» whisky » evropa » česká republika
PRÁDLO
Česká republika
Palírna Prádlo je součástí známého plzeňského Stocku i když vždy byla spíše v pozadí. Palírna uvádí rok založení 1924. Na láhvi jejich whisky si můžeme přečíst "Destilujeme pro vás od roku 1976", uvedený rok se ale vztahuje na začátek výroby whisky v palírně. Palírna Prádlo není neznámý pojem v české whisky. Vyráběla se zde whisky Halberd a whisky (nebo její část) Printer's. Po roce 2010 je se jménem palírny spjata whisky Hammer Head, která zde byla vyrobena, přes dvacet let zrála v sudech (i když se říká, že původní plán to nebyl) a následně bylo pod názvem Hammer Head stočeno několik plnění. Značka Hammer Head ovšem již končí a objevila se tu nová značka whisky, nazvaná podle palírny Prádlo.
Na etiketách whisky Hammer Head je ještě uvedeno jméno Václava Šitnera, tak na etiketách whisky Prádlo je již jméno master distillera Kristina Demelová.
Ta se se v palírně dá se říci narodila a nastoupila sem v roce 1985 po vystudování Fakulty potravinářské a biochemické technologie pražské Vysoké školy chemicko-technologické obor kvasná chemie.
Palírna kupuje slad v Bruntále, kvasí a pálí ve své palírně v Prádle. Pro kvašení jsou používané pekařské kvasnice. Zraje v silně vypálených sudech o objemu 250-270 litrů z českého zimního dubu. Destilace se provádí nejdříve v koloně a druhá destilace probíhá v měděném kotli.
Výroba nové whisky proběhla v absolutní tichosti, nikde se o tom nic nepsalo. A najednou se na Whisky Life Prague 2019 objevil malý stánek palírny Prádlo, kde byly vystavené dvě láhve - 17letá a 30letá single malt czech whisky. Přicházet na trh rovnou s takto starými whisky je poněkud překvapující (zatímco jiní řeší, zda uvést na trh svojí whisky když jí je o den více než tři roky nebo počkat až na čtyři). Odpověď na 30letou je celkem jednoduchá, jedná se přejmenovaný Hammer Head, ten by jako značka měl skončit a zbylé zásoby by měla palírna nabízet po svým jménem (ovšem ještě v roce 2020 byl pro americký trh stočena 30letá Hammer Head).
30letá pochází z destilace z roku 1989 a pak byla delší pauza ve výrobě whisky. 17letá a
V listopadu 2020 se 17letá verze české whisky Prádlo objevila nabídce zahraničních eshopů, ovšem v Čechách nic. To vzbudilo na české whisky scéně docela rozruh, dotazy, dohady a taky spekulace. Když jsem si ověřil, že opravdu v zahraničí dostupná je, tak jsem se obrátil s dotazem do Stocku, proč ne i v Čechách. Odpověď byla relativně jednoduchá - skleněné láhve (pravda, to se řeší již rok). Mají představu, jak chtějí whisky v Čechách prezentovat, což zahrnuje také etiketu a láhve. Láhve ovšem ještě nebyly dodány a tak na český trh nešla. Stejné láhve jsou pravběpodobně plánovány i pro 30letou, která není zatím dostupná ani v zahraničí ani u nás a budoucí 10letou. Svoji pochopitelnou logiku to má, protože i láhev a etiketa dělají značku. Pro zahraniční trh se vedení rozhodlo, že ji pustí do světa v prozatímní láhvi. Jinak 17leté bude celkem 1100 láhví, 900 je určeno pro zahraniční trhy a 200 pro český trh.
Rozruh pokračoval, když se objevila v prodeji v Čechách v Travel Free a to za cenu 2.700,-. A protože i u nás tvrdě bují překupnictví, tak byly v jednu chvíli v TF vyprodány a hned tyto láhve nabízeny na bazarech s cenou okolo 3.500,-. Podle fotek se jedná o láhve pro zahraniční trh.
Bohužel Stock měl z tohoto pohledu celkem necitlivý přístup k českému trhu a to se při tom snaží svést na určité vlně patritiotismu a retra. První Hammer Head byl dostupný v Duty Free Shopech, ale v Čechách si novou českou whisky nekoupíte (to se podle mne vůbec nepovedlo). Teď se jim totéž povedlo se 17letou Prádlo, která se ještě odvolává na "Velvet Revolution", byť zde to má vysvětlení jiné (viz výše), ale dobře to stejně nevypadá, zvlášť pokud si lidi vzpomenou na přístup s první HH.
