Palírnu Tomatin založila v roce 1897 skupina obchodníků z Inverness sdružená ve společnosti Tomatin Spey Distillery Co. Ltd. Od roku 1986 vlastní palírnu japonské společnosti Taraka Schuzo a Okura & Co., do Japonska také směřuje velká část produkce. Součástí je i několik kolonových zařízení a palírna má velkou produkci obilné whisky. Jméno palírny je odvozeno z gaelštiny a lze ho přeložit jako kopec jalovcového křoví. Vodu bere palírna z Allt-na-Frithe Burn.
Tomatin je palírna s největší kapacitou ve Skotsku, má 23 destilačních kotlů a roční produkce je přes 24 miliónů litrů (jako single malt je stáčeno jen 150 000 litrů). Palírna od svého založení prodělala velký rozvoj, v roce 1956 měla 4 kotle, v roce 1964 již 12 a v roce 1974 už 23 destilačních kotlů.
Standardně se v palírně vyrábí whisky 5-ti, 10-ti, 12-ti (na export) a 25-ti letá. V roce 1997 ke 100. výročí palírny byla naplněno 800 lahví 30-ti leté. Ke 500. výročí výroby whisky byla dána na trh Tomatin 500 Anniversary 1964. Tomatin je základem vatted malt Eilean Dhubb, která se zde také vyrábí. Míchá se zde 5-ti letá Big T. Je součástí míchané whisky Antiquary. Whisky se dodává do Walesu, kde ji upravují a prezentují jako Prince of Wales.
Vyrábí se zde také 10-ti letá Cockburn´s Highland Malt pro Cockburn´s of Leith.
2.února šla do prodeje první whisky od nezávislého českého bottlera Whisky Essence - Tomatin 9letá Whisky Essence No.1 17.6.2013/26.10.2022 re-casked into 1st fill oloroso sherry bodega hoghshead 59,4%. Nejdříve byla 17. června 2013 stočena do refill hoghshead a 12. listopadu 2020 byla přesudována do 1st fill Oloroso Sherry Bodega Hoghshead, ve kterém předtím zrálo 30 let sherry a následně byl upravený metodou NEOC, lahvována byla 26. října 2022. Celkem bylo stočeno 280 láhví.
Tomatin Legacy - Bourbon & Virgin Oak Cask 43%: (lahvováno 2020 - 2020/12/21 14:16 LP11593) V aroma se míchá citron s mýdlem, lihovost, nalakované dřevo, tráva, parfémovanost, chvílema až mýdlo s vůní jablek. Celkově to není tak hrozné, jak vypadá ten popis, ale stejně se v tom nějak scházejí vůně, které nechcete ve whisky cítit. Chuť zprvu lehká, řídká a prázdná, pak se začnou projevovat chutě z vůně - jablečné mýdlo, trochu ovocnosti a lihovosti. A aby nevypadala tak nevýrazně, tak přechod do dokončené zhořkne. Úplně na konci mi v puse zůstává ne moc povedený lehce kyselý a nahořklý jablečný mošt. Shrnuto jedním slovem - není to dobrý.
Maminka mi vždycky říkala: Nekupuj levný věci, nevyplatí se ti to. A měla pravdu. Cena v akci za 500, ale nedá se to nalívat ani návštěvám. (6.9.2021)
V aroma hodně citrónů, parfémovanost, jablka, chvílema ovšem až mýdlo s vůní jablek, lakované dřevo a občas se tam ukáže i vanilka, postupem času i sladkost. Je to takové o ničem, nudné, nezajímavé, ale taky se dá říci, že neurazí. V chuti je lehká, prázdná, řídká, jablko, až zvrhávající se do jablečného mýdla, lihově trochu štípe (možná jako to mýdlo), trocha ovocnosti, lakované dřevo s nádechen umělosti. V dokončení ořechovo-dřevitá hořkost a nakonec zůstává kyselý a lehce nahořklý jablečný mošt. Celkově to působí levným dojmem, přežitelná, dopitelná, ale není proč a proč se k ní vracet. Už mám odbodováno, tak se k ní už vracet nemusím, teď ještě vymyslet co s ní. Láhvi pomohlo otevření, sice z ní bylo upito jen malinko, ale dojem 2 roky poté je podstatně lepší. (28.9.2023) 61/100
Tomatin 12y Tempranillo Wine Barrique 2009 Selected Single Cask 10.6.2009/14.3.2022 59,2%: Poznámky z ochutnávky v roce 2023-Svachovka 2/23: V aroma ovoce, koření, ovocné dřevo. V chuti dřevitá ovocnost, medová sladkost, lehce nauzený med. V dokončení kořenitost, dřevo, ovoce, jablko. (4.2.2023)
Tomatin 9letá Whisky Essence No.1 17.6.2013/26.10.2022 re-casked into 1st fill oloroso sherry bodega hoghshead 59,4%: Dobrý den, dal bych si jedno prasátko. Jistě. A s čím to bude? Třeba knedlík. Nebo doporučíte něco jiného? Máme tu skvělý lehce nakouřený slad a když ho budete zalévat z láhve jako omáčkou, tak si skvěle pochutnáte. Jen pozor, pokud to s omáčkou přeženete, tak budete jak prasátko.
