značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

Diskusní fórum

Jak whisky nejlépe pít

11.5.2014: Petr KomáreK pkomarek@whiskyonline.cz

Já osobně, když ochutnávám/vychutnávám whisky, tak si k tomu nic dalšího nedávám, abych si neovlivňoval chutě. Pokud ochutnávám doma, tak nejraději o samotě (nikdo další doma whisky nepije, takže je zbytečné se zkoušet podělit o dojmy). Pokud vychutnávám z pohledu dobré atmosféry, tedy neberu to jako ochutnávku - večer na zahradě, u filmu, ..., tak si k tomu klidně něco dám. V tu chvíli je to pro mne vychutnávání pro dobrou atmosféru té chvíle.

11.5.2014: Mirek1977 miroslav.vodicka@centrum.cz

Zdravím všechny, jsem ve Whisky začátečník. Momentálně mi nejvíc zachutnal Jameson 12y, ale chtěl jsem se zeptat, máte ve chvíli kdy vychutnáváte ten zlatý poklad po ruce něco na zakousnutí, případně co? Nevím jestli ten požitek narušovat nějakými oříšky, nebo něčím podobným... mějte se...

08.5.2013: Hunter hunterovytipydne@seznam.cz

To Duthoron: To je naprosto v pořádku, začal jsem sice se Single maltem s Glenfiddichem, ale třeba Laphroaig 10y mi zachutnal na první ochutnání. Více si můžeš popovídat na fóru http://whisky.nethar.cz/forum/index.php

02.5.2013: Duthoron premysl.brzak@varnsdorf.cz

Návody jak začít se single malt radí začít od jemnějších (Glenfiddich, Glenlivet...) Já začal s Bruichladdich Peet, pak Taliskera 10y a Oban 14y ... asi mám divné chutě? Jste na tom někdo podobně?

07.1.2013: Mirek

2 Mitch: nejčastější poměr ti neřekne nikdo. Množství vody je zcela individuální záležitost a nezáleží jen na jedn. lidech a jejich chutích, ona i každá jedn. whisky té vody snese jinak. Některou pár kapkama otevřeš, jinou zabiješ...jediná rada - zkoušet, zkoušet, zkoušet.

04.1.2013: Mitch dominik.rih@seznam.cz

Dobrý den, chtěl bych se zeptat o jakém množství vody se tady všude bavíte, jestli například čajová lžička do jedné sklenky Whisky nebo snad malá polívková lžíce... Rád bych poprosil o nějaký nejčastější poměr, je mi jasný že každý to rád jinak. Předem děkuji.

09.9.2012: David davidkroner@azet.sk

Zdravicko, konecne sa mi dostal do ruk Johnnie Walker Gold label a chcel by som sa spytat na najlepsi sposob ako pit tuto whisky, pretoze som sa minule niekde docital ze konkretne tato whisky by sa mala pit ladova. Vedeli by ste mi k tomu nieco povedat? Za odpoved vopred dakujem

14.8.2012: Marv

Irish Mist ovšem není whiskey, ale likér na bázi whiskey, medu a koření. Existuje více whiskových likérů, med obsahuje např. i Drambuie.

06.8.2012: Dev devcager@gmail.com

Ahoj, piju v baru whiskey Irish Mist. Moc mi chutna ta nasladla jemna chut. Nemam rad to ostrejsi paleni v hrdle jako ma treba Jameson. Mam strasnej problem ji sehnat nekde v supermarketu. Nemate nejaky tip na whisku s ekvivalentni chuti k Irish Mist, ktera je bezne k dostani? Diky!!

13.6.2012: Vašek Rout kilt@seznam.cz

Co se týká skleniček, před časem jsem na stránkách www.whiskytasting.webnode.cz zveřejnil odkazy na testy skleniček na whisky. Myslím, že tam odpově´´d na Vaši otázku.

