» informace » ochutnávky » archiv 2022
Ochutnávky whisky 2022
Online ochutnávky jsou fajn a tím, že jsou online, tak jich člověk může navštívit během týdne několik a díky záznamu i ve stejný den několik. Jenže, čeho je moc, toho začne být příliš. Začne to lézt do peněz a nedá se to stíhat a tak to postupně doplňuji z poznámek, co jsem si dělal při ochutnávkách nebo mne již proběhlé ochutnávky teprve čekají.
Ale klasické ochutnávky jsou přece jen lepší :)
Adventní kalendář 2022 - The Izzy Pub
Blíží se vánoce a tak vznikají adventní "věnce" a kalendáře.
Opět jsem zvolil adventní kalendář od Petera. Pro zajímavost na konci článku najdete odkaz na adventní kalendář od Alkoholu.cz
Adventný kalendár 2022 Intro
Adventný kalendár pred December
Den první - GlenAllachie 10letá Batch 7 Cask Strength 56,8%: Aroma hutné a hodně příjemné. Čokoláda, přezrálé ovoce, vůně dřeva, kandované ovoce v čokoládě, postupně sládne a více se ukazuje PX. Příjemné počucháníčko. V chuti také hodně objemná, do všech stran se rozlije nádech sherry, čokolády, hutné ovocnosti, sladkosti, pak se ukáže i koření. Při dalším doušku sladovo-obilné tóny. Celkově vyvážená a komplexní chuť. V dokončení čokoláda, sladkost, ovoce a přidává se mátový bonbon a trocha kořenitosti. Dobré počucháníčko i pochutnáníčko. |
Den druhý - Tamnavulin Double Cask 40%: Aroma hodně ovocné, až trochu převoněně vlezlé. Ovocný sad s převahou jablek, sladkost zralého ovoce až do ovocného medu. Pak už mi tam začíná dominovat zralé jablko. V chuti jemná, ovocná podobně jako ve vůni, až do převoněné ovocnosti, trocha oříšků, hodně ovoce a medová sladkost, celkově lehká. V dokončení trochu kořenitosti. Celkem dobře pitelná nenáročná whisky. |
Den třetí - Johnnie Walker 12letá Black Label 40%: V aroma sladká ovocnost, vyhasnuté ohniště s kusy ohořelého dřeva a popele. Jemné, příjemné. Ovocná sladkost dominuje. V chuti působí zprvu naředějším dojmem než ve vůni, postupně se ukáže ovocná sladkost a více nakouřenosti (tedy na míchanou whisky, která tak není označená). Nejedná se o nakouřenou whisky, ty nakouřené tóny tam jsou jen jemné a v pozadí. Nádech nakouřeného a pečeného ovoce, ale jen lehce pečeného. V dokončení doznívá pečená ovocnost a trocha koření. Dobře pitelné. |
Den čtvrtý - Ardbeg An Oa 46,6%: Po nalití do sklenky se kol a kolem rozvinul znatelný kouř, doplněný o citrusovou sladkost. Že by se připeklo cukroví a ovoce k tomu? Kouř se ovšem celkem rychle rozplynul a zůstala vlhkost zemitosti a rašeliny, slanost, citrusová kyselost mísící se se sladkostí přezrálého ovoce a pozadí snad vykukuje čokoláda. V chuti se mi míchá sladkost zralého ovoce, se středně opáleným ovocem, citrusy s lehkou kyselostí, trochu slanosti, kouř se postupně mění v popel, který to celé pokryl. V dokončení popel a ohořelé dřevo, postupně se znovu přidává sladkost se slaností, očouzené ovoce a karamel. Líbí se mi to jako vstup do světa Ardbegu, z tohoto pohledu by jí slušela cenovka pod desítkou. |
