značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky » skotsko » single malt » speyside 

výslovnost  tisk textu

LINKWOOD

Palírnu Linkwood založil v roce 1821 Peter Brown. Palírna byla v letech 1963 až 1973 přestavěna a rozšířena. Původní část palírny označována také jako Old Linkwood skončila provoz v roce 1989. Vlastníkem palírny je United Disitillers a držitelem licence je John McEwan & Co. Vodu bere z pramenů u Milbuies Loch.

O řediteli palírny Rodericku Mackenziem, který vedl palírnu v poválečném období, se říká, že se domníval, že faktorem určujícím kvalitu whisky je prostředí, v němž zraje. Zakázal proto, aby se uvnitř skladiště s čímkoli hýbalo, takže se nevymetaly ani pavučiny.

Palírna LinkwoodPalírna LinkwoodPalírna LinkwoodPalírna LinkwoodPalírna Linkwood

Po rekonstrukci byly občas v provozu obě palírny (stará i nová Linkwood). Whisky z těchto palíren se nazývají Linkwood A a Linkwood B. Podnětem k souběžné výrobě byla skutečnost, že se v obou palírnách vyrábí téměř identická whisky. Pokud byly palírny v provozu současně, obě whisky se míchaly. Dle Jima Murraye produkují nové kotle ve srovnání se starými znatelně lehčí whisky.

V palírně Linkwood - kvasná káď, v pozadí rmutovací káďV palírně Linkwood - destilační kotle s kondezátoryV palírně Linkwood - sběrné místo whisky, v pozadí nádrž na whisky (předkap, dopkap) určenou k opětovné destilaciV palírně Linkwood - sud

Typy

Produkuje 12-ti, 15-ti, 18-ti, 21 a 25-ti leté whisky. United Distillers plní 12-ti letou s etiketou z řady Flora a Fauna, Gordon & MacPhail ji zase lahvuje jako 15-ti letou. 15-ti letá, kterou lahvovali na začátku osmdesátých let a byla ze starých kotlů, byla považována za jednu z nejlepších z této palírny, měla velmi silnou dubovou příchuť, což však nebylo nijak na závadu.

Společnost Fortnum & Mason zde plní část produkce pod značkou Old Malt. na zakázku je zde plněna 10-ti letá Baron´s Choice.

Whisky z této palírny jsou žádanou složkou do míchaných whisky, např. Chequer´s, Abbot´s Choice či Johnnie Walker.

Linkwood 12-ti letá John McEwan 40%Linkwood 12-ti letá Flora a Fauna 43%Linkwood 15-ti letá Gordon & MacPhailLinkwood 23 letá Rare Malts Selection 1974/9.1997 61,2%Linkwood Signatory Vintage 12.11.1987/5.6.2002


Odposlechnuto na FB (www.facebook.com/groups/760003438262878/posts/1051944965735389/:

Zdeněk CZ napsal (15.4.2022):

Čtení na Velikonoce.

Elgin je největší město v ráji skotské whisky, oblasti nazývané Speyside. Tato opěvovaná lokalita se pyšní více než 50 palírnami, ale přímo v Elginu jsou jen dvě. Kousek od centra města sídlí Glen Moray (La Martiniquaise), produkující cenově velmi dostupné lehčí single malt whisky finišované různými způsoby včetně vína a palírna Linkwood na jižním okraji města se zase usadila ve své vlastní ulici (Linkwood Rd). Nenechte se zmást uličkou Moray Rd, pojmenovanou podle katedrály. Přestože je dlouhá, nevede ani náhodou k palírně Glen Moray. Tato palírna láká četné návštěvníky, ale Linkwood je pro zájemce uzavřen. Na hlavní třídě Elginu kousek od katedrály St.Moray sídlí přes 100 let ráj skvělého pití a jídla, sídlo známé nezávislé plnírny Gordon & MacPhail. Jejich nezávislé plnění Linkwood 15yo patří k opravdovým lahůdkám.

Aby těch pojmových zmatení názvů a uliček nebylo málo, přidáme trochu jazykového koutku. Palírna Glen Elgin překvapivě nesídlí v tomto městě, ale můžete ji krátce zahlédnout při cestě po silnici A941 spojující Elgin a Rothes. Městem protéká řeka Lossie, velice členitými meandry, ale ani jedna popisovaná palírna ji nepoužila jako inspiraci pro svůj název. My již víme, že až později, v r. 1876 použil "volný název" bývalý manager palírny Glendronach, Juhn Duff, pro první vlastní palírnu, Glenlossie, taktéž člena rodiny Flora&Fauna. Poblíž zmíněné dnešní silnice A941 později založil také Longmorn, vzpomínáte ?

