značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» vážně nevážně » living bottle 

  tisk textu

Living/Solera/Infinity Bottle

Na Netharově fóru jsem narazil na téma - Living/Solera/Infinity Bottle aneb Jak si vyrobit vlastní "nekonečnou" láhev. Hned jsem si pomyslel, to je ale blbina. A protože na blbiny jsem chytlavej a když se k tomu ještě přidá osobní rozměr, tak začalo být jasné, že do toho jdu taky. Na fóru najdete několik návodů a videí na toto téma a také postřehy ostatních.

Proč Living/Solera/Infinity Bottle?

Living - živá: Chuť výsledné whisky se s přidáním každého nového vzorku mění, s každým ochutnáním a následně novou přidanou whisky se mění poměr uvnitř, prostě je to stále živé.

Solera: K whisky v láhvi, která je už smíchaná a sžitá, se přidá nová whisky.

Infinity - nekonečná: Kdyby se neustále jen přilévalo a neubývalo, tak by to chtělo hodně velkou láhev, ale protože člověk je zvědavý, jak to chutná, tak to samozřejmě ubývá. Tím se zase dělá místo pro nové a tak to zase přibývá, takže je to nakonec nekonečný koloběh a pokud je úbytek stejný jako přírůstek, tak bude láhev stále plná.

Někdo používá označení Živá láhev, někdo Solera láhev a někdo Nekonečná láhev. A protože podle mne splňuje vlasntě všechny tři označení, tak já použiji všechny tři :)

A ten osobní rozměr - vše co tam je, to jsem pil, mám na to nějaké vzpomínky/poznámky, nikdo nebude mít stejnou láhev jako já. (teoreticky může, pokud ji udělá z přesně stejné whisky jako já, dodrží stejné časy jako já a bude upíjet stejně jako já - což ale nejde)

Že vám to připomíná Pejska a Kočičku, jak dělali dort? Pokud si to pamatujete dobře, tak ani pejskovi, ani kočičce špatně nebylo. Špatně bylo tomu cizímu psovi, protože "Hltal a hltal, až mu v očích slzy stály, jak byl ten dort uvnitř ještě horký, hltal, až se při tom několikrát zakuckal, hltal a hltal, až ho celý dohltal. Pak na to vypil ještě celou konev vody a odvalil se pryč." A z toho plyne ponaučení - nehltejte najednou celou láhev horké ani teplé whisky nebo vám bude špatně.

Ralfy bývá označován za jednoho z prvních, kdo zveřejnil myšlenku Solera láhve.

Ralfy: whisky review 311 - Your Solera Bottle

Jak ji založit správně?

Podívejte se na odkazy ve fóru, protože každý může mít svůj vlastní způsob.

Jeden z uváděných je - z každé dopíjené láhve tam dát posledního panáka. Což o to, tohle se mi líbí. Jednoho posledního z láhve sobě na rozloučenou a jednoho do Živé láhve na památku. Má to ale jeden podstatný háček. Když dáte do klasické láhve jednoho/dva malé panáky, tak za pár dní to zoxiduje tak, že to bude na vylití. Teda samozřejmě záleží na tom, kolik lahví denně dopijete. V tomto případě by asi jedinou variantou bylo to postupně přelévat do větší a větší láhve, tak aby vždy byla skoro plná. Má to asi největšího ducha, ale není to moc praktické.
A má to ještě jeden háček. Fakt chcete posledního panáka zrovna této fakt dobré whisky nalít do tohodle místo do sebe? A tak jiní zase doporučují prvního panáka z nové otevřené láhve. (což už se dá použít jako pokračování i u druhého způsobu založení)

Dalším způsobem je - udělat základ z láhví, co už máte doma načaté a ochutnané. U té první varianty můžete vícekrát pozorovat jak se to mění, u té druhé prostě uděláte startovní čáru s již plnou/poloplnou lahví a budete zkoušet až s dalšími přidanými vzorky. Odpadá vám ovšem problém s oxidací ve skoro prázdné láhvi.

