» informace » ochutnávky
Ochutnávky whisky 2023
Whiskeria: Ardbeg - porovnání starších a nových plnění - 13.12.2023
V převánočním čase si pro nás Martin Mayer připravil ochutnávku whisky Ardbeg a i když jsme se tentokrát pohybovali vlastně v core této značky, tak to byla dost ultimátní ochutnávka. Informacema o značce a palírně nás provázel Zdeny Kortiš. Podle přehledu ochutnávané whisky skoro hrozilo, že to bude smutné a popláčeme si, ale díky dobré společnosti to bylo celé fajn.
A co nás tedy čekalo? V první půlce to byl Ardbeg TEN, tedy jejich základní desítka. Jeden vzorek na první půlku by bylo málo a tak jsme tu desítku měli vícekrát a po každé jinou. Bylo tu plnění z roku 2000 - Introducing, kdy přišla desítka na trh, plnění z roku 2006, tedy ještě před tím, než byla na trh uvedená nová desítka (udáván bývá rok 2008, jako přechod od "Old" k "New" TEN, kdy byla dokončena Path to Maturity a byla vypálena po roce 1997, kdy palírnu koupila Glenmorangie, tam se také začíná lámat ten rozdíl v etiketě a provedení nápisu "non chill-filtered"). Další byla z roku 2014, abychom nedělali tak velký skok v čase a ochutnali i co bylo v mezičase k poslední ze současnosti, která byla plněna v roce 2022. A protože tak trochu tušíme výsledek předem, tak se tentokrát začínalo od nejnovější.
Vždy jsem znal úsloví "Když dva dělají totéž, tak to není totéž." Asi by se mělo modernizovat i na "Když jeden dělá totéž, tak to není totéž."
Mě nejvíce zaujalo plnění z roku 2006, tam mi připadá ten charakter, co známe i v současných plněních, jen postupem času je stále vykastrovanější, aby náhodou někoho neurazil a nezpůsobil mu traumíčko. Ta současná je dobře pitelná, jen jí prostě chybí koule. Ale dá se to chápat, je to core a ten má zaujmout co nejširší množství lidí, aby to kupovali dále a zajímali se o další produkty této značky. Ne, aby je kopnul do koulí a vyselektoval na ty, co na to mají a ty co nemají.
Pořadí od nejnovější k nejstarší bylo zvoleno dobře, protože by ty novější po těch starších působily ještě chudší a slabší. A navíc místo postupného pláče se nám rozjasňoval úsměv.
Po pauze jsme pokračovali v porovnávání dalších core whisky Ardbeg. Teď nás čekaly dvojičky Corryvreckan 57,1% a to z let 2009 a 2023. A Uigeadail 54,2% z let 2004 a 2023.
Ať si kdo chce co chce říká, tak prostě ty starší byly lepší. A nedá se to ukecat na zkreslené vzpomínky, měli jsme je současně vedle sebe. Aktuální taky nedopadly špatně, trochu měly výhodu, že šly jako první, takže tam nebyl ten efekt očekávání, ale prostě starší se mi líbily více. Ještě jednou díky Martinovi Mayerovi za možnost porovnání.
Adventní kalendáře 2023 a 2022
Blíží se vánoce a s nimi také adventní kalendáře.
Z pohledu zpracování se mi na českém trhu nejvíc líbí tyto dva. Nejenže dostanete 24 různých whisky, ale také každý den dostanete video, kde se k nim dozvíte další informace.
Já jsem si opět pořídil Adventný Kalendár The Izzi Pub od Petera Praženky a zkusím s nimi udržet krok (největším strašákem je zimní nachlazení, kdy to prostě nemá smysl ochutnávat, protože nic necítíte). Druhým, který se mi líbil, je od Alkoholu.cz od Petra Pulkerta, ten jsem ale nepořizoval. Není špatný, to určitě ne, ale nestíhám (už takhle mě čekají dva) a tak jsem pořizoval jen jeden.
Na oba sem budu průběžně dávat odkazy a současně videa dávám i ke značkám.
Protože mě loni začátkem prosince chytla nějaká viróza a s ucpaným nosem a knedlíkem v krku nemá smysl ochutnávat, rozhodl jsem se, že to letos doženu. A tak si dám oba Izziho adventní kalendáře najednou.
Bude to takový souboj Izzi (adventní kalendář 2023) vs Izzi (adventní kalendář 2022) a i když dopředu nelze odhadovat vítěze, tak si tipuju, že vítězem tohoto duelu bude Izzi.
Den první - The Whistler Calvados Cask Finish Batch 002 43%: Když jsem si přivoněl hned po napití, tak jsem se zhrozil. Ale stačila jí chvilka času a ukázala se sladká ovocnost. Sad plný zralého ovoce, lehké, svěží, spíše jednoduché, čím dál tím víc ovocně sladké, až přeslazené. V chuti opět sladkost toho zralého ovoce, ovšem s trochou koření, jen se nemůžu rozhodnout, zda se mi to koření snaží tu chuť zachránit, aby byla bohatší nebo mě tam ruší. V chuti jinak lehká a když ji člověk moc nezkoumá, tak se nedočká toho koření, má jen ten dojem sladkého zralého ovoce a připadá mu pitelnější. Stejně sladce ovocně i zakončí. Celkově příjemně pitelná pro pohodové popíjení, ale ne moc pro zkoumání. Když jsem viděl, že calvados cask finish, tak jsem měl docela strach, ale v pohodě. Ješě se k ní někdy vrátím, abych to dopil, ale víc určitě ne. 69/100 |
video youtube: 1. December 2023
video youtube: 1. December 2023 - Extra
Den první (2022) - GlenAllachie 10letá Batch 7 Cask Strength 56,8%: Tady se na mě vyvalilo hutné pomalu tekoucí aroma, plné čokolády, višní, karamelu, prostě hezká sherry-čokoládová bonboniéra a v bonbónech alkohol. A ten mi tam malinko ruší, ale i tak je to furt pěkné čuchání a sbíhají se mi sliny. Postupně stále sladší čokoláda. V chuti podobně hutná jak v aroma, hned je jí všude plno, čokoláda, kandované a zralé ovoce, sherry, sladkost, ale i lehká kořenitost, která to hezky doplňuje. Při dalším doušku se mi ukážou i sladovo-obilné tóny se smetanovým nádechem, ale to vše s výše zmíněnou čokoládou, ovocem a karamelem. V dokončení mi doznívají oříšky, přidá se trochu dřeva, čokoláda a karamel, pak i sladkost ovoce a uzavírá mi to mátový bonbón. Plná spokojenost, to by se dalo občas pít. 85/100 |
video youtube: 1. December 2022
2023:2022 - 0:1
Den druhý - The Deacon 40%: Trochu jsem při nalejvání nakapal vedle a kouř se hned rozvalil všude okolo. Zemitá rašelinost, kyselost citrusů, postupně se více prosadí uzená ovocná sladkost a vůně ohořelého dřeva. Výraznost aroma postupně ustupuje, aby případně neodradilo, ale musím říct, že se mi fakt líbilo, podle vůně bych zařadil jakou jasnou trochu mladší, ale slušnou kouřovku. V chuti už na zajímavosti ztrácí, ale furt se drží okolo slušného průměru. Postupně v rámci dalších doušků se chuť zlepšuje, ukazuje nauzenou ovocnou sladkost, kyselost citrusů, trocha koření, vše takové umírněné, ale při tom jasně čitelné. V dokončení trocha koření. Ve vůni se mi líbila dost, v chuti obstála. Za mě je to fajn kouřovka k popíjení u táboráku. Souhlasím s Peterem, že při zhlédnutí láhve a prezentace jsem měl strach, zda jde jen o obal a cílovku nebo se snažili i o dobrý obsah. Steam punk nemusím, byť tam jsou někdy zajímavé výtvory a někdy i ty holky tam vypadají fakt zajímavě a dobře. (2.12.2023) 78/100 |
video youtube: 2. December 2023
Den druhý (2022) - Tamnavulin Double Cask 40%: V prvním dojmu hodně ovocné aroma, převoněné, vlezlé, líbivě vlezlé. Když se nadechne, tak dominuje sladkost ovoce, ovocný slad plný zralého ovoce s převahou jablek, sladkost ovocného medu. Co by tomu řekla moje zubařka? V chuti jemná, ovocná, hodbě ovocná, opět převaha zralých jablek, medová sladkost. V dokončení oříšky, lehké koření a doznívá ovocná sladkost. Celkově je lehká, příjemná k popíjení, hodně líbivá, až trochu přeslazená, takový lehký zákusek k odpolední kávě. Taková mladá hezká slečna, trochu převoněná, trochu přemalovaná, oblečená lehce vyzývavě se zdůrazněním na bříško a pěkná mladá prsa. Jen taková trošku jednodušší. Ideální k zákusku a odpolední kávě. 73/100 |
video youtube: 2. December 2022
2023:2022 - 1:1 (1:2)
Den třetí - Jura Red Wine Cask 40%: V aroma hodně zralé ovoce, zralé hrozny, trocha koření, připomnělo mi to takový hodně lehký svařák, v pozadí mi tam začíná vylézat guma, až trochu do spálené gumy, ruší to tam. Aroma mi obecně nepřijde moc výrazné, začátek byl lepší, po nějaké době mi už moc nesedí. V chuti sladký nástup, lesní ovoce, skořice, ale postupně mi začíná chytat kyselost, ale ještě v přijatelné podobě, jenže mezitím taky tak trochu ztratila zajímavé chutě. Není chuťově nijak zvlášť zábavná. V dokončení mi připadá alkohol, jak z čokoládových bonbónů s alkoholem, doznívá sladkost, trochu nádech čokolády a ten alkohol. Tohle mě moc nebavilo. 68/100 |
video youtube: 3. December 2023
Den třetí (2022) - Johnnie Walker 12letá Black Label 40%: V aroma sladké ovoce, navlhlé vyhasnuté ohniště. Celkem jemné, příjemné, působí komplexně, ovocná sladkost dominuje, lehká nakouřenost v pozadí. V chuti jasná ovocná sladkost a lehká, ovšem nepřehlédnutelná nakouřenost a uzenost. Kouř je tam jen v pozadí, ale je tam znát. Lehce opečené a nakouřené ovoce. V chuti působí trochu naředěně. V dokončení doznívá pečené ovoce a přidá se koření. Celkově je dobře pitelná, na přemýšlení to není, ale ničím nevadí a dá se pít. 72/100 |
video youtube: 3. December 2022
2023:2022 - 0:0 (1:2)
Proč 0:0? Ze zvědavosti jsem porovnal JW Black s JW Red (pravda, trochu záludně s láhví z 2000) a Red ho o fous předběhnul a když se do porovnání přidal Red z osmdesátek, tak si bod odnesla whisky, která nesoutěžila. A nemůžete přece dát bod whisky, která je horší, než JW Red Label. :) Já vím, nebylo to fér, ale nechtělo se mi vybírat vítěze, jen proto, že musím.
