značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» informace » zajímavosti » archiv 

  tisk textu

Zajímavosti ze světa whisky (archív)

články na českém internetu

na českém "obecném" internetu se občas dají najít články o whisky. Bohužel kvalita je velmi rozdílná. Zalovil jsem na serveru xman.idnes.cz.

Některé je zajímavé si přečíst
září 2017:
Svou whisky si najde každý. Musí se k ní ale propít, říká expert - rozhovor s Václavem Routem

březen - duben 2018:
Whisky akademie (s Václavem Routem)
díl první - Deset mýtů o whisky: pije se z whiskovek a voda do ní nepatří
díl druhý - Whisky akademie: pohled na dno sudu aneb proč na dřevě záleží
díl třetí - Whisky akademie: pět omylů o párování s gastronomií
díl čtvrtý - Užijte si večerní party jinak. Proč se nebát koktejlů z whisky?
díl pátý - Whisky akademie: Proč je whisky a whiskey a co znamená single malt
díl šestý - Jak správně degustovat whisky? Při skotské teplotě a z dobrého skla
díl sedmý - Nejcennější whisky mám v hlídaném skladu, říká sběratel
díl osmý - KVÍZ: Výroba, degustace a mýty. Vyzkoušejte si, co všechno víte o whisky

A pak se dozvíme o měděných sudech. :(
červenec 2018:
Na návštěvě v palírně whisky: nejvíc si tu cení měděných sudů

Udělejte něco pro své zdraví - Pijte whisky

Samozřejmě kvalitní whisky :)

Na Novinkách.cz se zase objevil "zajímavý" článek - Kofein život zkracuje, alkohol prodlužuje, tvrdí vědci.

Pro zdraví je mnohem výhodnější, když si člověk dopřeje malé množství alkoholu denně než malé množství kávy. Zatímco etanol v malých dávkách život prodlužuje, kofein ho údajně zkracuje. Alespoň to tvrdí izraelští vědci ve své nejnovější studii.
Podle molekulárních biologů z Tel Aviv University kofein život zkracuje, kdežto alkohol prodlužuje. Zatímco první alkaloid ze semen kávovníku zkracuje telomery – ramena chromozomů –, etanol (alkohol) naopak telomery před degradací chrání.
Při dělení buněk se jaderná DNA formuje do chromozomů. Koncové části telomer se však s věkem poškozují a zkracují. Když se telomera zmenší na kritickou délku, může být buňka neschopná dalšího dělení. Odumírá. Rychlost zkracování telomer se projevuje jako rychlost stárnutí buněk, a tím celých tkání a orgánů.
Při špatném životním stylu, negativním vlivem látek z vnějšího prostředí a působením volných radikálů se rychlost zkracování telomer zvyšuje. Tělo je poškozenější a rychleji stárne. Právě kofein toto zkracování také urychluje, zatímco alkohol – v malém množství – telomery před zkracováním chrání.
„Je to poprvé, kdy byl takto přesně popsán vliv látek z vnějšího prostředí na délku telomer,“ uvedl profesor Martin Kupiec.

Pokud tedy máte rádi kávu a whisky, pak je pro vás jasné řešení - ke každé kávě si dejte panáka whisky.

A víte také, že:
Víte, že v jednom panáku single malt whisky je víc antioxidantů než ve dvou sklenkách červeného vína? A navíc má jen 55 kalorií.

.

28.11.2007 - křest knihy Vladimíra Kulhánka - Velká kniha o whisky: Encyklopedie whisky a whiskey

Ve středu 28.11.2007 proběhl v pražském Bugsy´s Baru křest knihy Vladimíra Kulhánka - Velká kniha o whisky: Encyklopedie whisky a whiskey. Kniha je výsledkem usilovné osmileté práce skládání a hledání informací o whisky. Občas to byla až práce detektivní, protože někdy najdete o stejné věci pouze dvě informace a ty si navíc protiřečí.

