Peca Thor - Výlet do Skotska (3/2024) část 4/5
31.3.2024
• Cast 4/5 - Laphroaig a nakouknuti do Port Ellen
Na ctvrtecni snidani jsem potkal toho chlapika z HM Revenue & Customs, tak jsem se s nim dal do reci, co tam dela v tech palirnach, jestli to neni tajemstvi. Pry ma na starosti kontrolu “zemepisnych ochrannych znamek”, (takze “skotska whisky”, “olomoucke tvaruzky” atd.) a dodrzovani podminek. Ze musi whisky zrat alespon 3 roky a den v sudu z dubu, ze tam nesmi byt nic jineho nez voda, jecmen, kvasnice a pripadne karamel atd. Ptal jsem se ho, kam jede dneska a pry mi to nemuze rict:) Tak nic, tak ahoj…
A vratilo se prave skotske pocasi - prselo temer vodorovne!:) Vyrazili jsme pesky do Laphroaigu, coz bylo asi 40 minut prochazky… Me se teda vubec nechtelo, tak jsem zkousel stopovat, ale mistni asi nerozumeli tomu gestu se zdvizenym palcem, jedni mi taky ukazali, ze super!:D Jen jedno auto pochopilo, ale ukazali mi, ze maj vzadu plno. Ale cestou jsme alespon videli trosku vic zblizka Portintruan, kdyz jsme sli okolo. Jen teda nebylo skoro nic videt, par rozestavenejch baraku no:)))
Laphroaig nas privital ted uz pro nas tak typickou vuni palirny. Driv jsem si to dokazal tezko predstavit a ted se mi to blbe vysvetluje, ale je to takovy zvlastni mix kvasiciho jecmene, koure a dalsich veci.. Je to hrozne specificka vune:) K tomu jsme tentokrat meli vuni deste, mokreho listi a vyplavenych morskych ras. Bezeli jsme se schovat do navstevnickeho centra, ktere bylo krasne vyhrate, suche a plne krasnych veci! Jak se mi na eshopu ten jejich merch nelibi moc, tak na zivo to vypadalo dost fajn, jak meli skoro vsechno s tartanovym vzorem.. Trika, saly, penezenky, pera.. Dalsi mistnost pripojena k navstevnickemu centru je bar vybaveny pohodlnymi kozenymi kresilky, gauciky, stoly a tak dal, moc pekny a utulny to tam maji! A v neposledni rade je tam i Laphroaig muzeum, kde se muzete docist o historii, predchozich majitelich a zajimavych momentech… Me vzdycky nejvic utkvela v hlave Bessie Williamson jakozto prvni zena v roli Distillery Managera ve Skotsku!
Na dnesek jsme meli objednane dve celkem pekne zalezitosti a obe v Laphroaigu, abychom nemuseli ridit a mohli si to pekne uzit! Dopoledne jsme meli zaplacenou dvouhodinovou Wood exploration experience v cene 100 GBP, coz je tour po vyrobe, ochutnavka ze tri single casku a jeste si odneseme 350ml lahvicku ze single casku. Odpoledne pak bude Past and present za 120 GBP, coz byla vubec nejdrazsi vec, co jsme si zaplatili za cely vylet a obsahuje 5 dramu. Tak doufejme, ze budou stat za to:)
Jeste chvilku jsme tam preslapovali, nakonec se nas posbirala docela skupinka, pridala se k nam totiz jedna nemecka tour i s vlastnim pruvodcem (ktery se tam zdravil s veskerym personalem, tak asi tam nebyl poprve!:). Vyrazili jsme na prohlidku vyroby a musim rict, ze se mi to libilo skoro nejvic ze vsech paliren! Ne ze by to bylo nejvic craft, nejvic DIY, nejvic rucni, nejvic hipster ani nic podobnyho! Ale proste to stalo za to!
Zacinali jsme na malting floors. Popovidani o jecmenu, (pry budou muset presunout muzeum, protoze pry nam to moc chutna a moc pijeme, tak budou muset pridelat dalsi malting floor!:) a na zaver nas pustili nakouknout i do mistnosti, kde se jecmen zrovna nakuroval. Takze jsme si mohli cuchnout, mohli jsme si nabrat vzorecek jecmene, ocuchat, ochutnat… A fakt z toho byl citit ten charakter Laphroaigu hrozne moc! Pak nas slecna vzala ke kilnu, mohli jsme si osahat raselinu a mohli jsme si i prilozit! (takze zase drobnost, ale bylo to neco navic a bylo to interaktivni. Ted budu mit v hlave, ze az za 10 let bude nekde staceni klasicke Laph desitky, tak ze jsem mozna prilozil ruku k dilu!:) Jak to ted pisu, tak na me vlezla takova nostalgie, ze jsem si musel jit nalit dram desitky lahvovany v roce 2009 a zas me ta vune teleportovala zpatky! Velka parada:)
Nasledne jsme dosli k mashtunum a washbackum, tady bylo videt, ze je to uz takova mensi tovarnicka. Modry ridici panel vypadal jak neco z fabrik v socialistickym Ceskoslovensku, washbacky vsechny nerezovy, ale vonelo to tam paradne! Dostali jsme zase kostnout “pivicko”, zase kyselac jak prase:) Moc nam to nejelo a i kdyz je to zajimava zkusenost, tak zobat ten nakoureny jecmen bylo chutnejsi:) No a pak uz jsme sli konecne do stillhousu, neboli do budovy, kde se pali. Jak uz je to vetsi vyroba, tak to maji oddelene a po prichodu jsem pochopil proc. Sedmero kotlu vas prasti do oci, hned jak vejdete do mistnosti. Stoji v majestatni rade vsechny vedle sebe, rameno na rameno (hihi), tri vetsi wash stills, ctyri o neco mensi spirit stills, dva nadherny spirit sejfy…Reknete sami, az si prohlidnete fotky;)
Venku zrovna vykladali kamion sudu, hazeli to ven na matraci, tam to takovej porizek zvednul, poslal to kutalet do skladu, tam to prebral nekdo jinej, byli krasne sehrani:) Slecna nas odvedla do skladu a zacala nas napajet. Prvni vzorek byl newmake, pak nasledovaly 8y 1st fill American oak bourbon barrel na 53%, 6y recharred fino na 53% a 7y European virgin charred oak na 52%. Ackoliv byly vsechny dost mlady, tak byly moc dobry. Tahle experience mela ukazat hlavne rozdil mezi vlivy jednotlivych druhu sudu, coz se povedlo paradne. Na zaver nam dali (uz stocenou) 350ml lahvicku (bohuzel nevime, co v ni je, protoze to jsme ochutnat nedostali:D)
Na FB jsou fotky v původní velikosti a rozlišení.