online ochutnávka Bunnahabhain - A nevadí těm sudovkám nízké abv?!
Po dlouhé době jsem se zúčastnil jedné online ochutnávky. Jak už název napovídá, tak nás čekaly sudovky, tedy Cask Strength whisky, jenže ani jedna z nich nepřekročila 50%. Jak to? a Nevadí to?
Nejmladší z nich byla 26letá a nejstarší 30letá, takže za ty roky zrání tam andělé docela dost whisky a alkoholu vychlemtali. A trochu prozradím i odpověď na druhou otázku - ne, nevadilo to. Všechny byly z palírny Bunnahabhain a všechny také spojovaly bourbon sudy.
První a nejmladší byla Bunnahabhain 26letá 1988 Alambic Classique Rare & Old Selection 1988/2015 Octave Bourbon Cask No.15704 47,4% a té také bylo stočeno nejméně láhví ze sudu, no ze soudku - 64 láhví.
| V aroma mi zprvu přišla jasná svěží vanilka, možná trochu banánu, vánoční cukroví, nádech soli a jak se postupně vydýchává, tak se ukáže dřevo. Aroma celkem jemné, hutnost se drží dole, člověk musí pořádně zasunout nos a dostane výraznější aroma. Opět jak na úvodu vanilka, banán, slanost mi připadá znatelnější, trocha koření. S postupným dalším vydýcháváním se ukazuje více vánoční pečivo, ovocnost a dřevo se stále více prosazuje. V chuti sladké ovoce, čokoláda, banán v čokoládě, v chuti živější než ve vůni, vánoční pečivo, lehká hořká čokoláda, vlna pepřovitosti, lehce hořká uzenost s trochou dřeva. Hezky zcelená a působí vyzrále, komplexně. S vydýcháváním se i chuti dřevo prosazuje čím dál více, ale ještě furt se drží v dobré pitelnosti. V dokončení příjemně doznívající chuť, s trochou dřeva a hořkou čokoládou v závěru, i v dokončení se s dalšími doušky dřevo ukazuje víc. Čím déle se nechává vydýchávat, tím je dřevo výraznější a dojem se lehce zhoršuje. 86/100 (WB:76887) |
Následovala Bunnahabhain 27letá Cadenhead's Single Cask 1989/2018 Bourbon Hogshead 42,6%, té bylo stočeno o dvě stovky více - 264 láhví.
| V aroma zpočátku sladkost ovocných bonbónů, banán, olejovitá mastnost, staré dřevo, starý dřevěný lakovaný nábytek, med s oříškama a možná lehkým nauzením, dřevo dostává postupně čerstvější nádech a trochu bylinek a trocha soli od moře. Příjemná hladivá vůně. Poostupně se dřevo začíná prosazovat více, takovou tou hořkostí čerstvého dřeva. V chuti zpočátku olejově mastný dojem ve kterém se plácají ovocné bonbóny s trochou banánu, přidává se nahořklé dřevo, doplněné medem, nahořklé dřevo s medem, ve vůni se mi líbila víc, trocha pepře s ovocem, ale jinak taky dostává hladivé krémové tóny. V dokončení minerálnost, trocha soli k tomu, lehké ovoce, dozvuk dřeva, možná lehce kouř v pozadí. Ve vůni se mi líbila hodně, v chuti mi trochu hořkla. 85/100 (WB:104458) |
Třetí a pro mě asi největší překvapení byla Bunnahabhain 28letá 1989 Signatory Vintage Cask Strength Collection 23.10.1989/16.3.2018 Hogshead Cask No.5800+5857 44,6%, které bylo stočeno o jednu láhev více, než té předchozí - 265 láhví.
| V aroma svěží sladce ovocný kouř, jablka v kouři, vůně popela, příjemně hutná sladká ovocná kouřovost, svěží a přitom hodně vyrovnaná. Stále svěží, jak z reklamy, přivoním si a vidím tu vůni, jak mi stoupá do nosu. Asi trochu kůže a tabáku, připadám si jak ve VIP klubu. V chuti taky svěží, krémová, meloun (ale spíše pocitem, než vyloženě melounovou chutí), sladká ovocnost, postupně i vánoční koření s jablkem, hezky to rámuje uzenost, která se vynoří po chvíli, tmavá čokoláda, hezky se povaluje po jazyku a rozplývá. V dokončení v kouřovém nádechu doznívá sladkost ovoce, minerální závěr. Celkově velmi příjemný dojem, plný vyzrálosti, sladěnosti a při tom svěžesti, příjemná svěží sladce kouřová vůně, svěží chuť a celkově hezky vyzrálá. Opravdu hezká zralá žena, elegantní od pohledu i vystupování a při tom z ní sálá tolik svěžesti a mladosti, že by jí člověk odhadoval o polovinu méně. A současně té polovině méně nevěří, protože v tom mládí, ještě nemají tu eleganci a vystupování. Hezká zralá žena působící mladě a nevypadá u toho trapně. 90/100 (WB:118343) |
Uzavírala to Bunnahabhain 30letá 1989 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice Cask Strength 1989/23.10.2019 Refill American Hogshead Cask No.5702 46,3% a když už jsem začal zmiňovat ty počty láhví, tak těchto bylo 214.
