Izraelská palírna M&H (Milk & Honey) Distillery byla založena v roce 2013 v Tel Avivu. Jméno palírny "mléko a med" se odkazuje na biblický výrok o zemi oplývající mlékem a medem (že by odtud opisoval i praotec Čech?). Na založení palírna se podílel Dr. Jim Swan a to jako hlavní konzultant a první master distiller v této palírně. V Izraeli je celkově horké klima, což přispívá k rychlejšímu zrání jejich whisky. A přestože je jeho rozloha přibližně 3x menší než rozloha České republiky, tak je zde několik klimaticky zcela odlišných míst, rozdílům zrání v těchto různých místech se věnuje řada Apex Terroir.
Typy
Produkci má rozdělenou do několika řad. Základní whisky je M&H Classic, a pak série Elements, Art & Craft a Apex. V řadě Apex je také série Terroir, která se věnuje zrání whisky v různých a silně odlišných oblastech a jejich vlivu na výslednou whisky. Zajímavostí je, že pro nakouřené whisky používají slad z Bruntálu.
Apex Terroir - Jerusalem Mountains: whisky zrale v Jeruzalémských horách, v nadmořské výšce 576 m.n.m., teploty se zde pohybují mezi 6 až 29 stupni a andělskou daň zde uvádějí 7%. Sea of Galilee: whisky zraje v místech, kde se setkává Galilejské moře s řekou Jordán, v nadmořské výšce -154 m.n.m., teploty se zde pohybují mezi 11 až 38 stupni a andělskou daň zde uvádějí 16%. Negev Desert: whisky zraje v poušti Negev, kde se střídají chladné noci a horké dny, díky nízké vlhkosti vzduchu se odpařuje více vody a procento alkoholu tak roste, v nadmořské výšce 563 m.n.m., teploty se zde pohybují mezi 2 až 40 stupni a andělskou daň zde uvádějí 15%. Dead Sea: whisky zraje u břehu Mrtvého moře, kde jsou velmi vysoké teploty, v nadmořské výšce -351 m.n.m., teploty se zde pohybují mezi 10 až 51 stupni a andělskou daň zde uvádějí 25%.
.
25.září 2025 šla do prodeje devátá whisky od nezávislého českého bottlera Whisky Essence - Milk & Honey 3letá Whisky Essence No.9 filled 28.7.2021 1st fill STR Barrique Cask/bottled 1.7.2025 63,6%. Celkem bylo stočeno 185 láhví. Jirka k tomu napsal: Palírna Milk & Honey z izraelského Tel Avivu produkuje whisky jen 12 let. Za tu dobu stačila už vyhrát ocenění pro whisky roku podle Whisky Magazine a mnoho dalších ocenění. Na palírnu bedlivě dohlížel Dr. James Swan, který vyvinul pro palírny z teplotně extrémních lokalit sud typu STR (Shaved (or scraped), Toasted, and Re-charred). Vyvinul ho v portugalské bednárně J. Dias, použitý sud od červeného vína se vyškrábe, otoastuje a znovu vypálí a vtiskne se mu nový život. Přesně z tohoto bednářství pochází sud naší whisky, prostě originál od těch co mají největší zkušnosti a kde to všechno začalo. Extrémní klima Izraele si vybralo svou andělskou daň v podobě 11 % ročního odparu ze sudu. Z 225 litrů zbylo jen 126. Kdybychom to čistě teoreticky přepočítali na Skotsko kde je andělský podíl maximálně 2% tak je to jako by naše whisky měla 22 let. Milk & Honey staří svou produkci na několika místech, část u Mrtvého moře, část v poušti, část na Golanských výšinách, naše zrála ve skladech v Tel Avivu. Izrael vyrábí některé své kouřové whisky z českého sladu, slad pro tuto whisky pochází belgické sladovny Castel Malting.
První známé zmínky o whisky Milk & Honey v Čechách jsou z první poloviny 6. století. Je (byla) vidět na známém obraze, kdy praotec Čech stojí na Řípu, v ruce drží glencairn a říká "Whisky mlékem a strdím (medem) oplývající". Ovšem v této podobě již obraz neuvidíte. Během národního obrození byla výtka - proč by měl praotec Čech držet v ruce glencairn s whisky, když to není české? Návrh, aby držel půllitr s pivem a pronesl: "Pivo mlékem a strdím (medem) oplývající", zamítli pivovarníci, že takovéto suroviny se do piva nepřidávají a jednalo by se o matení spotřebitele. Ani na ničem dalším se nedohodli a tak nakonec nedrží v ruce nic a věta byla upravena na známé: "Země mlékem a strdím (medem) oplývající". Tím, že se původní obraz s glencairnem nedochoval, jsme si museli na jeho vznik (znovuobjevení) počkat až do roku 2000.
