Charakteristiky
Petr KomáreK (whiskyonline.cz):
| Ballechin 13y 2nd Fill Bordeaux Hogshead Matured Cask No.23 55,7%: Poznámky z ochutnávky v roce 2023-Svachovka 2/23: V aroma postupně vyleze kouř, za ním ovocnost, sherry, hořká čokoláda. V chuti nakouřené ovoce, kořenitost. V dokončení nakouřené ovoce a koření. (4.2.2023) |
| Ballechin 19letá Matured in Manzanilla Sherry Casks 5.2004/4.7.2023 Cask No.269+274+275 55% Poznámky z ochutnávky na Svachovce a z přeochutnání vzorku v roce 2024: Ve vůni hned upoutá sladce ovocný kouř. Opečené a očouzené ovoce, vychladlý popel. Postupně jak trochu odvane, tak se z pozadí začíná ukazovat tmavá čokoláda lehce šmrclá kouřem. V chuti úvodem sladká ovocnost, pak nastoupí a začne zesilovat kouř. V prvním dojmu až do pálivého popela. Při dalších doušcích už více vynikne opečené až lehce připečené/připálené ovoce, uzený slad, opět koření lehce do páliva a v závěru chuti trochu suchosti. Ta suchost pak přechází do dokončení, uzenost opečeného ovoce, obecně uzenost s popelem. Celkově se mi líbí, jen mi přijde v chuti, jak kdyby se to ovoce pozdě vyndalo z opekání a už se připeklo trochu více. (17.2.2024) 84/100 |
| Ballechin 18letá Small Batch Bottling 2004/4.2023 Batch 001 50,9% Poznámky z ochutnávky na Svachovce a z přeochutnání vzorku v roce 2024: Ve vůni pekárna pečiva. Zprvu trochu připáleného pečiva, ale pak připálenost ustoupí a ukáže se i pečené ovoce v pozadí. Rohlíčky byly dnes obzvláště dobře vypečené. V chuti kouřová hladivost, lehce spálené vánoční pečivo, opečené zralé ovoce a trocha koření. Pak opět dominuje vánoční cukroví, jen lehce připečené. (Že by exBourbon sud? Tak jo, jak jsem později dohledal.) V dokončení doznívá vánoční pečivo a opečené ovoce. (17.2.2024) 85/100 |
| Musel jsem počkat až se kouř rozplyne, abych zjistil co tu hoří. Hoří pekárna, vůně pečeného pečiva a vedle toho čmoudí to spálené. Používali tam i ovoce, protože se mi k tomu přidává opečené až spálené jablko. Postupně se zjemňuje a zpříjemňuje (nebo si člověk už zvykl). Rohlíčky jsou dneska zvláště vypečené. V chuti mě hladí chladivý kouř a hřeje koření, jak koření ustupuje tak se více ukáže lehce spálené vánoční pečivo a cukroví, opečené zralé ovoce. Vánoce se blíží, stačí jen omylem zapálit vánoční stromeček a hned to člověk může mít, ale raději si to nechám v této tekuté podobě. V dokončení lehce spálené vánoční pečivo a cukroví, opečené ovoce. Celkově to není žádná bomba, ale je hezky konzistentní, co slíbí ve vůni, to dá v chuti. Když slíbí že dá, tak dá, žádné následné úhybné manévry. Hezká kombinace, už taková příjemně usedlá, nakouřené whisky a bourbon sudu (řekl bych). (19.9.2024) 85/100 |
Marc A. Hoffmann ve své knize (Whisky - značky z celého světa (z roku 2007)) hodnotí:
| Ballechin #1 Burgundy Matured 46%: Barva středně tmavá jantarová. Intenzívní rašelinný kouř se rozvíjí v aromatu vedle lehkého nádechu lékořice. V chuti zprostředkovává silnou kořeněnost spojenou s lehkou sladkostí. K tomu přistupuje lehká příchuť santalového dřeva. Dozvuk je velmi dlouhý a intenzivně kouřový. |
Recenze na GentlemansWhiskyClub.cz:
Recenze na whisky.nethar.cz:
Edradour Ballechin 10 yo Heavily Peated
Edradour Ballechin 10 yo The Clanadonia Series - #1 Tu-Bardh
Edradour Ballechin 11 yo SFTC Bordeaux Cask Matured
Edradour Ballechin 11 yo 2004 vW
Edradour Ballechin 11 yo 2007 Whiskyherbst
Edradour Ballechin 12 yo 2004 SFTC Port Cask Matured
Edradour Ballechin 13 yo 2004 SFTC Burgundy Cask Matured Cask 2
Edradour Ballechin 14 yo 2004 SV
Edradour Ballechin 15 yo 2003 SV
Edradour Ballechin Batch 2 Madeira
Edradour Ballechin Batch 3 Port
Edradour Ballechin Batch 4 Oloroso
Edradour Ballechin Batch 5 Marsala
Edradour Ballechin Batch 6 Bourbon
Edradour Ballechin Batch 7 Bordeaux
Edradour Ballechin Batch 8 Sauternes
text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 24.09.2024