| Ve vůni se vyvalí hutná ovocnost, asi lehký nádech kouře v pozadí, krásně hutná ovocnost, plná, vyvážená, příjemná, ještě si párkrát čuchnu, než se napiju, tohle je dobře naladěný koncert vůní. V chuti opět ovocná nálož slíbená ve vůni, příjemně doplněná kořením, hutná sladkost zralého ovoce, asi trocha jablek s pár kousky banánu, občas trochu koření pro doplnění chuti, hladivé lehké vánoční pečivo, hezky se krémově táhne a hladí, koncert na jazyku. V dokončení doznívá zralé ovoce, trochu s nádechem jablek, na konci lehké dřevo, ale ovoce se stále ukazuje a drží dřevo v pozadí. Velmi dobrá komplexně vyvážená whisky, plná hutného ovoce, krásně krémově hustá, příjemný celkový zážitek. 91/100 (WB:140282) |
U prvních dvou mám pocit, že při jedné kontrole sudu si řekli "to je dobrý, ještě to tam necháme" a při následující "furt je to dobrý, ale raději budeme lahvovat, protože se tam začíná objevovat vliv dřeva". Zpětně se říká lehce: "to jsme měli lahvovat už minule". Signatory představovala krásnou zralou ženu, svěží tak, že vypadá na polovinu svého věku a nepůsobí u toho trapně. To co by si asi (tedy z mého pohledu) hodně žen přálo, ale málokteré se to podaří. No a Gordoni na závěr ukázali, jak si vybudovali to jméno a pověst co mají.
Palírna Radlík - 28.6.2024
Zatímco někteří začátek prázdnin tráví v chrámech konzumu, tak já jsem spirituální a zvolil jsem chrám spiritu. Po poklonění se měděnému oltáři a požehnání sudům známou větou "odpočívejte v pokoji", jsem se věnoval i věcem důležitějším. Páč jsem milý, až andělsky hodný, pro dobré jen pochvalné slovo, jsem se svojí postavou lehce oplácaného andělíčka pustil do vybírání andělské daně za roky minulé a to včetně úroků. Nejen spiritem je člověk živ, dbám i na zdravou výživu a tak po sladovém základu došlo i na ovoce. Protože dbám i na svojí postavu, tak ovoce bylo ve formě koncentrované. Běžně používaná koncovka -ice.
Mám tu palírnu Radlík rád. Když jsem se blížil, tak jsem slyšel, že si radostně zpívají. Asi v očekávání mé přítomnosti. Pokud jsem jim dobře rozuměl, tak to bylo nějak takto: Schovejte sudy, komár se už blíží, schovejte sudy, komár už je tu.
(na fotce je vidět jakou má Kamil radost, že mi chutná :)
Jsem prostě spiritualista.
Bowmore - 16.5.2024
| Na ochutnávce whisky Bowmore jsme začínali porovnání 15leté z core range a 15leté Golden & Elegant určené pro Travel Retail. Stejné porovnání jsme měli i u 18leté - 18letá z core range a 18letá Deep & Complex určená pro Travel Retail. Druhá půlka už byla o řád výše - Masters Selection Edice 1, 2, 3. |
| Bowmore 15letá Golden & Elegant 43%: Příjemné aroma lehce nakouřeného vánočního cukroví. Sladkost zralého ovoce, trochu do jablek. Postupně se tam začíná ukazovat dřevo, trochu až do hořkosti, ale není třeba jí tak dlouho čuchat, není tak výrazné, takže to tolik nevadí. Aroma fajn. V chuti je také lehce nakouřené vánoční cukroví, vanilka, sladké lehce nakouřené ovoce. Není v chuti extra náročná, ale působí fajn, trochu vánočně, smetanově, hladivě. V dokončení mám trochu gumového nádechu, pak ho naštěstí přebije nakouřené ovoce a dozjemňuje to cukroví. Celkově mi přijde nenáročná, docela fajn, trochu vánočně laděná, jen s trochou kouře, takže by mohla přijít fajn i začínajícím whiskařům. 82/100 |
| Bowmore 15letá 43%: Aroma v prvním dojmu příjemné, jasné sherry, čokoláda, z pozadí se přidává hutnější zralé ovoce. Až pokud dobré, trochu jednodušší, nenáročná, ale líbivá sherryovka s lehkým nádechem kouře. Když ještě chvíli čuchám, zda tam ještě něco nenajdu a našel. Našel jsem tam takový lehce rušivý tón a když jsem se na něj více zaměřil, tak bych řekl guma. Jak kdyby to chvíli bylo v gumové láhvi a lehce načichlo. V chuti klasická nenáročná sherry whisky ovšem obzvláštěná lehkým kouřovým nádechem. Sherry, čokoláda s nádechem kouře, sladkost ovoce, celé je to takové v lehkém kouřovém oparu, který to jen dokresluje, ale nepřebíjí. V dokončení mi tam přišlo trochu koření, pak doznívá sherry a čokoláda. A na konci se mi tu zase objevuje trocha té gumy. Celkově je to fajn pitelná sherryovka k pokecu, té gumy tam není moc a když to člověk nezkoumá, tak ji asi neobjeví, na první dojem působí dobře. Pro mě trochu nudně, prostě k pokecu. 78/100 |
| Bowmore 18letá 43%: Hezky uhlazené a komplexní aroma, hutnější nakouřené ovoce, sherry. Ta nakouřenost je tam znát, ale neruší, ani nevyčnívá. Nic tam nevyčnívá, působí hezkým dojmem. V chuti odpovídá vůni, hezky uhlazená sherry s čokoládou, trochou koření a nakouřeným ovocem. Všeho tak akorát. Doončení opět v duchu chuti, ovoce, sherry, trocha čokolády a koření, pak postupně trochu do suchosti. Podle hezky udělaný, vyvážený kousek, pěkně celou dobu drží linii. Přišla, udělala dobrý dojem a odkráčela středem, zůstal po ní dobrý dojem. Ale to je asi tak všechno, na konci si člověk bude pamatovat, že tahle byla dobrá, ale už ne čím. Což ovšem není špatně, komplexní whisky přináší celkový zážitek. 84/100 |
