» informace » ochutnávky
Ochutnávky whisky 2024
Adventní kalendáře 2024
A jako každý rok, když se blíží vánoce, tak je třeba najít vhodnou medicínu proti vánočnímu stresu, přeplněnosti lidma a trochu si oddechnout od občas moc vlezlé a všudypřítomné předvánoční výzdoby. Za poslední roky se mi osvědčily whisky adventní kalendáře.
Letos jsem opět pořídil Adventný Kalendár The Izzi Pub od Petera Praženky a zkusím s nimi udržet krok (největším strašákem je zimní nachlazení, kdy to prostě nemá smysl ochutnávat, protože nic necítíte). Adventní kalendář od Alkoholu.cz, co připravil Petr Pulkert se mi taky líbil, obě dvě verze, ale to už se prostě nedá stíhat. Oba dva dělají ke svým kalendářů každý den videa a tak se budu dávat odkazy na videa od obou dvou. A podle toho, jak budu stíhat, tak budu i psát svoje poznámky.
Den první - Redbreast PX Edition 46%: Hned ve vůni je jasné, že se blíží vánoce. Višně v čokoládě a k nim vůně zralého ovoce položeného v dřevěné misce a trochou koření. Krásně hutná. Vůně leštěného dřeva. V chuti prostě čokoládové mlsání, čokoládový dort s višněmi, trocha koření, lesní ovoce, postupně do hutného džemu z lesního ovoce. Si tam mlsám a baštím to lžičkou (obrazně). Až to dopiju, tak přiberu 2 kila, ale to je v pohodě, to se v mé postavě ztratí a přes vánoce to bude stejně ještě víc. V dokončení mi doznívá lesní ovoce s trochou toho lesa (už se chystá vánoční stromeček) a dochucené kořením. Povedený začátek adventního kalendáře, příjemný úvod do vánočního období. 85/100 WB:261899 |
video youtube: 1. December 2024 - Redbreast PX Edition 46%
Den první - Cedar Ridge Peated Bourbon Whiskey Batch:2 43% V první chvíli ve vůni lehce spálená plastelína. Během chvilky je "peated" už je v názvu, ve skleničce není nic. Vůně jde do sladka, až pouťově přesladka, sladké dřevo a ovoce s cukrem. Na jednu stranu mi zmizel ten můj neoblíbený plastový bourbon dojem, na druhou stranu si připadám, že mě chtějí zabít sladkostí a cukrem. Kouř tam vůbec není a působí to dojmem líbivosti a přeslazenosti jak růžový romantický seriál v televizi. V chuti je to podobné jak ve vůni, jak ten růžový romantický seriál a současně mi podobně hořkne v puse, jako kdybych ho viděl minutu, což je přesně o minutu déle, než jsem chtěl vidět. V chuti to jede ve stejném duchu jako ve vůni, hodně líbivě, laciné přeslazené pouťové cukrovinky s nádechem ovocných chutí a umělostí v pozadí, v pozadí dřevité dochucení, vždyť to přece zrálo v sudu. V dokončení jen dozní chuť a zmizí. Prostě laciná pouť, kde je vše nablízkané, líbivé, pouťové a hraje k tomu Michal David, všude fůra rozesmátých lidiček a dalších divných věcí. Když půjdu na lacinou pouť (tohle je pouťová whisky ve špatném smyslu slova), tak to budu čekat, ale když jsem se šel jen běžně pobavit, tak už jsem zklamán. Slizkej, jak Sagvan Tofi na večírku. 68/100 WB:219710 |
Den druhý - Taketsuru Pure Malt 43%: V prvním dojmu mi tam přišla sladkost opečeného ovoce lehce načichlého kouřem. Pak už mi náznak kouře zmizel a ještě více mi vylezla sladkost ovoce, chvílema až do ovocných bonbónů, v pozadí pak trochu dřeva nasáklého šťávou z ovoce. Chvílema mi sládne až do medu. Mám z té vůně tak ulepené ruce, že jsem si je musel dojít umýt, abych si neulepil klávesnici. Je to hodně zralé sladké ovoce, až trochu přeslazené, ale současně to působí příjemně. V chuti se potkává sladkost s lehkým kořením, trochou bylinek a asi i zázvoru. V první chvíli trochu zklamání, protože vůně naladila na něco jiného. Sladká ovocnost s kořením, začínám tam mít stále větší dojem zázvoru se sladkostí a lehkým ovoce. Jak ji postupně popíjím, tak mi připadá pitelnější, ale prostě vůně mě naladila a natěšila jinak. Doznívá mi příjemné koření z chuti, sladké ovoce, hřeje. Ve vůni mě nalákala na sladké letní ovoce, kde si budu oblizovat ulepené prsty, v chuti jsem dostal podzimní doušek se zázvorem oslazený ovocnou šťávou, který příjemně hřeje. Určitě si ji naleju raději než doma vyrábět svařák či zázvorový nápoj na zahřátí, ale já raději sladkost letního ovoce. Celkově určitě není zklamáním, ale trochu si to u mě rozhodila slíbením léta a pak dala podzim. 78/100 WB:162294 |
video youtube: 2. December 2024 - Nikka Taketsuru 43%
Den druhý - Neidhal Single Malts of India 46% Zprvu se na mě vyvalil hutný dým, až jsem musel zavřít oči, aby mi tam nevlétl. Ale určitě jsem nezavřel nos, protože voněl hezky. Zprvu víc popelavě a občas v něm zavonělo opečené ovoce i sladké ovoce ležící stranou od ohně. A jen co se dým trochu rozplynul, tak se začaly mísit vůně. Z jedné strany citrusy a z druhé trochu hořkosti posekané trávy včetně keříků. Postupně to dostálo lehce hořkoslaný nádech asi čerstvě vyplavených mořských řas a navlhlé kypré země. Krásně se v té vůni vyvíjí, postupně se přidává vůně neloupaného exotického ovoce. A teď trochu závan grilovaného ovoce a ještě nehotového grilovaného masa. Beru skleničku a jdu podle čuchu najít, kde se tu hoduje. V chuti mě přivítalo lehké koření a štiplavost, ale brzy vystřídané sladkým tropickým ovocem, některé kousky trochu opečené, občas mi připadají lehce umazané od toho grilovaného masa. Při dalších doušcích začne více vynikat to tropické ovoce (už naštěstí oloupané). Si tak pomlaskávám. V dokončení mi doznívá sladkost ovoce s lehkým nádechem opečenosti. Tohle se mi líbilo, přeneslo mě to hezky na tropický ostrov plný vůní, chutí a krásných žen. Nejdřív se najím a napiju a pak se uvidí. Bavilo mě to. 84/100 WB:197399 |
Den třetí - Bulleit Kentucky Straight Bourbon Whiskey 45% Já bourbony moc nemusím, takže jsem zase ve vůni čekal "Spojené barvárny a ředidlárny, národní podnik", ale nakonec mi to nepřišlo ve vůni tak zlé. Teda ne že by tam nebyly (asi si už zvykám :) ale už mi to tolik nepřebíjely. Ve vůni hodně sladkosti, vanilka, marmeláda (ta co dělá manželka z ostružin - což vám vůbec nepomohlo), vzadu to celé rámuje čerstvé dřevo (ale nepřebíjí mi to), sladkost chvílema až tou pouťové přeslazenosti/umělosti. Tak chuť jsem si ještě nezvykl. Krátká sladká vlna následovaná vlnou koření, do to se mi vrací sladkost a zelená jablka bez kyselosti. Oslazené nekyselé zelené jablko s kořením. A pak postupně začne přicházet dřevo, zprvu příjemně, pak hořké dřevo se sladkým nádechem. V dokončení mi doznává celkem příjemně dřevo, jablko, vanilka. Dokončení zase trochu zlepšuje dojem. S dalším douškem mi to přišlo i pitelnější, ale na natolik, abych se o bourbony začal zajímat. No vlastně jsem se začal těšit až tu skleničku dopiju a dám si něco jiného. Ale pozor, psal jsem dopiju, ne vyleju, už je to stejně zaplacené, tak bych se zbytečně netrestal, kdybych to nechtěl dopít. Prostě jsem té americe nepřišel na chuť, ale udělám si jednou čas, vezmu vše co tu mám a zkusím to a uvidím. Nebodoval jsem, protože to neumím objektivně subjektivně ohodnotit. WB:21343 |
