Průvodce po whisky cestě : (1) Brána do světa whisky
Text od Zdeňka CZ z FB skupiny Whisky CZ/SK
7.7.2024
Pamatujete si ještě, jaký byl váš vstup a první krůčky ve whisky světě?
Je několik přístupových bran, kterými lze nastoupit na whisky cestu. Z vlastní zkušenosti vím, že je fakt dobré se rozhodnout, jestli už jsem připraven projít nebo ještě počkat a rozmyslet si, co mě tam čeká. Vstupní brány, které dokážou vtáhnout dovnitř, jsem si pojmenoval:
a) namátkové ochutnání, které se obzvlášť povedlo
b) knihy od ověřeného/doporučeného experta,
c) pozvání na degustaci,
d) obchodně-marketingové texty prodejců alkoholu vč. občasných spotů - na ty pozor, táhnou občas na scestí předstíraného blahobytu a společenské prestiže s využitím manipulativních informací
e) internetový zrcadlový obraz (weby, sociální sítě, e-noviny) - tento kanál nabývá na významu kvůli svoji snadné dostupnosti, ale má pár "nesolidních" kopií, které vedou jinam, než na správnou whisky cestu
a všechny jejich kombinace.
Já jsem poprvé prošel vstupní branou nepřipraven - v době považované dnes za pravěk (nebyl internet ani chytré mobily). Ochutnal jsem na tehdejší dobu ultraluxusní blend, který na bez znalostí zapůsobil jako saponát rozpuštěný v ropě a ... rychle jsem utekl zpět do svého světa lehkých sladkých vín občas zpestřených ostřejší brandy. Mnoho let jsem si netroufnul se vrátit do whisky prostoru.
Druhý pokus už byl zdařilejší. Propil jsem se od lehkých bílých vín k těžkým barikovým (zrajícím v dubu podobně jako whisky. Proletěl jsem svižně světem brandy a koňaků a hodně mi taky pomohla hlubší zkušenost s čajovou kulturou, která rozlišuje podobně jako whisky svět mnoho stovek základních druhů chutí. Něco jsem měl načteno z knih (internet ještě čůral nezbedně do plínek) a taky jsem věděl, že je důležité whisky pít jinak než ostatní druhy alkoholu. Vstupoval jsem jako vlk samotář, což taky není nejšťastnější varianta. Později si vysvětlíme, proč.
Tentokrát jsem se cítil komfortněji a už se nikdy zpět do světa bez whisky nechci vrátit. Navnímal jsem, že šíře a škála různých senzorických zážitků z vůní i chutí předhání jiné formy alkoholu a později jsem pochopil, že je to důsledek pečlivě dodržovaného a legislativně ošetřeného "výrobního" procesu této super bio potraviny na rozdíl od obarvených chemických koktejlů v běžně rozšířených lihovinách.
Postupně jsem začal chápat, že dlouhý produkční čas se zúročí ve výrazně delším senzorickém, zejména chuťovém zážitku a začínal nadšeně objevovat jeho "poslední dějství" nazývané whiskaři "dozvuk" (aftertaste). Jak jsem vnímal citlivěji hloubku vlastního senzorického zážitku a poznával další whiskaře, uvědomil jsem si, že whisky komunita se svoji sociální kvalitou taky odlišuje od běžných spoluobčanů, které potkáváme na ulicích. Prostě whisky je pro zkušené gentlemany a vznešené dámy. Ale neděste se, dnes díky rychlejšímu přístupu ke kvalitním informacím můžete úspěšně zahájit svoji whisky cestu daleko dříve, než já.
Co tedy čeká za branou do whisky světa?
Především neuvěřitelně široká a tím ze začátku nepřehledná nabídka. Whisky se ve velkém produktuje nejen v původních producentských regionech (Skotsko, Irsko, USA), ale taky u nás, v Německu, Velké Británii, Itálii, dokonce i Skandinávských zemích, Asii (Japonsko, Indie, Tchajwan) a něco podobného whisky produkují i v Africe. Jenom v samotném Skotsku funguje půl druhé stovky veřejných palíren a většina z nich produkuje každoročně několik základních plnění určitého charakteru (nazývané core range, základní řada palírny) doplněných limitními či raritními plněními. Aby toho nebylo málo, primární producenty doplňují produkty tzv. nezávislých plníren (independent bottlers), kteří si z primárních palíren berou jen destilát a pak ho nechají zrát ve svých dubových sudech, často s velmi dobrými výsledky, takže ještě rozšiřují nepřehlednou šíři nabídky whisky. Pro úplné zmatení začátečníků je ještě ve whisky světě běžné, že se různé whisky míchají za účelem vytvoření nového produktu pod názvem "míchaná whisky" (blended).
Jestli nabídka whisky může působit nepřehledně, tak hromada informačních zdrojů, včetně těch nesolidních dokáže spolehlivě zahltit většinu poutníků na začátku jejich whisky cesty.
Slušný zmatek pro entry level person (začátečníka), že?
Naštěstí existují užitečné rady a triky, které pomůžou se neztratit ve whisky světě hned napoprvé, případně neskončit v drápech hladových vlků způsobujících bolestné zážitky, takže příští povídání musí být, jak se na cestu připravit a co si vzít s sebou za pomůcky.
Pamatujete si ještě, jaký byl váš vstup a první krůčky ve whisky světě?