» home
Festivaly, akce 2025
Letní sraz whiskařů na Svachovce - srpen 2025
Jeden z důvodů, proč se těšit na konec léta, to období hezkého počasí, dovolených a všech letních radovánek, je právě Letní sraz whiskařů na Svachovce. Tentokrát jsem jel s Kamilem a Evou Kutinovými z Radlíku, takže jsme začali koštovat už kousek za Jílovým. Tedy já a Kamil, Eva jako odpovědná žena a řidička ne. Tímto jim ještě jednou moc děkuji. Jako nezodpovědný zodpovědný řidič totiž vím, že bych v neděli nejspíše nemohl řídit. Cesta nám uběhla docela rychle :) A hned po příjezdu jsme narazili na partu hned na parkovišti a ochutnávalo se znovu. Takže někteří se přišli ubytovat už s pár panákama v sobě. Tohle místo je prostě takový whisky-komunitní ráj. Vlastně naštěstí, jen dvakrát za rok a jen na dva dny. On je to takový jednodenní mejdan od pátku do neděle (pro některé) a člověk si jen občas lehce schrupne, někteří i na degustaci. Postupně jsme se před zahájením navzájem pozdravili, přivítali a před první ochutnávkou se řádně zawhiskovali.
Fotky si opět vypůjčím od lepších fotografů, než jsem já - Jirka Srb a další.
První ochutnávka vždy patří domácím, tedy Lukášovi Andrlíkovi a jeho whisky Old Well. Čekalo nás 6 vzorků. A protože sraz má také své srazové plnění, tak jedním ze vzorků byla Old Well Madeira Cask Unpeated "Sraz whiskařů Svachovka" Batch 2 53,2%. Dalším byla nedávno vydaná Old Well 7letá Black Rose 56,7%. Vedle nich nás čekaly ještě 4 ukázky whisky ze sudu, tak abychom si mohli udělat lepší představu s čím a na čem Lukáš pracuje, jak se to vyvíjí a na co se můžeme těšit.
Druhou páteční ochutnávku měl Marek Lopko, který mám slíbil Whisky Tornádo - Per orální dobrodružství sedmi ikonických whiskies, které překoná všechna očekávání. Jeho ochutnávky jsou vždy zážitkem a to jak ochutnávanou whisky, tak i jeho vystoupením. Na tomto setkání byl i host, který přivezl velmi zajímavé whisky. Ředitel palírny (která zatím stále nestojí) Wolfcraig - Jamie Lunn. V minulých letech svému podání nastavil laťku tak vysoko, že jsme se s pár lidma shodli, že to minule bylo lepší. Což ovšem neznamená, že bychom odcházeli zklamáni. Ono prostě nejde neustále překonávat sám sebe. Ti co ho zažili poprvé, neskrývali údiv, že takhle dobré vystoupení ještě neviděli. Jsme prostě rozmlsaní. U whisky si ovšem Marek laťku drží a tak jsme tu měli dva Mortlachy od Signatory, dva Fleetingy od Couvreura a tři whisky značky Wolfcraig, o které jsem alespoň já zatím jen četl a nejenže ji dříve nepil, ale ani neviděl.
Sobotní (pro některé krušné) ráno otevíral ochutnávkou Jakub Moravec a jeho Jižní Afrika s chutí whisky. I když spíše to je Cestopisné povídání plné rozličných příběhů, zážitků, fotek a samozřejmě také s whisky a faktů o ní. Během opravdu skvělého povídání, které uteklo jako voda, jsme ochutnali tři jihoafrické whisky: Bains, Three Ships, Helden a vyslechli si spoustu zajímavých zážitků z Kubových prvních cest do Afriky. Tenhle formát prvních "ranních" sobotních degustací bych doporučil zachovat. Do mého silně zachmuřeného rána (ano, jak blbě jsem vypadal, tak mi i bylo), to přineslo příjemné zlepšení celého stavu. Současně tři vzorky na rozjezd byly tak akorát.
Další ochutnávka patřila Zdenymu Kortyšovi a Black Stuffu, kde byly irské, skotské i české whisky. Irsko zastupoval Redbreast PX a 10letá Distillery Edition, Skotsko Isle of Raasay Black Stuff Single Cask a Ardbeg Smokiverse a Česko pak Gold Cock Black Stuff Stout Finish a Black Stuff 1999 24 y.o. Byl tam ještě jeden tajný vzorek, ale protože jsem na ochutnávce nebyl (a z fotek to nevyčtu), tak nevím o co se jednalo. Pokud někdo chce, tak ať napíše, jak se mu ochutnávka líbila a já jeho text přidám ke svému shrnutí.
Další ochutnávku měl Harry Brennan se svým projektem EuroWhisky (odkaz mimo doménu), jehož cílem je ukázat, že whisky není v Evropě jen Skotsko a Irsko, ale že se vyrábí ve všech ostatních zemích. Ukázat její rozmanitost. Po minulé Harryho ochutnávce nesla tato přiléhavý podtitul: Odvaha znovu je ochutnat. Já jsem ochutnávce vymyslel název Harry a sedm statečných. Ale bylo nás tam více. Při ochutnávce jsme projeli pěkný kus Evropy reprezentovaných různými whisky: Norsko - Bivrost, Finsko - Teerenpeli, Francii - Armorik, Holandsko - Millstone a Německo - Thousand Mountains. Sice jsem někde četl, že by měl přivést to nejlepší z Evropy, ale řekl bych, že spíše zůstalo jen té rozmanitosti. (Už mám vymyšlený název jeho příští degustaci na Svachovce (pokud to takto půjde dál), tak si ho tu odložím: Harry a tři mušketýři.) Zjednodušeně to shrnu - bylo to zajímavé, lepší než ta minulá (což ovšem nedalo tolik práce), rozmanité a rozšiřující obzory a poznání. Trnitá je cesta poznání.
