A zatímco pánové vlevo věnovali dostatek času přípravě svých textů a videí, tak já se v této levé části zaměřím na jména se kterými se můžete setkat u české whisky, žádnou přípravu jsem ovšem nedělal a napíšu k nim, jak je vidím já. Takže to berte s rezervou a jako názor jednoho člověka, nebude mi vadit, když budete mít jiný. Občas se mě někdo zeptá, jaký mám názor na něco/někoho a tak to budu psát ve stejném duchu. Za prvé by vypadalo blbě, kdybych něco jiného říkal a něco jiného pak psal veřejně. A za druhé, alespoň se dozvíte, co o vás občas říkám. Není to myšleno zle, tak se neuražte. Když budete mít pocit, že tam jsou chyby nebo chtít něco doplnit či se ohradit, nebude se vám líbit fotka, co jsem někde našel, tak napište a já s tím třeba nějak naložím. Honza z Poznej Whisky dělal posezení s různými lidmi, Jirka z Whisky Essence točil podcasty, Kuba z Lihovárku dělal rozhovory, já s některejma taky poseděl, videa naštěstí netočil a nevznikl z toho žádný článek, ale většinou jen kocovina.
A aby mi to psaní šlo lépe a hezky od srdce, tak u toho budu taky popíjet whisky :)
Jako první začnu sebou, páč jsem tu doma, celkem se znám (i když i sám sebe občas dovedu překvapit), mám k sobě docela kladný vztah a kdyžtak si brzo odpustím. (Jsem se u sebe docela rozepsal, u ostatních toho tolik nebude.) Ostatní pak budu přidávat podle času a nálady a řadit podle abecedy, tak v tom nehledejte žádný záměr.
PS: musím taky zredukovat seznam lidí ve sloupečku "koho jsem ještě nenasral"
• Petr Komárek
| Autor webu Whiskyonline.cz, stránky která se snaží dát dohromady velké množství informací o whisky v češtině a odkazy na další zajímavé weby a projekty o whisky v češtině. Jen se mi to úplně nedaří, protože svět whisky je větší než jsem si na začátku myslel a informací přibývá více, než jsem schopný psát. Navíc nedodržuji žádné z rozumných pravidel pro psaní webu, jako je psát pravidelně, zajímavě, dobře, stručně, stále se připomínat a dávat na sebe odkazy, být na všech platformách od TikTaku přes FB až po PornHub, spolupracovat s různými firmami, být správný influser (i když to mi celkem jde, poplivu kdeco a naseru kdekoho) a tak dále. Vzhledem k tomu, že to píšu primárně proto, že mě to baví a tak trochu pro sebe, tak je mi to částečně jedno. Jako samozřejmě mám radost s případných kladných ohlasů a podobně. To bych zase kecal, že ne. |
Nejvíc mě baví poznávat různé whisky a psát recenze. A i když se snažím hledat na všem to dobré, tak uznávám, že mi to jde čím dál tím hůře a jsem asi občas kritický víc, než bych chtěl. Jenže někdy je těžké, zvlášť když to jediné dobré na té whisky bylo, že jste ji vylili do hajzlu. Ale i to je podle mě podstatná informace, už třeba jen proto, aby ostatní byli varováni a minimálně alespoň ochutnali před tím, než koupí láhev. Neuznávám to, že bych měl jen chválit a o všem ostatním taktně pomlčet. Takže se nemůžu divit, že mi nikdo neposílá láhve, abych ji zrecenzoval. A přitom já jsem takový hodný (no dobře, občas prudič, občas negativní, občas nedomyšleně co na srdci, to na jazyku i když by někdy místo toho bylo lepší - co v žaludku, to na podlaze - to se jen vytře a je to pryč), tak nechápu proč mě nikdo nemá rád. :) (Připomnělo mi to, že se tak jmenovala písnička, co zpívala Ilona Csáková, ale tam to bylo jasné, protože je to píča. Jinak tu písničku původně česky nazpívala už v roce 1969 Helena Vondráčková a v roce 1968 původně Anetha Franklin.)
