značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky

[bana-havrn/búna-havrn]  výslovnost  tisk textu

BUNNAHABHAIN

Palírnu Bunnahabhain založili v letech 1881 až 1883 místní farmáři bratři Greenleesovi jako Islay Distillery. Od roku 1887 byla palírna v majetku Highland Distilleries, kdy společnost Islay Distillery spoluzakládala společnost Highland Distilleries. Nyní je v majetku CL Financial Ltd. Na ostrově Islay leží nejseverněji ze všech zde stojících palíren. Palírna leží přímo u moře v malé zátoce, což usnadňovalo dopravu. Na komínu palírny prý visí lodní zvon zachráněný z nedalekého vraku lodi. Kdysi se prý používal, bylo-li třeba, k přivolání ředitele. Jméno palírny je možné přeložit jako ústí řeky. Vodu bere z Loch Stainsha a z říčky Margadale.

Místní vyslovují jméno palírny buď bana-havrn či búna-havrn. Palírna používá téměř nerašelinovitý slad a vodu, která vyvěrá z vápence, vede z malého jezera potrubím, takže do ní neproniká příchuť z četných okolních rašelinišť. Whisky vyráběná v této palírně je nejméně rašelinová whisky z oblasti Islay, téměř nemá charakter whisky z Islay. Čas od času se ovšem objevuje jako rašelinovitá. Zajímavostí je, že whisky se ředí před stáčením ještě v sudech, kde pak 6 měsíců dozrává.

Palírna BunnahabhainPalírna BunnahabhainPalírna BunnahabhainPalírna Bunnahabhain

Svojí občasnou rašelinovitostí potrápila whisky Bunnahabhain dva americké milovníky whisky - Jamese Harrise a Marka Waymacka. V roce 1992 psali knihu Skotská sladová whisky (ve které je prý plno nepřesností), kde popsali Bunnahabhain jako "slušná sladová whisky z ostrova Islay, velmi rašelinovitého charakteru", za což si vysloužili opovržení mnoha znalců. Tento rok se ovšem na trh dostala velmi nezvyklá várka whisky Bunnahabhain. Nejpravděpodobnější vysvětlení, proč měla whisky silně rašelinovitý charakter, zní takto: před dvanácti lety palírně pravděpodobně došla zásoba jejího vlastního nerašelinovitého sladu a vypomohla si jistým množstvím ze sladovny Port Ellen, přičemž došlo ke smíchání obou druhů.

V palírně Bunnahabhain - destilační kotelV palírně Bunnahabhain - destilační kotelV palírně Bunnahabhain - sběrné místo whisky

Typy

Palírna standardně vyrábí 12-ti a 17-ti letou whisky. Specialitou je 30-ti letá Bunnahabhain Family Silver 1968 a 33 letá Auld Acquaintance. Část produkce byla také stáčena firmou Gordon & MacPhail jako The MacPhail´s Collection from Bunnahabhain.
Pro obchody El Vino je zde plněna 13-ti letá s názvem El Vino Islay Malt, Signatory dává na trh 13-ti letou On the Road.
Část produkce zraje v sudech po sherry a část v sudech po bourbonu, kde se ředí a následně pak ještě 6 měsíců dozrává.

Až do roku 1960 byla tato whisky určena převážně do míchaných whisky, je základem míchané Famous Grouse. Je možné se s ní setkat i v dalších míchaných, např. Cutty Sark či Black Bottle.

Bunnahabhain 12-ti letáBunnahabhain 12-ti letá 43%Bunnahabhain 1963Bunnahabhain 1965Bunnahabhain 1968 The Family Silver Vintage Reserve 40%

Článek na PoznejWhisky.cz:


Odposlechnuto na FB (www.facebook.com/groups/760003438262878/posts/1717214719208407/:

Zdeněk CZ napsal (6.2.2025):

Bunnahabhain #001.

Užitečné informace o Bunnahabhain pro začínající objevovatele.

Většina whiskařů na počátku své cesty má problém správně přečíst výslovnost palírny, ani ti zkušenější napoprvé správně nenapíšou spelling jejího názvu. Dnes v rukách nového majitele však palírna zažívá rozvoj jak kvality, tak produkovaného množství destilátu a představuje cenově dostupnou a přitom senzoricky hutnou a intenzivní nabídku pití. Jenom musíme poodhrnout její závoj.

V začátcích byla palírna zastíněna známějšími palírnami na ostrově (např. Ardbeg) a předposlední majitel posedlý budování "luxusních" značek (skupina Edrington) ji nechal zase živořit ve stínu luxusněji vypadajících brandů (Highland park, The Macallan).

Nový majitel Burn Steward (Distel) převzal palírnu v r. 2003 a začal (opět) používat nakouřený slad, jak bylo typické v začátcích palírny, byť tenkrát sloužil jako součást mnoha blendů. Také zvyšuje podíl jednosladových destilátů vůči náplni pro míchanou whisky (z historické nuly na 5% a stále roste, za 10 let nárůst o 160% na nějakých 600 tis. lahví). Atraktivní je politika cenové dostupnosti u základních plnění. Ano přiznávám, v týmu Bunna nadšence Martina Mayera, si užíváme zážitky z lahví s cenovkou 300-800 Eur, různými finiši a festivalovými kousky, protože je sdílíme dohromady a vzoreček nás nezardousí.

Nabídka základních plnění s cenovkou pod 100 Eur (někdy i výrazně) je také velmi široká a uspokojí různorodé chuťové preference i různé finanční možnosti. Jedná se o část core range doplněné travel retail edicemi, dohromady rovnoměrně rozdělená na kouřové a nekouřové krásky.

V roce 2006 byly přidány zralejší kousky (18letá a 25letá). Rok 2010 zaznamenal další historickou událost. Whisky Bunnahabhain se začala vyrábět bez filtrace za studena, s přirozenou barvou, navíc v typické síle alkoholu pro Bunnu 46,3 % - přesně tak, jak ji znali předkové.