Den čtvrtý - Elijah Craig Small Batch 47%: V aroma mám dost dřeva. Když jsem si na něj zvyklnul, tak tam nacházím i něco dalšího, koření, skořice, ovoce, banán, karamel. Nemá to ten bourbonový styl, co mi vadí, ale stejně je to pro mě dost nečitelné, připadá mi trochu nesourodé. V chuti sladký karamel s nádechem vanilky a ovocným přelivem, pak doplněn kořením, až pikantním kořením, všudepřítomné dřevo, pak začne dostávat bylinný nádech, až možní trochu do jalovce. Kdyby mi to chuťově vydávali za cokoliv jiného (kromě whisky), tak tomu budu taky věřit. V chuti mi to přijde taky nesourodý, ale opět to nemá ty bourbon-chutě, co nemám rád. Dokončení se nese v duchu karamelu, sladkosti ovoce, vanilky a lehkého dřeva. Dokončení se mi chuťově líbilo nejvíce, ostatním částem jsem na chuť nepřišel. Přesto musím říct, že i trochu zaujal a nechám si tu zbytek pro plánovaný výlet do světa bourbonů. 69/100 |
video youtube: 4. December 2023
Den čtvrtý (2022) - Ardbeg An Oa 46,6%: Aroma hned získá svoji pozornost, kouř, rašelina, citrusová sladkost. Kouřové aroma celkem rychle odfouknul svěží slaný vítr od moře a ukázala se vlhká zemitost, vlhká rašelina s vlhkým kouřem, slanost, citrosová kyselost, sladkost přezrálého ovoce, v pozadí se mi tam ukazuje lehce dřevitá čokoláda a jak nádech ovocnosti new-maku. Celkově svěží a zajímavé aroma. V chuti se potkává kyselost citrusů, se sladkostí zralého opečeného a lehce okouřeného ovoce, postupně dochucené sladkostí se slaností a slaností se sladkostí. Čím dál více se ukazuje očouzené opečené ovoce, popel a karamel. V dokončení popel s ohořelým dřevem, začne vylézat sůl, sladkost opečeného ovoce. Celkově hezky ovocně sladkej Ardbeg, podle mě hezký úvod do značky, takový pěkně pokouřený a očouzený zákusek, jen by mu slušelo být cenově pod desítkou. Fajn popíjení. 84/100 |
video youtube: 4. December 2022
2023:2022 - 0:1 (1:3)
Když bookmakeři viděli tohle rozlosování, tak ani nevylézali z postele, aby vypisovali sázky.
Den pátý - Goalong 5letá Single Malt 40%: Aroma je nasládle ovocné, trocha dřeva, ale celkově jemné a docela příjemné, při bližším zkoumání je tam znát mladost. Postupem času se mi tam zesiluje zralá ovocnost, takový jabko-hruškový kompot. Je dost nevýrazné a při větších čuchnutí tam vykoukne acetonové rozpouštědlo, ale minimálně. Takové celkem pohodové jemné speyside. V chuti začíná ztrácet, první dojem je mýdlový, mejdlo s ovocnou příchutí, pak se srovná do jemné ne moc výrazné ovocnosti a ukážou se znatelné cirtusy, ale také se ukáže trochu dřeva a začne lehce štípat. Vůně byla skoro průměrná, ale chuť už je pod. V dokončení lehká dřevitá hořkost a štiplavost, sladkost, citrusy. A doznívá mi tam alkohol. Celkově na mě působí jako ještě mladá speyside, vypít se to dalo, ale má to spíše hodnotu zajímavosti, páč Čína. 66/100 |
video youtube: 5. December 2023
Den pátý (2022) - Glengoyne 10letá 40%: Jemné sladké aroma, sladkost sladu, ovoce, postupně se zvýrazňuje ovocnost, zelená jablka, medová sladkost, v pozadí asi lehké koření. Jemné, pohodové, nenáročné. V chuti medová sladkost, opět zelená jablka, která postupně dozrávají do zralé sladkosti, jablka do závinu s trochou koření. Jemná. V dokončení se trochu zvýrazní koření, zůstává jablečná ovocnost a trocha tmavé čokolády. Povedená jemná letní odpočinková whisky na letní terasu, k ní zákusek a pozorovat jak ženský hrajou plážový volejbal. Vůbec nevadí, když se člověk nechá unést sportem a bude pozorně sledovat pohyb sportovkyň. Whisky bude ten okamžik jen doplňovat, nebude ničím rušit, ani si vyžadovat pozornost. Oboje společně zanechá dojem příjemně prolenošeného odpoledne. 76/100 |
video youtube: 5. December 2022
2023:2022 - 0:1 (1:4)
Čínský zástupce ovšem překvapil a to v dobrém, skoro jsem mu chtěl dát za to překvapení body navíc (ale to by nebylo fér). Obě byly spíše nevýrazné speyside, ale Glengoyne přecejen lépe pitelnější. A tak Čína alespoň získává malé bezvýznamné plus za rozšíření obzorů.
Den šestý - Chivas Regal 18letá 40%: Aroma je krásně vyvážené, zralé ovoce, asi trochu bylin na louce, ovocný med. Připadá mi tam nádech sherry - čokoláda, zralé ovoce, leštěné dřevo. Je hezky udělané, komplexní, ne k pitvání na čichové kousky. Je hezké, ale moc zábavy s ním není. Chuť se nese v podobném duchu, zralé ovoce, tmavá čokoláda, ovocná sladkost, přidá se trocha koření. Opět vše komplexní a hezky sladěné. Připravený a zabalený zážitek, který není třeba zkoumat. Je hezká, ale moc zábavy s ní není. V dokončení oříšky s trochou koření a pak to vše uhladí sladká ovocnost a trocha čokolády. Celkově je to fajn, ono jí není moc co vytkout, vyvážená, komplexní, dostanete kompletní zážitek s nádechem luxusu. Chápu proč se nechat hýčkat, ale já raději půjdu dál tou cestou objevování, a taky omylů, které občas nechutnají až bolí, ale také zážitků, které ji vysoce překonávají. Láhev si nekoupím, ale kdyby mi ji někdo dal, tak budu spokojen a rád si ji vypiju. 76/100 |
video youtube: 6. December 2023
Den šestý (2022) - Jura 12letá 40%: V prvním dojmu aroma mám čerstvě nařezané dřevo, ne tu vůni, ale ten smrad dřeva z pily. Když se jí nechá chvíli čas, tak se vydýchá a odvane to. Na druhou stranu, základní 12letá whisky nemá podle mě potřebovat čas, znalosti, zkušenosti a kde co. Stejně to tam furt mám, i když v menší míře. Nasládlé dřevo s bourbonovým umělým lepidlem, čerstvě nařezané vlhké dřevo a postupně se trochu snaží ukazovat čerstvé nakrájené ovoce, vzdálené oloroso a tmavá čokoláda. Hodně vzdálené. V chuti nasládlá, ovoce, čokoláda, trochu působí dojmem naředěnosti, trocha koření, v chuti pitelnější než ve vůni čuchací. Postupně se trochu více prosadí sherry, ovoce, oříšky a čokoláda. V dokončení sladkost ovoce, trocha čokolády, pak se přidá koření. Teda fakt nevím, co se mi na ní minule líbilo. Před rokem jsem měl pocit, že se dobře pije, teď přemýšlím, jak moc se pohybuje nad hranicí nedopíjení. 63/100 |
video youtube: 6. December 2022
2023:2022 - 1:0 (2:4)
Začínal jsem Jurou a říkal jsem si, že by si Chivas Regal zasloužil důstojnějšího soupeře, páč porazit tohle nebylo velké umění. Nakonec je dobře, že neměl silnějšího soupeře, protože se srovnatelným by prohrál. Je to dobře udělaný blend, ale stejně obodovaná single malt udělá více parády.
Den sedmý - Loch Lomond Single Grain Peated Floral & Smoky 46%: V prvním dojmu mi přišlo opečené ovoce. Kouř, hruška i opečná hruška, karamelem obalené připečené až lehce spálené ovoce, je to takový mladý, hravý. Mně se to líbí, není to žádná extra hloubka ani rafinovanost, co známe z jiných kouřovek, ale je to takové mladé, hravé, svěží. V chuti zpočátku taky, ale chytne vedle kouře takové bylinné tóny, ovocná sladkost pečených hrušek i těch nepečených. V dokončení gumový dojezd, až trochu do spálené gumy. Ta vůně mě bavila a čekal jsem takovou lehkost, svěžest a hravost i v chuti, jenže mi tam nepřišla. Nebylo to v chuti úplně špatný, ale už ničím moc zajímavý a v dokončení jsem měl gumu, až spálenou gumu a to mi celkový dojem kazilo. Naštěstí dokončení netrvalo dlouho. 74/100 |
video youtube: 7. December 2023
Den sedmý (2022) - Aber Falls Single Malt Welsh Whisky 40%: První dojem v aroma mi připomněl takový ten dětský přeslazený sirup proti kašli (asi růžový), co si pamatuju jako dítě. Musel jsem počkat, až mi ten sirup odvane z whisky a hlavně z mysli. Aroma hodně převoněné, přeparfémované, vlezlá umělá sladkost zelených jablečných bon-par. Postupně gumové bonbóny podobné chuti. Čas jí trochu pomohl, ukazuje se mi tam i trocha dřeva, karamelu a umělé chuti ovoce. I když jsem se už zbavil sirupu, tak mi nejede. V chuti mi přijde naředěná, ale o něco lepší než ve vůni. Postupně se rozvine a karamel, čokoládu, ovocnost (i když trochu do uměla), ovoce do jablek, která se prosazují stále více, dojem umělé sladkosti. V dokončení doznívá karamel a nádech kávy. Jednotlivé složky jsou horší než celek, nakonec tak hrozný dojem nezanechala (dobrý taky ne), zapomenu jí. 66/100 |
video youtube: 7. December 2022
2023:2022 - 1:0 (3:4)
Obě byly zajímavé, Aber Falls tím, že je to welsh whisky a Loch Lomond tím, že to je single grain, ovšem ze 100% sladového ječmene, ale protože nebyla vypálena klasickou destilací ale na koloně, tak nemůže být označená jako single malt. Když jsem ji ochutnával, tak jsem si na signle grain vůbec nevzpomněl a znovu jsem si to připomněl, až při Peterově videu. Hlavně ve vůni mě fakt bavila a zbytek taky nebyl špatný, tak v tomto kole si bod odnáší Loch Lomond.
Den osmý - Fettercairn 16letá 3rd Release 2022 46,4%: 16letá, takže chce svůj čas na vydýchání. Když si k ní občas přivoníte, tak ucítíte, jak se postupně zlepšuje. Rozvinula se mi tam ovocnost, trochu vanilky a dřeva a podle mě sirné tóny (docela dlouho jsem musel přemýšlet, co mi to připomíná). Zpočátku mi tam vadily, teď už mám spíše pocit, že tu ovocnost doplňují a rozšiřují a že se mi tam líbí. V chuti ovocnost, koření, trocha skořice, postupně zjemňuje vanilkou a chytá nádech tropického ovoce. Postupně v rámci dokončení začíná kořenitět a pak doznívá sladká ovocnost a hřejivost. Celkem se mi líbila, ve vůni mu dala trochu zabrat, než jsem přišel na to, kam si to zařadit. Ve vůni se mi líbila o malinko víc než v chuti, ale celkově to bylo dobré. 81/100 |
video youtube: 8. December 2023
Den osmý (2022) - Quiet Man 8letá Single Malt Irish Whiskey 40%: Příjemné hladivé aroma bourbon sudu, vanilka, sladký karamel, postupně se zvýrazně ovocnost, lehká kyselost zelených jablek, v pozadí lehké dřevo. Hezká a příjemná vůně. V chuti sladký karamel, vanilka, ovocnost postupně ke zralým zeleným jablkům, slad, hladivé vánoční těsto. Jemná, trochu jednodušší, ale fajn. V dokončení mentolový bonbón, nakousané jablko, lehká hořkost dřeva. Celkově fajn jemná hladivá nenáročná jednodušší whiskey. 73/100 |
video youtube: 8. December 2022
2023:2022 - 1:0 (4:4)
Vyrovnáno. Fettercairn to vyhrál, ale Quiet Man si taky nevedl špatně.
