» informace » ochutnávky » archiv 2007-8
Ochutnávky whisky 2007-8
3.12.2008 - Ochutnávka whisky - Balblair
Tentokrát se ochutnávka konala ve Whiskerii v pražské Jindřišské věži. Musím říci, že jsem si to nedokázal předem představit, z venku mi ta věž vždy připadala relativně malá a tak jsem měl strach z prostoru i celkového místa. A byl jsem velmi příjemně překvapen. Jak prostorem ve kterém ochutnávka probíhala, tak i samotnou Whiskérií. Whisky Balblair byla také příjemná. Byl tam i ročník 1965, ale pouze k podívání či zakoupení, k ochutnání nebyl. Nad tímto ročníkem také proběhla úvaha, že začíná být čím dál těžší zakoupit láhev starší než jsme my. A to ze všech pohledů, ať je stáří whisky větší než naše či aby se pouze narodila dříve než my.
Vintage (ročníkové) série nebývají označené stářím whisky, ale rokem destilace. Zatímco při tradičním označování 10letá, 18letá apod. se palírna snaží o neměnnost a vyrovnanost, Vintage Serie jsou příležitostí ukázat to nejlepší z palírny. Označení roku destilace chtějí zdůraznit výjimečnost takovéto whisky, kdy s přívlastky jako „ručně vybíraná“, „speciálně vybrané ročníky, které mají představovat to nejlepší, co palírna nabízí“ apod. se jim to i daří. Ale je třeba zdůraznit, že jimi vybraná whisky si to skutečně zaslouží.
Jako čtyři konečné ročníky do Vintage Serie byly vybrány následující 1975, 1979, 1989, 1997 – vše plněno v roce 2007. Jako další, pátý a velmi unikátní ročník, byl distillery managerem Johnem MacDonaldem vybrán rok 1965. Obsah sudu, který se takto nalahvoval, byl vypálen 23. března 1965 a zrál v sudu od amerického bourbonu (stejně jako i ostatní whisky z Vintage Serie vyjma roku 1975, která zrála v sudech od španělského sherry). Jedná se o nejstarší whisky z produkce palírny na trhu, čemuž odpovídá i cena – cca 1.200 liber. Navíc je třeba si uvědomit, že stočeno je pouze 350 lahví, z nichž např. na britský trh se dostane pouze 45.
Každá z nabízených whisky Vintage Serie je velmi individuální a chuťově unikátní, přesto však se společnými znaky, které by měly vyjádřit charakter whisky Balblair. A jaké že jsou ony společné znaky? Meruňka, pomeranč, zelené jablko, jetel, vanilka a med.
Tyto whisky již také získaly růrné ceny:
1997 Vintage – IWSC 2008 – gold medal
1989 Vintage – IWSC 2008 – best in Class, Gold Spirit Award 2007– best in class
1979 Vintage - Gold Spirit Award 2007– best in class
U whisky, které piji se snažím napsat si pár poznámek. Hlava už to přestává pobírat, od některých už také uplynulo dost času a tak se snažím psát i na těchto ochutnávkách. A jako vždy pár svých komentářů přidám i sem.
Všechny ochutnávané whisky byly velmi dobré, jemné, příjemné a trochu do sladka (tu po medu, tu po ovoci). Na druhou stranu na mě neudělaly zase až tak velký dojem, abych si je šel koupit, nabídku ochutnat je znovu ovšem neodmítnu. To bylo spíše celkové hodnocení. A jednotlivě: Balblair 1975 - jako jediná z nich zrála v sudech po sherry, což je tam trochu cítit, ale není to na škodu, jinak je velmi bohatá a jemná. U stáří 32 let jsem měl předběžné obavy, zda tam již nebude znát vliv dlouhého pobytu v sudu, ale žádný rušivý jsem nezaznemal, takže stáří se projevilo jen dobře. Balblair 1979 - ani u této osmadvacítky sud žádné špatné následky nezanechal. Byla také jemná a její pití bylo přímo takové pohlazení. U této whisky mě napadají dvě slova - jemná a hebká. A taky trochu kořenitá, ale jen malinko a jen spíše v závěru. Balblair 1989 - oslovila mne z nich nejméně, připadal mi taková lehká a méně bohatá a výrazná než ostatní. Třeba na to ještě nemám tak jemný jazyk a tyto lehké a jemné chutě ještě neumím pořádně vnímat. Balblair 1997 - závěrečná desítka mi přišla trochu težší, což mohlo být vlivem minulé a také bohatým ovocným a sladkým aroma i chutí, které ji dodávalo na objemu. Byla taková příjemná, velká a svěží.
Byl to velmi příjemný výlet do Higlands s whisky pro chvíle pohody, kdy se člověk rád k tomu něco dobrého zamlsá.
Tasting notes Václava Routa:
Balblair 1975 32y 1975/2007 46%
Aroma: krásně vyrovnaná harmonie sladu a teplého závanu koření; lehký nádech hrozinek a toffee se závanem zelených jablek a medu.