| Bowmore 18letá Deep & Complex 43%: V aroma je hodně znatelné PX, které tam dost dominuje, za ním jsem pak našel lesní ovoce. Nechám ji ještě chvíli vydýchat. Když se jí nechá chvíli čas, tak PX přestane tak dominovat. Lesní ovoce, čokoláda, výrazná sladkost ovoce, až do sladkosti čokoládového zákusku, jak voní na talíři v cukrárně nedaleko které hoří ovocný slad a vítr sem občas zavane kouř. V chuti výraznější a živější, hezky líbivá sherryovka se předvádí na jazyku, nakouřené sladké ovoce (ve vůni toho kouře bylo méně), tmavá čokoláda. Působí příjemně, hladivě a živě. V dokončení se přidají ještě oříšky a lehké koření, k tomu samozřejmě z chuti sladkost ovoce, čokoláda, v závěru jde pak do suchosti. Je po ní hezká sladká vzpomínka. Příjemná, hodně líbivá whisky s málo kouře v vůni, více v chuti, ale stále jen na dochuť, kouř tam nic nepřebíjí, ale hezky doplňuje a to vše dochucený PX (znatelně). Bylo to dobrý a dokážu si představit láhev této whisky na nenáročné mlsání na terase, ale přišla mi trochu jako záměrná líbivka. Klasická 18letá je hezky vyvážená, prostě hezká holka, tahle je taky hezká, ale ještě se tomu snaží pomoct líčením a oblečením, aby byla ještě hezčí. Někdy je ale přirozenost prostě hezčí. 83/100 |
Na ochutnávce jsme měli nejdříve ty patnáctky a pak ty osmnáctky. Je vidět, že ty osmnáctky jsou dospělejší a vyspělejší. Ještě trochu více dorostly do krásy a současně už se umí správně nosit a vyprsit. Bavíme se o whisky ne o holkách, byli jsne na ochutnávce ne na diskotéce. :)
| Bowmore 21letá Masters Selection Edition 1 Aston Martin 51,8%: (bottled 2021, First-fill Pedro Ximenez and Sherry Oloroso) Zprvu v dojmu z aroma jasné sherry s dominancí PX, ale jak se postupně vydýchává, tak dominance ustupuje a ukazuje i další vůně. Voní tam dřevo nasáklé sherry a současně se tam ukazuje vůně rozkvětlých květin. Květiny se postupně začínají měnit do lehkého nádechu bylinek. Samozřejmě sherry stopa je stále přítomná, sladkost zralého ovoce, ořechy, čokoláda. Působí hezky komplexně a současně díky sherry s květinovostí a bylinkami trochu nezvykle, ale dobře. V chuti vlna čokolády se sherry, ukáže se sladká květinovost, suchost na patře, dále až trochu do bylinek, máty a pak se vrátí zase vlna čokolády. V chuti také působí dospěle a komplexně. Při dalších doušcích si všímám nádechu nakouřeného/opečeného ovoce. V dokončení se právě to opečené ovoce projeví více a díky tomu jsem si ho všimnul v chuti. Nijak tam nevyčnívá, jen doplňuje charakter. Hezky dlouho doznívá, společně s čokoládou doplněnou sherry. Celkově se mi líbila, přišla mi komplexní, hezky vyzrálá a zaujala tou květinovostí a bylinkovostí ve vůni a chuti. 87/100 |
| Bowmore 22letá Masters Selection Edition 2 Aston Martin 51,5%: (bottled 2022, Sherry butts & American Hogshead) Ve vůni sladkost lesního ovoce i s lesem, tedy spíše dřevem z lesa. Postupně mi čím dál víc sládne, ale bohužel se k tomu také přidává čerstvé dřevo. I když v ní nepůsobí vyloženě špatně a nepřebíjí to, tak tam prostě je a trochu mě tam ruší. Po chvíli zase dřevo ustoupí a překryje ho hutná tmavá čokoláda. V chuti je hodně sladkosti lesního ovoce, sladkost je dost výrazná, cukrárna, zákusek z tmavé čokolády s lesním ovocem. Té sladkosti je tam chvílema až moc, přebíjí to ostatní a byť chuť působí líbivě, trochu by mě zajímalo, co je pod tou sladkostí. V dokončení doznívá sladkost lesního ovoce a pak se tam vrací to dřevo, které tam pak doznívá. Když se v ní člověk moc nešťoural, tak měl pocit příjemného sladkého zákusku s lesním ovocem (naštěstí neřeším váhu, ale trochu se bojím, co tomu řekne zubařka). Jakmile jí ale věnoval víc pozornosti, tak zjistil, že ta sladkost to dost přebíjí a ještě se tam občas objevuje dřevo. 83/100 |
| Bowmore 22letá Masters Selection Edition 3 Aston Martin 51%: (bottled 2023, European Oak Oloroso & American Hogshead) Hned první vlna v aroma jasně říká, že to je prostě sherry whisky, hutná hořká čokoláda, prostě sherry a sherry. Postupné vydýchávání ukazuje sladkou těžkou vůni přezrálého ovoce, postupně mi tam přijde i vůně kůže. Hezká vyzrálá hutná sherryovka. V chuti hutné sherry se svojí lehkou hořkostí a čokoládou se rozlije na všechny strany, přidá se koření, následované tmavou čokoládou a hutným pomerančem. Působí hezky hutně, vyzrále a komplexně. V dokončení krásně dlouho doznívá sherry a hořká čokoláda. Celkově velmi příjemná a vyzrálá sherry whisky, jen mám pocit, že toto jsem už nekdy pil, někdy lepší, někdy horší, ale tak trochu to splývá. 86/100 |
Nebylo těch Aston Martinů nějak málo? Bylo i nebylo.