Kde se tedy vzal název Linkwood?

Jméno dostala palírna po budově Linkwood House na panství Seafield, jehož tehdejší správce Peter Brown v této lokalitě v r. 1821 vybudoval palírnu. Palírna představovala úplně soběstačný celek celého produkčního řetězce. Okolní ječné lány ji zásobovaly ječmenem, místní dobytek se krmil mlátem z palírny, palírna si sama fermentovala, destilovala i skladovala sudy s destilátem. Takhle samostatně fungoval svět před globalizací.

V soukromých rukách vydržela palírna až do r. 1933, když ji odkoupil tehdejší gigant, DCL, zárodek dnešního majitele, skupiny Diageo. Hodnota oznámeného obchodu překročila 80 tis. liber, což je výrazně více, než zaplatil ve stejném desetiletí Arthur Bell, za převzetí Inchgoweru (3 tis. liber !). Jaká tedy je, tahle vysoce oceňovaná a přitom trestuhodně neznámá whisky?

Do vlastností destilátu produkovaného palírnou Linkwood, se zamilovalo mnoho vyhlášených míchačů (master blender), protože přináší kombinaci dvou světů - svěží ovocnost i sušší trávovitost. A s překvapivě silnou intenzitou uprostřed tj. mezi začátkem chuťového vjemu a dozvukem. Taková whisky nevnucuje výsledné směsi svou dominanci, zato přináší nenápadnou, ale dlouhotrvající hloubku. Tajemství úspěchu se prý skrývá v delší době fermentace (70 až limitně 130 hodin) a užším destilačním rozmezí jímání jádra, což omezuje vstup některých aromatických i chuťotvorných složek do výsledného destilátu a udržuje tak nenápadný, chce se napsat britsky nevtíravý styl, výsledného produktu.

Ze stáje Diageo je používána zejména na výrobu JW green a White Horse. Nemá žádné agresivnější prvky: není nakouřená, není slaná ani výrazně sladká, nenabízí typický sherry styl. Ve slovníku Diageo je popisována jako floral a grassy. Ve vůni připomíná rozkvetlou louku, trochu květ rozkvetlé třešně. Chuťový zážitek je střídmě rafinovaný. Připadám si, že mě zpočátku nechali olíznout nakrojenou sladkou, přezrálou broskev, ale nesmím se zakousnout a naopak mi do pusy strčili nehořkou listovou zeleninu (polníček?, jetel ?). Náznaky jemné sladkosti opatrně vybublávají, ale jsou maskovány za tu trávovitě-bylinnou chuť, trochu olejnatosti to všechno propojuje a přechází do suchého, nikoliv pálivého finiše. Na úplný závěr, pro definitivní vyvrácení naděje na sladkou chuť broskve, si kousnu do lehce hořké (chyninové) slupky od citronu.

Moje senzory zjišťují, že je to jiný styl, než běžně znám, ale má svoje kouzlo. Tahle whisky se hodí jako zajímavý single malt v žíznivých horkých letních dnech.

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (whiskyonline.cz):