Vladimír Kulhánek - Velká kniha o whisky: Encyklopedie whisky a whiskeykřest knihy Vladimíra Kulhánka - Velká kniha o whisky: Encyklopedie whisky a whiskeykřest knihy Vladimíra Kulhánka - Velká kniha o whisky: Encyklopedie whisky a whiskeykřest knihy Vladimíra Kulhánka - Velká kniha o whisky: Encyklopedie whisky a whiskey

Kmotry knížky byl předseda Senátu Parlamentu české republiky MUDr. Přemysl Sobotka a ministr zdravotnictví MUDr. Tomáš Julínek. Vzhledem k tomu, že pan Kulhánek je bývalým senátorem, tak není jeho výběr kmotrů tolik udivující.

křest knihy Vladimíra Kulhánka - Velká kniha o whisky: Encyklopedie whisky a whiskeyvěnováníkřest knihy Vladimíra Kulhánka - Velká kniha o whisky: Encyklopedie whisky a whiskeykřest knihy Vladimíra Kulhánka - Velká kniha o whisky: Encyklopedie whisky a whiskey

Z vydání této knihy mám velkou radost. Málokdo ví, že se tato kniha několik let před svým vydáním stala jedním z hlavním pilířů Whiskyonline. S panem Kulhánkem se známe a měl jsem k dispozici pracovní rukopis jeho knihy a dovoleno ho používat jako jeden ze zdrojů při psaní WOL. Výměna informací probíhala naštěstí obousměrně a tak lze v knížce narazit i na fotky, které jsem fotil doma a byly určené pro WOL i pár informací, které jsem zjistil já.
Protože se jedná o knížku o whisky, tak se při křestu popíjela samozřejmě whisky. A při této příležitosti byly také přerovnány láhve v Bugsy´s Baru, tak aby vynikla jejich nabídka whisky. Vyfocené whisky můžete samozřejmě v baru ochutnat, pouze nebudou takto naaranžovány.

křest knihy Vladimíra Kulhánka - Velká kniha o whisky: Encyklopedie whisky a whiskeykřest knihy Vladimíra Kulhánka - Velká kniha o whisky: Encyklopedie whisky a whiskeykřest knihy Vladimíra Kulhánka - Velká kniha o whisky: Encyklopedie whisky a whiskey

10 let Whiskyonline.cz 2002-2012

V neděli 20.5.2012 oslavila WOL 10 let od spuštění webu.


Před 10 lety byl spuštěný web Whiskyonline.cz, samozřejmě jsem si myslel, že to bude navždy, dnes jsem rád až překvapen, že máme co slavit. 10 let ve světě whisky je celkem přelomové číslo, 10 let stáří už stojí za to napsat na etiketu, mladší jsou většinou bez uvedení stáří. Tak i WOL dosáhla svých "10 years old" a doufejme, že dalšími léty se bude rozvíjet stále do lepších vůní a chutí, přejme si, aby se nepsalo v recenzích "podle většiny odborníků svých nejlepších kvalit dosáhla WOL v 10-11 letech, pak už to šlo zase jen s kopce".

Přípitek proběhl ve znamení čísla 10 a byla zvolená 10-ti letá Laphroaig, ta ostatně byla také ordinována jako medicína při znovuoživování WOL. (15-ti letá Laphroaig v baru se už hlásila: příště budu já - tak snad se jí to splní.)
Doufám, že za 10 let své existence tu alespoň pár lidí našlo co hledalo, alespoň pár lidí to přivedlo do světa dobré whisky a pomohlo mu se v něm zpočátku rozkoukat. Ještě mne čeká hodně práce při doplňování WOL, nynější tempo jistě za chvíli poleví, ale věřím, že při životě se to podaří udržet dále a bude zde stále co nacházet a proč se sem vracet.

Příjemně mě také překvapila manželka, která pro mě a pro WOL připravila k 10. narozeninám dort. Občas by si asi přála, abych WOL spíše vypnul a nebyl tak často zalezlý u počítače, internetu, knih a whisky. Zatím to se mnou vydržela, tak to snad ještě dlouho vydrží.


Pravidelní čtenáři WOL si nemohli nevšimnout, že to tady občas upadlo do spavé nemoci, která se skoro nedala rozeznat od klinické smrti, jen občasná aktualizace informací o ochutnávkách dávala vědět, že to snad ještě zcela neumřelo. Několikrát za tu dobu se moje ruka blížila k červenému tlačítku s nápisem vypnout, ale vždy jsem si to nakonec rozmyslel. Bylo by mi to líto, věřil jsem, že to oživím a bylo mi jasné, že po vypnutí, by to znovu už postavit nešlo. Silné to bylo na přelomu roku, kdy jsem musel řešit problémy s hostingem a zvažoval, zda řešit nebo smazat. Rozhodl jsem se řešit a výročí 10 let prožít v živém stádiu WOL, nikoliv jen přežít ve spánku.
Snad se dočkáme i dalších důležitých věkových milníků - od 15 let se budeme moci volně věnovat sexu a od 18 dokonce pít alkohol (a whisky).

