Festivaly, akce 2022
Whisky Life Praha 2022 - 4. a 5. 11. 2022
Letošní Whisky Life je za námi a můžeme se začít těšit na další ročník. Když jsem začal psát, tak jsem si uvědomil, že to vše píšu ze svého pohledu a vůbec to nemusí vystihovat skutečnost. Jak jde člověk z nějaké akce spojený, tak si pamatuje jen to dobré (a obráceně). A když k tomu přidám, že to nebyl můj první ročník, člověk tam potká spoustu známých, jak návštěvníků, tak vystavovatelů, pozná se dalšími, co znal jen přes internet, tak je to pro mě hlavně velká společenská akce se spoustou skvělého pití. Já jsem byl plně spokojený. A tak by mě zajímal i pohled ostatních (a možná nejen mě, ale ocenili by ho třeba i ostatní, co se chystají poprvé). Text je tady na WOL, u mě na Facebooku a na Facebooku ve skupině WHISKY CZ/SK, tak reagujte, kde vám to bude vyhovovat. Vlastní fotky opět skoro žádné nemám, protože jsem se více věnoval zábavě a whisky, než focení a přemýšlení, co pak napíšu. Tak doufám, že se jich pár tak různě objeví a nějaké si sem natahám. A i když jsem se na akci oblékl do "montérek", tak jsem tam pracovně nebyl. Několik z nás tam mělo oranžové triko s novým logem FB skupiny WHISKY CZ/SK. Chtěl jsem napsat, že jsem tam byl za modelku a předváděl nové triko, ale se svojí postavou jsem byl spíše za velkoprostorový reklamní poutač.
Letos byl opět zase dvoudenní, což umožnilo člověku lépe rozvrhnout své síly a také zúčastnit se více masterclassů. A že bylo z čeho vybírat. Občas probíhaly až tři současně a tak si mohl člověk vybrat a nebo také musel vybrat, když ho zaujaly dva ve stejnou dobu. Na druhou stranu, velmi často je pak možnost ty whisky ochutnat i na stánku pořadatele, takže ochuzeni být nemusíte. Druhou výhodou bylo, že i ti, co si předem masterclass neobjednali, tak si měli z čeho vybírat. (zkusím je pak pro přehled sepsat)
A jak mi to tedy probíhalo? Hned vstupu do horního patra jsem měl po pravici Zdenyho a po levici Mirku a jejich stánky. Dáma má samozřejmě přednost a tak jsem nejprve došel pozdravit ji a osazenstvo jejich stánku a pak Zdenyho. První panák na uvítanou, takový welcome drink byla 21letá Salute Royal a to je hodně dobrý začátek, takový úvod se bude těžko překonávat. S tímto dobrým panákem jsem si udělal kolečko po patře a pozdravil, koho jsem potkal a všude jsem slíbil, že se zastavím. Začínal jsem totiž masterclassem a tak jsem si ochutnávání a popíjení nechal až po té. Pak jsem to dohnal měrou vrchovatou. Tím masterclassem byla Bladnoch “Queen of the Lowlands” Tasting pořádaná Hedonism Spirit. Díky pánové bylo to skvělé a souhlasím s tím, že je škoda, že tato whisky není až tak moc známá. Sice vypadá na pohled dražší (no, je dražší), ale ten obsah stojí za to. Pro mě tam byla vítězem a velkým překvapením 14letá Oloroso Sherry Cask Matured 46,7%, to byla sherry bomba a díky oloroso vlastně úplně jiná, než je člověk u sherry bomby zvyklý. A ještě doplním, že zde uvedené "Oloroso Sherry Cask Matured" neznamená finish, ale celé zrání.