Chuť: zpočátku bohatá a smetanová s nádechem čokolády poté vydatná těžká a přitom jemná
Dokončení: dlouhé, vytrvalé a jemné
Balblair 1979 28y 1979/2007 46%
Aroma: jemné a subtilní, lehký desert s příjemnými dubovými tóny; trochu travní s citronově vanilkovými podtóny; tradiční skotská máslová sušenka; velmi komplexní a vyrovnané
Chuť: vláčná a hedvábná; zpočátku mandlová, kterou velmi rychle začne doplňovat lehký akátový med s nádechem růžových okvětních lístků a koření; meruňka a pomerančové květy
Dokončení: hedvábné, čokoládové a překvapivě dlouhé
Balblair 1989 18y 1989/2007 43%
Aroma: zralé s obrovskou elegancí skrývající rozverné tóny; zpočátku čisté a suché, postupně se však objevují tóny zralého ovoce (hruška, ananas, meruňka); kakao s mlékem
Chuť: jemná s nádechem sušených květů, sladká, sirupová, čokoládová v kombinaci s lehkou provokací kořenitých tónů
Dokončení: jemné a hluboké, kdy sladké vanilkové tóny postupně přecházejí do lehké, nikoliv však rušivé pepřovitosti
Balblair 1997 10y 1997/2007 43%
Aroma: voňavé a lákavé; velmi bohaté a vyzrálé; lehký nádech marcipánu a obilných plev pomalu překrýván nádechem ovocného sirupu s karamelem a meruněk opečených na másle; místy svěže dubové; nade vším však příjemně sladové
Chuť: lehká a jemná; hedvábné pohlazení marcipánu a opečené meruňky; velmi lákavé zralé tropické ovoce; skryté, přesto však „čitelné“ kořenité tóny; medové pohlazení
Dokončení: Suché, přesto stále ovocné a skořicové, neuvěřitelně dlouhé
Doplněno 2022:
Po skončení ochutnávky, jsem byl ještě pozván na sklenku whisky a s Vaškem Routem a panem Fousem jsme ochutnali Rosebank 18letá Chieftain's Cask No. 614 2.1990/9.2008 46% stáčenou pro Fous Spirits, Bruichladdich Infinity Second Edition 52,5% a Port Charlotte PC6 Cuairt-Beatha 61,6%.
Přidal jsem sem i pár fotek, jak to vypadalo ve Whiskerii koncem roku 2008, abyste mohli porovnat s dnešním stavem. A obecně, aby ty fotky nezapadly, znova už archív nepřebraných procházet nebudu.
.
25.4.2008 - Ochutnávka whisky s překvapením pořádaná brněnským Whiskyshopem
Od Marwina jsem dostal článek o ochutnávce whisky, která proběhla 25.4.2008 v Brně.
Tato ochutnávka se uskutečnila 25.4. v Brně, pořádal ji tradičně Whisky shop a první dva vzorky byly avizovaným překvapením (a vzhledem k laskavosti firmy, která vyrábí tuto whisky a na tuto ochutnávku ji přivezla, byly i zcela zdarma). V prostorách bývalé kavárny Amélie v Domě panů z Lipé pak byla odhrnuta rouška tajemství - jednalo se o moravskou whisky Gold Cock ve stáří 3 a 12 let, kterou se prezentoval současný vlastník značky, firma Jelínek. Mohli jsme se tak dozvědět o tuzemských a zahraničních aktivitách firmy a hlavně jaké dobrodružství je výroba whisky v tuzemsku a následně ji i ochutnat. Při výrobě používají dvojitou destilaci, slad pochází z humnové sladovny z Jeseník (k obracení už nepoužívají lopaty, ale mechanizaci) a i rašelina je domácího původu. K zrání se používají dubové sudy, zpravidla stále stejné - tedy po whisky a poněkud neortodoxně se u starší whisky pozastavuje přílišný vliv dřeva odložením do nerezových tanků. Každopádně to bylo zajímavé seznámení s whisky, kterou by měl našinec znát (ale ne každý je ochoten si pořídit hned celou láhev).
Poznámky od Pet:
Gold Cock 3 yo (blended) - mírná, neznatelné vůně, chuť spíš do irské, v puse navoněná, nahořklý konec, mělká, trochu jsou po polknutí cítit maliny. Krátká.
Gold Cock 12 yo (malt) - mírná, ale oproti 3leté výraznější vůně, travní. Příjemný začátek, víc whiskoidní, hořkokyselá. Stále krátká.
Po té následovala ochutnávka dvou skotských: Glenfarclas 1987, Quarter Cask, Speyside, 48,8% a Dallas Dhu 1975, 30yo, Speyside, 46,9%, plnění Signatory. Většina účastníků se následně přesunula do Whisky shopu, kde pokračovala neformální část degustace, otevřela se nově láhev Mannochmore – neobvyklé dozrávání po jihoafrickém sherry od Signatory.
.
28.3.2008 - Ochutnávka irské whiskey u příležitosti svátku sv. Patrika - Ochutnávka whisky v Brně pořádaná brněnským Whiskyshopem
Od Marwina jsem dostal článek o ochutnávce whisky, která proběhla 28.3.2008 v Brně.
