značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky » skotsko » single malt » campbeltown 

  tisk textu

LONGROW

Palírnu Longrow založil v roce 1824 John Ross. V letech 1826 až 1887 kooperovala s palírnou Kintyre a v roce 1896 byla uzavřena. Při expanzi palírny Springbank se stala její součástí. V roce 1973 byla obnovena jako její součást. V palírně Springbank se připravují dva druhy sladu, pro whisky Longrow je s výraznějším kouřovým aroma. Plnění od roku 2002 budou vyrobené ze sladu vyrobeného v obnovené sladovně. Whisky je 3x destilovaná a zraje v sudech po bourbonu a sherry. I přes nádhernou rašelinovitost si whisky Longrow uchovává výrazně slaný charakter. Většinou je lahvována se 46%.

Typy

Hlavními produkty jsou 10-ti a 14-ti letá. Vedle toho se také vyrábí jako 12-ti, 16-ti, 18-ti a 21 letá. Mezi známé produkty patří First Distillation Last Cask Longrow 1973, 23 letá Longrow Bond Reserve 1974 a 10-ti letá Longrow Sherry Wood.

Longrow 10-ti letá 46%Longrow 10-ti letá 1992 46%Longrow 10-ti letá Sherry Wood 46%Longrow 25-ti letá 1974 46%Longrow 1974 Bond ReserveLongrow 1973

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (whiskyonline.cz):

Longrow Peated 46%Longrow Peated 46%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2019-WLP2019:
Aroma se mísí sladké tóny s citrusy a s rašelinou, voňavou rašelinou. Příjemné. V chuti je nejdříve sladký nástup, pak jakoby šla do útlumu, aby o to více vyniknula její další vlna. Ta ale přechází do pepřovitosti/hořkosti, probleskují tam citrusy, jemná rašelina, lesní plody. V závěru je stále ta štiplavá pepřovitost, dlouhý a ještě chvíli po té cítítu stále v dechu tu pepřovitost/nahořkost, i když ne ve špatném duchu.
Whisky dobrá, ale ta nahořkost mi ten celkový dojem kazila, i když nebyla až tak hrozná (ta nahořkost), tak si brala svoji pozornost na úkor ostatních chutí a vjemů. (1.11.2019-WLP2019)
Logrow Red 15y Pinot Noir Cask Matured 51,4%Logrow Red 15y Pinot Noir Cask Matured 51,4%%:
Stručné poznámky z ochutnávky v roce 2022:
V aroma příjemné víno s lehkou nakouřeností v pozadí. V chuti výraznější kouř než v aroma. V druhém doušku větší vliv vína a ovocnosti do jablek. Doznívá hlavně ovocnost, jablka, kouř jen v pozadí. Celkově příjemná ovocnost a příjemně se pije. (26.5.2022)
Longrow NAS Handfilled Distillery Exclusive 57,0%Longrow NAS Handfilled Distillery Exclusive 57,0%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2022-Svachovka 8/22 (ochutnáváno částečně naslepo):
Aroma spíše lehčí citrusovo-slané, nakouřené, ale chybí mi tam hloubka. V chuti citrusová, nakouřená, zemitá, lehká rašelina, citrusy, ovoce, sladko/slaná. Dokončení zemito citrusové. (27.8.2022)

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Kompletní průvodce světem nejlepší whisky) hodnotí:

Longrow 10letá 46%Longrow 10letá 1974 46%:
Barva: bledá, jasná, charakteristicky zelenozlatá.
Aroma: svěží, borovicové.
Tělo: lehké, olejové.
Chuť: sladká, zpočátku smetanová, kokos, potom pepřová a borovicová.
Dokončení: hořící borovicové dřevo, náhlý příval tepla.
Známka: 88
Longrow 16letá 1974 46%Longrow 16letá 1974 46%:
Barva: zlatá se zeleným nádechem.
Aroma: štiplavé, borovicové, zemité, rašelinové.
Tělo: střední, olejové.
Chuť: sladce kokosová olejová chuť, výrazně borovicová, fenolová, rašelinová.
Dokončení: slané, intenzivní, houževnaté, výrazné a dlouhé.
Známka: 90