Životopis palírně založila DC (Distillery Company), když vystavěla palírnu v r. 1881 na ostrově Islay, v zátoce s krasným výhledem na ostrov Jura a musela také založit celou vesnici stejného jména (silnici, domy pro dělníky, školu). Destilérka původně vyráběla jen pro blendy a když v 80´letech vstoupila na trh jednosladových whisky, nepatřila k nejpopulárnějším. V roce 1979 byla poprvé představena klasická (nekouřová) 12letá whisky, která tvoří dodnes základ portfolia Bunnahabhain. I dnes vyrábí hlavně pro blendy

Aktuální produkce ji řadí mezi středně velké (3 mil. litrů alkoholu ročně), podíl kouřového vůči nekouřovému destilátu roste z původních 30% na současných 45% a také stupeň nakouřenosti sladu z Port Ellen sílí z 35 ppm v r. 2003 na současných 40-45 ppm. Bunna se prostě kouře nebojí! V r. 2022 proběhnula ekologická investice ve výši 6,5 mil liber, na snížení kouřové stopy, ale to je jiná pohádka. My whiskaři ji budeme muset jenom připlatit na ceně lahví.

Ve skladech zraje cca 30 tis. sudů v stylovém poměru bourbon hogshead : sherry ve výši 3:1 (převaha bourbon).

Destilát palírny je hutný, vazký, lehce olejovitý až sirupovitý. Svým hutným tělem tvoří ceněné jádro blendů (v nenakouřené variantě, s kouřovou se musí opatrně, aby nezastínila ostatní složky blendu) a současně jí slušní finiše zejména po sherry. S charakterem destilátu lze široce pracovat. Nezapře Islay (častečně rašelina, vždy slanost), má hutné jádro (pro někoho masité, pro jiného sirupovité), nemůže překmitnout do jednoduché líbivosti Speyside díky náznaku florálnosti i lehounké medicimálnosti, Při rozkápnutí nebo v nižším alkoholu můžeme najít oříšky/cereálie, ve středním ABV vystupuje jednoznačně karamelka, finiše ji dodávají často ovocnou, šťavnatou příchuť a nesmíme zapomenout na lehké mořské řasy či slanost, přítomné v této ostrovní whisky i u variant z nenakouřeného sladu.

Degustační poznámky a návěstidlo k výběru té správné Bunny právě pro každého z vás v příštím pokračování.

z diskuze pod textem:
Peca Thor:
Super popis Zdenku!:) A kdyby nekoho zajimalo, jak to tam vypada, tak tady ten vyhled na Juru:) (bohuzel se do komentare neda vlozit vic fotek najednou, tak aspon jedna:)


Odposlechnuto na FB (www.facebook.com/groups/760003438262878/posts/1719410225655523/:

Zdeněk CZ napsal (9.2.2025):

Bunnahabhain #002, poodhaleni receptur a degustační rozdíly.

Jak to všechno začalo?

První a tradiční kousek s hodně dlouhou historií (již od r. 1979 ve standardní nabídce) je nekouřový Bunnahabhain 12yo, aktuálně lahvovaný při typickém obsahu alkoholu pro Bunnu, 46,3% (původně 43%). Vzniká kombinací zrání v ex-sherry sudech a bourbonu v přibližném poměru 1:3. Díky hutnému charakteru základního destilátu již po 12 letech zrání vykazuje sirupovitou hustotu senzorického vjemu, není filtrovaný zastudena a můžeme v něm najít tóny červeného ovoce sherry stylu, lehké ťuknutí soli, řas, ale i náznak karamelky. Časový postup zážitku je velmi vyrovnaný, bez prchavého waw efektu či zklamaně krátkého zakončení. Od většiny 12-ti letých konkurentů (Glenfiddich, Glenlivet, Glen Moray apod.) se liší větší hutností. V cenách okolo tisícovky představuje pro mne mnoho let skvělou volbu denního dramu.

Již čtyři roky je v nabídce novinka, sudová síla základní Bunny, 12yo CS, 55,1% (2021). Cenově skoro dvojnásobek, ale zážitek tomu odpovídá, doporučuji zkusit alespoň vzoreček. Všechno je zde prostě silnější.

Vyzrálejší sestra Bunnahabhain XVIII, byla zařazena do základní nabídky mnohem později, až v r. 2005, lahvovaná na 43%, od 2009 označovaná jako 18yo a lahvovaná při 46,3%. Je nejen výrazně zralejší (Bunna nikdy neměla v základní nabídce 15ti letou), ale používá i obrácený recept s vyšším využitím sherry vůči bourbonovým sudům (prameny uvádí od 45:50 až po 60:40). To se samozřejmě projevuje na ceně, která je jejím jedinným problémem (první edice stojí na sekundárním trhu 300-500 Eur, minulé plnění je 200 Eur a aktuální nabídka palírny dokonce mírně pod 200). Bunna neklesá s časem na ceně a palírna sama nešroubuje následnická plnění neustále nahoru, jako některé jiné konkurentky. Pro mě Bunna 18yo představuje úžasně plný zážítek, ve vůni najdeme sladké karamelky, ale objevuje se i leštěná kůže, v chuti přichází nezbytné štípnutí bunnovské soli, karamelky se rozpouštějí do medu a objevuje se náznak červeného ovoce, fakt jen náznak, celé je to obalené vyzrálou kůží. Luxusní dozvuk bez rušivých vlivů, žádné hořké štípnutí, prudké vysušení do dřeva. Líbivé lacinnosti a přeslazenosti zabrání slabá přítomnost soli. Je to hodně, hodně vylepšená dvanáctka. Ještě o level výše leží 25yo (XXV), která stojí zhruba dvojnásobek 18ky. Připadá vám Bunna cenově nedostupná? Mám řešení!

Základní ročníkovou řadu doplňuje několik kousků bez udání věku (NAS) s cenovkou pod 100 Eur nebo dokonce hluboko pod 100 Eur, kterým statečně sekunduje nabídka travel retail série. Začněme těmi nenakouřenými.

An Cladach 50% je sice mladší, ale se zvýšeným alkoholem a poctivým využitím sherry sudů. Vzniká iluze bonbonu typu bonpary - dvojsložkový bonbon s pevným sladkým obalem a měkčím středem, hodně do sladka, jasně patrné 2 vrstvy (bourbon a sherry) schválně oddělené, ohromíte s ní začátečníky a přítelkyně (skoro sudová síla, přitom jednoduše pitelná a poznatelná). Prodává se v litru, protože? Ano, TR série.