Při příležitosti oslav svátku sv. Patrika, patrona Irska, se konala v Brně dne 28.3.2008 ochutnávka irské whiskey. Ochutnávku pořádal tradičně Whisky shop tentokrát v prostorách Malé zasedací místnosti v Domě pánů z Kunštátu.
O program se starala rozšířená Irská sekce – účastníci si poslechli pohnutou historii vzestupu, pádu a současné renesance irské whiskey. Vyprávění zahrnovalo i historii a původ značky The Tyrconnell. Zaznělo též, že palírna Cooley vznikla z provozu na výrobu průmyslového alkoholu, který byl projektován naší plzeňskou Škodovkou. Přestávky vyplnila hra na dudy a ukázka irského tance v podání souboru Scotta(n)čení. Jako zákusek bylo irské pečivo - sodabread.
Ochutnávali jsme tři vzorky whiskey Tyrconnell, ve stáří 10 let (všechny v koncentraci 46%), různého dozrávání: 1) Tyrconnell Sherry Cask, 2) Tyrconnell Madeira Cask, 3) Tyrconnell Port Cask.
10letý Tyrconnell Sherry Cask byl vyhlášen nejlepší irskou loňského roku webem The Malt Maniacs. Dále získal ocenění v rámci World Whiskies Awards, které zaštiťuje The Whisky Magazine a to v kategorii Nejlepší irská single malt do 12 let. 10letý Tyrconnell Madeira Cask byl loni vyhlášen další nejlepší irskou roku, pro změnu Jimem Murrayem v jeho Whisky bibli. Obě whiskey navíc získaly na San Francisco World Spirits Competition pro svou palírnu Cooley prestižní dvojité zlaté medaile.
Připraveny byly degustační listy a přítomní si tak mohli porovnat jednotlivá dozrávání a ověřit si, nakolik se jejich dojmy shodují s hodnocením těchto tří whiskey ze zahraničí. Po úspěšné ochutnávce se ještě část účastníků přesunula do Whisky shopu, kde pokračovala v neformálním ochutnávání.
Poznámky z ochutnávky:
Tyrconnell Sherry Cask
Zdena HT: vůně – jahody, maliny, slad a tráva, chuť – sladká, hrozinky, jahody
Petra: vůně – černý rybíz, jablka, máslové sušenky, pomeranče, slad, vanilka, chuť – kandované ovoce, hrozinky, meruňky
Marvin: vůně – jahody, pomeranče, chuť – kandované ovoce, sušené ovoce
Tyrconnell Madeira Cask
Zdena HT: vůně – bylinky, tráva, dřevo, ořechy, pomeranče, chuť – hořká, karamel, obilná, chlebová, hrozinky
Petra: vůně – černý rybíz, maliny, orchideje, tráva, ořechy, chuť – hořká, čokoláda, obilná, ořechy
Marvin: vůně – maliny, ořechy, hloh, chuť – karamel, čokoláda
Tyrconnell Port Cask
Zdena HT: vůně – jablka, skořice, dřevo, slad, pepř, chuť – karamel, kdoule, sušené ovoce, chlebová
Petra: vůně – černý rybíz, jahody, lesní plody, vanilka, máslové sušenky, pepř, chuť – sladká, hrozinky, mango
Marvin: vůně – lesní plody, kůže, chuť – mango, papaya, kdoule
28.2.2008 - Ochutnávka whisky - Bladnoch
Koncem února se konala zajímavá ochutnávka whisky z Lowland. Whisky byla z nejjižnější skotské palírny Bladnoch, jedné ze tří posledních palíren v Lowland. Nynější roční produkce palírny nepřesáhné 100.000 litrů. K první destilaci v obnovené palírně došlo v roce 2000 a na trhu lze whisky očekávat nejdříve v roce 2010 a tak se samozřejmě ochutnává whisky z minulých zásob. Již nyní je prý whisky Bladnoch dostupná pouze v palírně a při tak nízké produkci, jaká je nyní, je jasné, že whisky nebude nikdy masově dostupná. |
Ochutnávka se opět konala ve Dvorní vinotéce na Uhelném trhu a vedl ji Václav Rout. Úvod byl věnovaný palírně, její historii doplněné o zajímavé Vaškovi poznámky z nedávné návštěvy této palírny. Po krátkém úvodu jsme se věnovali ochutnávání této zajímavé whisky. Přestože se jednalo o po sobě následující stáří byly mezi nimi velmi výrazné rozdíly.
Jako u většiny ochutnávek, kterých jsem se zůčastnil i zde přidám svůj komentář k ochutnávaným whisky.