Linkwood 8letá Douglas LaingLinkwood 8letá Douglas Laing's Provenance 9.2013/11.2021 Refill Hogshead Cask No.DL15429 46%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2023:
Aroma příjemně jemné, až nevýrazné, lehké lesní ovoce, sladkost lesního ovoce, postupně i lehká čokoláda. V chuti zajímavější sladkost lesního medu, sladkost lesa, lesní ovoce, maliny. Příjemné poválení v lese, ukáže se i čokoláda. V dokončení doznívá lesní ovoce. Celkově příjemná, ale také jí mohly v hodnocení pomoct ty whisky v ochutnávce před ní. Je to takový výlet se slečnou do letního lesa na borůvky, kdy se vrátíte bez borůvek, protože tam vůbec žádné nejsou, ale slečna má fialový záda. :) (27.3.2023)
Linkwood 8letá Douglas LaingLinkwood 8letá Douglas LaingLinkwood 8letá Douglas LaingLinkwood 8letá Douglas Laing
Linkwood 13letá 1988 Signatory Vintage 30.11.1988/12.11.2002 43%Linkwood 13letá 1988 Signatory Vintage 30.11.1988/12.11.2002 43%:
Stručné poznámky z ochutnávky v roce 2006:
Skoro spíše zapomenutelná whisky, chuťově přijatelná, ale nevybočující z průměru, trochu mne tam rušilo dřevo. Že by aroma moře, slanost? (31.8.2006)
Linkwood 22letá 1975 Signatory Vintage 22.8.1975/24.4.1998 55,7%Linkwood 22letá 1975 Signatory Vintage 22.8.1975/24.4.1998 55,7%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2007:
Aroma po sherry, spíše zavřená, chuť zavřená, dub, dokončení dlouhé a široké. Ppo pár kapkách vody: aroma ustoupilo sherry, otevřelo se, trochu sladkost, chuť se otevřela, trochu dřevo, trochu karamel, trochu sladkost, dokončení střední. Celkově po pár kapkách je lepší a otevřenější, zajímavá, ale ničím zvlášť výrazná. (21.5.2007)
Linkwood 25letá 1997 Signatory Vintage Cask Strength Collection 30.6.1997/29.9.2022 Matured in Hogsheads Cask NoLinkwood 25letá 1997 Signatory Vintage Cask Strength Collection 30.6.1997/29.9.2022 Matured in Hogsheads Cask No's:7575+7573 54,6%
Poznámky z ochutnávky na Svachovce a z přeochutnání vzorku v roce 2024:
Ve vůni mám krásně vanilkovo-pečivovité dřevo. Creme brulee, ovocně sladké dřevo. Aroma je dost intenzívní a přitom krémově hladivé. Chuť vánoční. Vánoční cukroví, vanilka, vánoční mísa s ovocem, jablky, jablečná kapsička. Krásně vyvážená. V dokončení lehký pocit olejovitosti, lehké ale příjemné sladké dřevitosti s ovocem a stálý dozvuk vánočního cukroví. Pochutnal jsem si a zahnal dnešní chuť na sladké. (21.9.2024)
88/100
Linkwood 1985 The Secret Treasures Single Cask 26.11.1985/9.2007 Cask No.4548 43%Linkwood 1985 The Secret Treasures Single Cask 26.11.1985/9.2007 Cask No.4548 43%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2010:
Aroma příjemně sladové, lehce sladké, ovoce, jemné, klasika Speyside, chuť zcela zabitá, nevýrazná Speyside, nestála za hledání chutí, dokončení nevýrazné. Již minule se whisky z těchto plnění ochutnávaly a dosahovaly tak maximálně průměru té značky. Aroma tohoto Linkwoodu slibovalo více, bylo příjemně sladové, sladké, klasické Speyside. Chuť už ovšem byla zcela nevýrazná a zabitá. Udělali by skoro lépe, kdyby to nestáčeli. (29.3.2010)


Michael Jackson ve své knize (Whisky - Kompletní průvodce světem nejlepší whisky) hodnotí:

Linkwood 12-ti letá 40%12-ti letou (40%, plnění John McEwan):
Barva: zlatá.
Aroma: sladké, lehké, ale zřetelně ořechové s určitou hloubkou.
Tělo: střední, vyzrálé.
Chuť: sladký začátek přechází do slabě kouřové suchosti.
Dokončení: suché, jemné, důvěrné.
Známka: 83
Linkwood 12-ti letá Flora a Fauna 43%12-ti letou (40%, Flora a Fauna):
Barva: prvosenka.
Aroma: pozoruhodně květinové a listové, blatouchy, tráva, voňavé, čisté a sladké, slabá rašelina.
Tělo: střední, vyzrálé, mírně sirupové.
Chuť: nástup chutí je pomalý, dlouho se vyvíjí k marcipánu, růžím a svěží sladkosti, pro vychutnání.
Dokončení: parfémové, suché, citronová kůra.
Známka: 82
Linkwood Cask Strength 1983/1997 59,8%Linkwood 1983 (59,8%, Cask Strength, 1983/1997):
Barva: jasná zlatá.
Aroma: turecký med, pistáciové oříšky, třešně, fondán.
Tělo: sřední až plné, tělnaté.
Chuť: fondánová, ořechová, přechod do květinové suchosti.
Dokončení: květinové, citronové, návrat k bohatosti předcházejících let, i když není úplně ucelené.
Známka: 83
obrázek není k dispozici22 letou (sudová síla, Rare Malts, destilováno 1974):
Barva: zlatá.
Aroma: růžová voda, květy, trocha rašeliny.
Tělo: měkké.
Chuť: pocukrované mandle, smetanová karamela, kondenzované mléko.
Dokončení: mandlové, pevné, trvalé, dlouhé.
Známka: 82
Linkwood 1972 (Rare Malts, plněno 1995):
byla větší, s dubovým, cedrovým aromatem a velkým celkovým dojmem s náznakem pocukrovaných mandlí a fialky.
Známka: 84
obrázek není k dispoziciLinkwood 1988 (43%, Signatory, plněno 1998, sud č. 2768, po sherry):
Barva: zářivá až sytě zlatá.
Aroma: fondán s trochou listovou, květinovou suchostí.
Tělo: lehké až střední, velmi měkké a jemné.
Chuť: velmi sladká, smetanová a ořechová, ale slabá sherry.
Dokončení: pěkné, květinové, rašelinové, vyváženě suché.
Známka: 82
Etiketa Linkwood Signatory Vintage 22.8.1975/24.4.1998 55,7%Linkwood 1975 (55,7%, Signatory, plněno 1998):
Barva: bledě jantarová.
Aroma: výrazný dub, donrý dřevitý extrakt.
Tělo: střední až plné, tělnaté.
Chuť: krásně vyzrálá, dub, ořechy, smetana, růžová voda.
Dokončení: vyzrálá ořechová suchost, pozdní vanilka a růže.
Známka: 83
Linkwood 25-ti letá Gordon & MacPhail25-ti letou (40%, Gordon & MacPhail):
Barva: jantarová s červeným nádechem.
Aroma: leštěný dub, zimolez.
Tělo: střední, saténové.
Chuť: ořechová, koláčově sladová, náznaky trávové sladkosti a slabé rašeliny.
Dokončení: citronová kůra, citronela, velmi dlouhý vývin.
Známka: 83