video youtube: 3. December 2024 - Bulleit Bourbon 45%
Den třetí - Caol Ila 2016 Gillespie & Partners 26.6.2016/27.6.2023 Bourbon Barrel #2 53,7% Ve vůni citrusy s úvodním lehkým kouřem, který se rychle mění rašelinu a po chvíli se přidávájí trochu nalámané byliny. Pak mi opět dominují citrusy a přidává se k nim hutné čerstvé těsto na vánoční cukroví. A opět lehká kyselost citrusů. Voní dobře a rozmanitě. Když čuchám moc dlouho, tak mi tam začíná vylézat trochu alkohol a náznak mladosti, takže dost čuchání. V chuti hořkosladké citrusy, trocha kořenitosti, celé to zjemňuje vanilka a postupně i vanilkové rohlíčky. Má to sílu a intenzitu chuti a přitom rozvíjí chutě. V dokončení mám plnou pusu citrusů, které postupně nahradí vánoční těsto až po vanilkové rohlíčky. Má hezky dojíždějící dozvuk, kdy mu klesá síla a současně začne hezky hladit. Líbilo se. 84/100 WB:241625 |
Den čtvrtý - Glen Scotia Campbeltown Harbour 40% V prvním dojmu jsem měl ve vůni klasickou whisky ze sudu po bourbonu - vánoční cukroví a ovoce. Při dalším přičuchnutí mi už dominuje krásně zralé ovoce s trochou hořkosti citrusů a vzadu trocha vánočního cukroví. Aroma je celkem lehké, spíše jednodušší. V chuti je taky hodně lehká, tady mi už začíná připadat trochu až naředěná. Sladkost ovoce a vánočního cukroví, trochu koření. O moc víc neukáže. V dokončení mi doznívá sladkost kořeněného ovoce. Trochu mě v chuti zklamala, protože ve vůni byla zajímavější a vzbudila větší očekávání. Ale jinak je lehká a dobře popíjitelná, můžete jí pít při koukání na film a ta whisky vás nebude rušit, ani v dobrém ani ve zlém - nezaměříte se na whisky a neuteče vám film. Asi by se dala zařadit mezi vstupní whisky do světa whisky, jemný kouř uvedený na etiketě tam není, voněla i manželce, které jinak vadí i lehký kouř ve vůni. 74/100 WB:220013 |
video youtube: 4. December 2024 - Glen Scottia 40%
Den čtvrtý - Classic of Islay 2023 Cask Nos.358 56,3% Ve vůni jsou krásně nadýmený citrusy, vedle toho sladký popel. Ještě mi tam přišla sladkost opečeného ovoce a trocha uzenosti. V chuti se ovšem projeví a odváže podstatně více. Po lehkém úvodu, kdy se jen tak kouřově připravuje najede vlna koření, citrusů, popela, ovocné sladkosti, hodně opečené ovoce, hladivé smetanovosti, snad se mi tam objevila i slanost a to vše tam jede najednou a vzájemně se přelívá, střídá, doplňuje a vytváří zajímavé a bohaté chuťové představení. V dokončení doznívají citrusy s ovocem a se sladkostí, lehce okořeněné a s dlouhým rašelino-kouřovým dozvukem. To se mi líbilo, to mě bavilo, v chuti hezké představení. 86/100 WB:245661 |
Den pátý - Ben Nevis 2016 Signatory Vintage Whisky of Mystery Black Friday 2016/2021 Refill Butts 46% Při prvním čuchnutí výrazné sladové tóny. Při dalších výrazné bylinné tóny, vůně zcukernatělého medu, lehká zatuchlost - kartonová krabice nasáklá šťávami z čerstvého ovoce a lehce odleželá ve sklepě. Celkově je vůně fajn, příjemná, nic tam nepřebírá vládu. V chuti bonbonová sladkost, lehce kořenitost, vanilka a vánoční těsto na cukroví, postupně se mi uhlazuje do smetanovosti. Mně tam připadá vliv bourbonu. Přá dalších doušcích i sladovost, ale stále znatelná kořenitost. V dokončení mi opět doznívá bourbonový nádech. Celkově je to celkem příjemně pitelný, na běžný pití mi to trochu sráží ta kořenitost v chuti. Při běžném pití by mi tam ten bourbonový dojem asi nevadil, když to degustuju a hledám chutě, tak mi trochu vadí. 77/100 WB:196937 |
video youtube: 5. December 2024 - Ben Nevis 46%
Den pátý - Kilchoman Genesis - Stage 2 Malting 49,2% (Bourbon, Sauternes, sherry) V aroma vůně hořícího ohně a přidává se k tomu sladká vůně jen lehce opečeného ovoce, zatím jen lehce opečené, ale už chytlo ten nádech kouře a lehké opálené slupky. Trocha uzené sladkosti. Příjemná, spíše jednodušší vůně, ale hezky sesazená. V chuti se mi to při prvním ochutnání tak nějak mele, byliny, rašelina, sladkost, popel, ovoce, opečené ovoce, posptupně mi došla ke dřevěnému uhlí a ohořelému dřevu. Při dalším doušku to už není takový pelmel, citrusy, pepř, sladká rašelina, sladkost s pepřem mi stále drží, trochu nauzená sladkost - uzený med se sladkostí ovoce. V dokončení hezky doznívá chuť, doznívá sladkost a rašelina. Celkově příjemná, možná trochu jednodušší (a nebo jsem ji neprokoukl), hezky poskládaná. 84/100 WB:198995 |
Den šestý - Whistler Dark Symphony finished in French Cognac VSOP Barrel 43,14% Ve vůni se zprvu ukazuje sladkost, creme bruelee, trochu hutnějšího ovocného kompotu, ale pak taky silné obilí v pozadí. Neruší, ale je tam a je pocitově většinové i když se moc neprojevuje. Co tam ale pořádně nemám, je ten Cognag finish. Celkově je ta vůbě spíše taková nudná, uzavřená, ničím moc zajímavá, ale také ničím moc nevadí. V chuti opět sladkost, zde mi ten vliv Cognag finishe připadá, krémovost, krémové ovoce, sladkost a v pozadí opět taková neutrální složka (tyhle chutě vystavujem a na prázdnost vzadu se nedívejte). Doznívá mi tam lehce ovocná hořká dřevitost a trochu umělý dojem. Teda nenadchnulo, snad bude produkce z jejich palírny lepší. Balení je hezčí obsahu - uvnitř bohuřel symfonii nedostanete. 72/100 WB:230735 |
video youtube: 6. December 2024 - The Whistler 43%
Den šestý - Lossit - Classic Selection The Lost Distillery Company 43% Z počátku jsem měl ve vůni trochu ovoce a sladkosti a pak ještě kupu mladosti, teď už tam mám je mladost v plastu a podle čuchu někde v okolí ty přebytečné plasty pálí. V chuti není tak žádný zázrak, trocha kouře, trocha ovoce, trocha kovovitosti a postupně dorazil i ten plast. Velkým plusem dokončení je, že skoro není a doznívá jen slabě. Nechce se mi to více zkoumat. Výrobce nás chce přesvědčit, že starší whisky nebyly lepší než ty stávající a současně využívá toho, že není nikdo, kdo by tu whisky pil tehdy a mohl říct, že to takto nechutnalo. 64/100 WB:266729 |
