 2020

Po zkušenosti s loňským adventním kalendářem německé whisky a zkouknutí, toho co se u nás v ČR nabízelo za adventní kalendáře jsem se rozhodl si ho udělat sám. Není to ani tolik kritika u nás vyrobených whisky adventních kalendářů, ono to pro ně není tak jednoduché. Když neřeknou co tam je, tak se pro to někteří nerozhodnou (já také ne), protože nechci riskovat, že si koupím půlku věcí co tu mám nebo jsem už pil. A když řeknou, tak vidím, že je tam půlka věcí co tu mám nebo jsem už pil. To je pak těžké. Když ho udělají s raritama, tak bude drahej a prodají jich jen pár. Nezávidím jim to.
Po zkušenosti s německým AK, kdy se člověk těšil na vánoce, aby to už bylo za ním a ještě se bál, co mu škodolibě Weihnachtsmann přichystal na štědrý den, jsem si ten svůj udělal z whisky, které mi chutnají. A tak se tam potkávají základní plnění s limitovanejma edicema. Přes psaní webu a ochutnávání novinek často zanedbávám ty dobré whisky, co mám doma a tak dostanu šanci si je zase jednou vychutnat. I když jsem si ho sám nalahvičkoval, tak nevím, co na který den vyšlo, protože finální očíslování jsem nechal na manželce. Tedy kromě poslední lahvičky, na štědrý den jsem si nechal něco hodně dobrého. Tentokrát se budu těšit na každý den.


Online degustace Old Well s Lukášem Andrlíkem - 13.11.2020

Pátek třináctého nemusí přinést jen špatné věci. Zrovna na tento den naplánoval brněnský Whisky Shop ochutnávku whisky Old Well ze Svachovky vedenou Lukášem Andrlíkem. Jak stárnu, tak jsem čím dál tím línější někam jezdit a i tenhle způsob má své kouzlo. I když vidět se na živo by bylo určitě lepší, jenže zase, kdyby ta ochutnávka byla v Brně, tak bych tam stejně nejel. (To není nic proti Brnu, ostatně z Prahy není daleko, jen metrem na Florenc a jednu stanici autobusem.)
Online ochutnávka probíhala přes Zoom, to umožňovalo i vzájemnou komunikaci, což je určitě lepší, než ochutnávka odprezentovaná přes FB. Bylo třeba předem se přihlásit, což znamenalo objednat si vzorky a mít možnost se ochutnávky zúčastnit. Mně se ten model líbí víc, ale i model prezentování na FB má své výhody, kdy ho můžete sledovat, aniž byste cokoliv pili (tedy nic vám nebrání pít z vlastních zásob a vzorky neobjednávat), objednávali, platili. Každé má svoje, každému vyhovuje něco jiného a buďme rádi za alespoň tyto možnosti v této divné době.
Technicky to měli připravené dobře, vše bylo funkční. Pro jistotu i udělali pár dní předem možnost testovacího připojení. Objednání i dodávka vzorků proběhla také bez jediného zádrhelu (z jejich strany, já si objednal, zaplatil a zapomněl napsat svojí adresu) a dorazilo to rychle a velmi dobře zabalené. Za mě spokojenost.

A spokojený jsem byl i s online degustací. Lukáš představil několik vzorků své (no dobře, whisky ze Svachovky, ale nebál bych se říci, jeho) whisky. Ochutnávalo se:
- Rye (žitná) Whisky stále zrající v sudu po víně z oblasti Rioja, 4,5 let, sudová síla
- Svach´s Old Well Whisky Drunk Cats on the Road 48,4%
- Speciální plnění pro The Whisky Shop - 2,5 letý kouřový destilát (2 roky zrání ex-bourbon, 5 měsíců Cabernet Sauvignon), sudová síla
- Kouřová whisky stále zrající ve čtvrtinovém sudu po Laphroaig (Quarter Cask), 4 roky, sudová síla

Online degustace Old Well s Lukášem Andrlíkem - 13.11.2020Online degustace Old Well s Lukášem Andrlíkem - 13.11.2020Online degustace Old Well s Lukášem Andrlíkem - 13.11.2020Online degustace Old Well s Lukášem Andrlíkem - 13.11.2020

Co k tomu říct? Bylo to dobrý. Lukášův výklad zajímavý.
Pár mých poznámek, co jsem si stihnul během toho napsat (čím dál tím víc je mi jasné, proč rád ochutnávám v klidu doma a větší vzorky nebo jinak řečeno, ochutnávka je taková trochu společenská událost a seznámení se s tou whisky, než na nějaké velké popisování).