Stiuireadair se narodil v r. 2017 (myslím že znamená kormidelník) leží od standardní 12ky na druhé straně než sudová 12ka CS. Je sice lahvovaný při stejné alkoholové síle 46,3% a používá 1st fill a re-fill sherry, ale celkově vyznívá jemněji. Jedná se o dobrou "entry level" do Bunny, aby někoho neodradila její hutnost a síla, je také levnější. Přesto nezapře charakter Bunny, když si dáte pozor, zjistíte, že je taky lehce slaná i vazká (olejovitá) na rozdíl od ovocně lehkého, tekutého charakteru Speyside třeba. Přišel na svět v r. 2017 spolu s rebrandingem lahví a nakouřeným sourozencem Toiteach A Dha.

Eirigh na Greine 2014, TR, 46,3%, bourbon, sherry, red wine watting. Vliv vína není hořký ani taninově vysušující díky šikovné kombinaci se sherry sudy, v kontrastu s An Cladachem, který sází na wow effekt sherry a první dojem v intenzivní vůni a nástupu chuťového vjemu, Eirigh sází na druhou půlku vjemu a dozvuk. Delší a ušlechtilejší, svádí k přemýšlení a rozjímání. Za ty peníze hodně solidní zážitek, cenově srovnatelný.

Jaké jsou kouřové kousky ?

Všechno začalo mladou sudovkou jako šťastné rozhodnutí nového majitele vrátit se ke kouřovým kořenům Bunny po "nekouřovém období" (podrobně část #001). Později začal ubývat alkohol, ale přibývaly roky zrání a stupeň nakouření a co je nejpříjemnější, cena stagnovala nebo klesala !

První peated v r. 2003 se nazýval Moine CS, měl pouhých 6 let, ale výrazných 58,4% alkoholu. V překladu znamená "rašelina".

Další v pořadí Toiteach, v překladu "kouřový", od roku 2008 v nabídce, ABV klesnulo na 46%, NAS zrající 10 let. Ve vůni převládá suchý kouř žhavých uhlíků vyndaných z krbu, v chuti se doplňuje typickou sirupovitou šťavnatostí Bunny a v závěru se souboj opakuje. Chvíli vítězí jeden, chvíli druhý.

Jeho pozdější nástupce Toiteach A Dha, je tu od od r. 2017, (znamená "kouř podruhé"), ABV zvýšen na typický Bunna poměr 46,3%, prodává se levněji a přitom je více spicy, více žhavého suchého popele. Stále ho lze koupit hluboko pod 50 eur !

Předtím (2010) ještě přišel (přišla?) v rámci travel retail Cruach-Mhona, odlišující se od core range obvyklým způsobem. Takže lahvováno při vyšším ABV 50% do litrových lahví, heavily peated (55 ppm), v překladu znamená "cihličky rašeliny".

Následoval za mě úžasný Ceobanach 46,3% (čti Kajobanach), v nabídce od r. 2014. Představuje dokonale vyváženou kombinaci bourbonu a lehce středního kouře plně integrovaného do celku. Skvělou vyváženost ocenila palírna i sekundární trh a tak, pokud ho vůbec seženete, připravte si zhruba dvojnásobek aktuálního Toiteachu. Přitom neobsahuje zrání po sherry.

Přijemným zpestřením určeným v rámci TR pro Nordic market, ale sehnatelným ještě v některých e-schopech je Moine 46,3%. Stylově se podobná základním Ardbegům, není laděn do suchého, ale do šťavnatého kouře, vliv sherry sudů je výrazný.

Vyznáte se někdo v těch názvech? Vzbuzují ve vás konkrétní senzorické očekávání? Já ne.

Takže shrnu: pro milovníky suchého kouře a sherry je Toiteach, Toiteach A dha a Cruach-Mhona, šťavnatý kouř prezentuje Moine a kdo chce čistý bourbon, tak potřebuje sehnat Ceobanach.

Přeji šťastnou ruku při výběru té správné Bunny, právě pro vás!

z diskuze pod textem:

nejenže se nedá vyslovit název palírny, ale ony se nedají vyslovit ani názvy plnění :)

super Zdeňku :) jen pro doplnění, Bunna dělala peat už za přechozího majitele před Edringtonem v letech 1991 a 1997, veškerá produkce šla do blendu, ale z těch let existují lehce nakouřené Bunny které vznikly po peatové kampani než se "vyčistili" od peatu kotle.
naprostý souhlas, "nekouřové období" bylo pouze za Edringtona. Proto taky píšu, že se nový majitel vrátil "ke kořenům" :)
nj ale stejný vlastník Highland Distillers v roce 1963 s navýšením kapacity a ukončením sladoven ukončil nakuřování aby si v ty dva roky zkusil něco nakouřit.

Mas tam chybu Ceobanach 46,3% (čti Kajobanach) - správne sa to vyslovuje kyaw-ban-ach
jak bys přepsal do českého/slovenského spellingu kyaw-ban-ach ?
kjóvbanach, ale s tak slabým v, že to mi nedokažeme vysloviť, takže by som išiel asi kjóbanach
S tím se dá souhlasit.

Parádní popis, jako vždy. Jen bych chtěl trochu vyvrátit jeden rozšířený omyl. 12 cs není sudovou verzí standardní core 12. Jde o cílený blend limitovaného množství sudů určených jen pro to konkrétní ročníkový vydání s tím, že se to komplet finišuje v sherry sudech. I to uvádějí jen jako sherry casks, narozdíl od mixu bourbon a sherry u normální 12. Není snaha vytvářet stejný chuťový profil jako u běžné 12. Přijde mi to podobné jako u Laphroaigu, kde u 10 cs se také vždy vybírá mix sudů určený pro ten konkrétní batch a nevychází se z běžné desítky.
díky za doplnění. Ano, sudová 12yo CS není jen zvýšení alkoholu, ale jak píšeš. Bude zajímavou alternativou k 18yo 46,3%, která cenově neroste, ale klesá.

Bystré oko našeho skvělého fotografa Petera Praženky připomnělo, jak se liší starší (před r. 2017) a novější plnění. Písmo se změnilo drobně, číslovku římskou nahrazuje arabská a hlavně - kormidelník přestal salutovat a začal se plně věnovat kormidlu.