Den pátý - Glengoyne 10letá 40%: Jemné aroma, ovocnost, zelená jablka, sladkost až do medu, zpočátku jsem tam měl nádech sladu, ale už ho tam nemám. Taková jednodušší, jemná pohoda. V chuti medová sladkost, postupně se ukazuje jablečná ovocnost s trochou koření, zralá sladká jablka. Jemná, odpovídá vůni. V dokončení doznívají jablka a trocha koření. Celkově fajn whisky k popíjení na letní terase. |
Den šestý - Jura 12letá 40%: V aroma nasládlé dřevo, čerstvě rozkrojené ovoce - jablka a hlavně broskve, lehce ostřejší sherry a trocha tmavé čokolády, celkem jemné, příjemné, ale vlastně nezajímavé. V chuti nasládlá, bonbón s nádechem sherry, ovoce, oříšky, postupně trochu kořenitosti. V chuti podobná jako ve vůni, dobře se pije, ale celkově spíše nezajímavá. V dokončení se nejdříve projeví ta kořenitost, pak jak ustupuje, tak ovoce, sladkost, čokoláda. Na jen tak pití by šla, na nákup láhve a vychutnávání to není. |
Den sedmý - Aber Falls Single Malt Welsh Whisky 40%: V aroma je převověná, přeparfémovaná, vlezlá sladkost jablečných bon-pari, postupně jablečné gumové bonbóny, postupně, jak se vydýchává, tak se dojem trochu zlepšuje. Ale kdo by k tomu tak dlouho a tolikrát čuchal. V chuti přijde v prvním dojmu očekáváná umělá sladkost, doplněná kořenitostí. V dalším doušku sladkost karamelu, stále kořenitost, ovocnost, začíná být i příjemně pitelnou i když ta kořenitost mě tam ruší. V dokončení oříšky, karamel a stále kořenitost. |
Den osmý - Quiet Man 8letá Single Malt Irish Whiskey 40%: Příjemné aroma bourbon sudu, vanilka, karamelová sladkost, postupně zesilující ovocnost do zelených jablek s příjemným dřevem v pozadí. V chuti jemná, příjemná, karamel se sladem, vanilka, postupně narůstající ovoce, trocha rušivé pálivosti. V dokončení trocha dřeva, následované ovocem, mentol, pak opět ovoce a uzavírá to karamel a pak ještě slad. Celkem dobrý pití, jen při delším vychutnávání mi tam kouše ta pálivost. |
Pak mě bohužel zdolala nějaká viróza a už jsem to nedojel do konce. S ucpaným nosem a knedlíkem v krku nemá smysl ochutnávat. A tak si v roce 2023 udělám adventní kalendář na druhou. A tak pokračování kalendáře 2022 najdete v ochutnávkách 2023.
Alkohol.cz - whisky adventní kalendář
Představení adventního kalendáře - Alkohol.cz - Představujeme whisky adventní kalendář
video youtube: 1.12. - Ochutnávka Glen Garioch 1797 Founder´s Reserve
video youtube: 2.12. - Ochutnávka Bowmore No.1 MALT Islay Single Malt
video youtube: 3.12. - Ochutnávka Douglas McGibbon's Clan Denny Blended Malt ISLAY EDITION
video youtube: 4.12. - Ochutnávka Jura THE SOUND
video youtube: 5.12. - Ochutnávka West Cork Single Malt Irish Whiskey
video youtube: 6.12. - Ochutnávka Spey TENNÉ Tawny Port Casks Single Malt
video youtube: 7.12. - Ochutnávka Glenlivet Founder’s Reserve
video youtube: 8.12. - Ochutnávka Glenfarclas Heritage
video youtube: 9.12. - Ochutnávka Tomintoul Peaty Tongue
video youtube: 10.12. - Ochutnávka Aerstone 10 Sea Cask
video youtube: 11.12. - Ochutnávka Finlaggan Old Reserve
video youtube: 12.12. - Ochutnávka Tomatin Legacy
video youtube: 13.12. - Ochutnávka Robert Burns
video youtube: 14.12. - Ochutnávka Tullibardine Sovereign
video youtube: 15.12. - Ochutnávka The Irishman The Harvest
video youtube: 16.12. - Ochutnávka Ileach Peated
