značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» home

  tisk textu

Ochutnávky whisky 2024


Adventní kalendáře 2024

A jako každý rok, když se blíží vánoce, tak je třeba najít vhodnou medicínu proti vánočnímu stresu, přeplněnosti lidma a trochu si oddechnout od občas moc vlezlé a všudypřítomné předvánoční výzdoby. Za poslední roky se mi osvědčily whisky adventní kalendáře.

Letos jsem opět pořídil Adventný Kalendár The Izzi Pub od Petera Praženky a zkusím s nimi udržet krok (největším strašákem je zimní nachlazení, kdy to prostě nemá smysl ochutnávat, protože nic necítíte). Adventní kalendář od Alkoholu.cz, co připravil Petr Pulkert se mi taky líbil, obě dvě verze, ale to už se prostě nedá stíhat. Oba dva dělají ke svým kalendářů každý den videa a tak se budu dávat odkazy na videa od obou dvou. A podle toho, jak budu stíhat, tak budu i psát svoje poznámky.


Redbreast PX Edition 46%Den první - Redbreast PX Edition 46%:
Hned ve vůni je jasné, že se blíží vánoce. Višně v čokoládě a k nim vůně zralého ovoce položeného v dřevěné misce a trochou koření. Krásně hutná. Vůně leštěného dřeva. V chuti prostě čokoládové mlsání, čokoládový dort s višněmi, trocha koření, lesní ovoce, postupně do hutného džemu z lesního ovoce. Si tam mlsám a baštím to lžičkou (obrazně). Až to dopiju, tak přiberu 2 kila, ale to je v pohodě, to se v mé postavě ztratí a přes vánoce to bude stejně ještě víc. V dokončení mi doznívá lesní ovoce s trochou toho lesa (už se chystá vánoční stromeček) a dochucené kořením. Povedený začátek adventního kalendáře, příjemný úvod do vánočního období. 85/100 WB:261899

video youtube: 1. December 2024 - Redbreast PX Edition 46%

Cedar Ridge Peated Bourbon Whiskey Batch:2 43%Den první - Cedar Ridge Peated Bourbon Whiskey Batch:2 43%
V první chvíli ve vůni lehce spálená plastelína. Během chvilky je "peated" už je v názvu, ve skleničce není nic. Vůně jde do sladka, až pouťově přesladka, sladké dřevo a ovoce s cukrem. Na jednu stranu mi zmizel ten můj neoblíbený plastový bourbon dojem, na druhou stranu si připadám, že mě chtějí zabít sladkostí a cukrem. Kouř tam vůbec není a působí to dojmem líbivosti a přeslazenosti jak růžový romantický seriál v televizi. V chuti je to podobné jak ve vůni, jak ten růžový romantický seriál a současně mi podobně hořkne v puse, jako kdybych ho viděl minutu, což je přesně o minutu déle, než jsem chtěl vidět. V chuti to jede ve stejném duchu jako ve vůni, hodně líbivě, laciné přeslazené pouťové cukrovinky s nádechem ovocných chutí a umělostí v pozadí, v pozadí dřevité dochucení, vždyť to přece zrálo v sudu. V dokončení jen dozní chuť a zmizí. Prostě laciná pouť, kde je vše nablízkané, líbivé, pouťové a hraje k tomu Michal David, všude fůra rozesmátých lidiček a dalších divných věcí. Když půjdu na lacinou pouť (tohle je pouťová whisky ve špatném smyslu slova), tak to budu čekat, ale když jsem se šel jen běžně pobavit, tak už jsem zklamán. Slizkej, jak Sagvan Tofi na večírku. 68/100 WB:219710
Taketsuru Pure Malt 43%Den druhý - Taketsuru Pure Malt 43%:
V prvním dojmu mi tam přišla sladkost opečeného ovoce lehce načichlého kouřem. Pak už mi náznak kouře zmizel a ještě více mi vylezla sladkost ovoce, chvílema až do ovocných bonbónů, v pozadí pak trochu dřeva nasáklého šťávou z ovoce. Chvílema mi sládne až do medu. Mám z té vůně tak ulepené ruce, že jsem si je musel dojít umýt, abych si neulepil klávesnici. Je to hodně zralé sladké ovoce, až trochu přeslazené, ale současně to působí příjemně. V chuti se potkává sladkost s lehkým kořením, trochou bylinek a asi i zázvoru. V první chvíli trochu zklamání, protože vůně naladila na něco jiného. Sladká ovocnost s kořením, začínám tam mít stále větší dojem zázvoru se sladkostí a lehkým ovoce. Jak ji postupně popíjím, tak mi připadá pitelnější, ale prostě vůně mě naladila a natěšila jinak. Doznívá mi příjemné koření z chuti, sladké ovoce, hřeje. Ve vůni mě nalákala na sladké letní ovoce, kde si budu oblizovat ulepené prsty, v chuti jsem dostal podzimní doušek se zázvorem oslazený ovocnou šťávou, který příjemně hřeje. Určitě si ji naleju raději než doma vyrábět svařák či zázvorový nápoj na zahřátí, ale já raději sladkost letního ovoce. Celkově určitě není zklamáním, ale trochu si to u mě rozhodila slíbením léta a pak dala podzim. 78/100 WB:162294

video youtube: 2. December 2024 - Nikka Taketsuru 43%

Neidhal Single Malts of India 46%Den druhý - Neidhal Single Malts of India 46%
Zprvu se na mě vyvalil hutný dým, až jsem musel zavřít oči, aby mi tam nevlétl. Ale určitě jsem nezavřel nos, protože voněl hezky. Zprvu víc popelavě a občas v něm zavonělo opečené ovoce i sladké ovoce ležící stranou od ohně. A jen co se dým trochu rozplynul, tak se začaly mísit vůně. Z jedné strany citrusy a z druhé trochu hořkosti posekané trávy včetně keříků. Postupně to dostálo lehce hořkoslaný nádech asi čerstvě vyplavených mořských řas a navlhlé kypré země. Krásně se v té vůni vyvíjí, postupně se přidává vůně neloupaného exotického ovoce. A teď trochu závan grilovaného ovoce a ještě nehotového grilovaného masa. Beru skleničku a jdu podle čuchu najít, kde se tu hoduje. V chuti mě přivítalo lehké koření a štiplavost, ale brzy vystřídané sladkým tropickým ovocem, některé kousky trochu opečené, občas mi připadají lehce umazané od toho grilovaného masa. Při dalších doušcích začne více vynikat to tropické ovoce (už naštěstí oloupané). Si tak pomlaskávám. V dokončení mi doznívá sladkost ovoce s lehkým nádechem opečenosti.
Tohle se mi líbilo, přeneslo mě to hezky na tropický ostrov plný vůní, chutí a krásných žen. Nejdřív se najím a napiju a pak se uvidí. Bavilo mě to. 84/100 WB:197399
Bulleit Kentucky Straight Bourbon Whiskey 45%Den třetí - Bulleit Kentucky Straight Bourbon Whiskey 45%
Já bourbony moc nemusím, takže jsem zase ve vůni čekal "Spojené barvárny a ředidlárny, národní podnik", ale nakonec mi to nepřišlo ve vůni tak zlé. Teda ne že by tam nebyly (asi si už zvykám :) ale už mi to tolik nepřebíjely. Ve vůni hodně sladkosti, vanilka, marmeláda (ta co dělá manželka z ostružin - což vám vůbec nepomohlo), vzadu to celé rámuje čerstvé dřevo (ale nepřebíjí mi to), sladkost chvílema až tou pouťové přeslazenosti/umělosti. Tak chuť jsem si ještě nezvykl. Krátká sladká vlna následovaná vlnou koření, do to se mi vrací sladkost a zelená jablka bez kyselosti. Oslazené nekyselé zelené jablko s kořením. A pak postupně začne přicházet dřevo, zprvu příjemně, pak hořké dřevo se sladkým nádechem. V dokončení mi doznává celkem příjemně dřevo, jablko, vanilka. Dokončení zase trochu zlepšuje dojem. S dalším douškem mi to přišlo i pitelnější, ale na natolik, abych se o bourbony začal zajímat. No vlastně jsem se začal těšit až tu skleničku dopiju a dám si něco jiného. Ale pozor, psal jsem dopiju, ne vyleju, už je to stejně zaplacené, tak bych se zbytečně netrestal, kdybych to nechtěl dopít.
Prostě jsem té americe nepřišel na chuť, ale udělám si jednou čas, vezmu vše co tu mám a zkusím to a uvidím. Nebodoval jsem, protože to neumím objektivně subjektivně ohodnotit. WB:21343

video youtube: 2. December 2024 - Bulleit Bourbon 45%

Caol Ila 2016 Gillespie & Partners 26.6.2016/27.6.2023 Bourbon Barrel #2 53,7%Den třetí - Caol Ila 2016 Gillespie & Partners 26.6.2016/27.6.2023 Bourbon Barrel #2 53,7%
Ve vůni citrusy s úvodním lehkým kouřem, který se rychle mění rašelinu a po chvíli se přidávájí trochu nalámané byliny. Pak mi opět dominují citrusy a přidává se k nim hutné čerstvé těsto na vánoční cukroví. A opět lehká kyselost citrusů. Voní dobře a rozmanitě. Když čuchám moc dlouho, tak mi tam začíná vylézat trochu alkohol a náznak mladosti, takže dost čuchání. V chuti hořkosladké citrusy, trocha kořenitosti, celé to zjemňuje vanilka a postupně i vanilkové rohlíčky. Má to sílu a intenzitu chuti a přitom rozvíjí chutě. V dokončení mám plnou pusu citrusů, které postupně nahradí vánoční těsto až po vanilkové rohlíčky. Má hezky dojíždějící dozvuk, kdy mu klesá síla a současně začne hezky hladit. Líbilo se. 84/100 WB:241625


Alkohol.cz - whisky adventní kalendáře (Basic a Deluxe)

video youtube: 1.prosinec - Bruichladdich Islay Barley 2013
video youtube: 1.prosinec - Balblair 18 Years Old Highland Single Malt


Návštěva palírny TOSH - 13.11.2024

Na WLP člověk ochutná spoustu dobré whisky a taky občas vymyslí dobré nápady. A jedním z dobrých nápadů byla moje návštěva v půlce listopadu 2024 v palírně TOSH, kde Jura vyrábí svoji whisky Lafayette a King Barley. Průvodce po palírně mi dělal Jura Omelka a Petr Gavlík. Když Jura mluví o lokálnosti výroby, tak na některém z polí okolo kterých jsme jeli k palírně, se pěstuje ječmen pro jeho whisky. A Zemědělské družstvo, které dané pole obhospodařuje, je vlastně hned ve vedlejších vratech.