Další věcí je z jakých whisky láhev vytvoříte - jen skotské single malt, jen bourbony, směs všeho, .... Podle oblastí nebo charakterů, ....
Dále můžete experimentovat s úpravou finálního obsahu, kdy se to můžete snažit různými whisky doladit k nějakému charakteru.

Já jsem zvolil tu druhou variantu - je pohodlnější a rychlejší. Od každé whisky tam bude klasický malý degustační vzorek (2cl). Rozhodl jsem se, že tam budu dávat pouze skotskou single malt whisky a vždy stejné množství, takže výsledkem bude blended malt. Budou tam pouze whisky, které jsem opravdu pil. (zajímavé předsevzetí, moc si neumím představit situaci, kdybych kupoval vzorek whisky jen proto, abych ho sem nalil, ale neochutnal). Láhev bude půllitrová a nenaplním ji hned až po okraj, abych mohl co nejdříve sledovat změny, které nastanou po nově přidané whisky. Nechám to osudu, jak to vyjde, tak to vyjde. Ona je to přecejen jenom taková osobní blbinka.

Když už to děláte, tak je dobré si zapisovat co tam máte (zvlášť pokud nemáte jasné pravidlo (první nebo poslední panák z láhve), abyste tam několikrát nenalili to samé) a občasné poznámky z ochutnávky celého výtvoru. A protože WOL používám i pro svoje poznámky, tak já si to povedu zde.

Také tomu musíte dát čas, není to koktejl, abyste to slili, pak protřepat a nemíchat a podávali s plátkem citrónu. Ty whisky se uvnitř musí spojit, sžít a promísit sami. Minimálně den se tomu musí dát, spíše raději pár dní, je dost možné, že stejná směs bude druhý den chutnat jinak než další týden či dva poté. Ale trochu pochybuji o tom, že by někdo až tak důkladně experimentoval. Byla by to škoda whisky a nevěřím tomu, že z whisky které mi nechutnají (alespoň by bylo dostatek materiálu k pokusům), dostanu jejich smícháním dobrou whisky.

Samozřejmě dostala také jméno a etiketu: OUROBOROS

Ouroboros - úvodní plnění

25.9.2019 proběhlo úvodní plnění láhve. Základním kamenem bylo 16 whisky z oblastí Highland, Speyside, Lowland a Ostrovů. Zatím nic výrazného, aby dostala takový základ a současně byl dobře pozorovatelný vliv přidané výraznější nebo kouřové whisky. Nyní je tedy plná tak ze dvou třetin, pár dní jí nechám a o víkendu ji asi ochutnám. Následně se budou přidávat whisky postupně, jak je přeochutnávám. Nejdříve tam doplním některé z již přeochutnaných.

Na úvodním plnění se podíleli:
Old Pulteney 12y 43%
Glengoyne 10y 43%
Macallan 10y Sherry Oak Cask 40%
Glenlivet 12y 40%
Benriach 10y 43% (old)
Cragganmore 12y 40%
Auchentoshan Three Wood 43%
Glendronach 15y 40%
Scapa 12y 40%
Loch Ness 40%
Isle of Jura 10y 43%
Dalwhinnie 15y 43%
Glenkinchie 10y 43%
Glen Grant 10y 40%
Aberlour 10y 43%
Balvenie 12y DoubleWood 43%

další doplnění:

6.10.2019:
Talisker 10y 45,8% (old 1990/2000)
Bruichladdich The Classic Laddie 50%
Highland Park 18y 43%
Cú Dhub 40%
Aberlour a´bunadh Batch No.12 60%

1.12.2019:
Oban 14y 43%
Benriach 10y 43% (new)
Laphroaig 10y 40%
Highland Park 12y 40%
Glenturret 1985 20y Signatory Vintage Cask Stregth Collection 12.7.1985/30.8.2005 55,2%