na začátek stránky

Ardbeg ve vesmíru (2012)

Článek na Novinkách.cz měl jako obyčejně velmi lákavý titulek - Kosmonauti na ISS si otevřeli palírnu skotské whisky.
V textu se pak dozvíme: Skotská palírna Ardbeg chce zjistit, jakou chuť by měla whisky vyrobena ve stavu beztíže. Loni v říjnu proto na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) nechala dopravit vzorky nedozrálého sladu a dubu (z něhož jsou vyráběny sudy na uložení lihoviny), aby ověřila vzájemné působení molekul obou látek a jak slad ve vesmíru dozrává.
Experiment, jenž potrvá nejméně dva roky, provádí americká společnost NanoRacks, podle které by výsledky mohly do budoucna otevřít nové možnosti v řadě průmyslových odvětví. „Dozvíme se tak hodně ohledně příchutí, což by se dalo využít nejen pro výrobu whisky, ale také potravin a třeba i parfémů,“ podotkl Michael Johnson, technický šéf NanoRacks. Pokusy také podle něj zároveň umožní Ardbegu objevit nové základní chemické prvky ve spektru příchutí, které už využívá. Vedení palírny, která vyrábí whisky více než 300 let, experiment nadchl. „Osvětlí nám účinky gravitace na proces zrání. Kdoví, co všechno se dozvíme?“ prohlásil šéf výrobního oddělení firmy Bill Lumsden.

.

Technet přišel s názvem - Nejvýše položená palírna whisky je ve vesmíru. Zprovoznili ji na ISS.
Vydestilovat kosmickou whisky ve výšce okolo 350 km nad Zemí se pokusili kosmonauti v ISS. V této bezcelní zóně zkoušejí, jaký vliv bude mít stav beztíže na výsledný produkt.
Prozkoumat možnost výroby skotské whisky v podmínkách stavu beztíže je cílem ojedinělého experimentu, do něhož se v těchto dnech pustila posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Informaci o neobvyklých kosmických pokusech se sladem a dubovým dřevem přinesla ruská média. Loni v říjnu dorazila na ISS na jedné z nákladních lodí speciální zásilka: slad a dubové dřevo opracované na ohni. Obě látky jsou pro výrobu a zrání whisky klíčové. Slad je základní surovinou a ožehnutý vnitřek sudů, v nichž nápoj zraje, je zdrojem specifických aromatických a chuťových složek. Obě látky nyní kosmonauti použili k pokusu, jehož cílem je vyzkoušet reakci ječného sladu s dubovým dřevem v podmínkách stavu beztíže. Pokus má expertům ukázat zvláštnosti procesu kosmického kvašení. Stejně jako sám test má být unikátní i výsledek: první "kosmická whisky", která bude mít, jak vědci pevně doufají, zcela specifické chuťové vlastnosti. Navíc: takto vysoko nedosáhnou ani prsty berních úřadů.

.

Nejlépe je ovšem hledat informace u zdroje z oblasti whisky - Ardbeg.
Zde se také dají najít informace, ale přiznám se, že z toho nejsme až tak moc moudrý. Jak jsem pochopil, tak se jedná o experiment zrání whisky v beztížném stavu s porovnáním zrání na Zemi. Není to vlastně ani zrání, ale vzájemný vliv a nelze také očekávat, že by přivezli zpět soudek whisky, která zrála ve vesmíru. Jedná se o velmi malé množství a zkoumat se bude vzájemné působení molekul (sloučenin). Na jedné straně molekul dubového dřeva a na druhé terpeny. (Terpeny (terpenoidy) - obsahují celistvý počet izopentenylových jednotek a v přírodě se vyskytují v podobě: SILIC: těkavé, vonné látky v květech nebo v plodech jež jsou příčinou toho, že rostlinné části charakteristicky voní, PRYSKYŘIC: lepkavé, měkké látky nerozpustné ve vodě, snadno tající, vznikají oxidací silic v jehličnatých stromech, BALZÁMŮ: polotekuté směsy silic a pryskyřic)
Lze předpokládat, že studovaná dvojice materiálů bude vždy určitý terpen (látka obsažená v unmatured malt) a dřevo používané na výrobu sudu. Žádná výroba whisky se tedy nekoná.