V palírně dříve používali odrůdu ječmene Overture, nyní používají odrůdu Tosca. Sladinu si nyní nechávají dělat ve sladovně v Bruntálu, ale díky Jurovým pivovarským zkušenostem, jim do přípravy mluví, tak aby nebyla dělaná klasickým pivovarským způsobem. V plánu je ovšem vlastní výroba sladiny přímo v palírně. Již začali stavební úpravy a vše se nyní odvíjí okolo peněz na dokončení. Když ovšem Jura popisuje, kam se přiveze slad, kde bude mlýn a jak to celé bude vypadat, tak to člověk začíná i vidět. A v úplných snech je potom i vlastní sladovna. Ovšem tento sen má reálný základ v tom, že v areálu Zemědělského družstva kdysi býval pivovar a je zde stále zachovalá sladovna. Zatím se ale nezahuštěná sladina dováží z Bruntálu a palírně pak probíhá dlouhé kvašení pro ovocný charakter whisky. Používají lihovarnické kvasnice. Pekařské kvasnice použité při výrobě první edice whisky King Barley byly spíše odkaz na dřívější výrobu, kdy chtěli whisky vyrobit podle dochovaných receptů. Vyzkoušeli a zjistili, že tudy ta správná cesta úplně nevede, minimálně z jejich pohledu to nedává whisky ten charakter, který by si přáli.

Whisky se zde pálí ještě v původních kotlích. Když to vezmu pohledem zleva, tak první kotel je určený pro gin, pak je menší kotel pro první pálení, vpravo vzadu větší kotel pro první pálení a vpradu vpředu kotel pro druhé pálení. Mezi kotlema je pak nádrž na destilát z první destilace (low wine nebo také lutr), na úkap a dokap. Ty se následně ve správném poměru použijí do druhé destilace. Úkap a dokap jdou opět do nádrže a jádro pak přes měřidlo a po naředění do sudů. Kotle na první pohled vypadají jako nerezové. Nevypadají, jsou. Ale protože všichni víme, že whisky dělá dobře kontakt s mědí, tak u kotlů po první destilaci se s ní potkají v chladičích a při druhé destilaci se v horní části kotle páry potkají s cca 16 metry čtverečními mědi.

Pod palírnou je pak velký sklep, kde v sudech zraje opravdu slušné množství whisky. A tak zde vedle sebe odpočívají sudy s nenakouřeným destilátem pro Lafayette, který půjde od světa jako mladá, ovocná a příjemně pitelná whisky, tak i sudy s nakouřeným destilátem pro déle zrající whisky King Barley (ten se zatím charakterově tak trochu hledá). Jednou z výrazných nevýhod výroby whisky je čas, prostě musíte čekat až to uzraje z hlediska zákona, tedy minimálně 3 roky a pak až to uzraje z vašeho pohledu a přání, což může být i podstatně déle. Jenže nelze jen čekat a nic nedělat. To je taková další nevděčnost výroby whisky, můžete vypálit a počkat třeba 3 nebo 5 let, pak dát whisky na trh a když bude mít úspěch, tak zase vypálit a čekat 3 až 5 let. To se na vás zapomene a tak se sklad plní další a další nově vypálenou whisky. Když jsem ty sudy viděl, tak mě samozřejmě napadlo otázka Whisky Lochu a zda by snížená poptávka palírnu nepoložila. Při popisu palírny jsem začínal s tím, že první vlevo je kotel na gin. Takže zde již zaběhlá výroba ginu, plus pěstitelské pálení by palírně pomohlo těžkou dobu přežít. A čím víc jsem tu viděl, tím víc si myslím, že by bylo škoda, kdyby palírna případnou těžkou dobu nepřežila.

V palírně je ještě jedna zajímavost, která doplňuje celý provoz palírny a to je úprava sudů. Přímo v palírně provádějí úpravu sudů STR po vínech. Obrousí se vnitří stěna sudu, následně se sud toastuje a vypálí (STR: shaved-toasted-recharred). Zní to skoro jednoduše, ale tak jednoduché to není, sud při tomto procesu dostane docela zabrat a musí se skoro rozebrat a celý přetěsnit. Takže tu mají i bednářství.
Pokud by se Jurovi povedlo splnit si sen i s tou sladovnou, tak zde může mít vlastní Whisky School, od výroby sladu přes pálení až po úpravu sudů.

Závěrem bych uvedl na pravou míru věci, co se říkají, že jsem řekl.

Že prý Lafayette je pouťová whisky.
Jo, tak to jsem řekl. Nebylo to ovšem myšleno ve zlém, ale tak, že se jedná o lehkou, ovocnou whisky určenou k příjemnému a nenáročnému popíjení. Na pouť se jdete pobavit, užít si zábavu a nad ní složitě přemýšlet. A odcházíte spokojeni, protože vám to dalo, co vám to slibovalo. Na náročnější kousky jdete do divadla nebo kina a vybíráte si takové věci, o kterých pak můžete přemýšlet či je analyzovat. Případně dospět k názoru, že jste je vůbec nepochopili.

Že Jura je ginař.
Jo to jsem taky řekl. Většina rozhovorů s Jurou se točí okolo ginu, což je vlastně logické, protože zrající whisky není pro většinu lidí ničím zajímavá a na provoz se vydělávat musí. Takže ano, Jura se ginu hodně věnuje, dělá i gin na zakázku (odlaďuje na malé destilační soustavě, pokud se to tak dá nazvat), ale taky je to whiskař.

Za sebe musím říct, že nestačí o Jurovi číst, nestačí ho vidět na stánku třeba na WLP, Juru je potřeba zažít u něj v palírně, tam kde je ve svém prostředí a vidí, kam to bude směřovat dále i v místech, kde ostatní zatím vidí jen prázdnou podlahu.

Děkuji Jurovi a Petrovi za možnost navštívit palírnu TOSH.


Whiskeria: Whisky Spirit #2 - Palírna Radlík - 24.10.2024

Whiskeria: Whisky Spirit #2 - Palírna Radlík - 24.10.2024Whiskeria: Whisky Spirit #2 - Palírna Radlík - 24.10.2024Whiskeria: Whisky Spirit #2 - Palírna Radlík - 24.10.2024Whiskeria: Whisky Spirit #2 - Palírna Radlík - 24.10.2024

23. října šly do prodeje první láhve whisky z palírny Radlík a hned následující den bylo možné se s nimi ve Whiskerii potkat. A nejen potkat, ale i si poslechnout povídání o palírně, jejich produktech a hlavně jejich whisky přímo od nich. A co by bylo za povídání o whisky bez whisky. Takže jsme samozřejmě ochutnali i jejich obě novinky: The First One - Unpeated 45% a The First One - Peated 45%. Když už se to takhle hezky sejde, tak se lze velmi často setkat s tím, že palírna má připravené i nějaký ten bonus. Tady to byl nejen bonus navíc ve formě dvou vzorků zrající whisky ze sudů, ale i velké překvapení, ochutnávali jsme totiž předpremiérově whisky, která půjde na trh až za měsíc - The First One - Chocolate Malt 45%.
Kdo byl, tak ochutnal a kdo nebyl, tak neochutnal. Ale dobrou zprávou i pro ostatní je, že palírna se bude prezentovat i na letošním Whisky Life! a vedle svých dvou novinek, tam bude k ochutnání i malé množství, toho, co jsme měli my tady - zrajících whisky a čoko sladu. Kdo dřív přijde, ten pije, teda ochutnává.