Základní tábor jsem měl u Svachovky a měl tak hodně možností pokecat s Lukášem i ostatními na stánku. A zmiňuji je jako první i z toho důvodu, že vydali festivalovou whisky Old Well 5letá Honeywine Oak Barrel Finish 51,9%, která je finishovaná 9 měsíců v sudu po Včelovině ze slovenské Smolenice. Tu bylo samozřejmě možné na stánku ochutnat. A aby tam těch novinek a specialit neměli málo, tak se tam dala ochutnat i limitovaní edice stáčená pro Seznam a to naředěná, tak i v sudové síle. Ono tam bylo možné ochutnat i další již vyprodané edice, mizunara, gold well, kocouři, ukrajina a další, plus samozřejmě jejich základní produkce. A protože české výrobce mám rád, tak jsem postupně pokračoval i k dalším. Gold Cock tam měl k ochutnání nedávno vyprodanou Gold Cock 2008 Coffee Rum Finish 62,7%, zatím ještě neprodávanou Gold Cock 2017 Peated Plantation Cask Finish 60,5% a aktuálně prodávanou Gold Cock 2014 Single Cask pro Kapku Naděje 58,6%. A pak samozřejmě i jejich základní řadu. Zde jsem byl upozorněn na zajímavost, že Gold Cock Peated bude nově mít 45%. Na stánku byl Martin Kozubík a zvládnuli to tam skvěle (slyšíš Mirku) a měli se mnou dostatek trpělivosti. U stánku Trebitsch jsem pokecal hlavně s Honzou Balogem. Na stánku měli k ochutnání jejich novou základní produkci od blendů až po zatím jeden single malt. A české kolečko jsem uzavřel u Blatné a jejich nové 5leté Martin´s Barrel, která zde byla jako novinka představena. A zbytek dne se neslo ve velkém ochutnávání další a další a další whisky. Při takovéto akci si poznámky nedělám, takže pár věcí okomentuju postupem času ze vzorků. Ochutnal jsem je i na místě, pokecal o nich, ale na poznámky tam není moc čas ani prostor (kromě masterclass). A po určité době a určitém množství panáků už by člověk stejně žádnou kloudnou recenzi nesepsal.
Druhý den jsem začal pořádnou kávou a obědem. Těm, kteří se ještě nezeptali a rejpalům, rovnou odpovídám - pátek jsem přežil, žiju, spal jsem doma a dorazil jsem i druhý den. Kafe ovšem bylo jen takovou berličkou, abych se zvládnul dopravit zpět na WLP a opět ožít po doušku živé vody. A tu jsem dostal u Jakuba Moravce a Vaška Routa. Neděle tak začínala panákem Macallan Concept Number 1 a 16 letou Mortlach Flora & Fauna. Páteční úvodní whisky byla překonána. Tyhle dobroty by probrali k životu i mrtvého a protože já mrtvý nebyl, tak naladily všechny smyslové buňky do úplně skvělého stavu. A plán na sobotu byl podobný jako ten páteční. Ještě, že to trvá dva dny, protože za první den se mi nepoadřilo porádně udělat ani celé kolečko po prvním patře a to se nezaseknu u každého stánku. A tak opět hodně a hodně dobré whisky. Pozdravit Petra Křenka, kde mi dal ochutnat 21letou White Heather, pokecat s Matyášem, nastupující generací, která časem vytlačí nás dinosaury (doplněno 11/2023: měl jsem ho raději zadupat do země, jestli nám má tohle nahradit, že budume muset psát až do smrti). Což není divu, protože ubudou i dinosauři na druhé straně. I v sobotu jsem měl plánovaný masterclass, ovšem až od 19 hodiny. To už mě začal dohánět pátek plus vypitá páteční a sobotní whisky, tak jsem si Michala Marešovského došel poslechnout, z whisky si jen ucucl a vše nalahvičkoval k ochutnání na doma. A tím mi ještě zbylo místo na pár blendů. Ovšem ne obyčejných blendů. Obyčejné blendy bývají často považovány za nudné a ploché, ale když se zaloví v osmdesátých letech, tak můžete potkat bomby. Ochutnal jsem Grant's Royal 12letou a 15letou J&B a byly to fakt bomby. I když je povídání o sobotě kratší než bylo o pátku, tak sobota určitě nebyla kratší ani horší. Už se těším na další ročník a další akce.