Den sedmý - GlenAllachie 7letá Virgin Oak Series Hungarian Oak Finish 48% Po nalití ve vůni dřeva jak v lesnické škole. Když se vydýchá, tak dřevo začne postupně ustupovat, ustupuje, ale stále zůstává, více se ukáže ovoce, ale připadá mi do umělé bonbónovosti, trocha exotického koření. Působí celkem vyváženě, ale nijak moc a ničím mě nenadchnula. V chuti sladkost, exotické koření, sladkost ovoce a vedle toho se postupně stále více prosazuje dřevitost a její sice lehká, ale svíravá hořkost. Do dřeva jde i v dokončení. Na jednu stranu má tahle whisky svoje silné stránky, jako je vyváženost, plnost a zajímavé rozvíjení chutí a na druhou mi to dřevo spíše vadí i když jsme zrovna na hodině lesnické výuky. Já ke GA nemám nijak zvláštní vztah, takže mě tyhle experimenty nechávají klidnými a celkově mi to nepřijde jako úplně zajímavá a dobře pitelná whisky, protože to dřevo tam znát je. Což byl asi účel, když je to Virgin Oak Series a toto plnění je zaměřené na Hungarian Oak. Pravda chrlí toho tolik, že bych určitě mezi plněními GA našel ty, které by se mi líbili, ale trvalo by to dlouho. Ne proto, že by tam nebyly, ale proto, že těch plnění je strašně moc. 77/100 WB:229028 |
video youtube: 7. December 2024 - GlenAllachie 7yo 48%
Den sedmý - Staoisha 2013 Artist Collective #5.2 La Maison du Whisky 64,1% (Bunnahabhain Distillery) Ve vůni hodně výrazná a živá. Zprvu výrazné citrusy s popelem, postupem času mi tam přibývá rašelina, uzenost, až trochu do uzeného masa, sladkosti až spáleného ovoce, citrusy a popel stále zůstávají. Nepůsobí mladě, ale má furt tu mladou živost. V chuti připraví silný pepřový začátek,pak chuťové buňky, co přežily to úvodní vypálení dostanou vlnu sladkosti lehce opečeného zralého ovoce plného šťávy. Při dalším doušku se to opakuje, opět úvodní pořádná pepřová vlna a pak ovocná sladkost. Je to pěkná horská dráha, lítá nahoru dolů a do stran. V dokončení je uzený med, zbytek opečeného ovoce, sladkosi méně než v chuti a úplně na konci sladký popel. Obecně pepřovité whisky moc nemusím, štiplavost mi tam pak narušuje chuť, tady to ale byla vlna, která se pak přelila zase do jiné, takže mě to bavilo. 88/100 WB:197976 |
Den osmý - Starward Fortis American Oak Red Wine Barrels Batch No.2 50% Ve vůni sladko-kyselost vína, zpočátku dost dřeva, ale vydýcháváním ubývá. Postupně ve vůni více zovocněla, sladkost ovocné marmelády, lehká kyselost vína, lehká hořkost dřeva (stále tam zůstává, ale už není tak výrazné jako zpočátku). Vydýchání ji ve vůni pomohlo. V chuti mi přijde zajímavější než ve vůni. V úvodu dorazilo koření, skořice, ale následované sladkostí ovoce, čokolády, takže tomu dodává jen lehce pikantní nádech. Působí plněji než ve vůni a mám pocit, že je to taková příjemná kořenitá ovocná svačinka. V dokončení ovoce a opět se mi trochu více ukázalo dřevo s nádechem trochu umělejší ovocné sladkosti. Celkově je to příjemná whisky k popíjení. 77/100 WB:172983 |
video youtube: 8. December 2024 - Starward Fortis 50%
Den osmý - Islay 8letá 2013 South Star Spirits 2013/2021 Islay Series 001 48% Ve vůni svěží citrusový kouř, lehce opečené citrusy, postupně do sladka a ovocna a svěží rašelina. Je taková lehká a živá. V chuti sladkost, hned doplněná sladkou rašelinou, lehkou kořenitostí - pepř, sladká ovocnost spojená a občas přehlušená slaností, chvílema až květinový dojem a chvílema hodně rašelinový (do sladka) dojem. V chuti je taky živá a taková hravá. V dokončení doznívá sladkost, trocha citrusové suchosti, pak i ovoce. Celkově byla taková svěží, živá, bavila. Mladá hezká holka tančící u ohně, načichlá kouřem a radostí z mládí. Sex, whisky a rock´n´roll a bezstarostnost mládí. 81/100 WB:205988 |
Den devátý - Old Comber Blended Irish Whiskey 46% Mně to teda nevoní. Zatuchlé vlhké dřevo ze sklepa, vlhká dřevěná bedýnka s hutným přezrálým až moc přezrálým ovocem. Zatuchlá stodola s rozlitou mladou whiskey na podlaze, občas mi tam jde ve vůni takový obyčejný alkohol. Zatuchlina i v chuti, sice ji trochu přebíjí koření, pak se ukazuje i sladkost zralého ovoce a asi i trochu čokoláda, ale ta zatuchlost je pod tím furt trochu cítit. V chuti je to o něco lepší, než ve vůni, ale taky žádný zázrak. V dokončení suché lehce hořké dřevo, ovoce z té zatuchlé bedýnky ve vůni a opět všude přítomná zatuchlina. Mi to připadá, jak když byla vyrobená ještě před dávnou krizí irské whiskey a pak zůstala zapomenutá v sudu v zatuchlém sklepě. A teď když jde irská whiskey zase nahoru, tak ji vyvalili, ať se taky sveze na nynější vlně zájmu. Jasně, že to tak nebylo, ale chutná tak. 65/100 WB:237042 |
video youtube: 9. December 2024 - Old Comber 46%
Den devátý - Bowmore 9letá 40% Já mám teda ve vůni výraznou stáj, seno v klasicky zatuchlé stáji, ještě ne moc prochcané a prosrané seno, ale válet bych se do něj nešel. Když už jsem si na tu stáj trochu zvykl, tak tam nacházím ještě něco dalšího. Lak na dřevo, ale zajímavě se sladkým nádechem, v pozadí asi trocha rašeliny. Mně to teda nevoní (asi tam není žádný problém, jen je to vůně, co mi nejede). V chuti sladkost, rašelinná sladkost, přidá se vřes, citrusy a med s ovocem. V chuti není moc výrazná, ale baví podstatně více. I když postupně mi tam začíná jít ta stáj a seno. Dokončení lehké, sladké dřevo, sladká rašelina a v závěru lehce sladkost ovoce se dřevem. Za mě teda žádné nadšení, ve vůni stáj, chuť sice v pohodě, lepší než vůně (což nebyl žádný problém), ale lehká a ne moc výrazná, dokončení tak nějak krátké. Seno hezky voní, stáje taky (teda jen chvíli), ale vhodné prostředí na degustování whisky to není. 70/100 WB:165453 |
Den desátý - Ardmore 10letá 2013 Very Cloudy Signatory Vintage Un-Chillfiltered Coolection 4.6.2013/3.2024 Cask No.801103, -114, -121, -123 40% Zprvu v aroma hlavně nakouřený slad, ale jen lehce nakouřený a chvílema i sladina z něj. Postupně se stále více ukazuje zralé sadové ovoce, převažují skoro zralá zelená jablka, lehce opečená, spíš zatím jen očouzená nad ohněm. Je to takový pohodový. V chuti sladká ovocnost, jen lehce kouřová, lehoučce opečená jablka, postupně více koření, ale to přechází taky do sladka, lehce sladce štípe. V dokončení lehce sladké lehce kořenité ovoce s lehkým nádechem kouře. Pije se v pohodě a dobře, ale zajímavá je asi hlavně tím un-chillfiltered a 40% a lehkým zakalením v láhvi/skleničce. 77/100 WB: nenašel jsem |