Whiskeria: Whisky Spirit #2 - Palírna Radlík - 24.10.2024Whiskeria: Whisky Spirit #2 - Palírna Radlík - 24.10.2024Whiskeria: Whisky Spirit #2 - Palírna Radlík - 24.10.2024

Pár mých stručných poznámek psaných přímo na místě:

Whiskeria: Whisky Spirit #2 - Palírna Radlík - 24.10.2024Začali jsme Unpeated. Ve vůni mám hodně zralého ovoce, banánů jak prase, vanilka a vánoční cukroví, v pozadí voní sud. Celkově voní líbivě. V chuti pak ovoce, s banánem, postupně trochu koření, vánoční koření, hladí. V dokončení kořeněné ovoce, pak ovocná sladkost. Celkově je to jemná, ovocná whisky, působí příjemně, chuť navazuje na vůni. Zanechává dobrý dojem.
78/100
Whiskeria: Whisky Spirit #2 - Palírna Radlík - 24.10.2024Druhou vydanou je Peated. Chce čuchat postupně a nechat trochu vydechnout, odvanout, zprvu je to trochu spálený dojem. Pak už se projeví líp. Ovocný kouř, popel, jemný kouř, ohořelé dřevo s opečeným jablkem. V chuti spálené ovoce, ohořelé dřevo, hodně opečené ovoce a přitom spíše jemná ovocná kouřovka. V dokončení spálené dřevo s opečeným jablkem, furt si drží celkem jemný ovocný kouř, nakouřený kompot. I když se to přes ten popis nezdá, tak není moc nakouřená, je to fajn kouřovka k popíjení s nádechem opečeného až lehce spáleného ovoce.
76/100
Whiskeria: Whisky Spirit #2 - Palírna Radlík - 24.10.2024Předpremiérou byla Chocolate Malt. Ve vůni tekutá kofila, kávové tóny s banánem. Vylézají mi tam citrusové tóny. Citrusová čokoláda. Taková kofilová kávička k zákusku. V chuti banánová čokoláda s kořením, postupně ovoce s čokoládou. V dalších doušcích koření postupně ubývá. Sládne, čokoláda s banánem. V dokončení opět hezky vyleze kofila, lehce kořenené ovoce. Je to zajímavá whisky a když člověk ví, že se jedná o čoko slad, tak si ji užije, bez informace by asi přemýšlel, zda je či není divná. Tahle tam má hezkou kofilu. Je to nejen kávička k zákusku, je to i ten zákusek.
80/100
Whiskeria: Whisky Spirit #2 - Palírna Radlík - 24.10.2024Destilát zrající v sudu po PX. Ve vůni ještě mladý. V chuti mi tam přišel spálený kouř a sherry zatím v pozadí. Taková hutnější, ale ještě nevyzrálá, potřebuje zjemnit, uhladit a rozvinout další chutě.
Whiskeria: Whisky Spirit #2 - Palírna Radlík - 24.10.2024Půlroční destilát. Působí bohatě, živě. Je takový hravý. V letošní Pálence roku získala v kategorii sladových destilátů druhé místo a k první jí bodově chybělo fakt hodně malinko.

U všech je ještě znát ta mladost. Nijak tam nevadí, nenám nikde pocit, že by z toho new make a mladost stříkala na všechny strany, ale občas tam zavane. Což nijak nepřekvapí, jsou to tříletky. Uvidíme, jak jim další zrání pomůže.

Whiskeria: Whisky Spirit #2 - Palírna Radlík - 24.10.2024Whiskeria: Whisky Spirit #2 - Palírna Radlík - 24.10.2024Whiskeria: Whisky Spirit #2 - Palírna Radlík - 24.10.2024Whiskeria: Whisky Spirit #2 - Palírna Radlík - 24.10.2024Whiskeria: Whisky Spirit #2 - Palírna Radlík - 24.10.2024

Tento nápad, představovat ve Whiskerii nové české palírny, případně zajímavé vydání z českých palíren, mi přijde jako velmi dobrý. Jsem zvědavý, kdo další tam bude příště.
Za fotky z ochutnávky děkuji Jakubovi Lhotovi.


ochutnávka Glengoyne - 25.9.2024

Zatímco na Svachovce jsme měli Glengoyne z core range, tak tady na nás čekaly Single Cask Glengoyne. Ochutnávkou nás provázela Mirka Kverková.
A hned v úvodu si odskočím na konec degustace k otázce - Jaké poznatky jsem si z degustace odnesl?
Mirka ve svém mládí navštívila palírnu Glengoyne několikrát. Po jedné z jejích návštěv (nejspíše dost divoké) mění v roce 1907 palírna svůj původní název Glenguin na nynější Glengoyne - tedy Údolí divokých hus. A nyní straší ve věži (to řekla Mirka, já to jen zaznamenal). :)

ochutnávka Glengoyne - 25.9.2024ochutnávka Glengoyne - 25.9.2024ochutnávka Glengoyne - 25.9.2024ochutnávka Glengoyne - 25.9.2024
ochutnávka Glengoyne - 25.9.2024Začínali jsem klasickou Glengoyne 12letou 43%, takový základní, ale fajn core range.
Ve vůni květinový med, jemně svěží, líbivka. Postupně vylézá sladká ovocnost, lehké sherry. V chuti ovocnost, zralá zelená jablka, taková fajn core k pohlazení. V dokončení ovoce, zralé jablko. Je to taková fajn popíjecí core, jemné jarně-letní pohlazení. Fajn mladá holčina na jednonoční letní potěšení. Trocha té romantiky při letním západu slunce, trocha toho nezávazného letního sexu. 77/100 (WB:167028)
ochutnávka Glengoyne - 25.9.2024Po lehkém zawhiskování základní whisky už přišly na řadu náročnější kousky. První byla Glengoyne 2004 17letá The Distillery Cask 01.12.2004/12.02.2023 Bourbon Cask No.3556 53,8%.
Ve vůni zralé ovoce, hutnější zralá jablka, vůně dřeva, je znát bourbon sud. Když se vydýchá, začne působit komplexněji. V chuti je otevřenější, zajímavější a zábavnější, ovocnost jablek, trocha pepře, vanilka vánočního pečiva, postupně příjemně hladí a ukazuje se bohatá ovocnost. V dokončení se mi ukázalo dost dřeva, až trochu zhořkne, asi bych si to dřevo v závěru odpustil. V chuti se mi líbila nejvíc, v úvodu mě tolik nezaujala, pak se hezky předvedla, ale rozloučení mohlo být příjemnější. Trochu mi zkazilo celkový dojem. 79/100 (WB:223778)
ochutnávka Glengoyne - 25.9.2024A pak jsme se přesunuli do sherry části. Tu začínala Glengoyne 2010 Cask Owner lahvovaná pro Anam na h-Alba & Friends 17.11.2010/2.2023 Amontillado Sherry Hogshead No.1819 56,8%.
Ve vůni jsem měl výrazný marcipán, pak to přebije ovocem sladké dřevo, tmavá čokoláda, těžší sherry, působí hutně a komplexně. V chuti se otevře více, výrazná sladkost zralé směsi ovoce s lehce hořkou čokoládou, postupně krémově hladí. Příjemný ovocný zákusek. V dokončení sladkost zralého ovoce, čokoláda, trocha dřeva, příjemně hutně doznívá. Celkově příjemně hutná ovocnost, hutný zákusek. 85/100 (WB:234883)
ochutnávka Glengoyne - 25.9.2024Glengoyne 2012 Cask Owner lahvovaná pro 4 Cairdean 14.11.2012/6.2023 First Fill Palo Cortado Hogshead No.1639 57%
Ve vůni jsem měl nejdříve dojem herbálnosti, postupně se přidá ovocnost, dřevo s čokoládou, oříšky. S vydýcháváním se dojem zlepšuje (z čehož nepřímo plyne, že ten první jsem neměl úplně nejlepší). V chuti baví podstatně více, koření, pepř, u toho hladivá ovocnost, sladkost čokolády, začne krémově hladit, pak jde do oříšku, oříškové čokolády. V dokončení ovocnost, čokoláda, lehké dřevo, hezky dlouho doznívá. Ve vůni mě až tak moc nenadchnula, v chuti zaujala podstatně více a závěr byl taky fajn. 84/100 (WB:240560)
ochutnávka Glengoyne - 25.9.2024Glengoyne 2011 Private Bottling pro Whiskyfriends in Denmark 13.04.2011/5.2022 American Oak Oloroso Butt No.823 59,2%
Ve vůni se příjemně ukáže oloroso, sladkost, sladké dřevo, tóny kávy, ořechy. Vůně je rozmanitá. V chuti překvapí krásně komplexním dojmem, hutná sladkost ovoce s čokoládou, hodně krémová, hutná krémovitost s čokoládou, čokoládový puding s trochou třešní, hodně komplexní dojem. V dokončení hezky doznívá, trocha lékořice, pak lehká ovocnost se dřevem. Celkově z ní mám velmi dobrý komplexní dojem, vše bylo krásně integrované. 86/100 (WB:215752)
ochutnávka Glengoyne - 25.9.2024Uzavírala to Glengoyne 2010 12letá The Distillery Cask 14.04.2010/15.4.2023 PX Cask No.1186 56,7%.
Ve vůni hutná čokoláda, z pod ní hutná ovocnost, sladkost pouští čím dál víc čokolády s trochou dřeva. V chuti zajímavější, živější, čokoláda, sladkost ovoce, lískový oříšek, hladivá čokoláda s ovocem, zákusek z tmavé čokolády. V dokončení čokoláda, s lehkým tónem pepře. Nejvíce se mi líbila v chuti. No prostě PX sud, ten tam dodá ten velký aspekt líbivosti a sebe. Jak hezká ženská s hezkejma kozama, nakonec si všichni stejně pamatujou jen ty kozy a bohužel její ostatní rysy jsou opomenuty. 85/100 (WB:230176)

Byla to hezká přehlídka hezkých kousků. Bavila mě i ta úvodní core range, tím jak byla svěží, lehká, člověk od ní moc nečekal, jen lehce pohladila a zahřála. U ostatních se mi v poznámkách hodně opakuje totéž - v chuti zajímavější. Nebyly ty vůně špatné, byly dobré, ale žádná na mě neměla ten efekt těšení na chuť. A pak se mi tam dost často v různé intenzitě ukazovalo dřevo. U mě to vyhrála Oloroso, byla krásně komplexní, vyvážená, vše krásně integrované. Na Amontillado jsem během hodnocení ochutnávky zapomněl, ale podle poznámek zjišťuji, že se mi taky dost líbilo, na třetím místě mám PX, protože má nejhezčí kozy. U Cortada jsem měl trochu problém s vůní, úplně jsme se nesešli, ale v chuti bodovala, ta vůně jí pak ubrala v součtu. U Bourbonu mi do celkového hodnocení opět promluvilo dřevo a to z dokončení.