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:

obrázek není k dispoziciLongrow 10letá 46%:
Barva: Světle zlatá.
Aroma: Sladké, plné, ale lehce květinové. Má i lékařské, zemité prvky. Dobře vyvážená.
Tělo: Robustní a šťavnaté.
Chuť: Broskve a měkké ovoce pod rašelinou. Dobrá oříšková hloubka.
Dokončení: Suché, rašelinité.

Ian Buxton ve své knize (101 Whisky: Škola degustace pro každého (z roku 2010)) hodnotí:

Longrow CVLongrow CV:
Barva: Středně zlatá.
Aroma: Skvělá rovnováha mezi rašelinovým kouřem, vanilkou a kardamomem.
Chuť: Výrazná a asertivní, robustní. Napřed se prosazuje vanilka, pak citrus (citronová marmeláda?) a vlny koření a kouře.
Dokončení: Překvapivě jemné a vyvážené, vanilkový karamel se prosazuje skrz kouř.

v knize Svět whisky hodnotí:

Longrow 10letá 46%Longrow 10letá 46%:
Hutná fenolová whisky nabízí silnou kouřovou komplexnost, ale i sladké tóny získané zráním v sudech po bourbonu a sherry.
Longrow 14letá 46%Longrow 14letá 46%:
Možná se vám nesbíhají sliny při představě uhelného kouře v nose a uhelného prachu na jazyku, ale pro milovníky fenolu je to pravá mana s příchutí horkého dehtu, solanky a koksu.
Longrow 7letá Gaja Barolo 55,8%Longrow 7letá Gaja Barolo 55,8%:
Má sladkokyselou příchuť s podkladem rašelinného kouře.
Longrow Peated 46%Longrow Peated 46%:
Voní po vanilce, solance a rašelinném kouři. V relativně lehké chuti se nejprve projeví sadové ovoce a mléčná čokoláda, než je překryje velmi výrazná chuť solanky a kouře.
Longrow 12letá Red 52,9%Longrow 12letá Red 52,9%:
Vůně je výrazně rašelinná s prvky uzené ryby, dehtového mýdla, citrusů a nové kůže. V ústech se táhne, chutná po rašelině, ovocném koření, červeném rybízu a lékořici.
Longrow 18letá 46%Longrow 18letá 46%:
Olejová vůně s tóny sherry, solanky, fíků a štiplavé rašeliny. V plné olejovité konzistenci zaznívají citrusy, zemitá rašelina, uzená ryba a grilované maso.

Recenze na whisky.nethar.cz:

Longrow 10 yo 1992

Longrow 10 yo 1994

Longrow 10 yo Tokaji

Longrow 10 yo 100 Proof

Longrow 10 yo Virtual Open Day 2020

Longrow 11 yo Red Australian Shiraz

Longrow 11 yo Red Cabernet Franc

Longrow 11 yo Red Cabernet Sauvignon

Longrow 11 yo Red Fresh Port

Longrow 11 yo Red Pinot Noir

Longrow 11 yo Rundlets & Kilderkins

Longrow 11 yo 2007 Society

Longrow 12 yo Red Pinot Noir

Longrow 13 yo Red Malbec

Longrow 14 yo

Longrow 14 yo Peated Sherry

Longrow 15 yo 1998 Fresh Madeira Hogshead

Longrow 15y Pinor Noir 2022

Longrow 18 yo

Longrow 7 yo Gaja Barolo

Longrow CV

Longrow Peated

Etiketa Longrow 10-ti letá 46%Etiketa Longrow 25-ti letá 1974 46%Etiketa Longrow 16-ti letá 1974 46%Etiketa Longrow 1973 46%Etiketa Longrow Signatory Vintage 1987 19.6.1987/25.6.1997 43%

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 09.09.2023