Palírna Kilchoman zahájila svůj provoz v roce 2005. Je tedy nejmladší palírnou na ostrově Islay (tedy k dnešnímu dni (2.2009), ale řekl bych, že tento popis jí vydrží ještě velmi dlouho). Sami uvádějí, že je to nově založená palírna na ostrově Islay po 124 letech. Plánovaná kapacita palírny je 90tis. litrů ročně. Palírna si část sladu (cca 30%) vyrábí sama, zbytek pokrývá z produkce sladovny z Port Ellen. Whisky zraje z 80% v sudech po bourbonu z palírny Buffale Trace a ve znovu plněných sudech a 20% zraje v sudech po sherry oloroso.
Palírna nabízí zájemcům vyzkoušet si práci v palírně a projít všemi výrobními procesy při výrobě whisky. Tato "exkurze" trvá 5 dní a stojí 500 liber.
Minimálního 3 letého stáří dosáhne jejich první whisky až v září 2009, proto není možní zatím whisky z této palírny koupit. Zatím je plánováno, že bude stáčená jako 5-ti, 8-mi, 10-ti a 12-ti letá. Samozřejmě nyní zcela určitě proběhne i stáčení 3 leté, bude to přecejen první whisky z této palírny.
Palírna se samozřejmě již nyní snaží, aby se její jméno dostalo do podvědomí a tak již nyní nabízí destilát (protože nesplňuje limit 3 letého zrání, tak jej nelze označovat za whisky) různého stáří vyrobený v této palírně. Nese označení Kilchoman New Spirit a stáčí se od stáří měsíce až po 2 letou. Na trhu lze zakoupit i sérii obsahující měsíční, roční a dvouletý destilát.
Kilchoman Loch Gorm 2018 46% (plnění sudů 2007, 2008, 2011) Poznámky z ochutnávky vzorku při online ochutnávce v roce 2021: V aroma hodně nakouřený slad, do čokoládových tónů tmavé čokolády, rašelina, v pozadí až lehce spálené tóny připáleného cukru, sladkost s lehkým nádechem mořské soli. V chuti příjemná a robustní tmavá načouzená čokoláda, pak zůstává hlavně načouzenost, v závěru doznívá čokoládový kouř. Příjemná nakouřená čokoládová bonboniéra. (29.1.2021)
V aroma hodně nakouřený slad s rašelinou, sladké čokoládové tóny tmavé čokolády, v pozadí připálený cukr změněný v karamel a vůně ohořelého dřeva. V chuti rubustní tmavá nakouřená čokoláda, k ní se přidává výrazná sladkost, lehká chuť spáleného dřeva a tekutá načouzenost, lehký nádech mořské soli. V závěru mi doznívá nakouřený čokoládový kouř z tmavé hořké čokolády. Příjemní nakouřená čokoládová bonboniéra. (2.2.2021)
Kilchoman Loch Gorm 2019 46% (plnění sudů 2006, 2007, 2008, 2009, 2011) Poznámky z ochutnávky vzorku při online ochutnávce v roce 2021: V aroma spíše mléčná čokoláda, výrazně se projevuje rašelina, sladkost čokolády, celkem uhlazená, nakouřenost spíše až v závěru a trocha v pozadí. V chuti trochu řidší, zůstává mléčná čokoláda, sladkost sladu, kde se výrazně projevuje nakouřenost sladu, ovocnost, v dokončení doznívá nakouřená rašelina. (29.1.2021)
V aroma nakouřená mléčná čokoláda s rašelinou, rašelina je oproti té čokoládě výraznější, sladkost čokolády a uzenost s kouřem. Chuť celkem bohatá, mísí se tu sladkost mléčné čokolády, uzenost, kouř, sladkost nakouřeného sladu, ovocnost, působí docela uhlazeným dojmem, v dokončení doznívá sladká nakouřená rašelina s čokoládou. (2.2.2021)
Kilchoman No.2 Bourbon/PX Sherry/Oloroso Sherry 47,4% Poznámky z ochutnávky vzorku při online ochutnávce v roce 2021: V aroma nakouřenost až trochu do spálena, vůně dřeva, obilná sladkost, slané mořské tóny, v pozadí sherry. V chuti překvapení uzené a nakouřené ovoce, které ukázalo svoji sladkost a postupně pouští i rašelinné tóny a občas si tam lehce zasolí moře. V dokončení chuť krásně doznívá. Příjemné popíjení. Dlouho doznívá. (4.2.2021)
V aroma sladkost nakouřené rašeliny, přidávají se až spálené tóny, vůně čerstvého dřeva, obilná sladkost, vůně nezralého ještě kyselého ovoce, slané mořské tóny, v pozadí lehce probleskuje sherry. V chuti uzené a nakouřené ovoce s ovocnou sladkostí, postupně i dřevité a rašelinné tóny, chvílema lehká slanost moře. V dokončení sladkost až medová, s nádechem kouře a spáleniny. Příjemné popíjení. (13.2.2021)