Před večeří následovala slepá ochutnávka od Martin Zvěřiny a Víti Šafáře z Hedonism Spirit. Tak tady jsem taky nebyl. A protože byla slepá, tak ani z programu nevyčtu více. Pokud se někdo chcete podělit o své zážitky a dojmy, tak můžete.
Ochutnávka Jirky Šinogla byla vyprodána jako první a to i když v programu bylo jen uvedeno, že nás čeká 6 vzorků, ale ne jaké whisky to budou. Jeho prezentace mají vždy nějaké zajímavé téma a na něj jsou navázány jednotlivé whisky a tak i když nám na stole stojí 6 nalitých vzorků, tak obsah skleniček se dozvídáme až během prezentace. Letošní prezentace nesla název Zlatokopové whisky. Většina si asi předem představila, o čem se bude mluvit a očekávala méně či více konfrontační ochutnávku. Jirka se ovšem na "zlatokopy" podíval ještě v původním významu a připravil velmi zajímavé téma a pojetí. Kdyby uvedl jména whisky předem, tak by stejně většina z nich moc lidem neřekla: Sheep Dip, Oldmoor, Sandy Macnab's, King's Legend, Old Guns a Islay Mist. Takto bez uvedených názvů to bylo ještě zajímavější. Na Jirkovu prezentaci se můžete podívat na Youtube Whisky Essence, kde najdete i některé dřívější.
Závěrečnou ochutnávku měl Vašek Rout a nazvaná byla Jak šel čas s Octomore. Tady jsem taky nebyl a jak název a whisky vypsané v programu napovídají, tak se ochutnávka věnovala whisky Octmore. Opět, pokud se někdo chce podělit o své dojmy, tak zde má prostor.
Ono se to totiž nedá stihnout všechno. Jednou věcí je množství whisky (to ovšem řeším tak, že na ochutnávce ochutnám a zbytek odleju a přeochutnávám pak při psaní), ale i časově. I když jsem byl jen na polovině nedělních ochutnávek, tak jsem nestihnul pokecat s každým, ovšem vedle toho jsem stihnul ochutnat velké množství dalších whisky. Ty ani nemám nafocené, protože je beru jako whisky té chvíle, ochutnal jsem, udělal si dojem, poděkoval a stejně jako ostatní šel dále. Ono se to nezdá, ale třeba jen cesta pro mikinu na pokoj mi trvala asi hodinu. Což nebylo způsobeno stylem mé chůze, ale tím, že cestou zpátky se ozvalo "pil jsi to? pojď ochutnat" a tak jsem se zpět vrátil v mikině a s dalšími pěti či šesti panáky v krvi. Naštěstí cestou zpátky, jinak bych se taky vrátil za hodinu, ale bez mikiny.
Jednotlivým ochutnávkám, na kterých jsem byl, se budu postupně věnovat a sepíšu svoje dojmy z ochutnávaných whisky.
nahrávka Jirkovi degustace - Zlatokopové whisky
Fotky z letošní letní Svachovky:
Fotky od Petera Praženky - pátek
Fotky od Petera Praženky - sobota
Ozvěny z letní Svachovky
První páteční degustace patří Lukášovi Andrlíkovi a jeho whisky Old Well. Přichystal si pro nás šest vzorků, z toho čtyři byly ukázky ze sudu a i takovou hromadnou odpovědí na otázky, které dostává - a jak to chutná, než to dáš finishovat?, ty máš finish po fino? a jak to chutná?, a co sud po Jirkově prasátku? a takových dotazů se najde. A srazy na Svachovce jsou dobrá příležitost dát na některé z nich odpověď. I když třeba lidem přinesou zklamání, protože si představovali něco jiného. Lukášovi ale patří dík za to, že nás nechá nakouknout do své kuchyně. A dva vzorky byly již hotové plnění - nedávno vydané Black Rose a premiéra srazového vydání.
A jak je vidím já?
zatím zrající Old Well 5 let v sudu po Buffalo trace 1 fill, slad Laureatte (takový ten základ, co se bude ve správný čas finishovat)
Ve vůni je znát, že je to taková surovější whisky, mám tam dost dřeva, ale už je to spíše výraznější vůně dřeva než hořkost čerstvého dřeva, do toho nasládlé tóny zralého ovoce, postupně umělá pouťová sladkost bourbonu a řekl bych vanilkový extrakt. Těch 5 let už je znát a nepůsobí to jako mladé. V chuti nasládlé dřevo, sladkost zralého ovoce se mi tam potkává se dřevem a štiplavou ostrostí až do pepřovitosti. Postupně to dostává takový lehce smetanovo-koláčový nádech. V dokončení opět dřevo. Je to takový drsnější, ve své podstatě pitelný, ale pít bych to jako finální whisky nechtěl. S dalšími doušky se mi dojem zlepšuje, až do vánočního cukroví, které je ovšem přebité, tou dřevěnou miskou ve které leží. Při prvním ochutnání na Svachovce mi to moc nejelo, doma v klidu už to vidím lépe. Je to vlastně slušný základ pro další staření a finish. Co by někteří dali za to, mít takovouhle finální whisky :)
zatím zrající Old Well 5 let, 3,5 roku v bourbonu a 1,5 roku v sudu o objemu 500 litrů butt po sherry Fino
Ta chce po nalití chvíli času a pak se Fino projeví opravdu pořádně. Ve vůni hodně čokolády, hodně kandovaného ovoce až trochu do lehké hořkosti, sladké dřevo. Už jen ta vůně láká k ochutnání. V chuti je Fino taky hodně, přezrálé ovoce s čokoládou, kandované ovoce a postupně do výrazné suchosti. Fino tady má jasnou převahu a užívám si ho. S dalším douškem se mi více ukazuje lehká hořkost a kyselost spojená s čokoládou a ovocem a opět suchostí a přitom pěknou sherry plností. V dokončení kandované ovoce s čokoládou a postupně se rozvíjející dlouhá suchost. Tohle se mi líbí, to bude dobrá whisky po sherry Fino.
