» whisky » skotsko » single malt » speyside
DAILUAINE
Palírnu Dailuaine založil v roce 1852 místní farmář William Mackenzie. Původní jméno palírny bylo Dail-Uaine, což lze přeložit jako Zelené údolí. Palírna několikrát vyhořela (v letech 1917 a 1959) a vždy prošla rekonstrukcí, při které bylo úzkostlivě dbáno na zachování originální konstrukce destilačních kotlů. Vlastníkem palírny je United Disitillers a vlastníkem palírny je Dailuaine-Talisker Distilleries. Vodu bere palírna z Ballieumulich Burn.
Whisky Dailuaine zraje převážně v sudech po sherry a jako sladová není příliš výrazná, proto je používána hlavně jako součást míchaných whisky.
Typy
Standardně vyrábí palírna 12-ti a 16-ti letou whisky. Používá se hlavně do míchaných whisky např. do Johnnie Walker a Dewar´s.
16.září šla do prodeje pátá whisky od nezávislého českého bottlera Whisky Essence - Dailuaine 8letá Whisky Essence No.5 12.2.2016/re-casked 28.4.2023/bottled 7.6.2024 1st fill bourbon 100 litres casks finish 57,4%. Celkem bylo stočeno 187 láhví. Popis od WE: Jedná se o 8 letou whisky z palírny Dailuaine, která byla v roce 2016 naplněna do refill barelu. Tento barrel byl v roce 2023 rozdělen a jeho obsah byl naplněn do dvou 1st fill sudů o velikosti 100 l po americkém bourbonu z palírny Garrison Brothers v Texasu. Tato palírna vyrábí bourbon s mash billem 74% kukuřice, 15% pšenice 11% sladový ječmen a je momentálně velmi populární a velmi oceňovaný. Sudy byly v roce 2024 opět spojeny v jeden a stočeny jako jedno plnění, což je velmi neobvyklé. Bylo velmi zajímavé vidět na obou vzorcích že se stejná whisky v každém z nich vyvíjela hodně odlišně.
Palírna Dailuaine je známá svými whisky po sherry ve stylu meaty / sulfury. Jelikož palírna Clynelish byla v rekonstrukci a ze strany Diagea byl strach o whisky ve waxy stylu, rozhodli se, že tento styl bude produkovat palírna Dailuaine. Proto do sudů byla v roce 2016 naplněna Dailuaine ve zcela odlišném stylu než jsme zvyklý. Po několika letech palírna Dailuaine opět změnila styl na grassy a waxy styl produkovala jen několik let.
Jedná se tedy o zcela mimořádnou příležitost ochutnat waxy Dailuaine v sudech po bourbonu a musím říct, že to teda ladí perfektně.