Moje whisky recenze a texty najdete tady na WOL, většinu také dávám do FB skupiny Whisky CZ/SK.
Trochu jsem se rozkecal v podcastu Whisky Essence a nějakou pozornost mi věnoval SvetWhisky.sk.
Abecedně. Postupně to bude přibývat, dle času, nálady a taky nápadů a myšlenek co napsat.
• Lukáš Andrlík
| Aktuálně podle mě nejlepší český master distiller. Stojí za značkou whisky Old Well ze Svachovky, která si zatím drží velký náskok přes ostatní českou konkurencí. Má rád skotskou whisky a když už to ti Skoti dovedli k dokonalosti, tak se od nich raději učí, než aby vymýšlel svou vlastní cestu. Jsem za to rád, protože to vidím stejně. Díky jeho nosu a chuti se mu daří vyrábět whisky, které snesou srovnání se skotskou. Je dobře, že u české whisky nemusíme říkat "no, na českou whisky docela dobré". Nebrání se kritice, ví že je lepší slyšet názor ostatních dříve i když třeba kritický, než až když jsou láhve v prodeji. A i když se na Svachovce ještě nepálí whisky ani celých deset let, tak už má Lukáš velký a dobrý zářez ve světě whisky - kagor finish (těch po světě moc nenajdete a opravdu se povedla). |
Byl hostem podcastu Whisky Essence, rozhovor s ním byl na Poznej Whisky a hostem podcastu O pití.
• Miroslav Miki Balaj
| Majitel trenčínského podniku Spirit Family (nebo Spirit Club? na FB je to pod názvem Spirit Club), kde pořádá ochutnávky whisky a dalšího alkoholu. Současně má Youtube kanál Svet Alkoholu (dříve pod názvem Svet Whisky), kde recenzuje jak whisky, tak i dává další informace. S jeho videama mám trochu problém. Natáčí to nejspíše beze střihu, takže to dává reálný pohled na ochutnávku whisky. Ochutnávka whisky se fakt nevejde do "minuty" a to včetně úvodní a závěrečné znělky, jak zvládnou někteří. Miki tu poví i fůru dalších informací, whisky postupně ochutnává a sděluje dojmy. Mě v základu tento formát nevadí, je takový reálný a upřímný, jenže vyžaduje čas. Na degustaci je vlastně tento formát běžný, jenže tam ve stejnou chvíli ochutnávají všichni, tady člověk jen kouká. Takže mi ty videa občas připadnou delší. Druhou věcí, se kterou ale problém mám a kvůli tomu jsem jeho videa přestal přidávat na WOL (není to proti Mikimu jako osobě, takže dříve vložená videa nebudu teď hromadně odstraňovat), jsou clickbaity (jsem si musel najít, jak se to píše). Rádoby poutavé titulky, které nic nevypoví o obsahu. A tak prostě video s názvem "Na toto video se nedívejte" (nebo jak se to přesně jmenovalo) jsem dle doporučení neviděl. Ale je také možné, že toto všechno funguje lépe než můj způsob a já už jsem na dnešní dobu starý. A nebo nejsem ta správná cílovka. Pro mě jsou clickbaity synonymum podvodu (myšleno obecně), lákání na něco, co nedostanu. A je jedno, zda to je zadarmo (nic není zadarmo, stojí to minimálně můj čas) a nebo placený web či časopis. Stejně se v časopise u titulku "Tajemství ložnice známé modelky XX" jen dozvíte, že její pejsek Puňťa má pelíšek v ložnici a žádné fotky s Nutellou nebudou :) |
Byl hostem podcastu Whisky Essence.