zatím zrající Old Well 5 let, 3 roky bourbon, 2 roky sud po Tomatin 2fill Oloroso hogshead (sud ve kterém zrálo Jirkovo "prasátko")
Whisky se sudu, kde předtím zrálo Jirkovo "prasátko" působí po předchozím Fino ve vůni trochu nevýrazně, ale zase uhlazeněji. Hezky se tam projevuje hladké sherry, zralé ovoce tmavá čokoláda. V chuti je živější, sladkost zralého ovoce, hodně ovoce, lehké koření, postupně doplněné lehce kořeněnou čokoládou a ořechy. V dokončení pak ořechy, přidá se zralé ovoce s tmavou čokoládou. Jde hezkým směrem, ale při porovnání s ostatními sherry Old Well mi v tuto chvíli připadá, že nejvyšší přidaná hodnota je v uvedení sudu, ve kterém finishuje. Když člověk ví, tak si v ní odkaz na "prasátko" najde, ale zůstává v jeho stínu.
| Old Well Madeira Cask Unpeated "Sraz whiskařů Svachovka" Batch 2 53,2% (jedná se o vat několika sudů dohromady, který následně dozrával 2 roky v sudu po víně Madeira 1st fill) Ve vůni mám dřevo nasáklé zralým ovocem, doplněné o linku, která se mi nedaří úplně popsat. Připadá mi to jako rozkvetlé natrhané byliny. Má to svojí hloubku, ale úplně se s tou vůní nescházím. V chuti příjemná hutnější smetanovost, zralé ovoce, opět lehce bylinky, hladivé lehké koření, na jazyku působí hezkým smetanovo-hedvábným dojmem. V chuti se s ní už scházím. V dokončení mi jde do suchosti, zralé ovoce, lískových oříšků s trochou čokolády a pak mi doznívá lehké koření. Minulá srazovka mi jela podstatně více. Maideru mám v hlavě spojenou s trochu jiným projevem, takže na Svachovce to bylo pro mě spíše překvapení než zklamání. Teď doma v klidu jsem se od očekávání odprostil a věnoval jí víc času a vidím jí lépe. Ale stejně raději sáhnu po minulé srazovce. 81/100 (WB282177) |
| Old Well Black Rose 7letá 56,7% (nakuřovaný slad na 40 ppm z odrůdy Concerto, triple wood - zrála v sudech po americkém bourbonu, panenském sudu z české produkce a v sudu po víně Merlot z Bordeaux) Ve vůni příjemně nauzené zralé ovoce, postupně mi ustupuje kouř jde mi do červeného vína, nauzený kouř mi ustoupil do pozadí, ale opět se vrací na scénu. Teď tu mám nakouřené červené víno s lehkou sladkostí opečeného ovoce. V chuti vinná kyselost, ovšem postupně jí přebíjí sladkost opečeného a lehce nauzeného zralého ovoce. Opečené ovoce s lehkou kyselostí vína. V dokončení lehce kořenité opečené ovoce, ohořelé dřevo v popelu a vinná suchost na patře. To bych mohl pít místo vína, páč to nedělají nakouřené. A taky mi to připomnělo, že chci udělat "válku růží" (z těch, co tu mám vzorky). A ještě mi název připomněl písničku od Doro - Black Rose (tentokrát názvem, nikoliv chutí a dojmem). 84/100 (WB276638) |
zatím zrající Old Well 8,5 roku, Oloroso barrique 225 litrů po whisky Bruichladdich, kouřovka, plné zrání
Uzavíral to snad nejznámější sud, co je ve sklepě Svachovky (teda druhý po sudu z mizunary, ale tam teď probíhá dlouhé zrání, takže je na druhé koleji pozornosti) - sud po Bruichladdichu. Ve vůni krásně vyzrálý lehce citrusový kouř s lehkou solí v pozadí. Svěží citrusy, připadá mi tam svěží vůně větrového bonbonu. V chuti kouřem hutně načichlé zralé ovoce, sladkost ovoce, kdy ten kouř tolik necítíte, ale když si kousnete, tak je tam krásně prorostlý, lehce kořeněné ovoce, příjemný nádech zemitosti a lehké kyselosti citrusů. V dokončení lehké koření s bylinkama, opečeným ovocem, protékající zhutnělý nauzený kouř. Hezká tečka na závěr degustace.
Druhou sobotní ochutnávku měl Marek Lopko. Nazvaná byla - Whisky Tornádo - Per orální dobrodružství sedmi ikonických whiskies, které překoná všechna očekávání. Ani jsme dopředu přesně nevěděli, co budeme ochutnávat, ale ti co Marka znají, tak vědí, že je čeká Stand Up komedie a k ní dobré whisky. Na této degustaci nás čekalo ještě další překvapení a to ředitel palírny Wolfcraig - Jamie Lunn a tedy i ochutnávka této whisky. Wolfcraig Whisky tvoří dva master blendeři - Richard Paterson a Ian MacMillan, kteří mají dohromady přes 100 let zkušeností v různých palírnách. Co vím, tak samotná palírna ještě není v provozu, vlastně ani nestojí a myslím, že ještě ani nekopli do země. Ani známá jména nezaručí, že vše půjde hladce. A tak jsou zatím k dispozici pouze míchané whisky různého druhu, které tvoří z whisky z jiných palíren. Myslím ovšem, že moc lidí je tu nemělo zatím možnost ochutnat.