Charakteristiky
Petr KomáreK (whiskyonline.cz):
M & H (Milk & Honey) Elements Single Malt Whisky Red Wine Cask 46%: Poznámky z ochutnávky vzorku při online ochutnávce v roce 2021: V aroma se červené víno nezapře, je hodně aromatická, červené víno, sladká vůně vlhkého lehce nahnilého dřeva. Celkově příjemná, zajímavá a silně aromatická. V chuti zajímavá, trochu nezvyklé kombinace, ale zajímavě se v puse vyvíjejí. Lehká a dobře pitelná, ovšem hůře popisovatelná. Víno, vanilka, čokoláda, pak se začne více prosazovat dřevo, které se zvýrazní v dokončení. Celkově zajímavá, výrazná a dobře pitelná whisky. (25.3.2021)
Příjemná vůně vlhkého, už měkkého, dřeva nasáklého červeným vínem, hodně aromatická, sladká. Musí se k ní čuchat opatrně, nezahltí alkoholem, ale tou výraznou aromatičností. Příjemná, po chvíli se mi tam ještě přidávají oříšková čokoláda. V chuti mi nejprve přišlo víno, pak se ukazuje trocha vanilky, čokolády a po chvíli i výrazné dřevo, až trochu do hořkosti. Víno se v ní táhne od začátku až do konce. Pro mne trochu nezvyklá kombinace, je dobře pitelná, zajímavá, ale abych šel shánět láhev, to zase ne. (11.7.2021)
M & H (Milk & Honey) Single Malt Classic Whisky 46% Poznámky z ochutnávky vzorku při online ochutnávce v roce 2022: V aroma dřevitý med, zprvu výraznější aroma, ale po chvíli zjemní, zvýrazní se med, květinovost a stále medově nasládlé dřevo. V chuti med, znatelná mladost, květinovost, opět se přihlásí o svoje slovo trochu dřeva. A trocha mýdla? Připadá mi tam trochu umělé mýdlovitosti mladého destilátu. Do dokončení přejde s lehkou kořenitostí zakončenou čokoládou. Jako základní 3letá asi dobrá, ale ničím moc nezaujala. (30.3.2022)
Děkuji firmě Drinks nad Coffee (www.drinksandcoffee.cz), dovozci izraelské whisky Milk & Honey, za možnost ochutnat jejich aktuální řadu Apex Terroir. Tato série whisky se věnuje zrání whisky v různých a silně odlišných oblastech a jejich vlivu na výslednou whisky. Čtyři vzorky této whisky měly luxusní balení a co mě překvapilo nejvíce, tak i text k jednotlivým whisky v češtině.
Apex Terroir: Jerusalem Mountains: whisky zrale v Jeruzalémských horách, v nadmořské výšce 576 m.n.m., teploty se zde pohybují mezi 6 až 29 stupni a andělskou daň zde uvádějí 7%. Sea of Galilee: whisky zraje v místech, kde se setkává Galilejské moře s řekou Jordán, v nadmořské výšce -154 m.n.m., teploty se zde pohybují mezi 11 až 38 stupni a andělskou daň zde uvádějí 16%. Negev Desert: whisky zraje v poušti Negev, kde se střídají chladné noci a horké dny, díky nízké vlhkosti vzduchu se odpařuje více vody a procento alkoholu tak roste, v nadmořské výšce 563 m.n.m., teploty se zde pohybují mezi 2 až 40 stupni a andělskou daň zde uvádějí 15%. Dead Sea: whisky zraje u břehu Mrtvého moře, kde jsou velmi vysoké teploty, v nadmořské výšce -351 m.n.m., teploty se zde pohybují mezi 10 až 51 stupni a andělskou daň zde uvádějí 25%.