Rye (žitná) Whisky stále zrající v sudu po víně z oblasti Rioja, 4,5 let, sudová síla - Žito tak úplně nemusím, ale tohle bylo zajímavé. Tři a půl roku v sudu po bourbonu a 6 měsíců v sudu po víně z oblasti Rioja, 60% žita a 40% ječmenného sladu. Aroma je silné, žito, víno, kávové tóny, chuť nasládlá, víno, trochu ostrá-mladá, kávové tóny, tmavá čokoláda, v dozvuku se mi tam více projevuje to víno. po rozkápnutí: aroma se zjemnilo, objevilo se kakao, lehké víno v chuti více zesládla, více kakao, skořice, stále ostrá, ale méně. Je tam zatím cítit mladá ostrost, ale i když žito mi tak moc nejede, tak je to zajímavé a dobrý pití. U mně plusové body za zajímavé tóny a pro mne nezvyklý směr a charakter.

Svach's Old Well Whisky Drunk Cats on the Road 48,4% - Ke kocourům jsem se hodně rozepsal, když jsem ochutnával koupenou láhev, takže tentokrát jsem si poznámky nepsal (určitě plánuju i přeochutnávku) a jen jsem si je vychutnával. Tohle je hodně povedená whisky. To se fakt povedlo sladit. Není ani znát, že má lehce jen přes 3 roky, dvě třetiny sladu byly nakouřeny na 40-45ppm. Proč dvě třetiny? Protože se jedná o unikátní kombinaci whisky ze sudů po sladkých vínech (sherry, porto, Sauternes) z evropského dubu a z amerického bílého dubu. Konec zrání završilo 6 týdnů v sudu po víně Cabernet Franc z oblasti Bordeaux. Stejnou už Lukáš podruhé nenamíchá (a to ani kdyby chtěl), což nevadí, vyrobí zase něco nového a dobrého.

Speciální plnění pro The Whisky Shop - 2,5 letý kouřový destilát (2 roky zrání ex-bourbon, 5 měsíců Cabernet Sauvignon), sudová síla - V aroma je znát velký vliv vína, je krásně smetanově hladké, hladivé, v pozadí se tam povaluje kouř, hořká čokoláda a je v něm zatím ještě cítit ta mladost, v chuti lehká krátká nasládlost, silnější projev vína, pak jde do sucha a ukáže se i dřevo, po rozkápnutí: se výrazně uvolní vůně, ukáže se předtím skrytá rašelina a kouř, upozadí se víno, hořká čokoláda, v chuti se zajímavě rozvinula, příjemně široké vinné tóny, lehká suchost, v dokončení se objeví slabý slaný dozvuk. To víno je tam dost znát, ale nepřebilo tu whisky, zajímavě si spolu sedlo. Tohle se mi taky líbilo, to by se dobře popíjelo.

Kouřová whisky stále zrající ve čtvrtinovém sudu po Laphroaig (Quarter Cask), 4 roky, sudová síla - 3 roky zrála v sudu po bourbonu a rok dozrává v sudu po Laphroaig Quarter Cask. A je to znát. Aroma je teda síla, je tam hodně znát vliv toho Laphroaigu a dřeva sudu, ovoce. V chuti se také nezapře, sladkost, vliv Laphroaigu, ovoce, jablka s meruňkama, slanost. Kdybych to jel naslepo, tak bych si myslel, že je to nějaká z verzí Laphroaigu, nemám tu Quarter Cask k porovnání, ale podle vyjádření ostatních, to zaměnitelné není. Chutná mi to, to jo, ale mám malinko rozporuplné pocity. Tak moc mi to připomíná Laphroaig, že si to koleduje o porovnávání s ním a to není dobře, na druhou stranu Laphroaig si to u mě tou poslední desítkou rozházel natolik (furt jsem jim to nezapomněl), že tohle se mi teď líbí víc a nechci si kazit chuť porovnáváním s Laphroaigem. Hodnotíme ale ještě mladou whisky, která má asi ještě pár let před sebou, doporučil bych jí nebrat si víc z toho Laphroaigu a trochu se zaoblit.

Přiznávám, že jsem si během online degustace ty vzorky nevypil úplně a při psaní textu jsem je dopil, což mi pomáhalo trochu více rozvinout mé poznámky. Přeju Whisky Shopu dále štastnou ruku při výběru dalších ochutnávek, Svachovce a Lukášovi další úspěchy při výrobě našeho skvělého pití a všem ať ve zdraví fyzickém i psychickém přečkáme tuto divnou dobu.

na začátek stránky

Protože texty už začaly být příliš dlouhé, dva z nich navíc bez vyhlídky na dokončení (česko-slovenský týden je nekonečný a whisky na dovolená ještě není zdaleka hotová), rozhodl jsem se je dát do jiných částí.

