značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» informace » festivaly, akce 

  tisk textu

Festivaly, akce 2022

Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022

Letošní Whisky Life je za námi a můžeme se začít těšit na další ročník. Když jsem začal psát, tak jsem si uvědomil, že to vše píšu ze svého pohledu a vůbec to nemusí vystihovat skutečnost. Jak jde člověk z nějaké akce spojený, tak si pamatuje jen to dobré (a obráceně). A když k tomu přidám, že to nebyl můj první ročník, člověk tam potká spoustu známých, jak návštěvníků, tak vystavovatelů, pozná se dalšími, co znal jen přes internet, tak je to pro mě hlavně velká společenská akce se spoustou skvělého pití. Já jsem byl plně spokojený. A tak by mě zajímal i pohled ostatních (a možná nejen mě, ale ocenili by ho třeba i ostatní, co se chystají poprvé). Text je tady na WOL, u mě na Facebooku a na Facebooku ve skupině WHISKY CZ/SK, tak reagujte, kde vám to bude vyhovovat. Vlastní fotky opět skoro žádné nemám, protože jsem se více věnoval zábavě a whisky, než focení a přemýšlení, co pak napíšu. Tak doufám, že se jich pár tak různě objeví a nějaké si sem natahám. A i když jsem se na akci oblékl do "montérek", tak jsem tam pracovně nebyl. Několik z nás tam mělo oranžové triko s novým logem FB skupiny WHISKY CZ/SK. Chtěl jsem napsat, že jsem tam byl za modelku a předváděl nové triko, ale se svojí postavou jsem byl spíše za velkoprostorový reklamní poutač.

Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022

Letos byl opět zase dvoudenní, což umožnilo člověku lépe rozvrhnout své síly a také zúčastnit se více masterclassů. A že bylo z čeho vybírat. Občas probíhaly až tři současně a tak si mohl člověk vybrat a nebo také musel vybrat, když ho zaujaly dva ve stejnou dobu. Na druhou stranu, velmi často je pak možnost ty whisky ochutnat i na stánku pořadatele, takže ochuzeni být nemusíte. Druhou výhodou bylo, že i ti, co si předem masterclass neobjednali, tak si měli z čeho vybírat. (zkusím je pak pro přehled sepsat)
A jak mi to tedy probíhalo? Hned vstupu do horního patra jsem měl po pravici Zdenyho a po levici Mirku a jejich stánky. Dáma má samozřejmě přednost a tak jsem nejprve došel pozdravit ji a osazenstvo jejich stánku a pak Zdenyho. První panák na uvítanou, takový welcome drink byla 21letá Salute Royal a to je hodně dobrý začátek, takový úvod se bude těžko překonávat. S tímto dobrým panákem jsem si udělal kolečko po patře a pozdravil, koho jsem potkal a všude jsem slíbil, že se zastavím. Začínal jsem totiž masterclassem a tak jsem si ochutnávání a popíjení nechal až po té. Pak jsem to dohnal měrou vrchovatou. Tím masterclassem byla Bladnoch “Queen of the Lowlands” Tasting pořádaná Hedonism Spirit. Díky pánové bylo to skvělé a souhlasím s tím, že je škoda, že tato whisky není až tak moc známá. Sice vypadá na pohled dražší (no, je dražší), ale ten obsah stojí za to. Pro mě tam byla vítězem a velkým překvapením 14letá Oloroso Sherry Cask Matured 46,7%, to byla sherry bomba a díky oloroso vlastně úplně jiná, než je člověk u sherry bomby zvyklý. A ještě doplním, že zde uvedené "Oloroso Sherry Cask Matured" neznamená finish, ale celé zrání.

Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022

Základní tábor jsem měl u Svachovky a měl tak hodně možností pokecat s Lukášem i ostatními na stánku. A zmiňuji je jako první i z toho důvodu, že vydali festivalovou whisky Old Well 5letá Honeywine Oak Barrel Finish 51,9%, která je finishovaná 9 měsíců v sudu po Včelovině ze slovenské Smolenice. Tu bylo samozřejmě možné na stánku ochutnat. A aby tam těch novinek a specialit neměli málo, tak se tam dala ochutnat i limitovaní edice stáčená pro Seznam a to naředěná, tak i v sudové síle. Ono tam bylo možné ochutnat i další již vyprodané edice, mizunara, gold well, kocouři, ukrajina a další, plus samozřejmě jejich základní produkce. A protože české výrobce mám rád, tak jsem postupně pokračoval i k dalším. Gold Cock tam měl k ochutnání nedávno vyprodanou Gold Cock 2008 Coffee Rum Finish 62,7%, zatím ještě neprodávanou Gold Cock 2017 Peated Plantation Cask Finish 60,5% a aktuálně prodávanou Gold Cock 2014 Single Cask pro Kapku Naděje 58,6%. A pak samozřejmě i jejich základní řadu. Zde jsem byl upozorněn na zajímavost, že Gold Cock Peated bude nově mít 45%. Na stánku byl Martin Kozubík a zvládnuli to tam skvěle (slyšíš Mirku) a měli se mnou dostatek trpělivosti. U stánku Trebitsch jsem pokecal hlavně s Honzou Balogem. Na stánku měli k ochutnání jejich novou základní produkci od blendů až po zatím jeden single malt. A české kolečko jsem uzavřel u Blatné a jejich nové 5leté Martin´s Barrel, která zde byla jako novinka představena. A zbytek dne se neslo ve velkém ochutnávání další a další a další whisky. Při takovéto akci si poznámky nedělám, takže pár věcí okomentuju postupem času ze vzorků. Ochutnal jsem je i na místě, pokecal o nich, ale na poznámky tam není moc čas ani prostor (kromě masterclass). A po určité době a určitém množství panáků už by člověk stejně žádnou kloudnou recenzi nesepsal.

Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022

Druhý den jsem začal pořádnou kávou a obědem. Těm, kteří se ještě nezeptali a rejpalům, rovnou odpovídám - pátek jsem přežil, žiju, spal jsem doma a dorazil jsem i druhý den. Kafe ovšem bylo jen takovou berličkou, abych se zvládnul dopravit zpět na WLP a opět ožít po doušku živé vody. A tu jsem dostal u Jakuba Moravce a Vaška Routa. Neděle tak začínala panákem Macallan Concept Number 1 a 16 letou Mortlach Flora & Fauna. Páteční úvodní whisky byla překonána. Tyhle dobroty by probrali k životu i mrtvého a protože já mrtvý nebyl, tak naladily všechny smyslové buňky do úplně skvělého stavu. A plán na sobotu byl podobný jako ten páteční. Ještě, že to trvá dva dny, protože za první den se mi nepoadřilo porádně udělat ani celé kolečko po prvním patře a to se nezaseknu u každého stánku. A tak opět hodně a hodně dobré whisky. Pozdravit Petra Křenka, kde mi dal ochutnat 21letou White Heather, pokecat s Matyášem, nastupující generací, která časem vytlačí nás dinosaury (doplněno 11/2023: měl jsem ho raději zadupat do země, jestli nám má tohle nahradit, že budume muset psát až do smrti). Což není divu, protože ubudou i dinosauři na druhé straně. I v sobotu jsem měl plánovaný masterclass, ovšem až od 19 hodiny. To už mě začal dohánět pátek plus vypitá páteční a sobotní whisky, tak jsem si Michala Marešovského došel poslechnout, z whisky si jen ucucl a vše nalahvičkoval k ochutnání na doma. A tím mi ještě zbylo místo na pár blendů. Ovšem ne obyčejných blendů. Obyčejné blendy bývají často považovány za nudné a ploché, ale když se zaloví v osmdesátých letech, tak můžete potkat bomby. Ochutnal jsem Grant's Royal 12letou a 15letou J&B a byly to fakt bomby. I když je povídání o sobotě kratší než bylo o pátku, tak sobota určitě nebyla kratší ani horší. Už se těším na další ročník a další akce.
Některé recenze whisky z WLP budu postupně psát, něco málo z poznámek a některé ze vzorků.

Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022

A ještě musím zmínit jednu věc. Občas se takovýchto akcích seznámím s novými lidmi, kteří mě osloví cca v duchu: "vy mně neznáte, já vás čtu a líbí se mi to". Musím říci, že to velmi potěší a zahřeje na duši. Jsem rád, že se to líbí a že to nedělám jen pro sebe. Vždy to člověka nabudí pokračovat dále. Děkuji.

Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022

Až se objeví další fotky na internetu, tak jich sem pár doplním. Pokud si ještě na něco vzpomenu, tak taky doplním.

A málem jsem zapomněl na velké pozdravy a poděkování Martě, že to pro nás každý rok podstupuješ, ty všechny starosti s tím, a že ještě dalších pár let budeš.


článek Petra Pulkerta na Alkohol.cz - www.alkohol.cz/novinky/whisky-life-prague-report-z-akce/

odkaz na Izziho fotky Prague Whisky Life 2022 na facebooku

rozhovor s Martou van Leeuwen v deníku Metro - www.metro.cz/z-prahy-se-opet-stane-stredobod-milovniku-whisky.....

Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022


Masterclassy na Whisky Life Praha 2022:

Bladnoch “Queen of the Lowlands” Tasting
Palírna Bladnoch je jednou z nejstarších soukromě vlastněných palíren ve Skotsku, letos slaví již 205 let. V roce 2017 byla dokončena rozsáhlá rekonstrukce, která odstartovala novou etapu této skryté perly z oblasti Lowlands. Od roku 2019 je za produkci odpovědný Dr Nick Savage jako Master Distiller, který předtím působil na stejné pozici v palírně The Macallan. Ochutnáme tři age statement whisky a dva velmi ceněné single casky. Vzorky: Bladnoch 11 y.o. Bourbon Cask, 46,7% Vol. Bladnoch 14 y.o. Oloroso Sherry Cask, 46,7% Vol. Bladnoch 19 y.o. PX Cask, 46,7% Vol. Bladnoch 2007, 2021/05 Single Cask #6703, 55,9 % Bladnoch 2009, 2022/04 Single Cask #40, 56,9% + překvapení
Martin Zvěřina & Vít Šafář / Hedonism Spirit

Michel Couvreur Whiskies představí Marek Lopko v angličtině
Michel Couvreur Whiskies je bez příkras naprosto jedinečná mikro-produkce whisky pálené ve Skotsku a zrající v burgundských jeskyních k hranicím dokonalosti ve velmi starých a pečlivě vybraných ex-sherry a ex-portu dubových sudech (a to celou dobu zrání). Poprvé za celou historii WLP přijede dědic Couvreurova výrobního tajemství - Couvreurův cellar master (master blender) Jean Arnaud Frantzen, který již přes 20 let laboruje v burgundských jeskyních a nově i v Couvreurově palírně. Degustovat budete: OVERAGED 52% CASK STRENGTH, SPECIAL VATTING 17Y 45% Tripple Cask, CANDID C.S. Single Cask 53% Limited Edition, BLOSSOMING AULD SHERRIED 21Y Single Cask 45%, VERY SHERRIED Single Cask 24Y C.S. 48%
Delterra

Ochutnávka japonských whisek v angličtině
Brand ambasadorka Kea Sengoku, francouzského partnera BBC Spirits pro japonské portfolio vám představí párování whisky s čokoládou. V rámci Masterclass bude probíhat degustace těchto whisek: The Tottori Blended – Bourbon barrel, The Kurayoshi Pure Malt, The Kurayoshi Pure Malt – 12YO, The Matsui Single Malt Mizunara Cask
Global Wines & Spirits s.r.o.

Zdeny Kortiš a Single Pot Still masterclass
Single Pot Still je irským dědictvím a současně nejrychleji rostoucím segmentem ve světě whisk(e)y. Není jiný druh whiskey, který by Irsko více proslavil. Plná, tělnatá, olejnatá single pot still boří mýty o lehkosti irské whiskey. Irish Distillers Ambassador Zdeny Kortiš Vám představí její bohatou historii plnou pádů a vzestupů. Ochutnáte skvělé whiskey, Midleton je investičně nejvíce zhodnocenou značkou a Redbreast 27 patří mezi nejlepší irské whiskey, které kdy byly vyrobené. welcome taoscán Jameson Black Barrel Redbreast 12 y.o., 40% Green Spot, 40% Yellow Spot 12 y.o., 46% Midleton Dair Ghaelach, Knockrath Forest, Tree 5, 56,5% Redbreast 27 y.o., Batch 2, 53,5%
Jan Becher Pernod Ricard

