» informace » ochutnávky » archiv 2021
Ochutnávky whisky 2021
Online ochutnávky jsou fajn a tím, že jsou online, tak jich člověk může navštívit během týdne několik a díky záznamu i ve stejný den několik. Jenže, čeho je moc, toho začne být příliš. Začne to lézt do peněz a nedá se to stíhat a tak to postupně doplňuji z poznámek, co jsem si dělal při ochutnávkách nebo mne již proběhlé ochutnávky teprve čekají.
Ale klasické ochutnávky jsou přece jen lepší :)
Adventní kalendář 2021 - The Izzy Pub
Tento rok jsem zvolil adventní kalendář od Petera Praženky z Izzy Pubu. Peter se tomu věnuje opravdu hodně a tak ke každému dni je i video k whisky, která je pro ten daný den.
Natočil i úvodní video ke kalendáři. Což je lepší úvod, než kdybych to psal já.
video youtube: Adventný kalendár 2021 - Pilot
Den první - Jameson Black Barrel 40%: V aroma hodně obilí a sladkosti, vanilka, karamel, postupně začíná být až převoněná, snaživě líbivá, ale furt se udržuje v rozumné rovině, že mi nevadí. Působí voňavě, celkem příjemně, jemně, ale nemá smysl k ní čuchat až moc. Za prvé by mi asi začala brzo vadit a za druhé, je určená spíše k popíjení než velkému degustování a rozebírání. V chuti výrazný obilný charakter, celkově jemná, převoněnost se přelila i do chuti, ovocnost do jablek s obilím, sladkost až do medu, trocha dřeva a lehkou kořenitostí v závěru. O chuti platí totéž co o vůni - je určená spíše k popíjení a spíše pro ty, co mají raději jemnější a nenáročnější věci, než k hlubokému degustování a tento svůj účel splňuje dobře. |
video youtube: DEC 1 Jameson Black Barrel
Den druhý - Glen Moray Peated 40%: Lehké aroma sladko kouřové, ovocnost, citrusová kyselost, sladko-slané tóny, vanilka, stálý nasládle kyselý kouř. Nezvyklý kouř, který přesně nevím jak uchopit, není to Islay, má to kouř, ale ne Islay charakter, pod tím kouřem se mi ukazuje ovocnost, květinovost Speydide, ale je kouřem hodně přebitá. V chuti je hodně lehká, lehce ovocná, sladká, trocha vanilky, na patře se lehce povaluje kouř. Ve vůni působila nezvykle, ale i zajímavě, že jsem hledal, co tam najdu, v chuti působí lehce, jednoduše a spíše nudně. Zvláště po tom aroma má člověk větší očekávání. V dokončení lehké koření zabalené v kouři a postupně trochu suchosti. |
video youtube: 2 December Glen Moray
Den třetí - Rebel Yell Kentucky Straight Bourbon Whiskey finished in French Oak barrels 45%: Mně ty bourbony prostě nevoní. Hodně převoněné, ovoce, koření, skořice, vanilka, takové hodně převoněné těstové vánoční cukroví, až do uměla. Postupem času se tam začíná projevovat dřevo. Ale přiznám se, že nemám moc náladu do toho moc čuchat. V chuti je to o něco lepší. Ale ne zas o tolik. V chuti po úvodní sladkosti, kořenité vánoční cukroví následované sladkou dřevitostí, která zůstane dlouho v puse, postupně se mění v tříslovinu. Jediným plusem je snad to, že produkují prázné sudy po bourbonu pro zrání skotské whisky. |
video youtube: 3 December Rebel Yell
Den čtvrtý - Hatozaki Pure Malt 46%: Ve vůni příjemná, hodně sladová, sladová sladkost, postupně se začíná přidávat nezralé ovoce, kyselost nezralých jablek, kyselost citrusů. V chuti má jemný nástup, sladová sladkost, pak se ukáže nezralé ovoce a citrusy z aroma, které tam přidá opět tu kyselost, ta se pak přenese i do dokončení. Není na dlouhé vychutnávání, na to nemá. A není na dlouhé zkoumání, protože mi nepříjemně zkyselí. |
video youtube: 4 December Hatozaki
Den pátý - Ardbeg 5letá Wee Beastie 47,4%: Ve vůni sladko-slaný rašelinný kouř, když ustoupí, slaná citrusová rašelina, v pozadí kouř z dohořívajících uhlíků ohně. Celkově to aroma nepůsobí špatně, postupem času jsem si na nej zvykl. Sice působí nedospěle a brzo se stane povrchním, ale když to beru jako whisky k jednoduchému popíjení, tak ok. V chuti sladká uzená ovocnost, stále lehký kouř a uzenost. V chuti totéž co v aroma, nedospělá, lehce povrchní, ale na jednoduché popíjení ok. Stejně je to demoverze za plnou cenu :) |
