Peca Thor - Výlet do Skotska (3/2024) část 3/5
30.3.2024
• Cast 3/5 - Kilchoman, Lagavulin, Ardbeg
Minule jsem zapomnel dodat, ze na veceri jsme sli tentokrat do Port Charlotte hotel a tam nam chutnalo vic:) Navic tam meli skvele privatni plneni Bruichladdich 2003 19y z bourbon barrelu (WB ID 241619) a bylo to opravdu moc fajn! Navic tam na baru dela Gary, hrozne pratelsky chlapik, ktereho jsme odpoledne potkali, kdyz vychazel z Bowmore destilerky a uz nam hlasil, ze nas videl na facebooku na fotkach s panama z Laddie Nerds a ze jsou zrovna vevnitr:)) Takze Port Charlotte hotel doporucuju navstivit, stoji to za to.
Kazdopadne ve stredu po probuzeni jsme si dali snidani, zabalili veci a nalozili se do auta. Vymysleli jsme to tak, ze prvni 3 dny noci budeme v Port Charlotte, odkud objedeme sever ostrova a na dalsi dve noci se presuneme na jih do Port Ellen, odkud si zajdeme do Laphroiagu jeste pesky zitra a v patek rano nam odtamtud pojede ferry zpatky na pevninu do Kennacraigu.
Vyrazili jsme do Kilchomanu, je to docela dlouha cesta po uzke silnici, kde je hromada rozsireni, na kterych se auta muzou minout. Prednost by mel mit ten, kdo jede do kopce a/nebo na jehoz strane neni rozsireni. Jako prvni jsme se zajeli podivat na Machir Bay, plaz kousek od palirny. Je to tam moc hezky, prvni dnesni fotky jsou odtamtud:) Na Kilchomanu je hezky to, ze pojmenovavaji lahve podle mist kolem. Takze prave treba zminena Machir Bay, nebo kousek vedle je Saligo Bay, na prvni fotce s palirnou je v pozadi videt jezero Loch Gorm, plaz Sanaig je taky kousek vic na sever.
Kilchoman je palirna a zaroven funkcni farma a jako temer jedina ve Skotsku je uplne sobestacna (pestuji si vlastni jecmen, raselinu maji taky na pozemcich kousek od Loch Gorm, veskere cinnosti od kliceni jecmene az po lahvovani a zrani probihaji primo na miste). Po prijezdu nas pobavilo, ze jsme tam na baru potkali toho ceskeho pana z ferry:) Nakonec se ukazalo, ze tam v pondeli zacal pracovat a bude tam pruvodce:) Prohledli jsme si krasne nove a prostorne visitor centrum (pry jsou tam super Vanocni vecirky zamesntnancu palirny!:D), pokecali jsme chvili s Alexem a pak se vydali na dvouhodinovou Limited Edition Tasting and Tour za 40 GBP. Alex sel s nami, protoze se zaucoval, a ackoliv nemam problem s anglictinou (vetsinou ani skotskou:), tak bylo prijemny mit moznost se na neco doptat cesky pripadne:)
Kilchoman byl prvni palirna, kam jsme se podivali, kde maji tradicni malting floors (jecmen nechavaji naklicit rozprostreny po podlaze v hale). Pro vyrobu rady “100% Islay” pouzivaji vyhradne jecmen z vlastni farmy. Bohuzel zrovna cistili kiln (pec, kde se pali raselina a kour se pak vhani do prostor s jecmenem, cimz whisky ziska nezamenitelnou kourovou prichut), takze jsme nevideli raselinu horet. Pak jsme se podivali na mashtun a nerezove washbacky, dostali jsme ochutnat ten kysely predprodukt “pivo” (chutna to fakt jako pivo kyselac, ktery ja osobne moc nemusim.. Bylo to hrozne zajimavy to zkusit, protoze clovek v tomu uz trosku citi ten budouci produkt, i kdyz jen hodne vzdalene. Nasledne jsme se dostali ke kotlum a dostali ochutnat new make, neboli cerstve vypaleny alkohol, ktery se pak staci do sudu a nechavat zrat, z cehoz pak vznika ta nase milovana voda zivota:) New make byl moc dobry, ovocny, trosku kourovy… Zase tam byl citit ten charakter budouciho produktu, tentokrat uz vyrazne vic. Pro nerdy mezi vami jsem vyfotil prepinani mezi zpracovavanim destilatu ze sladu z Kilchoman farmy (100% Islay rada) a zbytkem, pro ktery se pouziva slad z Port Ellen sladoven:).
Pak jsem nakoukli do skladu, kde zrovna byl na kontrole chlapik z HM Revenue & Customs (britska obdoba bernaku a celniku), na fotce neni moc videt, ale ma na sobe zlutou vesticku:). Kilchoman pouziva primarne sudy po Buffalo Trace bourbonu, ale daly se najit i nejake sherry sudy atd., hodne v posledni dobe experimentuji s vecmi jako sudy po tequile, meskalu a podobne. Na tasting jsme dosli, ale bohuzel jsme museli skoncit o neco driv, protoze venku bylo zase slunecno a dalsi den se to melo uplne zkazit, a ja si proste potreboval dojet provetrat dron i u tech dalsich paliren na jihu, tak abychom to vsechno stihli. Omluvili jsme se, nechali si vzorky slit do lahvicek, rozloucili se a vyrazili.
Kdyz vam Google mapy ukazou, ze z Kilchomanu do Lagavulinu (kde jsme meli dalsi degustaci) je to 38 minut cesty, tak pocitejte s tim, ze pokud nejste mistni nebo se fakt nebojite, tak vam to bude trvat dele! My meli hodinu na presun a drivejsim odchodem z Kilchomanu jsme ziskali dalsich cca 20 minut, ale potreboval jsem se stavit proletet se u Laphroaigu a Lagavulinu pred zacatkem dalsi degustace. Nastesti jsem pred cca 11 lety stravil rok a pul na Novem Zelandu a byl jsem zvykly jezdit vlevo, takze jsem se ted tolik nebal a svistel jsem jak o zavod. Na jizni kraj ostrova vedou dve silnice. Jedna (kudy me tahly Google mapy i Waze) odbocuje kousek pred Bowmore a je kratsi, nicmene je celou cestu jednopruha! Pokud nedejboze natrefite na kolonu, ktera zrovna vyjela z ferry v Port Ellen, tak jste v riti a stojite! My jeli tou druhou cestou, klasickou dvoupruhou pres Bowmore. A teda ficet tam 60 mil za hodinu je docela zazitek! Je to porad rovne, ale protoze silnice vede pres raseliniste, tak se houpe nahoru a dolu a chudak bracha se drzel madla fest:D
Na FB jsou fotky v původní velikosti a rozlišení.