Glenmorangie s Víťou Šafářem
Nová limitovaná edice whisky Glenmorangie, inspirovaná zázraky přírody. Bez udání stáří. GlenmorangieA Tale of the Forest je první whisky z portfolia palírny Glenmorangie, vytvořená za pomocí ječmene, sušeného společně s lesními bylinami. K oprášení této staré metody inspirovaly Dr Billa Lumsdena toulky lesem, poblíž jeho domova. Vpřípadětétowhiskyvyužil jalovec, březovou kůru a vřes. Vznikla tak whisky, evokující vůně, zvuky a krásy lesa a obklopující smysly tóny borovice, jalovce a koriandru, doprovázenými jemným závanem kouře. Přidávají se tóny eukalyptu, pomeranče a v závěru lehké tóny dubu. Opojnost a hloubka této whisky inspirovala ilustrátorku Pomme Chan popustit uzdu své fantazii a vytvořit svůj magický les. Na giftboxu této edice, který vyzývá k zasnění, se tak prolíná kvetoucí vřes, aromatický jalovec, pomeranče a borovicové šišky. Degustovat budete: Glenmorangie Original Glenmorangie Lasanta Glenmorangie Barrel Select Release: Palo Cortado Glenmorangie A Tale of the Forest Glenmorangie 18YO
Martin Zvěřina & Vít Šafář / Hedonism Spirit

Whisky Speyburn a Karol Kulis v angličtině
Karol Kuliś vám představí nejen vzorky, ale také povypráví o palírně Speyburn ležící v oblasti Speyside. Po mnoho let je palírna pod vedením společnosti Inverhouse Distillers, která je vlastníkem známých palíren Old Pulteney, Balblair a Knockdhu. Letos poprvé máte možnost dozvědět se o Speyburn z řad nejpovolanějších, a tak neváhejte a rezervujte si své místo. Degustované vzorky: Speyburn Bradan Orach, Speyburn 10y , Speyburn 15y, Speyburn 18y.
Fous Spirit

Michal Marešovský - CO PŘINESL ROK 2022
Whisky Brand Ambassador Michal Marešovský představí za společnost Stock Plzeň-Božkov skotské whisky z kolekce DIAGEO SPECIAL RELEASES pro rok 2022. Kolekce bude uvedena tento podzim pro celý svět opět v limitovaném množství. Nejen vzácné vzorky, ale i exkluzivní informace. TALISKER 11 YO SPECIAL RELEASES 2022 Cask strange Ex-bourbon cask THE SINGLETON of GLEN ORD 15 YO SPECIAL RELEASES 2022 Cask strange Red wine CARDHU 16 YO SPECIAL RELEASES 2022 Cask strange Jamaica Pot Still Rum Cask LAGAVULIN 12 YO SPECILA RELEASES 2022 Cask strengh Virgin oak and Smokiest Reserves CAMERONBRIDGE 26 YO SPECIAL RELEASES 2022 Cask strength Exclusively Reffil casks
Stock Plzeň-Božkov

Asijská kouzelná cesta s KAVALAN v češtině nebo angličtině
Kai Shih – Kavalan whisky ambassador vás provede chutěmi těchto whisek– Distillery Select No 1, Triple Sherry, Solist Bourbon a Vinho.
KIng Car

Kilkerran - Nicole Lindsay - v angličtině
Degustovat budete Kilkerran 12y, Kilkerran 16y, Kilkerran 8y cask str.Port, Kilkerran 8y cask str. Sherry, Kilkerran Heavily Peated 6.
Fous Spirit

Václav Rout a Octomore - cesta časem
Porovnání jednotlivých edicí whisky Octomore v průběhu času. Octomore 6.1 Octomore 7.1 Octomore 8.1 Octomore 9.1 + překvapeni
WhiskyKilt

Hedonism Blind Tasting
Soutěž bude probíhat ve čtyřčlenných týmech, které si buď můžete připravit dopředu nebo budou rozlosovány na místě. Tipovat se bude celkem pět vzorků whisky. Jejich složení je samozřejmě tajné, budou však mít jednu společnou vlastnost. O motivaci k soutěži bude postaráno. Pro vítězný tým bude připravena láhev nového stáčení Glenmorangie A Tale of The Forrest Limited Edition, kterou do soutěže věnovala společnost Moët Hennessy Czech Republic. Hlavní odměnou však bude čest a nehynoucí sláva. :)
Martin Zvěřina & Vít Šafář / Hedonism Spirit

Zdeny Kortiš a Secret Speyside Collection tasting
Zveme Vás na exklusivní degustaci. Ponořte se s námi do Secret Speyside kolekce, edice sladových whisky ze Speyside regionu ve stáří 21-30 let. Některé z těchto single malts už nikdy nebudou vyrobeny, jedná o tzv. lost distilleries. Pernod Ricard ambassador Zdeny Kortiš Vám představí legendární top dressing Longmorn a ztracenou Caperdonich, která naposledy destilovala v roce 2002. Caperdonich Unpeated 21 y.o., 48% Caperdonich Unpeated 25 y.o., 48% Longmorn 18 y.o., 48% Longmorn 23 y.o., 48% Caperdonich Peated 18 y.o., 48% Caperdonich Peated 21 y.o., 48%
Jan Becher Pernod Ricard

Václav Rout a Skotská whisky 60. - 80. let 20. století
Nostalgická ochutnávka whisky z dob, kdy si mnozí dnešní whiskaři ještě tahali kačera či dokonce nebyli ani plánováni. A co Vás čeká? 60. léta - Crabbie 12 let 60. léta - W5 Double-U-Five 70. léta - Black & White 70. léta - VAT 69 80. léta - Grant’s Royal 12 let 80. léta - J & B 15 let
WhiskyKilt

Springbank - Nicole Lindsay v angličtině
V pátek a v sobotu se na Vás bude těšit Nicole Lindsay, která zastupuje palírny Springbank a Mitchell´s Glengyle, které leží ve skotském městečku Campbeltown. Palírna Springbank vyrábí tři druhy whisky Springbank, Longrow a Hazelburn a kompletní výroba, od sladování až po stáčení, probíhá přímo v této vyhlášené palírně. V roce 2004 začala produkce v druhé palírně Mitchell´s Glengyle, kterou vlastní stejný majitel jako palírnu Springbank, a tím je J&A Mitchell. Nicole pro vás vybrala vzorky, které jsou stáčeny v limitovaném množství a převážná většina z nich je beznadějně vyprodaná. Těšit se můžete i na bonusový vzorek.
Fous Spirit

Pálenka Fest 2022 - 8.10.2022

V sobotu 8. října se v pražské Holešoviské tržnici konal první ročník Pálenka Festu. Organizátorem je Lihovárek distributor se specializací na český řemeslný alkohol. Většinu sortimentu tvoří ovocné pálenky, ale najdete zde i třeba gin, whisky a další. A stejné to bylo i Pálenka Festu, i když název mohl v hodně lidech evokovat jen ty ovocné pálenky. Ovšem o některém ovoci jsem dříve ani neslyšel (u některých bych potřeboval přednášky z čeho to vlastně je, ono i hruška není jako hruška) a co všechno se dá vymyslet kolem ginu jsem také netušil. Takže nejen milovníci slivovice si přišli na své. A protože tam byla i whisky a bylo to v Praze, tak jsem tam byl i já.