video youtube: 5 December Ardbeg
Den šestý - Loch Lomond 12letá Inchmoan Smoke & Spice 46%: V aroma nejdříve lehce kouřící a hořící ohořelé dřevo, přidává se sladkost ovoce, které se peče na tom hořícím dřevě. Lehké koření a travní ostrost. Celkem příjemné, kombinace lehkého kouře a sladkosti. V chuti kořenitá sladkost. Chuť vůbec neodpovídá vůni. Sladce štípe, dole se převaluje kouř, až trochu k uzenosti a spálenosti. Ale dál už moc zajímavá není. V dokončení ukáže tu kořenitost a trochu si štípne a ještě k tomu přidá lehký kouřový nádech. |
video youtube: 6 December Loch Lomond
Den sedmý - Pure Scot 40%: Aroma lehké, příjemné, ovocně sladké, jablko, hruška, lehká vůně koření. Příjemné, nenáročné, oddychové. V chuti také lehká, jemná, sladká, ovocná, krásně zralé jablko, s lehkým kořením a skořicí. Příjemně doznívající. Celkově prostě fajn míchaná whisky pro příjemné popíjení, jenže zítra už si na ní ani nevzpomenu. |
video youtube: 7 December Pure Scot
Den osmý - Kilchoman Machir Bay 46%: Ve vůni nejdříve kouř z lehce vlhkého dřeva. Pak se začne přidávat kouř z vlhké rašeliny. V pozadí tomu sekunduje ovocná sladkost s lehce slaným nádechem, který přinesl lehký vítr od moře. Slad, jablka, lehce opečený. Chuť je celá protkaná tím kouřem z vůně, natolik, že by se ten kouř dal z ní ždímat. Opět se přidá výrazná ovocná sladkost a trochu mi tam probleskuje slanost a koření. Trochu čokoláda. V dokončení se koření zvýrazní a příjemně dozní. Celkově fajn pití, mít láhev, tak si z ní rád naleju, ale při přístím nákupu budu koukat zase po jiných. |
video youtube: 8 december Kilchoman
Den devátý - Glenlivet 12letá Double Oak 40%: Aroma květinově ovocné, sladké, vanilka voňavé, trochu rušivý mi tam připadá nádech čerstvě nařezaného dřeva. Hodně svěží, až trochu převoněné a snaživě líbivé. V chuti jemná, sladce květinovo-ovocná, vanilka. Příjemně pitelná, jenže jako by se o nic jiného nesnažila, než být líbivá, všem pitelná a tak vlastně jemná, nekonfliktní a vlastně nezajímavá. Je to dobře pitelný, ale nemá v sobě vlastně nic, čím by si jí člověk zapamatoval. Klidně bych jí doporučil začátečníkům, aby jí ochutnali, jenže bych si na ní nevzpomněl. |
video youtube: 9 December Glenlivet 12yo
Den desátý - Talisker 10letá 45,8%: V aroma zpočátku lehce ohořelé dřevo, přidá se ovocná sladkost s lehkou slaností moře, opečené ovoce - jablko, čokoláda. V chuti sladkost zahalená do dýmu. Opět opečené ovoce - jablko, také koření, ovšem oslazené. Příjemná chuť, trochu převoněná a snaživě líbivá, celkově ale velmi dobrá whisky, příjemná pro popíjení a doporučitelná i začátečníkům. |
video youtube: 10 december Talisker 10yo
Den jedenáctý - Bladnoch 11letá 46,7%: V aroma mě přivítaly máslové sušenky. Mně se to fakt líbí. Vanilka, med, ovoce, jemné, hladivé, smetanové. V chuti také máslové sušenky, vanilkové rohlíčky, med, sladká, takové vánoční pochutnání. V dokončení trochu koření. Ta se mi fakt líbí. Už teď se těším na přeochutnání zbytku vzorku. Začínám to vidět na objednání celé láhve. |
video youtube: 11 December Bladnoch 11yo
Den dvanáctý - Tamdhu 12letá 43%: Aroma příjemně voňavé sherry, ovoce, kůže, čokoláda s lehkým kořením. Zprvu se zdála hodně jemná, ale začala se postupně stále více prosazovat. Už nepůsobí tolik ušláple a stále působí velmi příjemně. V chuti působí lehkým dojmem, sladkost, slad, ovocnost, čokoláda, sherry. Působí velmi bohatě a příjemně. Postupně se přidává kořenitost, která vydrží až do dokončení, trochu mi tam vadí, pro mě by jí více slušelo méně výrazné dokončení. Ale v chuti je to dobré pití. |
video youtube: 12 december Tamdhu 12yo