Den devátý - Croftengea Marsala Finish Murray McDavid 44,5%: Nezkoumal jsem předem co to je (jediné co jsem si spároval v hlavě je Croftengea a Loch Lomond) a tak jsem byl dost překvapen kouřem, co se po nalití vyvalil. Popelavý kouř s citrusy, chce to trochu počkat, aby se rozplynul po okolí a nechal projevit i ostatní vůně. Ukázala se mi tam dost výrazná kůže, kožená bunda vyválená v popelu. Tu mám teda totálně dominantní. V pozadí se znovu ukazují ty citrusy a jemně se tam převaluje vanilka. Moc dalšího se mi tam nedaří. Je to šílené aroma, ale musím říct, že se mi s jistou perverzností líbí. V chuti přecezený popel a ohořelé dřevo, ovšem v té hezké čisté podobě, doplňuje to ovocná sladkost s nádechem jablek, citrusová kyselost a ještě u to přežvykuji kousek té kůže. Dokončení se nese v duchu vůně i chutě, ohořelé dřevo, postupně ovocná sladkost, lehká hořkost dřeva a ořechů, které lehce očouzené mi zůstávají docela dlouho. Ona možná není úplně bohatá, je asi trochu přepálená, ale jako celek mě nadchnula. Ta kůže je tam šílená, ale děsně mě přitahuje. |
Oheň dohořel, láhev dopita, co kdybysme než půjdeme spát vzkřísili z popela Fénixe. Co bysme dělali s nějakým ptákem, tak rovnou už něco pořádného, před čím padnem na kolena. Tu se z popela zjevila ona, v černé kůži, vysoké černé boty a s pohledem, který říkal, aniž by musela vyslovit jediné slovo - klekni mi k nohám. Můžeš mi očistit kožené kalhoty od popela. To znamená mít dovoleno se jí dotýkat. Mísí se tu vůně kůže oblečení, popela a její kůže a těla. Tohle žádná vanilka nebude. Za to jde doufat v odměnu, za správně splněný úkol.87/100
video youtube: 9. December 2023
Den devátý (2022) - Port Askaig 8letá 45,8%: Při nalévání lehce okolo zavanul kouř-rašelina. Ovšem při čuchnutí mě překvapilo, jak je aroma jemné, sladká opečená ovocenost, zelená tráva v hutnější podobě (ne klasická vůně čerstvě posekané trávy, ale hutnější až po nějaké době po sekání) a to vše lemováno rašelinou a kouřem a dezinfekcí. Ovšem jen lemováno, dávají tomu nádech a kulisu, nejsou dominantní. Ovocně sládne i ten kouř. V chuti sladký ovocný nástup, doplněný dřevo s trávou, koření a to vše samozřejmě rámováno kouřovostí, opečeným ovocem, rašelinou, které zde jen nerámují, oproti aroma, ale formují celou chuť. V dokončení ohořelé dřevo s doznévající sladkostí opečeného ovoce a rašelinná zemitost. Celkově je to dobrá whisky, líbí se mi, chutná mi, ale něco mi tu pocitově trochu chybí. 80/100 |
video youtube: 9. December 2022
2023:2022 - 2:1 (6:5)
Když jsem viděl rozlosování, tak z Croftengy se mi vybavil jen Loch Lomond, takže mi výsledek pro Port Askaig připadl jednoznačný. Ale jak říká staré přísloví: nevyplácej úplatky ještě před zápasem. Croftengea mě fakt dostala, velké překvapení a byl jsem unešen. I výsledek je nečekaný a ukazuje, že se tu skóre může docela zásadně měnit.
Den desátý - Rammstein Whiskey 10letá Sherry Cask Finish Irish Whiskey 43%: Mně tam i po vydýchání dominuje alkohol, působí to na mě mladě a nevyzrále. Vedle něj je vliv sherry finishe, čokoláda, višně v čokoládě. V chuti se sherry finish projevuje víc, čokoláda, ovoce, sladkost zralého ovoce, kořenitost a mladost. V dokončení pak mladost, lehká pálivost a v dozvuku trochu ovocné sladkosti. Mi to přišlo takové mladé, nedozrálé a ve své podstatě zbytečná whiseky. Navíc, kdo si může nazvat whiskey podle americké vojenské základy v německu? 68/100 |
video youtube: 10. December 2023
Den desátý (2022) - Bushmills 10letá Single Malt 40%: Lehké aroma plné sherry, oříškové čokolády, vanilky. Prostě fajn jemná vonící whisky. V chuti sladkost, ovoce, jablka, pak oříšková čokoláda s trochou kořenitosti. Hladivé sherry, jemná, příjemně pitelná. V trocha ořechové hořkosti, čokoláda. Celkově fajn pitelná whisky, dobře udělaná, komplexní a to je tak vše. Ono to není málo, ale čím jsme rozmazlnější, tím chceme víc. 77/100 |
video youtube: 10. December 2022
2023:2022 - 0:1 (6:6)
Irsko proti Irsku, jsem i říkal, že by to mohlo být zajímavý. Hlavně rozhodnout dobře, aby se tam zase nepoprali. A tak vyhrála whisky ze Spojeného království a Němci s amíkama odešli s nepořízenou.
Den jedenáctý - Glen Scotia 11letá Lightly Peated White Port Finish 54,7% Campbeltown Malts Festival 2023: Aroma chce chvíli počkat, aby se nadechla a vydechla. Přijde mi bohaté, ale mám s ním trochu problém, úplně se mi nedaří jednoduše rozklíčovat. Těžší zralá ovocnost, lehká kyselost citrusů, tmavá čokoláda a z pozadí se mi tam ukazuje lehký náznak kouře a dřeva. Hezká vůně, kombinace zralé ovocnosti a lehké kyselosti se mi líbí. V chuti mě hned překvapila kořenitost, ale po zvyku na ní si už vychutnávám jednotlivé chutě. Pocitově se mi tam potkává slanost a sladkost, ovocnost směrem do zralých meruněk a broskví, slaný karamel, ovocná sladkost. Není chuťově úplně nejjednodušší, ale působí dobře. V dokončení trochu dřeva, ovocnost meruněk a broskví a na patře mám trochu čokolády s kouřem. Celkově dobrá whisky, ale nějak nevím, kdy bych na ní měl chuť, kdy bude ta chvíle, tak a teď bych si dal tuhle.84/100 |
video youtube: 11. December 2023
Den jedenáctý (2022) - Ailsa Bay Release 1.2 Sweet Smoke 48,9%: V aroma ovocno dřevitý kouř a současně nauzené maso a kouř co přichází od něj. Kouř postupně ustupuje a aroma ještě trochu sládne, ukázal se mi lehce nakouřený slad, sladkost opečeného ovoce. Celkově aroma působí kouřově a dost sladce, až trochu přeslazeně. Je hodně povedené. V chuti taky kouř, sladkost ovoce, sladkost uzeného medu, trocha pálivosti, která ale ustoupí a zůstává nakouřená sladkost, nakouřený slad a opečené ovoce. V dokončení doznívá uzený med, opečené ovoce a trochu uzenosti. Celkově je to příjemná a zajímavá sladce nakouřená whisky, až trochu přeslazená. Její nakouřenost je zcela jiná, než jsme zvyklí z Islay, což jí dělá zajímavou. 82/100 |
video youtube: 11. December 2022
2023:2022 - 1:1 (7:7)
Obě byly dobré, naštěstí nemusím určit jediného vítěze. A současně ani k jedné z nich se nebudu cíleně vracet. Až se s nima zase potkám, tak si je rád dám.
Den dvanáctý - Singleton of Dufftown 12letá Luscious Nectar 40%: Aroma hodně jemné až slabé, ale když tam člověk pořádně strčí nos, tak tam najde příjemné sherry, sladkost zralého ovoce, čokoláda, kandované ovoce. Taková klasika bez hloubky a whisky pod tím. Prostě líbivé na první dobrou. Jak se stále více vydýchává, tak sice ukazuje více, ale vlastně si kazí dojem. Přidaly se ještě ořechy, jablka, trochu kyselosti citrusů a tím ztratila ten úvodní sladký dojem. V chuti sladkost, zralé čerstvé ovoce, trocha pepře, čokoláda a pak prostě začne jít do prázdna. První dojem dobrý, ale nesmí člověk hledat dále. V dokončené oříšky, sladkost ovoce, trochu čokolády. Celkově je to whisky na první dojem, ale jen na ten, při něm působí dobře pitelně. Když člověk začne hledat dál, tak zjistí, že pod tou hezkou fasádou není nic zvláštního. Určitě ně nic špatného, ale prostě nic zajímavého. Jak když autem míjíte hezkou holku, rychlý pohled, rychlý závěr "jo, to bylo hezký", ale vlastně nevíte nic. V té rychlosti jste si ji stejně pořádně neprohlédli a už vůbec nevíte, co se za tou tváří skrývá a někdy je to tak lepší, protože dál jedete s dojmem, že jste viděli hezkou holku, která by za to stála. Slečno, vy jste čím dále krásnější. Ó, děkuji. A čím blíže, tím je to horší. 72/100 |
video youtube: 12. December 2023
Den dvanáctý (2022) - Glenkinchie 12y 43%: Aroma je hodně příjemné, sladkost medu a ovoce, oříšky. Je velmi lehké, hodně líbivé, působí až jako takový bonbónek. Vůně navnadila více, než v chuti dává, je tam také sladkost medu a zralého ovoce, trocha koření k tomu, sladová sladkost, celé je to sladké, celé je to bonbónek furt, lehké a líbivé. Dokončení v duchu chuti a s lehkou oříškovou hořkostí. Celá ta whisky je takové cukrátko, jednou za čas ano, ale často se to nedá, člověk by byl jen povrchně přeslazený, raději si častěji dám nějaký zákusek, který má větší hloubku a ukojí více smyslů. 73/100 |
video youtube: 12. December 2022
2023:2022 - 0:0 (7:7)
Glenkinchie byla o chloupek lepší, ale jen o chloupek, takže to skončilo bezbrankovou remízou.
Den třináctý - Fercullen Falls Irish Whiskey Small Batch 43%: Aroma je hodně voňavé. Hodně ovocnosti, postupně se mi tam ukázaly hlavně jablka a banány. Obilí. Mám tam i pocit lehké kyselosti citrusů. Celkově aroma dobrý, příjemný, až trochu převoněný. V chuti opět ovocnost, jablko, trocha koření, vanilka, která se postupně zvýrazňuje více, banán. Dokončení mi přišlo trochu umělě sladké, připomnělo mi bourbon. Celkově nic proti ničemu, ale nepřesvědčuje mě to, abych se více zajímal o irsko. 72/100 |
video youtube: 13. December 2023
Den třináctý (2022) - Bladnoch Vinaya 46,7%: V prvním dojmu výrazný vliv bourbonu, jak ho nemám rád. Po vydýchání dřevo, vanilka, sladkost vanilky skoro k vanilkovým rohlíčkům (ale jen skoro, ještě to není ono), postupně se ukazuje květinovost a přechází až v ovocnost a citrusy. Potřebuje čas. V chuti nasládlá, ovocná, kořenitost, pak začne být hladivá, máslová sušenka, vanilka, slad a postupně i trochu citrusů. V dokončení dřevo, postupně doplněné oříšky, ovocnou sladkostí a vanilkovým závěrem. Dobrá, ale od Bladnochu mám jiné oblíbence. 81/100 |
video youtube: 13. December 2022
2023:2022 - 0:1 (7:8)
Irsko rád zkusím, ale málokdy odcházím dobře uspokojen, neříkám zklamán, ale nez větší potřeby se tam vracet. Takže když proti ní navíc stál povedený Bladnoch, tak byl výsledek zcela jasný.