Některé recenze whisky z WLP budu postupně psát, něco málo z poznámek a některé ze vzorků.
A ještě musím zmínit jednu věc. Občas se takovýchto akcích seznámím s novými lidmi, kteří mě osloví cca v duchu: "vy mně neznáte, já vás čtu a líbí se mi to". Musím říci, že to velmi potěší a zahřeje na duši. Jsem rád, že se to líbí a že to nedělám jen pro sebe. Vždy to člověka nabudí pokračovat dále. Děkuji.
Až se objeví další fotky na internetu, tak jich sem pár doplním. Pokud si ještě na něco vzpomenu, tak taky doplním.
A málem jsem zapomněl na velké pozdravy a poděkování Martě, že to pro nás každý rok podstupuješ, ty všechny starosti s tím, a že ještě dalších pár let budeš.
článek Petra Pulkerta na Alkohol.cz - www.alkohol.cz/novinky/whisky-life-prague-report-z-akce/
odkaz na Izziho fotky Prague Whisky Life 2022 na facebooku
rozhovor s Martou van Leeuwen v deníku Metro - www.metro.cz/z-prahy-se-opet-stane-stredobod-milovniku-whisky.....
Masterclassy na Whisky Life Praha 2022:
Bladnoch “Queen of the Lowlands” Tasting
Palírna Bladnoch je jednou z nejstarších soukromě vlastněných palíren ve Skotsku, letos slaví již 205 let. V roce 2017 byla dokončena rozsáhlá rekonstrukce, která odstartovala novou etapu této skryté perly z oblasti Lowlands. Od roku 2019 je za produkci odpovědný Dr Nick Savage jako Master Distiller, který předtím působil na stejné pozici v palírně The Macallan. Ochutnáme tři age statement whisky a dva velmi ceněné single casky. Vzorky: Bladnoch 11 y.o. Bourbon Cask, 46,7% Vol. Bladnoch 14 y.o. Oloroso Sherry Cask, 46,7% Vol. Bladnoch 19 y.o. PX Cask, 46,7% Vol. Bladnoch 2007, 2021/05 Single Cask #6703, 55,9 % Bladnoch 2009, 2022/04 Single Cask #40, 56,9% + překvapení
Martin Zvěřina & Vít Šafář / Hedonism Spirit
Michel Couvreur Whiskies představí Marek Lopko v angličtině
Michel Couvreur Whiskies je bez příkras naprosto jedinečná mikro-produkce whisky pálené ve Skotsku a zrající v burgundských jeskyních k hranicím dokonalosti ve velmi starých a pečlivě vybraných ex-sherry a ex-portu dubových sudech (a to celou dobu zrání). Poprvé za celou historii WLP přijede dědic Couvreurova výrobního tajemství - Couvreurův cellar master (master blender) Jean Arnaud Frantzen, který již přes 20 let laboruje v burgundských jeskyních a nově i v Couvreurově palírně. Degustovat budete: OVERAGED 52% CASK STRENGTH, SPECIAL VATTING 17Y 45% Tripple Cask, CANDID C.S. Single Cask 53% Limited Edition, BLOSSOMING AULD SHERRIED 21Y Single Cask 45%, VERY SHERRIED Single Cask 24Y C.S. 48%
Delterra
Ochutnávka japonských whisek v angličtině
Brand ambasadorka Kea Sengoku, francouzského partnera BBC Spirits pro japonské portfolio vám představí párování whisky s čokoládou. V rámci Masterclass bude probíhat degustace těchto whisek: The Tottori Blended – Bourbon barrel, The Kurayoshi Pure Malt, The Kurayoshi Pure Malt – 12YO, The Matsui Single Malt Mizunara Cask
Global Wines & Spirits s.r.o.