Milk & Honey Apex Terroir - Jerusalem Mountains Batch:JM/01 55,4% V aroma výrazně ovocná whisky, sladkost zralého ovoce, postupně se zvýrazňují jablka, lehká kyselost zralých jablek, vůně dřeva. V chuti opět sladkost zralého ovoce, postupně se přidá kořenitost a spíše sladší pepřovitost, které začnou na chvíli dominovat, vrátí se ovoce, lehká kyselost jablek, dřevěná bedýnka od jablek, ovocnost. V dokončení jablko s trochou dřeva s kousky tmavé čokolády, doznívá zralá ovocnost. Celkově hodně ovocná příjemná whisky, která v chuti překvapí nečekaným kořenitým nástupem, taková špička, která po chvíli začne ustupovat a nechá projevit další chutě. (3.10.2025) 80/100
Milk & Honey Apex Terroir - Sea of Galilee Batch:SG/01 56,2% Tady mi ve vůni dala trochu zabrat a nutila mě více přemýšlet. Dřevěná krabice se směsí koření, vše zavřeno a přesto se tam mísí vůně všech těch koření, ale současně žádné nepřebíjí ostatní. Jak když přijdete do obchodu z kořením. Ještě je tu velký koš ořechů a u boku mám pocit přicházející lehké vůně zralého exotického ovoce. Vůně je nezvyklá, ale když se do ní člověk ponoří, tak zjišťuje, že zajímavá. V chuti si drží mně méně známé tóny. Ořechy, ořechovo-ovocná marmeláda, směs koření včetně sladkého a opět se vrací marmeláda, tentokrát z lesního ovoce. V dokončení doznívá koření, marmeláda z lesního ovoce a dotek lesa - čerstvě vonící les ve kterém leží pár nedávno pokácených stromů, ještě stále voní čerstvostí, ale už né tou výraznou těsně po pokácení, kdy z nich ještě prýští míza. Tato whisky se vůní i chutí pohybovala mimo běžné whisky, vyžadovala se nad ní více zamyslet a popustit představivost o kousek dále než běžně. Je tím zajímavá, ale pokud na tu hru člověk nepřistoupí, tak ji spíše zavrhne pro nezvyklé tóny. (3.10.2025) 81/100
Milk & Honey Apex Terroir - Negev Desert Batch:ND/01 54,2% V prvním dojmu ve vůni těžší sladkost zralého ovoce, postupně aroma zjemňuje a přechází spíše do sušeného ovoce, uschlých, ale stále vonících ořechů a postupně se mi přidá i tmavá čokoláda. Ve vůni působí vyzrále, starším dojmem než je. V chuti opět zralé ovoce, jádra ořechů, lehká kořenitá suchost opět doplněná tmavou čokoládou. Hutná, ale decentní ovocnost. V dokončení mi doznívá zralé sušené ovoce s lehkým kořením a uschlými jádry ořechů. Doznívá hezky a dlouho. Celkově působí hezky vyzrále, starším dojmem, než kolik ve skutečnosti má, stále si ještě udržuje ovocnou svěžest, ale už ne mladistvou, ale vyzrálou. (3.10.2025) 83/100
Milk & Honey Apex Terroir - Dead Sea Batch:DS/04 57,4% Ve vůni mám zpočátku dost dřeva, které ale postupně ustupuje. Začíná mi vystupovat sladkost, lesní ovoce, chladivý svěží lehce slaný vánek u moře, dřevo mi už ustoupilo zcela do pozadí. V chuti se mi potkává hřejivé koření, lehkou hořkostí dřeva, sladkostí zralého ovoce a postupně mi tam přichází mírná sladkost sladu. V dokončení opět hřeje koření, přidávají se k němu bylinky a postupně začíná dostávat lehce slaný nádech. Ten pocit lehké slanosti mi to uzavírá. Zajímavě se vyvíjela ve vůni i chuti, koření hřálo, ale i hladilo a do sladkost zralého ovoce. Také působí vyzrálejší a starší než je. (3.10.2025) 84/100
Byl to zajímavý výlet po místech Izraele, díky zcela odlišným podmínkám při zrání jim to umožňuje vytvářet velmi rozdílné whisky. Současně ty whisky velmi rychle zrají a již v mladém věku působí podstatně dospěleji. Pro ně to má ovšem nevýhodu ve velmi vysoké andělské dani. Whisky Milk & Honey a to přímo i sérii Apex Terroir bude možné ochutnat na letošním Whisky Life Prague 2025, kde mají v sobotu masterclass a po oba dny akce, tam budou přítomni Tomer Goren (master distiller) a Tal Chotiner (export manager).
Milk & Honey 3letá Whisky Essence No.9 filled 28.7.2021 1st fill STR Barrique Cask/bottled 1.7.2025 63,6% Po nalití jsem ji musel nechat vydýchat, první co mě napadlo, byl bourbon a jeho převoněné barvy laky. Což měla naštěstí jen chvíli. Pak ve vůni ukáže hutnou ovocnost, sladké ovoce s lehkým kořením, tabák, podzimní seník, tmavý zcukernatělý med. V chuti je nástup tmavého medu, koření, hutná ovocnost, sladkost zralého ovoce, ale ta ovocnost dominuje, postupně pak čokoláda s rozinkami. Ta síla je tam znát, ale podstatně méně, než kolik má ve skutečnosti procent. S dalším douškem tam mám perník, je tak hutná, že se do něj dá skoro kousnout, přidá se k němu koření. V dokončení hutné ovoce v dřevěné míse. Celkově je dost hutná, síla alkoholu je tam znát, ale není alkoholová, určitě bych si netipnul 3 roky stáří, působí dojmem starší z hodně výrazného sudu a před servírováním okořeněná. (30.9.2025) 83/100
Byl jsem překvapen, že Jirka má reklamu na svojí whisky i v televizi. Na televizi moc nekoukám a na reklamy vůbec, ale náhodou jsem šel okolo zapnuté televize a slyším reklamu na novou whisky od Whisky Essence - Milk & Honey:
Brum, brum, brum o čem se zdá medvědům brum, brum, brum nechcem rum chceme smočit pysky v té Jirkově whisky mámo, kup nám hned zdravé mléko a med brum, brum, brum.