Porovnání zakalení whisky
Andrej Paholík
.
31.5.2023
Ralfy spravil v poslednom videu pre Patreonov zaujimave porovnanie zakalenia troch roznych Laphroaigov po pridani vody a zachladeni.
Na obrazku zlava do prava:
1. Laphroaig 10yo CS batch 12
2. Laphroaig 10yo CS batch 15
3. Laphroaig 6yo 2011 od Creative Whisky Company pre The Good Spirits Co.
Co je zaujimave, na zadnej etikete 10yo CS batch 12 je uvedene "barrier-filtered only", na batch 15 uz explicitne pisu "non chill filtered". Napriek tomu je batch 15 jednoznacne najmenej zakalena vzorka, batch 12 sa zakalila trochu viac ale obe su iba minimalne zakalene oproti tretej vzorke, co nieco napoveda o filtracii, ktoru Laphroaig pouziva na svoje oficialne plnenia.
A teda ako sme tu uz vela krat spominali, aj ked je na flaske explicitne napisane "non chill filtered", v praxi nam to hovori len velmi malo o tom, ze akym filtracnym procesom whisky presla.
Batch 15 bol flaskovany v decembri 2021 a zrejme ho pomerne dost vyrazne prefiltrovali, akurat bez toho aby ho pred tym schladili (takze mohli napisat "non chill filtered"), ale kedze v decembri pravdepodobne mala whisky teplotu ajtak len zopar stupnov, takze vysledok je v konecnom dosledku rovnaky ako pri filtracii za studena.
Z diskuse k příspěvku:
filtrace za studena je prostě jen marketing. Whiskybroker Vám napíše že nefiltrovaná ale ale projde soustavu filtrů kde poslední má jen 10 mikronů a stejně tak Springbank i další a kde je hranice filtrování za studena? 5°C ? více nebo méně? kdo byl někdy v těch skladech a stáčírnách tak ví že whisky co jde na ty filtry má většinu části roku okolo 5°C a a jen protože není chlazená strojově tak to není filtrace za studena ? už sem z těhle marketingových keců dávno vyrostl, předpis na to není a každej to zneužívá jak potřebuje. Ralfy to ví a mohl to říct na plnou hubu a ne být zase korektní a dělat takovédle videíčka pro vyšší sledovanost...také to zneužívá pro svůj marketing
aby sme boli korektni, tak Ralfy v tom videu prave toto hovori na plnu hubu, ze tie pojmy si kazdy moze vylozit po svojom a ze aj ked Laphroaig uvadza "non chill filtered" ale tu whisky silne prefiltruje pri nizkej teplote (bez zachladenia), tak ze je to v podstate to iste ako keby to bolo chill filtered.
Přátele, a není to jedno? Chutná Vám ta whisky nebo nechutna? Mne je upřímně jedno, zda okolo toho při lahvovani poskakoval šaman z bubinkem, vodu na ředění sbíralio 12 pannen při úplňku a teklo to přes stříbrnou nalevku nebo zda to brutálně napumpovali do cisterny, převezli na Mainland a tam to v naprosto brutálních neisobnich prostorách nabouchali přes automat do flasek. Pro mne je důležité, zda mi to chutná či nikoliv. A pravé tyhle pohádky whisky neskutecne prodrazuji. Pomalu se postupně dostáváme do situace, jaký vliv má velikost bot master distillera na výslednou chuť whisky.
ano, bottom line je, ci ti to chuti alebo nechuti. Ale tak ja sa rad vrtam v takychto blbostiach a aspon nestoji rec :)
to souhlasím. Jen abychom potom nesklouzli k tomu, ze budeme (či někteří členové vlákna) whisky hodnotit právě přes tyto dohady. A navíc, palirna cloveku z vnějšku fakt neřekne vse. Hodně věci se i sebevetsi geek proste nedozví. Vím o cem mluvim, protože jsem se pohyboval (a vlastně stále pohybují) na obou stranách barikády. A vím, co jsme na poradach probírali a co bylo určeno pro veřejnost a co muselo zustat interní. A i díky tomu vznikají dohady, které častým opakováním získají punc pravdy (zaručeně informace, jaké whisky jsou ve kterém no name single malt plnění a pod.).
Další Andrejovi texty najdete v článcích.
text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 24.11.2023