Kilchoman 10letá Bourbon Matured Single cask 2.12.2010/14.12.2020 Cask No.784/2010 54,9% Poznámky z ochutnávky vzorku při online ochutnávce v roce 2021: V aroma příjemně nakouřená vanilka. Postupně sládne a mohutní. Krásně se tam prolíná rašelině nakouřený slad, ovocná sladkost, vanilka, citrusy, v pozadí se mi tam projevuje lehká nemocnice. Příjemná, správně surová vůně po zrání v sudu po bourbonu. V chuti trochu dřevité surovosti, vanilka, lehké ovoce, jablka, citrusy a jen lehký kouř v pozadí. Dokončení v duchu ovoce, jablek a vanilky. Ve vůni se mi líbila podstatně více, přišla mi v ní bohatší, v chuti už tolik bohatá nebyla. Byla z ní zase cítit ta "přímočarost" zrání pouze v sudech po bourbonu, která míň skrývá původně vypálenou whisky. (18.9.2021)
Kilchoman Caroni Cask Finish 1.12.2011/5.9.2016 Cask No.754/2011 59,5% Poznámky z ochutnávky vzorku při online ochutnávce v roce 2021: V aroma je na mě moc rumu, v pozadí lehký kouř, trocha ovocné hruškovitosti a abych nezapomněl, tak nepřehlénutelný rum. V chuti toho rumu mám taky moc. Nejsem na rumy, ani na rumové finishe. Připadá mi tam v chuti i dokončení taková mladistvá lihovost. Pít se to dá, ale nijak si mě to nezískalo. Když by mi to někdo nalil jako rum, tak mu to taky budu věřit. (18.9.2021)
Kilchoman Mezcal Finish Single Cask 12.9.2013/20.4.2021 Cask No.671/2013 55,5% Poznámky z ochutnávky vzorku při online ochutnávce v roce 2021: Aroma musím nechat nejdříve vydýchat, protože po nalití na mne dýchlo mýdlo a new-make. Po vydýchání se ukáže svěží aroma s lehkým sladkým kouřem, citrusy a exotickým ovocem, tedy z mého pohledu ovocná vůně, ale ne ta běžně známá, kecal bych, že tam cítím agáve, když jsem je nikdy ani neviděl. Aroma je příjemné, sladké, lehce kouřové a netradičně a nezvykle ovocné. Určitě zajímavé. V chuti hodně medové sladkosti s kouřem, nakouřený med, citrusy a nádech toho exotického ovoce z vůně, trocha uzenosti. Pije se to dobře. V dokončení doznívá nakouřená sladkost, trochu koření, něco mezi větrovým bonbonem a pendrekem. (18.9.2021)
Kilchoman Tequila Finish Single Cask 29.8.2013/14.4.2021 Cask No.638/2013 55,1% Poznámky z ochutnávky vzorku při online ochutnávce v roce 2021: Tequila finish potřebuje také vydýchat, je to zpočátku hodně podobné tomu mezcalu - mýdlo a new-make. Po vydýchání sice zůstalo v aroma trochu mýdla, ale s výrazným nádechem exotického ovoce. Postupně se přidávají citrusy, lehký sladký kouř a rozlomené tlusté listy exotického ovoce, kdy se mísí vůně ovoce a rozlomených zelených listů. Ustupující mýdlo a zvyšující se ovocná sladkost. V chuti se mi míchá opět lehce to exotické mýdlo, jiná pálenka, postupně se přidá nakouřený citrus a trocha sladkosti v pozadí. V dokončení pak citrusy a pendrek. (18.9.2021)
Kilchoman Port Cask Full Matured 2014/2018 50% Poznámky z ochutnávky vzorku při online ochutnávce v roce 2021: Aroma dost zemité a hutné, švestky, hodně portského, kořenitost. V chuti trochu kořenité sladkosti a pak hodně portského a portského. Je ho tam až moc. Prostě si myslím, že full zrání bylo už moc. Tedy, ne že by to nebylo v pohodě pitelné, je to takové silnější a naředější portské nebo whisky a v ní moc portského a to vše s lehkým kouřem a trochou dřeva. (18.9.2021)