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (whiskyonline.cz):

Bunnahabhain An Cladach 50%Bunnahabhain An Cladach 50%:
(lahvováno 2021 - 2318821 L5 08:13 21351, koupeno 08/2022)
První dojem z aroma není moc slavný, jablečná sladkost lehce až více nahnilých jablek a už začíná lehce chytat i ta dřevěná bedýnka, ve které jsou. Když se jí dá ale trochu času, tak to úvodní odvane a ukáže i svoji lepší stránku. Sladkost a trochu hutnost tmavých pomerančů, trocha koření, jak kdyby v něm byly předtím položené. Přidává se tmavá čokoláda a pozadí to rámuje lehce nakouřená ovocnost, více se začíná prosazovat i to sherry. A teď se mi tam vrátila i jablka, naštěstí ale ještě ve zdravém stavu a trocha dřeva. Po prvním dojmu to docela spravila. Aroma je takové jednodušší, občas s lehkou vlnou hutnosti, ale docela fajn. V chuti působí trochu sherry naředěně, tedy ne, že by jí naředili sherry a tím ho zvýraznili, ale naředěným dojmem s jasným nádechem sherry, těch 50% tam vůbec není poznat, tipoval bych stěží 40%. Ukazuje se tam sladkost, trochu čokolády, ale postupně začíná kořenitě hořknout a objevují se při tom i lehké kouřové tóny, které člověk už moc nevnímá, protože to hořknutí není až tak příjemné. Při dalších doušcích se hořkost projevuje stále méně, více se ukazuje sladkost, čokoláda, ovocnost, sherry. V dokončení doznívá čokoláda a lehké dřevo.

Celkově to je pitelný v pohodě při nějaké akci, pokecu a tak. Člověk si tam lehce pošolíchá chutě a pak už věnuje pozornost něčemu jinému a při to jí nerušeně popíjí. (13.9.2022)

Bunnahabhain 2013 8letá Staoisha Heavily Peated Signatory Vintage The Un-Chillfiltered Collection 6.9.2013/23.11.2021 Dechar/Rechar Hogshead Casks No.90052+90059 46%Bunnahabhain 2013 8letá Staoisha Heavily Peated Signatory Vintage The Un-Chillfiltered Collection 6.9.2013/23.11.2021 Dechar/Rechar Hogshead Casks No.90052+90059 46%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2022:
V aroma příjemný jemný kouř, sladká uzenost ovoce. V chuti uzená ovocnost, sladkost a uzené maso. V dokončení kouř a trochu popel. Nebyla moc hluboká, ale byla příjemně popíjitelná, ovšem přidat jsem si nebyl. První trochu více zapamatovatelná whisky v lepším dojmu (v té ochutnávce). (28.3.2022)
Bunnahanhain 10letá Duncan Taylor Battlehill 2008/2019 46%Bunnahanhain 10letá Duncan Taylor Battlehill 2008/2019 46%
Poznámky z ochutnávky v roce 2024:
V aroma hutné sherry, tmavá čokoláda, kandované ovoce, příjemně hutná, hladivá, bonboniéra, už jen nos si pomlaskává. V chuti bonboniéra z tmavé čokolády, zralé ovoce, hezká hutnost, prostě takové mlsání. V dokončení doznívá bonboniéra. Tak ta mi dost chutnala, líbila se mi, celkově fakt dobrá bonboniéra, hezky vyvážená. Fakt jsem si pochutnal, ale na konci jsem jí musel v celkovém hodncení bod ubrat, protože to celkově nebyla whisky na mých 88 bodů, takže doslala finálně 87. (7.3.2024)
87/100
Bunnahabhain 26letá 1988 Alambic Classique Rare & Old Selection 1988/2015 Octave Bourbon Cask No.15704 47,4%Bunnahabhain 26letá 1988 Alambic Classique Rare & Old Selection 1988/2015 Octave Bourbon Cask No.15704 47,4%
Poznámky z ochutnávky v roce 2024:
V aroma mi zprvu přišla jasná svěží vanilka, možná trochu banánu, vánoční cukroví, nádech soli a jak se postupně vydýchává, tak se ukáže dřevo. Aroma celkem jemné, hutnost se drží dole, člověk musí pořádně zasunout nos a dostane výraznější aroma. Opět jak na úvodu vanilka, banán, slanost mi připadá znatelnější, trocha koření. S postupným dalším vydýcháváním se ukazuje více vánoční pečivo, ovocnost a dřevo se stále více prosazuje. V chuti sladké ovoce, čokoláda, banán v čokoládě, v chuti živější než ve vůni, vánoční pečivo, lehká hořká čokoláda, vlna pepřovitosti, lehce hořká uzenost s trochou dřeva. Hezky zcelená a působí vyzrále, komplexně. S vydýcháváním se i chuti dřevo prosazuje čím dál více, ale ještě furt se drží v dobré pitelnosti. V dokončení příjemně doznívající chuť, s trochou dřeva a hořkou čokoládou v závěru, i v dokončení se s dalšími doušky dřevo ukazuje víc. Čím déle se nechává vydýchávat, tím je dřevo výraznější a dojem se lehce zhoršuje. (24.9.2024)
86/100
Bunnahabhain 27letá Cadenhead´s Single Cask 1989/2018 Bourbon Hogshead 42,6%Bunnahabhain 27letá Cadenhead's Single Cask 1989/2018 Bourbon Hogshead 42,6%
Poznámky z ochutnávky v roce 2024:
V aroma zpočátku sladkost ovocných bonbónů, banán, olejovitá mastnost, staré dřevo, starý dřevěný lakovaný nábytek, med s oříškama a možná lehkým nauzením, dřevo dostává postupně čerstvější nádech a trochu bylinek a trocha soli od moře. Příjemná hladivá vůně. Poostupně se dřevo začíná prosazovat více, takovou tou hořkostí čerstvého dřeva. V chuti zpočátku olejově mastný dojem ve kterém se plácají ovocné bonbóny s trochou banánu, přidává se nahořklé dřevo, doplněné medem, nahořklé dřevo s medem, ve vůni se mi líbila víc, trocha pepře s ovocem, ale jinak taky dostává hladivé krémové tóny. V dokončení minerálnost, trocha soli k tomu, lehké ovoce, dozvuk dřeva, možná lehce kouř v pozadí. Ve vůni se mi líbila hodně, v chuti mi trochu hořkla. (24.9.2024)
85/100
Bunnahabhain 28letá 1989 Signatory Vintage Cask Strength Collection 23.10.1989/16.3.2018 Hogshead Cask No.5800+5857 44,6%Bunnahabhain 28letá 1989 Signatory Vintage Cask Strength Collection 23.10.1989/16.3.2018 Hogshead Cask No.5800+5857 44,6%
Poznámky z ochutnávky v roce 2024:
V aroma svěží sladce ovocný kouř, jablka v kouři, vůně popela, příjemně hutná sladká ovocná kouřovost, svěží a přitom hodně vyrovnaná. Stále svěží, jak z reklamy, přivoním si a vidím tu vůni, jak mi stoupá do nosu. Asi trochu kůže a tabáku, připadám si jak ve VIP klubu. V chuti taky svěží, krémová, meloun (ale spíše pocitem, než vyloženě melounovou chutí), sladká ovocnost, postupně i vánoční koření s jablkem, hezky to rámuje uzenost, která se vynoří po chvíli, tmavá čokoláda, hezky se povaluje po jazyku a rozplývá. V dokončení v kouřovém nádechu doznívá sladkost ovoce, minerální závěr. Celkově velmi příjemný dojem, plný vyzrálosti, sladěnosti a při tom svěžesti, příjemná svěží sladce kouřová vůně, svěží chuť a celkově hezky vyzrálá.
Opravdu hezká zralá žena, elegantní od pohledu i vystupování a při tom z ní sálá tolik svěžesti a mladosti, že by jí člověk odhadoval o polovinu méně. A současně té polovině méně nevěří, protože v tom mládí, ještě nemají tu eleganci a vystupování. Hezká zralá žena působící mladě a nevypadá u toho trapně. (24.9.2024)
90/100
Bunnahabhain 30letá 1989 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice Cask Strength 1989/23.10.2019 Refill American Hogshead Cask No.5702 46,3%Bunnahabhain 30letá 1989 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice Cask Strength 1989/23.10.2019 Refill American Hogshead Cask No.5702 46,3%
Poznámky z ochutnávky v roce 2024:
Ve vůni se vyvalí hutná ovocnost, asi lehký nádech kouře v pozadí, krásně hutná ovocnost, plná, vyvážená, příjemná, ještě si párkrát čuchnu, než se napiju, tohle je dobře naladěný koncert vůní. V chuti opět ovocná nálož slíbená ve vůni, příjemně doplněná kořením, hutná sladkost zralého ovoce, asi trocha jablek s pár kousky banánu, občas trochu koření pro doplnění chuti, hladivé lehké vánoční pečivo, hezky se krémově táhne a hladí, koncert na jazyku. V dokončení doznívá zralé ovoce, trochu s nádechem jablek, na konci lehké dřevo, ale ovoce se stále ukazuje a drží dřevo v pozadí. Velmi dobrá komplexně vyvážená whisky, plná hutného ovoce, krásně krémově hustá, příjemný celkový zážitek. (24.9.2024)
91/100