Ta 15letá Golden & Elegant a 18letá Deep & Complex sice na sobě nápis Aston Martin nenesly, ale klidně mohli, on je totiž obsah stejný, jen ta cenovka pak ne.
Schválně o kolik by byl ten dražší Aston Martin hodnocen lépe? :)
Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024
| Koncem března si pro nás Martin Mayer připravil ochutnávku whisky The Macallan a ochutnávkou nás provázel Vašek Rout, tedy asi osoba tady nejpovolanější. A když Macallan, tak hezky sherry oaky. Vašek nás seznámil s historií palírny i jejich whisky a neopomněl nám připomenout, že Macallan bývá označován jako Bentley mezi whisky. Autům nijak zvlášť nehovím, ale pochopil jsem z toho, že ta značka je kurva dobrá, kurva luxusní a kurva drahá (je krásné, jak se tři kurvy dají nahradit jedním slovem). No prostě, bylo se na co těšit. |
| A protože létat do výšin se musí postupně, tak jsme začínali takovým základem - The Macallan 12letá Sherry Oak 40% (originální plnění 2022). První dojem v aroma byl fajn, sherry, hladivá čokoláda. Postupně tam začala přicházet lehká dřevitost. Sladká dřevitost nasáklá sherry a čokoládou. Postupně se celkový dojem zase začal zlepšovat, takže celkem fajn i když s malým vroubkem a lehce narušeným dojmem, ovšem nezkaženým pro očekávání věcí dalších. Jenže to jsem ještě nevěděl, co mě čeká. V chuti začne trpkou dřevitostí, pak to sice začne srovnávat čokoládová ovocnost a jemnější čokoláda, ale furt tam zůstává trochu té dřevité trpkosti. Ve vůni to bylo lepší než v chuti, tak jaký bude závěr. Drží linii, pokračuje směrem dolů. V dokončení byla trpká dřevitost s nádechem čokolády. Celkově zklamání. Ve vůni to bylo celkem fajn (s lehkou výhradou), ale pak to drhne čím dál tím víc. To jsem nějak nepobral. U Vaška jsem nedávno při diskusi na téma základní Macallan ochutnal 12letý Double Cask, tedy ještě levnější a přišlo mi to v pohodě, ničím moc zajímavé, za ty peníze drahé, ale ničím to nevadilo. Tady bych tedy i očekával o něco lepší, hezky doplněné o sherry a dostal jsem něco, co se dalo dopít (abych z toho zase nedělal takové drama), ale další bych už nalít nechtěl. Si připadám, že nasadili papírovou krabici na šlapací autíčko, napsali na ní fixou Bentley a cenu zvedli třikrát. 73/100 |
| Druhým aktuálním plněním byla The Macallan 18letá Sherry Oak 43% (originální plnění 2023). Trochu jsem se po té minulé bál, ale aroma příjemně překvapilo. Příjemně vyladěné sherry, čokoláda, kandované ovoce, působí komplexně, ale nemá toho nijak moc navíc. Postupně trochu nádech do dřeva, nevyloupané lískové oříšky. V chuti kořenitější čokoláda s kandovaným ovocem. Vůbec mi chuť neodpovídá vůni. Při dalších doušcích už lepší dojem, delší čokoláda a ovocem, pak opět koření s čokoládou. V dokončení kořeněná čokoláda, pak i trochu sladce dřevěný dojem. Celkový dojem moc nezaujal, na mě moc kořeněná, od 18 bych čekal větší komplexnost. 81/100 |
Tohle že je ten THE Macallan? A to jsem ještě neznal cenovku. Od 10 a půl tisíce venku po 14 a půl tady (za 18 letou). Ještě, že jsem nekoupil láhev. Jestli je tohle Bentley mezi whisky, tak je Bentley taky drahé a o ničem? Drahé je, ale jaké je, to netuším. Vašek říká, že dobrý Macallan začíná na cenovce 8 tisíc. Hm, zcela viditelně zapomněl dodat, že euro.
Já chápu, že si palírna vydobila pozici kvalitou, ale nějak nechápu, že ji ještě neztratila. Nebo to ji živí hlavně prodej láhví za desítky tisíc euro a zbytek je moc nezajímá? Po ochutnání tohodle bych si hodně rozmyslel, zda chci další peníze dávat do Macallanu. Vždyť za to si můžu koupit pár láhví dobré whisky a nebo Macallan. A co vím od ostatních, tak jsem nebyl jediný s podobným názorem na ty první dvě. Někdy mám pocit, že to všichni chválí jen proto, aby nevypadali, že tomu nerozumní, vždyť přece Macallan je skvělá whisky.