video youtube: 17.12. - Ochutnávka Speyburn Hopkins Reserve
video youtube: 18.12. - Ochutnávka Glengoyne Cuartillo
video youtube: 19.12. - Ochutnávka Old Pulteney 12
video youtube: 20.12. - Ochutnávka Ardmore Traditional Peated
video youtube: 21.12. - Ochutnávka Bushmills Steamship Collection Bourbon Cask
video youtube: 22.12. - Ochutnávka Tamnavulin Tempranillo
video youtube: 23.12. - Ochutnávka Smokehead Extra Rare
video youtube: 24.12. - Ochutnávka Highland Park 14 Loyalty of the Wolf
Whiskeria: The Glenlivet Degustace - 23.11.2022
Ve Whiskerii se konala ochutnávka whisky Glenlivet a to skoro přesně půl roku od té minulé. Tentokrát se ovšem ochutnávali jinačí kousky. Hlavním organizátorem byl Martin Mayer a ochutnávkou nás provázel Zdeny Kortiš, takže jsme dostali i výklad z historie palírny. Dnes na nás čekali Glenlivety, které už jen tak znovu neochutnáme. Snažil jsem se vše sledovat, poslouchat, ochutnávat a ještě si psát poznámky. No, je to někdy náročné, což asi vysvětluje proč se někdy druhý den po ochutnávkách cítím dost unavený. :) |
Hlavní linií byly jednadvacetileté a to z různé doby lahvování. Začínalo se v osmdesátých letech, pokračoval konec devadesátých (1999) a plnění z let 2011 a 2021. Doplňovaly to pětadvacetiletá, osmadvacetiletá od Gordon & MacPhail a dvaadvacetileté plnění od Cadenhead. Cílem hlavní linie bylo ukázat si, jak šel čas a tak se začínalo od nejstarší a končilo nejnovější.
A poslední vzorek vybočoval z řady a ukázal na občasný problém jmen palíren (zrovna u této se to stává často). Palírna The Glenlivet se jmenuje podle údolí řeky Livet. Ovšem okolo této řeky se nachází více palíren a ty se nacházejí vlastně také v údolí řeky Livet, tedy Glenlivet. Přineslo to pár sporů a určité finální rozhodnutí. Palírna The Glenlivet se smí jako jediná označovat The Glenlivet, ostatní, co se nacházejí v údolí mohou používat složené jméno ve stylu palírna-Glenlivet. Zda nebyl rozmuný nápad si nazvat palírnu podle dlouhého údolí a ten název si tak zabrat nebo zda se jiní chtěli s odkazem, že jsou z údolí ve skutečnosti přiživit na jménu slavnější palírny, bude asi podle toho, kdo to zrovna vypráví. A aby se to ještě více zašmodrchalo, tak se tyto palírny nachází v oblasti Speyside. A opět někdo dostal "dobrý" nápad a palírnu si nazval Speyside. A tak když řeknu, že jsem pil whisky ze Speyside, tak tím mohu myslet tuto palírnu a nebo také jednu z mnoha jiných. A když upřesním, že byla ze Speside a z údolí řeky Livet (Glenlivet), tak mi jich zůstane na výběr ještě furt docela dost. Je pravda, že už se spojení palírna-Glenlivet moc nepoužívá, ale Cadenhead ho zjevně rád používá dále. A tak, co je vlastně Speyside-Glenlivet? Palírna Glenlivet ve Speyside? Palírna Speyside v Glenlivet (údolí) a nebo nějaká úplně jiná palírna ve Speyside a v Glenlivet (údolí). B je správně. Jenže po bitvě je každý generál. Když se podíváte na shopy, aukce a i třeba whiskybase, tak ji právě velmi často najdete zařazenou jako The Glenlivet (což je jasné a jednoznačné označení), jen je to bohužel špatně. Nevadí, stalo se a tak sedmý vzorek vybočoval z původní plánované řady.