• Ján Balog
| Od roku 2021 je master distillerem u značky Trebitsch. Docela nezáviděníhodná pozice, kterou přebral po minulén master distillerovi - značka se špatnou pověstí a špatnou whisky. Když se trochu rozkoukal, rozhodl se prolomit mlčení a mlžení okolo značky a vyrábět dobrou whisky. To první se mu alespoň z pohledu výroby povedlo a zda se mu povede i dobrá whisky, na to si musíme počkat až dozraje. Co jsem měl možnost ochutnat new-make, tak byl lepší, než původní produkce. Nyní se ovšem musí vypořádat se zásobou toho co tam má z dřívejší doby, což se občas špatně vysvětluje - Proč je ta whisky stále špatná, když je tam nový master distiller? No, protože jím vyrobená whisky ještě nedozrála a zatím musí pracovat s tou, co zdědil. |
• Svatopluk Buchlovský
| Autor whisky encyklopedie Whiskybraní, čtyřdílná kniha, kde se o whisky snad dočtete všechno, ovšem znovu už to v ní asi nenajdete. Sváťa není jen autor knížky, on je přímo chodící encyklopedie. "Sváťo, pil jsem nedávno jednu whisky, fakt mi chutnala, ale nemůžu si vzpomenout, jak se jmenovala a kolik měla procent. No, to by mohla být tahle ta, i když, ta se dělala v jiným procentech. Tak to bude tahle. Je to ona. A víš, že to víno ve kterém finishovala je zajímavé svým vznikem?" - a tak nejen, že jsem se dozvěděl, co jsem pil a chutnalo mi, ale dostal jsem k tomu i odbornou přednášku o víně. Na další dotazy nezbyl čas. Když ono je to těžké, pokud máte tak široký rozhled a vidíte vzájemné souvislosti tak daleko, tak máte pocit, že to nelze vynechat. |
Byl hostem podcastu Whisky Essence, rozhovor s ním byl na Poznej Whisky
• Kristina Demelová
| Master distillerka v palírně Prádlo, kde se vyrábí mimojiné i stejnojmenná whisky Prádlo. V roce 2023 uvedla palírna na trh novou whisky a současně se vlastník rozhodl prolomit i bariéru mlčení okolo této palírny a měli jsme možnost se do ní podívat. Kristinu osobně neznám (pokud nepočítám to, že jsem ji viděl na WLP a v palírně), takže spíše moje obecné dojmy. Své práci určitě rozumí, bohužel whisky zde vyrábí tak nějak podle receptu, ovšem beze vztahu, nepijí ji a je znát, že jim chybí porovnání se zbytkem světa, Skotskem zvláště. |
• Tomáš Dyntar
| Původní master distiller značky Trebitsch, kterou v roce 2021 opustil. Nyní své vlastní značky Thomas Dyntar. Sice jsme se na jednom WLP potkali i pokecali a dojem nebyl špatný, ale mlčení a mlžení kolem značky Trebitsch bylo za jeho éry. Po odchodu představil svoji novou značku a současně se distancoval od značky minulé (ale vždyť tu vyráběl on, takže to nemá úplně logiku). A s novou značkou zopakoval již dříve známé mlčení a mlžení. Nahrál tak vlastně značce, co jí opustil, protože to dělá dojem, že je jasné, kde byl problém. Do vztahů co tam byly nevidím, ale působí to tak. |
Byl s ním rozhovor na Poznej Whisky
• Honza Kadlec
| Master distiller v palírně Agnes. Napohled taková malá obyčejná palírna, kde se pálí spíše ovoce a gin. Ale pálí se zde i whisky jeho new-make byl asi největším překvapením pro všechny. Je fakt dobrý. Uvědomuje si, že jeho pohled může být zkreslený a tak česká whisky komunita měla možnost se seznámit s jeho produkcí předem a dát mu zpětnou vazbu. Má našlápnuto na to, stát se vycházející hvězdou české whisky. |
Byl hostem podcastu O pití.