| A pak jsme zabrousili v té základní whisky trochu do historie, abychom si zase potvrdili, že starší nebyla lepší. Čekal nás tu The Macallan 12letá Matured in Sherry Wood 43% early 90s (originální plnění, Giovinetti & Figli Milano). Ve vůni hutná čokoláda s kandovaným ovocem, těžké přezrálé ovoce, příjemný dojem starého sherry, lakované dřevo, hořká čokoláda. I v té vůni se to sherry musí překousnout. Příjemně hutná vůně působící hlubším dojmem než má. V chuti tekutá tmavá čokoláda, kandované ovoce, mohutnost zralého ovoce, hutná čokoláda s kandovaným ovocem, při pití je třeba ji překousnout. V dokočení oříšky, čokoláda, kandované ovoce, lehké dřevo nasáklé sherry. Celkově příjemná sherry pochoutka, prostě příjemná sherry whisky k pití a pochutnání si. Je to vlastně běžné základní plnění a tady se dá chápat, jak kdysi vzniklo dobré jméno značky. 88/100 |
A z originálních plnění se podíváme, jak si na tom stojí nezávislí bottleři.
| Tuto část otevíralo plnění od Elixir Distillers A Speyside Distillery 12letá Parcel No.6 2008/2021 48%. Ve vůni hutné zralé ovoce, čokoládové dřevo. Čím dál víc mi tam vystupuje to dřevo, s ovocným nádechem, s nádechem pomerančů, čokolády. Celkově je to příjemné, ale prostě to dřevo pod tím mi tam trochu ruší, neříkám, že vyloženě vadí. V chuti sladkost, sherry pomeranče, čokoláda, dřevitá sladkost, hořká čokoláda s trochou koření. V dokončení mám opět dřevěný podklad a na něm pomeranče, čokoládu a koření. Celkově čokoláda s kořením, zralým ovocem, pomeranči a to vše podávané na dřevěném prkénku. Mám z toho trochu rozporuplný pocit, nebylo to špatné (tedy bylo to celkem dobré), ale zas tak úplně mě to nenadchnulo. Buď by se to mi časem zalíbilo víc a nebo obráceně. 84/100 |
Další dvě jsou skoro stejné. Stejná palírna, stejný den destilace, stejný den lahvování, stejný typ sudu, stejný bottler, ale každá byla v jiném sudu a má jiná procenta. A tak při zjednodušeném pohledu by měly být stejné, tak jsme měli možnost si potvrdit, že stejné nejsou. I když se jedná o destilát ze stejné destilace, tak každý sud i když je stejného zdroje a papírově stejný, pracuje trochu jinak - prostě příroda.
| Speyside (M) 18letá Signatory Vintage Cask Strength Collection 11.7.2005/22.8.2023 Cask No.DRU17 A106 #4 1st Fill Oloroso Sherry Butt 57,5%. Aroma ovocné, uhlazené, hutná čokoláda, sladkost zralého ovoce, pak se mi tam v pozadí začíná objevovat trochu sladko-nahořklého dřeva. Úvod vůně byl lepší. V úvodu chuti sladkost ovoce, zralé ovoce, pak se k tomu přidá koření s čokoládou, když koření ustoupí, tak se opět ukáže sladkost ovoce s čokoládou. To koření mi úplně nesedí, ale takhle udělalo příjemnou a zajímavou vlnu. V dokončení oříšky, pak doznívá čokoláda s kandovaným ovocem. Taková celkem uhlazená uzrálá sherry whisky s trochou koření. 86/100 |
| Speyside (M) 18letá Signatory Vintage Cask Strength Collection 11.7.2005/22.8.2023 Cask No.DRU17 A106 #20 1st Fill Oloroso Sherry Butt 57,9%. V aroma příjemné sherry s lehkým nádechem koření. Působí na mě spíše lehce. V chuti lehce kořeněné sherry, pak se koření zvýrazní, ale brzy je doplněno čokoládou, která to zjemní a dá tomu sladké tóny, stane se z něj sladké koření a přidá se i zralé ovoce. V závěru chuti i nádech dřeva. V dokončení čokoláda s ovocem a trochou koření, sladké dřevo s nádechem zralého ovoce. 84/100 |
Sud číslo 4 mě bavil víc, byl takový hravější, živější, sud číslo 20 byl zase takový stálejší a vzájemně usazenější.
| A uzavíral to Speymalt from Macallan Distillery 2003/2022 Gordon & MacPhail Cask No.6722 Sherry cask 58,4%. Ve vůni mi tam hned od začátku vylézá nasládlé dřevo s ovocností. Postupně se tam přidává zralá ovocnost, čokoláda, prostě sherry. Postupně i lehké lehce do sladka koření, díky kterému se upozadilo to dřevo. Stále se zesiluje sherry, čokoláda a ovoce. Potřebuje docela čas vydýchat. Pak se z toho stane příjemné, komplexní vyzrálé sherry aroma. I když trochu bez zapamatovatelnosti. Při přeochutnání ve větším klidu a časovém úseku ji hodnotím o něco lépe. V chuti sladkost zralého ovoce a čokolády, pak nástup koření s čokoládou. Kořenitost je tam znát, ale současná výrazná čokoláda ji zjemňuje a dává jí příjemný sladký nádech. Oříšková čokoláda. V dokončení doznívá čokoláda s trochou mentolu, příjemný sherry závěr a lehké koření. Na začátku potřebovala více času na vydýchání a doma při psaní a přeochutnání jsem ji hodnotil podstatně výše než na místě. 88/100 |
Macallan prostě žije z toho jaké jméno si vybudoval. Osobně to úplně nechápu, protože si myslím, že bez nových lidí to nejde dlouho udržet. A nový přicházejí od spoda a tam ty produkty nejsou tak zajímavé, abych měl zájem pokračovat k dalším dražším. Navíc jejich boj proti překupníkům je asi účinný, ale podle mě asi i odradí ty běžné. Když to prodávají za 1000 (obecné číslo pro jednodušší ulázku) a překupníci pak za 1500 a vyprodají, tak cenu upraví na 1300. Proč by měli vydělávat překupníci a ne palírna, když navíc zisk jde na charitu. Pro toho, kdo měl limit 1000 je už 1300 dost za limitem. I když za krátkou dobu se z těch 1300 stane vlastně standard, ten s limitem 1000 si ho zvýší na 1300 a překupníci to časem začnou nabízet za 1700. Chvíli to asi funguje, ale pak se to podle mě rozjede znovu. Otázka, až do jaké výše. Já jsem asociální alkoholik. Nemůžete mi spočítat cenu bez charity?