13.6.2012: Króča

Pokud vím, tak skladovat whisky na ležato se NEDOPORUČUJE právě kvůli tomu korku.. ze skleniček bych doporučil jednoznačně klasické Glencairn..

11.6.2012: Jarek jarek.ptacek@cmcem.cz

O skleničkách více tady: http://whisky.nethar.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=142& hilit=skleni%C4%8D%2A. Přelití whisky do karafy podle mě nevadí, je jedno, jestli je po otevření v originál láhvi nebo v té karafě. Naležato podle mě vadí, protože časem hrozí, že silný alkohol naruší korek a ten se začne drolit.

11.6.2012: Jirka p19@seznam.cz

Zdravím, jsem začátečník, chci si domů něco koupit, už mám díky těmto stránkám vybráno, ale napadlo mě, jak je to se sklničkama? Je tvar skleničky důležitý, jako třeba u vína, nebo je to čistě dle vkusu a stačí obyčejný válec? A co karafa? U spousty lidí jsem viděl whisky přelitou do karafy, nevadí jí to? A ještě jedna otázka - z prostorových důvodů budu asi whisky skladovat v originální lahvy, v poloze naležato. Nevadí? Díky za odpověď.

21.11.2011: Václav Rout kilt@seznam.cz

Já k whisky o sudové síle přistupuji stejně jako k autu. Do Bugatti Veyron si taky nedáte plyn nebo nejezdít na fritovací olej, protože prostě chcete vychutnat tu sílu, kterou motor nabízí. Nicméně pro poznání veškerých vlastností takového auta je vhodné jej zkusit projet pomalu a prozkoumat jeho vlastnosti při všech rychlostech. Tak i straight cask whisky nebo cask strenght whisky při prvním setkání nejdříve ochutnám v původní síle, neředěnou, a poté, pro porovnání, přidám pár kapek vody, aby se whisky otevřela. Nicméně, jak píše Shagard, není málo whisky, kterým přidání vody uškodilo. Pro samotné vychutnávání whisky pak už nechávám whisky v původní síle, protože právě proto byla takto lahvována.

10.10.2011: Shargard jan.kozak1@centrum.cz

Mám i takovou zkušenost s cask strenght whisky, kdy voda spíše uškodila. Je to hodně individuální.

25.9.2011: Króča never.hans@seznam.cz

Naprostý souhlas s Komárem

25.9.2011: Petr KomáreK pkomarek@whiskyonline.cz

u cask strength zkousim napred bez a pak s par kapkami vody, v mnoha pripadech je to opravdu zajimavy rozdil a da se rici, ze zmena k lepsimu, ale davam jen par kapek

25.9.2011: Króča never.hans@seznam.cz

Domnívám se, že např. u cask strength ve většině případů voda pomáhá, aby se whisky otevřela..toť ovšem jen další názor do pranice :-)

23.9.2011: RedSnow veroslavs@gmail.com

Whisky by člověk měl pít tak a takovou jak mu to vyhovuje ideálně ze skleničky tvaru tulipánu, či má li delší nos, může postačit koňakovka. Neředit, to si rovnou můžete chodit pro Redlabel.

20.12.2009: Radek zimos@volny.cz

Já mam ověřeno, že abych whisky opravdu poznal, musím koupit celou láhev. Jedna sklenička mě je celkem dost schopná zmást. Po láhvi (ne najednou) už mám celkem jasno.

04.06.2009: Petr KomáreK pkomarek@whiskyonline.cz

Whisky ochutnavam z degustacnich sklenicek. Barva whisky obcas klame, takze uz ji spise ignoruju. Napred privonim, pripadne trochu zatocim se sklenkou, aby se uvolnilo vice aroma. Standardne vubec neredim. Pouzivam jen tech par kapek na uvolneni aroma a chuti a to vetsinou jen u cask strength whisky. Nejdrive ochutnam bez kapek a pak porovnam rozdil s kapkami. Vylozenemu popijeni whisky jsem se uz dlouho nevenoval (mysleno tim jen tak s lidmi a pokecat pri tom o vsem moznem), to si spise dam pivo nebo vino. U toho popijeni bych asi pouzil sklenicky oznacene jako "whiskovky" a tak ne Single Malt whisky. Dokonce i takovy ten dousek na chut ci jen tak piju z degustacek.