• Daniel Kasala
| Whiskař, jehož recenze také archivuji sem na WOL - viz obsah (teda měl bych na to více zapracovat, ale mám ho v hledáčku). Svoji vášen pro whisky sdílí i s ostatníma a tak založil v Bratislavě takový malý whisky "klub", pořádají si různé ochutnávky. |
• Zdeny Kortiš
| Jedním slovem český whisky gentleman. Milovník a sběratel skotské a irské whisky, majitel The Black Stuff Irish Pub & Whisky Baru a ambassador společnosti Jan Becher Pernod Ricard. Setkat se ním můžete na různých ochutnávkách, které vede a na velmi zajímavé a dobře udělané akci The Blend. Vždy s úsměvěm, vždy gentleman. Nenapadá mě, do čeho bych si u něj rejpnul. A on by to stejně s úsměvem a nadhledem gentlemana přešel. |
Byl hostem podcastu Whisky Essence, rozhovor s ním byl na Poznej Whisky, hostem podcastu O pití a dvakrát ve VisitChefTV Jakou máme rádi whisky? (youtube) a Speyside byl díky kvalitě whisky vždy vyhlášeným regionem (youtube).
• Petr Křenek
| Dlouholetý propagátor whisky v České republice, organizátor Whisky Festivalu. Pamatuje začátky pití whisky v České republice a patří k těm, kteří se snažili, aby se tu pila dobrá whisky, něco se o ní vědělo, stmelovala lidi. Ostatně mottem Whisky Festivalu je "Whiskaři whiskařům". Setkat se s ním můžete občas na ochutnávkách, které vede. Stárne, nejsem si jist, zda není nejstarší veřejně známý whiskař u nás a podle mě trochu začíná ztrácet nadhled. A tak občas zbytečně rozjitří vlny tam, kde by se dalo v klidu a slušně diskutovat, až tím nadělá víc škody než užitku. Bere se to více osobně, než to je. Nejsou to útoky na něj, ale často jen jiný názor na whisky než má on. My, co ho známe už dlouho, si ho vážíme a uznáváme, co vše pro whisky udělal, byla by ale škoda, aby si ho nováčci pamatovali jako protivného dědka, který něco pamatuje a je třeba uznávat jeho zásluhy. (Kdo ví jaký budu já v jeho věku, už teď jsem nespokojený, kritický a rejpavý.) Rád si s ním zase připiju u jeho oblíbené věty "Whisky pravá, radost dává!". |
Byl hostem podcastu Whisky Essence, rozhovor s ním byl na Poznej Whisky.
• Honza Kubiš
| Whiskař a autor stránek Poznej Whisky. Webu, který si klade za cíl podávat informace o whisky začátečníkům i pokročilým. Odkazy na jeho stránky potkáte na WOL velmi často, jak u značek, tak i u některých textů. Daří se mu psát i obecnější texty lépe než mně (já bych nejraději furt degustoval). Web je také vyhlášený pravidelnými novinkami ze světa whisky a novinkami z USA (čemuž se snad nikdo další nevěnuje). Web už má za sebou přes 5 let existence a trochu na něj padla úvana (chápu), ale věřím tomu, že až se zase najde čas, tak místo smazání webu se ho rozhodne zase více oživit. Jeho stránky nepovažuji za konkurenci, každý píšeme jinak a jsme na společné straně barikády. Nás píšících je málo, kdežto nepíšících pijáků a pijavic hodně. |
Byl hostem podcastu Whisky Essence, rozhovor s ním byl na Poznej Whisky, věnoval se mu SvetWhisky.sk Webová stránka PoznejWhisky.cz / Honza Kubiš a Petr Gavlík.