Obecně řečeno, nemám k whisky z Lowland výrazně vřelý vztah. Najdou se zde whisky dobré i vynikající a přestože k pár z nich se rád vrátím, tak celkově ve mně Lowland zatím zanechává spíše dojem lehké, ne moc výrazné a spíše zapomenutelné whisky. (Každý má svůj subjektivní názor ovlivněný preferovanou chutí, whisky kterou ochutnal apod, tak mě doufám, za ten můj nebude bít. :)
Ani whisky Bladnoch můj názor moc nezměnila. Bylo zajímavé sledovat rozmanitost různých plnění této whisky, velké rozdíly ve vůních i chutích a celkovém dojmu z nich. Ze všech vzorků mi nejvíce chutnala 15y 55%, kde byl také velmi vidět rozdíl mezi čistou whisky a whisky s pár kapkami vody. Jemné lehké sladké aroma následované sladkým úvodem a pepřovitostí/kořenitostí (spojující snad všechny vzorky této ochutnávky) a zakončené dlouhým koncem s lehkou pepřovitostí, celkově komplexní whisky s dobrou kombinací jemnosti, sladkosti a pepřovitosti. Přidání pár kapek vody způsobilo malou explozi ve sklence a krásně ještě více uvolnilo a zvýraznilo aroma i chuť a ještě více ukazalo komplexnost této whisky. Na druhém místě skončila 15y 46% s lehkou sladkostí, kořenitostí, trochou ovocnosti a stálé jemnosti. Třetí potom 13y 55%, která se nese v podobném charakteru předchozích, ale již zůstává v jejich stínu. I u této whisky mělo přidání pár kapek whisky dobrý vliv na její aroma i chuť, která se více otevřela a obohatila. Hodnocení uzavírají 14y 40% a 16y 40%, které spojuje několik znaků - jejich barva byla zakalená, připomínající med, v aroma a chuti náznaky medu a kvasinek (které mě tam asi nejvíce rušily), 14y navíc trochu evokovala ovocný destilát.
I přes určitou kritiku hodnotím ochutnávku jako velmi vydařenou a zajímavou. Svět whisky je velký a tak se v něm vyskytují jak whisky více oblíbené, tak i méně oblíbené, ale bez poznání obou stran tohoto světa si nelze nikdy udělat komplexní obrázek. Navíc nikdy nevíte o jaké nečekané překvapení přijdete, pokud se rozhodnete nějakou whisky odsoudit předem.
Tasting notes Václava Rauta:
Bladnoch 13 let – originální plnění (55%) - non-chill filtered
Barva: bílé víno
Aroma: velmi čerstvá, čistá, lehká. Ovocná. Šťavnaté citrusy, zralá peckovina, sladká, hroznové víno. Červený grapefruit na pozadí. Po přidání vody – výrazně sladká, bílá čokoláda, zralé ovoce.
Chuť: První náraz sladkosti čerstvě rozkrojených jablek s lehkou kyselostí grepového džusu, rychle vystřídá výrazná kořenitost postupně přecházející v ořechovou suchost. Lehce obilná. Po přidání vody – exotické koření, exotické dřevo lehká dubová suchost. Citronová kůra.
Dokončení: Středně dlouhé s nádechem citronové kůry.
Bladnoch 14 let – originální plnění (40%) - non-chill filtered
Barva: Lipový med
Aroma: Přírodní kaučuk. Lipový med, kvasnice. Rozvařené ovoce, Sladké. Ovocný destilát (hruškovice, slivovice).
Chuť: První náraz lehké sladkosti přechází do výrazné kořenitosti s nádechem čerstvých citrusů. Zpětný návrat k medové sladkosti.
Dokončení: Lehké, sladké, kvasové.
Bladnoch 15 let – originální plnění (46%) - non-chill filtered
Barva: Bílé víno
Aroma: Lehké, s vnitřní silou pod povrchem. Sladové, ovocné. Sladké. Později lehce pepř a vanilka.
Chuť: Sladká s rychlým přechodem do suchosti, lehce citrusová, kořenitá.
Dokončení: Dlouhé, teplé, lehce citrus. Krásné.
Bladnoch 15 let – originální plnění (55%) - non-chill filtered
Barva: Bílé víno
Aroma: Výrazně citrusová, lehká. Sladká. Lehce karamel, čokoláda, vanilka, hnědý cukr, slad. Lehký nádech kouře na pozadí. Po přidání vody – sladká, sladová, lehce kořenitá, sladké citrusy. Griliáš. Zemitá. Lehká slanost.
Chuť: Hebká, sametová s přechodem do kořenitosti, pepřovitosti. Hřejivá, lehce slaná, Máta. Dřevitá suchost. Po přidání vody – jemná, sladká, delikátní, kořenitá. Ovocná, citrusy. Vyvážená.
Dokončení: Dlouhé, hřejivé, dubová suchost v kombinaci s lehkou pepřovitostí. Nádherná.
Bladnoch 16 let – originální plnění (40%) - non-chill filtered
Barva: Lesní med
Aroma: Výrazně ovocná. Sladce kvasová. Hrušky „nashi“, licchi. Medová. Výrazně sladká.
Chuť: Lehká, sladká, ovocná, medová, lehce kořenitá.
Dokončení: Lehké, jemné, sladké.
.
25.1.2008 - Ochutnávka skotské whisky u příležitosti výročí narození Roberta Burnse - Ochutnávka whisky v Brně pořádaná brněnským Whiskyshopem
Od Marwina jsem dostal článek o ochutnávce whisky, která proběhla 25.1.2008 v Brně.