Typy
První představení značky proběhlo na Whisky Life Praha 2019, kde byly vystavené dvě láhve - 17letá a 30letá single malt czech whisky. 30letá pochází z destilace z roku 1989 (jedná se vlastně o přejmenovaný Hammer Head, který jako značka končil) a 17letá destilovaná v roce 2002. 17 a 30letou plánovali uvést na trh ještě do konce roku 2019, v roce 2020 by se na trhu měla objevit i 10letá, jako základní verze palírny (lahvovaná byla v roce 2021, ale po problému s korky bylo lahvování přerušeno a zbytek byl dolahvován až v roce 2023). Z důvodu problému s dodáním láhví, jak je palírna požaduje, se na českém trhu do roku 2023 neobjevila žádná. V listopadu 2020 se 17letá verze české whisky Prádlo ovšem objevila nabídce zahraničních eshopů, nebyla v plánovaných láhvích, ale v běžných.
Nástup značky na český trh proběhl až v roce 2023. V září 2023 se v českých eshopech zcela nečekaně (očekáváná i když vlastně už neočekávaná) objevila celá řada whisky Prádlo. Řadu začíná 10letá 43%, pokračuje to již známou a některými ochutnanou 17letá 41,7%, 200 láhví z celkového 1100 bylo určeno pro český trh a uzavírá to 30letá 43,7%, té by mělo být pouze 300 láhví. Představení značky proběhlo na Whisky Life Praha 2023, kde byla představena také 18letá 42,7%, která navazuje na 17letou.
Zajímavostí vlastně je, že tyto whisky se liší nejen stářím, ale také způsobem a datem výroby. 30letá je vlastně přejmenovaný Hammer Head a je z destilace ještě v roce 1989, pak byla destilace přerušena. 17 a 18letá byla destilována v roce 2002, ovšem v Těšeticích a 10letá je již z obnovené destilace po roce 2010. (Proto mi při ochutnávce na WLP nějak vzájemně neseděly, ale nevěděl jsem proč.)
Jak šel čas:
2019:
listopad - na Whisky Life Praha představena 17letá a 30letá (na trhu ovšem nebyla)
2020:
listopad - na zahraničních trzích se objevila v prodeji 17letá
2023:
listopad - na trh uvedena Prádlo 10letá, 17letá a 30letá a představena 18letá
prosinec - Prádlo 18letá
Článek na PoznejWhisky.cz:
.
Webové stránky palírny:
WB:
Návštěva palírny Prádlo - 28.11.2023
Palírna Prádlo není úplně neznámým pojmem. S jejím jménem jsme se už dříve setkali u whisky Hammer Head. Když se v roce 2010 v palírně rozhodli obnovit výrobu whisky, tak pro její název zvolili jméno podle palírny, tedy Prádlo. Značka Hammer Head je sice známá, ale také je spíše svázána s výrobou whisky do roku 1989 a tak nová whisky jde do světa s novým vzhledem a novým názvem. Historie palírny se začala psát v roce 1924 a první whisky zde byla vyrobena v roce 1976, jednalo se o whisky Halberd. Od roku 1993 se zde vyráběla whisky (nebo její část) Printer's. V roce 1989 zde byla výroba whisky ukončena. Po změně režimu zde již nebyl zájem o českou whisky, protože se sem začala ve velkém dovážet skotská whisky. V roce 2010 zde byla výroba whisky obnovena a v roce 2023 byla uvedena na český trh. Kolem palírny bylo mnoho nejasností, různých dohadů a nevyjasněných otázek a tak se v palírně (spíše ve Stock Plzeň-Božkov, který palírnu vlastní) rozhodli, že by tyto nejasnosti bylo vhodné rozptýlit a pozvali na návštěvu, dá se říci, že první oficiální návštěvu palírny, whisky geeky. Za mě to byl zcela správný krok, sice se tihle lidé nespokojí s obecným výkladem a mají spoustu všetečných otázek - a proč to děláte takto a ne takto a kolik procent tady a támhle, ale zase jsou schopni dodat zpětnou vazbu, byť často kritickou, protože už mají sakra rozmlsané jazyky. Palírna se nachází v obci Prádlo u Nepomuku a je součástí Stocku, takže její návštěva není o telefonátu "Ahoj, zrovna jedu okolo.", tak se Stock postaral o organizaci této návštevy. V Praze na nás čekal autobus, který nás dovezl do palírny a po zkontrolování osob vůči seznamu a nafasování oranžových vest "Visitor" jsme mohli vyrazit na prohlídku palírny, zakončené závěrečnou ochutnávkou a pohoštěním. Byť to zpočátku vypadalo hrozivě, tak to neprobíhalo pod dohledem ochranky, ale v přátelském duchu.