• Kamil Kutina
| Master distiller v palírně Radlík. Jeho ovocné pálenky vyhrávají soutěže a i jeho lákala výroba whisky. Palírnu má (z těch co jsem v u nás zatím viděl) zcela určitě nejhezčí. Jak je zvyklý experimentovat v ovocných pálenkách, tak to zkouší i u whisky, ale naštěstí s dostatečnou pokorou vůči whisky. A pro jistotu i se zpětnou vazbou od whisky komunity. Whisky ještě zatím zraje a myslím si, že tu je dobrý potenciál, bude to takový český inovátor whisky, který si však ohlídá hranice, aby z něj nebyl šašek české whisky. |
Byl hostem podcastu O pití
• Mirka Kverková
| Naše krásná Whisky Lady. Její jméno je spojeno s barem Whiskeria a také s obchodem E-whisky, ale hlavně s podzimním Whisky Life! Prague. Setkat se s ní můžete občas na ochutnávkách, které vede, s největší pravděpodobností to bude whisky z Campbeltownu nebo Tamdhu. Je také mediálně činná a tak jsme ji mohli vidět v televizi Prima či v časopise Playboy. Onanisty upozorňuji, než se začnou těšit na večer s vlkými kapesníčky nad Mirkou, že tam byl rozhovor, nikoliv série fotek. Mezi její všeobecně známou slabost patří pití zvláště starých single malt whisky s Colou. Přijde za to do pekla. Ve skutečnosti to tak není, je to jen pozůstatek jednoho videa dělaného jako vtip a od té doby se to s ní nese. |
Byla hostem podcastu Whisky Essence, rozhovor s ní byl na Poznej Whisky a ve VisitChefTV Ladies Whisky Club je pouze pro dámy. Máme i výjezdní zasedání (youtube), věnoval se jí SvetWhisky.sk Mirka Kverková.
• Mirek Motyčka
| Obchodní a marketingový ředitel společnosti Rudolf Jelínek a tvář české whisky Gold Cock. Občas jeho představení vyloudí úsměv - "přichází Gold Cock Mirek Motyčka", při společném projektu se Svachovkou dokonce "Old Cock Mirek Motyčka", přeložením do češtiny to vyzní ještě o něco hůře. Jak jeho funkce napovídá, tak není master distillerem, nevyrábí whisky, ale má vliv na její další zrání, prodej a směřování značky. Pokud ho chcete pozlobit, tak se můžete zeptat, zda ty švestky ve whisky jsou díky zrání vedle slivovice, či zda nezapomněli vypláchnout trubky. Ale nezlobte ho. Setkat se s ním můžete na některých ochutnávkách whisky Gold Cock, které vede a kde z něj padají zajímavé informace. Není to tak dávno, co pronesl: "Oni dělají whisky, my děláme Gold Cock.", ale není třeba se toho bát, ta whisky si tu právem vydobila dobré jméno. |
Byl hostem podcastu Whisky Essence, rozhovor s ním byl na Poznej Whisky a ve VisitChefTV Gold Cock je česká whisky až do morku kosti (youtube).
• Viktor Novák
| Whiskař a majitel webu a eshopu SvetWhisky.sk. Na tom webu se mi líbí, že to není jen obchod, ale současně tam dává i další informace (zde na WOL jsou tak různě dle kontextu odkazy na tento web), tak aby se rozšiřovalo dále povědomí o whisky a komunitě okolo whisky na Slovensku i v Čechách. |
Na SvetWhisky.sk O Svet Whisky.