Den třináctý - Writers Tears 40%: Zprvu ve vůni travní, krásně rostlá louka, postupně se začne přidávat výrazná sladkost kombinovaná a lehkou kyselostí ještě zelených jablek ovšem výrazné vůně, nepřehlédnutelná vanilka, chvílema lehce dřevitá vanilka, celkem svěží a lehká. Chvílema až převoněná do zeleného jablko mýdla. V chuti opět tráva, sladké nezralé zelené jablko, přidá se med, vanilka, postupně se začne ukazovat kořenitost. Která se plně projeví až v dozvuku. Celkem se to pít dát, ale ten přechod mezi sladkostí a lehkou kyselostí nezralých jablek mě postupně začíná vadit. |
video youtube: 13 december Writer Tears
Den čtrnáctý - Glenmorangie 14letá Quinta Ruban - Ruby Port Pipe Finish 4rd Editon 46%: Aroma je hutné, příjemně vonící. Hutná ovocnost, čokoláda, rozinky. Kdybych nevěděl, že port finish, tak bych řekl, že tam jasně cítím sherry. V chuti trocha nasládlosti, přidá se ovocnost, čokoláda, rozinky a opět tam mám sherry. V dokončení se začne více projevovat kořenitost. Celkově velmi příjemné pití, takový dezertík, jen tu závěrečnou kořenitost bych tam mít nemusel. |
video youtube: 14 december Glenmorangie 14yo
Den patnáctý - Chivas Regal XV 15letá 40%: Aroma jemné, hladné, sladké, ovocné, květinově voňavé, připomínající Speyside, až trochu převoněné do snaživé líbivosti. Vůně leštěného dřeva, čokoláda a lehký závan těžké vůně pomerančů. Vybalancovaná, komplexní. V chuti sladká, jemná, příjemná, vybalancovaná, snaživě líbivá, aby chutnala každému, v chuti je znát sladkost, ovocnost i květinovost z vůně, ovšem přidá se lehké koření. V dokončení trochu suchosti a ovocné kořenitosti. Příjemné pití, ale díky komplexnosti ničím moc neutkví v hlavě. |
video youtube: 15 december Chivas 15yo
Den šestnáctý - Cragganmore 12letá 40%: V aroma mě přes nos praštila tráva, vyloženě, jako když trháte čerstvou trávu a v ní sem tam nějakou kytku, bylinu, prostě ne jenom čistý golfový trávník. Pak tu mám také výraznou sladkou sladovost, možná trochu štrejchlou citrusy, spíše kůrou. Aroma je hodně výrazné a tou travností až nezvyklé. Na mě je tam té trávy až moc. V chuti sladová naředěná sladkost, s citrusovou kyselostí, trocha naředěného medu a postupně chytá oříškovou hořkost, se kterou přejde až do dokončení, kde dlouho slabě doznívá. V chuti mi přišla taková neuspořádaná a travní aroma mě zrovna nenadchlo a ta lehká doznívající hořkost taky úplně ne. |
video youtube: 16 december Cragganmore
Den sedmnáctý - Whistler Bodega Cask Single Malt 46%: Aroma je prostě sherry bomba. Čokoláda, hrozinky, výrazná kůže, postupně se mi tam přidávají hutná švestková povidla. Právě jsem zjistil, že jsem se zapomněl u čuchání a ještě furt se nenapil :) V chuti výrazná čokoláda, ale spíše mi to připomíná tu čokoládu na pití, rozinky, prostě i v chuti výrazná sherry bomba a v dokončení opět hodně výrazná čokoláda na pití, krásně doznívá. Úžasný čokoládový sherry dojem. Jen mi trochu připadá, že hodně přebíjí vše pod ním, nepůsobí, že pod tím bylo prázdno, ale je to přebité. Bylo to fakt dobré, ale trochu mám pocit, že kdybych si dal dobré sherry, tak budu mít podobný zážitek. |
video youtube: 17 december Whistler Bodega
Den osmnáctý - Octomore 12.2 5letá 129,7ppm 57,3%: Aroma ovocného popela, oheň už nehoří, ale popel je stále žhavý, sálá z něj teplo a lehce kouří, v něm se pečou jablka a sladce spáleně voní, až do uzené medové. Postupně se mi tam objevují hladivé vinné tóny. V chuti se ukazuje opálené dřevo, opečené ovoce, koření, lehká slanost, sladkost až do medové uzenosti a to vše rámuje vinná hladivost. Když jsem k ní neopatrně čuchnul moc, tak mi protáhla dutiny a při prvním doušku i zevnitř. Pak už si ji jen vychutnávám, příjemně popelavá a krásně zaoblená vínem. Díky skluzu mi vyšla akorát na vánoce a bylo to úžasné předfinále. |
video youtube: 18 december Octomore
Den devatenáctý - Tullamore D.E.W. 12letá Special Reserve 40%: Aroma jemné, nevýrazné, takové zaprdnuté, aby náhodou někoho neurazilo a neohrozilo prodejnost značky na trhu. Dá se tam najít ovocnost, lehká čokoláda s rozinkama, vanilka, náznak bourbonových sudů, sladké koření. V chuti podobná jako ve vůni, sladká ovocnost, vanilka, hořká čokoláda, celkem jemná, v závěru lehká kořenitost a opět působí zaprdnutým dojmem, aby někoho neurazila a byla přijatelná pro všechny. Pít se to dá, ne že ne, ale nevím proč bych to pil nebo si dokonce kupoval láhev. |
