Palírna Isle of Raasay se nachází na ostrově Rassay, který tvoří souostroví Vnitřní Herbidy, leží východně od ostrova Skye a západně od pevniny Skotska. Provoz byl zahájen 14.září 2017. Stavba palírna začala 13.června 2016. Palírnu vlastní společnost R&B Distillers, kterou založili Bill Dobbie a Alasdair Day. Kapacita palírny je uváděna 200tis litrů (2020).
Plánovaným profilem whisky z palírny je lehce rašelinová whisky s bohatou chutí tmavého ovoce. Jejich whisky je kombinací nakouřené (45ppm) a nenakouřené whisky. Svoji whisky označují jako Herbidean Single Malt Scotch Whisky.
Pro výrobu jejich Single Malt edice (zatím (8/21) byla stočena pouze první) bylo použito 6 sudů - sudy po Rye whiskey (žitné whiskey) po Woodford Reserve, sudy z dubu Chinkapin a sudy po Bordeaux Red Wine (tedy červeném víně) a to tak, že odděleně zrála nakouřená a nenakouřená whisky, výsledným smícháním pak dosáhli whisky podle jejich představy.
Kolem šesti sudů se točí i jejich Na Sia Signle Cask Series. Zatímco ve verzi single malt je smícháno všech šest, tak v Na Sia sérii bude možné zakoupit zrání v jednotlivých sudech. Bude tedy postupně vydáno plnění peated a unpeated dozrávané ve třech druzích sudů.
Typy
Palírna začala destilovat v září 2017, první whisky z této palírny tak mohla jít na trh až koncem roku 2020. V letech 2015 až 2020 (jen pro zajímavost - stavba palírny začala v červnu 2016 a první destilace byla v září 2017) šly na trh whisky s názvem Rassay While We Wait v několika různých vydáních. Nejednalo se ovšem o whisky z této palírny, ale pouze o jimi zakoupenou a stáčenou whisky z jiné palírny, kterou chtěli představit svoji značku a budoucí whisky. (Osobně toto nepovažuji za štastné i když je to celkem rozšířené. Můžu mít představu, co chci aby mi z destilace a zrání vyšlo, ale co mi opravdu vyjde, zjistím až to po pár letech nastane. Připadá mi to jako chlubení se cizím peřím. A navíc dvousečné. Co když tato "anonymní" whisky bude lepší, než co vyrobím já a nebo obráceně.)
V roce 2020 šlo na trh první plnění Isle of Raasay Inaugural Release 2020 52%, které zrálo v sudech po Tennessee whiskey (first fill) a dozrávalo v sudech po Bordeaux Red Wine (first fill). V březnu 2021 vydali plnění s názvem Makar's Malt 53,2% ve spolupráci se skotskou básnířkou Jackie Kay k Mezinárodnímu dni žen, kterí zrálo v sudech po Bordeaux Red Wine (first fill). V dubnu 2021 bylo vydáno první plnění Isle of Raasay Single Malt R-01 46,4%, které zrálo ve výše zmiňované kombinaci šesti sudů. V červnu 2021 byla vydána první ze série Isle of Raasay Na Sia Series - Peated Ex-Bordeaux Red Wine 59,5% (opět viz výše).
Celkově těma sudama po Rye (žitné) působí zajímavě a nezvykle, to jí pomáhá se odlišovat od ostatních, ale zatím nějak nevím, zda si myslím, že je to dobrá cesta nebo ne. Uvidíme se stářím, zatím mi připadá, že to jde dobrým směrem.
Isle of Raasay Single Malt Release R-01 46,4%: (destilace 2017/2018, lahvováno 2021) Poznámky z ochutnávky vzorku: Aroma příjemné, celkem jemné. Lehká sladká ovocná rašelina, bylinky, karamel. Rašelina s kouřem ovšem celkem rychle zmizely, dostala trochu voskový nádech, lehká mořská sůl a začíná se tam projevovat new-make. V chuti je zrpvu hladká, sladká, pak začne kořenitost, suchost, dřevitá štiplavost ovšem se zaoblenýma špičkama, jak si člověk zvyká, tak se mi tam ukazuje i čokoláda s mátovým nádechem a lesní ovoce. V dokončení mi přijde vlhká zemitost, lehce rašelina a lesní ovoce. Celkově na mě působí mladě a ne moc vyváženě, je celá taková rozháraná, ještě by potřebovala dozrát a zklidnit se. (29.8.2021)