Zde ovšem narážela moje angličtina na moje znalosti chemie (z té si pamatuji pouze vzorec C2H5OH a H2O). Díky pomoci lidí z Netharova diskusního fóra jsme to nakonec zvládli. Děkuji

V jednom článku zrají, v druhém kvasí a všichni se tváří, že přivezou whisky. :)

Křest knihy Whiskybraní

Křest knihy pana Svatopluka Buchlovského - Whiskybraní, který se konal v pražském obchodě Warehouse #1. Což je velmi zajímavý obchod, kde se dost času dá jen dívat na vystavené zboží. Pak asi neovládnete svoji chuť a i nějakou tu láhev zakoupíte (pár fotek z obchodu najdete na konci tohoto článku a na jejich webu).

Podstatnější ale v tuto chvíli byl křest knihy Svatopluka Buchlovského - Whiskybranní. Tento křest spojený s ochutnávkou whisky Benriach zorganizoval Petr Křenek, což je člověk, který také organizuje Whisky Festival. Za tuto akci mu jistě patří velké poděkování a to jak za křest, tak i za ochutnávané whisky. I když za sebe musím říct, že nakouřeným whisky ze Speyside jsem stále nepřišel na chuť. Nelze říci, že by ty whisky nebyly dobré, byly opravdu dobré, ale mám stále vnitřní pocit, že whisky ze Speyside by neměly být nakouřené a navíc jsou trochu jinak, než jiné "klasické" kouřové whisky. Ale zase díky, že můžeme poznávat další obzory a určitě bude mnoho těch, pro které budou tyto whisky to pravé.

A ještě jednu malou soukromou poznámku. Jak jsem se nějakou dobu nevěnoval whisky, tak jsem si značku Benriach v hlavě zaměnil s jinou (v duchu jsem si říkal, něco od nich jsem už pil, bylo to dobré). Doma jsem pak tento omyl zjistil a to včetně toho, že jsem kdysi ochutnával jejich 10-ti letou, ovšem už je to dost let zpátky a ta vůbec nestála za řeč. Pak jsem ochutnával novější plnění a to již bylo zajímavé a dobré. Ale ani kdybych ochutnával jen tu první, tak by si jistě tuto ochutnávku neodpustil.

A konečně k tomu nejdůležitějsímu - křestu knihy. Kniha už na pohled je velká a to jak objemem a váhou, tak hlavně množstvím informací, co jsou v nich. Autor se rozhodl napsat opravdu svojí vlastní knihu, všechny palírny navštívil, na vše se ptal, ve Skotsku nějakou dobu byl. A po slavnostním křtu také odpovídal na otázky ostatních, kdy lidi hodně zajímali různé informace z psaní knihy, sbírání informací, návštěv palíren až po autorovi názory na současný svět okolo whisky. Takovéhoto člověka bylo opravdu zajímavé poslouchat.

Když jsme se tam později se sklenkou whisky bavili, tak jsem zaslechl myšlenku, na které jsem se s dotyčným shodl. Nyní vychází velká kniha, jejíž velikost si zatím uvědomují lidé okolo whisky, ale časem se tako kniha stane jakousi encyklopedií a biblí whisky v Čechách, ostatní se na ní budou odkazovat, čerpat z ní informace a bude jakýmsi základním kamenem znalostí o whisky tady u nás.

Na křtu bylo možné potkat několik zajímavých (chtělo by to lepší slovo, ale teď mě nenapadá) lidí ze světa whisky v Čechách. Nebudu ale nikoho jmenovat, protože o některých nemusím vědět a nerad bych, aby se někdo pak cítil dotčený, že nebyl jmenován.

Přiznám se, že knihu nemám. Není to ani tolik otázka peněz, kniha sice není levná, ale vše je relativní. Vždyt vlastně stojí přibližně jako láhev a půl dobré whisky a to je cena, když přihlédneme k tomu, co za ty peníze dostanete, víc než dobrá. Mám strach, že až tu knížku koupím, tak jednak budu číst a nebudu tedy nic tvořit na WOL a navíc asi dojdu k dojmu, že bych měl WOL spíše smazat. Dalším těžkým pokušením by bylo přidání této knihy ke zdrojů WOL, což by ovšem znamenalo začít opět skoro znovu a na to bych již neměl sílu.