Průvodce nám dělal Michal Marešovský a master distilerka Kristýna Demelová. Ukázalo se, že o tuto palírnu se nemusíme bát, protože nepatří mezi vybuchující (v mnoha palírnách ve Skotsku se nesmí fotit, protože by mohly vybuchout, v Čechách zatím takovou vybuchující palírnu nemáme) a tak máme i fotky z palírny. Při prezentaci o palírně nám Pavel Vavřík ze Sladovny Brutnál udělal i prezentaci o výrobě sladu pro tuto whisky (nejen pro tuto whisky, jeho slad používají i v některých dalších českých palírnách). V palírně používají pekařské kvasnice, zkoušeli i jiné, ale nakonec se rozhodli zůstat u těchto. První destilace je kontinuální na koloně a druhá probíhá v měděných kotlích.
Jako u každé správné palírny se návštěva neobejde bez návštěvy warehousu (zde mu říkají česky soudkárna). Ochutnání zde mělo naštěstí vzestupnou tendenci. S pár lidma jsme se shodli, že stávající whisky trpí na dřevitost ze sudů, která se postupně začíná projevovat a sílit během zrání. Určitě by jí pomohly např sudy po bourbonu, nové sudy z českého dubu se v ní dost projeví. Druhou věcí, co by jí pomohla, nedestilovat až do konce. Ovšem třeba u sudů, kde zraje budoucí třicítka, jsme si všichni celkem pochutnali. Whisky geeci v palírně, je vždy záruka zpětné vazby :) (Ono se to sice občas nezdá, ale my to myslíme v dobrém.)
Já měl přichystané dvě otázky. Jedna se týkala kdysi zmiňovaného problému se sklem a korky. V roce 2019 na Whisky Life Praha palírna představila 17letou a 30letou whisky, které měli jít na trh ještě v tom roce. Což se ovšem nestalo, mluvilo se o problému s láhvemi, kdy se ukázalo, že jejich představa láhve není na výrobu tak jednoduchá, jak se zdálo. Na letošním Whisky Life jsem objevil ovšem láhev 10leté plněnou v roce 2021 (stejná informace je i na webu), což mi ovšem nesedělo do časů a uvedení až v roce 2023. Ovšem právě v roce 2021 se objevil druhý problém a to korky. A protože nechtěli pustit na trh láhve s nevyhovujícím korkem, tak se uvedení protáhlo až do roku 2023. A tak můžete potkat 10leté lahvované v roce 2021 i lahvované v roce 2023. Jedná se o stejnou whisky, po zjištění a vyřešení problému byl dolahvován zbytek láhví.
Druhou otázkou, která mi vrtala hlavou, byly roky. Palírna ukončila destilaci v roce 1989 a znovu ji obnovila v roce 2010. Jak je tedy možné, že se můžeme setkat s whisky destilovanou v roce 2002 a 1992. V tomto případě se nejedná o destilaci v této palírně, ale o nakoupený new-make v době, kdy bylo znovu obnovení výroby v palírně zvažováno a bylo cílem zkusit si práci se sudy a mít již zralou starší whisky v době vstupu na trh.
Za sebe musím říct, že si z návštěvy palírny odnáším hlavně pozitivní dojmy. Další česká palírna tak přešla z dohadů a spekulací do otevřenějšího módu. Což je v naší malé české kotlině důležité. Každé skrývání a mlžení vyvolává pochybnosti (a s tím tu bohužel máme zkušenosti, že ty pochybnosti nebývají často neoprávněné). Na co jsme se zeptali, na to jsme zde i dostali odpověď. Ještě by to chtělo zapracovat na té základní 10leté whisky, kde dřevitost přebíjí charakter whisky a palírny. Návštěva byla zajímavá pro celou českou whisky komunitu, což se ukázalo i na tom, že někteří (aby mohli jet) strávili na cestě tam a zpět víc času, než v palírně. A snad i v něčem zpětnou vazbou přínosná pro palírnu.
Až budou, tak doplním o kvalitnější fotky od Jakuba Moravce.
Video z návštěvy od Tomáše Hradce:
originál videa - Instagram - friends_of_pure_malt