video youtube: 19 december Tullamore DEW
Den dvacátý - Benriach 10letá The Original Ten Three Cask Matured 43%: Velmi příjemné aroma. Dřevěná mísa plná ovoce, sladké ovocné aroma, ovocný med, vanilka, smetanovost, máslové sušenky. Příjemné, lehké, hezky se čuchá. V chuti se mi tam potkává úvodní nasládlost, ovoce, hořká čokoláda, ořechy a v dokončení se přidává lehká kořenitost. Vůně se mi líbila, hezky mě hladila, ale v chuti mi přijde taková neuspořádaná, se to tam mele a předvádí teď, pak tohle, a teď zase tohle a zase něco jiného. Na bezmyšlekové popíjení ok, na přemýšlení nad ní raději ne. |
video youtube: 20 december Benriach 10yo
Den dvacátýprvní - Glengoyne 12letá 43%: Ve vůni výrazná ostrost a sladkost vůně čerstvě rozkrojeného ovoce ke které se přidají oříšky. Postupem času výraznost ovoce klesá a ukazuje se kyselá zemitost s nasládlostí a ořechy. Aroma zůstává furt příjemné. V chuti na mě působí lehkým až naředěným dojmem, trochou koření a nasládlosti. Jakoby nechtěla ukázat tělo a ukazuje jen ty povrchní chutě, ovocnou nasládlost, ořechy, které ale postupně v dokončení trochu hořknou. Nezaujala. |
video youtube: 21 december Glengoyne 12yo
Den dvacátýdruhý - Aultmore 12letá Foggie Moss 46%: Aroma je velmi lehké, příjemně se různě vyvíjí. Sladká ovocnost do broskví a meruněk, sladkost až do medu, travní sladkost, hladivá smetanovost. Příjemně jemná vůně, ovšem není chudá a schovaná. V chuti nasládlá, broskve z vůně zůstavají, vanilka, hladivá smetanovost, jemné pečivo. To vše v dokončení přehluší výrazná kořenitost a hřejivost, což je až trochu překvapení po tom lehké úvodu ve vůni a chuti. |
video youtube: 22 december Aultmore 12yo
Den dvacátýtřetí - Glen Scotia 15letá 46%: Aroma působí mohutně a bohatě, hutná sladkost se slaným tónem, hutná vůně zralého až přezrálého ovoce, trochu mi tam přijde kouř a možná i vliv sherry, hutné pomeranče a čokoláda. Vůně se postupně uvolňují a ukazují. V chuti se potkává čokoláda s ovocností, kde převažují pomeranče, trocha rušivého dřeva, možná i lehce ohořelého, záblesky slaných tónů. V dokončení doznívá pomerančová ovocnost, čokoláda a opět se ukazuje trochu slanosti. Příjemně pobavila. |
video youtube: 23 december 15yo Glen Scotia
Den dvacátýčtvrtý - Glenfiddich 23letá Grand Cru 40%: Aroma příjemně vyvážené a komplexní, klasická ovocno-květinová Speyside doplněná lehkým vinným nádechem. Je to příjemná vůně, ale vlastně ji chybí výraznost, je krásně vyladěná, až si jí člověk ničím nezapamatuje. V chuti platí totéž co ve vůni. Opět krásně komplexní Speyside, krásně vyladěná, dobrá, lahodná. Krásně se to pije. Krásně a příjemně to zakončí. Všechny části vyladěné, všechno je správně, výsledek je dokonalý, jenže si ho nikdo nezapamtuje. Ano budu vědět, že to bylo dobré, ale už nebudu vědět proč a nevzpomenu si na nic. Příjemné a vánočně důstojné zakončení adventního kalendáře. |
video youtube: 24 december Glenfiddich 23yo
Děkuji Izzimu za povedený adventní kalendář, za videa k jednotlivým dnům a za všechno, co pro nás dělá. Navíc oceňuji velikost vzorků 3cl, které se tak dají rozdělit na dva, například ještě pro přeochutnání. Dále, že se jedná o aktuální láhve a tak pokud některá z whisky zaujme, tak je možné si ji i koupit. Děkuji
video youtube: Peated Advent Kalendar part1
video youtube: Peated Advent Kalendar part2
Ochutnávka whisky ve Whiskerii - Whisky guru Václav Rout a jeho whisky - 29.11.2021
Tohle byla Vaškova ochutnávka, nejenže ji vedl a whisky vybral on, ale i všechny s ním byly osobně spojené. A tak to byla ochutnávka nejen s příběhem o whisky, ale i s Vaškovým příběhem.
A co si (nám) vybral k ochutnávání?