V pátek 25. ledna 2008 jsme si v Brně již třetím rokem ochutnávkou skotské single malt whisky připomenuli výročí narození skotského barda Roberta Burnse. Ochutnávka se konala v prostorách Whisky Shopu a ty byly vzhledem k vysokému počtu účastníků (více jak 30) zaplněny do posledního místečka.
Ochutnávali jsme tyto skotské:
1) Glen Scotia 12yo, 40%, Campbeltown
2) Bruichladdich 17yo, 46%, Islay
3) Talisker 10yo, 45,8%, Isle of Skye
4) Balvenie 14yo, Roasted Malt, 47,1%, Speyside
Jako zákusek mohli mít účastníci za drobný poplatek skotský ovocný koláč nebo košíčky s paštikou či kozím sýrem (vše s příměsí whisky). Po skončení oficiální části pokračovala ještě neoficiální ochutnávka - byly otevřeny ještě tři další nové láhve, takže tento večer se poněkud protáhl. Také byla slavnostně vyhodnocena loňská docházka na pravidelná páteční setkání ve Whisky Shopu a nejvzornější „pátečník“ byl odměněn tekutou prémií – láhví Glenmorangie.
Glen Scotia 12yo
Chutná po ovoci, cítit jsou pomleté mandle, med, karamel. Moc dobře se pije.
Bruichladdich XVII
Světlejší barva. Mělká vůně, lehce jsou cítit hrušky. Na Bruichladdich překvapivě málo rašelinová, spíš sladší. Cítit jsou oplatky s vanilkovým krémem, bílé hrozny, hrušky, jablka.
Talisker 10yo
Jasná zlatá barva. Vůně pepře a rašeliny. Mohutná chuť, pepř, koření, dřevo, rašelina a hnědý cukr.
Balvenie 14yo, Roasted Malt
Barva tmavého zlata. Vůně nasládlá, ječmen, med. Chuť jako hutná pivní pěna u Guinessu. Sladové karamelky. Nahořklý konec. Moc dobrá whisky.
Pozn.: Roasted malt znamená, že sladový ječmen byl pro tuto limitovanou edici po vyklíčení opražen.
.
4.12.2007 - Ochutnávka whisky - Glenmorangie
Začátkem prosince se uskutečnila ochutnávka whisky Glenmorangie. A protože značka Glenmorangie je známá mimojiné tím, že v základním portfoliu mají i různé "dřevité úpravy" jejich whisky, nesla se tato ochutnávka v duchu jejich plnění "něco" Wood Finish. Prvním kouskem klasická Glenmorangie ve stáří 10 let, ke které bylo potom možné srovnávat výsledky dozrávání v různých sudech. Potom následovaly "dřevité úpravy", které zrají deset let v sudech po bourbonu a následně dozrávají 2 roky v různých sudech - Burgundy Wood Finish, Port Wood Finish, Sherry Wood Finish a Madeira Wood Finish |
Pár mých stručných poznámek k ochutnávce:
10letá je příjemná, trochu do sladka, trochu do ovoce, skoro bych ji řadil do Speyside. Burgundy Wood Finish mi připadla ještě trochu sladší a s máslovou chutí a tradiční lehkou kořenitostí, v dobrém slova smyslu zajímavě ovlivněná základní Glenmorangie. Port Wood Finish bývá kritizována kvůli velkému ovlivnění portským. Já ji mám docela rád jako kombinaci mezi mou oblíbenou whisky a mým oblíbeným portským. Z hlediska whisky je Sherry Wood Finish povedenější kombinace, sherry tolik whisky nepřebíjí. Závěrečná Madeira Wood Finish mi přišla ze všech úprav nejlepší, nejzajímavější a nejkomplexnější.
.
19.11.2007 - Ochutnávka whisky v restauraci Sonora
Ochutnávané whisky jsou psány ve stejném pořadí jako na seznamu z restaurace, pořadí v ochutnávce bylo ovšem trochu upraveno: Aberlour 10y 43%, An Cnoc 12y 40%, Glen Deveron 12y 1985 40%, Usquaebach 15y 43% (vatted malt), Mortlach 13y Signatory Vintage Un-Chillfiltered Collection 3.6.1991/22.9.2004 46%, Rosebank 16y Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 40%, Old Pulteney 1989 Gordon & MacPhail Reserve 1989/2001 46%, Banff 1974 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 1974/1998 40%, Springbank 12y Rum Wood 1989/4.2002 54,6%, Laphroaig 15y 43%, Edradour 21y Straight from the Cask Chateau d´Yquem Finish 51,3%, Dallas Dhu 24y Douglas Laing Old Malt Cask 10.1976/1.2001 50%, The Macallan 1851 Inspiration 41,3%, Linkwood 22y Signatory Vintage 22.8.1975/24.4.1998 55,7%, Teaninich 27y Rare Malts Selection 1972/10.2000 64,2%, Clynelish 28y Signatory Vintage 4.3.1971/30.7.1999 53,9%, Glen Garioch 29y 27.4.1968 55,5%, Port Ellen 21y Douglas Laing Old Malt Cask 9.1979/2.2001 50%, Redbreast 15y Pure Pot Still 46% (irská whiskey), Pappa Van Winkle´s 20y 45,2% (americký bourbon).