Za mě by tam klidně mohlo být té whisky více, ale asi to odpovídalo poměru výrobců a produktů na trhu. A protože tam byla whisky, tak jsem tam potkal spoustu známých lidí, které znám od whisky a to z obou stran skleničky. Jak nás, co to pijem, tak ty, kteří se starají o to, abychom, měli co pít. A s dalšími se seznámil. Některé člověk zná přes internet/FB a konečně je měl možnost poznat i osobně a některé viděl poprvé.

Tím, že jsem zaměřený na whisky, tak jsem se vyskytoval/whiskytoval hlavně na místech, kde whisky byla a nebo, kde teprve bude. Stánek palírny TOSH byl díky ginům v jiné hale. Měl jsem ovšem štěstí a hned na začátku tam trefil i Juru Omelku. Pozdravili jsme, popovídali o whisky a co jsem pak měl možnost ochutnat jejich připravovaný Lafayette, který tam představoval na ochutnávce a musel jsem mu ho i pochválit. Je to příjemně pitelná whisky, ostatně tak jak ji sliboval. Podle mě to nebude whisky na hluboké vychutnávání, ale na příjemné popíjení a bude i dobrým vstupem do světa whisky pro zatím newhiskaře.

Druhou halou jsem napřed prošel kolem dokola, abych si udělal přehled a pak na chvíli zakotvil u Svachovky. Pozdravit Lukáše a dát si na úvod něco dobrého z Old Well whisky. Teď jsem se zamyslel, co sem ještě napsat. A nic mě nenapadá. Mají to dobré (to už dávno víme), průšvihy žádné nemají. Ale ještě je jednou vzpomenu níže. Další zastávkou byl Jelínek. Tam byla whisky v menšině, zastoupená klasickou aktuální řadou. Premiéru zde ovšem měl Gold Cock 2017 Peated Plantation Cask Finish 60,5%, za mě ovšem moc rumové, ale ještě se mu jednou podívám více na zoubek doma v klidu. Od Mirka jsem se nakonec nechal i přesvědčit na ochutnávku některých jejich ovocných věcí a nebylo to špatné. Stejně zůstanu u whisky. Nepřehlédnutý na jejich stánku byl ovšem demižon se slámou, ve kterém se nacházelo něco, čemu říkali vermut. A bylo to dobré. Zastavil jsem se i u whisky Trebitsch, ale Ján, se kterým jsem pokecal den předtím tam nebyl a tak jsem se tam dlouho nezdržel. Vzorky jejich aktuální produkce mám slíbené, takže těm se v brzké době také pověnuji.

A když už došly další stánky s whisky, tak byla dobrá chvíle vyrazit za těmi, co whisky teprve chystají. U Agnes se seznámit s Honzou Kadlecem a pochválit mu jeho zrající whisky. U jedné, kdyby mi ji nalili do tmavého skla, tak bych klidně řekl, že je to mladá kouřovka a klidně věřil tomu, že hotová. Poznamenal bych něco o tom, že je tam ještě cítit hodně mladost a měli ji tam ještě chvíli nechat zrát. A protože to ještě ani zdaleka není whisky, tak tam ještě bude nějakou chvíli zrát. Kamil u Radlíka to měl taky hodně dobré, tam to taky jede dobrým směrem. A jeho vítězná vínovice byla taky dobrá. U Dlabky jsem se taky stavil, ale tam jsme jen pokecali. Máme se všude na co dobrého těšit.

A pár rychlo informací: Žufánkova whisky furt zraje, ale prý se někdy stočí. Moc toho nebude a další nejspíše taky ne. Tak uvidíme, zda se k tomu vůbec dostaneme to ochutnat. Kluci z Fleretu potvrdili, že whisky už jim taky zraje. Zatím se whisky učí, takže nechystají žádnou divočinu, ale jedou klasicky v sudech po bourbonu a uvidí, jak to půjde dále.

Prostě dobře strávená sobota. Spousta fajn lidí a fůra dobrých procent. :)

Součástí Pálenka Festu byla také Pálenka roku. Což byla soutěž profesionálních lihovarů a na trhu dostupných produktů (vyjímkou jsou newmake a několik málo pálenek, které budou na trhu během následujících týdnů - čeká se na etikety, atp.). Palírny nominovaly do soutěže jimi vybrané destiláty, které pak porota anonymně zdegustovala, obodovala a z toho vzniklo pořadí (anonymní byly ty destiláty při posuzování, nikoliv porota).
A protože jsem whiskovej, tak se zaměřím na výsledky whisky a new-make.

Medailové pozice v katergorii whisky:

1.místo - Old Well Bourbon and sherry barrels 46,3% - 42,3 bodů z 50

2.místo - Gold Cock 10letá 49,2% - 38,0 bodů z 50

3.místo - Old Well Bourbon and pineau des Charentes barrels 51,9% - 36,3 bodů z 50

Medailové pozice v katergorii new make spirit:

1.místo - Zámecké sady Chrámce 50,6% - 40,5 bodů z 50

2.místo - Palírna Dlabka 50% - 35,6 bodů z 50

3.místo - Trebitsch 62% - 33,5 bodů z 50

Aby se mohla v sobotu vyhlásit Pálenka roku, tak se v pátek sešlo několik komisí, které se celé odpoledne věnovali hodnocení přihlášených destilátů. A věnovali se tomu opravdu poctivě, což ovšem neznamená, že tam na konci byla kvanta a kvanta opilých porotců. Ochutnávat musíte opravdu málo, abyste už v půlce soutěže nebyli namol a další hodnocení by pak nemělo smysl. A u některých vzorků si opravdu uvědomíte, že tam nejste pro zábavu, ale pracovně. Ať vám chutná nebo ne, ať je podle vašeho gusta nebo ne, vždy se ho snažíte posoudit co nejvíce objektivně. Ostatně i porotce pak často zajímá, co vlastně pili.