Poznámky z ochutnávky vzorku: Aroma je celkem jemné, působí příjemně. Lehká sladce ovocná rašelina, po chvíli se mi tam přidávají ještě bylinky a karamel. Sladkost na ohni opečeného ovoce, ale je jen lehce opečené, žádná spálenina a nepřebíjí to to ovoce. Postupně mi tam přidá nádech vosku a slanost ve vzduchu. Lepší už déle nečekat, protože tam začíná lézt i znatelná mladost až do new-maku. Ale dojem z aroma dobrej, příjemnej. V chuti hladí, smetanový kouř se rozvaluje na jazyku. Pak se mi začnou ukazovat bylinky a to stále intenzivněji, až do kořenitosti, která začne ustupovat do znatelné suchosti, lehce opáleného dřeva, které působí celkem příjemně a v závěru se ukáže i čokoláda s mátou a lesní ovoce. Čokoláda s mátovou náplní. V dokončení vlhká zemitost s lehkým nádechem zprvu opáleného dřeva, pak rašeliny a v závěru mi doznívá lesní ovoce. Celkově je fajn, zajímavá, ale do toho působí mladě a nezrale. Taková holčina v pubertě, chvílema se tváří jak velká slečna, ale mezitím je ještě chvílema to dětské pubertální chování. Tohle by mohlo hezky narůst. Tvary se už dobře rýsují. Mončo, Mončo, furt to není ončo. (20.5.2024) 81/100
Isle of Raasay Single Malt Release R-02 46,4%: (destilace 2017/2018, lahvováno 2021) Poznámky z ochutnávky vzorku, který jsem dostal od slovenského eshopu a webu SvetWhisky.sk: Ve vůni výrazná ovocnost, zralé ovoce s trochou opečeného ovoce, nádech kouře (spíše opečenosti/uzenosti) je tam nepřehlédnutelně znát, ale celkově je aroma spíše zrale ovocné. Působí svěže, tak skoro k nakousnutí. Postupně mi zase chytá voskový nádech a čerstvé bylinky, asi i mátu. S dalším časem se začíná ukazovat mladost. Ale dojem dobrej, příjemnej a svěží. V chuti svěží lesní ovoce s trochou koření, které se společně s bylinkama prosazuje víc a k tomu trocha dřeva ze sudu. Jak kořenitost ustupuje, tak se více projeví bylinky, zralá trochu nevýrazná ovocnost s meruňkama (zralá pevná meruňka) a trocha tmavé čokolády. V dokončení ovocná zemitost, pak bylinky a máta. Je to celkem fajn, na mladou bych řekl, že příjemně dobrý, trochu se tam ta mladost občas projevuje. (21.5.2024) 82/100
Původně jsem si myslel, že R-02 je podstatně novější než R-01, ale jak jsem zjistil, tak jsou ze stejné doby destilace, zrání i lahvování. R-02 mi přišla svěžejší a o něco zábavnější.
Isle of Raasay Single Malt 5letá Special Release Distillery of the Year 2022 50,7%: (8.2018/8.2023, ex-Four Roses & Virgin Oak) Poznámky z ochutnávky vzorku, který jsem dostal od slovenského eshopu a webu SvetWhisky.sk: V prvním dojmu v aroma hodně čerstvého dřeva. Nechal jsem jí chvíli vydýchat, dřevo už to nepřebíjí, ale furt tam je. S její vůní jsem se moc nesešel, potkává se mi tam čerstvé dřevo s vůní bourbonu, co nemám moc rád. Karamel, ale takový trochu umělě přeslazený - něco sladkosti, něco umělosti. A dál mě vůně nebaví zkoumat, není vyloženě chybová, ale není to můj styl. V chuti je zábavnější a živejší, ale taky s hodně výrazným čerstvým dřevem. Dřevitost to nezabíjí, ale je jí moc, přidá se k ní koření, pak to odspoda hladí karamel, trochu nádech vanilky a přechází to takové neurčité sladkosti a lehké hřejivosti, trochu s dojmem fajn boubronu. V dokončení mám více té umělosti bourbonu. A byť po chvíli celkový dojem není špatný, tak koukám, že jsem ji bodově zazdil. Tenhle styl mi nesedí. (21.5.2024) 74/100
Isle of Raasay Single Malt for Slainte Club Exclusive 61,3%: (lahvováno 2023) Poznámky z ochutnávky vzorku, který jsem dostal od slovenského eshopu a webu SvetWhisky.sk: V prvním dojmu aroma je znát síla, když se trochu vydýchá, tak se ukazuje výrazná hutná ovocnost, lehce očouzené a opečené ovoce. Díky síle to působí zhutnělě. Po nějaké době mi tam přichází zase nádech vosku a bylinek, ale hutné ovoce více dominuje. V chuti lesní ovoce, opět jak ve vůni pěkně zhutnělý, ale i to koření je zhutnělý, takže slušná vlna kořenitosti až pepřovitosti, ale současně s nádech sladkosti ovoce. Postupně se ještě přidá čokoláda a trocha máty. Při dalším doušku mě překvapila úvodním nástupem bylinek a bylinkového koření, ke kterým se postupně přidá lesní ovoce, koření už nebylo tak výrazné a uzavírá to čokoláda. V dokončení čokoláda, ovoce a pak to uzavře máta.