Den čtrnáctý - Yoichi single malt 45%: Aroma mi připadá dost navoněné, bonbónová sladkost. Jinak tam najdu i ovocnou sladkost, jablka, jako je to dost sladký. Přemýšlím, zda se mi tam zdá nebo nezdá lehký kouř - ohořelé dřevo. Postupně mi tam dominuje ta ovocná sladkost a jablka. Když se to trochu vydýchá a zbaví té bonbónové sladkosti, tak je to docela příjemně vonící ovocná whisky. Tak jako dobrej průměr. V chuti se mi potkává sladkost a koření. Tady už tu nakouřenost cítím jasně, nakouřený slad, ohořelé dřevo, lehká kyselost citrusů, postupně vyleze zase i ta ovocnost v trochu opečené a nakouřené podobě. Kouřovku jsem teda nečekal. Příjemně lehká kouřovka. V dokončení ohořelé dřevo a trocha popela, pak i opečené ovoce s trochou popela. V první řadě mě překvapilo, že je to kouřovka, nečekal jsem to (texty píšu ještě předtím, než se podívám na Peterovo video, abych se zbytečně neovlivňoval a ven je dávám až po něm, abych ho zbytečně nepředbíhal) a líbila se mi, hezká kombinace ovocné sladkosti a kouře. 81/100 |
video youtube: 14. December 2023
Den čtrnáctý (2022) - Loch Lomond 14letá Spiced Apple & Soft Smoke 46%: Já teda zatím v aroma mám divné dřevo. Postupem času tam asi nacházím to jablko s kořením i ten lehký kouř, jak mě nabádá etiketa. To ovoce do jablka bych tam měl, s tím dřevem asi rovnou i sad, ale nijak zvlášť mě to aroma nebaví. V chuti je zábavnější, sladkost, ovocnost, až mám pocit, že mi v puse perlí. Je to zajímavý pocit, ale fakt mám pocit perlivosti. Zralé ovoce, trocha jablek, dřevěná bedýnka s jablky, celkem svěží. V chuti taky žádný zázrak, určitě lepší než ve vůni, ale zaujala svěžestí a perlivostí. V dokončení lehce citron, ale jen lehce a příjemně kyselý. 72/100 |
video youtube: 14. December 2022
2023:2022 - 1:0 (8:8)
Tak tady jsem předem odhadoval obrácené skóre, člověk míní, whisky mění.
Den patnáctý - Noble Rebel Smoke Symphony 46%: Aroma příjemně překvapilo. Kouřovka se slaným nádechem, kořením, slaný karamel. Z pozadí mi tam ale vykukuje mladost. Postupně ještě lehká kyselost opečených citrusů. V chuti nakouřené koření, postupně slaný karamel, lehká kyselost citrusů. V dokončení kouř, karamel. První dojem z aroma bylo příjemné překvapení. Pak už začala pokulhávat, úplně mi ta kombinace slanosti, kouře a lehké kyselosti nejela. Umím si představit lépe pitelné nakouřené blendy. 72/100 |
video youtube: 15. December 2023
Den patnáctý (2022) - The Whistler The Good, The Bad And The Smoky 48%: V aroma přezrálé ovoce, jablka a hrušky. Postupně se vydýchává a začíná ovocně vonět, postupně až do převoněnosti. Nakonec se mi tam z ovoce usadila hezky zralá hruška, člověk by si hned kousnul. V pozadí možná lehký kouř. Po úvodním ne moc lákavým aroma jsme skončili u hezké hrušky a ten úvodní dojem byl napraven. V chuti sladká ovocnost, opět výrazně do hrušky, ale pak přijde trochu pálivého koření a když odezní, tak hrušky dostanou opečený nádech. Asi se mezitím trochu opekly. A opět výrazné hrušky. V dokončení trocha toho kouře a opáleného dřeva a sladké koření. Celkově to bylo fajn, hruškové, ne moc nakouřené, to si ani nezasloužilo nápis na etiketě, trochu toho koření to mohlo ubrat. 75/100 Jsem si vzpomněl na děckou říkačku: Šušky šušky u hrušky, šu.ají tam berušky, když je někdo vyruší, letí šu.at ka moruši. |
video youtube: 15. December 2022
2023:2022 - 0:1 (8:9)
Tak to vyhráli Irové s hruškou.
Den šestnáctý - Knappogue Castle 16letá Twin Wood 40%: Chce vydýchat, aby se aroma zbavilo dřeva. Pak se tam začne krásně ukazovat zralé ovoce, rozinky, tmavá čokoláda a trochu vanilky a karamelu. Příjemné, jemné a komplexní aroma. Chuť je jemná, krémová, krém s čokoládou a kandovaným ovocem, visně v čokoládě, krásně se rozplívá v ústech. V dokončení hořká čokoláda a lehký nádech dřeva. Velmi příjemná a komplexní whisky. 85/100 |
video youtube: 16. December 2023
Den šestnáctý (2022) - Jack Daniel's Bonded 50%: Mně prostě ta amerika nesedí. V aroma tam mám dřevo a jeho tříslovinu a pak vanilku, karamel a ten typický umělo-plastelýnový smrad. Musím ale uznat, že se to pohybuje v přijatelné míře a jsem schopen, tam hledat vůně. Což mi sice nejde, ale nejsem z ní až tak rozmrzelý. V chuti hodně karamelové sladkosti, vanilka a dřevitá štiplavost a zase ta umělo-pastová chuť. Dopít se to dalo, ale moc mě to neláká brzy zkoušet znovu. Bodovat jí nebudu, protože tenhle styl nemusím a tak bych neuměl bodovat správně. (16.12.2023) |
video youtube: 16. December 2022
2023:2022 - 1:0 (9:9)
Tady to dopadlo přesně podle mého očekávání, americký styl mě nikdy nevzal a tak to irové vyhráli na plné čáře. Škoda, že jim los k jejich hodně dobrému koni, dal zrovna ameriku, myslím, že by zabodovali i vůči mnohým ostatním. To je už druhé vítězství v řadě. Dá jim los šanci i na třetí v řadě? (prozradím předem, nedá, v dalším kole irská není)
Den sedmnáctý - Tamnavulin Red Wine Cask Edition No.3 German Pinot Noir 40%: Aroma se mi líbí, svěží zralé ovoce s nádechem vína, karamel. V chuti čokoláda, sladkost zralého ovoce, trocha koření, hladivý nádech vína, postupně hořká čokoláda. V dokončení koření, tmavá čokoláda a doznívá slad. Celkově je to hezky pitelná whisky. Trochu povrchní, ale není to první dojem znát, hezky se popíjí, nesnaží se být přehnaně líbivá, je to takový lehký dezertík. U toho taky hloubku nehledáte. 77/100 |
video youtube: 17. December 2023
Den sedmnáctý (2022) - Kilchoman Sanaig 46%: Nalil jsem si tu do skleničky a všude okolo se začal linout kouř. Příjemně. Když jsem si ale přivoněl k whisky, tak se mi líbí méně. Připálené až trochu přiškvařené citrusy, zelené listy v ohni, které nehoří, jen čmoudí a pouští bylinný kouř. Nakyslý kouř. Postupně slanost, slaný karamel. Po nalití to do prostoru vonělo hezky, ve skleničce už se mi to už tolik nelíbí. V chuti nakyslá rašelina, sladkost, koření, dehet, přidává se opečené až lehce spálené ovoce, popel. V dokončení popel, spálené ovoce, dřevo. Na mě má divný kouř, až tak mi nesedla. 76/100 |
video youtube: 17. December 2022
2023:2022 - 1:0 (10:9)
Když jsem viděl rozlosování, tak mi byl vítěz jasný - Kilchoman. Tamnavulin nebude špatný, ale prostě zapadne, protože mám rád kouřovky, tak ti jasně vyhraje Kilchoman. No nestalo se tak. Tamnavulin nepřekvapil, byl dobrý, dobře se pil, víc toho nedal, ale to co dal, dal dobře. Kouř Kilchomanu mi teda nesedl, takže nakonec moc nezabodoval.
Den osmnáctý - Johnnie Walker 18letá Ultimate 18 40%: Aroma v pohodě, jemné, sladkost ovoce, trochu medu. Jemné, až nevýrazné a tím pádem moc nebaví. V chuti ovocná, sladkost ovoce, lehce opečená jablka, koření a já nevím, já se prostě nudím, normálně mi během degustování myšlenky uletěly někam pryč. Je to nevýrazný, nudný, nezajímavý. Ničím to nevadí, v základu tomu nejde ubírat body za chyby, ale je to celé nevýrazná nuda. Od osmnáctky bych čekal nějaký projev, nějaké tělo, už nějaké zkušenosti. Dá se s tím trvávit čas, ale proč by to člověk dělal. Dopil jsem skleničku a ani to nevím. To je tak zjemnělý a při tom i komplexně vyvážený, že je to totálně nudný a nedokázalo se mi to ani projevit. 71/100 |
video youtube: 18. December 2023
Den osmnáctý (2022) - Glenfiddich 18letá Our Small Batch Eighteen 40%: Od prvního dojmu hezky sladko-ovocně voní, zralé jablka a hrušky. Hodně líbivé, příjemné, výrazné. Na první dojem dobrý. Květinovost, nasládlé vlhké dřevo od přezrálého ovoce, až k čokoládové bonboniéře. Působí to hezky, dobře udělaně, nesložitě. V chuti sladká, sladkost zralého ovoce, koření, čokoláda s kandovaným ovocem. Dokončení se nese hezky v duchu chuti a navazuje na ní. Celkově je to skvěle udělaná práce, ono se proti ní skoro nic říct nedá. Jenže je to dokonalost tak komplexní, že vlastně dokonalá není. To už je samozřejmě o cílovce. V základu ale skvěle udělaný produkt. 80/100 |
Mi to připomnělo film Wonder Women 1984 s Gal Gadot. Hezky se na ní kouká, ale celý film ta její postava Diany neutáhne (myšleno fyzická postava, dějově je to horší). Zaujal mě i soundrtack k filmu:
Na toho, kdo klid jí vzal, dnem i nocí čeká dál,
Krásná, bláhová Dajána.
Ožratá jde ulicí, nezbaví se chlastu pout
Láhev whisky vonící, hrdlo jen rty obejmouut
Navždy bude sama pít, nenalezne nikdy klid
Krásná, bláhová Dajána.
video youtube: 18. December 2022
2023:2022 - 0:1 (10:10)
Těšil jsem se na souboj osmnáctek, hezká mladá naolejovaná těla v plavkách. A nic z toho. Kdybych hledal tímto směrem, tak bych asi žádnou recenzi nenapsal. A ve whisky jsem žádný souboj nedostal. Glenfiddich předvedla standardní kvalitní výkon, který byl dá se říci bez chyby, ale laťku až tak vysoko nenastavil. Johnnie to prostě vzdala, bez snahy, nadšení, elánu, prostě nuda. Čekal jsem vyrovnanější zápas, dokonce možná i remízu a takhle z toho bylo spíše nudné kolo. Dojem u Johnnie pak zachraňovala její starší kamarádka, té bylo osmnáct před více než dvaceti lety, takže dneska by jí bylo ... (není slušné to počítat, ale víc než dvakrát to je). A nudnou a nezkušenou osmnáctku strčila do kapsy (a to nepředvedla taky žádný extra výkon).