video youtube: 10. December 2024 - Ardmore 40%
Den desátý - Kilkerran Heavily Peated Batch No.9 Small Batch 59,2% Chvíli jsem jí nechal vydýchat od várazné rašeliny, tak mi připadá, že tam snad na pánvi opekli všechno najednou - karamel, ořechy, slaný karamel, přihodili nějaké bylinky, spadnul jim tam kousek ohořelého dřeva - celé to zamíchali, osmahli a vznikla z toho pěkná směs vůní. V chuti se taky pěkně rozjede, naplní pusu rašelinou, pak se rašelina změní v pepř, od pepře popálenou pusu lečí bylinkami a pak to zahlazuje trochou opečeného ovoce a uzeným medem. V dokončení mi doznívají nejdříve ty bylinky, pak lehce nakouřený kámen - minerálnost, dlouze a příjemně se rozloučí. Bylo to trochu drsnější, ale dobré a na konci zůstává celkově dobrý dojem. 85/100 WB:242964 |
Den jedenáctý - Scapa The Orcadian Glansa Batch GL08 40% Ve vůni se mi potkává sladkost přezrálého ovoce a již vyhaslý a studený ještě neuklizený krb, dostává nádech lehce nauzeného medu a lehce opečeného ovoce, působí příjemně. V chuti působí sladce, pečené ovoce, karamel, lehce nauzený med. V chuti má jen nakouřenost velmi jemnou, takovou na dochucení, nikoliv dominantní, působí celkem příjemně a nenáročně. V dokončení mi doznívá karamel, sladkost zralého ovoce, lehký nádech opečenosti a dýmu. Fajn ovocná whisky s lehkým opečením. 78/100 WB: default-86562, GL08-261232 |
video youtube: 11. December 2024 - Scapa Glansa 40%
Den jedenáctý - Finlaggan Feis Ile Festival 2024 50% V prvním dojmu ve vůni hodně rašeliny, ale sladké a ovocné. Aroma je hodně intenzívní, vznáší se krásně nad skleničkou. Různé druhy ovoce s příjemným nádechem opečenosti a kouře. Po chvíli mi tam přichází kyselé vinné tóny, které mi překryly tu úvodní sladkost. Na jednu stranu zajímavá změna vůně, na druhou stranu takové neharmonické. Nakysnul i kouř. Ale i tak to není špatné. V chuti sladko-kyselé ovoce, zralé s nezralým, chvílema až výrazná kyselost, ohořelé dřevo, kouř, popel, postupně začne chuť být sladko-kyselá, ale přívětivějším dojmem. V dokončení les, lesní ovoce a pak doznívá lehce ohořelé dřevo a popel, rašelina. Celkový dojem je podobný tomu z aroma - na jednu stranu zajímavé změny a vývin vůní a chutí, na druhou stranu takové neharmonické. Úplně nevím, co si o ní myslet. Možná jsem měl na Feis Ile whisky navíc trochu jinou představu, tak trochu výše. 81/100 WB:258355 |
Den dvanáctý - Glenmorangie 12letá 40% Ve vůni hodně ovocnosti, pomeranče, ovocná sladkost, ne ovšem ovocná převoněnost, trocha citrusů, občas až do pomerančové kůry. Příjemné voňavé pohlazení. V chuti ovocnost, sladkost, pomeranče, jemná, hezky vyvážená. V chuti si dlouho drží ovocnou chuť, sladkost ovocného medu. V dokončení trocha ořechu, hřejivé ovoce a pomeranče. Velmi dobře pitelná základní vstupní whisky, hezky vzájemně vyladěná, jemná. 79/100 WB:257189 |
video youtube: 12. December 2024 - Glenmorangie 12yo 40%
Den dvanáctý - A Dream of Scotland - Unknown North Islay Distillery 7letá Oloroso Sherry Barrel 58,9% Ve vůni hodně oloroso a lak na nábytek, ale čerstvý, nikoliv ta příjemná vůně starého, ale spíše čerstvý evokující ještě mladost whisky. Postupně mi jde do grilu, BBQ a trocha připálenosti. Občas se mi tam ve vlně vrátí to oloroso. Připadá mi to ještě mladý, nedozrálý. V chuti hodně výrazná, kořenitá, pálivá, do toho zahřáté oloroso, pak postupně ořechy, ovšem v igelitové tašce, sladkost opečeného ovoce, postupně se dojem zlepšuje. Při dalším doušku už tolik na začátku nevyletí, ale přesto pálí, více se pak ukáže sladkost hodně zralého ovoce a sladkost opečeného ovoce a pak i to opečené maso z úvodní vůně. Dokončení jen popelavě doznívá, gril už vyhasl, zábava skončila. Mladá, drsná, trochu neurvalá, zaujala, ale já nechci dostat na uvítanou ránu a pak pohlazení, aby to moc nebolelo a pak se rychle rozloučí, čau a je fuč. 76/100 WB:138835 |
Den třináctý - Hyde No.12 Pot Still Cask Irish Whiskey 46% Ve vůni mi přijde taková rozháraná. Potkává se mi tam obilí, zeleninové tóny, do toho trochu sladkosti zralého ovoce a současně hořkost ještě nezralého ovoce, zemitá vůně hromady brambor. Chvíli je výraznější to, chvíli ono. Čuchnu mám pocit, že jsem na ní byl zlej, čuchnu podruhý a mám pocit, že jsem byl moc hodnej. V chuti taková divně výrazná. Kořenitá pálivost ovoce, sladkost ovoce s pálovostí, ovocná hořkost dřeva, což postupně poleví a zůstává sladkost zralého ovoce, ořechy. Připadá mi taková nijaká. V dokončení suchost, ořechy a ovoce, doznívá lehká hořkost dřeva. Tohle mě teda nijak nebavilo. 69/100 WB:205092 |
video youtube: 13. December 2024 - Hyde 46%
Den třináctý - Double Barrel Islay & Highland 46% Blended malt Lehký citrusový kouř, postupně se mi tam přidává sladkost zralého ovoce, trocha uzeného medu a pak přišla vlna soli. Působí to takovým lehkým hravým dojmem, nemá to hloubku, ale také si na ní nehraje. V chuti citrusy, kyselá hořkost opečených citrusů, pak i ovocná sladkost do jablek, na pohodu rozpuštěný kouř. Pokračuje v tom, co ukázala ve vůni, lehkou hravost, nenáročnost. Doznívají mi lehké citrusy, postupně trochu zkyselovatí a zhořkne trochu do citronu a slaný závěr. Mně se to líbilo, taková nakouřená letní pohovka. Letní pohodový film v kempu, okolo lehce hoří ohýnky, nenáročná zábava, ale fajn, na pohodu. 81/100 WB:187411 |
Den čtrnáctý - Oban 14letá 43% Sladce zrale ovocný, jablka, hrušky, hodně zralé ovoce, hutný ovocný med, lehký závan soli. Vůně starého dřevěného nábytku. Příjemná hutná ovocná vůně, možná trochu hůře čitelná. Zpočátku slad, obilnost, pak začne nastupovat ovocnost a sladkost, jablka, hrušky, začne dávat, co ukázala ve vůni. V dokočení lehce kořenité ovoce, postupně dále do medu a sladu a hřejícího dřeva. Celkově příjemně pitelná whisky, ale ve vzpomínkách mám Oban zařazený jako slanější (do stávajícího hodnocení se to nepromítlo). 81/100 WB default: 39 |
video youtube: 14. December 2024 - Oban 43%
Starší verzi jsem ochutnával pro porovnání s aktuální (2024). Nejdříve aktuální, pak teprve starší verzi. Starší mi přijde bohatší, slanější a s trochou kouře. Nová je dost ovocná, hodně zralé ovoce, ovocný med, příjemně pitelná. Starší je hutnější, ne tak živá, ale řekl bych tam sherry, ovocem nasáklé dřevo a lehký kouř a postupně se mi tam začal objevovat voskový pocit. Nová se hezky pije, ale starší mi přišla zábavnější a bohatší.