Samotná ochutnávka byla mezi lidmi hodnocena rozporuplně. Někteří Markovo vystoupení hodnotili velmi kladně a někteří zase, že již viděli jeho lepší a zajímavější vystoupení. Ochutnávka začala se zpožděním a rozlévání vzorků prý bylo trochu zmatečné, takže někteří vyjadřovali obavy, zda tam vlastně mají na správném místě, co tam má být. Já osobně jsem tento zmatek nezaznamenal a zpoždění na začátku si krátil pokecem s ostatníma. Marek zpoždění dohnal, což bylo tak trochu na úkor jeho vystoupení i podávaných informací k whisky. A tak jsme se nedostali k myšlenkovým kotrmelcům (které se většině dost líbí), kdy od whisky ve skleničce přeskočíte do druhohor, pak zkonstatujete, že pračlověk na tom byl špatně, protože i kdyby uměl destilovat, tak tam stejně nerostlo pořádně nic, z čeho by whisky vydestiloval a přes kdovíco jste zpátky u další skleničky. Převyprávět by to nešlo, ale na místě to zní logicky, jasně a dost zábavně. Jenže to není předem připravené vystoupení, ale vše vzniká na místě a tak to někdy vyjde tak a někdy jinak.
A co, že jsme během Markova vystoupení pili? A jak mi to chutnalo?
| Mortlach 10letá 2014 Signatory Vintage 1st Fill PX Hogshead Finish Small Batch Edition #15 48,2% V aroma je to prostě PX na 48 procentech. Ten finish se tam projevil opravdu hodně, čokoláda, kandované ovoce, sladko-hořkost povidel, zralé ovoce, dřevo trochu tím vším nasáklé. Je to hodně intenzívní, až by pod tou vůní mohla být skoro jakákoliv whisky. Neříkám, že je to špatný, mám rád whisky po sherry a po PX si zamlsám taky rád, ale nesmí se to přehánět. V chuti ve stejném duchu, sladkost, sladkost zralého ovoce, hořká čokoláda, lehká štiplavost jak poprašek na tom všem. S dalším douškem mi trochu hořkne. V dokončení to hezky doznívá, ovoce těžkne, přidá se ještě vlašský ořech. Taková hodně kalorická ovovná svačinka, jen trochu přebíjející vše uvnitř. Nestěžuju si, chutnalo mi to, taková dost přepálená PX whisky, ze které si pamatuju PX, ale ne značku. Prostě dobrý silnější PX něčím zawhiskovaný. 82/100 (WB:271700) |
| Mortlach 11letá 2013 Signatory Vintage 1st & 2nd Fill Oloroso Sherry Butts 100 Proof Edition #34 57,1% Ve vůni mi tam přijde dost dřeva, kterému tam spíše lehce sekunduje oloroso. Není dřevitá, to zase ne, ale přijde celkem jemná a ne moc výrazná, takže i nevelké množství dřeva je znát. Vše je zahalené Oloroso mlhou, která tomu dává takový příjemný opar. Pak mi tam vylezla hruška a k tomu buchta s náplní (ještě nevím jakou, ještě jsem si nekousnul). V pozadí tam mám něco jako spařenou zeleninu. Jak je celé to aroma ne moc výrazné, tak se v něm dá hlouběji hledat. Raději toho nechám, kdo ví, co bych ještě našel. V chuti je živější a zajímavější. Hořká čokoláda s ovocem, ale brzy mi to přebíjí hořkost, lehce pepřovitá štiplavost, mezitím se snaží něco zachránit oloroso, postupně dojem olejové konzistence. Mám pocit lehké kyselosti. V dokončení kořeněné dřevo, postupně jde trochu do čokolády s lehkým kořením. Celkově mi připadá taková nevýrazná a i když tam nemám žádnou chybu, tak si jí vlastně ničím nepamatuju. Má svoje, oproti třeba některým základním líbivým whisky, ale současně nedává o tolik víc, aby se zařadila do vyšší ligy. Takže bych dal přednost na pití spíše těm líbivým, od kterých toho víc nečekám a ony se mi to nesnaží náročněji předvést. 78/100 (WB:266516) |
| Michel Couvreur Fleeting 10letá Two Casks Whisky Colheita Port Pipes 13.11.2010/3.2.2021 54% Ve vůni hodně zralého až přezrálého ovoce, tmavá čokoláda a pak zase vlna hodně zralého ovoce. Těžší vůně, ořechy, hutná tak, že by se dala krájet, postupně mi tam připadá lehký nádech slanosti. V chuti sladkost hodně zralého ovoce, pak čokoláda, pak směs koření s ovoce, ale do sladka, ořechy. Celé se to hezky komplexně doplňuje. S dalším douškem se mi to nechce moc zkoumat, spíše si to užívat jako takový mlsací celek. V dokončení čokoláda s ovocem a kandovaným ovoce. Pije se to dobře, má to slušná procenta na pánský "likér", který člověk ucucává a popíjí a najednou je láhev pryč a člověk ani neví kde, tedy do té chvíle, než se pokusí zvednout se ze křesla. 85/100 (WB:179411) |