Začínalo se míchanou whisky, ovšem staršího plnění Johnnie Walker Black Label ze sedmdesátých let, pokračovalo se palírnou, která byla Vaškovou první navštívenou Glengoyne Cuartillo, nemohla chybět jeho pohodová odpočinková whisky, co si dává místo dortíku ke kávě Glenfiddich 15letá Solera, naší kotlinu zastupovola jeho plnění pro skotské hry a klub Whisky & You Old Well Kagor & Bourbon Barrels, dále byla vybrána další Vaškova oblíbená značky Highland Park Valkyrie, technicky oblíbená palírna Ailsa Bay Sweet Smoke Release 1.2 a samozřejmě nemohl chybět Octomore Editon 07.1.
Tempo ochutnávky mi úplně vyhovovalo. Stíhal jsem poslouchat, degustovat i si psát poznámky. Vašek to s původně plánované hodiny a půl natáhnul skoro na tři hodiny, ale tak (asi neplánovaně) abychom to stihli do aktuální covido-policajní dřívější zavíračky.
Ochutnávka whisky ve Whiskerii - Setkání s Lukášem Andrlíkem a whisky Old Well - 27.10.2021
Po více než 11 letech jsem byl ve Whiskerii opět na řízené ochutnávce whisky. Ochutnávku vedl Lukáš Andrlík a tak je celkem stoprocentně jasné, že se ochutnávala whisky Old Well ze Svachovky.
A co se ochutnávalo? Porto Barrels první vydání, Laphroaig Quarter Cask Barrels a Pineaud des Charentes Barrels první vydání, ještě zrající Kagor finish z nakuřovaného sladu a také ještě zrající Sauternes finish. Nenechte se zmást fotkou, první tři láhve (z leva) souhlasí u zbylých dvou etiketa nesouhlasí.
Po krátkém úvodu věnovaném obecnému ochutnávání whisky se slova ujal Lukáš, představil palírnu Svachovku a whisky Old Well. K prvním třem byla i čokoláda, také ze Svachovky, pro párování whisky s čokoládou. Přiznám se, že já raději whisky samotnou, to párování mi nejde a rozptyluje mojí pozornost i chutě.
Ještě zrající Old Well Kagor finish z nakuřovaného sladu cca 55%:
Tuto whisky zatím nekoupíte, ještě zraje v sudu. Ale ještě se dá možná sehnat Old Well Kagor finish, který byl stáčený pro Whisky & You.
Hned od prvního dojmu se dalo poznat, že se jedná o Kagor finish (tedy pokud máte s čím srovnávat). V aroma hladivá nasládlá vůně smetanového Kagor finishe, nasládlé ovoce, přidal se i banán. V chuti jemně smetanová, hladivá, lehce nakouřený banán. Dokončení příjemně jemné.
Ještě zrající Old Well Sauternes finish:
Vůně zatím nevyzrálá, ale příjemně ovocný banán s vinným nádechem. Chuť příjemně hladká, oblá, hezky komplexní. Celkově je to hodně dobře pitelná whisky, působící příjemně komplexně a uhlazeně, neodnesl jsem si z ní konkrétní dojem, ale celkově působí dobře.
Pak už se i opustily whisky Old Well a ochutnávalo se i něco dalšího z bohaté nabídky Whiskeria baru. Tomášovi děkuji za možnost některé z vyfocených láhví ochutnat, protože toto se již začíná pohybovat mimo můj běžný limit na panáky whisky.
Online dedustace: The Whisky Shop - Degustace Kilchoman | Tequila a Mezcal finish, totiž: efekt změny pravidel SWA - 11.6.2021
Červnová ochutnávka v brněnském Whisky Shopu se věnovala whisky Kilchoman, ale hlavně dozrávání v sudech po netradičních destilátech, v tomto případě po Tequile a Mezcalu. V úvodu byl desetiletý Kilchoman zrající v bourbonových sudech, následovaný finishem po Caroni Rumu, pak přišly na řadu Mezcal a Tequila, uzavíralo to full zrání v sudech po portském.
Ochutnávka fakt zajímavá a to dokonce z více pohledů. Jela se kombinace ochutnávky ve Whisky Shopu a současně online. I přes drobné technické problémy musím říct, že tady jsou z tohoto ohledu kluci technicky nejdále. Zajímavé byly i ochutnávané whisky. Úvodní čistě zrající v bourbonu ukázala tu "čistou" podobu whisky neovlivněnou finishem. Finish po Caroni rumu mě teda vůbec neoslovil. Z ústřední dvojice Mezcal a Tequila to u mne vyhrál Mezcal. Na portské jsem byl celkem zvědavý, ale už ho tam bylo moc.
Online dedustace: The Whisky Shop - Ardbeg Day 2021 - 5.6.2021
Vzhledem ke "covidové" situaci v té době se mi nechtělo nikam jezdit (plus moje lenost) a tak jsem byl rád, že brněnský Whisky Shop udělal Ardbeg Day online. Děkuji jim za příjemné sobotní odpoledne.
Díky jejich kombinovanému režimu, kdy byli lidi na místě, ale současně jsme mohli být připojeni online, jsem tak mohl strávit odpoledne v Brně přímo ze zahrady.