Díky té síle je dost výrazná, připadá mi jako zhutnělá verze těch R-01 a R-02. Jak jsem zjistil následně, tak to jsou stejné sudy jako u nich. Tady se už neprojevuje ta mladost. Nevím destilaci, ale skoro bych tipoval, že podobná jako u R, ale stáčené to bylo o dva roky později a v sudové síle. (21.5.2024) 84/100
Isle of Raasay Single Malt Na Sia Single Cask Series First Fill Unpeated ex-Rye Whiskey Cask No.19/242 61,6%: (lahvováno 2023) Poznámky z ochutnávky vzorku, který jsem dostal od slovenského eshopu a webu SvetWhisky.sk: Aroma je tak něco mezi ovocnou pálenkou, zkvašeným sladem a ovocným new-makem. Na tuhle kategorii by to nebylo špatný, na whisky to dobrý není. Je tam dost znát alkohol, žito?, medovo-dřevitá sladkost a zralé ovoce. A fakt dost alkoholu, čuchat se musí opatrně. Není to úplný průser, ale mého whisky průměru do nedosahuje. V chuti dost kořenitá, až pikantní a pálivá. V pozadí je tam ovocnost, ale v této míse je více koření než ovoce. Po dlouhé době jsem si musel trochu naředit. I vůni to pomohlo. Máslové sušenky, med s lehkým nádechem dřeva, dřevo se postupně nad medem více prosazuje. Zralé ovoce a žito. Alkohol přestal být tak výrazný. V chuti nástup žita, sladkost ovoce a pak si stejně přijde to koření, pikantnost až pálivost to moc neztlumilo. V dokončení lehce medové dřevo, moc dalšího nevím, páč pocitově mám přepálené chuťové buňky. Ale v pohodě to odezní a tak jsem zjistil, že si v celkovém dojmu moc nepamatuju, ani nic vyloženě špatného. Při dalších doušcích si buňky už trochu zvykly a kořenitý nástup vypadá, že přijde o chvíli později, ale přijde, vypálí se až nahoru a pak pozvolna hřejivě klesá, díky tomu je závěrečný dojem o malinko lepší, než dojmy předtím. Takové jídlo přepálené ostrým kořením, než stačíte rozeznat více chutí a udělat si dojem, tak dostanete pálivou ťafku, po chvíli přejde a zkusíte další sousto. A podle toho, jak máte velký hlad, vydržíte do kolečko opakovat. (23.5.2024) 73/100
Isle of Raasay Single Malt Dun Cana Oloroso & PX Quarter Cask 52%: (lahvováno 2023) Poznámky z ochutnávky vzorku, který jsem dostal od slovenského eshopu a webu SvetWhisky.sk: V aroma sladkost zralého ovoce, které nějakou dobu stálo v kouři z ohně. Má to v sobě načichlost, nauzenost a současně hutnou ovocnou sladkost a tmavou čokoládu. Je tam ve vůni ještě znát mladost, nestříká z toho new-make, ale občas se tam ukazuje ovocná mladost destilátu a vůně je taková hutnější, jakoby ještě nestačila obrousit hrany a pořádně se prosáknout dovnitř. Ovšem dojem z přivonění není vůbec špatný. V chuti se to ještě trochu pere, sladký nástup, ovoce s čokoládou je vystřídám lehkým trochu ovocným zkapalnělým kouřem, který toho v sobě moc nenese a tak se víc ukáže i mladost, přes lehkou spálenitost přijde trocha koření. V dokončení doznívá čokoláda, trocha toho ovoce a trocha toho mladého alkoholu. Celkově v pohodě. (23.5.2024) 80/100
Isle of Raasay Single Malt Distillery Special Releases Peated Rye and Sherry Amontilado Quarter Cask No.22/672 60,1%: (lahvováno 2023) Poznámky z ochutnávky vzorku, který jsem dostal od slovenského eshopu a webu SvetWhisky.sk: Potřebuje trochu vydýchat, ať se trochu rozvine a současně trochu odvane ten alkohol a mladost. Ve vůni se mi mísí sladkost zralého ovoce s kyselostí citrusů, čokoláda, do toho lehce ohořelé dřevo a chvílema kouř jak z kadidla v kostele. Ale ve finále to působí zajímavě. Do chuti se přenese ta vůně, ale přidá se taky kořenitost až pikantnost. Mně to pálí hubu. Při dalším doušku tam vedle sladkosti i kyselosti ovoce mám i trochu čokolády, vše s lehkým nádechem kouře, koření přijde také, ale už ne tak výrazné a k pikantnosti to už při druhém nevytáhne. V dokončení opečené ovoce, načouzená hořká čokoláda, lehce ohořelé dřevo. V celkovém dojmu působila zajímavě a vybočuje z řady běžných sherry whisky. Takže, za mě celkem ok. (23.5.2024) 82/100
(na WB odkazu je podle mě chyba, láhev měla etiketu (co je na WB) přelepenou informací o Amontilado Quarter Casku, myslím si, že na WB je původní verze etikety před přelepením)
Já mám pocit, že marketingové oddělení je tam snad placeno za počet písmenek na etiketě, složitou rozeznatelnost láhví na první pohled a za pořádně dlouhý název jsou bonusy. Jako to je šílený. Láhve na první pohled stejné, hromada sérií, je sice hezký, že je tam uvedeno v čem to zrálo, ale jinak aby se v tom prase vyznalo.
Alkohol.cz - Petr Pulkert:
Adventní kalendář 2023: 14.12. - Isle of Raasay Hebridean Single Malt R-02.1