» whisky » skotsko » single malt » highland
GLEN ORD
Palírna byla založena v roce 1838 Robertem Johnstonem a Donaldem McLennanem na místě původní černé palírny. Byla založena pod názvem Ord Distillery, v roce 1982 změnila název na Glen Ord. Někdy je také známa pod názvem Muir of Ord, podle jména místa, kde palírna stojí. Muir of Ord je možné přeložit jako Vřesoviště na kopci. Od roku 1923 je majitelem i nositelem licence John Dewar & Sons.
K rašelině kterou používají k sušení sladu, přidávají vřes. Vodu odebírá z Loch Nan Eun a z Loch Nam Bonnach. Většina produktů zrála v sudech bourbonu, dnes začínají převažovat sudy po sherry. Což ale podle některých znalců, to není whisky ku prospěchu.
Typy
Standardně bývá lahvována jako 10-ti a 12-ti letá. Po roce 1880 se plnila také pod názvem Glen Oran, podle jednoho ze zdrojů vody. Některé produkty dodávala také pod názvem Glenordie či Ordie. Cadenhead ji také lahvovala pod názvem Ord.
Je součástí White Label a Dewar´s.
Společnost Diageo se rozhodla, že od roku 2006 budou jejich plnění whisky z palírny Glen Ord na trhu pod názvem Singleton of Glen Ord.
Odposlechnuto na FB (www.facebook.com/groups/760003438262878/posts/1127280388201846/:
Zdeněk CZ napsal (1.8.2022):
Při zkoumání whisky lehkého charakteru jsem narazil na nedostatek informací o produktech palírny Glen Ord, které jsou nejen v EU, ale i v samotné Velké Británii vč. Skotska běžně nedostupné.
Tak nezbylo, než se vydat do palírny zjistit pravdu a čekalo tam i několik příjemných překvapení.
Glen Ord se tak trochu mihotá jak můra na světle. Značka palírny pro zmatení fanoušků vystřídala spoustu jmen, od Muir of Ord podle městečka kde leží či Auchroisk of Glen Ord přes Glen Ord či Glenordie po současný Singleton of Glen Ord. Vlastník palírny, skupina Diageo, již před mnoha lety zkoušela palírnu s teoretickou kapacitou přípravy sladu až 20 mil. litrů čistého alkoholu (což ovšem dvakrát převyšuje destilační kapacitu palírny), prezentovat jako hlavní single malt patřící do skotské TOP5 v prodejnosti. Prvotní plán u fanoušků selhal. S současnosti palírna produkuje vynikající slad nejen pro sebe, ale třeba pro Talisker (ano, je nakouřený, jak vám ochotně ukáží v palírně). Nový plán spojil dvě palírny z centra Spyeside, dokonce z jednoho města (palírna Dufftown a Glendulann) s tímto Highlanderem, vzdáleným hodinu cesty a zkouší vytvořit image sjednocené značky Singleton. Cílem je zaútočit na třetí místo v prodejnosti skotských SM whisky. Sjednotil se design, kampaň i základ core range (12-15-18 let ), ale nemohl se sjednotit charakter destilátu. Zatímco podobný newmake z Dufftown a Glendullan se liší jen mírně použitím sudů (dle interních informací palírny D: 80% bourbon, 20% sherry, G: 92% bourbon, 8% sherry), Glen Ord se odlišuje hutností a vydatností svého těla již z podstaty. Možná proto je tento člen rodiny exportovaný výhradně na asijský trh, neseženete ho nikde ve Skotsku a dokonce ani moc na palírnách Diageo. Jediná jistota je navštívit přímo palírnu, která vám nabídne celou řadu vč. distillery exclusive a speciálních plnění. Prohlídka je pěkná, návštěvnické prostory přetvořeny v duchu moderní architektury ve stylu New Diageo jsou příjemným místem pro před-degustační kávu. Ještě dál jde v "show stylu" návštěvnická designovaná série "Johnny Walker", kterou uvidíte třeba v palírně Clynelish.
Jaký vlastně Glen Ord je?
Aktuálně, v provedení Slow Batch Distilled - Copper Mellowed Smoothness, je jednoznačně nejlepší ze skupiny Singleton, a to protože má plnější tělo již v základu na rozdíl od svých dvou soujmenovců. Již základní 12yo projevuje výchozí ovocnou šťavnatost, která se rychle neztrácí po okrajích, ale naopak se vrací v různých vlnkách, takže si lze dlouho vychutnávat, jako když ocucáváte šťavnaté dřevo. Jen mírné oříškové tóny, zato hodně černého ovoce a trochu karamelu, opravdu perfektně zabaleno do vyváženého vjemu lehce krémovitého charakteru (na rozdíl od "tekutějšího" charakteru sourozenců z Dufftown). Dle palírny americký refill ex-bourbon je kombinován se zráním v evropském dubu obsahujícím jak oloroso, tak šťavnatější PX). Zdůraňují dlouhou fermentaci, vysoké procento ukončení jímání destilátu a bohatý styk s mědí. Ano, je to lehká whisky, ale s nejvýraznějším charakterem v triu Singletonů. Nejstarší 18yo přidává na hloubce, délce a je cítit výraznější vliv dubového dřeva, ale tím trochu vysušuje a narušuje příjemnou šťavnatost nejmladší ročníkové sestřičky, což někomu může vadit. Trojnásobná cena dává jasný signál, že doporučit můžu právě tuhle základní dvanáctiletou Glen Ord za cenu okolo 50 liber, bohužel musí se pro ní do palírny. První lahev vydržela s kamarády jen jeden večer, takže muselo přijít opáčko, které teď popíjím.