Pár mých poznámek k ochutnávce:
Po minulé zkušenosti, kdy byla irská whiskey až nakonci a její hodnocení bylo prý ovlivněno skotskými před ní (podle mne zde sice určité ovlivnění bylo, ale ne natolik zásadní), byla ochutnávka započata irskou whiskey Redbreast 15y. Redbreast znám již v jeho 12leté verzi a i tato 15letá verze patří k tomu nejlepšímu, co se v irsku vyrábí. Tato příjemná, bohatá a celkem sladká whiskey vysoko převyšuje bežnou známou komerční irskou produkci a alespoň trochu zachraňuje jméno irské whiskey. Ochutnal jsem i následující americký bouron Pappa Van Winkle´s 20y, ovšem americké produkci se moc nevěnuji a tak nejsem schopen srovnávat. Byla to taková zajímavá, bohatá a mohutná sladká karamelka v tekutém stavu. Bylo to opravdu dobré, ale k opuštění skotské whisky mne to nezlákalo.
A konečně přišlo Skotsko. Aberlour 10y znám a mám, proto jsem ho vypustil (moc k němu teď neřeknu, protože nemám své poznámky stále dokompletované a zrovna Aberlour 10y tam ještě chybí). An Cnoc 12y je velmi jemná a lehká whisky, taková lehounká podoba klasické sladové (myšleno tím tu sladovou chuť) voňavé whisky, určené pro dámy, které whisky nepijí. Případně i možná vhodná startovací whisky pro děti. Glen Deveron 12y jsem vypustil, protože ji znám a jedná si sice o přijatelnou, ale nezajímavou whisky (ani dobré ani špatné vzpomínky). Usquaebach 15y byla jediná vatted malt whisky ze skotských zde ochutnávaných. Již ji znám, je to docela povedená směs se sladkou chutí a chutí hořké čokolády.
Mortlach 13y měl stejně jako ostatní Mortlachy co jsem ochutnával určitou kořenitost a štiplavost v chuti, která mne stejně jako u jiných jeho plnění moc nenadchla. Rosebank 16y splnil vše, co se od whisky značky Rosebank očekává - lehkost, jemnost, kytičky, travičku atd. Old Pulteney 1989 jsem vypustil, protože jsem nechtěl překročit můj limitní poměr whisky a krve v žilách. Znám ji z dřívějška a je to dobře pitelná, celkem lehká až medová whisky, ovšem bez výrazné zapamatovatelné chuti. Největší zajímavostí je, že originální plnění je díky své slanosti zcela zapamatovatelné, krásně by se zde dala demostrovat občasná veliká rozdílnost mezi originálním a nezávislým plněním. Banff 1974 je skvělá whisky kombinující lehkost, sladovost, trávu a lehký kouř. Již ji znám a tak jsem ji tentokráte vypustil.
Springbank 12y Rum Wood se nesla ve znamení dřevitosti a štiplavosti a také ukázky, že voda někdy dokáže dělat zázraky. Čistá whisky byla ostrá, štiplavá, dřevitá a velmi uzavřená, 3 kapky vody ji krásně otevřely, oslabily ostrost i dřevitost a otupily špičky štiplavosti a ukázaly další bohaté vůně a chutě. Další 2 kapky přinesly opět zjemnění, ukázali bohatost chutí a vůní a otupily hroty, které v chuti občas výrazně vyčnívaly. Laphroaig 15y je skvělé pití, skvělá komplexní kombinace rašeliny, kouře, nemocnice. Znám a mám a tak jsem vypustil. Edradour 21y byl pro mne asi překvapením večera (ovšem asi jen tohoto večera, pár dní poté již zůstal jen dobrý dojem a ne velký zájem zakoupit láhev, jako bylo u jiných velkých překvapení). Bohatá, zajímavá, máslová a krásně čitelná whisky. Dallas Dhu 24y byla klasická sladová (sladová chuť) whisky, která prostě byla tak strašně klasická, až byla strašně průměrná a nezajímavá. The Macallan 1851 Inspiration, na tuto whisky jsem byl hodně zvědavý. Občas při výkladu zazněly informace, že jedná o repliku, ale už podle názvu si to nemyslím. Připadla mi jako docela povedená kombinace repliky z těchto let (ochutnával jsem Macallan Replica 1786 a pokud bych nevěděl, že se jedná o Macallan, tak bych tomu nevěřil) a skvělého Macallanu z doby, kdy se vyráběl z ječměne Promise Gold. A tak se v chuti dala najít jak lehká rašelina, tak i sladová sladkost a to vše bohaté a krásně sladěné. Vzhledem k mému složitějšímu cestování domů, jsem po této whisky skončil, ostatní jsem tedy tentokrát neochutnával, protože je ale všechny znám, okomentuji je na základě svých poznámek.
