Skotská whisky
Skotská whisky se dělí hlavně podle způsobu výroby.
• single malt whisky (česky se často používá - jednosladová whisky) - vyrobená pouze ze sladového ječmeně v jedné palírně, není dále míchána z různými jinými druhy whisky či značkami
• blended malt whisky (česky se občas používá - míchaná sladová whisky) - vyrobená mícháním pouze jednosladových whisky z různých palíren (dříve označována jako vatted malt)
• single grain whisky (česky se používá - obilná whisky) - vyrobená z dalšího obilí v jedné palírně (používá se hlavně k výrobě míchané whisky)
• blended grain whisky - vyrobená mícháním grain whisky z různých palíren
• blended whisky (česky se používá - míchaná whisky) - nejrozšířenější verze skotské whisky vyrobená mícháním sladové a obilné whisky
Od listopadu 2009 platí ve Skotsku nový zákon, který upravuje označování whisky (blended malt / vatted malt). Na WOL se tak setkáte s novým i starým označováním, ale postupně budu vše upravovat podle nového.
text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 11.01.2020