Užil jsem si to k mé plné spokojenosti. Tentokrát jsem si během toho žádné poznámky nepsal a měl tak více času a prostoru se věnovat whisky a lidem (asi to tak budu dělat i nadále, jen pak mé větší poznámky budou se zpožděním).
Protože to byl Ardbeg Day, tak se pila samozřejmě whisky Ardbeg a whisky dne byla samozřejmě Ardbeg Scorch, dělat ochutnávku jen pro jednoho panáka nemá smysl a tak přidali i celou core-range značky.
Protože jsem si nepsal poznámky, tak jen pár krátkých postřehů, které mi zůstaly v hlavě (a v jiném pořadí, než jsme ochutnávali).
Ardbeg An Oa - Je to dobrý, je to sladký až bych řekl: likér na bázi Ardbegu. Má to základ jeho charakteru, ale je to jemný, uhlazený a připadá mi to jako dobrá vstupní whisky do světa Ardbeg.
Hezká reklamní holčina, naláká, zaujme, aby chtěl člověk vyzkoušet víc a dál. Kdo zná, tak neodmítne, ví, že to není jen pozlátko, ale už kouká spíše po vyšších.
Ardbeg Wee Beastie - K té už jsem napsal mnoho. Já z ní nijak unešený nejsem, první dojem v aroma zajímavý, ale rychle vyprchá a tím hodně ztratí. V chuti "ukázka" dospělého Ardbegu.
Je to taková demoverze za cenu plné verze. Ale chápu, že asi nejsem cílové publikum.
Ardbeg Ten Years Old - Hele, dobrá klasika. Já furt trochu trpím na vzpomínku na starou desetiletou, takže mi to připadá jako její stín, ale když se od toho odprostím, tak je to dobrá kouřová, rašeliná, cistrusová whisky.
Fakt dobrej základní kámen značky.
Skvělé je, že v core jsou i whisky "vyšší třídy" a to Uigeadail a Corryvreckan.
Ardbeg Uigeadail - bohatá, skvělá, vánoční koláče, kouř a uzenost, uhlazená a hebká.
Prostě uzená vánoční. Whisky pro chvíle vánoční pohody. Jedním slovem: skvělá.
Ardbeg Corryvreckan - bohatá, silná, nakouřená, dehtová, hořká čokoláda, sladkost. Pořádná bohatost Ardbegu ve skleničce.
Příjemný dehet s hořkou čokoládou. Pořádná whisky po náročném dni, kdy nechcete pohlazení, ale někoho správně drsného vedle sebe, protože ten den byl taky drsnej (dá se ale pít i v pohodovej den :) ). Dvěma slovy: taky skvělá.
Ardbeg Scorch - kolem té se to dnes točilo, tak měla premiéru. Jako jo, dobrý, nezklamala. Příjemný pití (určitě se jí ještě zavěnuju víc), dobrý, ale nic proč bych za hromadu peněz sháněl láhev.
To není tak úplně kritika, Ardbeg má v core tak dobré věci, že je těžké vedle nic představit něco nového, tak zajímavého, aby z toho padli lidi na prdel.
Ještě jednou díky do Brna.
Whisky & You online degustace: Májová chvilka whiskezie - květen - 25.5.2021
Květnová ochutnávka klubu Whisky & You byla mimořádně i veřejná a mohli se jí zůčastnit i nečlenové klubu. Jak k tomu Vašek napsal: A jelikož jsme poeticky založení, budeme v květnu romanticky rozjímat. Tj. nebudeme bohapustě chlastat, ale poeticky se nacamráme. V naší květnové ochutnávce se zaměříme na něžné, milé whisky, které jako by vystihovali ono okřídlené, Máj – lásky čas.
Ochutnávalo se: Glenmorangie 12 let Malaga Cask Finish, Glendronach 12 let, Balvenie 14 let Carribean Cask a Macallan 15 let Fine Oak.
Online degustace: Co je doma, to se počítá - on-line ochutnávka whisky Gold Well a Old Cock plus několik sudovek - 6.5.2021
Ve Whisky&Kilt proběhlo začátkem května další představení whisky Gold Well a Old Cock. Ochutnávkou prováděli opět Mirek s Lukášem a snažil se je ukočírovat Vašek. Bylo vidět, že přípravu před ochutnávkou vzali pánové velmi důkladně a tak jsme se u toho i mohli dobře pobavit.
Ochutnávaly se samozřejmě nové whisky Gold Well a Old Cock a současně oba přidali po dvou zajímavostech od sebe. Mirek přidal samozřejmě Gold Cock a to: Gold Cock 1995 59,6 % (vzorek přímo ze sudu 2021, Ex Oloroso Sherry, poté skotská whisky Glen Moray) a Gold Cock 2016 61,7% (vzorek přímo ze sudu 2021, Ex bourbon, poté skotská whisky Springbank). Lukáš pak Old Well a to: Old Well - sud ex bourbon, poté Laphroaig Quarter Cask cca 60% (vzorek přímo ze sudu) a Old Well - sud ex bourbon, poté kagor (vzorek přímo ze sudu).