Zdeny Kortiš a Single Pot Still masterclass
Single Pot Still je irským dědictvím a současně nejrychleji rostoucím segmentem ve světě whisk(e)y. Není jiný druh whiskey, který by Irsko více proslavil. Plná, tělnatá, olejnatá single pot still boří mýty o lehkosti irské whiskey. Irish Distillers Ambassador Zdeny Kortiš Vám představí její bohatou historii plnou pádů a vzestupů. Ochutnáte skvělé whiskey, Midleton je investičně nejvíce zhodnocenou značkou a Redbreast 27 patří mezi nejlepší irské whiskey, které kdy byly vyrobené. welcome taoscán Jameson Black Barrel Redbreast 12 y.o., 40% Green Spot, 40% Yellow Spot 12 y.o., 46% Midleton Dair Ghaelach, Knockrath Forest, Tree 5, 56,5% Redbreast 27 y.o., Batch 2, 53,5%
Jan Becher Pernod Ricard
Glenmorangie s Víťou Šafářem
Nová limitovaná edice whisky Glenmorangie, inspirovaná zázraky přírody. Bez udání stáří. GlenmorangieA Tale of the Forest je první whisky z portfolia palírny Glenmorangie, vytvořená za pomocí ječmene, sušeného společně s lesními bylinami. K oprášení této staré metody inspirovaly Dr Billa Lumsdena toulky lesem, poblíž jeho domova. Vpřípadětétowhiskyvyužil jalovec, březovou kůru a vřes. Vznikla tak whisky, evokující vůně, zvuky a krásy lesa a obklopující smysly tóny borovice, jalovce a koriandru, doprovázenými jemným závanem kouře. Přidávají se tóny eukalyptu, pomeranče a v závěru lehké tóny dubu. Opojnost a hloubka této whisky inspirovala ilustrátorku Pomme Chan popustit uzdu své fantazii a vytvořit svůj magický les. Na giftboxu této edice, který vyzývá k zasnění, se tak prolíná kvetoucí vřes, aromatický jalovec, pomeranče a borovicové šišky. Degustovat budete: Glenmorangie Original Glenmorangie Lasanta Glenmorangie Barrel Select Release: Palo Cortado Glenmorangie A Tale of the Forest Glenmorangie 18YO
Martin Zvěřina & Vít Šafář / Hedonism Spirit
Whisky Speyburn a Karol Kulis v angličtině
Karol Kuliś vám představí nejen vzorky, ale také povypráví o palírně Speyburn ležící v oblasti Speyside. Po mnoho let je palírna pod vedením společnosti Inverhouse Distillers, která je vlastníkem známých palíren Old Pulteney, Balblair a Knockdhu. Letos poprvé máte možnost dozvědět se o Speyburn z řad nejpovolanějších, a tak neváhejte a rezervujte si své místo. Degustované vzorky: Speyburn Bradan Orach, Speyburn 10y , Speyburn 15y, Speyburn 18y.
Fous Spirit
Michal Marešovský - CO PŘINESL ROK 2022
Whisky Brand Ambassador Michal Marešovský představí za společnost Stock Plzeň-Božkov skotské whisky z kolekce DIAGEO SPECIAL RELEASES pro rok 2022. Kolekce bude uvedena tento podzim pro celý svět opět v limitovaném množství. Nejen vzácné vzorky, ale i exkluzivní informace. TALISKER 11 YO SPECIAL RELEASES 2022 Cask strange Ex-bourbon cask THE SINGLETON of GLEN ORD 15 YO SPECIAL RELEASES 2022 Cask strange Red wine CARDHU 16 YO SPECIAL RELEASES 2022 Cask strange Jamaica Pot Still Rum Cask LAGAVULIN 12 YO SPECILA RELEASES 2022 Cask strengh Virgin oak and Smokiest Reserves CAMERONBRIDGE 26 YO SPECIAL RELEASES 2022 Cask strength Exclusively Reffil casks
Stock Plzeň-Božkov
Asijská kouzelná cesta s KAVALAN v češtině nebo angličtině
Kai Shih – Kavalan whisky ambassador vás provede chutěmi těchto whisek– Distillery Select No 1, Triple Sherry, Solist Bourbon a Vinho.