• Jura Omelka
| Majitel palírny a master distiller v TOSH Distillery. Palírna obnovila značku King Barley a později přišla i s novou značkou Lafayette. Když Juru posloucháte, tak vidíte to nadšení nad dalším rozšiřováním palírny a kompletní výrobou pod svojí kontrolou, od ječmene, který mu roste "za palírnou" (ten nepěstuje, ale domluvil se s místním ZD), sladování, pálení až po repasy sudů. Takhle to vše zní krásně a myslím, že tu žádná jiná palírna v tomto rozsahu není. Ale mám pocit, že ho žene jeho přání něco takového vybudovat a srdcem je spíše ginař. Výsledkem je zatím spíše průměrná whisky (z toho, co jsem pil) a na to mám strach, že je náš malý český trh moc malý. |
Byl hostem podcastu Whisky Essence, rozhovor s ním byl na Poznej Whisky, hostem podcastu O pití
• Andrej Paholík
| Říct jen whiskař nestačí, je to nadšený whiskař a navíc s dokonalou pamětí. A pak taky prezident BWC (Bratislava Whisky Clubu), společně s Izzim organizují bratislavský Gathering v The Izzi Pubu. Nejenže se snaží šířit osvětu o whisky, ale současně hledá odpovědi na různé whisky otázky (jako třeba karamel, chill filtrace a další), závěry si pak nenechává pro sebe, ale podělí se prezentací či videem, aby se to dostalo nejen k nám, ale mohla se k tomu rozproudit i diskuse. Ostatně jeho prezentace a video o bodování whisky byly impulzem k tomu, abych taky začal bodovat a sepsal to taky. Na jeho (BWC) Youtube kanálu najdete i další videa. Jeho recenze whisky postupně archivuji i sem na WOL (viz obsah) a jeho další texty jsou v článcích. Jeho schopnost vzájemného porovnávání snad všeho je tak velká, že kdybyste mu přinesli vzorky vody z různých měst, tak za pár dní máte prezentaci z degustace naslepo včetně hodnocení a prezentace a možná i chemického rozboru. |
Svoje paměťové schopnosti kdysi předvedl při slepé degustaci, kde zvládnul odhadit nejvíce vzorků ze všech. Jsem mu tuhle poslal vzorek. Zkouknul barvu, v databázi v hlavě vyřadil část značek a plnění, přivoněl, vyřadil další a po ochutnání nejenže poznal palírnu, tak i přesné plnění, rok a procenta. Jen číslo láhve netrefil. Dobře, tady si už trochu vymýšlím a kecám (trefil i číslo láhve).
Byl hostem podcastu Whisky Essence, věnoval se mu SvetWhisky.sk YouTube kanál Bratislava Whisky Club / Andrej Paholík a Budúcnosť v pohári: nové prírastky do dedičstva škótskej whisky s Andrejom Paholíkom.
• Peter Izzi Praženka
| Whiskař, skvělý fotograf a majitel The Izzi Pubu, což je úplně úchvatný whisky bar v Bratislavě (ale ještě jsem tam nebyl). Oplývá tím správným whisky nadšením a snaží se ho šířit dál mezi lidi a to nejen v baru, ale i při různých degustacích a videích na Youtube. Jeho whisky nadšení se projevuje také tím, že se na WB lišíme tak o 10 bodů (on je 5 bodů nad běžným průměrem a já tak 5 bodů pod), jsem zvědavý, kdy bude z nějaké whisky tak nadšený, že jí dá 105 ze 100. Mezi jeho vyhlášené počiny patří Advetní kalendář, kde nejenže ochutnáte 24 různých zajímavých whisky, ale ke každé vytvoří celkem dlouhé video (ovšem ne moc dlouhé, přesně tak akorát), kam se vejdou nejen informace o daném vzorku, ale i pár informací a zajímavostí o palírně. Jeho videa přidávám ke značkám i sem na WOL (případně v obsahu najdete u kterých značek je přidané). Rád cestuje a na cestách velmi dobře fotí a tak z jeho fotek rád čerpám i sem na WOL (i kdybych tam byl taky, tak dobré fotky neudělám). Společně s Andrejem organizují bratislavský Gathering v The Izzi Pubu. Stojí také za projektem Dram to your Door, který vám umožní vychutnávat vzorky i v pohodlí domova (tedy vám na Slovensku, do Čech bohužel ne). |
Byl hostem podcastu Whisky Essence, věnoval se mu SvetWhisky.sk YouTube kanál Izzi Pub / Peter Praženka a Skryté klenoty s Petrom Praženkom.