Kdybych ty recenze chtěl trochu zkrátit, tak by se daly zredukovat na:
1 - bomba (lepší než skvělé)
2 - skvělé
3 - míň skvělé než 4
4 - skvělé
5 - skvělé
6 - skvělé, ale zase jinak
7 - dobré
Bylo to skvělé a fakt dobré. Ještě jednou děkuji Martinovi za možnost to ochutnat, protože k takovýmto whisky a ještě navíc najednou v řadě k porovnání se už určitě nedostanu.
Tentokrát přirovnání až na konci. Snad u všech se tam objevovalo v popisu komplexní, vyladěná apod a pokud to tam není napsané, tak to tak stejně bylo. Whisky v tomto stáří už takové bývají a člověk si je užívá jako celek, je škoda se zaměřovat na jednu část a ochuzovat si tak celkový dojem. Tady je ta skvělost v tom celku. To je prostě jako celkově krásná ženská, kdy si ji vlastně pořádně nepamatujete, ale víte, že byla prostě krásná a dokonalá. Jistě určitě jste viděli hezčí vlasy, oči, úsměv, tvář, prsa, postavu, zadek, nohy a prostě všechno, co je na nich krásné. Někdy si pamatujete jen tu jednu část co zaujala a zbytek třeba nezaujal nebo jste ho přehlídli, fascinovaný tou jednou částí. Ale tohle prostě byla krásná ženská a nechala fakt dobrý dojem.
Zkusím ten závěr ještě dodatkem vyžehlit (jinak náhodou, já žehlit umím, teda oblečení, průšvihy moc ne).
Chápu, že dámám a třeba i někomu jinému přijde určitá část mé recenze taková povrchní. Jenže když někde vidím krásnou ženu, tak taky jen povrchně. Vidím jak vypadá, postavu, zadek, prsa, nohy, vlasy, někdy i oči a úsměv. A fantazie také udělá svý. Ale víc prostě hodnotit nemůžu. Já vím, že se říká "nejdůležitější je, když je uvnitř" nebo "co je uvnitř". Jasně, když se bavíme o tom "co je uvnitř", tak je jasné, že "je uvnitř". Jistě povaha je důležitá, chytrost taky nebo alespoň třeba umí vařit. Ale já se více seznamovat nehodlám, stěhovat se k ní taky ne, brát se a zakládat rodinu taky ne. Takže si vystačím s tím rychlým "povrchním" hodnocením. Nestačíme se poznat do hloubky, ani pár centimetrů. Život není pohádka "jen dva prstíky strčíme a zase půjdeme".
Když to tak čtu, tak jsem to asi moc nevyžehlil.
Ale to mi připomnělo: Když je správně rozpálená, správně vlhká, tak to prostě klouže samo, sem a tam, tam a sem, no jedna báseň. A člověk je hotový raz dva. - Jo a pro jistotu, mluvím o žehlení napařovací žehličkou.
Whisky Life Praha 2022: Bladnoch “Queen of the Lowlands” Tasting - 4.11.2022
Jedním z masterclassů na letošním WLP 2022 byla ochutnávka whisky Bladnoch pořádaná Hedonism Spirit. Na první pohled to nebyla až tak zajímavá nabídka - jako whisky z Lowland, kdo by to chtěl. Jenže zdání klame. A protože jsem cca rok před tím ochutnal 11letou Bladnoch z bourbon sudů a bylo to pro mě jedno z překvapení roku, tak bylo jasné, že využiju této možnosti ochutnat další z této palírny. A můžu říct, že to patřilo z mého pohledu k vrcholům mého letošního WLP. Takže všichni společně: Bladnoch ... Bladnoch ... Bladnooooch. Se trošku uklidníme, ale musím říct, že to bylo fakt dobrý. |
Asi jedinou vadou na kráse této ochutnávky byl nedostatek času, kdy jsme na ní dostali jen 45 minut. Takže jsme nestihli všechny whisky, ale protože na vzorky jsem byl připraven, tak poslední dvě doochutnávám až při psaní textu. Ostatní opisuju z rychlopoznámek psaných při ochutnávce. První dvě si ale ještě v klidu přeochutnám a napíšu jim větší recenzi a také si porovnám jedenáctileté release 2020 a 2022.