-----------------------------------

• nekonečný Česko-Slovenský týden

Původně týdenní postupná ochutnávka 16 českých a slovenských whisky (a jedné skotské), kam stále doplňuji nové a nové ochutnané whisky.

• Whisky na dovolené

Některé místní whisky, které můžete potkat při své dovolené v zahraničí. Jsou zde pouze whisky, které jsem potkal a ochutnal, případně mi je někdo přivezl nebo koupil i v ČR.

• Whisky Life! Prague 2019

Můj delší report z Whisky Life Prague 2019.

• Whisky Life! Prague 2018

Můj delší report z Whisky Life Prague 2018.


Návštěva Svachovky - 24.7.2020

Byl jsem asi poslední z české whisky komunity, kdo tu nebyl :)
Ale už se mi to povedlo také napravit.

Během dovolené v Jižních Čechách jsem do rodinného programu zkusil propašovat i návštěvu Svachovky. Manželka whisky nepije a děti jsou zatím nezletilé (doufám, že mi ji doma také nepijí), ale vyšly mně a ménu koníčku vstříc (včetně toho, že nebudu zpět řídit). Svachovka nás přivítala průtrží mračen a kroupama, že jsme museli chvíli počkat, než se vůbec dalo vystoupit s auta. Další drobností bylo, že když jsem jim psal, že bych se rád zastavil, tak jsem použil termín "příští týden" a tak když jsem tam přijel, tak jsem nebyl očekáván, protože přece přijedu až příští týden. Přesto si na mne udělali hned čas a nemusel jsem tam čekat celý týden. Ujal se nás Lukáš Andrlík a byli jsme přivítání i panem Cvachem, kterému se tímto omlouvám, protože jsem si ho nebyl schopen přesně zařadit, tak jsem pouze věděl, že má něco společného se Svachovkou. Mozek už byl přecvaklý do módu "whisky".

Po krátké prohlídce palírny, kde jsem také byl vyvedem ze svého omylu o zde používané kontinuální destilaci whisky (dedukce na základě fotek, protože v době prvního psaní článku o této whisky mnoho informací nebylo - již je to v textu opraveno), jsem se šli podívat do sklepa ke zrající whisky v sudech. Je to krásné místo. A je zde uloženo mnoho skvělé a strašně dobré zrající whisky. Když jsem ochutnával první skleničku, tak se dcera strachovala, zda neplánuji zpět řídit a zda se neopijí z výparů zde ve sklepě (a to ani neabsolvovali ode mne přednášku o andělské dani). Poznámky z ochutnaných ode mne nečekejte. Za prvé tam byl člověk na návštěvě, takže si to užíval a za druhé je velmi rychle stržen Lukášovým nadšením pro whisky. Všechno bylo dobré až skvělé a nerad bych něco z toho vyzdvyhoval nad ostatní. Ale jednu konkrétní poznámku doplním - nová whisky ze sudu po Laphroaigu je skvělá. Odcházel jsem plně spokojen a celkem opit.

Padlo i pár dotazů a názorů. Z určitého pohledu mi chybí core produkt. Ale jak mi bylo vysvětleno a musel jsem tomu dát zcela zapravdu - když chcete dát na trh core whisky své značky, tak jí musíte mít více než jeden sud a hlavně chcete, aby to bylo opravdu dobré, aby vás to dobře reprezentovalo. No a to musíte nejdříve odladit, tedy zkoušet, učit se a mít zpětnou vazbu od ostatních. A to chvíli trvá, vždyť první whisky ze Svachovky je na trhu zatím necelý rok. Takže nakonec souhlasím s tím, že nemají tvář ve formě core produktu - tohle je ta klasická Old Well, ale mají tvář v tom, kolik toho zkoušejí a jak dobře se jim to daří. Po ochutnání se "vzdávám požadavku" na core produkt. Co se týče zpětné vazby, tak jsem měl pocit, že česká whisky komunita uznává Svachovku až nekriticky. Po návštěvě se už nedivím. Když si sečtete skvělou whisky, osobnost Lukáše Andrlíka a jejich celkový přístup, tak k nim a jejich whisky získáte opravdu kladný vztah. Jsem velmi rád, že za návštěva vyšla a doufám, že se s jejich whisky a s nimi opět někde brzy setkám. Na doma jsem si alespoň něco málo koupil a přidal i skleničku.

Na závěr skoro "povinné foto" s Lukášem Andrlíkem (ten vlevo) a sudem z mizunary (ten uprostřed).

V restauraci se pak ještě můžete pokochat malou sbírkou whisky a já ještě pohladil chuťové (a dost opilé) buňky dobrým pivem.

Svach´s Old Well whisky

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 22.11.2020