Den devatenáctý - The Kyoto Malt Whisky 43%: Mě to v aroma připadá dost mladý. Skoro mi to spíš připadá jak ovocná pálenka. Asi broskev. V pozadí pak trochu dřeva a vanilky. Kromě tý mladistvý broskvičky, tam skoro nic nemám. V chuti sladkost, ovocnost, ještě výraznější broskev, trocha koření. To snad zrálo v sudech po broskvi. V závěru chuti taková trochu nauzená broskev, připadá mi tam nádech kouře a trocha pálivého koření. V dokončení dřevo, slad, koření. Ve vůni mi to přišlo dost mladý, v chuti už tolik ne, ale taky. Celým tím se podle mě nesl broskvový nádech. Přišlo mi to divné. 68/100 |
video youtube: 19. December 2023
Den devatenáctý (2022) - Fercullen 10letá Single Grain 40%: Mě to smrdí skoro jako bourbon jen bez té dřevitosti. Vanilka, umělá sladkost, i nějaké to ovoce. V chuti lepší než ve vůni, ale jen trochu. Dost vanilky, ovoce, sladkost, postupně se mi tam rýsují citrusy i s kůrou, celkem jemné. Ale furt mi to připomíná bourbon, jen v pitelnější podobě. V dokončení koření, vanilka a nevýrazný med. Tak mi nejelo, neplival jsem, nevylíval, ale zorvna moc jsem se nebavil a neužíval si. Tohle je zcela mimo mě. 65/100 |
video youtube: 19. December 2022
2023:2022 - 0:0 (10:10)
Ty se hledali, až se našli. Ale já se s nima nenašel a nesešel. Vrátím se k ním ještě v rámci přechutnání a možné druhé recenze, takže to třeba za jiných okolností bude lepší, ale moc se na to netěším.
Den dvacátý - Torabhaig Allt Gleann The Legacy Series - Second Release 46%: Aroma se mi celkem líbí. Svěží, sladká vlhká rašelina, vanilka, ovoce, zelená jablka lehce nezralá. Pak mi tam ale začíná vylézat mladost a začíná srážet aroma. Škoda. Je to mladý. V chuti sladkost, sladká vlhká rašelina, citrusy, lehká kyselost cistrusů a pak zase nástup sladkosti, ovocná sladkost s uzeným medem. Celkem svěží, i mě to baví. Jen tu mám pocit kovovosti, jak kdybych to pil z kovového panáku, ale tolik to nevadí. V chuti té mladosti tolik není a líbí se mi to víc než v aroma. V dokončení nakouřený slad, zbytkový kouř, sladkost opečeného ovoce, jablka. Vůně začínala dobře, ale pak mi tam začala vadit ta mladost, v chuti lepší, celkově svěží. V základu to nakonec šlo, ale moc si ji nezapamatuju. 76/100 |
video youtube: 20. December 2023
Den dvacátý (2022) - Tamdhu Batch strength 005 59,8%: Aroma sherry a v pořádné síle. Správná sladkost i lehká nahořklost oloroso sherry, višně v čokoládě, hořká čokoláda. Já jsem celkem spokojený. V chuti sladkost, čokoláda, ovoce, ale přidá se k tomu mandlová hořkost a ta mi to trochu sestřeluje. Když se srovná, tak ještě oříšky, višně v čokoládě. Při dalším doušku už mi ta nahořklost nepřijde tak výrazná a více se mi ukáže tmavá čokoláda, ořechy, ovoce a to vše čokoláda krásně obaluje. V dokončení ořechy, ovoce, čokoláda. Taková trochu drsnější sherry whisky v pořádné síle, žádné mlsání do cukrárny pomalu lžičkou, ale hezky pořádně to plácnout rovnou do ksichtu. Jsem celkem spokojen. 83/100 |
video youtube: 20. December 2022
2023:2022 - 0:1 (10:11)
To byl nerovný boj, rozkoukávající se mladice proti drsné sherryovce. Mládí vpřed, ale ne tak rychle. Batch 005 mi v porovnávání 4-6 skončil jako poslední, ale když jsem jí měl pak sólo, tak jsem byl spokojený podobně jako teď. Celkové skóre je dost vyrovnané a čekají nás už jen 4 kola. Máte tip na vítěze? Bude to Izzi nebo Izzi?
Den dvacátýprvní - Glenfiddich 21letá Gran Reserva 40%: Hned po nalití se po okolí začne rozlévat příjemné aroma, krásně vyzrálé ovoce, hutná medová sladkost. Nechám já ale ten doporučený čas na vydýchání. Aroma je krásně komplexní, sladkost zralého ovoce, hodně se zvýraznilo zralé jablko, koření, až k jablečnému štrůdlu. Postupně i trocha dřeva s ovocným nádechem. Aroma je krásně komplexní a příjemné. V chuti zralé jablko s lehkým kořením a dřevem. Při dalším doušku působé více hladivě a komplexně, sladkost ovoce, zralá jablka s pár lehce nakyslými kousky, trocha koření. Podle vůně jsem čekal trochu jemnější chuť. V dokončení je více znát dřevitá hořkost, koření ze štrůdlu, jablečná ovocnost, kombinace sladkosti i kyselosti. Vůně mě navnadila na komplexnější zážitek v chuti, byl tam, to ano, ale asi jsem to podle vůně čekal hladivější. V základu jí ovšem není moc co vytknout. Až na to, že je vlasntě tak vyladěná, až tím ztrácí na zajímavosti. Řeknete si, že to bylo fakt dobrý, zeptáte se co to bylo a zapomenete to s první levnější a obyčejnější whisky, která upoutá něčím vybočujícím. Dokonalost je hezká, ale vlastně nezajímavá, pokud vás neposadí na prdel. 85/100 |
video youtube: 21. December 2023
Den dvacátýprvní (2022) - Redbreast Lustau Edition Sherry Finish Single Pot Still Whiskey 46%: Oloroso se ukáže krátce po nalití do skleničky. V prvním dojmu trochu dřevité zatuchlosti s příjemným nádechem sherry. Když se vydýchá, tak dojem zatuchlosti ustoupí a nahradí ho zralé ovoce. Celkově je aroma lehké, příjemné, sladkost zralého ovoce, doplněné sherry, tmavou čokoládou. Láká k nakousnutí. Nádech dřeva mi tam zůstává, ale je krásně obalen sladkým ovocem a čokoládou. V chuti boduje více než ve vůni. Příjemná čokoláda, s ovocem, ořechy, sladké dřevo s medem, postupně jablka, od zralých až po lehce kyselé. Trocha pikantní kořenitosti. V dokončení hladivá čokoláda, pak ovocnost, zralá jablka, sladké dřevo, lehká hořkost oříšků, příjemně doznívá ovocná sladkost a sherry. 83/100 |
video youtube: 21. December 2022
2023:2022 - 1:0 (11:11)
Tohle byl zajímavý souboj. Stáří, elegance a komplexnost nakonec ustála svoji pozici a zvítězila. Ale nebylo to žádné vítězství s přehledem, mladá irka se jí přiblížila nakolik blízko, že jsem chvíli zvažoval remízu, ale nakonec nedal, ten rozdíl tam přece jen byl. Za to v celkovém skóre jsme opět na remíze a do konce chybí už je 3 kola. Pokud bude mít každé kolo svého vítěze v klasickém poměru 1:0 nebo 0:1, tak tu bude jeden vítěz, uvidíme zda těsně nebo s náskokem. Protože se tu ale objevují i remízi a další výsledky, tak to třeba bude ještě napínavé. Jeden z vítězů je ovšem jasný, jsem to já, protože to vše budu pít :)
Den dvacátýdruhý - Aberlour A´bunadh Batch No.71 61,5%: V aroma hutné sherry, kožené křeslo, těžké zralé ovoce, čokoláda, občas je tam cítit víc alkoholu, než je třeba. Krásně hutné sherry aroma. V chuti kořenité sherry, čokoláda, rozinky, kandované ovoce. V dokončení dlouhé kořenité sherry, pak suchost na patře. Vůně se mi líbila, ale té sherry kořenitosti v chuti na mě bylo moc a moc mi tam převládala, mám raději hladivější sherry. 81/100 |
video youtube: 22. December 2023
Den dvacátýdruhý (2022) - Glencadam 11letá van Wees The Ultimate 16.3.2011/6.2022 Cask No.800149 46%: Fakt hezké vanilkové aroma, vánoční rohlíčky, karamel, lehce to rámuje sladkost ovoce a koření a možná sladké bílé víno, no prostě vánoční stůl. V chuti vanilka s kořením, zralé ovoce, ale pak se více prosadí vanilkové rohlíčky, trocha vinné suchosti a stále trochu koření. V dokončení mám dost té vinné suchosti a na jazyku mi doznívá karamel, vanilkové rohlíčky a sladkost sušeného ovoce. Hezky vánoční whisky, toto pojetí bourbonu ve whisky mám rád. 87/100 |
video youtube: 22. December 2022
2023:2022 - 0:1 (11:12)
Tady jsem očekával jasné vítězství Abuny. Protože vím, že to bude sherry bomba, tak jsem začal Glencadamem a po něm jsem i začal pochybovat o jasném vítězství Abuny, začal jsem očekávat remízu. Výrazná sherry kořenitost v Abuně mi nesedla a tak z toho nakonec bylo zcela jasné vítězství Glencadamu, který se také dostal do vedení v mezi vzorky 2022.
Den dvacátýtřetí - Glenallachie 12letá Sauternes Wine Cask Finish 48: V aroma mi tam připadá vanilka, koření, slad, dřevo sudu, sladkost zralého ovoce, vinný nádech. Celkem jemné a ok, ale to je asi tak vše. V chuti se mi potkává ovocná sladkost, vanilka a vinná kyselost a kyselost nezralých zelených jablek. Postupně dostává krémový sladový nádech. Ale těch kyselých jablek se už nemůžu zbavit a ještě k tomu hořkost dřeva. V dokončení kyselost jablek. Voněla mi hezky, ale chuťově mi to prostě nejelo. Poprvé jsem si to napsal a nebodoval, podruhé (další den) jsem se s popisem shodnul a nejelo mi to furt. 75/100 |
video youtube: 23. December 2023
Den dvacátýtřetí (2022) - Glen Scotia Victoriana 54,2%: Potřebuje vydýchat. Ve vůni se mi potkává slad, ovocná sladkost, ale taky vlhká dřevitá zatuchlost, lehká opečenost crému brulée. Působí celkem příjemně a vlastně mě ničím tak moc nezaujalo. V chuti na jednu stranu krémová a hladivá, karamel, který začne přecházet do spáleného karamelu a současně začne mít štiplavou suchost a pod tím vším ovocná - jablečná hladivost a sladkost. Při dalších doušcích pikantnější ovocnost - štiplavé ovocné koření a v pozadí ořechy. V dokončení citrusy, grepy, trochu jejich hořkosti, suchost a dřevo. Při prvním hodnocení jsem ji nebodoval, protože jsem se nemohl rozhodnout, zda se mi líbí nebo ne. Ono se tak úplně nemůžu rozhodnout stále, ale zaujala a když si začnu myslet, že se mi nelíbí, tak se tam najde něco, co se mi líbí a obráceně. Zkusím se jí trochu probít, abych si ujasnil, zda se mi líbí nebo ne. 84/100 |
video youtube: 23. December 2022
2023:2022 - 0:1 (11:13)
Ke Glenallachie jsem si nikdy moc vztah nevybudoval, ale neměl jsem od nich nic, co by mi nejelo, ani nic, co by mě posadilo na prdel, prostě to bylo jako dobrý, ale to je asi tak vše. Až tato, ta mi fakt nejela. Poprvé jsem si to napsal a nebodoval, podruhé (další den) jsem se s popisem shodnul a nejelo mi to furt. A zcela nečekaně jsem při prvním hodnocení nebodoval ani druhou. U Vicrtoriany se nemůžu rozhodnout, zda mi chutná nebo ne, ale zaujala natolik, že to budu ještě zjišťovat. Tím je vítěz tohoto kola jasný (na podruhé jsem i obě obodoval).