Kilchoman Machir Bay 46%: Poznámky z ochutnávky vzorku z Adventního kalendáře 2021: Ve vůni nejdříve kouř z lehce vlhkého dřeva. Pak se začne přidávat kouř z vlhké rašeliny. V pozadí tomu sekunduje ovocná sladkost s lehce slaným nádechem, který přinesl lehký vítr od moře. Slad, jablka, lehce opečený. Chuť je celá protkaná tím kouřem z vůně, natolik, že by se ten kouř dal z ní ždímat. Opět se přidá výrazná ovocná sladkost a trochu mi tam probleskuje slanost a koření. Trochu čokoláda. V dokončení se koření zvýrazní a příjemně dozní. Celkově fajn pití, mít láhev, tak si z ní rád naleju, ale při přístím nákupu budu koukat zase po jiných. (11.12.2021)
Ovocný kouř z vlhkého dřeva, něco mezi vůní a smradem. Zavoní do toho i rašelina, kouřící, ale opět vlhká. Vlhkostí to moc nehoří, spíše čmoudí. V pozadí lehce pečené ovoce a citrusy. Citrusy v pozadí to tam začnou uzurpovat pro sebe a ovane je slaný závan. Kdyby tam nesmrděl ten kouř z vlhkého dřeva, bylo by to lepší. Chuť je kouřem celá protkaná, tady už lépe než ve vůni. Kouř, trochu uzenosti, trocha spáleniště. Do toho výrazná ovocná sladkost, i něco té tmavé čokolády, v závěru chuti lehká slanost a koření. V dokončení kouř s kořením. Celkově fajn whisky, taková základní. Flašku bych si ale nekoupil, nabízeného panáka ovšem neodmítnul. (29.8.2023) 81/100
Kilchoman Sanaig 46%: Poznámky z ochutnávky vzorku z Adventního kalendáře 2022: Nalil jsem si tu do skleničky a všude okolo se začal linout kouř. Příjemně. Když jsem si ale přivoněl k whisky, tak se mi líbí méně. Připálené až trochu přiškvařené citrusy, zelené listy v ohni, které nehoří, jen čmoudí a pouští bylinný kouř. Nakyslý kouř. Postupně slanost, slaný karamel. Po nalití to do prostoru vonělo hezky, ve skleničce už se mi to už tolik nelíbí. V chuti nakyslá rašelina, sladkost, koření, dehet, přidává se opečené až lehce spálené ovoce, popel. V dokončení popel, spálené ovoce, dřevo. Na mě má divný kouř, až tak mi nesedla. (17.12.2023) 76/100
Kilchoman Uniquely Islay Series 23.8.2012/5.11.2020 unpeated 100% Islay Oloroso single cask No.552/2012 56,6%: Poznámky z ochutnávky na Svachovce a z přeochutnání vzorku v roce 2024: Na to, že to má být "unpeated", tak jim to ve vůni dost čmoudíkuje. Ne úplně čmoudíkuje, ale mám tam už vychladlé ohořelé dřevo. Dále mám ve vůni sladkost těžšího zralého trochu okouřeného ovoce, oloroso, vyloupané vlašské ořechy, to ohořelé dřevo mi tam připadá dost silné a mám ho tam u všeho. V chuti sladkost hodně zralého ovoce, koření, ovocná čokoláda, postupně se více ukazuje lehce opečené, ale očouzené ovoce, opečený banán, postupně se začíná přidávat kořenitost. V dokončení ovocnost s nádechem ohořelého dřeva. Pilo se to dobře, ale úplně jsem tu whisky nepobral. Na etiketě "unpeated", nebyla klasicky nakouřená, ale ohořelého dřeva jsem tam měl ve vůni dost, někdy až moc. (8.2.2024) 84/100
Ian Buxton ve své knize (101 Whisky: Škola degustace pro každého (z roku 2010)) hodnotí:
Kilchoman Inaugural Release: Barva: Světlá sláma jako výsledek zrání převážně v sudech po bourbobu. Budoucí produkty mohou být tmavší. Aroma: Překvapivě ovocné, množství rašelinového kouře, ale překvapení v jemných tónech citrusu. Chuť: Smetanová a plnící ústa, sušené ovoce, kouř a karamel. Dokončení: Čisté, osvěžující, dlouhé doznění kouřových stop se po nějakou dobu drží.
v knize Svět whisky hodnotí:
Kilchoman New Spirit 63,5%: Lehký závan rašeliny provází v jádru ovocnou a svěží vůni a následuje sladká chuť máslových bonbonů.
Kilchoman Machir Bay 46%: Sladkou vůni rašeliny a vanilky podkládá závan solanky, kouře ze dřeva, mořských řas a černého pepře. Na jazyku je hladivá s příchutí citrusů, rašelinného kouře a dezinfekce. V dlouhém sladkém dokončení se ozývá chilli a ořechy.
Ulrike Lowis ve své knize (Whisky - Historie, Výroba, Značky (z roku 2015)) hodnotí:
Kilchoman Machir Bay 46%: Aroma: Kouř z rašeliny, citrusové tóny, vařené ovoce. Chuť: Stopy vanilky, tropické ovoce, intenzivní sladkost. Dokončení: Přetrvávající, aroma čerstvého sladu a opět rašelinový kouř.