» whisky » skotsko » single malt » speyside
MILTONDUFF
Palírnu Miltonduff založili v roce 1824 Pearey a Barn, v místech kde byla varna piva starého kláštera blízko převorství Pluscarden. Na tomto místě pálili Pearey a Barn whisky již dříve ilegálně. Traduje se, že zde mniši už v roce 1263 vařili pivo a pálili pálenku. Ilegální pálení se na tomto místě datuje od roku 1640. Dříve zde vyráběná whisky byla pálena 3x, např. Old Milton Duff Whisky a zajímavostí také bylo, že rašelina byla dovážena až z Orkneyských ostrovů.
Majitelem palírny je od roku 1936 Hiram Walker a držitelem licence je George Ballantines & Son. Palírna bere vodu z Black Burn.
Podle některých znalců je ovšem Miltonduff daleko lepší jako součást míchaných, např. Ballantine´s a Black Bottle, než jako single malt. Ostatně lze se setkat s cedulí, kde je Miltonduff Distillery označena jako "The home of Ballantine´s".
Typy
Standardně je vyráběna jako 10-ti a 12-ti letá. Někdy je také možné se setkat s názvem Milton Duff. Majitelé palírny se dohodli se stáčírnou Gordon & MacPhail, o stáčení čisté sladové whisky.
Je hodnocena jako lehká a vhodná pro míchání, v míchané whisky nepřeváží a přece jen je natolik bohatá, že dokáže vdechnout život některým bezvýrazným sladovým whisky.
V letech 1965 až 1981 se v této palírně v kotlích typu Lomond still vyráběla whisky prodávaná pod názvem Mosstowie.
Společnost Sestante zde plní 12-ti, 14-ti a 21 letou whisky pod názvem Pluscarden Valley.