Jak to vypadalo třeba u new-make a whisky?
Nafasovali jsme hodnotící lístky, vysvětlili si způsob hodnocení a postupně se pustili do ochutnávání vzorků z očíslovaných láhví. Co je v které, jsme neměli nejmenší tušení. Pořádně jsme ani nevěděli, kdo všechno nakonec soutěžní vzorky dodal, ani kolik jich dodal. Nesnažíme se ani tipovat odkud by to mohlo být. Stejně se velmi často netrefíte a současně by to mohlo ovlivnit hodnocení, páč byste mohli chtít dát oblíbené palírně více bodů (taky by to ovšem mohlo být úplně odjinud). A popravdě, na to není ani čas. Těch vzorků vám tam stojí pěkná fronta. Až na závěr jsme si dali na rozloučenou panáka z vítěze, na kterém, jak jsme zjistili se shodla celá porota. Pili jsme dobrou whisky, ale jakou, to jsme stále nevědeli.

Když se tak dívám na vítěze kategorií, tak tam jsou plně zaslouženě. První trojička u whisky mě nepřekvapuje, zde se také úročí už delší zkušenosti. Uvidíme, jak brzo jim ostatní začnou šlapat na paty. A zase bych si přál, aby to tak bylo. Čím více dobré whisky, tím lépe.
U kategorie new-make bylo překvapení větší. Tam jsme se na vítězi také jednomyslně shodli, ovšem nedokázali jsme tipnout odkud by to mohlo být. Bodově to tak nevypadá, ale z mého pohledu to bylo o parník. Aby to nevyznělo špatně, další dva jsou na bedně také oprávněně.
A i když tu nejsou další pořadí, tak jich bylo v soutěži podstatně více, nejsou to jen tři a všichni si odnesli medaili.

Během hodnocení jsem se snažil si dělat poznámky, ale nebyl na to čas ani prostor, tak jsou velmi stručné (fakt velmi stručné). Vlastně až teď při psaní je páruji s jednotlivými značkami. A jsem zvědavej, jak se budu divit. :)
Psáno v pořadí v jakém jsme to ochutnávali, nikoliv ve výsledném (označím pouze první 3). Jedná se pouze o mé poznámky, takže co já pochválil mohl někdo jiný zkritizovat a obráceně. Ty komenty v závorce jsem psal až při psaní celého textu, kdy jsem poprvé pořádně spároval své poznámky s číslem láhve s konkrétní značkou.

New-make:
Chrámce (1) - krásně voňavé, sladové, lesní ovoce, chuťově fakt dobrý, to by se dalo pít rovnou
Trebitsch - ty vole, to snad bylo v sudu po červené barvě, vůně je teda lepší než barva, docela jde, v chuti takové rozhárané
Trebitsch - nuda, nuda, nuda, je znát dřevo a prázdnost alkoholu
Trebitsch (3) - vůně docela fajn, lehký slad, lehká ovocnost, ale jo (tam by mě vůbec nenapadlo, že je vše od stejného)
Dlabka - já tam teda cítím teuqilu, v chuti celkem vyvážené a přitom rozhozené, dojem rozporuplný
Dlabka - ve vůni hodně dřeva, moc dřeva, divné
Dlabka (2) - ve vůni sladkost, v chuti asi porto, trochu drsný, dřevo, celkově dobré
Radlík - no jde to, ale nic moc
Radlík - vůně likérová, chuť taky likérová, trochu do medu, v dokončení káva (tohle v soutěži new-make vybočovalo, popis je bohatý, ale dojem byl divný)
Radlík - divná

Whisky:
Old Well - nádech čistícího prostředku, ve vůni i chuti
Old Well - příjemná, celkem sladká vůně, v chuti do sladova, ale celkově trochu neurovnaná
Old Well (3) - ve vůni příjemný dojem, hezký, pak trochu odlakovač na nehty, dřevo, v chuti baví víc, hutná ovocnost, lehká dřevitá sladkost
Old Well (1) - krásná vůně, ořechy, hutná ovocnost, v chuti ořechy, čokoláda, kandované ovoce, dobré dokončení
Old Well - ve vůni ovocnost, čokoláda, ale chybí jí výraznost, v chuti lákavý náběh, pak zklamání do ničeho, lakává holka a pak nic
Old Well - ve vůni trochu nakyslé, trochu dřevo, v chuti lehká pitelná, není to špatný, ale zapomenutelný
Trebitsch - aroma celkem příjemné, chuť ale hrůza, umělotina
Trebitsch - v aroma nádech čistícího s citrusovou vůní, zbytek totální nuda a prázdnost
Gold Cock - ve vůni příjemná, nakouřeně neutrální, dá se to pít, ale není proč
Gold Cock (2) - ve vůni sladkost ovoce, v chuti ovocnost, působí bohatě, příjemné, líbilo se mi
Gold Cok - ve vůni čerstvé dřevo, přibude ovoce, čokoláda, v chuti uhlazená, sladkost, ale nic výrazného
Thomas Dyntar - ve vůni hodně mladý, kopr? nebo jaká zelenina, nakouřená sladkost, v chuti taky mladý a nakouřený slad
Thomas Dyntar - vůně hodně zavřená, v chuti mladá, ostrá, nevyzrálá

A protože oba dva dny jsem se věnoval hlavně degustování a povídání si se zajímavými lidmi, tak mých vlastních fotek je minimum. Se souhlasem jsem jich pár použil od Jabuba Moravce (i kdybych fotil já, tak stejně Jakub bude mít lepší fotky) a pár jich stáhnul z FB.

.

.

na začátek stránky

Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022

Díky všem za skvělý víkend na Svachovce

Ostatně je to tak známá akce, že o tom už kdysi zpíval Pepíček Zíma:
Na Svachovce tuhle sobotu
byla parta frajerů
Lukáš musel u sklepa
držet patrolu

Skvělá společnost lidí (nebudu nikoho jmenovat, protože bych si na všechny nevzpomněl a tak jmenovitě vypíchnu jen Lukáše Andrlíka), jsem rád, že je potkal a pokecal s lidma, co jsem je znal pouze přes FB a samozřejmě i s lidma, co jsem je znal i předtím.

A taky spousta a spousta skvělé whisky.

Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022

Postupem času zkusím dát dohromady vzpomínky a poznámky.

Organizace také skvělá, první den naplánován ideálně. Ochutnávka Old Well a pak spousta času na setkávání se, seznamování a popíjení.

Druhý den se první masterclass v 11 ráno nacházel mimo moje fyzické schopnosti, další jsem už zvládal.