Níže psané poznámky jsem psal během ochutnávky, další komentáře z přeochutnání jsou pak u značek.
Jen závěrem chci upozornit, že jména whisky Gold Well a Old Cock se nepřekládají jako Zlatý déšť a Starý čůr...
Online degustace: The BLACK STUFF Irish Pub & Whisky Bar - NOT OAK ONLY, netradiční typy dřeva s Jirkou - 27.4.2021
Po online degustacích v olomouckém Black Stuffu jsem už nějakou dobu pokukoval a i se na ně díval. Až do této jsem se nějak nerozhoupal si také domů objednat vzorky. Ovšem netradiční typy dřeva už byla tak netradiční ochutnávka, že jsem neodolal. Method and Madness je experimentální mikropalírna v palírně Midleton, kde si mohou dovolit zkoušet netradiční a zajímavé věci.
Začínalo se ovšem whiskey Jameson Triple Triple, což znamená třikrát destilovaná a dozrávaná ve třech různých sudech - po bourbonu, po sherry a po vínu malaga. A pak přišla na řadu produkce Method and Madness. Irská legislativa povoluje zrání i v jiných než dubových sudech a tak vedle Single Grain a Single Malt zrajících v dubových sudech přišly na řadu i whiskey dozrávající i v netradičních sudech, jako je třeba kaštanovník, divoká třešeň nebo moruše.
Ač irské až tak nemusím, tak uznávám, že toto byly opravdu povedené whiskey. Z prvních dvou mi připadla zajímavější dokonce ta Single Grain. Ta hlavní trojice dozrávaná v sudech z kaštanovníku setého (na kterém rostou jedlé kaštany), divoké třešně a moruše byla hodně zajímavá, ale těžko se hodnotí, protože na tyto tóny vůní a chutí nejsme zvyklý a o to hůře se porovnávají s tím, co známe. Ukazuje to další zajímavé směry, kam se může svět vůní a chutí whisky také rozvíjet.
Moruše byla z mého pohledu nejvíce ovliněná a současně jsem u ní nebyl schopen udělat pořádné přirovnání.
Online degustace: Kavalan Solist - ochutnávka lehce raritních lahví - 22.4.2021
Tentokrát se jedná o ochutnávku whisky od jedné značky a to Taiwanské single malt whisky Kavalan. Všechno jsou to Kavalan Solist, všechny jsou v sudové síle a liší se tím, v čem dozrávaly. Připravené jsou: Kavalan Solist Ex-bourbon cask číslo B080828042 (celkem 148 lahví) 55,6%, Kavalan Solist Port Cask číslo 0101008015A (celkem 193 lahví) 57,8%, Kavalan Solist Vinho Barrique Cask číslo W121225125A (celkem 211 lahví) 57,1% a Kavalan Solist Oloroso Sherry Cask číslo S120622066A (celkem 495 lahví) 58,6%.
Čekal jsem, že Kavalany Solist budou dobré a byly opravdu skvělé.
Nevýhodou palírny Kavalan je umístění, díky kterému má vysokou andělskou daň. Současně je to ale výhodou, protože zde zrání probíhá podstatně rychleji, whisky zde zraje od tří do pěti let, není na ní mladost ovšem poznat. I sudy jsou schopny dát té whisky více, než například ve skotském podnebí. Kdyby zrály delší dobu, tak by bylo riziko, že whisky bude horší. Umožňuje jim to také více experimentů s finishema, díky rychlejšímu zrání, znají také dříve vvýsledek. Tím, že Solisty jsou Single Barell, tak jsou lahvované v době, kdy je považují za nejlepší, bez ohledu na stáří.
.
Whisky & You online degustace: Kouřové orgie s Václavem Routem. Klubová degustace - duben - 20.4.2021
Dubnová ochutnávka klubu Whisky & You byla zaměřená na kouřové whisky a všechno byly single malt whisky z ostrova Islay. Ještě před začátkem ochutnávky jsem raději v místnosti odpojil kouřové čidlo, abych omylem nezpůsobil požární poplach a ochutnávku mi nenarušili hasiči.
Ochutnávalo se: Lagavulin 8 let, Ardbeg 5 let Wee Beastie, Bowmore 15 let a Octomore 11.1. Vzorky opět byly 4cl, takže bylo dostatečné množství na ochutnávání během ochutnávky a zbylo i na přeochutnání.
Ochutnávka byla doplněná o zajímavosti z palíren, povídáním o jednotlivých whisky a Vašek k jednotlivým whisky rovnou říká i svoje dojmy, takže ani začátečník se nemusí bát, že by nedostal nápovědu. Stejně tak se nemusí bát, že by po něm byly vyžadovány jeho dojmy, dokonce pokud se hodně stydí (nebo nemá uklizeno), tak ani nemusí zapínat kameru. Je to skoro jako na klasické ochutnávce, kdo chce, tak se zapojí, kdo se nechce zapojit, tak může jen poslouchat a vstřebávat dojmy.