U Glengoyne mám raději ten jejich core profil, co byl prezentován na Svachovce, baví mě ta jejich jablečná ovocnost a prostě svěží jemnost, to pohlazení.

ochutnávka Glengoyne - 25.9.2024ochutnávka Glengoyne - 25.9.2024ochutnávka Glengoyne - 25.9.2024ochutnávka Glengoyne - 25.9.2024ochutnávka Glengoyne - 25.9.2024ochutnávka Glengoyne - 25.9.2024ochutnávka Glengoyne - 25.9.2024

na začátek stránky


online ochutnávka Bunnahabhain - A nevadí těm sudovkám nízké abv?!

Po dlouhé době jsem se zúčastnil jedné online ochutnávky. Jak už název napovídá, tak nás čekaly sudovky, tedy Cask Strength whisky, jenže ani jedna z nich nepřekročila 50%. Jak to? a Nevadí to?
Nejmladší z nich byla 26letá a nejstarší 30letá, takže za ty roky zrání tam andělé docela dost whisky a alkoholu vychlemtali. A trochu prozradím i odpověď na druhou otázku - ne, nevadilo to. Všechny byly z palírny Bunnahabhain a všechny také spojovaly bourbon sudy.

První a nejmladší byla Bunnahabhain 26letá 1988 Alambic Classique Rare & Old Selection 1988/2015 Octave Bourbon Cask No.15704 47,4% a té také bylo stočeno nejméně láhví ze sudu, no ze soudku - 64 láhví.

Bunnahabhain 26letá 1988 Alambic Classique Rare & Old Selection 1988/2015 Octave Bourbon Cask No.15704 47,4%V aroma mi zprvu přišla jasná svěží vanilka, možná trochu banánu, vánoční cukroví, nádech soli a jak se postupně vydýchává, tak se ukáže dřevo. Aroma celkem jemné, hutnost se drží dole, člověk musí pořádně zasunout nos a dostane výraznější aroma. Opět jak na úvodu vanilka, banán, slanost mi připadá znatelnější, trocha koření. S postupným dalším vydýcháváním se ukazuje více vánoční pečivo, ovocnost a dřevo se stále více prosazuje. V chuti sladké ovoce, čokoláda, banán v čokoládě, v chuti živější než ve vůni, vánoční pečivo, lehká hořká čokoláda, vlna pepřovitosti, lehce hořká uzenost s trochou dřeva. Hezky zcelená a působí vyzrále, komplexně. S vydýcháváním se i chuti dřevo prosazuje čím dál více, ale ještě furt se drží v dobré pitelnosti. V dokončení příjemně doznívající chuť, s trochou dřeva a hořkou čokoládou v závěru, i v dokončení se s dalšími doušky dřevo ukazuje víc. Čím déle se nechává vydýchávat, tím je dřevo výraznější a dojem se lehce zhoršuje. 86/100 (WB:76887)

Následovala Bunnahabhain 27letá Cadenhead's Single Cask 1989/2018 Bourbon Hogshead 42,6%, té bylo stočeno o dvě stovky více - 264 láhví.

Bunnahabhain 27letá Cadenhead´s Single Cask 1989/2018 Bourbon Hogshead 42,6%V aroma zpočátku sladkost ovocných bonbónů, banán, olejovitá mastnost, staré dřevo, starý dřevěný lakovaný nábytek, med s oříškama a možná lehkým nauzením, dřevo dostává postupně čerstvější nádech a trochu bylinek a trocha soli od moře. Příjemná hladivá vůně. Poostupně se dřevo začíná prosazovat více, takovou tou hořkostí čerstvého dřeva. V chuti zpočátku olejově mastný dojem ve kterém se plácají ovocné bonbóny s trochou banánu, přidává se nahořklé dřevo, doplněné medem, nahořklé dřevo s medem, ve vůni se mi líbila víc, trocha pepře s ovocem, ale jinak taky dostává hladivé krémové tóny. V dokončení minerálnost, trocha soli k tomu, lehké ovoce, dozvuk dřeva, možná lehce kouř v pozadí. Ve vůni se mi líbila hodně, v chuti mi trochu hořkla. 85/100 (WB:104458)

Třetí a pro mě asi největší překvapení byla Bunnahabhain 28letá 1989 Signatory Vintage Cask Strength Collection 23.10.1989/16.3.2018 Hogshead Cask No.5800+5857 44,6%, které bylo stočeno o jednu láhev více, než té předchozí - 265 láhví.

Bunnahabhain 28letá 1989 Signatory Vintage Cask Strength Collection 23.10.1989/16.3.2018 Hogshead Cask No.5800+5857 44,6%V aroma svěží sladce ovocný kouř, jablka v kouři, vůně popela, příjemně hutná sladká ovocná kouřovost, svěží a přitom hodně vyrovnaná. Stále svěží, jak z reklamy, přivoním si a vidím tu vůni, jak mi stoupá do nosu. Asi trochu kůže a tabáku, připadám si jak ve VIP klubu. V chuti taky svěží, krémová, meloun (ale spíše pocitem, než vyloženě melounovou chutí), sladká ovocnost, postupně i vánoční koření s jablkem, hezky to rámuje uzenost, která se vynoří po chvíli, tmavá čokoláda, hezky se povaluje po jazyku a rozplývá. V dokončení v kouřovém nádechu doznívá sladkost ovoce, minerální závěr. Celkově velmi příjemný dojem, plný vyzrálosti, sladěnosti a při tom svěžesti, příjemná svěží sladce kouřová vůně, svěží chuť a celkově hezky vyzrálá.
Opravdu hezká zralá žena, elegantní od pohledu i vystupování a při tom z ní sálá tolik svěžesti a mladosti, že by jí člověk odhadoval o polovinu méně. A současně té polovině méně nevěří, protože v tom mládí, ještě nemají tu eleganci a vystupování. Hezká zralá žena působící mladě a nevypadá u toho trapně. 90/100 (WB:118343)

Uzavírala to Bunnahabhain 30letá 1989 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice Cask Strength 1989/23.10.2019 Refill American Hogshead Cask No.5702 46,3% a když už jsem začal zmiňovat ty počty láhví, tak těchto bylo 214.

Bunnahabhain 30letá 1989 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice Cask Strength 1989/23.10.2019 Refill American Hogshead Cask No.5702 46,3%Ve vůni se vyvalí hutná ovocnost, asi lehký nádech kouře v pozadí, krásně hutná ovocnost, plná, vyvážená, příjemná, ještě si párkrát čuchnu, než se napiju, tohle je dobře naladěný koncert vůní. V chuti opět ovocná nálož slíbená ve vůni, příjemně doplněná kořením, hutná sladkost zralého ovoce, asi trocha jablek s pár kousky banánu, občas trochu koření pro doplnění chuti, hladivé lehké vánoční pečivo, hezky se krémově táhne a hladí, koncert na jazyku. V dokončení doznívá zralé ovoce, trochu s nádechem jablek, na konci lehké dřevo, ale ovoce se stále ukazuje a drží dřevo v pozadí. Velmi dobrá komplexně vyvážená whisky, plná hutného ovoce, krásně krémově hustá, příjemný celkový zážitek. 91/100 (WB:140282)

U prvních dvou mám pocit, že při jedné kontrole sudu si řekli "to je dobrý, ještě to tam necháme" a při následující "furt je to dobrý, ale raději budeme lahvovat, protože se tam začíná objevovat vliv dřeva". Zpětně se říká lehce: "to jsme měli lahvovat už minule". Signatory představovala krásnou zralou ženu, svěží tak, že vypadá na polovinu svého věku a nepůsobí u toho trapně. To co by si asi (tedy z mého pohledu) hodně žen přálo, ale málokteré se to podaří. No a Gordoni na závěr ukázali, jak si vybudovali to jméno a pověst co mají.


Palírna Radlík - 28.6.2024

Zatímco někteří začátek prázdnin tráví v chrámech konzumu, tak já jsem spirituální a zvolil jsem chrám spiritu. Po poklonění se měděnému oltáři a požehnání sudům známou větou "odpočívejte v pokoji", jsem se věnoval i věcem důležitějším. Páč jsem milý, až andělsky hodný, pro dobré jen pochvalné slovo, jsem se svojí postavou lehce oplácaného andělíčka pustil do vybírání andělské daně za roky minulé a to včetně úroků. Nejen spiritem je člověk živ, dbám i na zdravou výživu a tak po sladovém základu došlo i na ovoce. Protože dbám i na svojí postavu, tak ovoce bylo ve formě koncentrované. Běžně používaná koncovka -ice.