Den čtrnáctý - Glen Scotia 2010 Whisky.de exklusiv Peated 12.2010/12.2020 46% Na etiketě sice píšou peated, ale ve vůni ho nemám. Sladkost zralého ovoce, jablka, hrušky, střídá se mi tam květinovost a vanilka, občas lehká vůně koření a to vše v dřevěné míse, která se tam projevuje jen lehce. Jemné, příjemné, lákavé, taková pohodovka. V chuti nastoupila sladkost, pak trochu pepře, lehký kouř a nauzenost sladkého ovoce, jak ve vůni, tak i zde se přihlásí vanilka, ale lehce očouzená, postupně příjemně do koláčova. Při dalších doušcích se mi více ukazuje nakouřená zemitost a trochu se mi zvyšuje ten pepř, ale spíše pro dokreslení, než aby mi vadil. Kořeněné lehce osmahlé sladké ovoce. V dokončení mi doznívá příjemní kořenitost, sladkost lehce opečeného ovoce a postupně zůstává nakouřený dojem, jakoby lehce obalil jazyk a pomalu se ztrácí. Bylo to fajn, ve vůni se předvedla jinak, než pak v chuti, ale nebyl to tak výrazný rozdíl, aby vadil, aby si člověk myslel, že to vzájemně nesedí. 83/100 WB:174494 |
Den patnáctý - Method & Madness Single Grain Irish Whiskey Matured in Bourbon Barrels & Finished in Virgin Spanish Oak Finish 46% Ve vůni mám hodně sladkosti, až medové sladkosti a taky hodně dřeva, současně mi jde dost od obilná, prašnost obilí. Ve vlnách se tam stále ukazuje velká sladkost, až má člověk pocit, že je to likér. V chuti opět velká sladkost, karamelovo-dřevitý likér, hořkost dřeva postupně ustupuje a jde mu do bourbonového charakteru sladké umělosti. Což možná bude i destilátem. Nebaví mě a v dokončení taky ne, zůstává mi v puse dřevitost. 69/100 WB:93054 |
video youtube: 15. December 2024 - Method & Madness 46%
Den patnáctý - Big Peat 15th Anniversary Predominantly finished in Red Wine 50% Výrazné aroma, zprvu mi tak přišlo víc kouře, ale to odnes čas, teď mi tam dominuje kyselost zemité rašeliny, za ní se ukazuje trochu masa na drilu a postupně se protlačuje dopředu těžká sladkost zralého ovoce a u něj žhavý uhlík. Po prvním dojmu jsem byl takový nerozhodnutý, ale postupně se vůně zlepšovala a líbila se mi víc. V chuti sladká výrazná rašelina, koření, výrazný popel, sladká ovocná rašelina. V dokončení hřeje, postupně hodně zralé ovoce s lehce popelavým nádechem. Fajn kouřovka, taková jednodušší, ale upřímná, moc hluboce s ní člověk nepokecá, ale strávené chvíle byly příjemné. 82/100 WB:261672 |
video youtube: 16. December 2024 - Lagavulin 43%
Ta aktuální za kalendáře je vůni výrazná, krásná nálož grilovaného masa a sladkosti, lahvovaná 2019 je vedle ní taková mdlá, jak silně vyčichlá, lahvovaná 2001 také není tak výrazná, ale je zde důstojná bohatost podávaná postupně a rozvážně, studený kouř, sladkost ovoce, uzenost. V chuti je aktuální živá, sladká, ovocná, drilované maso, baví, lahvovaná 2019 je vedle ní decentní, rozvážná, usedlejší a lahvovaná 2001 je také rozvážnější, ale s bohatou zásobou chutí, které postupně dávkuje, popel, sladkost ovoce, grilované maso, zralé a opečené ovoce.
Překvapil mě jejich vzájemný rozdíl. Aktuální je mladá živá hezká holka, vše na ní dobře vytvarované, svým úsměvem a živelností strhává ostatní. Z 2019 je ta samá, ale ráno po tom večeru a noci, unavená, nevyspalá, pije kafe a panáka, aby se ještě udržela vzhůru a snaží se usmát a povzbudit ostatní, sice se jí to trochu daří, ale nemá to dlouhé trvání. Z 2001 je už v hezkém středním věku, ví jak zaujmout a nemusí při tom na sebe strhávat všechnu pozornost, umí se klady postupně dávkovat, tak aby si udržela stálou pozornost a zájem, ví co chce a ví co může nabídnout.
video youtube: 17. December 2024 - Waterford Cuvee 50%
video youtube: 18. December 2024 - The Glenlivet 43%
Přemýšlel jsem, zda se 200 Year Anniversary nějak liší od běžného plnění. Liší, běžné plnění je Double Oak a má 40%. K porovnání ho tu nemám. Už předtím jsem si k porovnání připravil jinou jejich dvanáctku, která má dokonce o nulu více, rok lahvování je podle mne okolo roku 2000. A i když bych jí měl spíše porovnávat s klasickým plněním, tak když už tu je, tak si ji naleju taky.