• Václav Rout
| Velký milovník skotské whisky, Skotska a vše co s ním souvisí. Majitel klubu Whisky&Kilt, který je také nazýván "Vaškovo doupě neřesti", "Unikátná whisky studovna" a kdo ví jak ještě. Konají se zde ochutnávky whisky vedené jak Vaškem, tak i poskytuje zázemí dalším (a pak jim do toho kecá). Zásoba whisky v klubu je snad nekonečná. Díky své lásce ke Skotsku organizuje Skotské hry na Sychrově, hraje na skotské dudy, hraje golf, občas je/byl ambassadorem nějaké skotské whisky společnosti a přiznám se, že vlastně ani nevím, co vše ještě dělá/dělal. My, co už známe Vaška delší dobu, jsme si zvykli na opakující se historky, ale to k Vaškovi prostě patří. Byla by škoda kdyby s nimi přestal, stále přicházejí nováčci, kteří by o ně byli ochuzeni. Díky svým cestám po Skotsku, zkušeností z palíren a přehledu o skotské whisky, má vždy co zajímavého říci. K jeho oblíbeným větám patří: "Všichni lidé milují whisky. Jen někteří to ještě neví…" a "Nedám, sám mám málo". |
Byl hostem podcastu Whisky Essence, rozhovor s ním byl na Poznej Whisky.
• Jiří Šinogl
| Whisky znalec, milovník whisky a whisky pošuk. Ten kdyby mohl, tak má na zahradě experimentální palírnu whisky, kde si ověřuje vše co ví, různé vlivy, aby potvrdil či vyvrátil různé teorie, jen mám strach, že whisky bysme se od něj nikdy nedočkali, protože by to stále nebylo to nej, co chce dát do světa. V závěti má určitě napsáno: "Na sklonku svého života jsem se cítil jako ječmen odrůdy Golden Promise, prosím aby to bylo akceptováno a byla ze mě vyrobena whisky. Následně ji dejte zrát do sudu a nedávejte nikomu ochutnat. Nechci, aby o mě někteří konkrétní blbci pak psali negativní recenze." Ovšem ve skutečnosti chce zjistit, jak se cítí ječmen když je sladován, destilován poprvé a podruhé a jak se každou minutou mění a zraje v sudu. A pak se vrátí a natočí o tom video a udělá prezentaci, protože nemůže dopustit, abychom se tyto zajímavé informace nedozvěděli, když už je zjistil. Ostatně za jeho zvídavost jsme vděční (myslím to vážně a v dobrém), protože tak do hloubky problému by se dostal jen málokdo z nás (viz třeba jeho prezentace). A pak se na jeho počest opijem, sud vypijem, protože fakt nechci, aby na mě Jirka v destilované podobě koukal v ložnici z poličky. Další jeho texty zde na WOL najdete ve článcích a na recenze v obsahu. |
Vysvětlil nám, že popis whisky "cítím v tom nádech smetany z mlíka od krávy co se pásla na severovýchodní louce (přesné souřadnice a čas) a spásla přesně toto a toto" jsou k ničemu a že časem postoupíme do pokročilejšího chutná/nechutná, protože vlastně o nic víc nejde. Jen by ke každé té whisky uvítal pár stručných informací, jako třeba: z jaké odrůdy ječmene, kde byl pěstován, přesný zápis teplot a dalších údajů během jeho pěstování (datum, počasí, srážky, teploty, tlak, rosný bod, ...), z jakého dřeva pochází sud (přesný druh stromu a jeho souřadnice), jaké sherry v tom zrálo (druh, doba, způsob použití před a po, od koho, ...), kde a proč se vzal na sudu ten rýpanec do dřeva a další a další. Pro většinu z nás spousta těžko uchopitelných informací a souvislostí, Jirka je ovšem zvládne přebrat a ty podstatné z toho nám pak předat v lidsky srozumitelné podobě. Furt to myslím v dobrém, o dost věcech jsem slyšel, ale kolikrát jsem si další souvislosti neuvědomil. Občas je až velký detailista na každé slovíčko, protože proč bysme to měli říkat tak nějak, když to můžeme říkat správně.