Mám tu palírnu Radlík rád. Když jsem se blížil, tak jsem slyšel, že si radostně zpívají. Asi v očekávání mé přítomnosti. Pokud jsem jim dobře rozuměl, tak to bylo nějak takto: Schovejte sudy, komár se už blíží, schovejte sudy, komár už je tu.
(na fotce je vidět jakou má Kamil radost, že mi chutná :)

Jsem prostě spiritualista.


Bowmore - 16.5.2024

Bowmore - 16.5.2024Na ochutnávce whisky Bowmore jsme začínali porovnání 15leté z core range a 15leté Golden & Elegant určené pro Travel Retail. Stejné porovnání jsme měli i u 18leté - 18letá z core range a 18letá Deep & Complex určená pro Travel Retail. Druhá půlka už byla o řád výše - Masters Selection Edice 1, 2, 3.
Bowmore - 16.5.2024Bowmore - 16.5.2024Bowmore - 16.5.2024Bowmore - 16.5.2024
Bowmore - 16.5.2024_Bowmore 15letá Golden & Elegant 43%Bowmore 15letá Golden & Elegant 43%:
Příjemné aroma lehce nakouřeného vánočního cukroví. Sladkost zralého ovoce, trochu do jablek. Postupně se tam začíná ukazovat dřevo, trochu až do hořkosti, ale není třeba jí tak dlouho čuchat, není tak výrazné, takže to tolik nevadí. Aroma fajn. V chuti je také lehce nakouřené vánoční cukroví, vanilka, sladké lehce nakouřené ovoce. Není v chuti extra náročná, ale působí fajn, trochu vánočně, smetanově, hladivě. V dokončení mám trochu gumového nádechu, pak ho naštěstí přebije nakouřené ovoce a dozjemňuje to cukroví. Celkově mi přijde nenáročná, docela fajn, trochu vánočně laděná, jen s trochou kouře, takže by mohla přijít fajn i začínajícím whiskařům.
82/100
Bowmore - 16.5.2024_Bowmore 15letá 43%Bowmore 15letá 43%:
Aroma v prvním dojmu příjemné, jasné sherry, čokoláda, z pozadí se přidává hutnější zralé ovoce. Až pokud dobré, trochu jednodušší, nenáročná, ale líbivá sherryovka s lehkým nádechem kouře. Když ještě chvíli čuchám, zda tam ještě něco nenajdu a našel. Našel jsem tam takový lehce rušivý tón a když jsem se na něj více zaměřil, tak bych řekl guma. Jak kdyby to chvíli bylo v gumové láhvi a lehce načichlo. V chuti klasická nenáročná sherry whisky ovšem obzvláštěná lehkým kouřovým nádechem. Sherry, čokoláda s nádechem kouře, sladkost ovoce, celé je to takové v lehkém kouřovém oparu, který to jen dokresluje, ale nepřebíjí. V dokončení mi tam přišlo trochu koření, pak doznívá sherry a čokoláda. A na konci se mi tu zase objevuje trocha té gumy. Celkově je to fajn pitelná sherryovka k pokecu, té gumy tam není moc a když to člověk nezkoumá, tak ji asi neobjeví, na první dojem působí dobře. Pro mě trochu nudně, prostě k pokecu.
78/100
Bowmore - 16.5.2024_Bowmore 18letá 43%Bowmore 18letá 43%:
Hezky uhlazené a komplexní aroma, hutnější nakouřené ovoce, sherry. Ta nakouřenost je tam znát, ale neruší, ani nevyčnívá. Nic tam nevyčnívá, působí hezkým dojmem. V chuti odpovídá vůni, hezky uhlazená sherry s čokoládou, trochou koření a nakouřeným ovocem. Všeho tak akorát. Doončení opět v duchu chuti, ovoce, sherry, trocha čokolády a koření, pak postupně trochu do suchosti. Podle hezky udělaný, vyvážený kousek, pěkně celou dobu drží linii. Přišla, udělala dobrý dojem a odkráčela středem, zůstal po ní dobrý dojem. Ale to je asi tak všechno, na konci si člověk bude pamatovat, že tahle byla dobrá, ale už ne čím. Což ovšem není špatně, komplexní whisky přináší celkový zážitek.
84/100
Bowmore - 16.5.2024_Bowmore 18letá Deep & Complex 43%Bowmore 18letá Deep & Complex 43%:
V aroma je hodně znatelné PX, které tam dost dominuje, za ním jsem pak našel lesní ovoce. Nechám ji ještě chvíli vydýchat. Když se jí nechá chvíli čas, tak PX přestane tak dominovat. Lesní ovoce, čokoláda, výrazná sladkost ovoce, až do sladkosti čokoládového zákusku, jak voní na talíři v cukrárně nedaleko které hoří ovocný slad a vítr sem občas zavane kouř. V chuti výraznější a živější, hezky líbivá sherryovka se předvádí na jazyku, nakouřené sladké ovoce (ve vůni toho kouře bylo méně), tmavá čokoláda. Působí příjemně, hladivě a živě. V dokončení se přidají ještě oříšky a lehké koření, k tomu samozřejmě z chuti sladkost ovoce, čokoláda, v závěru jde pak do suchosti. Je po ní hezká sladká vzpomínka. Příjemná, hodně líbivá whisky s málo kouře v vůni, více v chuti, ale stále jen na dochuť, kouř tam nic nepřebíjí, ale hezky doplňuje a to vše dochucený PX (znatelně). Bylo to dobrý a dokážu si představit láhev této whisky na nenáročné mlsání na terase, ale přišla mi trochu jako záměrná líbivka. Klasická 18letá je hezky vyvážená, prostě hezká holka, tahle je taky hezká, ale ještě se tomu snaží pomoct líčením a oblečením, aby byla ještě hezčí. Někdy je ale přirozenost prostě hezčí.
83/100

Na ochutnávce jsme měli nejdříve ty patnáctky a pak ty osmnáctky. Je vidět, že ty osmnáctky jsou dospělejší a vyspělejší. Ještě trochu více dorostly do krásy a současně už se umí správně nosit a vyprsit. Bavíme se o whisky ne o holkách, byli jsne na ochutnávce ne na diskotéce. :)

Bowmore - 16.5.2024_Bowmore 21letá Masters Selection Edition 1 Aston Martin 51,8%Bowmore 21letá Masters Selection Edition 1 Aston Martin 51,8%:
(bottled 2021, First-fill Pedro Ximenez and Sherry Oloroso)
Zprvu v dojmu z aroma jasné sherry s dominancí PX, ale jak se postupně vydýchává, tak dominance ustupuje a ukazuje i další vůně. Voní tam dřevo nasáklé sherry a současně se tam ukazuje vůně rozkvětlých květin. Květiny se postupně začínají měnit do lehkého nádechu bylinek. Samozřejmě sherry stopa je stále přítomná, sladkost zralého ovoce, ořechy, čokoláda. Působí hezky komplexně a současně díky sherry s květinovostí a bylinkami trochu nezvykle, ale dobře. V chuti vlna čokolády se sherry, ukáže se sladká květinovost, suchost na patře, dále až trochu do bylinek, máty a pak se vrátí zase vlna čokolády. V chuti také působí dospěle a komplexně. Při dalších doušcích si všímám nádechu nakouřeného/opečeného ovoce. V dokončení se právě to opečené ovoce projeví více a díky tomu jsem si ho všimnul v chuti. Nijak tam nevyčnívá, jen doplňuje charakter. Hezky dlouho doznívá, společně s čokoládou doplněnou sherry. Celkově se mi líbila, přišla mi komplexní, hezky vyzrálá a zaujala tou květinovostí a bylinkovostí ve vůni a chuti.
87/100
Bowmore - 16.5.2024_Bowmore 22letá Masters Selection Edition 2 Aston Martin 51,5%Bowmore 22letá Masters Selection Edition 2 Aston Martin 51,5%:
(bottled 2022, Sherry butts & American Hogshead)
Ve vůni sladkost lesního ovoce i s lesem, tedy spíše dřevem z lesa. Postupně mi čím dál víc sládne, ale bohužel se k tomu také přidává čerstvé dřevo. I když v ní nepůsobí vyloženě špatně a nepřebíjí to, tak tam prostě je a trochu mě tam ruší. Po chvíli zase dřevo ustoupí a překryje ho hutná tmavá čokoláda. V chuti je hodně sladkosti lesního ovoce, sladkost je dost výrazná, cukrárna, zákusek z tmavé čokolády s lesním ovocem. Té sladkosti je tam chvílema až moc, přebíjí to ostatní a byť chuť působí líbivě, trochu by mě zajímalo, co je pod tou sladkostí. V dokončení doznívá sladkost lesního ovoce a pak se tam vrací to dřevo, které tam pak doznívá. Když se v ní člověk moc nešťoural, tak měl pocit příjemného sladkého zákusku s lesním ovocem (naštěstí neřeším váhu, ale trochu se bojím, co tomu řekne zubařka). Jakmile jí ale věnoval víc pozornosti, tak zjistil, že ta sladkost to dost přebíjí a ještě se tam občas objevuje dřevo.
83/100
Bowmore - 16.5.2024_Bowmore 22letá Masters Selection Edition 3 Aston Martin 51%Bowmore 22letá Masters Selection Edition 3 Aston Martin 51%:
(bottled 2023, European Oak Oloroso & American Hogshead)
Hned první vlna v aroma jasně říká, že to je prostě sherry whisky, hutná hořká čokoláda, prostě sherry a sherry. Postupné vydýchávání ukazuje sladkou těžkou vůni přezrálého ovoce, postupně mi tam přijde i vůně kůže. Hezká vyzrálá hutná sherryovka. V chuti hutné sherry se svojí lehkou hořkostí a čokoládou se rozlije na všechny strany, přidá se koření, následované tmavou čokoládou a hutným pomerančem. Působí hezky hutně, vyzrále a komplexně. V dokončení krásně dlouho doznívá sherry a hořká čokoláda. Celkově velmi příjemná a vyzrálá sherry whisky, jen mám pocit, že toto jsem už nekdy pil, někdy lepší, někdy horší, ale tak trochu to splývá.
86/100