Linkwood 22y se po pár kapkách vody krásně otevře a následuje celkem bohatá a dobrá whisky. Teaninich 27y v čistém stavu ukáže v aroma nemocnici a gumové rukavice a chuť přebije silou. Po pár kapkách rušivé tóny zmizí, chuť se rozvine a stane se příjemnou, konkrétní chutě je ovšem těžké rozlišit. Clynelish 28y opět bez kapek vody velmi uzavřená i když i tak docela příjemná, po nich bohatší, komplexní, příjemná whisky bez převužující chuti. Glen Garioch 29y je zajímavá, ale dřevitá whisky. Pár kapek ji prospěje, je na ní znát sud po sherry a dlouhá doba v sudu. Spíš bych ji bral jako zajímavost, než whisky k běžnému pití. Port Ellen 21y je dobrá whisky z Islay se vším co k tomu patří - jód, rašelina, kouř atd, u této whisky je škoda, že jsem ji již nestihl, již ji znám a rád si ji dám znovu.
Oblíbený dodatek:
Při čtení nezapomeňte na to, že chutě jsou individuální, takže whisky, co jsem já označil za skvělou, vám nemusí vůbec chutnat a obráceně. Posouzení chuti a celkového názoru na whisky ovliňuje také spousta různých věcí, od jídla, které jste jedli před ochutnávkou, přes předtím ochutnávanou whisky, dříve ochutnávanou whisky a vzpomínkou na ní, až po náladu a celkové rozpoložení. Také trvá několik let, než se člověk naučí whisky ochutnávat, takže první dojmy zapsané před několika lety se mohou výrazně lišit od dojmů aktuálních. Navíc ochutnávkové množství není zcela ideální, protože whisky která neupoutá na první dojem, se může po druhém doušku stát vaší oblíbenou. Nelze ale od každého plnění koupit celou láhev a tak whisky dostanou většinou jen jednu šanci.
16.10.2007 - Zahájení podzimní degustační sezóny Single Malt Whisky Clubu ČR
16.10.2007 se v prostorách Gourmet Clubu a whiskotéky v Břetislavově ulici 17 na Malé Straně se konala ochutnávka whisky při příležitosti Zahájení podzimní degustační sezóny Single Malt Whisky Clubu ČR. Whisky vybrané pro tuto ochutnávku spojovaly dva pojmy "Classic Malts" a "Distillers Edition", což slibovalo mimořádný zážitek. Ochutnávaly se tyto whisky: Glenkinchie Distillers Edition 1992 - dokončení v sudech po Sherry Amontillado, 1992/2006, 43%, Cragganmore Distillers Edition 1992 - dokončení v sudech po portském vínu, 1992/2005, 40%, Dalwhinnie Distillers Edition 1990 - dokončení v sudech po Sherry Oloroso, 1988/2003, 43%, Oban Distillers Edition 1992 - dokončení v sudech po Montilla Fino Sherry, 1992/2006, 43%, Talisker Distillers Edition 1990 - dokončení v sudech po Sherry Jerez Amoroso, 1990/2003, 45,8%, Lagavulin Distillers Edition 1990 - dokončení v sudech po Sherry Pedro Ximinez, 1990/2006, 43%. |
Distillers Edition bývají zajímavá plnění a většinou převyšují standardní plnění. I tyto ochutnávané whisky toto splňovaly. Glenkinchie v tomto plnění patří k tomu lepšímu co se vyrábí/vyrábělo v Lowland. Patří k jemnějším, sladším a současně chutově celkem bohatým whisky (dají se v Lowland najít dobré whisky, ale běžná plnění mi přišla většinou průměrná a spíše nezajímavá, tato whisky byla výrazně nad nimi.) Cragganmore se nesla hodně v duchu portského. Dozrávání v sudech po portském zanechalo výrazné stopy, whisky až chvílemi připomínala silnější portské (ovšem jinak, než by vypadalo silnéjší portské vzniklé z portského), stále mu ovšem zůstala určitá jemnost. Pro milovníky porstkého zcela jistě zajímavá whisky a pro milovníky whisky zajímavá ukázka, nakolik se dozrávání v sudech po portském může projevit ve whisky a přitom je to stále dobrá whisky. Dalwhinnie byla pro mne trochu zklamáním. Běžné plnění není sice žádnou extra třídou, ale takovým příjemným jemným pitím. Plnění na ochutnávce mi přišlo trochu ovlivněné sherry a tam kde v běžném plnění v závěru chutě nastupuje lehký závan rašeliny, mi zde přišla jako spíše rušící štiplavá/kořenitá (jen lehce, trochu, ale přesto mě to tam rušilo) chuť rašeliny a lékořice. Oban mě zase příjemně překvapil. Navíc mi u ní připadlo, že je to "vylepšený klasický Oban". Sudy po sherry velmi dobře doplnily jeho aroma i chuť a nebylo by od věci, kdyby podobné plnění zavedli i vedlo toho nynějšího. Po této whisky jsem musel bohužel neplánovaně odejít dříve domů a tak zbývající dvě jsem vzal tak trochu z rychlíku. Talisker znám v několika plněních a Talisker jako obvykle nezklamal, skvělá whisky, oproti běžnému plnění více komplexnosti, trochu jemnější a obroušené hrany ostrých chutí. Nelze říci, které z plnění je lepší, protože obě jsou skvělá a každé přináší trochu jiný pohled na Talisker. Lagavulin byl velkým překvapením a je škoda, že jsem mu nemohl věnovat tolik času, kolik by si zasloužil (budu to muset napravit). V prvním dojmu jsem si ani nebyl jist, že piji Lagavulin (byl jsem si ale jist, že piji sakra dobrou a zajímavou whisky). Po bohatém a sladkém nástupu přišla krásně silná, bohatá a komplexní whisky. Díky aktuálnímu nedostatku času jsem se nemohl věnovat podrobnějšímu zkoumání chutí, ale můj celkový dojem z této whisky mi říká, že to musím zcela jistě co nejdříve napravit.