Telefon se mi s tím světlem nějak nesrovnal a tak mám všechny fotky s nádechem do modra :)
Ale jak zpíval jeden slizoun, tak modrá je prej dobrá.
Online dedustace: The Whisky Shop - Kavalan S Kaiem Shihem a Mírou Motyčkou - 24.6.2022
V Brně opět připravili zajímavou ochutnávku a tak jsem opět (alespoň virtuálně, díky tomu, že byla i online) vyrazil směrem na východ. Brno ale bylo pouze mezistanicí a pokračovalo se dále, až na Taiwan. No, vlastně tak úplně nepokračovalo, ale jak říká známé přísloví: Když nejde Mohamed k hoře, tak musí přijít hora k Mohamedovi. A tak se v Brně ochutnávala taiwanská whisky Kavalan a ochutnávku vedl oficiální zástupce značky Kai Shih. Jo a Mirek nedorazil.
Text píšu až zpětně a se zpožděním. Což bylo způsobeno dvěma věcmi. Za prvé jsem to nestihl dříve (a přes léto jsem byl raději venku než u počítače) a za druhé, jedna z ochutnávaných whisky (Triple) dorazila až na ochutnávku, takže my on-line jsme ji dostali až později a pak opět nastal bod 1. Na druhou stranu zde budou zdvojené komentáře, jak poznámky, co jsem si psal při on-line degustaci, tak aktuální přeochutnání při psaní.
Hodně ovocné, ovocně sladké aroma, postupně začne dominovat lehká kyselost nezralého zeleného jablka, kdy jste si ještě nekousnuli, ale už víte, že to bude kyselé. K tomu trocha vanilky a koření. Chuť mi začíná kořenitostí, která postupně ustupuje a nahrazuje ji lehká a přijatelná dřevitost, v chuti pak opět jablko, které začíná zralým, ale postupně chytá zelenou barvu a nezralou kyselost. V dokončení ovocnost, čokoláda a jen lehké dřevo, kořenitost a stále zelené nakyslé jablko.
Celkově si mě moc nezískala, je taková základní, ještě nezralá, za mě ji utrhnuli moc brzo. (18.9.2022)
V aroma klasická střední intenzita sherry, není jemné, ani to není rána, ovocnost, pomeranče, rozinky, čokoláda, sladkost, koření. V pozadí se mi tam objevuje navlhlé dřevo. Chuť odpovídá vůni, ale kořenitost je tam výraznější, sladkost, čokoláda, ovocnost a postupně přicházející kořenitost až trochu do pálivosti. Fajn sherry popíjení, ta kořenitost mi to tam trochu kazí. (18.9.2022)
Po krátké chvíli úvodní dřevo nahradí vanilka, tropické ovoce, kokos, dřevo už zůstává jen na pozadí. Příjemně jemná vůně, síla není v aroma znát. V chuti nastoupí vanilková sladkost, nádech tropického ovoce, chuť se v puse příjemně smetanově převaluje, trochu se tam začne prosazovat kořenitost, zpočátku nádech skořice, postupně až do pálivější kořenitost. V dokončení kořenitost polevuje a opět přebírá nadvládu vanilková sladkost s ovocem a kokosem. (18.9.2022)
Bohaté aroma, hutnější, vinný nádech, tropické ovoce, hořká čokoláda, lehká čokoládová sladkost, rozinky, ale postupně se mi tam začíná lehce objevovat hořké dřevo. V chuti nastoupí hutná bohatá vlna plná tropického ovoce, citrusů, sladkosti, tmavé čokolády, koření, postupně přijde i smetanové pohlazení s vanilkovým tónem. Doznívá s nádechem tropického dřeva a ovoce. Krásně bohatá, příjemně se pije. Tropický výlet pro mé chuťové buňky. (18.9.2022)
Další povedená brněnská ochutnávka. Díky WhiskyShopu za organizaci, Kaiovi za prezentaci a brňákům za atmosféru.
