» whisky
DLABKA
Česká republika
Palírna Dlabka se nachází ve Svijanském Újezdu v Libereckém kraji. Založená byla v roce 2020 jako pěstitelská palírna, v roce 2021 získali licenci na lihovar. Od začátku vyrábí ovocné destiláty, gin a rovnou se pustili i do výroby whisky.
Majitelem je Ondřej Dlabola a destilaci whisky se zde věnuje Matěj Houdek.
Typy
V roce 2022 představili budoucí whisky v plnění s názvem Portál 48%, jednalo se destilát ze středně nakouřeného sladu, který zrál 6 měsíců v dubových sudech a 3 měsíce v sudech po portském, vydáno bylo 156 láhví. Na Pálenkafestu 2022 se jeden z jejich new-make (jiný než Portál) umístil v soutěži na 2.místě ve své kategorii. Na pražském Whisky Life 2023 prezentoval Martin Houdek jejich budoucí whisky, destilát který měl za sebou přes dva roky stáří.
V září 2024 přišli na trh s jejich první whisky a to ve dvou verzích. Dlabka Unpeated Double Bourbon Barrel 45% je tříletá whisky, která prošla dvojitým zráním v pečlivě vybraných sudech z amerického bílého dubu a v sudech po bourbonu. Označení "Double Bourbon Barrel" v tomto případě znamená, že část zrála v sudech po bourbonu a část zrála ve virgin sudech a následně smícháno. Dlabka Peated Pedro Ximénez Barrel 45% je tříletá whisky z jemně nakouřeného ječmene na 20 ppm, tři roky zrála v sudech po sherry. Jednalo se slad z Bruntálu. Jedná se o plné zrání (nikoliv jen finish), ovšem pro změnu i když je na etiketě uvedeno "Peated Pedro Ximénez Barrel", tak se jedná o whisky smíchanou ze tří různých sudů - po PX sherry, po madeiře a ve virgin sudu. Whisky ze sudu po PX je tam nejvíc a podle toho byla nazvána.
Já nějak jejich označování i celkový způsob jejich vyjadřování úplně nechápu. Připadá mi, že si od začátku nabíhají na zbytečné výtky. Vedle toho na webu minimum informací a z toho ještě některé špatně. Jak si zbytečně pokazit první dojem při vstupu mezi whiskaře (je ovšem možné, že je to jen můj pohled a do této skupiny oni ani necílí).
V polovině listopadu 2024 uvedli na trh Dlabka Unpeated Apricot Brandy Cask Bourbon Finished 48%. Pod tímto názvem se skrývá whisky, která nejdříve (odhaduji přes dva roky) zrála v sudu po jejich meruňkovici a následně dozrávala v sudech po bourbonu. Nejdříve šly láhve (12 láhví) této whisky do dobročinné aukce (která vlastně končí až po té, co bude stejná whisky v běžných láhvích dávno na trhu) ve speciálních láhvích. Láhve byly vytvořeny ve sklárně Kolektiv Ateliers. Cca týden po zahájení aukce šla do prodeje Dlabka Unpeated Apricot Brandy Cask Bourbon Finished 48% v bežných láhvích.
Obecně zatím úplně nechápu na koho palírna svojí whisky cílí. V rozhovoru Matěj zmiňuje obyčejné lidi, pijáky v hospodě, které chtějí přesvědčit, že místo kopnutí pěti panáku tuzemáku si mají vychutnávat jeden panák jejich whisky. Tam už cílí Myslivec s jeho whisky a Bartoškou. A navíc místo pěti panáků tuzemáku si dá jen tři a toho Myslivce, páč vyjde znatelně levněji.
V palírně řeší myšlenku použití sudů po ovocných pálenkách pro zrání whisky. Nevím, mám pocit, že to většinou nedopadlo moc dobře. Ale možná jsou kluci z hlediska sudů vizionáři, sudy nebudou a oni budou mít tu výhodu, že už budou vědět jak rozumně použít svoje sudy po ovocných pálenkách. A možná taky jen prošlápnou další slepou uličku a ušetří tak čas a whisky některým dalším. Sudy podle mě budou, možná budou horší, možná jich bude míň, možná budou dražší. Tak jako dneska existují zasherryované sudy, tak budou zabourbonované sudy, on si trh poradí.
Palírna se ovšem do povědomí zapsala také dodáním jedné z verzí láhve Dick-Tator, které vydává Matyáš Jurica. Přidali tak svůj obsah jako druhé vydání této série (první byla s Adolfem Hitlerem). Z mého pohledu je celá edice Dick-Tator od Matyáše pouze morální bahno, stejně jako on a o jeho dodavatelých si myslím své. Dlabka (Ondřej Dlabola) se sice vyjádřil, že se s tím neztotožňují, na lahvích nechtějí mít vlastní logo a přes svoje kanály produkt propagovat nebudou. Za svým příspěvkem to této série si stojí, omlouvat se za něj nebudou a jsou na něj hrdí. Dokážou totiž prohlédnout skrze neortodoxní kabát a vidět dobrý úmysl, který se za neotřelou myšlenkou a místy nevkusným humorem skrývá. (No, každý máme hranici vkusu, nevkusu a totálního bahna jinde.)
Dočkáme se od nich i Dick-Tator Whisky? Podle Matěje to nehrozí, tak snad.
.
Webové stránky palírny:
FB:
WB:
Hostem 41.dílu českého whisky podcastu Whisky Essence vysílaného 17.9.2024 byl Matěj Houdek z palírny Dlabka.
41. díl českého podcastu o whisky s Matějem Houdkem, palírna Dlabka
Hostem 5.dílu podcastu O pití vysílaného 7.4.2022 byl Ondřej Dlabola.
5. díl podcastu s Ondřejem Dlabolou
Další články z internetu:
článek na webu forbes.cz - Lahodný doušek ze Staré studny. Jihočeská whisky má prestižní ocenění.