24.04.2009: Króča never.hans@seznam.cz

MALÝ VLASTNÍ TIP JAK MOŽNO VYCHUTNAT WHISK(E)Y: ponejprv naliju do panáku-skleničky tvaru válce (pro představu výška 10cm,průměr 4cm cca:).. chvilinku počkám(mrknu proti světlu:) a přeliju do sklenice na kterou jsem zvyklý.. z první skleničky postupně zkouším vůni zatímco z druhé popíjím..zajímavé jak se vůně pozvolna rozplývá a mění.. inspirováno tradičním čajovým obřadem:-)

01.02.2009: Jirka

Highland Park a jejich manuál pro degustaci. Při hrabošení se na stránkách mého oblíbeného Highland Parku jsem narazil na jejich manuál pro degustaci. Objevuje se tam níže zmíněné ředění na 20% ale i informace o tom, že by se nemělo sklenkou rotovat, protože whisky aroma uvolní sama a postupně. Jak to vnímáte vy? Máte nějaké fígle na zkoumání aroma, tak abyste vůně vnimali postupně? Mám problém s tím, že se často zafixuji na pár vůní 2-3 a pak jen těžko hledám další...

01.02.2009: Jirka

reakce na komara (22112005): Taky jsem to slyšel, dokonce si tak prý ředí whisky v palírnách (když vybírají vhodné sudy pro plnění), aby alkohol neutloukl chuťové pohárky a mohli vnímat každý detail...no zkusil jsem to (ani nebudu říkat s čím, protože bych mohl být označen za barbara a příspěvek by byl smazán :-)) a dost mě to zklamalo...takže na 20% neředím a přidávám maximálně pár kapek vody, abych "odemkl" aroma...

02.01.2008: misa misimail@centrum.cz

Už se vám někdy stalo, že si v baru objednáte whisky a dostanete jí v umělohmotném kelímku, který tvarem a velikostí vzdáleně připomíná whiskovku??? Tak mě se to stalo...

16.10.2006: jtomas jakub@itomas.cz

čtu zdejší názory na postup jak nalévat, jak pít, mám zlepšovák: pravou rukou otevřete lahev (opatrně ať nespadne na zem) levou uchopte sklenku a nalejte si. dobrou chuť :-) jt

22.11.2005: Petr KomáreK pkomarek@whiskyonline.cz

Slyšel jsem velmi zajímavý názor na téma ředění whisky. Doporučené ředění na 20%, protože chuťové buňky nejsou schopny vychutnat alkohol silnější než 20%. Vzhledem k tomu, že to bylo od člověka, co whisky rozumí a pije, neberu to jako plácnutí do vody. Co vy na to?

01.10.2004: Jarda 8bit@seznam.cz

Krásný večer , Nádherné stránky !!!! Zabloudil jsem sem omylem ale nelituji,trochu jsem se začetl a musel jsem hned skočit pro lahvinku Danielse Tohle je moje oblíbená a piji ji zásadně při pokojové teplotě a holou bez vody, jen tak se dá podle mě vychutnat aroma a ta nádherná chuť která vám zůstane v puse po každém doušku. Nádhera obývákem duní Pink Floyd já si popíjím a pročítám si vaše stránky…..prostě paráda….paráda…..jen tak dál. A nejkrásnější na tom je že až se ráno probudím tak budu v pohodě ne jako po těch sračkách co prodávají v superhypermarketech :--)) Krásný večer vám přeje Jarda

04.05.2004: josef vagner jose.kol@centrum.cz

Zdravím vespolek, prubněte následující: do pohárku naservírujte portské nabo sherry nabídněte přítelkyni nebo někomu kdo to vychutná, až je to spotřebováno nechejte pohárek chvilinku odvětrat a naservírujte si do téhož pohárku SM. Mám to odzkoušeno s BALVENIE. Na zdraví....