Snažím se žít zdravě a tak se držím doporučení našich babiček:
Jez do polosyta
Pij do opita
Spi do poledne

Chtěl jsem dodržet i to, že slušný mladý muž chodí domu za světla, ale to se mi nepovedlo, v půl šestý ještě světlo nebylo a další půlhodina by byla už na mě moc.

V týdnu před Svachovkou proběhla na novinkách informace, že někdo se z dovolené vrátil s covidem, hiv a opičíma neštovicema. Manželka si do mě před odjezdem rýpla, že je zvědavá, co přivezu já. Nakonec jsme se dohodli, že bude stačit jen kocovina a zadaný úkol jsem úspěšně splnil.

Napadá mě jeden dotaz do prostoru (i se mě taky někdo ptal) - kde vlastně skončily ty rozpité láhve, co tam večer/v noci zůstaly?

Vlastní fotky žádné nemám, zjistil jsem, že dělat "novinařinu"/fotit a psát podrobný report z akce je fajn, ale užívat si jí bez sledování, co mi kde uteklo a aby neuteklo, je ještě lepší. Kdyžtak mi to někdo bude vyprávět.
A tak si fotky půjčím od Petera Praženka, který je má skvělý (a podstatně lepší, než co bych vyrobil já).

Tak zase příště :)

Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022

Jaký byl program?

První den (pátek 26.8.2022) po krátkém úvodu byla ochutnávka whisky Old Well, kterou vedl Lukáš Andrlík. Byla také oficiálně představena nová verze koček/kocourů, které z cest postupně dorazily/i domů - Old Well Drunk Cats are already Home 50,5%.

Ve zbylém časem byla volná zábava plná dobré whisky, piva, jídla a whisky naladěných (ovlivněných) lidí. Prostě prima večer až do rána.

Druhý den (sobota 27.8.2022) se nesl ve znamení masterclassů. Začínala Mirka Kverková, takže ochutávka byla z oblasti Campbeltownu. Druhým v pořadí byl Zdeny Kortiš a ochutnávka s názvem Kouzlo a poklady Irish Whiskey. Následující Henodisti připravili Hédonistickou slepou degustaci, kdy účastníci věděli předem jen to, že se bude jednat o šest vzorků skotské single malt whisky a mohli tak degustovat bez předsudků a otestovat svoje zkušenosti, tipovat, o jaké vzorky se jedná a samozřejmě i vyhrát hodnotné ceny. I následující Jirka Šinogl se svojí prezentací Vymítání rašeliných monster aneb mýty a legendy okolo rašeliny si připravil částečně slepou degustaci, věděli jsme co ochutnáváme, ale nevěděli jsme, ve které skleničce to je. A tak nejenže nám Jirka bořil známé mýty o nakouřené whisky, slané whisky a tak dále, tak si někteří z nás bořili i svoje vlastní mýty v duchu "tak zrovna Laphroaig bych vždycky poznal, třeba o půlnoci a poslepu". Uzavíral to Vašek Rout a jeho prezentace plnění whisky od Scotch Malt Whisky Society.

A jak jsem to viděl já :)

V pátek jsme dorazili krátce po půl páté, ale díky lehkému časovému skluzu jsme stihnuli vyřídit i ubytování, poplacení objednaných masterclassů ještě před úvodním zahájením. Rychle spláchnout cestu jedním pivkem a vzhůru na úvodní ochutnávku s Lukášem. Notes na poznámky jsem si ani nestačil vzít a stejně bych si je nepsal. Dorazili jsme tam s párminutovým zpožděním, rychle se dle možností zorientovali a už vychutnávali vzorky whisky Old Well. Lukášova prezentace se hodně nesla i v duchu vzpomínání na začátky, člověl u toho popíjel dobrou whisky a psaní poznámek by mě rušilo. Ochutnali jsme pár vzorků, dvě verze nových kocourů a whisky, která by se měla objevit u příležitosti další blížící se akce.
Recenzi Old Well Drunk Cats are already Home 50,5% najdete na stránce značky, psal jsem ji až následně doma a současně i porovnal s minulýma kočkama.
A pak jsme vyrazili do víru společenského života, který zahrnoval pozdravení známých, seznámení se s novými a také spoustu piva a whisky (alespoň v mém případě). Na konci večera jsem dorazil na ubytování, snažil se nevzbudit mé spolubydlící (což se mi nepovedlo) a upadl do spánku tuhého dřeva.

Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022

Mirky ochutnávku v sobotních brzkých ranních hodinách (od 11) jsem vypustil už předem (už se přecejen znám) a vyrazil jsem na snídani. Kombinace silné kávy, polívky a piva mě postupně uvedla do funkčního stavu. Ani jsem tam s pozdní snídaní nebyl moc nápadný, někteří už začínali obědvat. Ostatně, jak se říkalo, když jsem byl mladší (mladý jsem furt) - ráno vstanu a poslechnu si Zákrutu. Tělo se začlo uvádět do provozuschopného stavu, mozek začal fungovat na více než dvě mozkové buňky a blížil se čas připravit se moji první sobotní ochutnávku. O co jsem přišel? Hazelburn 10y 46%, Springbank 15y 46%, Springbank 12y cask str. 55,9%, Springbank Local Barley 10y 51,6%, Longrow 18y 46%, Longrow Red 15y 51,4%.

Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022

Zdenyho ochutnávka s názvem Kouzlo a poklady Irish Whiskey se zcela jasně točila okolo irské whiskey, teda vlastně skoro. Ochutnávalo se: Jameson Caskmates Outland Black IPA Paris Brewery 40% + pivní pairing, Method & Madness Mulberry Casks 46%, Jameson 18 y.o. Bow Street Reserve Batch 1 55,4%, Redbreast 12 y.o. 40%, Gold Spot 9y limited edition 51,4% a tajný vzorek, ze kterého se vyklubala Ballantine's 17 y.o. 40%.