KIng Car
Kilkerran - Nicole Lindsay - v angličtině
Degustovat budete Kilkerran 12y, Kilkerran 16y, Kilkerran 8y cask str.Port, Kilkerran 8y cask str. Sherry, Kilkerran Heavily Peated 6.
Fous Spirit
Václav Rout a Octomore - cesta časem
Porovnání jednotlivých edicí whisky Octomore v průběhu času. Octomore 6.1 Octomore 7.1 Octomore 8.1 Octomore 9.1 + překvapeni
WhiskyKilt
Hedonism Blind Tasting
Soutěž bude probíhat ve čtyřčlenných týmech, které si buď můžete připravit dopředu nebo budou rozlosovány na místě. Tipovat se bude celkem pět vzorků whisky. Jejich složení je samozřejmě tajné, budou však mít jednu společnou vlastnost. O motivaci k soutěži bude postaráno. Pro vítězný tým bude připravena láhev nového stáčení Glenmorangie A Tale of The Forrest Limited Edition, kterou do soutěže věnovala společnost Moët Hennessy Czech Republic. Hlavní odměnou však bude čest a nehynoucí sláva. :)
Martin Zvěřina & Vít Šafář / Hedonism Spirit
Zdeny Kortiš a Secret Speyside Collection tasting
Zveme Vás na exklusivní degustaci. Ponořte se s námi do Secret Speyside kolekce, edice sladových whisky ze Speyside regionu ve stáří 21-30 let. Některé z těchto single malts už nikdy nebudou vyrobeny, jedná o tzv. lost distilleries. Pernod Ricard ambassador Zdeny Kortiš Vám představí legendární top dressing Longmorn a ztracenou Caperdonich, která naposledy destilovala v roce 2002. Caperdonich Unpeated 21 y.o., 48% Caperdonich Unpeated 25 y.o., 48% Longmorn 18 y.o., 48% Longmorn 23 y.o., 48% Caperdonich Peated 18 y.o., 48% Caperdonich Peated 21 y.o., 48%
Jan Becher Pernod Ricard
Václav Rout a Skotská whisky 60. - 80. let 20. století
Nostalgická ochutnávka whisky z dob, kdy si mnozí dnešní whiskaři ještě tahali kačera či dokonce nebyli ani plánováni. A co Vás čeká? 60. léta - Crabbie 12 let 60. léta - W5 Double-U-Five 70. léta - Black & White 70. léta - VAT 69 80. léta - Grant’s Royal 12 let 80. léta - J & B 15 let
WhiskyKilt
Springbank - Nicole Lindsay v angličtině
V pátek a v sobotu se na Vás bude těšit Nicole Lindsay, která zastupuje palírny Springbank a Mitchell´s Glengyle, které leží ve skotském městečku Campbeltown. Palírna Springbank vyrábí tři druhy whisky Springbank, Longrow a Hazelburn a kompletní výroba, od sladování až po stáčení, probíhá přímo v této vyhlášené palírně. V roce 2004 začala produkce v druhé palírně Mitchell´s Glengyle, kterou vlastní stejný majitel jako palírnu Springbank, a tím je J&A Mitchell. Nicole pro vás vybrala vzorky, které jsou stáčeny v limitovaném množství a převážná většina z nich je beznadějně vyprodaná. Těšit se můžete i na bonusový vzorek.
Fous Spirit
Pálenka Fest 2022 - 8.10.2022
V sobotu 8. října se v pražské Holešoviské tržnici konal první ročník Pálenka Festu. Organizátorem je Lihovárek distributor se specializací na český řemeslný alkohol. Většinu sortimentu tvoří ovocné pálenky, ale najdete zde i třeba gin, whisky a další. A stejné to bylo i Pálenka Festu, i když název mohl v hodně lidech evokovat jen ty ovocné pálenky. Ovšem o některém ovoci jsem dříve ani neslyšel (u některých bych potřeboval přednášky z čeho to vlastně je, ono i hruška není jako hruška) a co všechno se dá vymyslet kolem ginu jsem také netušil. Takže nejen milovníci slivovice si přišli na své. A protože tam byla i whisky a bylo to v Praze, tak jsem tam byl i já.