Andrej Paholík

- odposlechnuto na FB - 16.6.2022:

Bunnahabhain 34yo New Acquaintance (41.3%)
S touto vzorkou som mal veľmi zaujímavú skúsenosť. Na nose úplná odpadávačka... krásne hlboké tóny čiernych ríbezlí, černíc, tabaku, tropického ovocia, starého nábytku, koly, grilážových rezov a zároveň príjemnej ovocnej sviežosti. Po prevonaní som si vravel, že wow, toto možno bude adept na jednu z top whisiek, aké som kedy mal.
No po takmer dokonalom nose prišlo v chuti sklamanie. Kávovo-orieškový nástup bol ešte celkom fajn, ale po krátkej chvíli chuť prešla do prázdneho a vodového profilu so starým, kyslastým, stuchnutým a práchnivým dubom s dlhým, ale nie veľmi príjemným finishom.
Papierovo famózna whisky, ale realita niekedy vie človeka prekvapiť. Takýto šok som zažil naposledy tuším pri vzorke Campbeltown Loch 25yo, aj keď tam to bolo ešte omnoho viac extrémne :)
Rozhodne ale nechcem povedať, že je to zlá whisky. Akurát tie očakávania, ktoré som po prevoňaní mal zostali nenaplnené a prišlo sklamanie... takže možno je z casti aj chyba vo mne

- odposlechnuto na FB - 16.2.2023:

4x veľmi starý Bunnahabhain (40, 40, 42 a 42 rokov)

Bunnahabhain 1978 40yo 47.8 % (Signatory Vintage)
30th Anniversary of Signatory Vintage
Nádherná a neuveriteľne bohatá tekutá horká čokoláda a sladká drevitosť. Asi najlepší Bunnahabhain, čo som zatiaľ mal.
93/100

Bunnahabhain 1978 40yo 51.6 % (Masam)
Private Stock of Silvano Samaroli
Veľmi príjemný a zaujímavý a mäsitý profil so sviežosťou tropického ovocia, medom a štipkou soli.
91/100

Bunnahabhain 1973 42yo 47.9 % (Signatory Vintage)
Sušené slivky, hrozienka a síra. Príjemna Bunna s výrazným vplyvom sherry, ale síra je o trochu viac dominantná ako by som si želal.
89/100

Bunnahabhain 1968 42yo 44.8 % (Whisky Antique)
Romeo Edition
Sladký kávový likér, oriešky a melasa. Trochu mi to pripomína starý suchý rum. Super!
92/100

Ďakujem Martin Mayer za tento nadupaný flight, na ktorý budem spomínať ešte veľmi dlho
Dovolil som si požičať tvoju fotku (já taky)


Martin Suchý

- odposlechnuto na FB - 6.12.2022:

Bunnahabhain 2014 Whisky of mystery 46%Bunnahabhain 2014 Whisky of mystery 46%:
Adventní kalendář Peated 2022 6/24
Dnes to bude v medailonku asi nošení rašeliny do Skotska, protože všechny zúčastněné všichni dobře znáte. Tak to vezmu stručně. La Maison Du Whisky je největší a nejdůležitější importér a distributor whisky ve Francii. Funguje už skoro 70 let a že je Francie na množství whisky největší importér ze Skotska na světě je do velké míry jeho zásluha. A LMDW si rád nechává udělat exkluzivní lahve. A tak oslovil mimo jiné firmu, která vypadá, že je tu s námi už 200 let, ale reálně si tuto reputaci vytvořila za necelých 35 let. Není to nikdo jiný než Symington a jeho Signatory Vintage. Majitel palírny Edradour a tisíců skvělých sůdů sáhl do svých zásob a vybral pár kousků nakouřené Bunny, resp. Staoisha z roku 2014, spojil to s originální etiketou a byla na světě sedmiletá whisky k příležitosti loňského Black Friday. Při rychlé googlení najdete ještě mladší sestřičku z palírny Ben Nevis.