Tasting notes Václava Rauta:
Glenkinchie Distillers Edition 1992 - dokončení v sudech po Sherry Amontillado
Barva: zářivá zlatá.
Aroma: sladké, měkké, voňavé, květinové, medové, pomerančové, olejové, sladce sladové.
Chuť: nádherná vyrovnanost mezi sladkostí ovocné zavařeniny a ořechovou suchostí, krásně kulatá, sladce sladová.
Dokončení: krásně dlouhé, čisté, měkké, hnědý cukr, kubánský rum, máslo.
Cragganmore Distillers Edition 1992 - dokončení v sudech po portském vínu
Barva: světle jantarová.
Aroma: vřesový med, voňavé, včelí vosk.
Chuť: ovocná, pomerančový květ, pomerančová dužina, zralé třešně, bohatá chuť portského, ječného sladu a prchavý náznak kouře.
Dokončení: dlouhé, s počáteční karamelovou sladkostí postupně přecházející do kouřové suchosti, lehce květinové, hřejivé, uklidňující.
(letní projížďka na kole v třešňové aleji mezi dozrávajícím obilím)
Dalwhinnie Distillers Edition 1988 - dokončení v sudech po Sherry Oloroso
Barva: slunečně zlatá až bronzová.
Aroma: měkce medová, čitelný vliv sladkého olorosa, lékořice, trávová, lehký náznak rašeliny.
Chuť: medová sladkost, vanilka, výrazný citrusový projev, zpočátku lehce karamel, postupný vývoj rašelinové a lékořicové chutě.
Dokončení: překvapivě krátké, vyvážené, s lehkkou převahou sherry, rašelina.
Oban Distillers Edition 1992 - dokončení v sudech po Montilla Fino Sherry
Barva: jantarová.
Aroma: voňavé, šťavnaté, medové, velmi ucelené.
Chuť: sladší, než je obvyklé (vliv velmi sladkého Montilla), sladová, příjemně ořechová, tmavá čokoláda, lehce tábáková, velmi lehounce mořská sůl, exotické koření.
Dokončení: příjemně dlouhé, přetrvávající, čokoládové a teplé. Ke konci se objeví i lehký náznak rašeliny.
Komentář: výborná jako společnice k lehké kávě a kubánskému doutníku po krásné a vydatné večeři.
Talisker Distillers Edition 1990 - dokončení v sudech po Sherry Jerez Amoroso
Barva: oranžová.
Aroma: velmi bohaté, rašelinové, sladší, než by se od klasického Taliskeru očekávalo, lehce kořenité, pepřové a slané, jemně na pozadí prosakující sherry, karamela, hořká čokoláda.
Chuť: silný náraz bohaté chuti, ohromná, postupně zjemňující, rašelinová, vřesová suchost, karamelová, sherry „drží na uzdě“ pepřové tóny, tolik typické pro klasický Talisker.
Dokončení: zemitá rašelina, kakao, vanilka, krásná vyrovnanost sladkosti a suchosti.
Lagavulin Distillers Edition 1990 - dokončení v sudech po Sherry Pedro Ximinez
Barva: oranžový pískovec.
Aroma: mimořádně ovocné, převážně zralé peckoviny (třešně, višně, švestky), vínová, rašelinová, fenol, lehce slaná, svíčka ze včelího vosku.
Chuť: velká, bohatá, kořenitá a sladká, postupně přecházející v kouřovou rašelinovost, medicínská výrazně mořská (řasy, mořská sůl).
Dokončení: Nezvykle dlouhé (dokonce i na Lagavulin), kulaté a uspokojivé, lehce slané tóny, pepřovité, kořeněné, kávové.
Tato ochutnávka byla také označena jako "Zahájení podzimní degustační sezóny Single Malt Whisky Clubu ČR". Protože jsem musel dříve odejít, tak nevím, zda se tomuto tématu věnovalo po skončení ochutnávky. Další informace jsem si zjišťoval až druhý den po telefonu. Z pohledu Single Malt Whisky Clubu je to jasný signál, že nebyl zatím pohřben a je zájem o jeho opětovné plné oživení.
Vaškovi děkuji za jeho Tasting notes, které účastníkům ochutnávky mohou připomenout její průběh a těm ostatním přibížit o co svojí nepřítomností přišli.