Za mě by tam klidně mohlo být té whisky více, ale asi to odpovídalo poměru výrobců a produktů na trhu. A protože tam byla whisky, tak jsem tam potkal spoustu známých lidí, které znám od whisky a to z obou stran skleničky. Jak nás, co to pijem, tak ty, kteří se starají o to, abychom, měli co pít. A s dalšími se seznámil. Některé člověk zná přes internet/FB a konečně je měl možnost poznat i osobně a některé viděl poprvé.
Tím, že jsem zaměřený na whisky, tak jsem se vyskytoval/whiskytoval hlavně na místech, kde whisky byla a nebo, kde teprve bude. Stánek palírny TOSH byl díky ginům v jiné hale. Měl jsem ovšem štěstí a hned na začátku tam trefil i Juru Omelku. Pozdravili jsme, popovídali o whisky a co jsem pak měl možnost ochutnat jejich připravovaný Lafayette, který tam představoval na ochutnávce a musel jsem mu ho i pochválit. Je to příjemně pitelná whisky, ostatně tak jak ji sliboval. Podle mě to nebude whisky na hluboké vychutnávání, ale na příjemné popíjení a bude i dobrým vstupem do světa whisky pro zatím newhiskaře.
Druhou halou jsem napřed prošel kolem dokola, abych si udělal přehled a pak na chvíli zakotvil u Svachovky. Pozdravit Lukáše a dát si na úvod něco dobrého z Old Well whisky. Teď jsem se zamyslel, co sem ještě napsat. A nic mě nenapadá. Mají to dobré (to už dávno víme), průšvihy žádné nemají. Ale ještě je jednou vzpomenu níže. Další zastávkou byl Jelínek. Tam byla whisky v menšině, zastoupená klasickou aktuální řadou. Premiéru zde ovšem měl Gold Cock 2017 Peated Plantation Cask Finish 60,5%, za mě ovšem moc rumové, ale ještě se mu jednou podívám více na zoubek doma v klidu. Od Mirka jsem se nakonec nechal i přesvědčit na ochutnávku některých jejich ovocných věcí a nebylo to špatné. Stejně zůstanu u whisky. Nepřehlédnutý na jejich stánku byl ovšem demižon se slámou, ve kterém se nacházelo něco, čemu říkali vermut. A bylo to dobré. Zastavil jsem se i u whisky Trebitsch, ale Ján, se kterým jsem pokecal den předtím tam nebyl a tak jsem se tam dlouho nezdržel. Vzorky jejich aktuální produkce mám slíbené, takže těm se v brzké době také pověnuji.
A když už došly další stánky s whisky, tak byla dobrá chvíle vyrazit za těmi, co whisky teprve chystají. U Agnes se seznámit s Honzou Kadlecem a pochválit mu jeho zrající whisky. U jedné, kdyby mi ji nalili do tmavého skla, tak bych klidně řekl, že je to mladá kouřovka a klidně věřil tomu, že hotová. Poznamenal bych něco o tom, že je tam ještě cítit hodně mladost a měli ji tam ještě chvíli nechat zrát. A protože to ještě ani zdaleka není whisky, tak tam ještě bude nějakou chvíli zrát. Kamil u Radlíka to měl taky hodně dobré, tam to taky jede dobrým směrem. A jeho vítězná vínovice byla taky dobrá. U Dlabky jsem se taky stavil, ale tam jsme jen pokecali. Máme se všude na co dobrého těšit.