Z pokrmu recenzi nedodám, protože nakonec jsem zvolil tradiční způsob podávání ve skleničce.
Aroma potřebuje vydýchat, v prvním dojmu mám oloroso s alkoholem. Každou chvíli je znát, jak se to zlepšuje, ale nechám tomu ještě čas. A vyplatilo se. Spousta svěžího sherry oloroso, oříšková čokoláda, těžká vůně přezrálých meruněk a broskví, příjemná. V chuti nastoupí taky oloroso, ovoce, oříšky, čokoláda, ale i trocha pálivé kořenitosti a lehké suchosti, postupně pálivost ustupuje a navrh získává oříšková čokoláda se kterou mi dojde až do dokončení, kde se opět přidají přezrálé broskve s trochou dřeva. Jo, jako dobrý. Pár kapek vody rozvine aroma, zvýrazní všechny složky a přidá vůni dřeva připáleného na topení. V chuti také zvýrazní všechny složky, pálivá kořenitost naštestí zůstane v původní síle a ještě rychleji ustoupí. Díky zvýraznění ostatních už není rušivá a už dříve ukáže ovocnost a sladkost přezrálých broskví zalitých oloroso sherry. V dokončení mi to více splynulo, ale to neubírá celkovému fajn dojmu. Za mě, jí těch pár kapek pomohlo. Ještě dlouho mi doznívá to oloroso.
Příjemná bruneta, tak třicítka. Hezké tělo, všechno tak akorát do ruky. Je fajn ji postupně objevovat, odkládat jednotlivé vrstvy, pohladit, polaskat, společně si užít. To by bylo škoda, vytratit se pryč ráno ještě před jejím probuzením, to není na jednu noc, ta stojí za víc nocí. Ostatně potichu se vytratit se dá i za týden. (11.2.2023)
A celé to uzavřeme písničkou:
Prasátko nemá hlad chce třeba, chce jenom podrbat nechce se opít na noc nechce být jenom samo
Holčičky, kozičky, kozičky To je ráj prasátek
Tomatin 9letá Whisky Essence No.1 17.6.2013/26.10.2022 re-casked into 1st fill oloroso sherry bodega hoghshead 59,4%: Aroma potřebuje trochu vydýchat, aby se zbavilo alkoholu, ale i tak tam jasně dominuje sherry. Vyplatí se chvíli počkat, alkohol ve vůni odezní a ukazuje se spousta sherry oloroso, oříšková čokoláda, těžší vůně zralých až přezrálých meruněk a broskví. V chuti nastoupí oloroso s trochou pálivé kořenitosti, jak postupně kořenitost ustupuje, tak se odhaluje oříšková čokoláda, ovoce, opět postupně do zralých meruněk s oříšky. V dokončení doznívá oříšková čokoláda, trocha suššího dřeva, sušené meruňky. Pár kapek jí dost pomůže. Aroma se rozvine do větší šíře a lépe ukáže jednotlivé složky. Přibyla mi tam vůně rozehřátého dřeva. V chuti se také zvýrazní, jen ta pálivá kořenitost nevyleze tak vysoko a dříve se zase stáhne. Trochu více se tam ukáže kořenitost v dokončení chutě.
