Výroba skotské whisky
Při výrobě je důležité, jakou whisky chceme vyrábět. Zaměříme se hlavně na výrobu whisky jednosladové (single malt), ale neopomeneme také výrobu obilné (grain) whisky a míchané (blended) whisky. Jednosladová whisky je často považována za ten nápoj, který z whisky jako jediný stojí za to. Přestože jednosladové whisky představují tu menší část produkce objemu výroby whisky, je jejich význam z celé produkce whisky největší. Jsou výrazné chuti, aroma a charakteru a právě pro tyto vlastnosti jsou ceněny jak samostatné, tak jako součást míchané whisky. Prodávají se jak samostatně, označované jako single malt whisky, ale jsou také hlavním základem míchané whisky.
Obilné whisky se jako samotné prodávají pouze velmi minimálně, je sice možné koupit i whisky označené jako "single grain", tedy pouze obilná (a pravděpodobně i pouze jen z jednoho druhu obilí), ale tato whisky je vyráběna hlavně jako budoucí součást míchaných whisky (blended). O obilné whisky se tvrdí, že se jedná většinou o čistý alkohol bez barvy a chuti (nemyslím, že je to úplně pravda). Většina whisky na trhu jsou míchané whisky (blended whisky), ty vznikají vyváženou kombinací jednosladových a obilných whisky. Whisky vzniklé mícháním pouze z jednosladových whisky (bez přidání obilných whisky) se označují jako "blended malt", jejich podíl na trhu je velmi malý. O blended malt a blended více u míchání whisky.