Je pravda, že na začátku ochutnávky jsem si ještě nebyl úplně jistý, zda to není moc brzo po ránu, ale s prvním panákem se tělo rychle srovnalo a už bylo vše ok. První byl Jameson Caskmates Outland Black IPA Paris Brewery 40% a k němu pivní pairing (nějaká IPA či co, v tom se vůbec nevyznám). S pivem jsem se vůbec nesešel a s Jamesonem taky moc ne. V aroma mi to přišlo do sladka a hutné ovocnosti, v chuti umělá pouťová sladkost, květinově přeslazené. Ale tolik mě to nepřekvapuje, pokud mi to nechutná nápoj po kterém bylo finišováno, tak mi většinou nejede ani ta whisky. Další byl Redbreast 12 y.o. 40% a ten mi spravil náladu. Ovoce, čokoláda, sherry, prostě fajn jednoduchý, ale příjemný zákusek. Pak přišlo něco méně známého a trochu složitějšího Method & Madness Mulberry Casks 46%, tedy finish po moruši. Nezvyklé a zajímavé, co s tím udělá nestandardní dřevo, v aroma i chuti se ukazují tóny, které běžně nepotkáváme a tak mám problém je pojmenovat. Diano, spící pod kvetoucí moruší, poradíš? Vrátili jsme se zpátky k Jamesonu, tentokrát Jameson 18 y.o. Bow Street Reserve Batch 1 55,4%. Přišlo mi tam hodně dřeva, ale nikoliv přehnaná dřevitost, v závěru pak pot-stillové tóny. A "zlatým" hřebem ochutnávky byl Gold Spot 9y limited edition 51,4%. Je to lehká, příjemná, komplexní whisky, ono jí není skoro co vytknout, teda až na tu cenu a to, že za tu cenu si jí vůbec nepamatuju. Tajným vzorkem, jehož uhodnutí bylo cestou k výhře vzorku Redbreast 27 y.o., byla skotská míchaná whisky Ballantine's 17 y.o. 40%. Já ji teda měl hodně v duchu jalovce a ginového nádechu.

Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022

Ochutnávka od Hedonism Spirit se nesla v duchu slepé degustace. A tak ochutnávající nevěděli, co je čeká, ovšem pořádající Hedonisti jsou zárukou, že to určitě nebude špatné. Sami k tomu napsali: Blind tasting neboli slepá degustace je skvělou příležitostí ochutnat whisky naprosto bez předsudků. Budete moci otestovat svoje zkušenosti, tipovat, o jaké vzorky se jedná a samozřejmě i vyhrát hodnotné ceny. Bude se jednat o šest vzorků skotské single malt whisky, většinou půjde o lehce starší plnění. Pro tři nejúspěšnější degustátory budou připraveny za odměnu luxusní vzorky. Hlavní odměnou však bude samozřejmě čest a nehynoucí sláva. O motivaci k soutěži tak bude postaráno.
Na ochutnávce jsem nebyl. Nemám slepé ochutnávky až tak moc rád a navíc si nepamatuju (jak jsem si mohl ověřit na té další), takže si to až tolik neužiju. Co se nakonec skrývalo pod tajnými vzorky? Bunnahabhain 12yo Cask Strength (2021) 55,1%, Cragganmore 12yo Distillers Edition 2019 40%, Glenlivet 12yo Licensed Dram 48%, Springbank 12yo Cask Strength (2018) 56,2%, Glenmorangie 12y Quinta Ruban (old) 46%, Lagavulin 12yo Natural Cask Strength (2014) 54,4%

Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022

Jirka Šinogl si na nás připravil také částečně slepou ochutnávku, současně spojenou s "Vymítání rašeliných monster aneb mýty a legendy okolo rašeliny". V rámci vymýtání se nám dostalo informací o tom, kolik různých mýtů koluje, nakolik se jim různě věří a jak je to doopravdy. Současně jsme měli na stole v pěti skleničkách pět různých whisky, nevěděli jsme ovšem v které je co. A tak jsme si mohli ověřit další oblíbený mýtus: Laphroaig? To bych poznal i o půlnoci a poslepu. Byla možnost to prokázat a na hlasovací lístek napsat svoje pořadí ochutnávaných vzorků a současně i ve které sklence je která whisky. A to vše bylo zjednodušené tím, že jsme měli z čeho vybírat. Což bylo: Laphroaig 10 yo Cask Strength Batch #014, 58.6 %, Ardbeg 8 yo For Discussion 50.8 %, Talisker 8 yo Diageo Special Releases 2021 59.7 %, Octomore 12.1 5yo 130,8ppm 59.9 %, Longrow NAS Handfilled Distillery Exclusive 57.0 %.
Ať to nemusím psát u každé zvlášť, tak se přiznám rovnou, že jsem netrefil ani jednu správně a to jsem si u dvou byl jistý, že jsem je poznal. Moje poznámky, aniž bych věděl, co hodnotím. První jsem si psal poznámky, pak jsem se zaměřil na pořadí a až nakonec na tipování o co se jedná, abych se neovlivňoval značkou. Pod číslem 1 se skrýval Ardbeg 8 yo For Discussion 50.8 %, přišel mi jako klasická kouřovka, citrusy, zemitost, ale pak začne ztrácet a působit lehce povrchním dojmem. Pod číslem 2 byl Talisker 8 yo Diageo Special Releases 2021 59.7 %, ten mi teda nevoněl a v chuti mi připadl zbytečně kořenitý a moc nezaujal. Pod číslem 3 byl Octomore 12.1 5yo 130,8ppm 59.9 % a ten se mi celkem líbil, hutná nauzená ovocnost, sladko/slaný nádech, příjemně se to pilo, těch 130,8 ppm jsem tam vůbec necítil, takže jsem ho ani netipnul. Pod číslem 4 byl Longrow NAS Handfilled Distillery Exclusive 57.0 %, připadl mi takový lehčí citrusovo-slané, nakouřené, ovoce, sladko/slanost, dobré, ale současně ničím výrazné, nezaujal ani neurazil. A pod číslem 5 to uzavíral Laphroaig 10 yo Cask Strength Batch #014, 58.6 %, ten mi připadl nejnakouřenější a nesl se mi v duchu nakouřeného ovoce, byla to má oblíbená forma kouře, který se dá žvýkat.

Vyhodnocení od Jirky:
Z 45 účastníků vyplnilo hlasovací lístek v použitelné formě 30 lidí. Zde jsou slíbené výsledky:

1. Longrow NAS Handfilled Distillery Exclusive 57.7 % (WB 209085) - 64 bodů
2. Laphroaig 10 yo Cask Strength Batch #014, 58.6 % (WB 195979) - 72 bodů
3. Octomore 12.1 5yo 59.9 % (WB 170857) - 89 bodů
4. Ardbeg 8 yo For Discussion 50.8 % (WB 185853) - 100 bodů
5. Talisker 8 yo Diageo Special Releases 2021 59.7 % (WB 186598) - 110 bodů

(body jsou prostý součet umístění, čím méně tím lépe)

Gratuluji Longrow za skvělý úspěch.
V rámci tipovací soutěže tipnula všech 5 whisky správně Lenka Srbová a také její manžel Jiří Srb.
Cenou jim budiž nehynoucí sláva a gratulace.