V porovnání starší bohatěji a svěžeji, ale obě jsou dobře udělané, široce přístupné, ta nová mi přijde ale přístupnější. Co jsem koukal do poznámek, tak 200 Year Anniversary asi vychází i lépe oproti klasické (což by měla, když je 200) a líp by proti klasice tedy vyšla i ta stará, ale nemám, tak neporovnám.
video youtube: 19. December 2024 - Loch Lomond 46%
video youtube: 20. December 2024 - Dunvilles 46%
První, co jsem zkusil i rozkápnout. Podle mě to tomu pomohlo. V aroma stále hodně alkoholu, hořkost dřeva a trocha kyselosti nezralého ovoce, pak postupně sladkost přezrálého ovoce i s tím občas hnijícím, smrádek farmy. V chuti zůstala alkoholová ostrost, trochu více se zvýraznila ovocná linky, zralá jablka a k nim pár lehce kyselých, ještě nezralých. V dokončení mi přišlo, že se mi to zhoršilo, do hořkosti ořechů a kyselosti nezralých jablek, později doplněno zralými jablky. Celkový názor je furt stejný - proč? 65/100 WB:245389
video youtube: 21. December 2024 - Royal Salute 40%
video youtube: 22. December 2024 - Fettercairn 47%
video youtube: 23. December 2024 - Kilchoman 48.7%
video youtube: 24. December 2024 - Yellow spot 46%
díky za zpříjemnění prosince
řečeno slovy klasika - vše co jsem pil, pil jsem rád
a to i když mi některé chutnaly více a některé méně
rozšířil jsem si tak obzory o kousky, které bych asi neochutnal, protože v té záplavě existujících whisky/whiskey/bourbonů bych si je prostě nevybral
Alkohol.cz - whisky adventní kalendáře (Basic a Deluxe)
video youtube: 1.prosinec - Bruichladdich Islay Barley 2013
video youtube: 1.prosinec - Balblair 18 Years Old Highland Single Malt
video youtube: 2.prosinec - The Glenrothes 12 Years Old Speyside Single Malt
video youtube: 2.prosinec - Kavalan Solist ex Bourbon Cask
video youtube: 3.prosinec - Cutty Sark Prohibition Edition Blended Scotch Whisky
video youtube: 3.prosinec - Kilchoman 16 Years Old Islay Single Malt Scotch Whisky Limited Edition
video youtube: 4.prosinec - Bowmore 12 Years Old Islay Single Malt
video youtube: 4.prosinec - Mortlach 11y Small Batch Edition 2012/2023 Signatory
video youtube: 5.prosinec - Cragganmore 12 Years Old Speyside Single Malt
video youtube: 5.prosinec - Ardbeg BizarreBQ The Ultimative Islay Single Malt Scotch Whisky
video youtube: 6.prosinec - Four Roses Single Barrel Bourbon
video youtube: 6.prosinec - Bladnoch 19 Years Old Lowland Single Malt Release 2023
video youtube: 7.prosinec - Nikka Taketsuru Pure Malt 2020
video youtube: 7.prosinec - The MacallanThe Macallan Rare Cask Release 2023
video youtube: 8.prosinec - Smokehead Rum Rebel Islay Single Malt Scotch Whisky
video youtube: 8.prosinec - Glen Scotia Campbeltown 12 YO Palo Cortado Cask Finish Mermaid Edition
video youtube: 9.prosinec - Teeling Amber Ale Small Batch Collaboration Irish Whiskey
video youtube: 9.prosinec - Edradour 12 CS Batch 2 2011/2023
video youtube: 10.prosinec - Dalwhinnie The Distillers Edition Double Matured
video youtube: 10.prosinec - Michel Couvreur Candid
video youtube: 11.prosinec - Benriach Smoke Season Double Cask Matured Speyside Single Malt
video youtube: 11.prosinec - Dalmore Cigar Malt Reserve Highland Single Malt Scotch Whisky
video youtube: 12.prosinec - Balblair 12 Years Old Highland Single Malt
video youtube: 12.prosinec - Laphroaig10 Years Old Original Cask Strength Batch 13
video youtube: 13.prosinec - Michel Couvreur Overaged Single Malt
video youtube: 13.prosinec - Glenglassaugh 9 Years Old Rare Cask Release 2012 PX Puncheon Batch 4
video youtube: 14.prosinec - video youtube: 14.prosinec - Benriach 22 Years Old Triple Distilled Three Cask Matured
video youtube: 15.prosinec - Glencadam Reserva Andalucía Single Malt Oloroso Sherry Cask Finish
video youtube: 15.prosinec - WhistlePig 15 Years Old Straight Rye Whiskey
video youtube: 16.prosinec - Old Pulteney 16 Years Old Single Malt Traveller's Exclusive
video youtube: 16.prosinec - Octomore Edition: 14.1 Super Heavily Peated Islay Single Malt
video youtube: 17.prosinec - Dublin Liberties Copper Alley 10 YO Oloroso Sherry Cask Finish
video youtube: 17.prosinec - North British 31 Years Old Single Grain 1991 Signatory Vintage
video youtube: 18.prosinec - GlenWyvis Highland Single Malt Batch 02 Vintage 2018
video youtube: 18.prosinec - Dingle Bealtine Single Pot Still Irish Whiskey Triple Distilled
video youtube: 19.prosinec - Machrie Moor The Peated Lochranza Arran Malt Cask Strength
video youtube: 19.prosinec - Port Askaig Islay 17 Years Old Islay Single Malt Limited Edition 2023
video youtube: 20.prosinec - Fettercairn 12 Years Old Highland Single Malt Scotch Whisky
video youtube: 20.prosinec - Glenfarclas 25 Years Old Highland Single Malt Scotch Whisky
video youtube: 21.prosinec - The Irishman Single Malt Marsala Cask Finish
video youtube: 21.prosinec - White Heather 21 Years Old Blended Scotch Whisky
video youtube: 22.prosinec - Bladnoch Liora Lowland Single Malt Scotch Whisky
video youtube: 22.prosinec - Glen Garioch 18 Years Old The Renaissance 4th Chapter
video youtube: 23.prosinec - Lagavulin The Distillers Edition Double Matured
video youtube: 23.prosinec - Caol Ila Leoville 13 Years Old 2009 Samaroli
video youtube: 24.prosinec - Knockando 21 Years Old Master Reserve
video youtube: 24.prosinec - Linkwood Gordon & MacPhail 25 Years Old Distillery Labels
Oficiální představení japonské whisky Fuji v ČR - 11.12.2024
V krásných prostorách pražské asijské restaurace Asian Temple připravila společnost Pernod Ricard Czech Republic oficiální představení japonské whisky Fuji v České republice. Večerem nás provázel Rei Miyazaki ze společnosti Kirin a Zdeny Kortiš.
Akce to byla opravdu velkolepá. Čekaly nás nazdobené stoly, jako předkrm japonské jídlo, samozřejmě ochutnávka whisky Fuji, pak místní kuchaři předvedli své umění a my jsme mohli zakousnout skvěle připravené maso a vše potom zakončil zákusek. A u toho všeho jsme stále popíjeli dobře pitelnou whisky Fuji.
Nejprve nás Rei se Zdenyho překladem do češtiny (abyste Zdenyho úplně nepřeceňovali, tak jen doplním, že Rei mluvil anglicky, nikoliv japonsky) seznámil s palírnou a její historií a následně s jejich whisky Fuji. Pak následovala ochutnávka tří připravených vzorků této značky.