Nebylo těch Aston Martinů nějak málo? Bylo i nebylo.
Ta 15letá Golden & Elegant a 18letá Deep & Complex sice na sobě nápis Aston Martin nenesly, ale klidně mohli, on je totiž obsah stejný, jen ta cenovka pak ne.
Schválně o kolik by byl ten dražší Aston Martin hodnocen lépe? :)

Bowmore - 16.5.2024Bowmore - 16.5.2024Bowmore - 16.5.2024Bowmore - 16.5.2024Bowmore - 16.5.2024Bowmore - 16.5.2024Bowmore - 16.5.2024


Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024

Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024Koncem března si pro nás Martin Mayer připravil ochutnávku whisky The Macallan a ochutnávkou nás provázel Vašek Rout, tedy asi osoba tady nejpovolanější. A když Macallan, tak hezky sherry oaky. Vašek nás seznámil s historií palírny i jejich whisky a neopomněl nám připomenout, že Macallan bývá označován jako Bentley mezi whisky. Autům nijak zvlášť nehovím, ale pochopil jsem z toho, že ta značka je kurva dobrá, kurva luxusní a kurva drahá (je krásné, jak se tři kurvy dají nahradit jedním slovem). No prostě, bylo se na co těšit.
Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024
Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024A protože létat do výšin se musí postupně, tak jsme začínali takovým základem - The Macallan 12letá Sherry Oak 40% (originální plnění 2022). První dojem v aroma byl fajn, sherry, hladivá čokoláda. Postupně tam začala přicházet lehká dřevitost. Sladká dřevitost nasáklá sherry a čokoládou. Postupně se celkový dojem zase začal zlepšovat, takže celkem fajn i když s malým vroubkem a lehce narušeným dojmem, ovšem nezkaženým pro očekávání věcí dalších. Jenže to jsem ještě nevěděl, co mě čeká. V chuti začne trpkou dřevitostí, pak to sice začne srovnávat čokoládová ovocnost a jemnější čokoláda, ale furt tam zůstává trochu té dřevité trpkosti. Ve vůni to bylo lepší než v chuti, tak jaký bude závěr. Drží linii, pokračuje směrem dolů. V dokončení byla trpká dřevitost s nádechem čokolády. Celkově zklamání. Ve vůni to bylo celkem fajn (s lehkou výhradou), ale pak to drhne čím dál tím víc. To jsem nějak nepobral. U Vaška jsem nedávno při diskusi na téma základní Macallan ochutnal 12letý Double Cask, tedy ještě levnější a přišlo mi to v pohodě, ničím moc zajímavé, za ty peníze drahé, ale ničím to nevadilo. Tady bych tedy i očekával o něco lepší, hezky doplněné o sherry a dostal jsem něco, co se dalo dopít (abych z toho zase nedělal takové drama), ale další bych už nalít nechtěl. Si připadám, že nasadili papírovou krabici na šlapací autíčko, napsali na ní fixou Bentley a cenu zvedli třikrát.
73/100
Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024Druhým aktuálním plněním byla The Macallan 18letá Sherry Oak 43% (originální plnění 2023). Trochu jsem se po té minulé bál, ale aroma příjemně překvapilo. Příjemně vyladěné sherry, čokoláda, kandované ovoce, působí komplexně, ale nemá toho nijak moc navíc. Postupně trochu nádech do dřeva, nevyloupané lískové oříšky. V chuti kořenitější čokoláda s kandovaným ovocem. Vůbec mi chuť neodpovídá vůni. Při dalších doušcích už lepší dojem, delší čokoláda a ovocem, pak opět koření s čokoládou. V dokončení kořeněná čokoláda, pak i trochu sladce dřevěný dojem. Celkový dojem moc nezaujal, na mě moc kořeněná, od 18 bych čekal větší komplexnost.
81/100

Tohle že je ten THE Macallan? A to jsem ještě neznal cenovku. Od 10 a půl tisíce venku po 14 a půl tady (za 18 letou). Ještě, že jsem nekoupil láhev. Jestli je tohle Bentley mezi whisky, tak je Bentley taky drahé a o ničem? Drahé je, ale jaké je, to netuším. Vašek říká, že dobrý Macallan začíná na cenovce 8 tisíc. Hm, zcela viditelně zapomněl dodat, že euro.
Já chápu, že si palírna vydobila pozici kvalitou, ale nějak nechápu, že ji ještě neztratila. Nebo to ji živí hlavně prodej láhví za desítky tisíc euro a zbytek je moc nezajímá? Po ochutnání tohodle bych si hodně rozmyslel, zda chci další peníze dávat do Macallanu. Vždyť za to si můžu koupit pár láhví dobré whisky a nebo Macallan. A co vím od ostatních, tak jsem nebyl jediný s podobným názorem na ty první dvě. Někdy mám pocit, že to všichni chválí jen proto, aby nevypadali, že tomu nerozumní, vždyť přece Macallan je skvělá whisky.

Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024A pak jsme zabrousili v té základní whisky trochu do historie, abychom si zase potvrdili, že starší nebyla lepší. Čekal nás tu The Macallan 12letá Matured in Sherry Wood 43% early 90s (originální plnění, Giovinetti & Figli Milano). Ve vůni hutná čokoláda s kandovaným ovocem, těžké přezrálé ovoce, příjemný dojem starého sherry, lakované dřevo, hořká čokoláda. I v té vůni se to sherry musí překousnout. Příjemně hutná vůně působící hlubším dojmem než má. V chuti tekutá tmavá čokoláda, kandované ovoce, mohutnost zralého ovoce, hutná čokoláda s kandovaným ovocem, při pití je třeba ji překousnout. V dokočení oříšky, čokoláda, kandované ovoce, lehké dřevo nasáklé sherry. Celkově příjemná sherry pochoutka, prostě příjemná sherry whisky k pití a pochutnání si. Je to vlastně běžné základní plnění a tady se dá chápat, jak kdysi vzniklo dobré jméno značky.
88/100

A z originálních plnění se podíváme, jak si na tom stojí nezávislí bottleři.

Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024Tuto část otevíralo plnění od Elixir Distillers A Speyside Distillery 12letá Parcel No.6 2008/2021 48%. Ve vůni hutné zralé ovoce, čokoládové dřevo. Čím dál víc mi tam vystupuje to dřevo, s ovocným nádechem, s nádechem pomerančů, čokolády. Celkově je to příjemné, ale prostě to dřevo pod tím mi tam trochu ruší, neříkám, že vyloženě vadí. V chuti sladkost, sherry pomeranče, čokoláda, dřevitá sladkost, hořká čokoláda s trochou koření. V dokončení mám opět dřevěný podklad a na něm pomeranče, čokoládu a koření. Celkově čokoláda s kořením, zralým ovocem, pomeranči a to vše podávané na dřevěném prkénku. Mám z toho trochu rozporuplný pocit, nebylo to špatné (tedy bylo to celkem dobré), ale zas tak úplně mě to nenadchnulo. Buď by se to mi časem zalíbilo víc a nebo obráceně.
84/100

Další dvě jsou skoro stejné. Stejná palírna, stejný den destilace, stejný den lahvování, stejný typ sudu, stejný bottler, ale každá byla v jiném sudu a má jiná procenta. A tak při zjednodušeném pohledu by měly být stejné, tak jsme měli možnost si potvrdit, že stejné nejsou. I když se jedná o destilát ze stejné destilace, tak každý sud i když je stejného zdroje a papírově stejný, pracuje trochu jinak - prostě příroda.

Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024Speyside (M) 18letá Signatory Vintage Cask Strength Collection 11.7.2005/22.8.2023 Cask No.DRU17 A106 #4 1st Fill Oloroso Sherry Butt 57,5%. Aroma ovocné, uhlazené, hutná čokoláda, sladkost zralého ovoce, pak se mi tam v pozadí začíná objevovat trochu sladko-nahořklého dřeva. Úvod vůně byl lepší. V úvodu chuti sladkost ovoce, zralé ovoce, pak se k tomu přidá koření s čokoládou, když koření ustoupí, tak se opět ukáže sladkost ovoce s čokoládou. To koření mi úplně nesedí, ale takhle udělalo příjemnou a zajímavou vlnu. V dokončení oříšky, pak doznívá čokoláda s kandovaným ovocem. Taková celkem uhlazená uzrálá sherry whisky s trochou koření.
86/100
Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024Speyside (M) 18letá Signatory Vintage Cask Strength Collection 11.7.2005/22.8.2023 Cask No.DRU17 A106 #20 1st Fill Oloroso Sherry Butt 57,9%. V aroma příjemné sherry s lehkým nádechem koření. Působí na mě spíše lehce. V chuti lehce kořeněné sherry, pak se koření zvýrazní, ale brzy je doplněno čokoládou, která to zjemní a dá tomu sladké tóny, stane se z něj sladké koření a přidá se i zralé ovoce. V závěru chuti i nádech dřeva. V dokončení čokoláda s ovocem a trochou koření, sladké dřevo s nádechem zralého ovoce.
84/100

Sud číslo 4 mě bavil víc, byl takový hravější, živější, sud číslo 20 byl zase takový stálejší a vzájemně usazenější.

Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024A uzavíral to Speymalt from Macallan Distillery 2003/2022 Gordon & MacPhail Cask No.6722 Sherry cask 58,4%. Ve vůni mi tam hned od začátku vylézá nasládlé dřevo s ovocností. Postupně se tam přidává zralá ovocnost, čokoláda, prostě sherry. Postupně i lehké lehce do sladka koření, díky kterému se upozadilo to dřevo. Stále se zesiluje sherry, čokoláda a ovoce. Potřebuje docela čas vydýchat. Pak se z toho stane příjemné, komplexní vyzrálé sherry aroma. I když trochu bez zapamatovatelnosti. Při přeochutnání ve větším klidu a časovém úseku ji hodnotím o něco lépe. V chuti sladkost zralého ovoce a čokolády, pak nástup koření s čokoládou. Kořenitost je tam znát, ale současná výrazná čokoláda ji zjemňuje a dává jí příjemný sladký nádech. Oříšková čokoláda. V dokončení doznívá čokoláda s trochou mentolu, příjemný sherry závěr a lehké koření. Na začátku potřebovala více času na vydýchání a doma při psaní a přeochutnání jsem ji hodnotil podstatně výše než na místě.
88/100

Macallan prostě žije z toho jaké jméno si vybudoval. Osobně to úplně nechápu, protože si myslím, že bez nových lidí to nejde dlouho udržet. A nový přicházejí od spoda a tam ty produkty nejsou tak zajímavé, abych měl zájem pokračovat k dalším dražším. Navíc jejich boj proti překupníkům je asi účinný, ale podle mě asi i odradí ty běžné. Když to prodávají za 1000 (obecné číslo pro jednodušší ulázku) a překupníci pak za 1500 a vyprodají, tak cenu upraví na 1300. Proč by měli vydělávat překupníci a ne palírna, když navíc zisk jde na charitu. Pro toho, kdo měl limit 1000 je už 1300 dost za limitem. I když za krátkou dobu se z těch 1300 stane vlastně standard, ten s limitem 1000 si ho zvýší na 1300 a překupníci to časem začnou nabízet za 1700. Chvíli to asi funguje, ale pak se to podle mě rozjede znovu. Otázka, až do jaké výše. Já jsem asociální alkoholik. Nemůžete mi spočítat cenu bez charity?

Celkový dojem z ochutnávky? Tak trochu zklamání. Abych to hned uvedl na pravou míru. Není to výtka vůči Martinovi, ani vůči Vaškovi. Vzorky byly vybrané zajímavě, navazovaly, spojovalo je sherry a celé to bylo jako vždy dobře uděláno. Jen jsem prostě od Macallanu čekal víc. A originální plnění vedle nezávislých zcela propadly. Nevím ceny, ale očekával bych, že byly i podstatně levnější. Za stejné peníze, co si koupím láhev Macallanu si můžu koupit lepší láhev jiné whisky nebo lepší Macallan od nezávislého bottlera a ještě mi zbydou peníze. To není dobře. Na mě to působí jako nafouknutá bublina žívící se vlastním pocitem vyjímečnosti, který současně posilují ti, kteří mu věří. Fanoušek Macallanu bude spokojen, cenu chápe, vždyť je to vyjímečná whisky a ty ne moc povedené se občas stanou, vlastně by je tak kriticky neviděl. A chyba byla u kupujícího, že si nepřiplatil a koupil si ty levné, co by vlastně za ty peníze chtěl. A nespokojený kritik se jen utvrdí v názoru a kupovat je nebude.
Shodou okolností mi tu vyskočila reklama na Leoše Mareše. Se zrovna hodí do přirovnání. Nesleduju ho, neposlouchám ho, takže to je jen můj názor. Svoji pozici si musel postupně vybudovat, nespadla mu z nebe a musí se uznat, že asi dobrej bude. Jenže už se to dostává za hranu: "Bude tu velký koncert, mnoho skvělých zpěváků a skupin a moderuje to Leoš Mareš. Kdo tam bude hrát? Nějaký zpěváci, ale moderuje to MAREŠ!" Před pár lety udělal svůj jediný koncert v životě, vstupenky také byly podle toho drahé. Zbytek na Ferrari byl vydělán, ale i ten servis něco stojí. Tak bum a je tu druhý jediný koncert. Inflace, vše se zdražuje a je tu turné. Se ten jediný koncert nějak rozrostl. Fanoušci jsou rádi a tyhle detaily vůbec neřeší. Ti, co by tam stejně nešli, do toho rejpou. :) Ale zrovna se hodil jako přirovnání.

Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024Whiskeria: The Macallan - 27.3.2024


Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024

Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Jakub Moravec si pro nás připravil velmi zajímavou ochutnávku whisky a to láhví z nezávislého plnění Battlehill od Duncan Taylor. A nejenže připravil zajímavé láhve, tak ještě přizval skvělého historika Honzu Hrdinu, který nám vysvětlil, že Battlehill není jen název nezávislého plnění, ale také kopec ve Skotsku u Huntly, ale hlavně se odkazuje na historickou bitvu o trůn mezi Robertem The Bruce a Johnem Comyn. A tak jsme vedle dobré whisky měli i zajímavý výklad o skotské historii a to vše společně se skvělou společností, co se tam sešla, znamenalo dobrý zážitek. Díky Kubo.
A jedna slovní zajímavost - co vás napadne, když se řekne "skot"? :) Ovšem uznávám, že my nejsme zcela reprezentativní vzorek.
Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024

A jaké whisky jsme od Duncan Taylor ochutnávali? Sešlo se nám tam několik single malt - Miltonduff, Ben Nevis, 2x Macallan, Glen Garioch, Bunnahabhain a blended malt Drumblade.

Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Miltonduff 8letá Duncan Taylor Battlehill 1998/2007 43%
Aroma hodně mladě svěží, sladkost přezrálého ovoce, vůně kvetoucího lesa, trochu květinová převoněnost. V chuti medvá sladkost, krásně zralé ovoce, hodně zralé jablko, lískové oříšky. V dokončení lískové oříšky, ovocnost, hutný med. Celkově příjemná ovocná svěží whisky, líbila se mi, bavila mě.
81/100
Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Ben Nevis 8letá Duncan Taylor Battlehill 1999/2007 43%
V aroma lehce zatuchlé přezrálé ovoce, vlhké dřevo. Postupně sládne do dřevitého medu a dojem se pro mě trochu zlepšuje, přidává se mi ovoce a hrušky. V chuti ovoce, zralé hrušky, trochu koření, postupná sladkost zralého ovoce. V dokončení hrušková zralá ovocnost, ořechy s dozvukem dřeva. Mně tam ta úvodní zatuchlost vadila, ale sice jsem se tam s někým shodnul na té zatuchlosti, ale ne na celkém dojmu, zatím co mě vadila, tak jemu se tento nádech líbí.
80/100
Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Macallan 8letá Duncan Taylor Battlehill 1996/2005 43%
V aroma dřevěný sklad jablek, trochu nevýrazná, lehká kyselost. V chuti trocha kyselosti nezralých jablek, lehká nahořkklost mandlí, trochu kyselosti. V chuti taková plochá, ne moc zajímavá. V dokončení doznívá lehká hořkost mandlí, jablečná nevýrazná ovocnost. Celkově mi přišla taková plochá, nevýrazná a nezajímavá.
Když je plochá holka, tak ještě může zaujmout mnoha dalšími věcmi, není to jen o tom jediném. Whisky to má horší :)
72/100
Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Macallan 9letá Duncan Taylor Battlehill 1996/2005 43%
V prvním dojmu na mě aroma působilo převoněně. Jen co se nadechla, tak vylezlo sherry, čokoláda (v prvním dojmu mi tam připadla lékořice, teď už ne), kandované ovoce, prostě se ukázalo sherry. V chuti taková fajn sherry, čokoláda, kandované ovoce. V dokončení ovoce, sherry, čokoláda, oříšky. Celkově taková fajn sherryovka i když ne moc hluboká.
81/100
Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Glen Garioch 9letá Duncan Taylor Battlehill 2012/2021 46%
V aroma mám sirné tóny doplněné ovocem. Ale ta sirnatost mi tomu štiplavě dominuje a moc mi to nesedí. Potřebovala dost času, aby to otupila a ukázala i to ovoce. Na první dojem jsem jí nedal. Nesedí mi, ale současně nemůži říct, že mi vyloženě vadí nebo připadá špatná. V chuti se ta sirnatost projevuje taky, štiplavě, lehká kyselost a vedle toho mi připadá taková přebíjená zralá ovocnost. Postupně štiplavost ustoupí a vyleze mi taková průměrná ovocnost. V dokončení lehká kyselost s hořkostí. S touhle jsem měl problém, zprvu mi ve vůni ani chuto neseděla vůbec, přišla mi dost sirnatá. Když dostala dost času, tak se ukázalo i ovoce, ale ne moc výrazné. Tady mám problém s bodováním, sice mi to moc nechutná, ale současně cítím, že má tělo a že to není úplně špatný, jen styl, co mi nejede, takže mi připadá nefér ji totálně bodově sestřelit, ale současně jí moc bodů dát nemůžu. Prostě to není m§k styl.
75/100
Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Bunnahanhain 10letá Duncan Taylor Battlehill 2008/2019 46%
V aroma hutné sherry, tmavá čokoláda, kandované ovoce, příjemně hutná, hladivá, bonboniéra, už jen nos si pomlaskává. V chuti bonboniéra z tmavé čokolády, zralé ovoce, hezká hutnost, prostě takové mlsání. V dokončení doznívá bonboniéra. Tak ta mi dost chutnala, líbila se mi, celkově fakt dobrá bonboniéra, hezky vyvážená. Fakt jsem si pochutnal, ale na konci jsem jí musel v celkovém hodncení bod ubrat, protože to celkově nebyla whisky na mých 88 bodů, takže doslala finálně 87.
87/100
Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Drumblade 10letá Duncan Taylor Battlehill Blended Malt 46%
V aroma trochu zatuchlé lesní ovoce, kovová vůně, postupně i čokoláda. Chtěla trochu čas a začala být příjemnější a zajímavější. V chuti fajn sherry, čokoláda, ovoce, lehké koření, fajn ale nic objevného. V dokončení doznívá chuť čokolády, ovoce. Celkově fajn pitelná whisky, lehká s trochou sherry.
77/100
Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024