25.4.2020:
Macallan Speymalt from Macallan Distillery 1991/2000 Gordon & MacPhail 40%
Ardbeg 10y 46%
Strathisla 10y Douglas Laing Old Malt Cask 6.1990/3.2001 50%
Scapa 1989/2001 Gordon & MacPhail 40%
Bruichladdich 13y Douglas Laing Old Malt Cask 3.1990/5.2003 50%

29.8.2020:
All-a-Bhainne 16y Douglas Laing Old Malt Cask 4.1985/6.2001 50%
Glenfarclas 105 Cask Strength 60%
Knockando 1984/1997 43%
Bowmore 15y Mariner 43%
Bruichladdich Rocks 46%
Port Charlotte 10y Heavily Peated 50%

Celkový počet různých whisky v láhvi: 37

na začátek stránky

OuroborosOuroboros

Charakteristiky

Petr KomáreK (Whiskyonline.cz):

6.10.2019:
Barva krásně zlatá. Aroma je jemné, ovocné, sladké ovoce, vřes, les. Chuť spíše nevýrazná, trocha sladkosti, ovoce, ale vše nevýrazně zastřeno, chybí jí charakter. Dokončení štiplavé, lehká dlouho přetrvávající štiplavost. Celkově nijak zajímavá whisky, aroma lehce slibuje, ale jen lehce, žádný zázrak, chuť je nijaká, nevýrazná.
Je znát, že základ vytvořily bežné nijak výrazné whisky, tak tam teď přijde várka pár výraznějších kousků.

19.10.2019:
Barva bronzová. Aroma dostalo sílu a hutnost. Talisker se určitě mezi těmi jedenadvaceti neztratí. Aroma je rašelinná nemocnice, lehký kouř hořícího dřeva, v pozadí opečené jablko a trocha obilí. Po chvíli se do popředí protlačí sladová sladkost a bylinky. I chuť dostala grády. Trochu zaostává za vůní. Chuť je hutná, nejdříve trochu sladové sladkosti v lese, zemitost, mentolka, štiplavost dole pod jazykem. V dokončení se ozve znovu nemocnice, lehká slanost a zůstává delší štiplavost/kořenitost.
Určitě je to oproti minule posun k zajímavější a lepší whisky. Ale nebudeme si mazat med kolem pusy, žádný zázrak ani dobře pitelný standard to není.

10.11.2019:
Barva tmavě zlatá. Aroma příjemné, dřevo v lese, lehká rašelina, hutnější mokrá sladová sladkost, taková trochu těžší. Působí jemně, celkem uhlazeně a vyzrále. Chuť ostrá, štiplavá, zaostává za vůní. Agresívní, chybí jí charakter a uhlazenost. Chutě splývají, nemá smysl se moc snažit něco určovat. Dokončení je suché a pomalu odeznívá ta štiplavost. Zatímco aroma těch pár týdnů prospělo, tak chuť dost ztratila. Ztratila dá se říci všechno a vynahrazuje si to agresívností, která maskuje to prázdno. Doplním další whisky do ní a uvidíme, co to dále udělá.

25.12.2019:
Barva tmavě zlatá. I malé množství Laphroaigu dalo aroma výrazné kouřové a rašelinné tóny i s tou nemocnicí. Překvapil mě vliv Laphroaigu na aroma stala se z toho "Islay blended malt whisky". Chuť je zprvu celkem nevýrazná, skoro naředěná, jakoby se nemohla rozhodnout, splývá sama do sebe. Je tam trocha lehkého kouře, ale je nevýrazná. Po chvíli se vynořují ostřejší tóny a dokončení se už zase nese v duchu aroma - dlouhé, s kouřem a rašelinou, dlouho doznívající. Už nemá v sobě tu agresívnost, což je dobře. V chuti jí zatím chybí charakter, jakoby se ty whisky vzájemně vyrušily a zneutralizovaly. Chvíli tomu ještě nechám a pak to zkusím asi ještě trochu pošťouchnout něčím výrazným. Popíjet se to dá, ale žádná hitparáda to není.