Celkový dojem z ochutnávky? Tak trochu zklamání. Abych to hned uvedl na pravou míru. Není to výtka vůči Martinovi, ani vůči Vaškovi. Vzorky byly vybrané zajímavě, navazovaly, spojovalo je sherry a celé to bylo jako vždy dobře uděláno. Jen jsem prostě od Macallanu čekal víc. A originální plnění vedle nezávislých zcela propadly. Nevím ceny, ale očekával bych, že byly i podstatně levnější. Za stejné peníze, co si koupím láhev Macallanu si můžu koupit lepší láhev jiné whisky nebo lepší Macallan od nezávislého bottlera a ještě mi zbydou peníze. To není dobře. Na mě to působí jako nafouknutá bublina žívící se vlastním pocitem vyjímečnosti, který současně posilují ti, kteří mu věří. Fanoušek Macallanu bude spokojen, cenu chápe, vždyť je to vyjímečná whisky a ty ne moc povedené se občas stanou, vlastně by je tak kriticky neviděl. A chyba byla u kupujícího, že si nepřiplatil a koupil si ty levné, co by vlastně za ty peníze chtěl. A nespokojený kritik se jen utvrdí v názoru a kupovat je nebude.
Shodou okolností mi tu vyskočila reklama na Leoše Mareše. Se zrovna hodí do přirovnání. Nesleduju ho, neposlouchám ho, takže to je jen můj názor. Svoji pozici si musel postupně vybudovat, nespadla mu z nebe a musí se uznat, že asi dobrej bude. Jenže už se to dostává za hranu: "Bude tu velký koncert, mnoho skvělých zpěváků a skupin a moderuje to Leoš Mareš. Kdo tam bude hrát? Nějaký zpěváci, ale moderuje to MAREŠ!" Před pár lety udělal svůj jediný koncert v životě, vstupenky také byly podle toho drahé. Zbytek na Ferrari byl vydělán, ale i ten servis něco stojí. Tak bum a je tu druhý jediný koncert. Inflace, vše se zdražuje a je tu turné. Se ten jediný koncert nějak rozrostl. Fanoušci jsou rádi a tyhle detaily vůbec neřeší. Ti, co by tam stejně nešli, do toho rejpou. :) Ale zrovna se hodil jako přirovnání.
Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024
| Jakub Moravec si pro nás připravil velmi zajímavou ochutnávku whisky a to láhví z nezávislého plnění Battlehill od Duncan Taylor. A nejenže připravil zajímavé láhve, tak ještě přizval skvělého historika Honzu Hrdinu, který nám vysvětlil, že Battlehill není jen název nezávislého plnění, ale také kopec ve Skotsku u Huntly, ale hlavně se odkazuje na historickou bitvu o trůn mezi Robertem The Bruce a Johnem Comyn. A tak jsme vedle dobré whisky měli i zajímavý výklad o skotské historii a to vše společně se skvělou společností, co se tam sešla, znamenalo dobrý zážitek. Díky Kubo. A jedna slovní zajímavost - co vás napadne, když se řekne "skot"? :) Ovšem uznávám, že my nejsme zcela reprezentativní vzorek. |
A jaké whisky jsme od Duncan Taylor ochutnávali? Sešlo se nám tam několik single malt - Miltonduff, Ben Nevis, 2x Macallan, Glen Garioch, Bunnahabhain a blended malt Drumblade.