Z těch tří mi to vyhrál Grain. Blend byl hezky sladěný a neměl tu výraznější kořenitost, která pak uzavírala tu single malt. Všechno to byly lehké, příjemně pitelné whisky, které se při poslouchání a povídání dobře popíjeli. Pro mě se pohybují v přijatelném průměru, ale už jsem rozmlsaný výraznější whisky s větší hloubkou a rozmanitější chutí. Příznivcům lehkých whisky se myslím budou líbit podstatně více než mně.
Děkuji Zdenymu za pozvání na tuto akci. (Schválně jestli to dočetl až sem. A pak ještě o kousek dál :)
Pohled na horu Fuji je jedním z nejznámějších obrázků z Japonska. Palírna leží na úpatí, název hory má v názvu, najdeme ji i na etiketě a jejich smysl pro detail potrhuje i to, že spodní výstupek láhve má také tvar hory Fuji.
Když ovšem láhev otočíte vzhůru nohama, tak to připomíná něco jiného, shodli jsme se na .... (Nechám na každém, co mu to připomíná. Když jsem to ukazoval pár lidem, tak jsem dostal třeba odpovědi: hvězda, květinka, čoko voko. No, každý v tom vidí něco jiného, což je dobře. A nebo všichni to samé, jen tomu říkají jinak ;)
Během večera zazněla otázka, co se nám vybaví, když se řekne Japonsko. Otázka směřovala samozřejmě k tomu, že také hora Fuji.
No, mně se vybavilo tohle: Yamaha, Mitsubishi, Toyota, Suzuki, Sony, .... :)
a pak ještě vtip:
Baví se Čech s Japoncem
Japonec se předvádí, ukazuje bojové umění, mrdne sním o zem a řekne: To bylo karate, to je od nás z Japonska
Čech uznale hmmm dobrý
Japonec pokračuje a zase s ním mrskne o zem a říká: To bylo judo také od nás z Japonska
Čech To už nevydrží sráží Japonce jednou ranou na zem.
Ten se po chvíli probere a diví se: Co to bylo?
Čech odpoví: To bylo od vás z Japonska. Hever z Mazdy
Návštěva Zámeckého lihovaru a pivovaru Blatná - 27.11.2024
Další návštěvou dohodnutou na letošním WLP byla palírna Blatná. Myšlenka se začala rodit už na vyhlášení Pálenky roku 2024, kde se jejich budoucí whisky umístila v kategorii sladových destilátů (budoucích whisky) na třetím místě. Už na WLP 2023 jsme se bavili o tom, že v palírně u výroby whisky proběhly výrazné změny, od kvašení až po sudy a tyto změny se nyní začali ukazovat. Takže když jsme se na letošním WLP (2024) vrátili k myšlence návštěvy, tak už jen zbývalo doladit termín. Palírnou mě provázeli hlavně Barbora Šitnerová a Martin Fried. V areálu palírny najdete vystavené různé části z již zrušených palíren.
Po roce 1991, kdy v restituci získavají Hildprandtovi palírnu zpět se zde postupně obnovuje výroba. S výrobou whisky se začalo až po roce 2016, kdy byl obnoven také pivovar a mohli si tak vyrábět svojí vlastní sladinu. Což je vždy výhoda, protože si tak palírna může výrobu sladiny dělat dle sebe a celý proces si ohlídat. Slad berou ze sladovny v Bruntále. A whisky nese název Martin's Barrel. Značku vlastní společně palírna a Premier Wines & Spirits.
Destilace probíhá klasicky dvoukotlově a mají zde zásobník pro využití úkapu a dokapu. V palírně budují další destilační část, kde se ale bude vyrábět jen ovocná pálenka. Zaujal mě zde mechanický měřák vody v horních nádržích. Vzhledem k šíři sortimentu palírny mají i svojí plnící, etiketovací a kolkovací linku.
Původní záměr při výrobě první whisky byla "česká whisky". A to od surovin až po sudy. Používal se tedy český slad, "český způsob" výroby sladiny pivovarskými kvasnicemi až po české sudy z českého dubu. Bohužel kombinace českého nakouřeného sladu z Bruntálu, "českého způsobu" výroby a nových českých sudů nevedla zrovna k dobrému výsledku. Palírna se naštěstí po kritice z mnoha stran neuzavřela do sebe, ale začala hledat způsob, co s tím dělat.
V roce 2023 vyrazili společně s Vaškem Routem na zkušenou do Skotska. A přivezli si nejen zkušenosti, ale i sudy (bourbon, sherry, madeira, PX, ...). Následovala změna výroby, přestaly se používat pivovarské kvasnice, přešlo se na lihovarnické a tak dále až po používání nově dovezených sudů. A výsledek je vidět, tedy hlavně cítit jak ve vůni, tak v chuti.
Prošli jsme si palírnu, popovídali o výrobě a samozřejmě jsme se nemohli vyhnout diskusi o rozdílu mezi novou a starou produkcí. Připravena byla také pěkná řádka různých vzorků k ochutnání. Jsem rád, že to probíhalo v přátelské atmosféře, kdy se člověk nebojí říct, co a proč mu nechutná (tedy očekával jsem, že to takové i bude, jinak bych sem ani nejel).
Překvapila mě whisky destilovaná v roce 2016, což byly první láhve vydané v roce 2019. Tu vydanou whisky jsem ochutnal tady na místě a není o co stát, křivit si hubu dřevitostí člověk prostě nechce. Ovšem stejná whisky z roku 2016, která zůstala stále v sudech, mě překvapila. Očekával jsem totální dřevitý výluh, ale výsledek byl znatelně lepší a pitelnější. Ve whisky už ustoupila svíravá dřevitá hořkost, dřevité to samozřejmě bylo, ale tak spíše zakulaceně. Ne, že by to člověk chtěl pít, ale zlepšilo se to a zpitelnilo. Čas tomu pomohl.
Stručně pár dalších poznámek. Whisky z roku 2018 má v sobě dost dřevitosti, ale jak se ukázalo na té z roku 2016, tak se zmírňuje. Další byly již necelý rok staré destiláty, dělané už ponovu. Nakouřené mě až tolik nenadchnuly, ovšem neodradily, ale je to mladé, chce to čas, který dodá více ze sudu a zaoblí kouř. Nanekouřené zaujaly více. Opět se u některých sud projevil po roce málo až vůbec (to skoro vůbec mi připadá až podezřelé) až po PX, které se už po roce v sudu ukazuje nepřehlédnutelně. A čistý bourbon sud se mi taky líbil. Pro porovnávačku jsem zkusil i láhve, co šly do prodeje. Tříletka z 2016/2019 byla hrůza (psal jsem výše), u pětiletky mi připadá, že jim to částečně zkazilo naředění, díky kterému vyniklo dřevo a současně vnitřek dostal dojem naředěnosti. 60% jsou někde jinde. Nejvíce mi chutnala ta z 2019/2022, i doma jsem kdysi vzorek hodnotil jako zatím nejlepší od nich, tak tady jí ještě navíc pomohla už nějakou dobu načatá láhev. Opečené ovoce a je znát dřevo, ovšem nepřebíjí to. Ta z 2020/2023 byla taková podzimní, podzimně lesní, suché dřevo, listí (na to, že to byl už nějaký dvacátý vzorek si pamatuju docela dost).