A pár rychlo informací: Žufánkova whisky furt zraje, ale prý se někdy stočí. Moc toho nebude a další nejspíše taky ne. Tak uvidíme, zda se k tomu vůbec dostaneme to ochutnat. Kluci z Fleretu potvrdili, že whisky už jim taky zraje. Zatím se whisky učí, takže nechystají žádnou divočinu, ale jedou klasicky v sudech po bourbonu a uvidí, jak to půjde dále.
Prostě dobře strávená sobota. Spousta fajn lidí a fůra dobrých procent. :)
Součástí Pálenka Festu byla také Pálenka roku. Což byla soutěž profesionálních lihovarů a na trhu dostupných produktů (vyjímkou jsou newmake a několik málo pálenek, které budou na trhu během následujících týdnů - čeká se na etikety, atp.). Palírny nominovaly do soutěže jimi vybrané destiláty, které pak porota anonymně zdegustovala, obodovala a z toho vzniklo pořadí (anonymní byly ty destiláty při posuzování, nikoliv porota).
A protože jsem whiskovej, tak se zaměřím na výsledky whisky a new-make.
Medailové pozice v katergorii whisky:
1.místo - Old Well Bourbon and sherry barrels 46,3% - 42,3 bodů z 50
2.místo - Gold Cock 10letá 49,2% - 38,0 bodů z 50
3.místo - Old Well Bourbon and pineau des Charentes barrels 51,9% - 36,3 bodů z 50
Medailové pozice v katergorii new make spirit:
1.místo - Zámecké sady Chrámce 50,6% - 40,5 bodů z 50
2.místo - Palírna Dlabka 50% - 35,6 bodů z 50
3.místo - Trebitsch 62% - 33,5 bodů z 50
Aby se mohla v sobotu vyhlásit Pálenka roku, tak se v pátek sešlo několik komisí, které se celé odpoledne věnovali hodnocení přihlášených destilátů. A věnovali se tomu opravdu poctivě, což ovšem neznamená, že tam na konci byla kvanta a kvanta opilých porotců. Ochutnávat musíte opravdu málo, abyste už v půlce soutěže nebyli namol a další hodnocení by pak nemělo smysl. A u některých vzorků si opravdu uvědomíte, že tam nejste pro zábavu, ale pracovně. Ať vám chutná nebo ne, ať je podle vašeho gusta nebo ne, vždy se ho snažíte posoudit co nejvíce objektivně. Ostatně i porotce pak často zajímá, co vlastně pili.
Jak to vypadalo třeba u new-make a whisky?
Nafasovali jsme hodnotící lístky, vysvětlili si způsob hodnocení a postupně se pustili do ochutnávání vzorků z očíslovaných láhví. Co je v které, jsme neměli nejmenší tušení. Pořádně jsme ani nevěděli, kdo všechno nakonec soutěžní vzorky dodal, ani kolik jich dodal. Nesnažíme se ani tipovat odkud by to mohlo být. Stejně se velmi často netrefíte a současně by to mohlo ovlivnit hodnocení, páč byste mohli chtít dát oblíbené palírně více bodů (taky by to ovšem mohlo být úplně odjinud). A popravdě, na to není ani čas. Těch vzorků vám tam stojí pěkná fronta. Až na závěr jsme si dali na rozloučenou panáka z vítěze, na kterém, jak jsme zjistili se shodla celá porota. Pili jsme dobrou whisky, ale jakou, to jsme stále nevědeli.
Když se tak dívám na vítěze kategorií, tak tam jsou plně zaslouženě. První trojička u whisky mě nepřekvapuje, zde se také úročí už delší zkušenosti. Uvidíme, jak brzo jim ostatní začnou šlapat na paty. A zase bych si přál, aby to tak bylo. Čím více dobré whisky, tím lépe.
U kategorie new-make bylo překvapení větší. Tam jsme se na vítězi také jednomyslně shodli, ovšem nedokázali jsme tipnout odkud by to mohlo být. Bodově to tak nevypadá, ale z mého pohledu to bylo o parník. Aby to nevyznělo špatně, další dva jsou na bedně také oprávněně.