Na WOL jsem tam zaznamenal i pár ohlasů a to kladných. Jsem rád za takovou zpětnou vazbu, dodá mi další sílu opět pokračovat (i když konec je zcela v nedohlednu). Možná bych zaznamenal i více ohlasů kladných i záporných, ale moji tvář zná podstatně méně lidí, než web (což je asi dobře) a tak by ani nevěděli, že to mají říci mně. Zaznamenal jsem možná i jednu kritickou narážku, ani nevím zda byla určená mně nebo ne, vzal jsem si ji trochu osobně, ale až tak moc se mne nedotkla.

Sebevražda v sudu whisky

V palírně whisky Glenfiddich Distillery pracoval šestačtyřicetiletý Brian Ettles od svých třiadvaceti let. Minulý víkend se sám rozhodl, že práce s hektolitry pálenky bude jeho osudnou. Skočil do obřího sudu s padesáti tisíci litry whisky a utopil se v něm. Pomoci mu nedokázali ani přivolaní hasiči a zdravotníci.

Tragicky přitom Brian zemřel v sudu den po oslavě narozenin své manželky Irene, s níž má pětadvacetiletou Julii a jednadvacetiletého Stuarta.
Rodinní příslušníci byli příliš otřeseni neštěstím, takže britský list Daily Mail přináší jen svědectví sousedky Eileen Mackenzieové: „Jsem naprosto v šoku. Je to příšerný způsob odchodu ze života a většina lidí, s nimiž jsem mluvila, je z toho znechucená. Byl to tak mladý muž, nechápu vůbec, co ho přimělo vzít si život takovým způsobem.“

„Rozhodli jsme se zavřít naši továrnu z úcty k této osobě, která zemřela. Naše myšlenky patří jeho rodině,“ uvedl mluvčí palírny Glenfiddich, již v roce 1886 založil William Grant.

Je více než pravděpodobné, že sud s 50 000 litry kvalitní whisky přijde nazmar.

Petr Komárek - nebo se stočí Glenfiddich Ettles Special Edition :)

(přebráno z Novinky.cz 12.1.2012)

Jak zaznělo i v diskusi, nebyl to sud s whisky, ale byl to washback - velké kvasné kádě (opravdu velké mohou mít kapacitu až 250 000 litrů), kde slad kvasí.

18 tisíc litrů whisky skončilo v kanalizaci místo v láhvích

V plnírně lahví v Dumbartonu patřící společnosti Chivas Brothers se stala 26. února 2013 taková nemilá věc. Když při noční směně čistili plnící linku, aby mohli plnit jinou značku, tak místo propláchnutí vodou, propláchnuli linku whisky. Do kanalizace takto vypustili okolo 18 tisíc litrů whisky. Vypuštěná whisky se prý nedostala do řeky, ani nepoškodila místní čističku vody. O jakou whisky šlo, nebylo v původním článku uvedeno.

Znovu-Otevření Whisky Shopu v Brně

Od Marvina jsem dostal krátké info o znovu-Otevření Whisky Shopu v Brně.

Bezmála dva roky uplynuly od uzavření populárního brněnského whisky shopu na náměstí Svobody, kolem kterého se spontánně vytvořila tradice pravidelných a neformálních whiskových pátků, které navštěvovalo početné společenství příznivců whisky. Obchod poté fungoval jen na elektronické bázi a pořádal každý měsíc degustace whisky, kde se mohli milovníci whisky setkávat alespoň takto. V pátek 4.listopadu 2011 v 17.00 hod se věci vrátily do starých kolejí - znovu se slavnostně otvíral kamenný whisky shop v Brně.

Znovu-Otevření Whisky Shopu v BrněZnovu-Otevření Whisky Shopu v BrněZnovu-Otevření Whisky Shopu v Brně

V úvodu zahrál dudák na skotské dudy a každý z přítomných dostal sklenici na přípitek (Mortlach s řady Flora a fauna). Početná sešlost připila obchodu na zdraví a pak následovala volná degustace z tradičně bohatého baru. A jak zde bývalo vždy dobrou tradicí, v rámci volné degustace se načala i nějaká novinka, tentokrát to byla Glendronach Octarine. I když byla vytvořena pro francouzský řetězec Carrefour není nijak laciná v chuti a přitom má logicky i dosti příznivou cenu.