| Michel Couvreur Fleeting 10letá Single Cask Whisky Cream Sherry Cask 12.12.2007/2018 49,5% Ve vůni hodně krémová, pomalu tekoucí vůně sherry, zralé ovoce, čokoláda, oříšky, člověk by si chtěl nabrat lžičkou. Ale postupně mi tam vylézá i trochu kyselosti, nakyslosti (jestli už ta sladká směs není lehce kysnutá) a lehká zatuchlost dřevěné kůlny. Na jednu stranu je zajímavé v tom hledat různé vůně, ale na druhou mi k sobě úplně nesedí. V chuti je sice hezké, že drží lini s vůní, ale taky úplně nevím. Sladký úvod, sladkost zralého ovoce, trocha koření, čokoláda a pomalu začíná lehce kysnout, chytá mi kyselost a už se mi jí nechce nechat dále válet na jazyku. V dokončení se mi připomene i ta lehce zatuchlá kůlna, ale tako sladkost ovoce a čokolády. Na jednu stranu bohatá na různé dojmy, ale jejich celek mi úplně nesedí. 80/100 (WB:117229) |
| Wolfcraig 14letá Blended Whisky Triple Sherry Cask Finish 46,1% Ve vůni hned sherry na první dobrou. Nijak moc výrazná, až trochu do nezajímava. Rozinky v čokoládě, těžší sladkost zralého ovoce, postupně trochu do karamelu. Pocitově mě tam ale ruší alkohol a jak jsem si ho uvědomil, tak čím dál víc. V chuti sladký nástup, čokoláda, postupně do hořké čokolády, pak mi sládne do mléčné čokolády (není jí ale tolik, aby si člověk chtěl kousnout), rozinky, lehká citrusová štiplavost s čokoládou. Opět trochu pocit alkoholu a tak nějak jen slušné, moc nevybočující whisky. V dokončení je ten alkohol zase výraznější, hořká čokoláda, trochu rozinky s kandovaným ovocem. Úplně v závěru doznívá příjemný nádech sherry, ten co byl v úvodu vůně, ale dojem nezachrání. Od chvíle, kdy mi připadl ve vůni alkohol, tak jsem ho nacházel i v chuti a v dokončení ještě znatelněji. Vadil mi tam, byť se musí uznat, že to byl lepší pocit alkoholu než u levných whisky, ale za mě to sráží dolů. 77/100 (WB:238935) |
| Wolfcraig 35letá Blended Grain 46,8% (obsahuje: 1/3 Caledonian, 1/3 Cambus, 1/3 Port Dundas) Chce svůj čas. Nejdřív mi ve vůni přišlo dost (jen dost, nijak hrozně moc) dřeva, postupně se dřevo začíná krásně zakulacovat, jak když se hrubé dřevo opracovává do nábytku. Hezky tvarované a zdobené opěradlo křesla. Příjemně vybalancovaná vůně obilí, plná stodola vonícího obilí. V chuti taky plně vybalancovaná, obilný dort s vanilkovou polevou. V dokončení doznívá ten dort a více mi vylézá obilí. U téhle whisky oceňuju hlavně její vybalancovanost, hezky pitelná hebká grainka. Tady jde o celek, nikoliv o jednotlivé vůně a chutě. V jednotlivých částech tak zajímavá není, ale pohromadě dělá dobrý dojem. 85/100 (WB:238934) |
| Wolfcraig 33letá Blended Malt Triple Cask Matured 47,5% (blended ze sedmi palíren: Bunnahabhain, Mortlach, Dailuaine, Teaninich a zbytek neřekl) První dojem před vydýcháním nebyl úplně dobrý. Ale dobře víme, že nesmíme dát na první dojem. Kdo si počká, ten se dočká. Ve vůni sladko-kyselý lehce dřevnatý citrusy, citrusová kůra, bylinková svěžest. V pozadí zelená jablka. V chuti mi přijde zajímavější, ale mám docela problém ji popsat. Rozinky s lehkým dřevem, postupně mi sládnou k povidlům, lehká citrusová kyselost spolu se sladkostí zralého ovoce a lískové oříšky. Ač to zní trochu nesourodě, tak to spolu hezky sedí a dostává výsledný příjemně krémový dojem. Krémová poleva. V dokončení mi zůstává krémová poleva, postupně lehká kyselost citrusů, zelená jablka a uzavírají mi to oříšky. S dalším douškem se mi potvrzuje celkový dojem z whisky, jednotlivé části zajímavé a jako celek ještě lepší. 86/100 (WB:267726) |
První sobotní ochutnávku měl Jakub Moravec a nazval jí Jižní Afrika s chutí whisky. Pokud už člověk někdy byl na Jakubově ochutnávce, tak mohl už dopředu tušit, že to bude hlavně cestopisné povídání plné zážitků, fotek a párované s whisky. Kuba nás uvedl do historických souvislostí jižní Afriky a to jak politických, tak i whiskových a k tomu vybral 3 zajímavé whisky z Jihoafrické republiky, které nejspíše většina z nás nikdy nepila (myšleno tyto konkrétní, nikoliv jen značku whisky).
Na úvod bylo i jihoafrické víno, ale já i můj žaludek jsme se shodli, že to raději vynecháme.