A i když tu nejsou další pořadí, tak jich bylo v soutěži podstatně více, nejsou to jen tři a všichni si odnesli medaili.
Během hodnocení jsem se snažil si dělat poznámky, ale nebyl na to čas ani prostor, tak jsou velmi stručné (fakt velmi stručné). Vlastně až teď při psaní je páruji s jednotlivými značkami. A jsem zvědavej, jak se budu divit. :)
Psáno v pořadí v jakém jsme to ochutnávali, nikoliv ve výsledném (označím pouze první 3). Jedná se pouze o mé poznámky, takže co já pochválil mohl někdo jiný zkritizovat a obráceně. Ty komenty v závorce jsem psal až při psaní celého textu, kdy jsem poprvé pořádně spároval své poznámky s číslem láhve s konkrétní značkou.
New-make:
Chrámce (1) - krásně voňavé, sladové, lesní ovoce, chuťově fakt dobrý, to by se dalo pít rovnou
Trebitsch - ty vole, to snad bylo v sudu po červené barvě, vůně je teda lepší než barva, docela jde, v chuti takové rozhárané
Trebitsch - nuda, nuda, nuda, je znát dřevo a prázdnost alkoholu
Trebitsch (3) - vůně docela fajn, lehký slad, lehká ovocnost, ale jo (tam by mě vůbec nenapadlo, že je vše od stejného)
Dlabka - já tam teda cítím teuqilu, v chuti celkem vyvážené a přitom rozhozené, dojem rozporuplný
Dlabka - ve vůni hodně dřeva, moc dřeva, divné
Dlabka (2) - ve vůni sladkost, v chuti asi porto, trochu drsný, dřevo, celkově dobré
Radlík - no jde to, ale nic moc
Radlík - vůně likérová, chuť taky likérová, trochu do medu, v dokončení káva (tohle v soutěži new-make vybočovalo, popis je bohatý, ale dojem byl divný)
Radlík - divná
Whisky:
Old Well - nádech čistícího prostředku, ve vůni i chuti
Old Well - příjemná, celkem sladká vůně, v chuti do sladova, ale celkově trochu neurovnaná
Old Well (3) - ve vůni příjemný dojem, hezký, pak trochu odlakovač na nehty, dřevo, v chuti baví víc, hutná ovocnost, lehká dřevitá sladkost
Old Well (1) - krásná vůně, ořechy, hutná ovocnost, v chuti ořechy, čokoláda, kandované ovoce, dobré dokončení
Old Well - ve vůni ovocnost, čokoláda, ale chybí jí výraznost, v chuti lákavý náběh, pak zklamání do ničeho, lakává holka a pak nic
Old Well - ve vůni trochu nakyslé, trochu dřevo, v chuti lehká pitelná, není to špatný, ale zapomenutelný
Trebitsch - aroma celkem příjemné, chuť ale hrůza, umělotina
Trebitsch - v aroma nádech čistícího s citrusovou vůní, zbytek totální nuda a prázdnost
Gold Cock - ve vůni příjemná, nakouřeně neutrální, dá se to pít, ale není proč
Gold Cock (2) - ve vůni sladkost ovoce, v chuti ovocnost, působí bohatě, příjemné, líbilo se mi
Gold Cok - ve vůni čerstvé dřevo, přibude ovoce, čokoláda, v chuti uhlazená, sladkost, ale nic výrazného
Thomas Dyntar - ve vůni hodně mladý, kopr? nebo jaká zelenina, nakouřená sladkost, v chuti taky mladý a nakouřený slad
Thomas Dyntar - vůně hodně zavřená, v chuti mladá, ostrá, nevyzrálá
A protože oba dva dny jsem se věnoval hlavně degustování a povídání si se zajímavými lidmi, tak mých vlastních fotek je minimum. Se souhlasem jsem jich pár použil od Jabuba Moravce (i kdybych fotil já, tak stejně Jakub bude mít lepší fotky) a pár jich stáhnul z FB.
.
.