21.01.2004: piter piter86@seznam.cz

Jsem kurakem dymky a co se tyce kombinace whisky / dymka / doutnik, tak zastavam nazor, ze se tyto chute navzajem kazi. Whiska se sice po doutniku zda sladsi, ale spise je to kontrastem chuti. Je to vsak pouze muj nazor, nekomu to muze vyhovovat.

19.01.2004: Radek zimos@volny.cz

Ano, proti gustu zadny disputat. Ovsem chladit whisky nebo si do ni davat led muze pouze barbar (nebo american). :-))

17.01.2004: Karel

A ještě jednoznačná odpověď: Johnnie a vychladit? NIKDY !!!

17.01.2004: Karel KleplKarel@seznam.cz

Inu - proti gustu žádný dišputát. Pomineme-li však možnost ochlazení nápoje troškou ledové pramenité vody, kdy se optimálně uvolňují jednotlivé ingredience chutí i vůní, pak podávání vychlazené whisky se obecně příčí veškerým zvyklostem. JW Gold Label existuje ve dvou verzích - 15 y.o. a 18 y.o. Tu osmnáctiletou jsem popíjel sklonkem loňského roku a termín kořeněná bych v žádném případě nepoužil. To spíše opak - velmi jemná a sametově hedvábná.

17.01.2004: PP popaleny@seznam.cz

Zdravím všechny ve spolek ;) Je večer a popíjím Gold label a zajímalo mě co píší chlapci od Johnyho. Tak jsem vyklepal www.johnniewalker.com. A mino jiné jsem našel následující doporučení jak pít Johnnie Walker® Gold Label. Je to myslím zajímavé posuďte každý sám: Jak podávat Nejlepší cesta jak si vychutnat Johnnie Walker® Gold Label ™ je pít ho ledového. Pochopeni tohoto rituálu přináší požitkářské potěšení.. 24 hodin chlazená Gold Label posílí hebkou chuť whisky. Když se vychlazená whisky ohřeje na jazyku postupně se uvolní její kořeněná chuť. Tento proces obrací jemnou whisky v jedinou, která se svou jemností vymyká, jako sladký med a krémová chuť. Zajisté se nepodává pouze chlazená, ale je to úchvatná a zábavná cesta jak si vychutnat tu nejdelikátnější kořeněnou whisky. Podávejte vychlazenou whisky ve vychlazených(studených) skleničkách doprovázenou čokoládovým desertem pro posílené vychutnání tohoto zážitku. Je přece jen večer, tak přidávám i originální verzi The Serve The perfect way to enjoy Johnnie Walker® Gold Label ™ is to drink it frozen. This indulgent ritual creates a moment of pure hedonistic pleasure. Freezing Gold Label™ for at least 24 hours enhances the soft notes of the whisky and gives a texture of ultimate smoothness. When the frozen whisky warms in the mouth it releases its flavours with great intensity. This process turns an already smooth whisky into one that is surpassingly smooth, as the sweet honey and cream notes are released. Freezing it is certainly not the only way to serve Gold Label ™, but it is an intriguing and entertaining way to draw out the delicate flavour of the whisky. Try serving the frozen whisky in a frozen glass accompanied with fine chocolate deserts to enhance the experience. Tak co dáme Johnyho vychladit ???????????

22.11.2003: Radek zimos@volny.cz

Jeste bych se vratil k tem doutnikum. Mam osobne takovou zkusenost, ze kvalitni doutnik (napr. Don Tomas, Punch aj.) velice vyrazne posune vnimani chuti whisky skotske whisky. Dost do sladka. Nastesti v tom spravnym mnozstvi a smeru. (A to zduraznuji ze sladke irske whisky nemam prilis v oblibe.)