The Blend - 9.6.2022
O návštěvě The Blend, který dělá Zdeny Kortiš pod hlavičkou Chivas Regal jsem uvažoval. A znáte to, když o něčem uvažujete, tak se to stane (no většinou asi ne). Ale tady se to stalo a lístek na červnový The Blend v Praze jsem dostal od manželky jako dárek ke 20 letům Whiskyonline.cz. A tak jsme se tam vypravili oba.
Hned na začátku musím vyseknout poklonu. Je to zajímavý nápad, velmi dobře připravené a Zdeny umí. Informace byly podávané zajímavě, bylo jich tak akorát a finální vlastní blendování byla pěkná hra. Pochválil jsem to nejen já jako whiskař, tak i manželka, která whisky nepije a byť ode mne neustále něco slyší, tak takhle kompletně jsem jí to snad nikdy nepodal. Určitě doporučuji tuto akci navštívit.
Při blendování jsme každý zvolili jiný postup a styl. Jí kouřové whisky nevoní a tak namíchala jemnou květinovou blended whisky, zatímco já mám kouř rád a tak jsem namíchat spíše těžší kouřovou (nakonec nebyla až tak kouřová, ale znát to tam bylo) blended malt whisky.
Vedle vzorků whisky, ze kterých se míchalo a které jsme také ochutnali, bylo součástí akce také ochutnání Chivas Regal 12leté a Chivas Regal 13leté Extra. Na závěr pak ještě Glenlivet 15letá French Oak. Ta sestava whisky s Chivas Regal Icon uprostřed byla bohužel "putovní výstava" a ta se neochutnávala.
A konečně už vím, když Zdeny říkal, že bude ve Stromovce, že nechodí do parku. Jednou za čas jsem si říkal ok, ale říkal to často a už to začínalo být divné :)
Whiskeria: Novinky z Campbeltown - 26.5.2022
Ve Whiskerii se konala ochutnávka whisky nazvaná "Novinky z Campbeltownu" a z mého pohledu to tentokrát nebylo tolik o ochutnávání a pití whisky. Středobodem večera byla Whisky Lady Mirka Kverková a její vyprávění o nedávno absolvované The Springbank Whisky School. Za sebe musím říct, že jsem byl velmi spokojen, Mirky povídání bylo zajímavé a ukázalo nám pohled i z té druhé strany, ovšem bezprostředněji vyprávěný. Samotná whisky tak byla trochu upozaděná, ale samozřejmě se na její ochutnání a vychutnání čas našel.
Zatímco u degustované whisky se můžu hodně rozepsat a určitým způsobem zkusit přenést zážitek z toho, co mi whisky dala (byť to každý vidíme jinak a máme různé preference), tak popsat zážitek z té ochutnávky prostě nejde, takže se budute muset smířit s tím - že to prostě bylo dobrý a ještě v dobré společnosti dalších whiskařů.
Samozřejmě se o whisky jen nemluvilo, ale také se ochutnávalo. Ale protože středobodem byla Mirka, tak poznámky jen velmi stručné.
Ochutnaly se značky: Springbank, Kilkerran, Logrow a Hazelburn.
Hazelburn 15y Fresh Oloroso 54,9% V aroma krásné sherry, krásně uhlazené. V chuti ovoce s čokoládou, sherry, krásně poskládané. Doznívá hořká čokoláda se sladkou ovocností. |
Dobré to bylo :)