Prodejna „Whisky Shop u Zlaté žáby“ se nachází v Brně na ulici Tábor 2. Obchod je prostorný, s dobrým zázemím, takže bude hostit každý poslední pátek v měsíci pravidelné brněnské degustace whisky. Nabídka whisky (převážně single malt) je pestrá, včetně takových rarit jako je replika Mackinlay's Rare Old Highland Malt (objevená whisky Shackletonovy polární výpravy), zastoupeno je i několik kvalitních rumů a sortiment se ještě bude doplňovat.

Whisky hádanka

K této hádance mě inspiroval jeden pořad. Nyní dostanete první indicie a již piště své tipy do diskuse - Obecně o whisky. Dobré bude, když tam napíšete i zdůvodnění svého odhadu. Asi za týden přidám další indicii a za další týden i odpověď (zda správnou či ne můžeme potom probrat v diskusi). Nebojte se tipovat hned či vícekrát, hrajeme pro radost, ne o ceny (kdybych neznal odpověď, tak bych na to minimálně teď nepřišel). Jsem zvědav na vaše tipy. Ty, kteří odpověď znají, protože poznali pořad o kterém mluvím, prosím, aby neovlivňovali ostatní.

Hledáme whisky/palírnu na kterou pasuje tento popis:

indicie 1 (11/10/08):
Skotský ostrov. Palírna je kontroverzní. Whisky z jejich výroby nechutná totiž každému. Typicky silná zakouřená chuť místní single maltky se získává už při zpracování obilí. To je zahříváno na roštech, pod nimiž se zatápí dřevěným uhlím a zejména rašelinou.

Tak se ve fóru zatím objevily bohužel pouze dva příspěvky. (Z toho jsem navíc ten první smazal. Byl zcela dobře, ale bohužel nevyslyšel mé přání, aby ji zatím nevyzrazoval ostatním.) Je to škoda, protože první indicie dávala nejvíce možností vaší fantazii. Omluvám se za zpoždění s druhou indicií, ale měl jsem rozdělaný jedno auto a chtěl jsem ho dodělat.

indicie 2 (20/10/08):
Název pořadu byl - Na cestě po Orknejích. S podtitulem - S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem na skotské ostrovy s nejkratší leteckou linkou na světě, kde se vyrábí židličky se šuplíčkem a příliš silná whisky.

Výsledek:
Odpovědí je palírna Highland Park. Jestli je odpověď správná či ne, je spíše na další diskusi. Já bych si také pod první indicií představil spíše whisky z Islay. Prostě to bohužel vypadá, že si někde něco přečetli o ostrovní whisky, Orkney je taky ostrov, tak to prostě spojili. O Highland Park si opravdu spíše myslím, že musí chutnat každému a rád ji doporučuji i začátečníkům, protože rozmanitost chutí je tam krásně cítit a tak i začátečník má možnost poznat bohatost whisky, i když se v tom ještě ale vůbec nevyzná.
A pak věřte tomu dalšímu, co tam zaznělo. A televizi vůbec.

Pro ty, co pořad neviděli a nevěří mi, je přiložen odkaz na ten kousek, který se věnoval whisky. A navíc, já tam teda slyším "West Highland Park". Že by špatně pochopená zkratka "Est.", ale třeba jen špatně slyším.
Novému dílu se nejspíše už věnovat nebudu, tam snad žádná podobná bota nebude. Ještě jsem ho neviděl, protože jsem u něj včera usnul, ale mám ho nahraný, takže ještě uvidíme.

30.8.2007 zemřel Michael Jackson

30.srpna 2007 zemřel v 65 letech známý spisovatel (narodil se 27.3.1942), který se věnoval whisky a pivu. I v čechách vyšel jeho Průvodce světem whisky, který mnoha lidem pomáhá v orientaci ve světě whisky.

Michael JacksonMichael Jackson - Whisky (Kompletní průvodce světem nejlepší whisky)Michael Jackson - Whisky

11.2.2007 - Malá tragédie pro lidstvo, velká tragédie pro člověka

Nakonec to nedopadlo tak zle, jak to nejprve vypadalo. U té otevřené půlky jsem stál já a nohu mi zasypaly láhve a sklo. Dopadlo to naštěstí dobře, noha i láhve jsou celé a všichni jsme to odnesli jen malými oděrkami - já, etikety na lahvích a skříň. Vzledem k tomu, že praskla úplně nejhornější polička, tak žádná pod ní to nepřežila, ale je to ze všech těch možných následků ten nejlepší.

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 11.01.2020