22.09.2003: Stanley stm@post.sk

S čokoládou to ešte skúsim - dobrý nápad. Whisky pijem na rôzne spôsoby podľa situácie, ale na skutočné vychutnávanie potrebujem, aby ma nikto nerušil, prítmie a tichú hudbu. Aspoň občas.

04.08.2003: Daniel dcierny@yahoo.com

Doutník som mal na mysli,samozrejme že nie cigarety.Od tých dávam ruky preč,ale takej cigare/doutníku by som sa nebránil,ani voňavému tabaku vo fajke/dýmke :)))

26.07.2003: Radek zimos@volny.cz

Otazka je, co presne znamena cigara (nejsem tak detailne zbehlej ve slovenstine). Cigareta v zadnym pripade. Ale takovej doutnik, to je jiny kafe. To jde k sobe opravdu velice dobre. Musi to byt ale kvalitni doutnik, nejlepe z karibske oblasti.

13.07.2003: Petr KomáreK pkomarek@whiskyonline.cz

Při vychutnávání (např. single malt) bych to považoval za rušivý element. Při běžném pití, je to věc chutí.

13.07.2003: Daniel dcierny@yahoo.com

Čo vravíte na kombináciu whisky + cigara?

19.06.2003: erwin

S tou hořkou čokoládou to nebyl vtip, je to celkem dobré, jenom ta čokoláda nesmí být moc sladká. Při degustacích (ať už whisky nebo čehokoliv jiného) se dokonce čokoláda někdy používá pro "očištění" chuťových buněk mezi ochutnávkami jednotlivých vzorků. Používá se k tomu ale čokoláda s velkým obsahem kakaa (> 70 %, říká se jí někdy také "degustační čokoláda"). U nás není moc běžně k dostání, viděl jsem ji určitě v Praze v Tescu na Národní. Podobně se dá použít dobrá káva (samozřejmě neslazená a asi ne zrovna "turek"), je to také výborná kombinace. Samozřejmě každému podle jeho chuti, ale experimentovat se musí, ať to stojí cokoliv...

12.05.2003: ota Ota.pluhar@quick.cz

myslím, že whisky je nejlepší s pokojovou teplotou a čistá ale u cask strength jsem vyzkoušel přidat trochu vody a zkutečně to pak nádherně voní.

09.06.2002: olda

Jo irska u me zatim vede; nevim vsak proc, stejne jako nevim proc se pali triktat. Na druhou stranu: musime za kazdou cenu vedet proc? P.S. Bushmills je ma oblibena znacka (Kdyz mam setrivou naladu, tak kupuju levnejsi Paddy). Ale dobrou skotskou si dam rict taky. Vzdy vsak bez vody a ledu. :-)

07.06.2002: JIMMI prokop_z@sattnet.cz

Čau Oldo, vykašli se na experimentování,nejlepší je stejně s kapkou vody.Whisky píšeš s "e",znamená to,že jseš příznivec americký nebo irský? Hezký večer Jimmi z Vysočiny

07.06.2002: olda

Tuhle mi nekdo radil, ze si mam k whiskey pojidat HORKOU cokoladu. Pry je to vynikajici Rad experimentuji v jinych oblastech, ale s whiskey jsem konzervativni. ... nuz mate s tim nekdo zkusenosti?

30.03.2003: Whiskyonline pkomarek@whiskyonline.cz

Co si myslíte o ředění whisky vodou či ledem? Máte vyzkoušené nějaké jídlo či nápoj, který zvýrazní chuť whisky? Nebo naopak nějaký nedoporučujete, protože chuť zcela zničí? Co Vám nejvíce vyhovuje a doporučíte to ostatním?

Nový příspěvek do diskuse

jméno

mail (pro případnou odpověď autora)

text příspěvku

antispamová ochrana

který je dnes den v týdnu?
den pište bez diakritiky, všechna písmena malá!

jméno, text a antispam musí být vyplněné!