Stručně některé další:

15-ti letá (40%, Gordon & MacPhail): byla mírně výraznější (oproti 25-ti leté G&M), známka 84
14-ti letá (58,5%, Cadenhead´s): byla více dubová a šťavnatá, známka 83

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:

obrázek není k dispozici12-ti letou (43%):
Barva: Slámová.
Aroma: Parfémované: zelené jablko, květ broskve, jasmín, muškátové víno, čerstvě posečená tráva.
Tělo: Zdá se lehké, ale má skrytou hedvábnou hloubku.
Chuť: Zakulacená, ale delikátní. Zelené jablko, velmi zajímavé koření. Naplní a provoní ústa.
Dokončení: Měkké. Opět jablko.

Jim Murray ve své knize (Průvodce světem whisky (z roku 1997)) hodnotí:

12-ti letou:
Na patře zanechává dojem silné whisky s nepatrným zlomkem rušivých tónů.

v knize Svět whisky hodnotí:

Linkwood 12letá Flora & Fauna 43%Linkwood 12letá Flora & Fauna 43%:
Standardní verze patří spíše k jemnějším speysideským whisky. Má svěží travní a jablečnou vůni s mlhavými tóny koření. V ůstech má delikátní sladkokyselou příchuť a pomalé dokončení.
Linkwood 26letá Rare Malts 56,1%Linkwood 26letá Rare Malts 56,1%:
Na 26letou je lehká vzdušná. Jemně kouřovou chuť s tóny cukrkandlu uzavírá kořeněné a hřejivé dokončení.

Marc A. Hoffmann ve své knize (Whisky - značky z celého světa (z roku 2007)) hodnotí:

Linkwood 12letá Flora & Fauna 43%Linkwood 12letá Flora & Fauna 43%:
Barva slámově zlatá. Lehce nasládlá vůně upomíná na vanilku, mimo to zanechává lehce zakouřené aroma. Chuť má velmi květinovou s nádechem růží a cedrového dřeva. Dozvuk se ukazuje dlouhý a nasládlý.

Daniel Lerner ve své knize (Skotská whisky (z roku 1998)) hodnotí:

12-ti letou:
Aroma: sladké, slabě rašelinné.
Příchuť: karamelová, nasládlá, velmi čistá.

Recenze na whisky.nethar.cz:

Linkwood 10 yo 2007 Mossburn

Linkwood 11 yo 2011 Mossburn

Linkwood 12 yo Flora & Fauna

Linkwood 15 yo 1995 Cask 9140 Coopers Choice

Linkwood 15 yo Gordon & MacPhail

Linkwood 16 yo 2006 Whisky Show 2022

Linkwood 20 yo 1996 SMWS 39.139

Linkwood 1995 ED The First Edition

Etiketa Linkwood 12-ti letá John McEwan 40%Etiketa Linkwood 12-ti letá Flora a Fauna 43%Etiketa Linkwood 15-ti letá Gordon & MacPhail 40%Etiketa Linkwood 48-mi letá 40%Etiketa Linkwood 11-ti letá Blackadder 30.10.1989/2.2001 45%

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 29.09.2024