A co tam tedy bylo?
| Helden 3letá Single Malt Whisky 50,5% (100% mix afrických ječmenů, zrála 3 roky v hybridních sudech - sudy po červeném víně, spodek a víko ze sudu po bourbonu, zrála v kráteru Vredefort 1600 m.n.m.) Vůně mě hned na první dojem zaujala, nenapadá mě ovšem, jak jí popsat. Takže jsem to shrnul do: polosladká vůně zralého exotického ovoce, která je stejně divná, jak to ovoce vypadá. V pozadí sladší červené víno. Vůně je pro mně zcela nezvyklá a mimo můj rozsah. V chuti sladká, opět to exotické ovoce, štiplavá sladká kořenitost, tady se to mládí ukazuje víc, kořenité zralé exotické ovoce (stejně furt nevím jaké). V dokončení hřeje, pak doznívá zralé exotické ovoce z vůně a trocha jeho sladkosti. Celkově nejvíc zaujala ve vůni, která byla nezvyklá a výrazná, pak už se víc ukázala mladost a chuť neměla tu svěžest vůně. 78/100 (WB:274017) |
| Three Ships 15letá Pinotage Casks Finish 46,2% (blended whisky, 100% skotský ječmen a 100% jihoafrická žlutá kukuřice jednozrnná, 10 let 10% first fill a 90% refill sudy z amerického dubu, 5 let finish v sudech po Pinotage) Chce svůj čas na vydýchání. Ve vůni zralé ovoce spolu s těžším sladkým červeným vínem. V chuti se mi potkává sladkost ovoce a lehká kyselost vína. Postupně začínám mít dojem obilné whisky a lehce kyselého červeného vína. Opět se vrátí ovoce, ale s menší sladkostí a přes lehce kyselé víno se hůře prosazuje. I když tam mám dojem obilné whisky, tak je to taková oddělená a vyzrálá složka a dělá tam zajímavý vývoj chuti. V dokončení směs zralého ovoce, červeného vína a trocha koření. Pilo se to docela dobře a bylo to zajímavé. 81/100 (WB:87384) |
| Bain's 21letá 1999 Single Grain Whisky Double Cask Amontillado & Manzanilla Cask Finish 46,8% (100% jihoafrická žlutá kukuřice jednozrnná, 3 roky ex-bourbon first fill, 4 roky ex-bourbon refill, 8 let ex-bourbon refill, 6 let ex-sherry Amontillado a Manzanilla) Když se jí nechá zasloužený čas, tak se krásně ukáže sherry, ovoce, rozinky, kandované ovoce, leštěný dřevěný nábytek, vůně dřeva. V chuti sladkost zralého ovoce, bohatá mísa ovoce a současně si udržuje jarní svěžest s nádechem obilné whisky. Příjemně pitelné, svěže ovocné. V dokončení dřevo s ovocem, lehkým kořením, sherry a postupně i čokoláda a ořechy. Je to dobře pitelná hezky prozrálá sherry whisky a současně svěží. Na svůj věk nemá tu hutnost a těžkost skotských single malt. Trochu jsem měl strach z obilné, ale kdybych to nevěděl, tak bych to nepoznal, ale něco by mi asi přišlo trochu jinak. Zralá obilná a dobrý finish. 83/100 (WB:195835) |
Jsem si při ochutnávce vzpomněl na písničku:
Další sobotní ochutnávku, kterou jsem navštívil měl Harry Brennan a měla po loňské zkušenosti název: Odvaha znovu je ochutnat. Já jsem si jí nazval Harry a sedm statečných. Sedm statečných bylo dokonce i předem přihlášeno, pak se nám tam ale sešlo o něco více - sedm statečných a každý měl svého náhradníka, takže něco okolo čtrnácti lidí zvědavých na evropské whisky. Harry má projekt EuroWhisky, kde lidem ukazuje, že existují i jiné whisky, než jen skotské a irské. V jiných zemích by prý měl do vybraných whisky zařadit i českou whisky (tak to bude mít velkou šanci tam dobře zabodovat). Neznám jeho výběr whisky a tak nevím, zda se snaží ukázat lidem různé zajímavosti, které by si jinak nekoupili a neochutnali je, či se snaží vybírat to nejlepší z daných oblastí či typů whisky v dané oblasti. Ať tak či jinak, tak místní Old Well jim podle mě dala s přehledem na prdel (takto si to pamatuju ze Svachovky).
Tentokrát nás Harry vzal do Norska, Finska, Francie, Holandska a Německa.