Jirka Srb doplnil:
Morálním vítězem je paní Srbová, protože já chlastám whisky celý život, ale ona jen poslední 3 roky. :)

Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022

Vaškova ochutnávka se nesla v duchu SMWS, jak vzorky, tak povídání o této organizaci. Ochutnávalo se: Ardmore 12 let – Deerstalkers and hillwalkers - 66.139 - refill ex-bourbon hogshead 59,9 %, Dalmore 13 let – Furtive kisses in a chip van - 13.79 - 2nd fill ex-bourbon 60,2 %, GlenAllachie 10 let – Ginger enrobed in chocolate - 107.14 – 2nd fill ex-bourbon hogshead 58,9 %, Craigellachie 12 let – Spicy and fruity, sweet and sour - 44.111 – refill ex-bourbon barrel 60,2 %, Highland Park 13 let – Barnacles on a ship's oar - 4.245 – Refill ex-bourbon hogshead 56,6 %.
Svůj komentář nebudu tentokrát psát v pořadí, jak se ochutnávalo (to máte výše), ale v pořadí, jak se mi která whisky líbila. Vyhrála to u mne GlenAllachie 10 let – 107.14 – 2nd fill ex-bourbon hogshead 58,9 %, která se krásně nesla po bourbonu, měla pro mě vánoční nádech těsta a vanilky a to vše hezky zabalené. Druhá mi skončila Highland Park 13 let – 4.245 – Refill ex-bourbon hogshead 56,6 % - lehce nakouřená vanilka s nádechem moře a vřesovým medem. Třetí byla Craigellachie 12 let – 44.111 – refill ex-bourbon barrel 60,2 %, ta potřebovala vydýchat, první dojem jí moc vysoko neřadil, ale pak dostala kompotový nádech, chuti zabodovala více než v aroma, opět ovocným kompotem. A zbylé dvě se dělí o čtvrté místo. Ardmore 12 let – 66.139 - refill ex-bourbon hogshead 59,9 % ovocnost, v aroma lehký kouř, v chuti pak hutnější ovocnost, trocha ohořelého dřeva. Dalmore 13 let – 13.79 - 2nd fill ex-bourbon 60,2 % v chuti sladký nástup, příjemný bourbon sud, v aroma mi tam přišel i jemný nádech sherry. Na posledním pátem místě neskončil nikdo.

Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022Setkání whiskařů na Svachovce - srpen 2022

V mezi čase a prostoru jsem ochutnal různé další whisky, ale to jsem již vedl společensky a poznámky si nedělal. Všechno, co jsem tam ochutnal bylo dobré. Jedinou špatnou whisky jsem tam přinesl já. Záměrně. Všichni tam přinesli skvělé whisky ze světa, tak jsem vzal hroznou whisky z česka - J.Jaks Whisky, někdo se prostě musí odlišovat :). Láhev tam přes noc zůstala na stole a pak už se nenašla, takže dalším zájemcům už nemůžu dát ochutnat.
O nic jste ale nepřišli, nikomu to nechutnalo :)

.

.

.

Sety fotek ze Svachovky srpen 2022:
(z nich jsem se svolením autorů čerpal fotky i sem)

Peter Praženka - Svachovka 2022 Piatok:

Peter Praženka - Svachovka 2022 Sobota #1:

Peter Praženka - Svachovka 2022 Sobota #2:

Jiří Srb - Svachovka 8/22:

.

The Blend - 9.6.2022

O návštěvě The Blend, který dělá Zdeny Kortiš pod hlavičkou Chivas Regal jsem uvažoval. A znáte to, když o něčem uvažujete, tak se to stane (no většinou asi ne). Ale tady se to stalo a lístek na červnový The Blend v Praze jsem dostal od manželky jako dárek ke 20 letům Whiskyonline.cz. A tak jsme se tam vypravili oba.

The Blend - 9.6.2022The Blend - 9.6.2022

Hned na začátku musím vyseknout poklonu. Je to zajímavý nápad, velmi dobře připravené a Zdeny umí. Informace byly podávané zajímavě, bylo jich tak akorát a finální vlastní blendování byla pěkná hra. Pochválil jsem to nejen já jako whiskař, tak i manželka, která whisky nepije a byť ode mne neustále něco slyší, tak takhle kompletně jsem jí to snad nikdy nepodal. Určitě doporučuji tuto akci navštívit.

The Blend - 9.6.2022The Blend - 9.6.2022The Blend - 9.6.2022The Blend - 9.6.2022The Blend - 9.6.2022

Při blendování jsme každý zvolili jiný postup a styl. Jí kouřové whisky nevoní a tak namíchala jemnou květinovou blended whisky, zatímco já mám kouř rád a tak jsem namíchat spíše těžší kouřovou (nakonec nebyla až tak kouřová, ale znát to tam bylo) blended malt whisky.

The Blend - 9.6.2022The Blend - 9.6.2022The Blend - 9.6.2022

Vedle vzorků whisky, ze kterých se míchalo a které jsme také ochutnali, bylo součástí akce také ochutnání Chivas Regal 12leté a Chivas Regal 13leté Extra. Na závěr pak ještě Glenlivet 15letá French Oak. Ta sestava whisky s Chivas Regal Icon uprostřed byla bohužel "putovní výstava" a ta se neochutnávala.
A konečně už vím, když Zdeny říkal, že bude ve Stromovce, že nechodí do parku. Jednou za čas jsem si říkal ok, ale říkal to často a už to začínalo být divné :)

CNSC - Czech National Spirits Competition 2022

Začátkem prosince proběhlo vyhlášení výsledků soutěže destilátů CNSC 2022.

Nejlepší česká whisky
zlato - Rudolf Jelínek – Gold Cock 10y
stříbro - Svach´s Old Well – Bourbon Pineau
bronz - Rudolf Jelínek – Peated

Bohužel jako u dalších soutěží nevíme, kdo vše soutěžil, jak dopadli ostatní a kolik kdo měl bodů (tato výtka se ale týká i druhé české soutěže a i dalších světových). Koluje (potvrzená) informace, že jeden soutěžní vzorek byl ze soutěže vyřazen. Ovšem potvrdit o jaký se jednalo, jaký druh destilátu a proč se již nepovedlo.

Účastníkem soutěže jsem nebyl a tak z mé strany další info ani fotky nebudou. Další výsledky a několik dalších informací je na webu CNSC.

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 30.10.2024