| Miltonduff 8letá Duncan Taylor Battlehill 1998/2007 43% Aroma hodně mladě svěží, sladkost přezrálého ovoce, vůně kvetoucího lesa, trochu květinová převoněnost. V chuti medvá sladkost, krásně zralé ovoce, hodně zralé jablko, lískové oříšky. V dokončení lískové oříšky, ovocnost, hutný med. Celkově příjemná ovocná svěží whisky, líbila se mi, bavila mě. 81/100 |
| Ben Nevis 8letá Duncan Taylor Battlehill 1999/2007 43% V aroma lehce zatuchlé přezrálé ovoce, vlhké dřevo. Postupně sládne do dřevitého medu a dojem se pro mě trochu zlepšuje, přidává se mi ovoce a hrušky. V chuti ovoce, zralé hrušky, trochu koření, postupná sladkost zralého ovoce. V dokončení hrušková zralá ovocnost, ořechy s dozvukem dřeva. Mně tam ta úvodní zatuchlost vadila, ale sice jsem se tam s někým shodnul na té zatuchlosti, ale ne na celkém dojmu, zatím co mě vadila, tak jemu se tento nádech líbí. 80/100 |
| Macallan 8letá Duncan Taylor Battlehill 1996/2005 43% V aroma dřevěný sklad jablek, trochu nevýrazná, lehká kyselost. V chuti trocha kyselosti nezralých jablek, lehká nahořkklost mandlí, trochu kyselosti. V chuti taková plochá, ne moc zajímavá. V dokončení doznívá lehká hořkost mandlí, jablečná nevýrazná ovocnost. Celkově mi přišla taková plochá, nevýrazná a nezajímavá. Když je plochá holka, tak ještě může zaujmout mnoha dalšími věcmi, není to jen o tom jediném. Whisky to má horší :) 72/100 |
| Macallan 9letá Duncan Taylor Battlehill 1996/2005 43% V prvním dojmu na mě aroma působilo převoněně. Jen co se nadechla, tak vylezlo sherry, čokoláda (v prvním dojmu mi tam připadla lékořice, teď už ne), kandované ovoce, prostě se ukázalo sherry. V chuti taková fajn sherry, čokoláda, kandované ovoce. V dokončení ovoce, sherry, čokoláda, oříšky. Celkově taková fajn sherryovka i když ne moc hluboká. 81/100 |
| Glen Garioch 9letá Duncan Taylor Battlehill 2012/2021 46% V aroma mám sirné tóny doplněné ovocem. Ale ta sirnatost mi tomu štiplavě dominuje a moc mi to nesedí. Potřebovala dost času, aby to otupila a ukázala i to ovoce. Na první dojem jsem jí nedal. Nesedí mi, ale současně nemůži říct, že mi vyloženě vadí nebo připadá špatná. V chuti se ta sirnatost projevuje taky, štiplavě, lehká kyselost a vedle toho mi připadá taková přebíjená zralá ovocnost. Postupně štiplavost ustoupí a vyleze mi taková průměrná ovocnost. V dokončení lehká kyselost s hořkostí. S touhle jsem měl problém, zprvu mi ve vůni ani chuto neseděla vůbec, přišla mi dost sirnatá. Když dostala dost času, tak se ukázalo i ovoce, ale ne moc výrazné. Tady mám problém s bodováním, sice mi to moc nechutná, ale současně cítím, že má tělo a že to není úplně špatný, jen styl, co mi nejede, takže mi připadá nefér ji totálně bodově sestřelit, ale současně jí moc bodů dát nemůžu. Prostě to není m§k styl. 75/100 |
| Bunnahanhain 10letá Duncan Taylor Battlehill 2008/2019 46% V aroma hutné sherry, tmavá čokoláda, kandované ovoce, příjemně hutná, hladivá, bonboniéra, už jen nos si pomlaskává. V chuti bonboniéra z tmavé čokolády, zralé ovoce, hezká hutnost, prostě takové mlsání. V dokončení doznívá bonboniéra. Tak ta mi dost chutnala, líbila se mi, celkově fakt dobrá bonboniéra, hezky vyvážená. Fakt jsem si pochutnal, ale na konci jsem jí musel v celkovém hodncení bod ubrat, protože to celkově nebyla whisky na mých 88 bodů, takže doslala finálně 87. 87/100 |
| Drumblade 10letá Duncan Taylor Battlehill Blended Malt 46% V aroma trochu zatuchlé lesní ovoce, kovová vůně, postupně i čokoláda. Chtěla trochu čas a začala být příjemnější a zajímavější. V chuti fajn sherry, čokoláda, ovoce, lehké koření, fajn ale nic objevného. V dokončení doznívá chuť čokolády, ovoce. Celkově fajn pitelná whisky, lehká s trochou sherry. 77/100 |
Úvodní Miltonduff mě hodně bavil, líbil se mi svojí svěžestí a úplně krásně se ujal nevděčné role první whisky. Nechal jsem si ještě trochu ve sklence na přeochutnání na konci a i v tu dobu bez problémů obhájil dojem, co udělal v úvodu. Ben Nevis mi trochu vadil tou úvodní zatuchlostí, ale je to přesně o tom, co mě tam úplně něvyhovuje, někdo naopak vyhledává. Macallany šli na stůl společně. A když se člověk podívá na jejich stáří a data destilace a plnění, tak uvidí, že roky destilace a plnění mají stejné, ale stáří ne. Prostě se to tak sešlo, že nestočili to druhé plnění, tak uplynulo 14 dní a už doběhl další rok zrání. Človek by čekal, že se tedy moc lišit nebudou, ale rozdíl byl víc než výrazný. Ten první byl dost plochý a nezajímavý. Ale ani ten druhý nedopadl moc dobře, byl to taková slušná průměrná sherryovka, jenže od Macallanu nechcete jen slušný průměr. S Glen Garioch jsem dost bojoval, přišla mi sirnatá a neseděla mi, tam jsem i narazil na to, že nevím, jak takové whisky hodnotit, nepřipadá mi úplná špatná a zabitá, abych řekl, že je to špatné, spíše to není můj styl. Bunnahabhain pro mě byla jedničkou, fakt dobrá bonboniéra. A uzavírající Drumblade takové fajn pití na závěr. Byla to blended malt, ale jak jsem pochopil, tak by to měla být teaspoonutá Ailsa Bay (nevím, zda jen tahle nebo všechny takto nazvané).
A místo piva jsme k tomu měli takový zelený brčál, že člověk čekal, komu prvnímu tam vyplave rákosníček.
.
Díky Kubovi za pozvání, díky Vaškovi za azyl v doupěti, díky Honzovi za povídání, díky Peterovi za fotky, prostě díky všem.
Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024
| Lukáš Souček si pro nás připravil ochutnávku nezávislých plnění whisky od společnosti Chorlton. Jedná se o velmi mladou značku (založena v roce 2016). Aby na trhu zaujala, tak se snaží nabízet dobrou whisky (stejně jako ostatní), ale má i graficky zajímavě zpracované etikety. Jen hezké etikety by ovšem dlouho k úspěchu na trhu nestačily a jak jsme se mohli přesvědčit, tak i obsah láhví byl dobrý. |
Ochutnávali jsme whisky z různých palíren: Teaninich, Benrinnes, Tobermory, Highland Park (ale tu jsme nejmenovali, páč si to nepřávala), Caol Ila a Ledaig. Lukáš připravil opravdu hezkou sestavu.
A jak jsem viděl já, to co si pro nás připravil:
| Teaninich 12letá Chorlton whisky bottled 05.2022 54,2% Aroma je příjemně svěží, ovoce, sladkost až do medu, postupně sladký slad, lískové oříška a dřevitost jejich skořápek. V chuti jemná, lehkost zralého až přezrálého ovoce, v prvním dojmu mi tam přišlo něco jako pohlazení čokolády, ale to se už neopakovalo, vanilkové těsto, lehké pečivo. Olejnatá konzistence. V dokončení oříšková ovocnost, oříšky. Taková fajn, svěží, ovocná, květinová, jarní. 84/100 |
| Benrinnes 23letá Chorlton whisky 27.10.1997/05.2021 56,6% V aroma tmavé pomeranče, sladkost přezrálé ovocnosti, hutný med, vše spíše těžší, ovocem nasáklé dřevo bedny, trochu voní ovocem a dřevem a trochu tím smrdí. Postupně, jak se vydýchává, tak ovocný koláč. V chuti výrazná sladkost zralého ovoce, lehčí než ve vůni, postupně až banánům, přidá se med a vanilka. Chuť je znatelně výraznější a živější než aroma. Postupně se v chuti více projevuje jemné pečivo a vanilka, až k lehce k vanilkovým rohlíčkům. V dokončení ovocnost s travními bylinkami. 85/100 |
| Tobermory 24letá Chorlton whisky bottled 04.2019 55,1% U této whisky jsem měl zpočátku trochu problém. Ve vůni jsem měl zatuchlost sherry, až po vlhký skled s dřevěnou podlahou. Nemohl jsem najít to správné slovo, co by to vystihlo a u stolu jsem dostal nápovědu - smradlavka. Chce to chvíli počkat, až se více nadechne, tak se začnou ukazovat oříšky, pak i oříšky v čokoládě. V chuti se oříšky v čokoládě projeví víc než ve vůni, těžší tmavé pomeranče, nádech slaného karamelu, postupně až do mléčné čokolády. V dokončení tmavá čokoláda a ořechy. Potřebuje čas na vydýchání, fakt potřebuje. U ní jsem si pak psal i druhou recenzi. Zatuchlost v aroma podstatně ustoupila, více se ukazují oříšky a čokoláda a příjemný tón sherry, tmavé pomeranče a těžší vůně přezrálého ovoce. V chuti se krásně zakulatila, mléčná čokoláda s oříškama, ovocnost a to vše se hezky balí do nádechu sherry. Po chvíli slaný karamel s čokoládou. V dokončení tmavá čokoláda, ořechy a ovocnost. Hodně jí pomohlo vydýchání, potřebovala to. S vůní jsem se úplně nesešel, ale v chuti pak hodně dobrý. 85/100 |
| Orkney 19letá Chorlton whisky bottled 12.2022 54,3% Ve vůni lesní med s lehkým kouřem, lehce nakouřené opečené ovoce, postupně trochu do kávova, kávová čokoláda. V chuti sladová sladkost v úvodu, nakouřený slad. Popelnatost, přidává se čokoláda a kávový nádech, kofila, postupně zralé lehce opečené a okouřené ovoce, přibude trochu slanosti, slaný karamel. V dokončení slaný karamalel s čokoládou, postupně vánoční těsto a uzavírá mi to lehce vanilka. Taková fajn, lehce připečená whisky s trochou kávy a popela. 84/100 |
| Caol Ila 12letá Chorlton whisky 16.2.2009/7.2021 57,7% Ve vůni kouř se sladkostí ovoce, postupně chytá takový mořský nádech, kouř s vůní moře - kouř, trocha slanosti a mořská vůně. V chuti opálené dřevo, popelavost, slanost, postupně přichází uzené s osoleným sladkým opečeným ovocem. Zní to divně, ale nechutná to špatně, v chuti zajímavější než ve vůni. Dokončení slano-kouřové, sladko-slaný kouř, trocha osoleného sladkého opečeného ovoce. Ohořelné dřevo. Docela dobrej ohořelej klacek s nádechem toho ovoce, co se tam opékalo, jen trochu osolený. Je to celé trochu divné, ale celkem to spolu funguje. 83/100 |
| Ledaig 10letá Chorlton whisky 22.6.20210/7.2021 57,0% V aroma měkký, trochu bylinný kouř, postupně zemitost, minerálnost, lehce slaný kouř, postupně se přidává lehká ovocnost s lehkým kouřem. V chuti dominuje ovoce, ovocná sladkost, postupně až po banán, vše lehce opečené a s trochou koření. V dokončení kombinace pekárny, krámu s kořením a zralá ovocnost. Ve všech částech působí hodně rozmanitě, což je na jednu stranu plusem, že je zajímavá a každou chvíli jiná, na druhou stranu mínusem, protože je těžké si v ní něco najít. Celkový dojem ale dobrý. 84/100 |
text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 03.12.2024