Úvodní Miltonduff mě hodně bavil, líbil se mi svojí svěžestí a úplně krásně se ujal nevděčné role první whisky. Nechal jsem si ještě trochu ve sklence na přeochutnání na konci a i v tu dobu bez problémů obhájil dojem, co udělal v úvodu. Ben Nevis mi trochu vadil tou úvodní zatuchlostí, ale je to přesně o tom, co mě tam úplně něvyhovuje, někdo naopak vyhledává. Macallany šli na stůl společně. A když se člověk podívá na jejich stáří a data destilace a plnění, tak uvidí, že roky destilace a plnění mají stejné, ale stáří ne. Prostě se to tak sešlo, že nestočili to druhé plnění, tak uplynulo 14 dní a už doběhl další rok zrání. Človek by čekal, že se tedy moc lišit nebudou, ale rozdíl byl víc než výrazný. Ten první byl dost plochý a nezajímavý. Ale ani ten druhý nedopadl moc dobře, byl to taková slušná průměrná sherryovka, jenže od Macallanu nechcete jen slušný průměr. S Glen Garioch jsem dost bojoval, přišla mi sirnatá a neseděla mi, tam jsem i narazil na to, že nevím, jak takové whisky hodnotit, nepřipadá mi úplná špatná a zabitá, abych řekl, že je to špatné, spíše to není můj styl. Bunnahabhain pro mě byla jedničkou, fakt dobrá bonboniéra. A uzavírající Drumblade takové fajn pití na závěr. Byla to blended malt, ale jak jsem pochopil, tak by to měla být teaspoonutá Ailsa Bay (nevím, zda jen tahle nebo všechny takto nazvané).
A místo piva jsme k tomu měli takový zelený brčál, že člověk čekal, komu prvnímu tam vyplave rákosníček.

.

Díky Kubovi za pozvání, díky Vaškovi za azyl v doupěti, díky Honzovi za povídání, díky Peterovi za fotky, prostě díky všem.

Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024Whisky&Kilt : Degustace Battlehill - 7.3.2024


Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024

Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024Lukáš Souček si pro nás připravil ochutnávku nezávislých plnění whisky od společnosti Chorlton. Jedná se o velmi mladou značku (založena v roce 2016). Aby na trhu zaujala, tak se snaží nabízet dobrou whisky (stejně jako ostatní), ale má i graficky zajímavě zpracované etikety. Jen hezké etikety by ovšem dlouho k úspěchu na trhu nestačily a jak jsme se mohli přesvědčit, tak i obsah láhví byl dobrý.
Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024

Ochutnávali jsme whisky z různých palíren: Teaninich, Benrinnes, Tobermory, Highland Park (ale tu jsme nejmenovali, páč si to nepřávala), Caol Ila a Ledaig. Lukáš připravil opravdu hezkou sestavu.
A jak jsem viděl já, to co si pro nás připravil:

Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024Teaninich 12letá Chorlton whisky bottled 05.2022 54,2%
Aroma je příjemně svěží, ovoce, sladkost až do medu, postupně sladký slad, lískové oříška a dřevitost jejich skořápek. V chuti jemná, lehkost zralého až přezrálého ovoce, v prvním dojmu mi tam přišlo něco jako pohlazení čokolády, ale to se už neopakovalo, vanilkové těsto, lehké pečivo. Olejnatá konzistence. V dokončení oříšková ovocnost, oříšky. Taková fajn, svěží, ovocná, květinová, jarní.
84/100
Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024Benrinnes 23letá Chorlton whisky 27.10.1997/05.2021 56,6%
V aroma tmavé pomeranče, sladkost přezrálé ovocnosti, hutný med, vše spíše těžší, ovocem nasáklé dřevo bedny, trochu voní ovocem a dřevem a trochu tím smrdí. Postupně, jak se vydýchává, tak ovocný koláč. V chuti výrazná sladkost zralého ovoce, lehčí než ve vůni, postupně až banánům, přidá se med a vanilka. Chuť je znatelně výraznější a živější než aroma. Postupně se v chuti více projevuje jemné pečivo a vanilka, až k lehce k vanilkovým rohlíčkům. V dokončení ovocnost s travními bylinkami.
85/100
Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024Tobermory 24letá Chorlton whisky bottled 04.2019 55,1%
U této whisky jsem měl zpočátku trochu problém. Ve vůni jsem měl zatuchlost sherry, až po vlhký skled s dřevěnou podlahou. Nemohl jsem najít to správné slovo, co by to vystihlo a u stolu jsem dostal nápovědu - smradlavka. Chce to chvíli počkat, až se více nadechne, tak se začnou ukazovat oříšky, pak i oříšky v čokoládě. V chuti se oříšky v čokoládě projeví víc než ve vůni, těžší tmavé pomeranče, nádech slaného karamelu, postupně až do mléčné čokolády. V dokončení tmavá čokoláda a ořechy.
Potřebuje čas na vydýchání, fakt potřebuje. U ní jsem si pak psal i druhou recenzi. Zatuchlost v aroma podstatně ustoupila, více se ukazují oříšky a čokoláda a příjemný tón sherry, tmavé pomeranče a těžší vůně přezrálého ovoce. V chuti se krásně zakulatila, mléčná čokoláda s oříškama, ovocnost a to vše se hezky balí do nádechu sherry. Po chvíli slaný karamel s čokoládou. V dokončení tmavá čokoláda, ořechy a ovocnost.
Hodně jí pomohlo vydýchání, potřebovala to. S vůní jsem se úplně nesešel, ale v chuti pak hodně dobrý.
85/100
Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024Orkney 19letá Chorlton whisky bottled 12.2022 54,3%
Ve vůni lesní med s lehkým kouřem, lehce nakouřené opečené ovoce, postupně trochu do kávova, kávová čokoláda. V chuti sladová sladkost v úvodu, nakouřený slad. Popelnatost, přidává se čokoláda a kávový nádech, kofila, postupně zralé lehce opečené a okouřené ovoce, přibude trochu slanosti, slaný karamel. V dokončení slaný karamalel s čokoládou, postupně vánoční těsto a uzavírá mi to lehce vanilka. Taková fajn, lehce připečená whisky s trochou kávy a popela.
84/100
Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024Caol Ila 12letá Chorlton whisky 16.2.2009/7.2021 57,7%
Ve vůni kouř se sladkostí ovoce, postupně chytá takový mořský nádech, kouř s vůní moře - kouř, trocha slanosti a mořská vůně. V chuti opálené dřevo, popelavost, slanost, postupně přichází uzené s osoleným sladkým opečeným ovocem. Zní to divně, ale nechutná to špatně, v chuti zajímavější než ve vůni. Dokončení slano-kouřové, sladko-slaný kouř, trocha osoleného sladkého opečeného ovoce. Ohořelné dřevo. Docela dobrej ohořelej klacek s nádechem toho ovoce, co se tam opékalo, jen trochu osolený. Je to celé trochu divné, ale celkem to spolu funguje.
83/100
Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024Ledaig 10letá Chorlton whisky 22.6.20210/7.2021 57,0%
V aroma měkký, trochu bylinný kouř, postupně zemitost, minerálnost, lehce slaný kouř, postupně se přidává lehká ovocnost s lehkým kouřem. V chuti dominuje ovoce, ovocná sladkost, postupně až po banán, vše lehce opečené a s trochou koření. V dokončení kombinace pekárny, krámu s kořením a zralá ovocnost. Ve všech částech působí hodně rozmanitě, což je na jednu stranu plusem, že je zajímavá a každou chvíli jiná, na druhou stranu mínusem, protože je těžké si v ní něco najít. Celkový dojem ale dobrý.
84/100
Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024Whisky&Kilt : Whisky Chorlton s Lukášem Součkem - 20.2.2024

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 03.12.2024