Furt je to hezká bruneta s tělem, tak akorát do ruky. Jak při minulé rcenzi (24.9.2023) 84/100
Sice tu nemám bottle-kill, ale už mám vybranou písničku pro něj a tuto láhev. Od pop-rockové skupiny Kabát:
Zdeněk CZ
- odposlechnuto na FB - 17.9.2022:
Tomatin 12letá 43%: porovnání dvanáctileté Tomatin 12yo (43%) Tomatin je palírna, která ukazuje, jak může fungovat změna přístupu. Zažila skromné začátky se 2 kotli, rozšířila se na 14 kotlů v r. 1974 a v "osumdesátkách", když se ostatní palírny bály o holou existenci, zvedla tento počet dokonce na 23. Tak se stala největší ve Skotsku a v té době už patřila japonské společnosti Takara Shuzo, která potřebovala potravu pro svoje blendy.
Naštěstí padnulo rozhodnutí přeměnit kvantitu (12 milionů litrů ročně) na kvalitu (2 mil. l/rok) a palírna se pustila do tvorby kvalitní single malt whisky dostupné na evropském trhu. Vloni jich dokázala prodat 750 tis. lahví.
V základu umí pěkné kousky založené na burbonu, nebo kombinaci burbon-sherry, na požádání dodá taky slušný finiš v portském (14yo) a na předminulém festivalu v Morávce Jiří Šinogl ukázal, že že tvoří zajímavé finiše v různých vínech (Monbazillac, Sauternes, Rivesaltes). Atraktivním počinem je i středně nakouřená (40 ppm) série s mystickým názve Cú Bócan, kterou rozhodně doporučuju aspoň zkusit.
Já jsem si pro sebe porovnal původní plnění základní 12yo s novou re-brandovanou verzí, obě při ABV 43% a rozdíl je opravdu zásadní, takže se podělím.
Dvanáctka byla prvním OB single malt od Tomatinu, tenkrát ještě na 40%, dnes se prodává v klasickém (nejobvyklejším) typu lahve a přiznává se ke zrání v sherry pod pečetí Grahama Eunsona, zatímco nová oznamuje zrání burbon+sherry (což je totéž) a je střižena v novém, nápadně se odlišujícím stylu lahve reflektujícím "old style".
Rovnou napíšu, že si netroufnu hodnotit, která je lepší. Každá má něco.
Starší plnění je jemnější, ale nevýrazná ve vůni a hodně hladká v chuti. Cítím nejen sherry na pozadí dubu, ale taky jablka až hrušky (sladší) a překvapuje dlouhý dubový dozvuk. Celkově jemná, klouzavá. Přesně napsáno zrála 11,5 roku v bourbonu a 6 měsíců v sherry oloroso prvního a druhého plnění.
Nová, re-brandovaná verze přináší silnější vliv bourbonu, takže je výraznější ve vůni a ostřeji řezaná v chutí. Cítím větší vliv tropického ovoce a vanilky, méně šťavnatých hrušek a opět slušně zvládnutý přechod do dozvuku, který nenásilně vysychá do dubových taninů. Milovníkům bourbonových whisky a těm co preferují intenzivnější, ostřejší vjemy doporučuji nové plnění, ostatním to starší (v ČR se ještě dá sehnat, protože Tomatin není u nás moc populární). V každém případě novější plnění není horší a kdo chce čistý bourbon, může sáhnout po 15yo, která přináší za neuvěřitelně malé peníze asi nejlepší poměr cena/výkon. Navíc palírna tvoří nové a nové kousky a tak ji směle označím za perspektivní do budoucna.
Jirka asi bude souhlasit.
V r. 2016 získal Tomatin cenu "palírny roku" a o rok později cenu za "inovativní palírnu".
.