Původně jsem si pro sebe tuhle palírnu zařadil jako nezajímavou, ztracenou a raději zapomenutelnou. Když ale na podzim na WLP 2023 říkali, že změnili výrobu, tak jsem byl trochu zvědav. Skutečnou mojí zvědavost pak podnítila jejich účast v Pálence roku 2024, kdy jsem měl možnost ochutnat, že ta změna opravdu byla a že vede k výsledku. Po této návštěvě si myslím, že stojí za to palírnu sledovat, za jejich snahu něco s tím udělat, si určitě jejich whisky zaslouží dostat další šanci. Jsem zvědavý jak se jim bude nová whisky vyvíjet i jak si poradí se starší výrobou. Ono, moje hodnocení, že je něco lepší než minule, ještě furt neznamená, že se s tím dá jít na trh. Současně ty starší zásoby si myslím, že by přesudováním mohly jít zachránit a zlepšit. Už jen kvůli lidem bych se sem zase někdy zajel, protože atmosféra tu byla příjemná a i když whisky si člověk musel pozorně vybírat, tak se mi odtud nechtělo.
Návštěva palírny TOSH - 13.11.2024
Na WLP člověk ochutná spoustu dobré whisky a taky občas vymyslí dobré nápady. A jedním z dobrých nápadů byla moje návštěva v půlce listopadu 2024 v palírně TOSH, kde Jura vyrábí svoji whisky Lafayette a King Barley. Průvodce po palírně mi dělal Jura Omelka a Petr Gavlík. Když Jura mluví o lokálnosti výroby, tak na některém z polí okolo kterých jsme jeli k palírně, se pěstuje ječmen pro jeho whisky. A Zemědělské družstvo, které dané pole obhospodařuje, je vlastně hned ve vedlejších vratech.
V palírně dříve používali odrůdu ječmene Overture, nyní používají odrůdu Tosca. Sladinu si nyní nechávají dělat ve sladovně v Bruntálu, ale díky Jurovým pivovarským zkušenostem, jim do přípravy mluví, tak aby nebyla dělaná klasickým pivovarským způsobem. V plánu je ovšem vlastní výroba sladiny přímo v palírně. Již začali stavební úpravy a vše se nyní odvíjí okolo peněz na dokončení. Když ovšem Jura popisuje, kam se přiveze slad, kde bude mlýn a jak to celé bude vypadat, tak to člověk začíná i vidět. A v úplných snech je potom i vlastní sladovna. Ovšem tento sen má reálný základ v tom, že v areálu Zemědělského družstva kdysi býval pivovar a je zde stále zachovalá sladovna. Zatím se ale nezahuštěná sladina dováží z Bruntálu a palírně pak probíhá dlouhé kvašení pro ovocný charakter whisky. Používají lihovarnické kvasnice. Pekařské kvasnice použité při výrobě první edice whisky King Barley byly spíše odkaz na dřívější výrobu, kdy chtěli whisky vyrobit podle dochovaných receptů. Vyzkoušeli a zjistili, že tudy ta správná cesta úplně nevede, minimálně z jejich pohledu to nedává whisky ten charakter, který by si přáli.
Whisky se zde pálí ještě v původních kotlích. Když to vezmu pohledem zleva, tak první kotel je určený pro gin, pak je menší kotel pro první pálení, vpravo vzadu větší kotel pro první pálení a vpradu vpředu kotel pro druhé pálení. Mezi kotlema je pak nádrž na destilát z první destilace (low wine nebo také lutr), na úkap a dokap. Ty se následně ve správném poměru použijí do druhé destilace. Úkap a dokap jdou opět do nádrže a jádro pak přes měřidlo a po naředění do sudů. Kotle na první pohled vypadají jako nerezové. Nevypadají, jsou. Ale protože všichni víme, že whisky dělá dobře kontakt s mědí, tak u kotlů po první destilaci se s ní potkají v chladičích a při druhé destilaci se v horní části kotle páry potkají s cca 16 metry čtverečními mědi.
Pod palírnou je pak velký sklep, kde v sudech zraje opravdu slušné množství whisky. A tak zde vedle sebe odpočívají sudy s nenakouřeným destilátem pro Lafayette, který půjde od světa jako mladá, ovocná a příjemně pitelná whisky, tak i sudy s nakouřeným destilátem pro déle zrající whisky King Barley (ten se zatím charakterově tak trochu hledá). Jednou z výrazných nevýhod výroby whisky je čas, prostě musíte čekat až to uzraje z hlediska zákona, tedy minimálně 3 roky a pak až to uzraje z vašeho pohledu a přání, což může být i podstatně déle. Jenže nelze jen čekat a nic nedělat. To je taková další nevděčnost výroby whisky, můžete vypálit a počkat třeba 3 nebo 5 let, pak dát whisky na trh a když bude mít úspěch, tak zase vypálit a čekat 3 až 5 let. To se na vás zapomene a tak se sklad plní další a další nově vypálenou whisky. Když jsem ty sudy viděl, tak mě samozřejmě napadlo otázka Whisky Lochu a zda by snížená poptávka palírnu nepoložila. Při popisu palírny jsem začínal s tím, že první vlevo je kotel na gin. Takže zde již zaběhlá výroba ginu, plus pěstitelské pálení by palírně pomohlo těžkou dobu přežít. A čím víc jsem tu viděl, tím víc si myslím, že by bylo škoda, kdyby palírna případnou těžkou dobu nepřežila.
V palírně je ještě jedna zajímavost, která doplňuje celý provoz palírny a to je úprava sudů. Přímo v palírně provádějí úpravu sudů STR po vínech. Obrousí se vnitří stěna sudu, následně se sud toastuje a vypálí (STR: shaved-toasted-recharred). Zní to skoro jednoduše, ale tak jednoduché to není, sud při tomto procesu dostane docela zabrat a musí se skoro rozebrat a celý přetěsnit. Takže tu mají i bednářství.
Pokud by se Jurovi povedlo splnit si sen i s tou sladovnou, tak zde může mít vlastní Whisky School, od výroby sladu přes pálení až po úpravu sudů.
Závěrem bych uvedl na pravou míru věci, co se říkají, že jsem řekl.
Že prý Lafayette je pouťová whisky.
Jo, tak to jsem řekl. Nebylo to ovšem myšleno ve zlém, ale tak, že se jedná o lehkou, ovocnou whisky určenou k příjemnému a nenáročnému popíjení. Na pouť se jdete pobavit, užít si zábavu a nad ní složitě přemýšlet. A odcházíte spokojeni, protože vám to dalo, co vám to slibovalo. Na náročnější kousky jdete do divadla nebo kina a vybíráte si takové věci, o kterých pak můžete přemýšlet či je analyzovat. Případně dospět k názoru, že jste je vůbec nepochopili.
Že Jura je ginař.
Jo to jsem taky řekl. Většina rozhovorů s Jurou se točí okolo ginu, což je vlastně logické, protože zrající whisky není pro většinu lidí ničím zajímavá a na provoz se vydělávat musí. Takže ano, Jura se ginu hodně věnuje, dělá i gin na zakázku (odlaďuje na malé destilační soustavě, pokud se to tak dá nazvat), ale taky je to whiskař.
Za sebe musím říct, že nestačí o Jurovi číst, nestačí ho vidět na stánku třeba na WLP, Juru je potřeba zažít u něj v palírně, tam kde je ve svém prostředí a vidí, kam to bude směřovat dále i v místech, kde ostatní zatím vidí jen prázdnou podlahu.
Děkuji Jurovi a Petrovi za možnost navštívit palírnu TOSH.