Ale musím říct, že nebýt obě součástí adventních kalendářů, tak bych nic nepsal :)
Den dvacátýčtvrtý - Jameson 18letá Triple Distilled 46%: Ovocno-květinové aroma, nádech bourbonu - vanilka a dřevo, ale v příjemné podobě, sladkost zralého ovoce, trocha sherry a čokolády. Celkem lehké aroma, celkem fajn, ale v základu ničím nenadchne, ani neruší. V chuti sladký úvod, sladkost ovoce a med, máslové sušenky, pak znatelné dřevo, sladké dřevo s vanilkou. V dokončení hořkost dřeva, vanilka, sladkost a doznívají mi máslové sušenky. Jako teda, čekal jsem víc, podstatně víc. Aroma moc neslibovalo, čekal jsem pak něco spíše jemného a komplexního, dostal jsem spíše nudu s hořkým závěrem. Jako dobře udělanou nudu, ale nenašel jsem důvod, proč to pít. Připadá mi tam zbytečně velký vliv toho bourbonu a dřeva v závěru. 75/100 |
video youtube: 24. December 2023
Den dvacátýčtvrtý (2022) - MacNair's 21letá Lum Reek Peated Boutique House of Spirits 48%: V aroma sherry ovocnost, čokoláda a to vše zabalené v kouři s nádechem vlhké rašeliny a sladkých citrusů. Kouř je nepřehlédnutelný, ale není dominantní, jen to rámuje. Působí to příjemně, krémově a povedeně. V chuti sladký úvod, pak kořenitá nakouřená rašelina. Postupně koření trochu ustoupí a zůstává pocit očouzeného vnitřku pusy. Dokončení kouř s citrusy, pak se přidá i trochu čokolády a sladkosti. Celkově je to dobře namíchaný, dobře se to pije, jen těch 21 let mi tam připadá takový zbytečný, stejně dobrý by to šlo namíchat i mladší a levněji. 81/100 |
video youtube: 24. December 2022
2023:2022 - 0:1 (11:14)
Závěrečné whisky v kalendáři byla taková pohodovka. Na vánoční remízu to ale nebylo. A tak máme vítěze tohoto souboje Izzi vs Izzi. Chtěl jsem oběma současně pogratulovat, ale povedlo se mi dovolat jen vítězi, druhý měl celou dobu obsazený telefon.
Výsledek soutěže neberte vážně, byla jen tak pro pobavení a občas se potkaly vzorky, které by si vedle sebe asi nikdo nedal. Oba kalendáře byly výborné, o čemž svědčí i to, že se oba probojovaly do finále a skóre bylo velmi vyrovnané.
Děkuji Peterovi Praženkovi z The Izzi Pubu za zpříjemnění doby předvánoční. Ochutnal jsem díky tomu různé zajímavé značky, které bych si nevybral (z části proto, že je neznám a z většiny proto, že můj rozpočet není bezedný), rozšířil si díky tomu obzory, rád si připomněl věci, které už znám a pokaždí se těšil na Peterovo video ke každému dni. Letos jsem měl kalendáře dva - loňský a letošní, bylo to občas trochu náročnější. Oba byly dobré a již nyní se hlásím o kalendář na příští rok.
A abych trochu zabilancoval a zavzpomínal, tak největším objevem pro mě byla v roce 2021 Bladnoch 11letá Bourbon Casks, v roce 2022 Glencadam 11letá van Wees The Ultimate a v roce 2023 Croftengea Marsala Finish Murray McDavid. Tak ještě jednou díky.
Alkohol.cz - whisky adventní kalendář
video youtube: 1.prosinec - Glen Scotia Campbeltown 1832
video youtube: 2.prosinec - Ledaig Sinclair Series Rioja Cask Finish
video youtube: 3.prosinec - Tyrconnell 10 Madeira
video youtube: 4.prosinec - The GlenAllachie WINE SERIES Cuvée Cask Finish 2012
video youtube: 5.prosinec - Auchentoshan Auchentoshan Blood Oak
video youtube: 6.prosinec - Finlaggan RED WINE CASK MATURED
video youtube: 7.prosinec - Kavalan Triple Sherry Oak
video youtube: 8.prosinec - Green Spot CHATEAU LÉOVILLE BARTON Single Pot Still
video youtube: 9.prosinec - Big Peat The Steiermark
video youtube: 10.prosinec - Old Pulteney Flotilla 10 Years Old Single Malt Vintage 2010
video youtube: 11.prosinec - Glengoyne Balbaína
video youtube: 12.prosinec - Monkey Shoulder Smokey Monkey Blended Malt Batch 9
video youtube: 13.prosinec - Glenfarclas 105 Cask Strength
video youtube: 14.prosinec - Isle of Raasay Hebridean Single Malt R-02.1
video youtube: 15.prosinec - Glenfiddich Perpetual Collection VAT 02 Rich & Dark
video youtube: 16.prosinec - Speyburn 16 Years Old Speyside Single Malt Travel Exclusive
video youtube: 17.prosinec - Bunnahabhain An Cladach
video youtube: 18.prosinec - Knockando 18 Years Old Slow Matured
video youtube: 19.prosinec - Wolfburn Langskip Single Malt
video youtube: 20.prosinec - Gold Cock 20 y.o.
video youtube: 21.prosinec - Talisker The Distillers Edition Double Matured
video youtube: 22.prosinec - Glenmorangie The Tribute 16 Years Old Heritage Spirit Batch
video youtube: 23.prosinec - Laphroaig 1815 Legacy
video youtube: 24.prosinec - Glen Deveron 20 Years Old
Návštěva palírny Prádlo - 28.11.2023
Palírna Prádlo není úplně neznámým pojmem. S jejím jménem jsme se už dříve setkali u whisky Hammer Head. Když se v roce 2010 v palírně rozhodli obnovit výrobu whisky, tak pro její název zvolili jméno podle palírny, tedy Prádlo. Značka Hammer Head je sice známá, ale také je spíše svázána s výrobou whisky do roku 1989 a tak nová whisky jde do světa s novým vzhledem a novým názvem. Historie palírny se začala psát v roce 1924 a první whisky zde byla vyrobena v roce 1976, jednalo se o whisky Halberd. Od roku 1993 se zde vyráběla whisky (nebo její část) Printer's. V roce 1989 zde byla výroba whisky ukončena. Po změně režimu zde již nebyl zájem o českou whisky, protože se sem začala ve velkém dovážet skotská whisky. V roce 2010 zde byla výroba whisky obnovena a v roce 2023 byla uvedena na český trh. Kolem palírny bylo mnoho nejasností, různých dohadů a nevyjasněných otázek a tak se v palírně (spíše ve Stock Plzeň-Božkov, který palírnu vlastní) rozhodli, že by tyto nejasnosti bylo vhodné rozptýlit a pozvali na návštěvu, dá se říci, že první oficiální návštěvu palírny, whisky geeky. Za mě to byl zcela správný krok, sice se tihle lidé nespokojí s obecným výkladem a mají spoustu všetečných otázek - a proč to děláte takto a ne takto a kolik procent tady a támhle, ale zase jsou schopni dodat zpětnou vazbu, byť často kritickou, protože už mají sakra rozmlsané jazyky. Palírna se nachází v obci Prádlo u Nepomuku a je součástí Stocku, takže její návštěva není o telefonátu "Ahoj, zrovna jedu okolo.", tak se Stock postaral o organizaci této návštevy. V Praze na nás čekal autobus, který nás dovezl do palírny a po zkontrolování osob vůči seznamu a nafasování oranžových vest "Visitor" jsme mohli vyrazit na prohlídku palírny, zakončené závěrečnou ochutnávkou a pohoštěním. Byť to zpočátku vypadalo hrozivě, tak to neprobíhalo pod dohledem ochranky, ale v přátelském duchu.
Průvodce nám dělal Michal Marešovský a master distilerka Kristýna Demelová. Ukázalo se, že o tuto palírnu se nemusíme bát, protože nepatří mezi vybuchující (v mnoha palírnách ve Skotsku se nesmí fotit, protože by mohly vybuchout, v Čechách zatím takovou vybuchující palírnu nemáme) a tak máme i fotky z palírny. Při prezentaci o palírně nám Pavel Vavřík ze Sladovny Brutnál udělal i prezentaci o výrobě sladu pro tuto whisky (nejen pro tuto whisky, jeho slad používají i v některých dalších českých palírnách). V palírně používají pekařské kvasnice, zkoušeli i jiné, ale nakonec se rozhodli zůstat u těchto. První destilace je kontinuální na koloně a druhá probíhá v měděných kotlích.
Jako u každé správné palírny se návštěva neobejde bez návštěvy warehousu (zde mu říkají česky soudkárna). Ochutnání zde mělo naštěstí vzestupnou tendenci. S pár lidma jsme se shodli, že stávající whisky trpí na dřevitost ze sudů, která se postupně začíná projevovat a sílit během zrání. Určitě by jí pomohly např sudy po bourbonu, nové sudy z českého dubu se v ní dost projeví. Druhou věcí, co by jí pomohla, nedestilovat až do konce. Ovšem třeba u sudů, kde zraje budoucí třicítka, jsme si všichni celkem pochutnali. Whisky geeci v palírně, je vždy záruka zpětné vazby :) (Ono se to sice občas nezdá, ale my to myslíme v dobrém.)
Já měl přichystané dvě otázky. Jedna se týkala kdysi zmiňovaného problému se sklem a korky. V roce 2019 na Whisky Life Praha palírna představila 17letou a 30letou whisky, které měli jít na trh ještě v tom roce. Což se ovšem nestalo, mluvilo se o problému s láhvemi, kdy se ukázalo, že jejich představa láhve není na výrobu tak jednoduchá, jak se zdálo. Na letošním Whisky Life jsem objevil ovšem láhev 10leté plněnou v roce 2021 (stejná informace je i na webu), což mi ovšem nesedělo do časů a uvedení až v roce 2023. Ovšem právě v roce 2021 se objevil druhý problém a to korky. A protože nechtěli pustit na trh láhve s nevyhovujícím korkem, tak se uvedení protáhlo až do roku 2023. A tak můžete potkat 10leté lahvované v roce 2021 i lahvované v roce 2023. Jedná se o stejnou whisky, po zjištění a vyřešení problému byl dolahvován zbytek láhví.
Druhou otázkou, která mi vrtala hlavou, byly roky. Palírna ukončila destilaci v roce 1989 a znovu ji obnovila v roce 2010. Jak je tedy možné, že se můžeme setkat s whisky destilovanou v roce 2002 a 1992. V tomto případě se nejedná o destilaci v této palírně, ale o nakoupený new-make v době, kdy bylo znovu obnovení výroby v palírně zvažováno a bylo cílem zkusit si práci se sudy a mít již zralou starší whisky v době vstupu na trh.