4.3.2020:
Jsem na tu láhev úplně zapomněl a to jsem do ní chtěl přidat další, aby se někam pohnula. V aroma má ovocné rašelinné kouřové tóny, s trochou slanosti, čerstvá hlína a výrazné až nahořklé dřevo. V chuti je ostrá, štiplavá, útočná, zprvu působí takovým prázdným dojmem, pak chvíli zkouší rašelinné a ovocné tóny, tráva, les, až to celý zazdí výraznou kořenitostí. Dokončení nese ještě trochu té kořenitosti, ale rychle klesající a dozvívající, až zůstane jen lehký závan mentolového bonbonu. Dneska už ne, ale budu tam muset přidat další.

12.4.2020:
Aroma je velmi příjemné. Mísí se v něm těžká ovocná sladkost, hořká čokoláda a sherry s kouřovostí a rašeliností. S tohoto pohledu jí čas v láhvi prospívá. V chuti je taková nevyvážená, nerozhodná jak má chutnat, ale dojem se také postupem času zlepšuje. Úvodem překvapí sladké ovoce, doplněné o tóny sherry a banánů. Přechází ale do kořenitosti, ostrosti, pepřovosti, jako by se to v ní pralo. V dokončení dlouho doznívá ta kořenitost a přidá se závan mentolového bonbonu. Je zajímavé sledovat jak se postupně v láhvi mění, jak se jednotlivé složky postupem času ovlivňují a mění. Budu si na ní muset vzpomenout někdy dřív, než o půlnoci a zase do ní něco přidat.

21.8.2020:
Už jsem na ní zase zapomněl :) Naposled přidaný Ardbeg se tam hodně projevil (ovšem ne natolik, aby se z toho stala jiná verze Ardbegu - pro porovnání jsem si ho k tomu nalil), aroma dostalo výraznou kouřovitost a rašelinost, vlhká rašelina, slané, těžké ovoce, celkem bohaté a příjemné. Čuchá se k ní velmi příjemně. Chuť od začátku lehce kořenitá/pepřovitá, štiplavá, překrývá určitou prázdnost s pár sladkoslanými tóny, pak dostane výraznou kořenitost/pepřovitost, která dlouho doznívá a nakonec se přidá mentolový bonbon. V dlouhém dokončení pak doznívá kouř a rašelina, které dlouhou příjemně doznívají v puse i hřejí uvnitř. Celkově to ale není moc velký zázrak. I když po chvíli popíjení mám pocit, že je to pitelná nenáročná kouřovka - kouř, rašelina a lehká štiplavost, která zvládá maskovat tu prázdnost pod tím. Dalo by se to pít, ale chtěla by rapidně zlepšit. Při koukání na film jsem jí trochu upil, aby se tam mohly lépe projevit ty další nové.

10.4.2022:
Zapomněl jsem ji pít, zapomněl jsem ji doplňovat, prostě jsem na ní úplně zapomněl. Tak ji zkouším a nejsem moc spokojen, připadá mi, že se tam ve vůni znatelně projevil naposled (před rokem a půl) přidaný All-a-Bhainne. Zrovna dneska jsem ho ochutnával a cítím tam jeho vliv zatuchlé stodoly a spařené kapusty. V chuti je příjemnější a bohatší, ukazují se výrazné kouřovo-rašelinné tóny (v aroma vůbec nejsou), úvodní sladkost, trocha ovoce, pak se ukáže výrazná kořenitost až štiplavost a když ustoupí, tak přijde ke slovu ta nakouřená rašelina. Ta zůstane i v dokončení. Teda, že by se mi můj výtvor zrovna líbil, to tedy ne. Zkusím si na něj udělat chvíli čas a zase tam něco přilejt (a nebo na ní zase na pár let zapomenu).

OuroborosOuroboros

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 30.10.2024