Marek Brenišin
- odposlechnuto na FB - 27.3.2022:
Tomatin Cu Bocan (bottl. 2013): Nuž, takto to vyzerá, keď fľaša klame telom. Hľadal som lacnejšiu whisky, kým mi príde nová tlačiareň na peniaze (haha), tak som videl tento krásny obal, majestátny dym a povedal som si, čo sa môže pokaziť? Nuž, je to rečnícka otázka. Aróma: Nebolo to úplne márne. Jemný dym a náznaky vanilky a najmä skvelý jačmenný slad. Ako človek, ktorý vyrastal na moonshine som pocítil náznak nostalgie a -spojler alert- kiež by som sa nenapil. Farba: Svetlá mosadz Chuť (úvod): Jačmenný slad ostáva, ale nejako to tam kolísalo. Trošku smotany a jemné náznaky dubu, ale po vôni som čakal nejako trošku viac. Chuť (telo): Pil som whisky s vrstevnatejším telom, lebo toto nebolo zlé, ale okrem vanilky, sladkosti a slabých tónov dreva akosi neponúkne nič viac. Ku koncu dúšku sa mihne jemná rašelina. Chuť (záver): Whisky pôsobí nevycválane, finiš je krátky a dominuje mu alkohol, rašelina veľmi rýchlo zanikne. Záver: Nevravím, že Tomatin Cu Bocan je zlá whisky. Ale dobrá vyzerá ináč. Ak ste hľadali jemnú rašelinu, tak hľadajte dobre, pre mňa je táto whisky taký mačkopes. Patrí do kategórií "keď je nálada", "keď je všetko ostatné zavreté" a "ak naleješ, nedbám". Osobne by som si tú fľašu už viac nekúpil a pri objeme jeden liter sa dopíjala hovadsky dlho. Povedal by som tak klasicky, ako to pri rozpade vzťahu býva - ostaneme len kamaráti. Ale ako aj pri tej príležitosti, ani tu to nemyslím vážne. Celkové hodnotenie: 78/100
Martin Suchý
- odposlechnuto na FB - 5.12.2023:
Tomatin 2006 Cu Bocan 50%: Adventní kalendář Peated 2023 5/24 Láhev: Tomatin 2006 Cu Bocan (single malt) Bottler: palírna Tomatin (Skotsko) Věk: 10 let ABV: 50 %
V sedmdesátých letech se stala palírna Tomatin s kapacitou cca 12 mil. litrů ročně největší palírnou z hlediska produkce ve Skotsku. Cu Bocan je výraz pro mytickou příšeru „ghost (Bocan) dog (Cu)“-, která měla strašit obyvatele vesnice Tomatin. Jde o slovo z gaelštiny a vyslovuje se to přibližně „Ků bóch kan“. Cu Bocan je experimentální série Tomatinu, kdy se vždy kombinuje lehce nakouřený slad a různé sudy pro zrání. Poprvé vyšel v roce 2013 a krom běžných sudů po sherry a bourbonu najdeme i verze s sudy po pivu, soču nebo koňaku atd.
Vůně: Více než kouř je v tomto panáků dominantní červené ovoce, částečně minerální, částečně takové mléčně čokoládové. Celkem typická vůně oloroso sherry, poměrně příjemná. Chuť: Výraznější alkohol whisky pomáhá. Krom opět červeného ovoce mám na jazyku i karamel, med. Dále mě napadá mléčná müsli tyčinka. Opět solidní. Jen tu rašelinu hledám marně. Dozvuk: Závěr je sladký, smetanový, ovocný. Jako povedený jogurt. I ten karamel mi tam dlouho zůstává. Celkově: Pěkná whisky. Hezký, vyvážený poměr sherry a bourbon sudů. Nic co bychom dříve mnohokrát nepili, ale neoriginální neznamená nutně špatné. Jen ten kouř se mi po celou dobu téměř vytrácel. Hodnocení: 83 %
Andrej Paholík: Na nose zo zaciatku dost nevyrazne, trochu citrus a med... neskor vystupi drevitost - opalene drevo, pecene gastany. V chuti trochu surove a alkoholovo ostre, vanilka, raselina, vyrazne korenie/zazvor, orechy, trochu taniny. Netradicna dymovka, ktora mi niecom trochu pripomina single pot-stillovy charakter (co sa mi paci), ale zaroven posobi pomerne mlado a surovo. 82-/100
Jiří Šinogl todle mi sedlo, krásná kombinace jemného kyselého kouře, síry ze sudu, masitá, chutnala mi dost, tipoval bych Ledaig na 46% a on to byl Tomatin :) 86b