Za sebe musím říct, že si z návštěvy palírny odnáším hlavně pozitivní dojmy. Další česká palírna tak přešla z dohadů a spekulací do otevřenějšího módu. Což je v naší malé české kotlině důležité. Každé skrývání a mlžení vyvolává pochybnosti (a s tím tu bohužel máme zkušenosti, že ty pochybnosti nebývají často neoprávněné). Na co jsme se zeptali, na to jsme zde i dostali odpověď. Ještě by to chtělo zapracovat na té základní 10leté whisky, kde dřevitost přebíjí charakter whisky a palírny. Návštěva byla zajímavá pro celou českou whisky komunitu, což se ukázalo i na tom, že někteří (aby mohli jet) strávili na cestě tam a zpět víc času, než v palírně. A snad i v něčem zpětnou vazbou přínosná pro palírnu.
Až budou, tak doplním o kvalitnější fotky od Jakuba Moravce.
Video z návštěvy od Tomáše Hradce:
originál videa - Instagram - friends_of_pure_malt
Whiskeria: Benrinnes - 19.10.2023
Ve Whiskerii proběhla další ochutnávka pod taktovkou Martin Mayera, tentokrát ovšem přednášel Michal Marešovský. Věnovali jsme se whisky Benrinnes. Základ se točil okolo čísla 15, tedy patnáctiletých whisky, pouze poslední byla čtrnáctiletá a to nebyl jediný rozdíl, kterým se zcela prokazatelně lišila od ostatních.
Jako vždy to byl príma večer strávený ve společnosti skvělých lidí, zajímavých informací a dobré whisky. Pár rychlo poznámek psaných během večera:
Díky všem za hezký večer. Na Martinových ochutnávkách oceňuji 3cl whisky, mohu si tak ochutnat a současně poslouchat zajímavý výklad. Vím, že se k těm whisky ještě doma vrátím a nebudu tak mít pocit, že jsem se jim na místě málo věnoval. Díky tomu množství mi zbude i na vzorek domů. Bylo by škoda ošidit whisky nebo výklad. Mě ještě při tom všem zdržuje to psaní mých poznámek.
Whiskeria: Aberlour - 28.6.2023
Koncem června, těsně před prázdinama se ve Whiskerii sešla už skoro "tradiční dvojice" Martin Mayer a Zdeny Kortiš. Tentokrát jsme zavítali do palírny Aberlour. Zatímco nám Zdeny povídal o historii palírny, tak jsme ji při tom i popíjeli. A pak jsme poskočili velkým skokem vpřed až do posledního desetiletí a rozdílu skoro desetiletí rovnou na Aberlour A'bunadh a uzavřeli jsme to trochou "exkluzivity" s Distillery Exclusive a Single Caskem.
Sem dám pár mých poznámek psaných přímo na ochutnávce. Postupně je ještě přeochutnávám a ke značce dopisuji další poznámky.
Online degustace: The Whisky Shop - Lochlea s Martinem Zvěřinou - 26.5.2023
Ochutnávka probíhala v brněnském Whisky Shopu a současně i online, takže jsem se jí mohl zúčastnit i od Prahy. Ochutnávkou provázel Martin Zvěřina z Hedonism Spirit. Jednalo se mladou palírnu z oblasti Lowland a to palírnu Lochlea.
Palírna Lochlea ze skotské Nížiny byla založena v roce 2018 a první whisky vydali začátkem roku 2022. Zajímavostí je, že vznik palírny se udržel v tajnosti, první zmínku v ročence najdete až v té označené 2022 (vychází na podzim 2021).
Pár stručných poznámek, co jsem si psal během degu (ještě je plánuju v brzké době přeochutnat):
Je zajímavé ochutnat tyhle nově vzniklé palírny, samozřejmě je taky jasné, že ochutnáváme mladé whisky, až velmi mladé. Ještě mi trochu zbylo, tak se k nim ještě jednou v klidu vrátím a uvidím. Při té ochutnávce člověk musí stíhat moc věcí najednou - poslouchat, ochutnávat, psát si atd.
Degustace whisky Kavalan - 15.5.2023
Pondělní odpoledne mi výrazně zlepšila ochutnávka whisky Kavalan, kam jsem byl pozvaný společně s adminy a moderátory FB skupiny Whisky CZ/SK. A bylo to velmi příjemné odpoledne.
Hodně líbivá, trochu sladce bonbónová, trochu podbízivá, na takové běžné mlsání.
Prostě taková popová Sherry, sherry Lady. No spíše mladá holka než Lady. Takovej bonbónek.
Dobrá vstupní nenáročná whisky do světa Kavalanu. A navíc v zajímavé láhvi.
Působí plněji a zraleji než předchozí sherry finish, ale zase díky té předchozí nevynikla sladkost, protože chuťové buňky byly ještě přesherryovány. Ale pochutnal jsem si více, předtím to bylo bonbonové mlsání, tady se už vychutnávalo.
Vrcholem večera byla vystoupení tří sólistů, kteří už zbytek ukradli pro sebe a dali jasně najevo, kdo je hvězdou večera.
Celkový dojem mi u ní trochu kazila uzavřená vůně a byť to ta chuť vynahradila, tak prostě ten celek to trochu nabouralo.
Tohle bylo švestkové mlsání. I když trochu musím říct, že vůně byla živější než chuť a navnadila trochu více, ale při dalších doušcích jsem si na to ani nevzpomněl a neměl pocit, že jsem nedostal slíbené.
Jsem rád, že jsem si mohl zase Kavalany připomenout. Solisty jednoznačně vedly, pak ex-Bourbon 46%. Ale ani ty úvodní si nevedly špatně. Bylo to hezké odpoledne/večer s dobrou whisky a fajn lidmi.
Online degustace: The Whisky Shop - Lagg Inaugural Releases + Machrie Moor - 28.4.2023
Ochutnávka probíhala v brněnském Whisky Shopu a současně i online, takže jsem se jí mohl zúčastnit i od Prahy.
Společným jmenovatelem dnešních whisky na ochutnávce byl ostrov Arran a nakouřené whisky. Na ostrově Arran jsou dvě palírny - Lochranza (dříve známá pod jménem Arran nebo Isle of Arran) a nová Lagg. V palírně Lochranza se dělá nenakouřená whisky Arran a nakouřená whisky Machrie Moor, do budoucna se hovoří o tom, že by zde pokračovala pouze nenakouřená whisky a v palírně Lagg se zase dělá nakouřená whisky. A protože palírna Lagg teprve v roce 2022 vydala svojí první whisky, tak tam nabízeli v prodeji právě nakouřené whisky Machrie Moor ze sousední palírny.
První láhvi stočené z whisky vyrobené v palírně se říká inaugurační. Obvykle toto označení ještě trochu přizvedne cenu, protože první plnění je prostě jen jedno. I když? Tady zvládli rovnou 3 inaugurační plnění. Nyní už slibují, že letos půjde na trh běžné plnění a tak se dalších inauguračních už snad nedočkáme (i když je ještě hodně různých sudů ve kterých by mohli finishovat poprvé :) .
Navíc palírna trpí určitou krizí identity (i když to je dnes mezi mladými moderní a neříkají, že tím trpí). Z hlediska oblastí se palírna nachází v Highland. Cítí se ovšem jako ostrovní palírna, jenže to není uznaná oblast a identifikuje se jako Lowland.
Naštěstí podobnou krizí netrpí při výrobě, takže to co prodávají je opravdu whisky a ne "něco" co se zrovna identifikuje jako whisky.
Pár stručných poznámek, co jsem si psal během degu (ještě je plánuju v brzké době přeochutnat):
Souboj těch tří Laggů u mne vyhrál ten třetí, kouř tam je, ale potlačený do pozadí, mají prostě jiný kouř než jsme zvyklý z nakouřených whisky, chuť má výraznější, bohatší a mladost je tam z nich znát nejméně.
A po Laggu přišel na řadu Machrie Moor, což byl průšvih. Teda on to průšvih tak přímo nebyl a už vůbec ne pro Machrie Moor. Ten tomu Laggu totiž utekl o parník, vyzrálejší, bohatší, zajímavější. Dát si teď v palírně tohle, protože ještě nemáme svojí první, tak se člověk navnadí a pak bude nemile překvapen. Pokud bych si měl vybrat, tak než po Laggu sáhnu raději po Mooru.
Demi Moore nepřišla.
Sherry Machrie Moor mi to vyhrál, oba dva totálně převálcovaly Laggy, jen mezi Laggy by mi to vyhrál Batch 3.
Spojení během online ochutnávky nám nelagovalo i když se řešil Lagg, ale vzpomněl jsem si na vtip.
Mladý pár si užívá sexu v posteli a on najednou stuhne, ani se nehne a po chvíli strnulosti zase pokračuje dál. Ona se na něj nechápavě dívá, co že to jako mělo znamenat. Tak jí vysvětlí, že to je technika, co viděl na počítači v pornu a jmenuje se "Buffering".
Ochutnávka whisky od pana Hlaváče v baru Ron Café - 27.3.2023
Jméno pana Hlaváče je spojeno s mexickou restaurací Sonora (ta již ukončila provoz), kde probíhali velmi zajímavé ochutnávky whisky. Zvláště ty před patnácti lety bych si rád zopakoval (ovšem za tehdejší ceny). Pan Hlaváč se rozhodnul v ochutnávkách pokračovat a tato proběhla v prostorách baru Ron Café. Dnešní ochutnávky už takovou nabídku nemají (bohužel, ale pochopitelně), nesou si ovšem stejné rysy co dříve. Dnes bylo k ochutnání 13 různých whisky (tehdejších přes 20 už bylo časově i alkoholově náročné), není to ovšem o tom, že do sebe musíte vpravit 13 malých panáků (to už by nebyla degustace, ale chlastání, při těch 20 i něco horšího, zda to tam někdo takhle komplet dal nevím), ale vyberete si, které chcete ochutnat. Já zvolil taktiku 1cl vzorků, čímž se otevírá možnost ochutnat vše. Dalším rysem bývalo, že jste vůbec nevěděli, co tam bude. Tentokrát byl přehled whisky znám předem, pokud jste si chtěli třeba na WB něco předem zjistit, tak toho tam stejně moc nebylo. Tím, že je ochutnávka v Praze, tak bych tam jel i kdybych nevěděl, co tam bude, ale chápu, že to někoho může odradit. Výhodou i nevýhodou tohoto stylu ochutnávek limitek (většinou mladých) je to, že můžete trefit na hezké kousky, ale také propadáky, protože značka a bottler nic nezaručuje. Beru to jako rozšíření obzorů v dosažitelné vzdálenosti a ceně. Jak teď přepisuju poznámky, tak teprve zjišťuji další informace o té whisky, třeba o sudech. V papíru s cenou to nebylo, info jsem si předem nezjišťoval a tak to mám částečně jakou slepou ochutnávku (tedy obecně si předem moc nezjišťuji, abych se vyhnul ovlivnění tím, co tam našli jiní a jak to hodnotí).
Časově se tentokrát stíhalo dobře, první dva vzorky měly ještě dlouhé prodlevy, ale pak to mělo tak akorát tempo (alespoň z mého pohledu). Při minulé zkušenosti jsem udělal takovou teorii - "Víte, jak poznáte whisky bar od newhisky baru? Ten druhý nemá dostatečnou zásobu glencairnů a vodu má na nápojovém lístku, nikoliv jako neustále doplňovanou "technickou" tekutinu, co potřebujete k pití, propláchnutí pusy a tako skleniček (páč máte jen jednu)." Takže jsem se vybavil vlastním miniglencairnem (dobře se přenáší a na ty vzorky 1cl je ok). Druhou zkušeností je, vypnout všechny nepodstatné smysly, tedy hlavně sluch a vnímání okolí. Pana Hlaváče to baví, ale poslouchat se to nedá. Podle vzoru známějších influserů (přemýšlím, zda je to odvozena od slova flus a nebo od té druhé části) a trendy manů (ti co určují trendy), kdy se mají psát jen pochvaly a kritika nikoliv, tak o přednášce pana Hlaváče nepíšu nic, ale fakt nic nepíšu a opravdu nepíšu.
