značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky » asie » indie 

  tisk textu

NEIDHAL

Indie

Nejedná se o whisky z palírny Amrut. Byla vypálena v jiné indické palírně, Amrut to pouze skladoval a lahvoval, jde tedy o nezávislé plnění, kdy Amrut je bottler.

Neidhal je první ze série Single malts of India. Amrut takto chce lahvovat skryté klenoty Indie. Tato první edice vyšla v nákladu 12000 lahví. Název Neidhal i etiketa whisky napovídají, že půjde o palírnu z východního pobřeží Indie.

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (Whiskyonline.cz):

Neidhal Single Malts of India 46%Neidhal Single Malts of India 46%
Poznámky z ochutnávky vzorku z Adventního kalendáře 2024:
Zprvu se na mě vyvalil hutný dým, až jsem musel zavřít oči, aby mi tam nevlétl. Ale určitě jsem nezavřel nos, protože voněl hezky. Zprvu víc popelavě a občas v něm zavonělo opečené ovoce i sladké ovoce ležící stranou od ohně. A jen co se dým trochu rozplynul, tak se začaly mísit vůně. Z jedné strany citrusy a z druhé trochu hořkosti posekané trávy včetně keříků. Postupně to dostálo lehce hořkoslaný nádech asi čerstvě vyplavených mořských řas a navlhlé kypré země. Krásně se v té vůni vyvíjí, postupně se přidává vůně neloupaného exotického ovoce. A teď trochu závan grilovaného ovoce a ještě nehotového grilovaného masa. Beru skleničku a jdu podle čuchu najít, kde se tu hoduje. V chuti mě přivítalo lehké koření a štiplavost, ale brzy vystřídané sladkým tropickým ovocem, některé kousky trochu opečené, občas mi připadají lehce umazané od toho grilovaného masa. Při dalších doušcích začne více vynikat to tropické ovoce (už naštěstí oloupané). Si tak pomlaskávám. V dokončení mi doznívá sladkost ovoce s lehkým nádechem opečenosti.
Tohle se mi líbilo, přeneslo mě to hezky na tropický ostrov plný vůní, chutí a krásných žen. Nejdřív se najím a napiju a pak se uvidí. Bavilo mě to. (2.12.2024)
84/100
Neidhal Single Malts of India 46%Ve vůni studený popel a v něm opečené ovoce. Postupně se přidávají další vůně, sladkost ovoce se mísí s kyselostí citrusů, hořkost dřeva z posekaných čerstvých keříků, pak to postupně přechází hořkoslané vůně vyplavených mořských řas na pláži. Asi se mi ta vůně přestává líbit. Jednou z výhod toho, že to rovnou píšu do počítače, je čas na vydýchání a postupné rozvíjení. Načuchal jsem řasy a než jsem to vše dopsal, tak jsou pryč a mám tu exotické ovoce. A nyní se mi tam griluje ovoce a maso. Už se mi ta vůně zase líbí a je zajímavé, jak se celkem rychle mění a vyvíjí. V chuti mě přivítalo koření, trochu šťávy z grilovaného masa, lehká kouřová štiplavost, jak když to zrovna víc čmoudí než hoří. Sladkost lehce grilovaného ovoce, tropické ovoce, grilované maso. Pomlaskávám si s těším se zase na grilování. V dokončení lehce opečené a trochu spálené (na povrchu) ovoce, sladkost s nádechem kouře a lehké připálenosti. Tohle se mi líbilo. (11.1.2025)
84/100

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 12.01.2025