| Norsko: Bivrost Yggdrasil 2024 Artic Single Malt Whisky 46% V aroma se mi potkává sladké ovoce doplněné bylinkami a dojem studeného kovu. V chuti mám spálené ovoce, ale spáleninu něčeho dalšího, lehká hořkost ořechů, mandlí, postupně sladkost zralého ovoce s lehce opečeným nádechem. V dokončení lehce hořkého dřeva a lehká sladkost. Celkově to není až tak velký průser, ale furt to není nic, co bych měl potřebu pít. Ne vše co hoří se má házet do ohně. 69/100 (WB:263248) |
| Finsko: Teerenpeli 10letá Single Malt Whisky Cask No.1-23 43% (matured in bourbon and sherry casks) V aroma zralé ovoce, zpočátku hezký nádech sherry, ale rychle odvál, obilí - slad, postupně mi začíná jít do dřeva. Tak nějak mi ta vůně úplně nesedí, ale nic konkrétního. V chuti jde hodně do sladka, naředěné mléčné čokolády, postupně do ovoce s lehkou kořenitostí pokračující do lehké dřevité suchosti. V dokončení lehká dřevitá hořkost, postupně trocha ovoce s kořením. Celkově to je pitelný, ale spíše nezajímavý a prázdný, není důvod se k tomu vracet a i na popíjení k pokecu jsou pohodovější whisky. 71/100 (WB:166111) |
| Francie: Armorik 10letá Single Malt Whisky Edition 2024 46% (matured in bourbon and sherry casks) V prvním dojmu po nalití hezky zavonělo sherry, slibovala hezkou sherry whisky. Postupně ta výraznost ustoupila. Sladkost zralého ovoce, hrušky, čokoláda s ovocem, ale to tak nějak vše, není tam znát těch 10 let stáří. V chuti opět sladkost ovoce, rozinky, postupně se přidává koření s ovocem, zůstává sladkost ovoce. V dokončení kořeněné ovoce, dojem ze štrůdlu z okořeněného ovoce a skořice. Úvodní dojem sherry whisky nebyl špatný, ale pak začala ztrácet do průměrnosti a obyčejnosti, 10 let tam není znát, nepůsobí mladě, ale také ne na 10 let zrání. 73/100 (WB:262953) |
| Holandsko: Millstone 10letá Dutch Single Rye Whisky Founders Reserve Cask Strength American Oak 7.2013/3.4.2024 52,62% Žitná whisky a ty já zrovna moc nemusím, tak zkusím být co nejobjektivnější. Ve vůni celkem jemná, působí vyzrále, obilí, trochu do kyselých jablek, příjemné dřevo. Ve vůni pro mě přijatelná žitná. V chuti výrazná obilnost, koření s trochou sladkosti ovoce, postupně mi jde i do ovoce s čokoládou. V dokončení mi jde do dřeva, pak i do sladkosti a trochu ovoce a možná i trochu čokolády. Jako vlastně mi to přišlo jako hezky udělaná žitná whisky, neměla tam tolik toho, co mi u žitných vadí. Nemám důvod se k ní vracet, ale dopadla mi lépe, než jsem původně čekal (na Svachovce mi tedy nesedla víc). 80/100 (WB:262124) |
| Německo: Thousand Mountains 5letá Single Malt Whisky Malts Of Germany Batch 2 Redwine, Bourbon, PX Sherry Casks 47% Ve vůni mám spíše nevýraznou směs zralého ovoce, trochu tam vylézá PX a vedle toho mi tam vylézá plast, jako kdybych to pil z plastové skleničky (není ho moc, ale mám ho tam). Když ho potlačím, tak to nevoní až tak špatně, ale nevýrazně. V chuti opět směs zralého kořeněného ovoce, sladkost ovoce ovoce ke kterému se postupně přidalo červené víno, lehce kořeněné. V dokončení směs zralého ovoce s kořením a červeným vínem. Na Svachovce při degustaci mi teda nesedla vůbec, tady mi přišla celkem dobře pitelná. Tam dostala v rámci degustace více času na vydýchání a přišla mi tam nepitelná. Teď jí ho dávat (pro jistotu) nebudu a v žebříčku mi poskočila znatelně výše. 78/100 (WB:259964) |
| Finsko: Teerenpeli Teerenpeli 7letá Kulo Sherry Matured Single Malt Whisky Cask No.2-23 43% (matured in 100% sherry casks) Ve vůni působí trochu mladě, ale postupně se začíná prosazovat sherry a k němu se mi přidávají lehce bylinky. Asi bych tam čekal větší vliv sherry, ale vlastně působí docela příjemně a sherry to nepřebíjí. V chuti navazuje na vůni, sherry whisky, postupně se sherry v chuto prosazuje více, zralé ovoce, ořechy, kandované ovoce, nijak moc do sladka, postupně lehce do kysela a trpka, ale bez negativního dojmu. Dokončené v duchu chuti. V základu zapomentulná, ale celkem pohodová sherry whisky. S dalšími doušky ano, pohodová, lehce trpká sherry whisky. 80/100 (WB:240756) |
Teď při psaní a přeochutnání jsem byl dost překvapen. První trojice mi dopadla stejně jako na Svachovce a v půlce jsem měl (se vzpomínkama) jasno o vítězi - Armorik, ovšem jen díky tomu, že jednooký mezi slepými králem. Teď to tak vysoko nevytáhl. Ovšem druhá trojice mě zcela překvapila, pamatoval jsem si dojem, chutě už tolik ne, takže jsem to psal vlastně na čisto, bez původních dojmů. Žitná mi na Svachovce nejela, páč mi nejedou žitný, ale teď mi přišla v pohodě a asi jedna z lepších žitných, co tak pamatuju. Německá nám (lidem, co seděli okolo mě) vůbec nechutnala a tehdy se tam dostala na jasné poslední místo. Teď byl dojem podstatně lepší. A Kulo mi teď dopadlo taky podstatně lépe. Jediná domněnka, co mě napadá, že tam jim neprospěl čas, vydýchaly se moc a vylezly tam věci, které mi dnes zůstaly skryty.
Když porovnám loňskou a letošní Harryho degustaci, tak letošní byla podstatně lepší. Je to zajímavé rozšíření obzorů a člověk ochutná whisky, které by si nekoupil a tak jednoduše by se k jejich ochutnání nedostal. Takže pokud bude Harry zase za rok, tak si ho dám zase. Klasický core Old Well by to vedle nich z mého pohledu stále vyhrál, je takový živější, ale už by to nebylo tak výrazné.
Mojí třetí sobotní degustací byl Jirka Šinogl a jeho „Zlatokopové whisky“. Co jsem před začátkem slyšel komentáře některých, tak očekávali (a já také), že Jirka ukáže na některé "zlatokopy" a jejich praktiky, které využívají, aby z nás vytáhnuli co nejvíce našich peněz. Však to okolo sebe vidíme docela často. Je toho "jenom" 40 tisíc láhví, tak dáme na láhev Limited edition. Když dáme na láhev a etiketu značku auta, tak může to samé prodávat podstatně dráže. Až po takové - to nevadí, že to nemáme, to přece není důvod, abych to nemohli prodávat. Dneska je slovo zlatokop spíše hanlivé a zlatokopka není manželka zlatokopa, ale spíše druh pijavice, co tak úplně nechcete potkat.