Tentokrát tedy víme celkem dost, nakouřený slad, palírna Bunnahabhain, 7 let, sudy typu hogshead – takže cca 220-250 litrů a 46 % alkoholu.

Bunnahabhain 2014 Whisky of mystery 46%Hned na první nádech vím, že budeme kamarádi. Jasně, je to mladé, relativně dravé, ale alkohol do nosu neštípe. Krásné svěží sladké tóny různého ovoce se jakoby hloupou ve větru ostrova. Je to řízlé popelem, ale není to špína v negativním smyslu, spíš jako když pěkná holka na pláži má na sobě trochu písku. Jemné i drsné zároveň, ale nejvíce mě baví to ovoce (nebo až květiny) v rašelinném kabátě. Chuť je také skvělá - je tu poměrně výrazný pepř, ale moc dobrý. Pochopitelně výrazná rašelina a pak zase sladké, svěží tóny ovoce, květin, vanilky. Jednoduché, hravé a strašně pitelné. Konec je sladký, vanilkový, dostatečně kouřový. Dneska mě to hodně trefilo, asi i do momentální nálady, ale to neva. Strašně dobře se to pije a pil bych ji mnohem víc, kdybych neměl jen ten vzorek, energická, veselá, ale i dostatečně drsná whisky. Zatím určitě můj favorit z prvních 6 vzorků.
88 %

- odposlechnuto na FB - 8.12.2022:

Bunnahabhain 4letá 2014 Battlehill 46%Bunnahabhain 4letá 2014 Battlehill 46%:
Adventní kalendář Peated 2022 8/24
Pokud nepůjdeme do detailu a podíváme se jen na jméno bottlera na whiskybase, tak si asi řekneme, že jde o nějakého no namea. Ale reálně jde o brand jedné velmi slavné a známé nezávislé whisky společnosti Duncan Taylor. 80 let zkušeností, značky jako Black Bull, série The Octave nebo Dimensions. To už asi známe. Jde o společnost, která začala jako distributor skotské whisky do USA ještě před válkou, ale zároveň si léta křečkovala sudy, aby jich nasbírala do skladů tisíce a tisíce. A teď se jim to lahvuje. Bottlehill jako název vzniknul jako památka na údajnou bitvu z 14. století mezi Gordony a Comyny u hradu Huntly, což je sídlo Duncan Taylor.

Z pravidla jde o mladé single malt ve věku 6 – 10 let. Čest výjimkám a jednu máme před sebou.
Pouhé 4 roky v sudu a 46 %. Palírna Bunnahabhain. Nakouřený slad a (jaký šok) sudy z dubu. Více neznáme. Verzí Bottlehill z palírny Bunahabhain vyšlo už několik desítek a velmi často jde o čtyřleté varianty, nezřídka i v sudové síle.

Bunnahabhain 4letá 2014 Battlehill 46%Jasně, že ta vůně je mladá, výrazná, dravá, ale ne zas příliš agresivní. Rašelina je znát, ale také sladké ovoce ( jablka, hrušky i nějaká ta exotika) a vanilka. Je to rozhodně veselá vůně. Chuť je určitě dospělejší, než bych od takového mladíčka čekal. Kouř výrazný. Jinak příjemně sladký, svěží, ovocný. Sladké pečivo, vanilkové cukroví. V závěru odezní rašelinová dominance a zůstane sladká tečka vanilkového pudinku. Myslím, že se pěkně povedlo zkombinovat mladistvou dravost s výraznou rašelinou a zároveň se vyhnout přílišné agresivitě a newmakovosti. Je to dostatečně zaoblené, sladké, ovocné. Já jsem spokojen.
82 %

Daniel Kasala

- odposlechnuto na FB - 21.6.2024:

Bunnahabhain 4yo 2014 DT - WB130022
Aroma: jemne dymova, spinava, zemita, sherry nie je vyrazne, vysusene korienky rastlin, studena pahreba, prijemne slankasta, trosku citrusov, kysle jablka, ribezle, a trochu cassia skorice, vareny hrasok?,
Chut: ostra, mlada, korenista, suchy dym z pahreby, bonboniera z horkej cokolady, specene orechy, trosku jodu, kysle trpke jablka
Zaver: stredne dlhy, kyslasty, mentolovy, horkasty, udena paprika
Hodnotenie: 82/100
Bunnahabhain 7yo 2013 vW Staoisha - WB229890
Aroma: uplne iny styl dymu ako ta DT2014, toto by som dokonca na slepo mozno ani nehadal ako dymovku na zaciatku (po case zacal dym viac vystupovat), dym z uhlia, prijemne ovocna (citrony, limetky, jablka), zelena paprika, primorska aroma, trosku do kriedy, sacok gumiciek, nove parkety, biele korenie, vanilka,
Chut: korenista, dymova, ta zelena paprika s korenim, jablka, udena sunka, mineralna
Zaver: kratky, supka z jablka, trochu kriedy a nieco gumenne
Hodnotenie: 83/100
Bunnahabhain 9yo 2012 MSWD - WB186709
Aroma: ovocna, korenista, sladkasta s jemnou slanostou, sladke korenie, sladke ceresne, mandle, vlasske oriesky, biela cokolada,
Chut: na zaciatku ovocna ale rychlo sa zmeni do horka a trosku sucheho dreva, korenista, ceruzkova, horka cokolada s pomarancom,
Zaver: kratsi, horkasty, trpky, preprazena instanta kava,
Hodnotenie: 81/100
Bunnahabhain 10yo Batch 14 TBWC - WB136360
Aroma: olejovita a zemita aroma, citrusove oleje, mineralna, nesolene prazene arasidy, jablka az trosku do jablcneho cideru, agatovy med, drevitost - cedrove drevo?
Chut: vyrazne olejovita konzistencia, vcely vosk, supky z citrusov, hrusky, sezamovy olej, tie arasidy co som mal aj vo voni
Zaver: stredne dlhy, susene marhule, vosk, chlebovita chut,
Hodnotenie: 86/100
Bunnahabhain 10yo 2012 SV - WB233696
Aroma: opalene drevo, vyrazne sladke drievko, uvarene cucoriedky a maliny so skoricou, klincekmi a vanilkou, hrozienka, trosku kozena aroma, nejaka trosku "musty" aroma - taka zatuchnuta kniznica,
Chut: vyrazna drevitost a kozena chut, stara pivnica, tabak, susene datle, susene slivky v dobrom rume (korenista sladkost), ku koncu mlety zazvor a kurkuma
Zaver: stredne dlhy, drevity, bobulove ovocie, tabak, ten mlety zazvor, kurkuma a pivnica
Hodnotenie: 88/100
Bunnahabhain Feis Ile 2022 Abhainn Araig - WB203498
Aroma: vyraznejna aroma sherry, PX sherry, cerstve bobulove ovocie, dzem z malin, opecene mandle, susene hrozienka v mliecnej cokolade, naznak primorskeho vzduchu, ceresne,
Chut: neni zla ale je trosku jednoducha, sherry korenie, susene ovocie, oriesky, melasa, drevitost, susene hrozienka,
Zaver: stredne dlhy, korenisty (sladke korenie), kandizovane pomarance,
Hodnotenie: 86/100
Bunnahabhain 12yo CS 2023 - WB238687
Aroma: drevite korenie, cerstve drevo, sladke drievko, vanilka, Amareto, klinceky, ta Bunna primorskost,
Chut: v chuti vyraznejsia whisky, plna, opecene oriesky, krem z orieskov, vyrazna korenistost, pernik s cokoladou a cucoriedkovym dzemom, jahodovy dzem s korenim, taka drevitejsia ale zaujimavejsia ako posledne batche GA10cs :)
Zaver: dlhy, kyslasty (v style cerveneho vina), s troskou tabaku a cokolady
Hodnotenie: 88/100
Bunnahabhain 30yo 1990 TWB - WB199678
Aroma: varene hrusky, cerstve cervene jablka (take s tou hrubou supkou), sladke pecivo, olejovita aroma (olej z orechov), cokolada (skor mliecna), trosku do instantej kavy (toho prasku, nie zaliatej),
Chut: plna vyrazna chut, voskova, olejovita, jablkova, skoro az jablkove gumenne cukriky , rasca, sladka herbalnost a pivovost (stout),
Zaver: stredne dlhy az dlhy, korenisty med, sladke herbalno-medove cukriky,
Hodnotenie: 87/100


Michael Jackson ve své knize (Whisky - Kompletní průvodce světem nejlepší whisky) hodnotí:

Bunnahabhain 12letáBunnahabhain 12letá 40%:
Barva: zlatá.
Aroma: pozoruhodně čerstvé, sladké, vůně mořského vzduchu.
Tělo: lehké až střední, pevné.
Chuť: jemná, čistá, ořechovo-sladová sladkost.
Dokončení: velmi plný vývoj chutí, občerstvující kvalita.
Známka: 77
Bunnahabhain The Family Silver 1968 Vintage Reserve 40%Bunnahabhain 1968 The Family Silver 40%:
Barva: přitažlivý světlý ořech.
Aroma: voňavý mořský vzduch a leštěné dřevo.
Tělo: pevné, smetanové.
Chuť: hluboká květinově ořechová a krémová chuť.
Dokončení: příjemná dráždivá jemnost ořechu a slabě slaného mořského vzduchu.
Známka: 79
Bunnahabhain 1963Bunnahabhain 1963 43%:
Barva: tmavě lesklé zlato.
Aroma: mírně slanější než ročník 1968.
Tělo: pevné, slabě krémové.
Chuť: plná příchutí, krásně vyvážená mezi zdrženlivou dubovou, ořechovou a slanou.
Dokončení: mandlové, slané, slabý náznak jedlých mořských řas jako v japonských sušenkách.
Známka: 80

Stručně některé další:

Bunnahabhain 1988 Gordon & MacPhail 40%: vyvažuje charakter palírny příjemným teplem a stopami zázvorové marmeládové sherry, naznačuje tak ranní whisky pro skutečné dekadenty, známka 77
Bunnahabhain 1980 Signatory 43%: je trávová s trochou rašeliny a slabými mořskými řasami, známka 76
Bunnahabhain 1977 Signatory 55,6%: bohatá na sherry a ořechová, uchovává si v dokončení slanost, známka 78
Bunnahabhain 1979 Murray McDavid 1979/1996 46%: je lehká a květinová s velmi čerstvým mořským vzduchem, známka 76

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:

obrázek není k dispoziciBunnahabhain 12letá 43%:
Barva: Sytě jantarová.
Aroma: Zralé a měkké. Hustý med, ovocný koláč, perník. V pozadí náznak citrusové kůry a lehká sladovitost. Velmi lákavá.
Tělo: Střední váha. Měkká textura.
Chuť: Dobře vyzrálá.
Dokončení: Dlouhé se sladkým kořením.
obrázek není k dispoziciBunnahabhain Auld Acquaintance 1968 43,8%:
Barva: Mahagonová.
Aroma: Zralé. Vánoční puding. Vlhký, tmavý jamajský zázvorový koláč. Rozinka, švestka, vlašský ořech. Náznak kouře.
Tělo: Syté, má váhu.
Chuť: Ohromující, sladká. Je zralá, ale se stopami měkkého kakaa, sušeného ovoce.
Dokončení: Sladké, pak prašné.

Jim Murray ve své knize (Průvodce světem whisky (z roku 1997)) hodnotí:

Bunnahabhain 12letá:
Nádherný odstín uprostřed jemné medové příchuti a drsného sladového charakteru.