Jeho nadšení pro whisky přivedlo na svět 1. český podcast ze světa whisky - Whisky Essence (odkazy jsou i zde na WOL v části online), následně pod touto značkou uvedl úspěšná nezávislá plnění whisky. A tak Whisky Essence - Jirka Šinogl není jen podcast, ale i nezávislý bottler.
Byl s ním rozhovor na Poznej Whisky, byl hostem podcastu Whisky Essence, věnoval se mu SvetWhisky.sk Podcast Whisky Essence / Jiří Šinogl a Skryté klenoty s Jiřím Šinoglom.
• Václav Šitner
| Master distiller v Zámecké palírně Blatná. Jeho jméno najdete i na whisky Hammer Head dříve vyrobené v palírně Prádlo. Nyní v Blatné vyrábí whisky s názevm Martin´s Barrel. Pana Šitnera osobně neznám a aktuální whisky produkci z palírny Blatná považuji za nevalnou (byť prý již podnikají kroky ke zlepšení skoro v celém procesu výroby), takže více se rozepisovat nebudu. |
Byl hostem podcastu Whisky Essence, rozhovor s ním byl na Poznej Whisky.
• Viliam Tomcanyi
| Nezávislý bottler vydávající pod značkou Detour Spirit. A přestože první plnění je již z roku 2020, tak je značka v Čechách i na Slovensku celkem neznámá (nevím, jak dlouho je dostupná v ČR, ale dozvěděl jsem se o ní teprve nedávno a nic z toho jsem zatím nepil). Na bratislavském Whisky Festu 2024 měla u whiskařů dobrý ohlas (ale víc nevím). |
Věnoval se mu SvetWhisky.sk Budúcnosť českej nezávislej whisky. Rozhovor s Viliamom Tomčányim zo spoločnosti Detour Spirits.
• Patrik Tutsch
| Whiskař a jeden z moderátorů FB skupiny FB skupiny Whisky CZ/SK. Mezi whiskařema je známý díky velkému kufru auta plného krabic whisky, ale hlavně díky skoro neustálé nabídce zajímavých vzorků whisky. Mám pocit, že po kapsách se mu najde nějaký ten dobrý panák snad skoro vždy. A tak mu připijme na zdraví a necháme mu v rádiu k jeho občasné sebeprezentaci zahrát písničku od skupiny Natural - Já na to mám: Tu si poskočím, tu vyskočím, na whisky poležím. |
Byl hostem podcastu Whisky Essence.
• Tomáš Váca
| Otec zakladatel FB skupiny FB skupiny Whisky CZ/SK. Whiskař a taky rumař. S jeho whisky recenzema se setkáte ve skupině, tady na webu na ně jsou u značek odkazy a všechny (whisky i rumy) přehledně najdete na jeho stránkách - Officer’s lounge. |
• Zdeněk CZ
| Milovník whisky, rychlých aut a jeden z moderátorů FB skupiny FB skupiny Whisky CZ/SK. Ve skupině se můžete setkat s jeho obsáhlými a dobře zpracovanými texty, které následně archivuji a odkazy na ně najdete i zde ve článcích na WOL a na recenze v obsahu. Je to takový největší neoficiální přispěvatel na WOL a ani o tom neví. :) |
Doufám, že se po tomto se mnou ještě bude někdo bavit.
Opakujte si nejméně 50x denně "on to tak nemyslel, on to myslel dobře, on je prostě takový" a za nějakou dobu tomu třeba začnete věřit. :)
Případně zkuste současně i další:
1/ napočítejte do 1000
2/ furt nepomohlo, tak pokračujte bodem 1
Postupně budu ještě doplňovat lidi a možná i něco ke stávajícím. Zvlášť pokud mě něco hezkého napadne. :)
text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 07.11.2024