Jirka šel ovšem u tohoto pojmu ještě dále, do doby, kdy zlatokop byla spíše dobrodružná práce, která znamenala spíše dřinu, ale i šanci (když štestí dá a ještě se mu musí jít naproti) na dobrý úlovek. Tak jako zlatokop hledající zlato musel vědět kde, vědět jak a většina doby bylo marné hledání. Bez znalostí to nešlo. A pokud chce člověk hledat poklady ve světě whisky, tak to vyžaduje také snahu, znalosti a samozřejmě i to štestí. Jirka nám na své degustaci poodhalil některé způsoby jak hledat, kam a po čem se dívat a jak zvýšit šance na dobrý úlovek.
Z Jirkovi degustace moc celkových fotek není, asi už došel fotografům film :)
| Posledním úlovkem byla Islay Mist 8letá 40%, plněná začátkem osmdesátých let 20. století. Whisky je postavená na 8leté whisky Laphroaig ze sedmdesátých let a obsahovat by jí měla kolem 30%. |
V Jirkově podání to zní jednoduše, ale když se nad tím člověk zamyslí, tak je za tím spousta detektivní práce a znalost mnoha zdrojů, kde dohledává některé nitky vedoucí k výsledku. Na pohled několik běžných láhví, ale pokud k nim máte další informace, tak se z nich stávají zajímavé láhve. A o to více si je vychutnáte. Doporučuji shlédnout záznam Jirkovi degustace, kde je těch informací podstatně více, než kolik jsem jich sem napsal já.
Člověk musí Jirku obdivovat, protože této přípravě této degustace musel věnovat hodně času a práce a současně ty láhve pro degustaci postupně shánět (což mu trvalo přes rok). Předpokládám, že na letní Svachovce 2025 už ví, o čem bude povídat v roce 2027.
nahrávka Jirkovi degustace - Zlatokopové whisky
Vedle degustací, člověk na Svachovce ochutná i mnoho další whisky, o kterou se podělí ostatní ze svých láhví. Tyhle láhve si nezapisuji, ani většinou nefotím, beru to jako whisky pro ten okamžik, ochutnat, pokecat, ať o whisky, tak třeba o něčem jiném, poděkovat. Psát si poznámky během toho nejde, nevadí, nepiji whisky jen proto, abych jí recenzoval, takže si ji prostě v tu chvíli užívám v dobré společnosti a tak to má být. Vzorkovat jí, by bylo nevhodné a neslušné. I když pár lidí mě zná - "komár, tohle ti dám ochutnat a máš lahvičku?". Občas je ve skleničce dost whisky a současně bych se k ní rád ještě vrátil, tak ji odleju. A někdy si přece jen požádám. Ale myslím, že poměr zrecenzovaných whisky z degustací a těch navíc, to celkem vystihuje. Mám tu na přeochutnání celkem 3 kousky.
Jeden z prvních panáků, co jsem ochutnal (počítám dobu od vystoupení z auta po příjezdu na Svachovku), ještě než jsem se došel ubytovat byl Old Well Grádh go bráth Pineau des Charentes & Red Wine Casks 49,2% vyrobený jako privátní edice 30 lahví k 30. výročí svatby Jany a Tomáše. Děkuji jim za možnost ochutnat a za vzorek k nynějšímu přeochutnání.
Další zajímavou whisky, kterou jsem ochutnal a mám možnost při psaní ještě přeochutnat, byl Highland Park 1978 Vintage Collection 1978/2011 47,8%, která má současně také osobní příběh.
Jako poslední při přeochutnání jsem si nechal americkou Cooperworks American Single Malt Whiskey Color Cask - Color Sherry Cask Finish 50%. První co u této whisky upoutá je tmavá barva - taková poctivá barva vyjetého oleje ořechovek. Hledal jsem informace na láhvi a také na webu výrobce a trochu se mi rozcházejí. První věcí, co na etiketě upoutá je Color Cask. Já bych si to přeložil jako "barvící sud". Dříve se používal ke zrání sherry Oloroso a sherry z něj měla velmi tmavou barvu a tato sherry se používala k barvení běžně vyráběného Oloroso, pokud mělo světlejší barvu, než byli zákazníci zvyklí. Postupně se na barvu přestalo hrát a tak sudy ve výrobě postupně ztratily význam. Na webu píšou 200 let staré sudy, na láhvi pak Centuries Old Colour Sherry Cask, tedy století staré sudy (což asi i může být 2 století), z vinařství Bodegas Argüeso. Podle webu se rozhodli whisky v sudu jen nefinishovat, ale udělat plné zrání, na láhvi je ovšem uvedeno - Color Sherry Cask Finish. Další zajímavostí je uvedený způsob Queen's Run, kdy se jedná o destilaci výhradně z úkapů a dokapů. Ty obsahují větší množství aromatických látek a běžně se přidávají při destilaci v určitém poměru (Což za prvé zvyšuje výtěžnost destilace a za druhé přidá část těchto látek do výsledné whisky. Někteří zase používají pro svoje whisky pouze jádro a úkapy a dokapy nepoužijí vůbec. Zrála 4 roky a 9 měsíců. Tak jako tak se jedná o zajímavý kousek a protože jsem ji na Svachovce ochutnal, tak jsem si ji při přeochutnávání dal jako poslední (záměrně).