Pro členy je pak k dispozici i video z ochutnávky a tak si ji mohou vychutnat znovu nebo později, pokud ji nestihnuli v původním termínu.
Degustace Gold Well a Old Cock - podruhé - 18.4.2021
Přibližně s týdenním zpožděním jsem si zopakoval degustaci nových whisky Gold Well a Old Cock. Celkem běžně po online degustacích s odstupem času přeochutnávám vzorky a píšu další recenzi, ale neuvádím to sem, ostatně ani jiné doma dělané ochutnávky. Řekl jsem si ale, že by si zasloužily ještě jednou pozornost a možná i trochu větší přípravu. Ta spočívala hlavně v tom, že jsem přidal i další whisky pro porovnání vůní a chutí a to 20letý Gold Cock 49,2% a jednu z whisky Old Well. Zde bylo náročnější hledat odpovídající vzorek, protože jediné co tu mám k dispozici jako peated je lahvička Old Well Virgin Oak, ale nakonec jsem doma ještě vyšťoural vzorek peated ze sudu po bourbonu. Chci se více podívat i na oblíbené - kolik charakteru jednotlivých značek se tam projevuje.
Nakonec se z toho stala ochutnávka na druhou, kdy jsem se v jedné snažil hledat vliv jednotlivých značek a v druhé se na whisky zaměřit jako na celek, protože jako celek ji vlastně vychutnáváme. Když mi whisky chutná, tak pro mne nebývá podstatné složení, ani stáří, ani jestli má palírna hezkou budovu nebo ne.
Hodnotit tyto whisky je těžké. Nejjednodušší by bylo napsat, že je to zajímavý experiment a tím mám hotovo. Hledání vlivu jednotlivých whisky je zajímavé, ale zase zastírá celkový dojem z whisky. Jenže o to hledání si přímo říkají, takže jsem to udělal ze dvou pohledů současně. Každá je jiná. Gold Well mi seděl trochu více. Ta ještě mladá whisky byla povedeně zaoblena tou druhou 20letou, která tam přidala ještě svoje další tóny. U Old Cocku se podle mne tolik nesešly. 20letý Gold Cock je dobré pití a mám pocit, že Old Well do něj přinesl nakouřenost a trochu kopanec díky své ještě nevyrovnané mladosti. Když bych si měl vybrat, tak bych asi spíše zvolil ten 20letý Gold Cock. V Old Cocku GC o něco přišel a tolik nového a lepšího nedostal. Ale jsou to jen moje dojmy, ostatní to mohou vidět jinak.
Něco ovšem mají výrazně společné a to je cena. A ta není zrovna nízká, tak je dost vysoká. Nechci se pouštět do spekulací, proč stála tolik, to je ostatně vždy věcí výrobce a já to můžu jen akceptovat nebo ne. Je také pravdou, že se obě velmi rychle vyprodaly, jen neumím odhadnout jak velký podíl v prodaných je určen do sbírek a na předprodej, tedy na láhve, které nejsou primárně určeny k pití. Z hlediska pití je ta cena až moc drahá, ta whisky tu cenu nemá. Byť nemám rád hodnocení poměru cena/výkon, tak tady nevychází dobře. Obě whisky jsou dobré, ale ne za ty peníze. Beru je ovšem jako experiment u kterého bylo více starostí i nákladů a to se promítlo v ceně.
Whisky Essence - 1. díl nového českého podcastu o whisky s Petrem Křenkem - 15.4.2021
Tenkrát to není klasická ochutnávka, ale jiná, také zajímavá, whisky akce na internetu od Jirky Šinogla.
Jelikož Jirkovi v České republice stále chyběl český podcast o whisky, rozhodl se, že ho uskuteční sám. Bude se snažit s určitou pravidelností zvát známé i méně známé osobnosti českého whisky světa a bude si s nimi povídat o jejich životě s whisky. Aby nekladl otázky jen on, tak bude podcast probíhat nejdříve online na Facebooku a Youtube a můžou se tak připojit a hostům pokládat otázky i ostatní.
Nejdříve probíhá na FB a na Youtube, kde je najdete ve videích a následně jsou vystaveny odkazy i na další místa. Probíhá formou rozhovorů se známými i méně známými osobnostmi českého whisky světa.
První rozhovor proběhl s Petrem Křenkem a najdete ho ve formě videa na FB a Youtube. Další odkazy najdete také na FB Whisky Essence, ale ty jsou pouze audio.
V dalších dílech byli: Vašek Rout, Zdeny Kortiš, Mirek Motyčka, Lenka Whyles Nádvorníková, Vašek Cvach a Lukáš Andrlík, Martin Nethar Doležal, ....
Přehled všech včetně odkazů najdete v části věnující se online ochutnávkám a dalším