Ian Buxton ve své knize (101 Whisky: Škola degustace pro každého (z roku 2010)) hodnotí:

Bunnahabhain 18letá 43%Bunnahabhain 18letá 43%:
Barva: Zářivě sytě zlatá.
Aroma: Voní po medu a ořechách, hladké, elegantní s lehkou vůní sherry.
Chuť: Smetanový karamel, stará kůže a dub. Může se projevit slanost s mátou sladkým kořením.
Dokončení: Velmi dobře vyvážené, vysychající, s náznaky sherry a koření. Stopy slábnoucího kouře.

v knize Svět whisky hodnotí:

Bunnahabhain 12letá 40%Bunnahabhain 12letá 40%:
Čistá svěží whisky s vůní ozónu a mořské pěny, která v ústech ustupuje ořechově sladové sladké chuti.
Bunnahabhain 12letá 46,3%Bunnahabhain 12letá 46,3%:
Čistá svěží whisky s vůní ozónu a mořské pěny, která v ústech ustupuje ořechově sladové sladké chuti.
Bunnahabhain 18letá 43%Bunnahabhain 18letá 43%:
Vliv sherry je u této whisky větší než u 12leté. není tak sladová, ale má jasnější konzistenci a dřevitou příchuť.
Bunnahabhain 25letá 43%Bunnahabhain 25letá 43%:
Relativně hutná sladová whisky s vůní leštěné kůže a karamelového krému. Na jazyku se rozvinou tóny evropského dubu. Konzistence je výrazně sladká a krémová.
Bunnahabhain Toiteach 46%Bunnahabhain Toiteach 46%:
Ve vůni se snoubí horká rašelina s karamelem a svěžím kořením. Rašelina hraje hlavní roli i v chuti spolu s karamelem, sušeným ovocem, solankou a ke konci kouřovým dubem.

Marc A. Hoffmann ve své knize (Whisky - značky z celého světa (z roku 2007)) hodnotí:

Bunnahabhain 12letá 40%Bunnahabhain 12letá 40%:
Barva jantarová. Ve vůni působí velice svěžze a silně připomíná mořský vzduch. V chuti působí stále ještě velice lehce, s nádechem ořechového, sladově nasládlého aromatu, které se správně rozvine teprve v dozvuku. Hodí se tak obzvláště dobře jako aperitiv.

Ulrike Lowis ve své knize (Whisky - Historie, Výroba, Značky (z roku 2015)) hodnotí:

Bunnahabhain 12letá 46,3%Bunnahabhain 12letá 46,3%:
Aroma: Čerstvé, s elhkými rašelinnými tóny a decentním kouřovým náznakem.
Chuť: Lehká, s nádechem ovoce a ořechů, po němž se dostavuje sladová sladká chuť.
Dokončení: Plné, dlouhé a sladké.
Bunnahabhain 18letá 46,3%Bunnahabhain 18letá 46,3%:
Aroma: Oříškové, medové, karamelové, tóny kůže a dubu.
Chuť: Oříšková, s tóny sherry a dubovým aroma.
Dokončení: Kořenité, hodně sherry, ostře slané.

Daniel Lerner ve své knize (Skotská whisky (z roku 1998)) hodnotí:

Bunnahabhain 12letá:
Aroma: květinové a svěží, s jemným lískooříškovým a zemitým nádechem.
Příchuť: kouřová, peprná, stopy dřeva, výrazný kávový tón.

Recenze na GentlemansWhiskyClub.cz:

The Izzi Pub - Peter Praženka

Adventní kalendář 2020: 11 December - Bunnahabhain


Alkohol.cz - Petr Pulkert:

Ochutnávka whisky Bunnahabhain Toiteach A Dha

Adventní kalendář 2023: 17.12. - Bunnahabhain An Cladach


Svet Whisky SK

Poznáte Bunnahabhain?


Recenze na whisky.nethar.cz:

Bunnahabhain 4 yo Staoisha 2013 C&S

Bunnahabhain Staoisha 6 yo 2014 vW

Bunnahabhain 7 yo 2013 SMWS 10.228

Bunnahabhain Staoisha 7 yo 2013 The Maltman

Bunnahabhain 9 yo 2006 SMWS 10.108

Bunnahabhain 9 yo 2006 SMWS 10.96

Bunnahabhain 10 yo 2006 SV

Bunnahabhain 10 yo GM Discovery

Bunnahabhain 10 yo 2011 Aonadh

Bunnahabhain 11 yo Gordon & MacPhail

Bunnahabhain 11 yo 2009 SV

Bunnahabhain 12 yo

Bunnahabhain 13 yo Marsala Cask Finish Hand Filled

Bunnahabhain 14 yo 2001 Murray McDavid

Bunnahabhain 15 yo 2003 Amontillado Finish

Bunnahabhain 16 yo Manzanilla Sherry Wood Finish

Bunnahabhain 18 yo

Bunnahabhain 27 yo Marriage SMoS

Bunnahabhain 28 yo 1990 SMoS

Bunnahabhain 21 yo 1991 Dimensions DT

Bunnahabhain 24 yo 1990 Old Particular DL

Bunnahabhain 25 yo 1964 Signatory

Bunnahabhain 25 yo

Bunnahabhain 26 yo 1990 North Star

Bunnahabhain 31 yo 1976 A. D. Rattray

Bunnahabhain 32 yo 1978 Mission MM

Bunnahabhain 32 yo 1979 Dimensions Duncan Taylor

Bunnahabhain 1987 Maltbarn

Bunnahabhain 1988 Wy

Bunnahabhain 1990 Wy

Bunnahabhain 1997 WFY

Bunnahabhain 2002 Wy

Bunnahabhain 2004 GM The MacPhail's Collection

Bunnahabhain 2008 Bordeaux Red Wine Casks

Bunnahabhain An Cladach

Bunnahabhain Abhainn Araig

Bunnahabhain Ceobanach

Bunnahabhain Cruach-Mhona

Bunnahabhain Darach Ur

Bunnahabhain Eirigh Na Greine

Bunnahabhain Margadale Ma1 SMS

Bunnahabhain Moine

Bunnahabhain Moine Oloroso

Bunnahabhain Moine 2004 Sauternes Finish

Bunnahabhain Stiuireadair

Bunnahabhain Toiteach

Bunnahabhain Toiteach a Dhá

Bunnahabhain XXV

Etiketa Bunnahabhain 12-ti letá 43%Etiketa Bunnahabhain 1968 The Family Silver Vintage Reserve 40%Etiketa Bunnahabhain 1963 43%Etiketa Bunnahabhain 1965

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 14.02.2025