Že bych se taky stal inFluserem? Já chci taky dostávat balíky z láhvema a být zván na akce zdarma. Vždyť já mám pro to úplné vlohy. Jako správný inFluser vám to zkritizuju a poplivu a dokážu i nasrat pár lidí. Trendy manem fakt ne, to sebekriticky uznávám, že bych nedal, ani kdyby to přinášelo ty kartony láhví zdarma.
Jsem se úvodem nějak moc rozepsal, tak vzhůru na tu whisky. Vezmu to v pořadí, jak to šlo za sebou, ponechám i některé cenzurovatelné poznámky, co jsem si během toho psal. Koho by zajímali WB kódy, tak jsou na webu u značek.
Začínala Aberfeldy 8letá Douglas Laing's Provenance 9.2012/8.2021 Refill Barrel Cask No.REF-DL15275 46%. Aroma jemné, sušenkové, postupně se ukazuje lesní ovocnost. Ještě mladá. V chuti jemná hezká ovocnost, trochu to tam ruší mladistvé koření. První dojem po napití dobrý, pohladí, ale pak se ukáže, že je to ještě mladá nevyskákaná holka. V dokončení se dojem snaží napravit jemností z úvodu chutě. Celkový dojem tím úplně nezachrání. Pitelné to je, ale ještě není dospělá a nezaujme. |
Glenlossie 8letá Douglas Laing's Provenance 4.2011/1.2020 Refill Barrel Cask No.DL13790 46% - V aroma znatelná mladost, postupně se prosazuje ovoce, zelená jablka, přidává se sladkost marmelády a pak to zase začne přebíjet mladost. V chuti se tříská sladkost s mladostí, postupně se ukáže jablečná ovocnost, jen lehká mladistvá kořenitost. V dokončení kořenitost, trochu suchosti, jablko, lehká čokoláda. Celkově nezanechala moc dojem. |
Craigellachie 10letá Douglas Laing's Old Particular 1.2008/5.2018 Refill Hogshead Cask No.DL12542 48,4% - V prvním dojmu aroma sirné tóny. Zkažené prdy nebo prasklý pukavec a nebo oboje. Vydýchání jí trochu pomohlo, ukazuje se dřevěná navlhnutá bedna, ne moc vonící, jak od zkaženého calvadosu. Jak se jednou do mozku zavrtá ten první dojem, tak se ho člověk nemůže zbavit, takže dál jsem to nezkoumal. V chuti znatelně lepší, ovocnost do jablek, ale v pozadí, furt sirné tóny, postupně trochu sládne do ovocnosti. Dokončení ovocné, příjemně sladké, čokoláda. Dobrý odchod ze scény nezachrání špatné vystoupení. |
Linkwood 8letá Douglas Laing's Provenance 9.2013/11.2021 Refill Hogshead Cask No.DL15429 46% - Aroma příjemně jemné, až nevýrazné, lehké lesní ovoce, sladkost lesního ovoce, postupně i lehká čokoláda. V chuti zajímavější sladkost lesního medu, sladkost lesa, lesní ovoce, maliny. Příjemné poválení v lese, ukáže se i čokoláda. V dokončení doznívá lesní ovoce. Celkově příjemná, ale také jí mohly v hodnocení pomoct ty whisky před ní. Je to takový výlet se slečnou do letního lesa na borůvky, kdy se vrátíte bez borůvek, protože tam vůbec žádné nejsou, ale slečna má fialový záda. :) |
Ben Nevis 7letá Douglas Laing's Provenance 11.2012/9.2020 Refill Hogshead Cask No.DL14395 46% - V aroma z toho stříká mladost jak z nadrženýho puberťáka. Postupně se snaží prosadit ovocnost nezralého ovoce. V chuti nastoupí sladkou vlnou, ale plnou mladosti, ovocnost, vanilka, ale celé je to nezralé. V dalších doušcích vanilková sladkost, ale furt bez hloubky. V dokončení vanilka s ovocem. Celkově je to nevycválané mládí. |
Jura 12letá Douglas Laing's Old Particular 7.2008/5.2021 Refill Hogshead Cask No.DL14973 48,4% - Podle aroma mi tam snad někdo nachcal. Ne tohle mi fakt nevoní. Nejsem urolog, abych v tom zkoušel hledat odstíny vůně. Chuť naštěstí neodpovídá vůni, ale i tak tam jsou mně nesedící divné umělo-sladké tóny. V dokončení taky. Tahle mi teda nejela. Kurva chlapi, nechčijte do toho sudu, kdo to má pak pít. |
Deanston 12letá Douglas Laing's Old Particular 11.2009/9.2022 Refill Hogshead Cask No.DL16330 48,4% - V aroma pekařství, koláče, jablečný koláč, aroma se dále vydýchává a zlepšuje. V chuti jablečný koláč, dobře udělaný, vanilka, příjemné a jemné koření, jemná sladká ovocnost. V dokončení pohladí, doznévá smetanovým koláčem. Příjemná koláčová svačinka. |
*****
Vsuvka: Už jsem si začínal připadat jako na těch rychlorande, kde vám každých pět minut představí někoho dalšího a "cink" a opět posun na dalšího. Nikdy jsem tam nebyl, ale tak nějak si to představuji. Přemýšlel jsem, proč tu vlastně jsem, zda by nebylo lepší odejít. Ale člověk furt doufá, že se ukáže i nějaká lepší. Tak přišla a trochu z zlepšilo večer.
******
Tamdhu 11letá Douglas Laing's Old Particular 11.2006/5.2018 Refill Hogshead Cask No.DL12577 48,4% - V aroma ovocnost, nádech sherry, ještě to není dozrálý, netříská z toho new-make, ale hluboký to není. V chuti lepší, medová ovocnost, koření v rozumné míře a opět medová ovocnost, mlsací. V dokončení doznívá ta medová ovocnost. Takové mladé lízátko na jednu noc. |
Dailuaine 15letá Douglas Laing's Old Particular 1.2005/8.2020 Sherry Butt Cask No.DL14181 48,4% - V aroma čokoládová sladkost, přidává se sladkost ovoce, vůně mokré kůže, zralé ovoce, rozinky. S časem a vydýcháním se zlepšuje. Sladkost zralého ovoce, nádech do sherry, čokolády, kandované ovoce. V dokončení doznívá sladkost zralého ovoce, čokoláda, kůže. Konečně něco. Tady slečnu s číslem 9 bych si půjčil na zkušební noc, ta vůně kůže mě zaujala a rád bych jí více prozkoumal a ochutnal. |
Glengoyne 15letá Douglas Laing's Old Particular 8.2005/12.2020 Refill Hogshead Cask No.DL14559 48,4% - V aroma těžké překvapení - já tam mám kouř. Následující vzorek má být Caol Ila, asi prohodili láhve. Osobní kontrola u láhví ukázala, že neprohodili. Ovocný kouř, sice ustupuje, ale je tam výrazný, pečené a lehce nakouřené ovoce. V chuti uzené až popelavé ovoce, sladká popelavost, hodně ovocného popela, uzenost, až trochu spálené ovoce. Doznívá pečené ovoce. Fakt dobrý a příjemně doobíhá v závěru. Tohle bylo překvapení a příjemné. To byl snad test na pozornost a whiskaře, zda ještě vnímají nebo už spí. Nebyla samozřejmě jako kouřovka z Islay, tam bych psal, že hodně ovocná a trocha kouře, tady to prostě bylo nečekaný a o to víc ten kouř vyniknul. Byl jsem si ji pak ještě přidat, ale podruhé se už ten wow efekt nekonal. |
Caol Ila 14letá Douglas Laing's Old Particular 8.2005/1.2020 Refill Hogshead Cask No.DL13823 48,4% - V aroma jemně uhlazený kouř, jen lehce nakouřené ovoce, nádech moře a rašeliny. Trocha slanosti a citrusů, postupně se rozvíjí do široka. Zůstává jemná, ale působí široce, ovšem víc než je jak široká, tak hluboká, trochu klame tělem. V chuti bohatší a živější. Ovocnost, sladkost, ovoce lehce obalené kouřem, živá a celkem zábavná, hravá. Není to extra hluboké, ale je to hravé a fajn. Zralá ovocnost, lehce pečená, lehký kouř, dobře pitelná. Působí mladistvě a smetanově. V dokončení doznívá pečené ovoce a pečený ovocný koláč. Taková rozpustilá holka na hraní, kdy vám je jedno, že ji pro další hračku zase rychle opustíte a zapomenete. (Při přepisování poznámek zjišťuji, že jsem se u ní dost rozepsal a bavila mě, ale vůbec mi v paměti nezůstala.) |
Talisker 8letá Douglas Laing's Old Particular 11.2009/9.2018 Refill Hogshead Cask No.DL12765 48,4% - V aroma klasický kouř, citrusy. Jako fajn, ale už to tu bylo. Ovšem ne u posledního 10letého Taliskeru, takže to působí jako příjemný návrat zpět. V chuti je nakouřená, postupně do popelava, hřeje, ovoce s citrusy, trochu mu chybí hloubka, ale pije se velmi dobře, hřejivé koření. V dokončení pokračuje to hřejivé koření, citrusy, ovocnost a znovu koření a suchost. To bylo příjemné a fajn zpestření večera kouřovo-popelavým pitím. |
Na závěr, jako vrchol večera šla Auchroisk 27letá Signatory Vintage 1990 Cask Strength Collection 15.8.1990/25.7.2018 Refill Butt Cask No.13827 53,7%. Jak se postupně vydýchává, tak se zlepšuje. V aroma zralé až přezrálé ovoce, sherry, leštěné dřevo, rozinky, bohatá, mohutná, podmanivá. V chuti ale trochu zklamání, přijemná ovocnost, ale už ne tak živá, jak ve vůni, jakoby stářím ztratila na živosti a vitalitě. Čokoláda, rozinky, ovoce, ale chybí jí prostě život. V dokončení doznívá ovoce s lehce hořkou čokoládou. Je to taková GILF (pro ty co nevědí, tak MILF, ale o něco starší), vypadá to dobře a i lákavě, ale pak se ukazuje, že už je to trochu za zenitem, jak tělem, tak výkonem. |
Jako celek tak akce dobrý. Co mě ruší jsem naučený odfiltrovat a věnovat tomu, co mě baví, tedy whisky. Tak třetina stála za to, ostatní beru jako rozšíření obzorů, což je taky důležité. Zaujalo mě něco natolik, abych hledal více informací, případně koupil láhev? Ne. Půjdu znovu na další? Jo, půjdu, když mi o ní teda řeknou. Doporučím to ostatním? bez komentáře (udělejte si názor sami).
Děkuji za strachování se o mé zdraví, dopadnul jsem dobře a na schodech před barem jsem neseděl, v aktuálním počasí by to bylo o zdraví (jo, já si to taky pamatuju :)
Že bych zavedl známkování akcí? Akce nebo obecně kde jsem se nezbořil, nemůže dostat za jedna :) Raději ne, mám se rád a manželka by mi brzy vysvětlila co si myslím o mém přístupu k whisky a můj nový názor by se mohl sakra lišit od stávajícího.