Daniel Kasala Aroma: alkohol je celkom citit v nose, ostra aroma, korenista, taky ovocno hutny dym a aroma taka hmm..ako ked sa vari slepaci vyvar?, ta korenova zelenina varena s masom, toto neni uplne pre mna, susene cervene bobulove ovocie - oloroso, Chut: eh, opat, nic zle ale ani nic extra dobre, prijemna nasladla, ovocna, medova, cokoladova, orieskova dymovka Zaver: stredne dlhy, suseny zazvor, cierne korenie, susene marhule 82/100
Peter Prazenka Pre mňa je ten CuBocan takana záhadná whisky. Vždy keď natrafím, nejakú novú kúpim, ale ešte som nemal takú, ktorú by som musel mať znovu aj druhú flašku. Je to u mňa wisky v kategórií, že keď ma ponúkneš, naleješ, neodmietnem, ale u mňa by som ťa ňou ťažko pohostil - 89b
Martin McMartin Vo voni som dym hladal marne ale zato som tam nasiel vanilku, slad, citrusy, sadove ovocie a creme brulee. V chuti uz pre mna slabsi naznak dymu bol a ten doplnala sladká chut ovocia, vanilka, mandarinka, creme brulee a korenie v zavere. Nebola to pre mna sice dymova whisky ale chutila mi. 87/100
Michael Jackson ve své knize (Whisky - Kompletní průvodce světem nejlepší whisky) hodnotí:
Tomatin 10letá 40%: Barva: zlato. Aroma: příjemně svěží a čisté, s lehkou sladovou sladkostí a náznakem suché, parfémové kouřovosti. Tělo: střední, měkké, jemné. Chuť: sladká, ale nepřevládá, uprostřed mírně klesne, potom se rozvine přitažlivá vyváženost zázvorové parfémové suchosti. Dokončení: ořechové, velmi slabá rašelina. Známka: 75
Tomatin 25letá 43%: byla více kořeněná, s trochou bergamotu, známka 78
Tomatin 13letá Cadenhead's 60,4%: byla ostřejší a sušší, známka 74
Tomatin 1968 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 40%: byla ovocná a pomerančová, známka 75
Tomatin 1964 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 40%: oproti 1968 byla dokonce ještě více ovocná, ale sušší, známka 74
Tomatin 1966 Signatory 43%: byla aromatická, parfémová a karamelová, známka 75
Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:
Tomatin 10letá 12letá 40%: Barva: Zlatá. Aroma: Směs oříšků, kapradiny a vůně připomínající staré pantofle: guma, duše. Obilný tón, semínka. Tělo: Střední. Sladké. Chuť: Spíš v těle než vůni: spálené karamelky, cukrovitá, oříšková. Znovu se objevuje gumový tón. Dokončení: Růžové želatinové bonbony.
Jim Murray ve své knize (Průvodce světem whisky (z roku 1997)) hodnotí:
Tomatin 10letá: Velmi příjemná whisky, jejíž sladký charakter se pojí s jemnou příchutí zázvoru a pepře.
v knize Svět whisky hodnotí:
Tomatin 12letá 40%: Vyzrálá jemná whisky speysideského stylu, která roku 2003 nahradila starší základní desetiletou.
Tomatin 18letá 43%: Hluboká jantarová barva prozrazuje výrazný vliv sherry, který s sebou přináší ovocnou a skořicovou příchuť.
Tomatin 25letá 43%: V jednoduchém obalu se skrývý vyzrálá whisky s výraznou chutí citronové kůry, ořechů a koření. Krásný příklad vítězství obsahu nad designem.
Tomatin 30letá 49,3%: Smyslá whisky vhodná k večernímu vychutnávání má silnou vůni po sherry a impozantní základ.
Tomatin Legacy 43%: Silná vůně sladu, medu, pepře a melasy. Svěží ovocná chuť s tóny ananasu, pepře a s jemným náznakem chilli v suchém dokončení.
Marc A. Hoffmann ve své knize (Whisky - značky z celého světa (z roku 2007)) hodnotí:
Tomatin 12letá 40%: Barva jantarová. Aroma této malt whisky se ukazuje v důsledku bylinných vlivů a ořechů úplně kořeněná. Chuť má sladově sladkou a ovocnou (především jsou znát jablka a broskve). Objevují se karamelové tóny a opět ořechy. Velice intenzívní chuť je v dozvuku doplňována jemnou zakouřeností.
Daniel Lerner ve své knize (Skotská whisky (z roku 1998)) hodnotí: